Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Turks trollenleger ook actief in Nederland

twitterbots = saai. Autobots = super cool!

Hee daar is NRC-mediaflappie Reinier Kist weer met een stukje over zijn 'beruchte trollenfabriek' in Sint-Petersburg. Reinier Kist heeft vooral een beruchte trollenfabriek in zijn onderbroekje, maar toevallig is het allemaal wel.

Wij hadden namelijk net een stukje klaar over Turkse en Marokkaanse twittertrollen die actief zijn in Nederland en, in tegenstelling tot hun Russische collega's, juist pro-islamsentiment de wereld in slingeren. Neem @tunahankuzu, een of andere fake Twitterbot uit Ankara die wordt ingezet om Geert Wilders belachelijk te maken. Dan de Marokkaanse troll @F_azarkan, die het Wilhelmus beschimpt en de bouw van islamitische haatpaleizen salonfähig maakt. De derde buitenlandse troll die we hebben gevonden is @selcukozturknl. Let ook op dat nl achter zijn naam: alsof deze bot een Nederlandse twitteraar is. HA! HA! En maar continu Nederland Ons Land de grond in schoppen, want elders is het veel beter en hier is het racisme enzo. Trap er gewoon niet in, mensen. Voorts zijn er in Nederland nog heel veel pro-islamitische bots van wie iedereen ook wel ziet dat ze hartstikke nep zijn. Denk aan trollen als @Leolucassen die de hele dag islamofobie-berichten rondpompt en @TofikDibi; dat laatste account is reeds verwijderd wegens veel te nep. Enfin, op Twitter worden er dagelijks circa 500.000.000 tweets verstuurd. Dat zijn er 365.000.000.000 in twee jaar. Een willekeurige idioot haalt er op een slechte dag al 1.000. Claim to fame van Reinier Kist: "Russische Twittertrollen hebben in 2016 en 2017 minstens 940 Nederlandstalige tweets verstuurd." Stop de persen. Voorpagina! En zo ziet de NRC weer eens 940 spookrijders op de weg en ziet de rest van de wereld er maar 1.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Dutch_Viscount | 17-07-18 | 12:10

Iemand op Tweakers heeft de data die gewoon online staat even doorgespit en het blijkt dat er in totaal 90 tweets over Wilders of islam gingen. Gewoon fakenews dus dit NRC artikel.

me,myself and IK | 17-07-18 | 00:28

De NPO Is toch ook een pro islam bot.

Rest In Privacy | 16-07-18 | 20:30
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-07-18 | 15:20 | 1

Rien Poortvliet schreef in zijn boek de kabouter over trollen. Toen was het nog leuk in Nederland.

WibovdKuttelaer | 16-07-18 | 15:05 | 1

Hier heten ze Leprechauns en brengen ze geluk op een bepaald terrein. In de horeca zie je bijvoorbeeld vaak een Leprechaun met wat dollarbiljetten in zijn knuistje naast de fooienpot zitten.

Rest In Privacy | 16-07-18 | 15:28

@Hetze Haatstra
In de jaren '60 hoefde je maar de krant open te slaan en je zag de vele, vele advertenties met banen. Je had het voor het kiezen. Daarom haalde de overheid Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Grieken naar Nederland. Niet om Nederlanders in de uitkering te storten, maar om mee te helpen in de sterker wordende ekonomie. Na 2 jaar gingen ze terug en begonnen in hun landen van herkomst een ijssalon, een restaurant, of wat voor business dan ook, of gingen gewoon daar weer aan de slag. Toen hebben we mensen van buiten onze cultuur geworven. Dat ging niet zo eenvoudig. Het bleek dat als we de selectie-criteria niet verlaagden weinigen geschikt waren. Zie verslaggever Jaap van Meekren in Marokko:
www.youtube.com/watch?v=xUbUw2aO6DM

pushpins | 16-07-18 | 12:54

Was het maar alleen een trollenleger.

Mr_Natural | 16-07-18 | 12:54

Eigenlijk is het veel te warm om te reaguren en houd ik me liever bezig met knoppen kijken op ‘t strand. Maar ja, Rusland he.
Ik moet NIETS hebben van Poetin. Hij en dat pauperland kunnen lekker ten onder gaan aan de Vodka, corruptie/totale leegroof door de Poetin-kliek en de Chinese horden die klaarstaan om zich over de in Rusland massaal aanwezige grondstoffen te ontfermen. Ze zoeken het maar lekker uit. Alleen Nederland, het Nederlandse volk en Nederlandse belangen vind ik belangrijk. Doet Trump toevallig iets dat in ons voordeel is? Prima. Doet de EU toevallig iets wat in ons voordeel is? Prima. Doet Poetin iets dat toevallig in ons voordeel is? Prima. Zoniet, dan rot je maar op.
Poetin is bezig met het aloude “verdeel-en-heers” spelletje. Ik vertrouw die (ex?) KGB’er voor geen meter. Is iedereen de Koude Oorlog al vergeten? Niemand moet die man vertrouwen, het is een machiavellistische heerser die geen enkele interesse heeft in het welzijn van Nederland, integendeel. Dus houd op deze rotzak als een soort verlosser of Messias te zien die voor ons vooruitgaat in de strijd tegen onze vijanden!
Dank! Ziezo, nu terug aan het bier. En uitkijken met het zitten in de felle zon, bierdrinken en daarna reaguren allemaal!

Kompromat | 16-07-18 | 12:39 | 5

Kompromat | 16-07-18 | 12:39,

Laat je niet opnaaien door leugenaars van het NRC.
Hoe kan Rusland nou "anti-islam gevoelens verspreiden"?
Door te liegen over reeksen aanslagen in Parijs, Brussel, Londen, Madrid, Nice, Keulen, etc?
Door te liegen over reeksen executies van joden in Toulouse, Parijs, Brussel, Burgas, Kopenhagen, etc?
Door te liegen over de jihad?
Door te liegen over de sharia?
Door te liegen over no go area's in heel West Europa?
Door te liegen over de link tussen islam en criminaliteit?
Door te liegen over de link tussen islam en extreem seksueel geweld?

Stel dat het NRC toevallig een keer niet heeft gelogen, en dat Rusland werkelijk ongeveer 0,00000000000000001% van alle tweets over de islam heeft verspreid. Dan nog is dat pas nepnieuws als de tweets positief over de islam zijn. Insteek van NRC was juist dat de berichtgeving van de Russen klopt, maar dat het Nederlandse volk door de Nederlandse media dom gehouden moet worden.
Maar dat geeft gelijk aan wie er werkelijk nepnieuws verspreiden.

Nieuws over de islam is altijd negatief, tenzij verspreid door leugenaars. Dat de islam het Westen "verdeelt" is niet de schuld van Poetin of Trump, maar van de islamitische oorlogsdoctrine; en van de vele moslims die die doctrine letterlijk nemen.

Dandruff | 16-07-18 | 16:54

@Dandruff
Dank voor uw zorgen, maar wees gerust: ik laat mij door niemand gek maken. Ik denