Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – De Britse spagaat

Het Verenigd Koninkrijk ziet al een halve eeuw haar handel met de rest van de wereld sneller groeien dan met de Europese single market. In 1999 was 55% van de Britse export richting de EU, nu nog maar 42%.

Het is vreemd dat het politiek commentaar rond de Brexit de andere 58% van de Britse export standaard vergeet. London is afhankelijker van de global market dan de single market.

De ontwikkeling dat niet-EU export steeds belangrijker wordt, is ook logisch omdat de economische groei binnen Europa achterblijft. De EU heeft niet gebracht wat het beloofde. Waar de EU met 2,4% groeide in 2017, doet de wereld dat met 3,153%. Dat verschil lijkt klein, omdat de EU het gemiddelde van de wereld naar beneden trekt. Ter contrast: India zit op 6,6%.

De Europese single market heeft niet alleen regels over hoe lidstaten onderling handeldrijven, maar voorziet ook in gezamenlijke handelsblokkades en handelsbelemmeringen richting buitenstaanders. Richting India al elf jaar. Het Verenigd Koninkrijk heeft altijd een handelsbarrière. Of als lid van de EU een hindernis op de Atlantische Oceaan, of als zelfstandig land op de Noordzee.

Tear down this wall
De Europese eenheidsmarkt is handig voor centraal gelegen landen die vooral met andere EU landen handel drijven. Zij drijven langzaam richting het nieuwe economische en politieke centrum van de EU. Landen aan de rand van de EU, of landen die veel met buiten de EU handelen, ervaren veel meer de muur aan de rand van de single market.

Voor de EU is een single market die door een te vrij handelsverdrag met het VK een open grens krijgt onbespreekbaar. Dan verliest de EU de controle over haar economische machtsmiddelen. Als het VK zonder kleerscheuren de Unie mag verlaten, zullen andere nettobetalers ook een exit overwegen, of harder kunnen onderhandelen over kortingen op de EU-heffingen. 

Vechtscheiding tot de dood
Dit moet een vechtscheiding worden tot de dood erop volgt. Dat zegt niet alleen iets over de toekomst van het VK, maar vooral iets over de EU nu. Het is een Unie op basis van dwang en angst. Rechtstreeks uit de maffia. Plata o Plomo. De tijd dat leden bij elkaar blijven vanwege idealen of gemeenschappelijk draagvlak ligt achter ons.

Ook het VK zit al tijden in een onmogelijke positie. Het kan niet meer instemmen met onbekende en onbeperkte handelsbelemmeringen, opgelegd door de EU richting de rest van de wereld. Daar is meer Britse export en dus meer werkgelegenheid van afhankelijk dan richting EU. Doordat het VK geen eigen afspraken kan maken en de EU te traag & log is, gingen al veel kansen en banen verloren.  

Soevereiniteit is een lastig begrip. Net zoals vrijheid leer je het pas echt waarderen als je het kwijt bent. Nederland vocht ooit tachtig jaar met Spanje na het Plakkaat van Verlatinghe. Vele Europese landen vochten twee wereldoorlogen lang voor onafhankelijkheid, om daarna lid te worden van een Unie die de facto door Merkel en Berlijn geregeerd wordt. Nu is een procentje gemiste groei al te duur.

Meelifters naar de uitgang
Nederland legt zich slaafs neer bij Europese regels en Europese belastingen. Totdat het gaat over onze fysieke veiligheid. Dan mag het plotseling niks kosten, worden onze jongeren met lichte wapens en beperkte bevoegdheden de hel ingestuurd en trekken we ons terug zodra het moeilijk wordt, en anders is de munitie wel binnen drie weken op

De EU droomt over een Europees leger. De facto is de NAVO een variant daarop, die voornamelijk door de VS en het VK betaald wordt, en waar in verhouding Turkije het ruimst in zijn manschappen zit. De resterende EU-leden zijn hoofdzakelijk een stelletje meelifters die de helft tot een derde uitgeven. Nogal hypocriet om daarna te roepen dat de Britten te weinig zullen bijdragen.

Van twee walletjes willen eten is een groot probleem binnen de EU. Maar dan niet zozeer de Noordelijke lidstaten die de voordelen van de EU willen hebben zonder er failliet aan te gaan, maar vooral de Zuidelijke en Oostelijke lidstaten die graag zakken met geld willen hebben om daarna hun eigen gang te gaan.

Natuurlijk is er een meerderheid van netto-ontvangers die stemt voor een steeds grotere EU-begroting, voor handelsbelemmeringen om de eigen industrie en werkgelegenheid te beschermen, en voor meer subsidies hun kant op. Hier worden de nettobetalers weggestemd voor een ongecontroleerd en onhoudbaar Europees weggeeffeestje.

Hoe vreemd is het dat Griekenland in enkele weken honderden miljarden meekreeg, maar een land dat altijd netjes betaald heeft en in oorlog of bij rampen voor ons klaar stond, niet op een normale manier op zijn eigen benen mag gaan staan. 

Een sekte leer je pas echt kennen, als men zich naar de uitgang begeeft.

Reaguursels

Inloggen

De laag opgeleide cynische provinciale Britten vs het sophisticated London. Brexit is eigenlijk een Brits intern conflict. Vele Britten die in het buitenland wonen, bijvoorbeeld in Spanje, worden daar inmiddels met de nek aangekeken, terwijl het hun broeders in Leeds en Luton zijn die dit wilden.

van Oeffelen | 22-07-18 | 12:34

Het is gewoon de ambitie van Brussel om van de EU een tweede VS te maken, maar dan linkser, politiek correcter, met nog meer geldzuigerij, raamambtenaren en centralisatie. Als ambtenaren binnen een Nederlands ministerie al de tijd hebben om zich druk te maken over het gebrek aan kleurlingen onder het collegiaat, in plaats van selectie op competentie, weet je dat je teveel en inferieur personeel in dienst hebt.

Brussel is daarvan de overtreffende trap: een totaal overbodige extra laag overheid die prima vervangen kan worden met één Europees Hof of Europese Raad van staatshoofden die beoordeelt of een lidstaat aan de vrijhandelsregels voldoet op basis van haar eigen lokale soevereine wetgeving, of dat ze gestraft mag worden met import en\of exportheffingen wanneer ze producten en bedrijven die aan haar regels voldoen toch buitenhoudt of benadeelt. Harmoniseren van regelgeving kan nog steeds, maar vrijwillig en omkeerbaar, zolang de kiezer of lokale overheid het goedkeurt.

Voeg daarbij een verplichting tot een neutrale buitenlandpolitiek, naast een Europese NAVO (EVO), die puur gericht is op zelfverdediging i.p.v. imperialisme of "vredesmissies" en regime change, een grondwettelijke erkenning tot democratisch gelegitimeerde afscheiding van zowel lidstaten als oorspronkelijke, niet door kolonisatie ontstane, etnische minderheden binnen die lidstaten (doei Spanje en Oekraïne), het recht van bevolkingen om zelf (via referendum) te bepalen hoeveel en welke soort immigranten ze accepteren en de Euro omvormen tot een simpel mandje van nationale munten, en je hebt genoeg. Dan heb je de vrijhandel, de gezamelijke defensie, minder kans op (burger)oorlog, de gezamelijke munt die zo sterk of zwak zal zijn als de optelsom van het democratisch gelegitimeerde nationale lokale beleid, een eigen (sterke) munt om in te vluchten en een einde aan de spanningen veroorzaakt door onbeperkte migratie (mits de bevolking dat wil), zonder het risico van monopolisering van macht. Want monopolies, daar is de EU toch zogenaamd tegen?

Wol | 22-07-18 | 11:26 | 1

P.S. een handvest van basale vrijheden en mensenrechten mag er ook nog bij, eveneens op straffe van im- en exportheffingen bij overtreding. Zolang het maar niet een brij van tegenstrijdige zogenaamde "rechten" wordt die juristen en politici tegen elkaar kunnen uitspelen. Gewoon heldere vrijheid van meningsuiting met slechts beperking door oproepen tot of dreigen met geweld en doelbewuste oplichting, gelijkheid voor de wet voor burgers, vrijheid van vereniging, onschendbaarheid van het menselijk lichaam, vrije pers, dat soort meuk.

Wol | 22-07-18 | 11:31

Ja het is heel erg die EU, eigenlijk kun je wel spreken van een regelrechte ramp.

Hein7261 | 22-07-18 | 11:18

Alleen al die miljardenclaim die Juncker meteen neerlegde bij de UK... Hoe typisch.

Goldfinger | 22-07-18 | 11:05 | 1

De Britten willen graag vertrekken, echter ze zijn allerlei langdurige verplichtingen aangegaan met de EU in het verleden, zoals bijvoorbeeld pensioenen. Logisch dat ze miljarden moeten terugbetalen.

Paintertje | 22-07-18 | 11:59

of die Brexit nou een zegen is of niet, in Januari 2019 trek ik mn beleggingsrekeningen leeg en dat blijft zo tot mei.

zeiksmurf | 22-07-18 | 10:24 | 1

Fijn voor je.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 11:08

Zeker, maar ze waren gelukkig niet zo racistisch om daar vervolgens iets mee te doen, zoals het beschermen van hun eigen volk.

Goldfinger | 22-07-18 | 10:59
-weggejorist-
Rest In Privacy | 22-07-18 | 10:03 | 1

In 1806
Nu willen de Fransen alleen maar onze pensioen gelden
Eerlijk verdelen heet dit

Jacktheflipper | 22-07-18 | 11:22

Het blijft waanzin dat de meerderheid van de nederlanders nog steeds op pro-EU partijen blijft stemmen. Voorgelogen door de media en een overheid die het verdomd om precies aan te geven hoeveel we jaarlijks aan Brussel weggeven die dat geld vervolgens als subsidies aan knoflook- en oostbloklanden geeft om ons op oneerlijke manier kapot te kunnen beconcurreren.
We betalen voor onze eigen ondergang.

2voor12 | 22-07-18 | 09:34

ik begreep dat de VK na de Brexit nog wel met de EU handel ging drijven ( dit in tegenstelling tot de dreiging eerder van de EU dit niet toe te staan) VK wil met de EU verder in economisch opzicht maar wil niet mee in de migrantenstroomproblematiek en afdrachten voor het moloch EU.

Nu kan Nl mede opdraaien voor de lasten die door de Britten niet meer worden geaccepteerd..

fikkieblijf! | 22-07-18 | 09:30 | 1

Tja dat is een geschapen monster waar het VK part nog deel aan heeft.

Hein7261 | 22-07-18 | 11:20

engelse wijven zijn lelijk

newray | 22-07-18 | 09:28 | 1

zo. niet te kort. Bleek, naveltruitje+legging, peenhaar, dik, piercings overal en vooral : veel zuipen en schreeuwen.

zeiksmurf | 22-07-18 | 10:26

Ik begin populist steeds meer als geuzennaam te ervaren. Net als slet.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 09:21 | 1

Nu je het zegt, wat bizar weinig Koreaanse_Landgenoten_in Afrika in dit topic om als "night man" op te treden. Vakantiestop in Brussel?

Jan Passant mk2 | 22-07-18 | 09:29

'Leaver dea as slaef' zouden ze in Friesland zeggen. (Hoewel de Friezen natuurlijk zelf ook al gevangen zijn in het web van het Koninkrijk der Nederlanden.)

mozaard | 22-07-18 | 09:10

.. maar goed. Prima cartoon hierboven.
Welkom in de EU, uw beste grenzeloos begrensde eenrichtingsstraat naar de hel. Wat een psychedelische ervaring naar onze Timmermansen en Verhofstadten te luisteren. Zo angstig hun wijsheid niet ongeremd te geloven, zo bevrijdend dat wel te doen.
"You can check out any time you like,
but.."

Jan Passant mk2 | 22-07-18 | 09:06

Licht OT maar wie een goede analyse wil horen over de 2008 financiele crisis kan deze stream tot zich nemen. JF en Frame Games - The Story They Buried
Niet schrikken van de tijdsduur. Je kunt onderwijl andere dingen doen en alleen de audio luisteren.

m.youtube.com/watch?v=8Nbvd3FOLUA

Rest In Privacy | 22-07-18 | 08:33 | 1

Frame Games heeft in de eerste minuten connectie problemen daarom start het met wat banter met de chat.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 08:36

De EU is DE oplossing voor problemen die exclusief in Brussel bedacht worden. Zonder de EU is het dus onmogelijk te leven. Volgens de redenatie van Brussel. Dat begrijpt iedereen want wie dat niet begrijpt is een populist en Hitler bovendien.

Jan Passant mk2 | 22-07-18 | 08:28

Goed artikel. Maakt het probleem van EU heel simpel en begrijpelijk. Het zand wat in ogen wordt gegooid door het gegoochel met woorden van Rutte, geeft aan hoe corrupt hij zelf (persoonlijk) is, en niet met het belang van Nederland.

DlarrE | 22-07-18 | 08:09

De licht autistische May gelooft nog [tegen beter weten in?] in een uitkomst waarmee de hardliners binnen de Tories kunnen leven en die ook voor de EU acceptabel is. De Britten zijn in deze onderhandelingen de vragende partij, waarom zou de EU in hemelsnaam de Britten een deal gunnen die veel gunstiger is dan die met Noorwegen of Zwitserland? Alle seinen staan op rood en men koerst af op een “no deal”.
De rancuneuze Verhofstadt speelt op de achtergrond een belangrijke rol en zit zich nu al zit te verkneukelen bij de gedachte aan de chaos en malheur die zeer waarschijnlijk volgend voorjaar in het VK uitbreekt. Of zal in extremis het gezond verstand zegevieren en er toch nog een verrassend akkoord worden bereikt? Ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in.

Luchtbakfietser | 22-07-18 | 08:08 | 3

De Britten hebben een troefkaart: toegang tot het kanaal als aanvoerroute via zee. Makkelijk te blokkeren en navigatiefouten leiden tot schepen aan de ketting. Ze bouwen zich intussen suf aan vliegdekschepen (Queen Elisabeth class) en richten zich op nieuwe fighter-jet (F35C, samen met de US Navy) .... waarom toch.

kindapaas | 22-07-18 | 08:47

@ kindapaas
Lijkt nu vergezocht, maar een vechtscheiding zou tot een ernstig verstoorde relatie met het VK kunnen leiden. Dit reele risico geeft aan dat de EU ook de stabiliteit en veiligheid in ons continent in gevaar kan brengen.

Luchtbakfietser | 22-07-18 | 09:32

Als ze Het Kanaal gaan blokkeren, dan gaat de EU vast de IRA even nieuw leven inblazen...

Jostifiel | 22-07-18 | 11:42

Tuurlijk groeien landen als India sneller. Zou je er zelf willen werken, neuh. Zit wel goed in Europa wat dat betreft. Kan tenmiinste om 6 uur naar huis. En ik heb een huis.

menage | 22-07-18 | 07:57

Ik heb het punt van Griekenland nog nooit zo bekeken, oftewel weer een nieuw inzicht opgedaan!

Schepvogel | 22-07-18 | 07:42 | 3

Tis nou niet dat de zaakjes op orde hadden. Iedereen werkte daar voor de overheid leek wel. Ze hadden dat veel beter moeten chekken voordat ze erbij kwamen. Italie ditto. Is buiten Rome etc gewoon een arm gat.

menage | 22-07-18 | 08:03

@ menage | 22-07-18 | 08:03
Bent u niet in de war met Milaan?

Earl_of_Doncaster | 22-07-18 | 08:09

@Menage. Iedereen werkte daar voor de overheid. Als dat een signaal is, mogen hier in Nederland ook wel de seinen op rood springen.

JoyCee | 22-07-18 | 08:24

De EU opereert volgens de logica dat geografische nabijheid genoeg zou moeten zijn om een langdurige nauwe samenwerking aan te gaan. Volgens die logica zouden we beter moeten kunnen met de Russen dan met bijvoorbeeld de VS, maar daar is de EU-top het dan weer niet zo mee eens (of ja, pre-Trump... Maar dan nog). Als je binnen de EU ligt daarentegen, moet je het wel héél bont maken, bijvoorbeeld qua mensenrechten (zie Turkije) om er niet bij te mogen. Er is maar één ding waar je het hoe dan ook niet oneens mee mag zijn, "Mehr EU muss sein". Eigenlijk is het net een religie geworden: Of het in de praktijk functioneert maakt niet meer uit, maar je moet er toch in geloven en het evangelie verspreiden, anders wordt je verstoten. En net als bij religies is dat ideologische dogmatisme, zeker in combinatie met corruptie aan de top, ontzettend gevaarlijk. Zoals we bij religies hebben gezien, kan dat beschavingen te gronde richten.

Upendo | 22-07-18 | 04:53 | 1

Noord Afrika komt ook nog wel bij de EU, voordat de noordelijke landen in de EU weer een nieuw samenwerkingsverband beginnen en de EU laten doodbloeden.

W_F | 22-07-18 | 09:13

@cugel
Ik denk dat hij gelijk heeft. Die man heeft goede inzichten en is een overtuigend spreker/schrijver.

kindapaas | 22-07-18 | 07:25

vandaag artikel gelezen in de financiële Telegraaf over de spaarrente die Nederlandse banken liever niet op 0 zetten en daarom maar verlies pakken omdat -0,4% de norm zou moeten zijn. Een econoom zei;’tot volgend jaar november is Draghdi de president vd Europesche centrale Bank en tot die tijd zit een renteverhoging er niet in’. Dus 1 klojo bepaald over onze pensioenen en spaargeld. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen.

Trumme | 22-07-18 | 02:38 | 3

Omdat er nooit eens de straat wordt opgegaan om te demonstreren tegen eu besluiten die negatief uitpakken voor de gewone man, ik noem maar wat..

uglyleftbasher | 22-07-18 | 05:15

@uglyleftbasher | 22-07-18 | 05:15
En dàt heeft er weer mee te maken dat de gemiddelde NL'er òf 1) nog veel te 'rijk' is, of 2) zo vreselijk met z'n nek in de schulden (hypotheek!) zit dat er teveel persoonlijke belangen (verlies baan en woning) zijn die verhinderen om 'in actie' te komen.

EefjeWentelteefje | 22-07-18 | 09:08

Gelukkig investeren pensioenfondsen niet in Euro's. Iedereen met een spaarrekening doet dat wel en is de pineut.

W_F | 22-07-18 | 09:16

We hebben deze eeuw al veel crisis gehad in de EU:
- 2008 de bankencrisis - miljarden is naar de banken gegaan om ze overeind te houden
- gevolgd door een economische crisis
- met een ernstige crisis in Griekenland wat miljarden heeft gekost
- 2014 problemen met Rusland vanwege Oekraine en de MH17
- 2015 de vluchtelingencrisis verergerd door Frau Merkel met haar uitnodigende uitspraak... wir schaffen das
- 2017 de Brexit

Veel dingen hebben we kunnen oplossen... waarbij we nu hulp krijgen van Trump die de crisis met Noord-Korea, Rusland en Poetin heeft opgelost.
Ik verwacht dat Trump ook de Brexit gaat oplossen.... wat Obama en Brussel niet konden - kan dat kan hij wel, kordaat en krachtig optreden.

sociaal_econoom | 22-07-18 | 02:21 | 4

Van wat u noemt is hooguit een oplossing gevonden om het sluimerend te houden. Er is helemaal niks echt opgelost! Oplossen is de kop indrukken van stond af aan. Niet met een lapmiddeltje en dan door laten etteren.

VP732 | 22-07-18 | 05:30

De Trumphatertjes hebben nou eenmaal oogkleppen van gewapend beton op waardoor ze niet kunnen zien dat Trump geschiedenis aan het schrijven is met Noord Korea en Rusland.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 06:56

Trump is lekker bezig met Noord-Korea, maar hij bewondert Poetin als een copycat. Poetin kan hem dus bespelen zoals hij dat wilt zolang hij ervoor maar wel zegt dat hij dit Trump laat doen in het kader van patriottisme. Voor de rest is Trump net zo erg als de EU bij Brexit. Hun Gemenebest zit ook niet erg op hun te wachten, tenzij ze weer een wereldmacht worden zoals voor WOI. Niet echt handig voor ons als buren wanneer het Verenigd Koninkrijk zodirect een gewapend fort wordt dat tegen ons gericht is, zeker als ze geen cent te makken hebben.

Jostifiel | 22-07-18 | 12:03
▼ 1 antwoord verborgen

De hele wereld kan nu via CNN meekijken met de jacht op een verwarde man in Los Angeles.
Verder is het mooi weer in L.A.

Jan Dribbel | 22-07-18 | 02:05 | 4

Één verwarde man: 102 politiewagens, 400 bewapende politie-agenten, de brandweer is er, dat moet genoeg zijn om de verwarde man te arresteren, zou men denken.
Maar nee, het wachten is op versterking van speciale troepen.

Jan Dribbel | 22-07-18 | 02:21

Jan, voor 1 verwarde man hebben ze inderdaad een leger ingezet dat niks doet tot nu toe. Tjonge jonge...

HoerieHarry | 22-07-18 | 02:39

Wat heeft OJ nou weer gedaan?

Rest In Privacy | 22-07-18 | 06:57
▼ 1 antwoord verborgen

De Brexit gaat niet door. Er is al maanden een vertragingstechniek die mogelijk uitdraait op vervroegde nieuwe verkiezingen daarnaast is er de steeds sterker wordende druk van de beleidsbepalende elite (links en rechts) om de Brexit ongedaan te maken.

Nieuwe verkiezingen, mogelijk lukt het de Britten nog om met de speciale positie die ze nu nog hebben binnen de EU te blijven.

litebyte | 22-07-18 | 01:47 | 1

Tuurlijk weer niet naar het volk luisteren! Daar zijn ze in de politiek erg goed in

Henk P | 22-07-18 | 12:21

Ik heb meer met Duitsland dan met Engeland.
Waarschijnlijk omdat de vrouwen grotere borsten hebben.

HoerieHarry | 22-07-18 | 00:53 | 10

De charme druipt er weer vanaf bij je.

HoerieHarry | 22-07-18 | 01:54

Jan Dribbel | 22-07-18 | 01:18
Columbia is geen land.

miko | 22-07-18 | 03:53

Jan komt blijkbaar dagelijks op de Wallen.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 07:02
▼ 7 antwoorden verborgen

Het VK is onderdeel van het gemenebest, Canada, Australië, Nieuw Zeeland, India en Zuid Afrika. Daarnaast onderhoudt het prima betrekkingen met de VS. Het VK heeft Europa niet nodig, noch ethisch, noch economisch, nog moreel. Een nexit zou ook een geweldige zaak zijn. Wij worden door die club in Brussel al jaren beroofd en altijd sluiten de rijen zich weer, of ze nou Macron, Verhof-stad of Merkel heten.

Wim van Ingen | 22-07-18 | 00:38 | 3

Ik leerde vroeger (1966) op school bij rechts- en wetskennis de uitdrukking: dwang, dwaling en bedrog. Het is knap dat ze toen al konden voorspellen hoe EU-Brussel zou worden.

sociaal_econoom | 22-07-18 | 02:00

Beroofd is een groot woord. Met zo'n bewoording word ik ook beroofd door Den Haag.

druif | 22-07-18 | 09:00

Zo is het.

Hein7261 | 22-07-18 | 11:28

Mooi. Beste jongens en lieve meisjes, ik hoop dat jullie het redden zonder mij vannacht. Ik acht jullie daartoe in staat, ik ga nu slapen. Hoogste tijd, zogezegd. Maak jullie geen zorgen, ik ben er gauw weer hoor.

hoogstetijd | 22-07-18 | 00:24 | 2

Van mij mogen mensen die slapen met stukjesschrijvers/kunstenaers rommel wel wegblijven. Alleen dat lichamelijke is al walgelijk.
Bah!

Ongeblustekalk | 22-07-18 | 00:33

LOL kalk, zie de humor er een beetje van in. Grtz!

hoogstetijd | 22-07-18 | 00:41

Wat zou het toh mooi zijn als we niet die allesvernietigende EU hadden, maar zoiets als de voormalige EEG...

Wering | 22-07-18 | 00:17 | 1

Hoe worden we daar beter van? Ik zie minder samenwerking voor me. Agentschappen die nu nog centraal georganiseerd zijn moeten we weer zelf uitvoeren. Minder efficiëntie, meer kosten. Gallileoproject stoppen? Europees medicijn agentschap afschaffen? Hoe profiteren Nederlanders daarvan?

druif | 22-07-18 | 09:05

EU sluit binnenkort een handelsakkoord met Japan.

druif | 22-07-18 | 00:17 | 4

Afgelopen dinsdag heeft de EU een vrijhandelsverdrag getekend met Japan met dank aan Trump

the Jackdawn | 22-07-18 | 06:44

Heeft iemand hem al gelezen?

O2Neutraal | 22-07-18 | 09:05

In alle economische cijfers (bijvoorbeeld de huidige handel met Japan) telt de EU de cijfers van het VK nog lekker mee zonder te melden dat die cijfers in de toekomst de flink omlaag zullen gaan.

W_F | 22-07-18 | 09:25
▼ 1 antwoord verborgen

Voor de Britten is in de EU blijven vanwege de economie zoiets als getrouwd blijven voor het geld.

Nuff said.

Knufter | 22-07-18 | 00:14

De EU, een groter rovershol is er niet. De maffia is hierbij kinderspel. Het geheime genootschap dat kans heeft gezien om dit criminele instituut op te tuigen, laaft zich aan een onbekommerd leven, vol glitter en glamour. Zij wanen zich als zonnekoningen in een wereld waarbij het gebrek aan geld weg is gevallen. Macht, door geld en posities op key-plaatsen liggen aan het fundament van de verkregen rijkdom. Geef het volk, brood en spelen. Als het volk wat onrustig wordt, werp je hen wat extra geld toe, en het volk houdt zich weer rustig. Een misrekening maken zij, het volk laat zich niet om de tuin leiden en zal eens, in opstand komen en deze elitaire snobs met pek en veren het West Europese contingent afjagen. De klok tikt door. Tik, tak, tik tak.............

De Evangelist | 22-07-18 | 00:10 | 1

@DeE
U heeft gelijk maar de oorzaak is een systeemzwakte, waar iedereen met voldoende middelen en inzicht gebruik van kan maken. Toevallig is er een goed georganiseerde bende die de mogelijkheden heeft benut.
Het probleem los je niet op door ze weg te jagen maar door de systeemzwakte aan te pakken.
Daarvoor moet de EU kantelen, van federatie van natie-staten (= nationalisme) naar regionale autarkie (= regionaal globalisme), compleet met rechtstreeks kiesrecht voor alle kandidaten, afzettingsprocedures, persoonlijke aansprakelijkheid voor wanbestuurders en onteigeningsprocedures.

Op die manier hou je de "denkers" aan je eigen kant. Een herhaling van de "doeners", een Franse revolutie 2.0 voelt misschien enige tijd goed maar vroeg of laat herhaalt men de oude fouten onder leiding van nieuwe zonnekoningen.

kindapaas | 22-07-18 | 03:35

Well done Feynman. That's why we drink Nexit. Cheers!

Een vrije paling | 21-07-18 | 23:58 | 1

Ik vond het te lang duren, ben vertrokken, en drink nu mezelf. Skål!

Tuborg øl | 22-07-18 | 00:25

Alles mooi en aardig Feynman maar dat India grote groeicijfers heeft zegt me niet zo veel. Ethiopie haalt meer dan tien procent maar dat komt omdat 20 kamelen zijn geslacht en verkocht aan Yemen en er tien dadelbomen bij geplant zijn.
Dat meer dan de helft van de handelsstroom naar buiten de EU gaat zegt ook niet zo veel. Wat is de netto winst??
Landen schermen altijd zo graag met export etc. maar het overgrote deel van de economie is in eigen land. broekzak vestzak. En daar gaat het VK zijn slag verliezen. Juist de duurdere producten moeten ze uit de EU halen en hun verouderde meuk zullen ze naar buiten moeten exporteren. Ook de Financiele sector zal zich een paar keer achter de oren krabben.
En de economische groei, ik heb liever 2% over 500 miljoen dan 4% over 10 miljoen. Het is een feit dat de Europese markt de een na grootste is in de wereld En eigenlijk de grootste als je kijkt in verhouding met het aantal inwoners.
Ik ben helemaal niet zo veer die Europese inmenging op politiek vlak. Maar economisch kun je beter met de EU te maken hebben dan met die rattenholen landen.

miko | 21-07-18 | 23:48 | 10

Ongeblustekalk | 22-07-18 | 00:07
Niet iedereen kan tippen aan je status als topreaguurder. Je analyses en conclusies zijn ten alle tijden pareltjes. Maar,ok,ouwe veteraan, hoe was het hier vroeger??

miko | 22-07-18 | 03:52

miko | 22-07-18 | 03:52
Wat is dit voor nostaligsch en homofiel geslijm?

HoerieHarry | 22-07-18 | 04:08

De hele financiële sector is in principe overhead die het eerst gaat verdwijnen met automatisering. Je kan je afvragen of de "producten" van de financiële sector meegerekend moeten worden met de economie of moeten worden gezien als kosten van de industrie de wel wat maakt.

W_F | 22-07-18 | 09:30
▼ 7 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Sliptong | 21-07-18 | 23:46 | 1

Feynman, je schrijft vaak goede stukkies. Waarbij ik het niet altijd met je eens ben maar ik in ieder geval je standpunt sterk onderbouwd krijg. Helaas is dit niet zo'n stuk. Ik ben het voor een klein deel met je eens maar het overgrote deel is niet goed.
Je suggereert dat het logisch of in de lijn der verwachtingen ligt dat Europa dezelfde groei als de wereldeconomie heeft. En haalt daarbij als voorbeeld India aan. Een van de armste landen in de wereld waar pas sinds enkele decennia buitenlandse investeringen zijn toegestaan. Het land zelf presenteert zich als 'het nieuwe china' en hoopt een vergelijkbare ontwikkeling als China mee te kunnen maken maar dan 15 jaar later. In werkelijkheid is de achterstand groter maar dat terzijde.
Wat betreft Europa's groei is het optimistisch om te denken dat die de wereld bij kunnen houden. De wet van de remmende voorsprong geldt ook in de economie. (alhoewel ik moet toegeven dat het de usa een stuk beter lukt, maar om dat nou als voorbeeld te nemen.. en sowieso is het te simplistisch om puur op gdp het succes van de EU af te meten.)
Vervolgens maak je een terecht punt dat het om je dood te schamen is dat de EU geen handelsverdrag met India gesloten krijgt. (alhoewel dat wel iets genuanceerder ligt dan 'lui en log en boeie', India wil zich niet vastleggen op rechtszekerheid van buitenlanders.. vanwege 'soevereiniteit').
Je punt dat het VK, aan de rand van de EU, altijd een lastige positie heeft is terecht en scherp opgemerkt.
Vervolgens gaat het bergaf. Een warrig punt over meeliften binnen de EU en de NAVO zonder boodschap. (meeliften is bad?) En dan een algemene kritiek over geldstroom binnen de EU. (druk die EU-afdracht voor de grap eens uit in %gdp.) en je sluit af met echt zwaar ondermaatse alu-hoedje theorieën over vechtscheidingen en maffia zonder ook maar een woord vuil te maken aan wat nou precies zo gemeen is van de EU of een mogelijke handreiking te suggereren. (vind jij, zolang je EU inwoner bent, bijvoorbeeld dat het VK een/het single-market-accespoint mag zijn?)
Ik wil het geen swing-and-a-miss noemen maar goed is deze inzending (helaas) niet. Let wel, ik waardeer je column zeer en kijk uit naar je volgende.

two ball cane | 21-07-18 | 23:39 | 7

Ongeblustekalk | 22-07-18 | 00:04
Dan is het een Blippie, prutser.

miko | 22-07-18 | 03:48

Er zijn ontzettend veel Indiers die in Silicon Valley werken, zijn super slim, vooral op computers.
Je hebt daar een hoge klasse en de armen, maar het land wordt rijker en krijgt nu ook een middenklasse
De armen zullen altijd arm blijven, hier ook, maar ondertussen is het goed handel drijven voor de Engelsen en ze kennen het land en bevolking.
Wij zitten vastgeroest in de EU, dat is niets voor ons, waren altijd vrijgevochten en hadden overal handel.
Daarbij komt dat al gezegd werd dat de Euro slechts 10 jaar zou bestaan en dat er dan een nieuwe munt zou komen, door Duisenberg eens op t.v. , jaren geleden, want hij is ook al jaren dood. ondertussen hebben de EU mensen een geweldig baantje , veel geld en willen dit niet opgeven.
Brexit gaat niet goed , omdat May er een puinhoop van maakt, ze wil geen brexit.
Toch zullen we een keer moeten kiezen, zo gaat het niet langer, hoe eerder Engeland eruit , des te eerder de EU uiteenvalt.Maar zo lang May aan de touwtjes trekt , gebeurd er niets.
En wij doen ook niets, alleen klagen achter toetsenbord. Niemand die alleen al reageerde op Blok, ja, op de computer, ondertussen ligt de regering in de zon te bakken, hopenlijk niet in Spanje, waar daar regent het behoorlijk.

gato | 22-07-18 | 08:32

gato, ze hebben een spreekbuis! Mediaaandacht en vormen de publieke opinie.

Hein7261 | 22-07-18 | 11:51
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat een hoop onzin in dit artikel. Feit is dat de UK sinds 1973 altijd dwarsligt in de EU. Uitzonderingsregels alleen voor de UK. Ze zijn nooit blij geweest in de EU. De brexit gaat echter een hoop geld en ellende brengen voor de UK, in een land die er niet al te goed bijstaat is de hele brexit niet zo'n goed idee.

Paintertje | 21-07-18 | 23:29 | 3

Laat de Britten de rotzooi in het Midden-Oosten maar oplossen met de Fransen. Iets wat zij gecreëerd hebben in de vorige eeuw met het verdelen van dit gebied.

Paintertje | 21-07-18 | 23:30

GB heeft een grotere economische groei dit jaar als voorspeld. De pond is nog steeds keihard en ze moeten oostblokkers halen om het gewone werk aan te kunnen. Dus alles wat m’n voor brexit voorspelde is niet uitgekomen en nu zegt U hetzelfde.
Fake News.

Trumme | 22-07-18 | 02:28

Trumme. Welke brexit?

Rest In Privacy | 22-07-18 | 07:35

"Het land dat bij rampen en oorlog altijd voor ons klaar stond". Feynman zal toch niet het rampjaar en de vier Engelse Zeeoorlogen bedoelen, denk ik zo.

Ruud Hazes56616330 | 21-07-18 | 23:28 | 2
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 21-07-18 | 23:42

@Ruud
Goed punt! De laatste keer verklaarden ze zelf de oorlog notabene; ze hadden het ook even kunnen afwachten.

kindapaas | 22-07-18 | 03:45

De EU is een soort outlaw motor gang: eenmaal er in blijf je er niet in omdat de club zo gaaf is, maar omdat je afgetuigd wordt als je er uit gaat.

Tapu | 21-07-18 | 23:27 | 1

Helaas waar.

O2Neutraal | 22-07-18 | 09:06

Een verdrag met de kleine corrupte krimpeconomie Oekraine werd snel doorgedrukt, tegen de democratische wens vd bevolking in. Maar over een verdrag met GB, de de 5e economie ter wereld en een goede vriend, wordt moeilijk over gedaan. Puur machtsbeleid van de EU, heeft niks met economie te maken.

Gewinflipt | 21-07-18 | 23:19 | 2

Kom op zeg, zij willen er toch uit.

botbot | 21-07-18 | 23:21

Klopt ze willen eruit. Accepteer dat dan ipv. ze als voorbeeld voor anderen te gebruiken met kinderachtige wetgeving en regeltjes.

Trumme | 22-07-18 | 02:30
-weggejorist-
Dutch_Holland | 21-07-18 | 23:08 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

"You can check in any time you like, but you can never leave." - Hotel California, (The Eagles)

Xirdalan | 21-07-18 | 23:07 | 3

check out.

Glasgow Argus | 21-07-18 | 23:11

Het is: you can check OUT any time...

Jeff Hawke | 21-07-18 | 23:13

sorry, je bijdrage pas gezien na hetzelfde gepost te hebben. Moest daar ook direct aan denken bij de cartoon, die precies zo goed de EUropese werkelijkheid toont als het psychedelische hotel van de hel dat het is.

Jan Passant mk2 | 22-07-18 | 09:23

Schijt aan die economie. Van de EU en Euro worden alleen de rijken beter.
Zelfbeschikking is veel meer waard.
Wat voor een pedante incompetente prinsjes in Brussel rondlopen hebben we van de week weer gezien met die vertoning van Junker. Geen wonder dat ze de Euro-,banken-, Griekenland-, migratie- crises niet aan zagen komen.
Daar wil je toch niet door bestuurd worden?

Rest In Privacy | 21-07-18 | 23:02 | 2

We wonen in een welvarend land en dat wil ik graag zo houden.

botbot | 21-07-18 | 23:16

botbot | 21-07-18 | 23:16 |
Met het huidige kansenparels import beleid is dat vrij kansloos te noemen.

Kopieerapparaat | 21-07-18 | 23:55

Wegloper en lafbek Farage heeft heel wat op zijn geweten.

DrumPiet | 21-07-18 | 22:55 | 4

2e "hij" moet weg.

Luchtbakfietser | 21-07-18 | 23:04

lul niet man.

Omebert | 21-07-18 | 23:05

Volgens mij dacht en hoopte Nigel stiekem dat ie het referendum zou verliezen. Net zoals Donald Trump stiekem niet verwacht had dat ie de verkiezingen zou winnen. Maar Donald, die stapt gewoon naar voren, die doet het wel effe. Nigel ging er met de staart tussen de benen vandoor. Een lafaard idd.

VanBukkem | 21-07-18 | 23:05
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Argwanus | 21-07-18 | 22:30 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Wat ik nooit heb begrepen is dat de lidstaten geld moeten afdragen aan de EU wat later weer deels in subsidies wordt teruggegeven. Arme lidstaten krijgen naar verhouding meer dan de rijkere.
Toen ik een tijdje terug in Roemenie was hadden ze een prachtig fietspad aangelegd met EU-geld. De meeste Roemenen hebben trouwens geen fiets, maar dat maakt natuurlijk niet uit.

HoerieHarry | 21-07-18 | 22:26 | 8

Jan-Joris-Jaap-Jeanet | 21-07-18 | 22:47
Nog steeds aan het janken om geurtje, ouwe lesbo?

Ongeblustekalk | 21-07-18 | 22:50

Ongeblustekalk | 21-07-18 | 22:48
Goed spul.
Wellicht iets voor jouw genitale wratten?

HoerieHarry | 21-07-18 | 22:51

@Hoerie
Als ze de herverdeling koppelen aan een centrale planning wordt te snel duidelijk welk plan ze nu eigenlijk uitvoeren. Centraal uitdelen en de uitgaven verstoppen in de nationale budgetten = maximale versluiering.

kindapaas | 22-07-18 | 04:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Dat soevereiniteit een lastig concept is toont de onafhankelijkheidsbeweging in bijvoorbeeld Schotland wel aan. Zij willen onafhankelijk van het VK zijn om zich daarna bij de EU aan te sluiten. Lekker nationalisme is dat :(

Rest In Privacy | 21-07-18 | 22:23 | 1

LOL

echtpaul | 21-07-18 | 23:20

Als de EU over een jaar of 10 met donderend geraas in elkaar stort liggen de Britten weer dubbel van het lachen.

Oepsie1234 | 21-07-18 | 22:23 | 6

De Engelsen krijgen hun eigen straten niet eens schoon (of aangelegd).

Rest In Privacy | 21-07-18 | 22:46

@ berber: kans berekenen ook al geen kaas van gevreten. Mazzel voor je dan dat stelen genetisch is.

WayneGretzky*99* | 21-07-18 | 22:48

Leer mij de engelsen kennen (heb vele Engelse collegas).
@echt_links | 21-07-18 | 22:37
Hahahaha, ik heb een Italiaanse auto, leer mij de Italianen kennen.
Man, man, man...........

Berbaar | 21-07-18 | 23:22
▼ 3 antwoorden verborgen

De zuidelijke landen verwijten dat ze gretig toehappen wanneer de noordelijke landen hen allerlei lekkers voorhouden vind ik nogal oneerlijk. De zuidelijke landen worden gebruikt om wereldwijd een blok te vormen. Dit draait alleen om macht. En helaas zijn er weinigen die er van genieten.

Leptob | 21-07-18 | 22:13

Soevereiniteit klinkt prachtig, maar hoe soeverein is een land werkelijk? Zodra een staat zich middels een verdrag verbindt geeft het een deel van zijn soevereiniteit op. Het VK zal veel nieuwe verdragen moeten sluiten. China, de VS, EU? Allemaal zullen ze de Britten het vel over de oren gaan trekken. Want de VK is de vragende partij en lang niet oppermachtig meer.
Het "United Kingdom" van weleer, "the empire on which the sun never sets", is voor altijd verdwenen. Moeten ze nog even aan wennen, zeker omdat onder het bewind van hun huidige koningin alles is afgebrokkeld. Hoe machtig zijn ze nu nog? Zouden ze vandaag de dag als nieuw permanent VN-veiligheidsraadlid mét vetorecht door de wereld worden geaccepteerd op grond van hun huidige macht? Niet dus.

Een Nexit klinkt nogal interessant voor velen hier, maar ik zou mij ernstig zorgen gaan maken over de economische gevolgen indien zoiets werkelijk zou gaan plaatsvinden. Zolang Duitsland binnen de Unie zit, zitten ook wij vastgeklonken. Dit is vloeken in de kerk op GS, maar denk er maar eens goed over na.

Ik vraag me af of de VK niet beter af was binnen de Unie, onder de mooie voorwaarden die ze voor zichzelf hadden geregeld (rebate, opt-outs). En gewoon hadden moeten doorgaan met recalcitrant gedrag, lekker blijven etteren en dwarszitten (stiekem achter de schermen geflankeerd door Nederland, de Frans-Duitse as dwarszitten).
In het VK is een groot deel van de bevolking vooral (en terecht) boos over de massa-immigratie. Het gevolg van geen barrières opwerpen voor arbeidsmigranten uit de Oostbloklanden toen zij massaal in 2004 lid werden van de EU (Bedankt nog, Tony Blair!). Nederland heeft destijds wél barrières opgeworpen, gelukkig. (Duitsland ook, wat gezien het krankzinnige jaar 2015 nogal opmerkelijk is). Dus het soort ellende wat zich in de VK afspeelt hebben wij niet op zo'n niveau.
Van die reeds aanwezige immigranten komen ze in de VK sowieso niet af, iedereen die dat denkt maakt zich blij met een fopspeen. Heeft met wetten, verdragen en onderlinge hechte belangen te maken.

Aangezien mijn inschatting een (zeer) softe Brexit is, vraag ik mij af wat ze in het VK er werkelijk nog mee opschieten.

Gelukkig dat wij hier nu kunnen toekijken, zonder dat we zelf in die draaikolk de diepte in worden gezogen.

Uiteindelijk is de hoofdzakelijke reden voor de kiezers om voor de Brexit te stemmen de massa-immigratie geweest.

De EU had louter een economische Unie moeten blijven, met veel betere bescherming voor onze laag- en middelbaar geschoolde werknemers tegen misbruik van EU-wetgeving. Maar deugmensen moesten er natuurlijk weer een "waarden-Unie" van maken; massa-immigratie en deugmensen. Het maakt meer kapot dan je lief is.

Goed lesje om te onthouden dus voor Rutte c.s.

Kompromat | 21-07-18 | 22:02 | 10

HoerieHarry | 21-07-18 | 23:02
Ja dat kan .Heb je nog meer deelvragen?

Ongeblustekalk | 21-07-18 | 23:35

@kompromat
Goed verwoord, helemaal juist. De EU noemt zichzelf een multiculturele waardengemeenschap, waarbij men vergeten is de tegenhangers van iedere waarde ("inclusion, tolerance, justice, solidarity and non-discrimination") een plaats te geven:

Mulicultuur, wat doen we met monoculturen?
Inclusief en tolerant, wat doen we met intoleranten, uitsluiten misschien?
Rule of law; wat doen we met ethiek?
Solidariteit; met wie, waar, wanneer, hoe en waarom?
Non-discrimination; wie wordt nu eigenlijk hoe gediscrimineerd en waarom?

kindapaas | 22-07-18 | 04:16

@caO
Scherp gezien. De-federalisatie. Van "federatie van natie-staten" naar "natie-staat met federatie", een variatie op een koloniale structuur.

kindapaas | 22-07-18 | 04:22
▼ 7 antwoorden verborgen

Achteraf huilie huilie. Je verwacht het niet.

Bakito | 21-07-18 | 22:02

Hufters zijn we. Onze Engelse vrienden zo te behandelen. Ik hoop dat we (EU) volkomen naar de kloten gaan. Ik schaam mij kapot Nederlander te zijn. Diep en diep triest is dit.

bigstone | 21-07-18 | 21:57 | 5

Luchtbakfietser | 21-07-18 | 22:16
Wat hebben wij ooit aan Zwitserland gehad behalve dat onze Junckers en verhofsteden daar hun geld konden parkeren?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 21-07-18 | 22:51

@Jan-Joris-Jan_jaap
Zij betalen een hoge bijdrage aan de EU voor toegang tot de interne markt, kunnen we toch maar mooi onzinnige projecten in Oost-Europa mee subsidieren.
Dat Zwitsers bankgeheim, daar wordt volgens mij aan gewerkt.

Luchtbakfietser | 21-07-18 | 23:01

Luchtbakfietser, wij hadden allen jouw best of both worlds, in de EEG, pre-EU hadden we allen toegang tot de interne markt zonder te hoeven buigen voor de Brusselse eurocraten

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 08:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Zit een week in Liverpool na week noord wales en week London. Nergens in Europa zoveel sociale ellende gezien als hier in the UK. Het gaat hier vast fantastisch. De vraag is echter waar.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 21:56 | 3

Ik vermoed dat je alleen in de UK geweest bent, buiten klompenland dan... Er zijn genoeg steden in Frankrijk waar Sociale ellende de norm is...

ZwarteDag | 21-07-18 | 22:53

Ik woon in Frankrijk.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 22:59

Wat bedoel je dan, qua sociale ellende die je tegenkwam?

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 08:27

atlas.media.mit.edu/en/profile/countr...
The top exports of the United Kingdom are Cars ($44.1B), Packaged Medicaments ($19.5B), Gold ($14.9B), Gas Turbines ($13.1B) and Crude Petroleum ($12.6B), using the 1992 revision of the HS (Harmonized System) classification. Its top imports are Gold ($50B), Cars ($47.5B), Packaged Medicaments ($19B), Vehicle Parts ($15.5B) and Refined Petroleum ($14.6B).

The top export destinations of the United Kingdom are the United States ($52B), Germany ($35.5B), the Netherlands ($22.5B), France ($22.4B) and Switzerland ($19B). The top import origins are Germany ($88.4B), China ($59.8B), the United States ($46B), the Netherlands ($44.3B) and France ($35.3B).

Wat produceert de UK eigenlijk voor de wereldmarkt? Auto's, verpakte medicijnen, goud, gasturbines en ruwe olie. Geen computers, geen raffinage olieproducten. Wat importeert de UK uit de wereldmarkt? Auto's (meer dan het exporteert), verpakte medicijnen, goud (veel meer dan het importeert), auto-onderdelen en ruwe olie (meer dan het exporteert).
Ter vergelijking:
atlas.media.mit.edu/en/profile/countr...
The top exports of the Netherlands are Refined Petroleum ($32.4B), Computers ($14.5B), Packaged Medicaments ($13.2B), Crude Petroleum ($11.5B) and Human or Animal Blood ($10.6B), using the 1992 revision of the HS (Harmonized System) classification. Its top imports are Refined Petroleum ($28.5B), Crude Petroleum ($27.6B), Computers ($17.4B), Telephones ($13.3B) and Cars ($10.2B).

The top export destinations of the Netherlands are Germany ($79.8B), Belgium-Luxembourg ($58.6B), the United Kingdom ($44.3B), France ($26.4B) and Italy ($21.8B). The top import origins are Germany ($72.3B), Belgium-Luxembourg ($43.5B), China ($38.8B), the United States ($33.2B) and Russia ($22.9B).

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-07-18 | 21:55 | 4

De handelsstromen van NL zijn veel groter dan UK. Mij bevreemdt de grote rol van goud in de UK import/export: gaat dat werkelijk de grens over of is het een virtuele handelsstroom?

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-07-18 | 22:02

Gold bullion handel gaat veel via London. Ergo hoge im- en export. Fysiek wordt het goud meestal niet versleept. Ik kan me voorstellen dat dat bij netto-opkopers Indiërs en Chinezen relatief wel veel echt verscheept wordt.

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 08:23

Aha, we leveren dus kennelijk niet aan Vlad&co van deze wereld:
Human or Animal Blood is also known as vaccines, toxins.

Human or Animal Blood is a 4 digit HS92 product.

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 08:26
▼ 1 antwoord verborgen

Wat die Britten nodig hebben is een soort Donald Trump.

VanBukkem | 21-07-18 | 21:44 | 2

De euro zou ook helpen.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 21:57

Je bedoelt dat ze Boris Johnson moeten kiezen als premier in plaats van Theresa May?

cugel | 22-07-18 | 05:36

Meerderheid in Groot Brittanie wil een 'zachte' Brexit. Ik ben ervan overtuigd dat May naar deze wens zal handelen. Een harde Brexit komt er dus niet.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 21:40 | 10

@therealbraindump | 21-07-18 | 22:35
Onzin is een referendum over een natieveranderend thema vergelijken met verkiezingen.
Het 1 is domme mensjes een beslissing laten nemen, het ander is op basis van een programma mensen (een heleboel) kiezen die voor 4 jaar een mandaat krijgen.
Appels en peren.

Berbaar | 21-07-18 | 23:17

therealbraindump | 21-07-18 | 22:35
Daarom wordt de keuze ook beperkt gehouden en wordt er angstvallig voor gezorgd dat wie ook gekozen wordt geen invloed heeft op de uitvoering van het beleid ;)
De Brexit is het gevolg van een kapitale blunder van een incompetent politicus, die een onvergeeflijke fout heeft gemaakt, verergerd door de activiteiten van een goede rethoricus met verkeerde inzichten.
Zo dat is er even uit.

kindapaas | 22-07-18 | 04:56

@Berbaar, we zagen bij de meeste referenda dat de wisdom of the crowds, ook al bestaat die uit domme mensjes, groter is dan de wisdom van 3-10 fracties van domme (vroeger onderwijzers en vakbondslui) communicatiewetenschapstudentjes met hun fractiespecialist en -discipline.
Die Wisdom of the Crowds is te verbeteren door gewogen censuskiesrecht, het tevens wegen naar IQ, aftrek voor meerdere nationaliteiten (sowieso prio 1, waarom mag een Turk globaal 2x stemmen? Een stem in Turkije is geen stem in Nederland, of in beide een kwart, of indien daar nog vol meetellend hier Max 10% oid).

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 07:51
▼ 7 antwoorden verborgen

Het verbaast me dat hier mensen hopen dat het in de EU slechter zal gaan dan in de GB .
Maar die Britten moeten maar blij zijn met die Farage die weg loopt nu het er op aan komt en die gekke Boris B .

elevator | 21-07-18 | 21:39 | 6

@elevator | 21-07-18 | 21:39
Verbaast mij niets.
Het zijn dezelfde boosburgertjes die hopen op een burgeroorlog of op eindelijk eens een terroristische aanslag hier.
Als je leven kudt is schijnt het bon-ton te zijn om te wensen dat het anderen ook zo vergaat.

Berbaar | 21-07-18 | 22:05

Farage heft vanaf het begin gezegt dat dit zijn enige doel was.
En dat hij daarna zal stoppen.

ditotje | 21-07-18 | 22:05

Berbaar je bent een elitiare deugfascist.

kaasfondue | 21-07-18 | 23:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Welcome to the hotel California, you can check in anytime but you can never leave.

echtpaul | 21-07-18 | 21:36 | 1

waar ik me het meest over verbaas en heb verbaasd is dat er geen uitgangsprotocol bij binnenkomen aanwezig is. Ochja , de 10 Geboden kennen ook geen afgrenzing , ets met de gene zal Blok opmerken

15121937 | 21-07-18 | 22:40

Niet geremd door enige kennis van zaken, hierbij een vraag:
Die miljarden die Griekenland kreeg, kreeg Griekenland die niet in de vorm van leningen? Leningen die ervoor zullen zorgen dat Griekenland tot in de lengte van jaren aan o.a. aan Duitse banken moet blijven terugbetalen?

Gajus | 21-07-18 | 21:34 | 11

De Duitse banken zijn al lang afgelost met dat geld, het staat nu uit aan de EU landen, als gratis vlp aflossingsvrij lening met eigenlijk 0% rente

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 07:41

Dat Griekenland had te maken met Target 2, Duitsland leverde spullen maar er werd niet betaald, Dus Duitsland bedacht het plan om Griekenland de schuld te geven en leningen door ieder land , die we nooit terug zien.
Niemand kent bijna het woord en de handel Target 2. men levert spullen en via via wordt er betaald, dit gebeurde niet meer, het geld kwam niet in Duitsland . Nog steeds is het niet zeker of de Deutsche Bank niet omvalt, alleen geen woord erover in de kranten.

gato | 22-07-18 | 08:53

Als al die economen, zoals ook bij RTLz zo goed zijn, zouden ze toch stinkerd rijk zijn, Nou dat zijn ze niet, ze lullen maar wat.

gato | 22-07-18 | 08:56
▼ 8 antwoorden verborgen

Best leuk dat commentaar van al die economen hier.

HoerieHarry | 21-07-18 | 21:30 | 2

Ach het is vooral wensdenken, mensen die staan te juichen bij wat niet een analyse is van Feynman maar slechts bij elkaar geraapte shizzle om zijn poepsaaie "punt" te ondersteunen.

Berbaar | 21-07-18 | 22:02

Het enige dat zinlozer is dat het commentaar van al die economen hier, is het commentaar *op* die economen.

Muxje | 21-07-18 | 22:09

Niet alleen is de handel van het VK met de rest van de wereld groter dan die met de EU, maar ze hebben buiten de EU ook nog eens een handelsoverschot. Met de EU is er een handelstekort.

Muxje | 21-07-18 | 21:27 | 1

Zou ook aan de pond n de kwaliteit van eu alternatieven kunnen liggen.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 22:38

Een groot probleem van de EU is inderdaad de toename van landen die aan de structuurbijdragen-memmen hangen. Nu hebben nettobetalende landen nog een veto-recht maar de EU streeft naar besluitvorming op basis van gekwalificeerde meerderheden.
Dit zal "in the end" funest zijn voor een land als Nederland. Wij behoren dan tot de "gekke Henkie-landen", wel netjes disproportioneel betalen maar de facto nauwelijks macht en invloed.

Luchtbakfietser | 21-07-18 | 21:12 | 7

@ therealbraindump
Dat is een scenario dat zich kan gaan voltrekken indien er niet tijdig op de rempedaal wordt getrapt door landen als Nederland. Rutte heeft dit voorzichtigjes gedaan door de Duits/Franse voorzetjes richting federalisering niet te steunen. Maar ja het blijft Rutte en de Alde-fractie zal blijven pushen, ik ben er niet echt gerust op.

Luchtbakfietser | 21-07-18 | 21:47

@Luchtbakfietser, ik ben er ook niet gerust op. Het zou mij niet verbazen dat er een uitruil wordt gemaakt, Rutte wordt de opvolger van Tusk of Juncker en Nederland gaat akkoord met de overdracht van nog meer bevoegdheden en Europese belastingen. De eerste bankpresident van de ECB, toen er nog prudent monetair beleid werd gevoerd, was ook een Nederlander....

therealbraindump | 21-07-18 | 22:17

@ therealbraindum
Ik moet er niet aan denken, maar is niet ondenkbaar. Het enige wat deze deal in de weg zit is Rutte's allerbelabberdste beheersing van het engels.

Luchtbakfietser | 21-07-18 | 22:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Al zou het waar zijn, het duurt decennia voordat de nieuwe handelsstromen op gang komen op een niveau van voor de Brexit. Alleen al de hoeveelheid extra werk die bedrijven (zowel EU als UK) hebben om die nieuwe handelsstromen te gaan exploiteren maakt de UK duur. En Europa ook.

Meer handel met china en india is leuk en aardig maar dat is niet echt een grote afzetmarkt. Daar is het gemiddelde Britse product te duur.

flame_me | 21-07-18 | 21:11 | 1

Tenzij je spullen maakt die men daar niet kan maken. Maar goed, dat is nu juist een van de grote problemen in deze wereld. De Chinezen kopieren namelijk alles en daarnaast doordat ze dat al een tijdje doen kunnen ze nu zelf al bijna alles maken.

O2Neutraal | 22-07-18 | 09:20

Het grootste probleem met Brexit is het gemis van een plan en de onkunde van de regering om een voorstel naar voren te brengen door interne gevechten.

the Jackdawn | 21-07-18 | 21:08

@Boobyphoto
Dat tentenkamp bij Calais was geen goede reclame voor remain...

medusa324 | 21-07-18 | 21:07 | 6

De Dublinafspraken zijn juist binnen de EU gemaakt, hoe is het wegvallen daarvan dan ook weer de schuld van de EU? Zonder de EU waren ze er überhaupt niet geweest. Die migranten willen naar het VK omdat de Britse overheid (niet de EU) jarenlang zo gul is geweest om ze allemaal binnen te laten.

Boobyphoto | 21-07-18 | 23:01

Onzin Boobyphoto. Merkel heeft er met haar onverantwoorde optreden in de migratiecrisis voor gezorgd dat Dublin overboord is gegooid. En Merkel = EU. Omdat de migranten bij Calais niet in het eerste veilige land van aankomst - meestal in Griekenland of Italië met een bootje aangekomen - zijn geregistreerd, kunnen ze een kansje wagen in Engeland. Het is echt niet zo dat deze jongens en meisjes anders even vanuit hun thuisland het vliegtuig hadden gepakt naar de UK. De EU faciliteert dit, met haar jarenlange wanbeleid tov immigratie. En dát is de reden dat er voor Brexit is gestemd. De Britten hebben geen zin om langer naar de pijpen van de Duitsers te dansen. En reken maar dat dat gevoel heel diep zit. En daarnaast zijn de regels voor gezinshereniging volledig gestoeld op Europese regelgeving. Met van oudsher grote gemeenschappen Pakistani en Somali zal dat de Britten ook niet helpen met het reguleren van de influx. Dus ja, allemaal schuld van EU.

medusa324 | 22-07-18 | 01:30

@medusa324

Tel daarbij op dat de UK er geen bevolkingsregister op na houdt. Hetgeen een illegaal blokkeert in zijn bewegingsvrijheid. Kortom eenmaal binnen in de UK heeft men free healthcare, kan men een woonruimte huren en kan men zonder identificatie plicht zich vrijelijk door het land bewegen, zolang men de grens maar niet passeert. Want zonder Birth Certificate geen paspoort net zoals in Australie, de VS, Maleisië en Canada etc. 3 x raden wat de basis van hun wetten is?

Beroep = Boerenlul | 22-07-18 | 02:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik ga echt mijn ballen uit mijn broek lachen als de UK na de Brexit dikke positieve groeicijfers gaat laten zien.
Laat die EU laven maar zweten, terwijl ze ons proberen uit te leggen wat wij verkeerd zien..

Wijze uit het Oosten | 21-07-18 | 21:04 | 4

120%...

hoogstetijd | 21-07-18 | 21:15

130%

kaasfondue | 21-07-18 | 23:36

130.5% eens

Wasbakplasser | 21-07-18 | 23:47
▼ 1 antwoord verborgen

Welke handelsbelemmeringen met India worden bedoeld? In het artikel waarnaar gelinkt wordt staat daar niets over.

Boobyphoto | 21-07-18 | 20:59 | 4

the Jackdawn | 21-07-18 | 21:11
jah en dat staat op het product? Laat u nakijken goedgelovige!

toetssteen | 21-07-18 | 22:42

the Jackdawn | 21-07-18 | 21:11
jah en dat staat op het product? Laat u nakijken goedgelovige!

toetssteen | 21-07-18 | 22:42

De EU heeft een hele rits regelgeving en producteisen. De meeste stammen al uit de tijd van de EEG overigens. Dat gaat dan om veiligheid, gezondheid, milieu en zo.
www.ondernemersplein.nl/regel/veiligh...

Stormageddon | 22-07-18 | 01:44
▼ 1 antwoord verborgen

Aangaande die laatste regel: Hiero kun je account ook niet verwijderen.

Alquest | 21-07-18 | 20:58

@Feynman: Heldere analyse. Wederom dank voor een goed stuk. Die laatste zin zegt alles. Prachtig verwoorde pointe.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 20:57 | 2

Een soort Hotel California:
"You can check out any time you like, but you can never leave."

VanBukkem | 21-07-18 | 21:03

Zeer benauwend scenario. Zoveel macht dat je niet eens geweld hoeft te tonen.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 21:09

Ze hebben gewoon een gigantisch probleem, die Britten. De grote voorvechter van de Brexit, Nigel Farage, wist niet hoe snel ie zich uit de voeten moest maken toen de Brexit eenmaal een feit was, en degene die het allemaal maar moet managen, Theresa May, is diep in haar hart helemaal geen voorstander van de Brexit. Maar, machtswellustelinge als ze is, blijft ze mooi op haar post zitten. En dan hebben ze nog een opportunistische clown, die ook af en toe wat roept, maar die als het puntje bij het paaltje komt ook niet weet hoe snel ie zich uit de voeten moet maken. En dan heb je ook nog eens de Schotten, die in grote meerderheid tegen de Brexit zijn. Nee, het eiland is totaal op drift geslagen. Dat wordt een grote puinzooi. Gelukkig is het een eiland.
Nee, ik hoop dat wij de Nexit wat beter aanpakken.

VanBukkem | 21-07-18 | 20:54 | 5

@VanBukkem | 21-07-18 | 22:13
Mocht dat ooit gebeuren reken dan maar op laat, heel laat.
Dat maken wij en onze (klein)kinderen niet meer mee.
Ik zie meer in aanpassen en hervormen nu dan hopen op een echec in de verre toekomst.

Berbaar | 21-07-18 | 22:16

@Berbaar | 21-07-18 | 22:16
O jawel hoor, dat gaan wij zeker wel meemaken. Het vervelende is alleen dat het waarschijnlijk gepaard gaat met een bankroet, en een compleet uitgeholde economie. Maar dat dit niet lang meer zo door kan gaan, hee, daar hoef je geen socioloog of econoom voor te zijn. Vroeg of laat keert de wal het schip.

VanBukkem | 21-07-18 | 22:24

Dat het land zo verdeelt is komt door Labore en SNP. Die blijven maar denken dat er tegen een brexit is gestemd en blijven maar brandjes stoken. SNP will een tweede indy referendum want het eerste zinde ze niet. Als iedereen May nou eens haar werk laat doen, het is niet haar schuld dat er voor Brexit is gestemd. Zij probeert iig nog te doen wat de kiezers gekozen hebben.

HA BIER!1! | 22-07-18 | 09:55
▼ 2 antwoorden verborgen

De EU is geen lang leven meer beschoren. Dood aan het Globalisme.

Manneke Pislam | 21-07-18 | 20:54 | 3

Nationalisme met internationale samenwerking heeft de toekomst.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 22:04

AanDiggelen | 21-07-18 | 22:04
Als u opgeroepen wordt om in een oorlog tussen naties te vechten wanneer de internationale samenwerking stokt, welk belang denkt u dan te gaan verdedigen?

kindapaas | 22-07-18 | 05:16

kindapaas | 22-07-18 | 05:16 Lastige vraag, althans het antwoord dan. Het zal eraan liggen tussen welke landen het is en welk doel er nagestreefd wordt. In de aanloop naar het conflict hoop ik wel met anti-oorlogspropaganda bezig te zijn zodat we ons niet weer een broederoorlog in laten sukkelen.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 08:00

Maar als je bij de buren van DasKapital al de suggestie wekt dat een #Nexit ook mogelijk is, krijg je de wind van voren.

kapotte_stofzuiger | 21-07-18 | 20:53 | 4

Logisch want dat gaat nooit gebeuren.

Berbaar | 21-07-18 | 22:13

Nexit komt onafwendbaar pas gelijktijdig met de Dexit.

kaasfondue | 21-07-18 | 23:35

Dexit, of DasExit

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 07:27
▼ 1 antwoord verborgen

De EU is een enge sekte, je bent welkom om er bij te komen, maar wil je eruit dan moet je kapot.
De omgekozen leider is onaantastbaar en er wordt blindelings aan de alcoholist gehoorzaamd.
Enfin zoekt u zelf maar alle kenmerken van een sekte op.

BP Richfield | 21-07-18 | 20:52

Merkel en Macron (eu) hebben niks in te brengen als mercedes,bwm,audi en al al die franse meukmobielhandelaren zeggen we doen het op onze manier.

van stampij | 21-07-18 | 20:52 | 1

@van S
U heeft gelijk, dat is de essentie van het Großraumkartell. Er zijn nog wat spelers aktief overigens (hint: agrochemie). Ik heb sterk de indruk dat niet iedereen (zelfs op dit forum) de werkelijke structuur in beeld heeft, dit tegenover de officiele versie waarvan we via de media een paar losse pixeltjes krijgen voorgespiegeld.

kindapaas | 22-07-18 | 05:22

Goede column/bijdrage van Feynman. De dood van de EUnie zal voelen als een bevrijding.

frisenfruitig | 21-07-18 | 20:51 | 1

Ja, hopelijk gebeurt dat spoedig. Mooie frisse en fruitige posting!

hoogstetijd | 21-07-18 | 21:13

Noem het de EU
In mijn ogen is het niet minder dan het 4e rijk...
Waarbij vooral het totale gebrek aan echte democratie mij het meest beangstigd. En de massa loopt voorlopig nog mee, net als bij de hoogtijdagen van het 3e.
Rijk.

J-van-de-Bontekoe | 21-07-18 | 20:48

Mooi die Brexit, maar die britten hebben er zelf een potje van gemaakt.

Ongeblustekalk | 21-07-18 | 20:48

Klopt helemaal weer Feynman, je legt altijd weer de vinger op de zere plek. Chapeau man, wat ben je toch goed op de hoogte van zoveel verschillende items. Het zal straks financieel veel beter gaan met het VK. Ze dragen niets meer af aan de EU (dat scheelt nogal hoor!) en kunnen ongelimiteerd zaken doen met Aziatische landen als China en Japan en natuurlijk is de VS een betrouwbare bondgenoot.

hoogstetijd | 21-07-18 | 20:48 | 6

Met de canadezen hebben de Engelsen anders ook een groot handelstekort.

Rest In Privacy | 21-07-18 | 22:40

Denk niet dat de Britten op de VS kunnen rekenen. Als er een handelsakkoord komt zal dat alleen in het belang van de VS zijn: America first ofzo

druif | 22-07-18 | 00:27

@druif
Als er een akkoord komt is dat voor beide beneficial, anders geen akkoord. Handel vergroot de taart, vergroot de welvaart, heeft dus twee winnaars.

Hemmenaar7 | 22-07-18 | 07:24
▼ 3 antwoorden verborgen

En raad eens wat: We gaan het vreten terwijl we het weten.
Vraag blijft uiteraard waarom.
En waarom nog niemand met een beter plan kwam.

NiCeY | 21-07-18 | 20:39 | 1

Er wás een beter plan maar op dát moment mocht dat niet vanwege koloniale belangen. Nu kan het wel maar zijn de plannenmakers gaandeweg zodanig gedemoniseerd dat openlijkheid een kritische succesfactor is geworden: hoe meer openheid, hoe minder succes. De 20e eeuw in een notendop.

kindapaas | 22-07-18 | 05:28

De Britse economie is nooit de reden geweest voor de Brexit stemmers. Het ging ze puur om de immigratie.

medusa324 | 21-07-18 | 20:39 | 8

Die immigratie vanuit de EU heeft Engeland alleen maar voordeel aan gehad (jonge arbeidsmigranten, kenniswerkers). Strker nog, er wordt nu enorm geklaagd dat er te weinig verpleggkundigen en appelplukkers zijn uit europa. Het enorme probleem wat ze hebben met 3e wereld immigratie hebben ze aan hun eigen koloniale verleden te danken. Dat verandert niet door de Brexit.

BenPakdee | 21-07-18 | 21:12

@Benpakdee
Dat is afwachten. De Denen hebben met hun opt-out op immigratie ook een goede slag geslagen. De Britten zijn al strenger geworden richting gemenebest-onderdanen en zijn straks niet meer gehouden aan allerlei EU regels op het gebied van migratie. Als ze het slim spelen tenminste. Als ze gebonden blijven aan het EHRM zal er niet veel veranderen.

medusa324 | 21-07-18 | 21:21

De reden was zelfbeschikking, waar controle over de immigratie een belangrijk onderdeel van is. Ook het argument dat handel drijven met de hele wereld in het voordeel is voor ieder land is moeilijk te weerleggen. Oversimplificaties dekken de lading niet. Het niet deel uit maken van het schengen accoord biedt sinds 2015 niet of nauwelijks meer bescherming. Merkel lapte het Dublin verdrag aan haar laars door letterlijk miljoenen vermeende vluchtelingen binnen te halen en ze, tegen de voorwaarden van dit verdrag in, na een jaar of anderhalf duitse paspoorten te geven waarna de poorten naar het VK zich openen.

Rest In Privacy | 22-07-18 | 11:49
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl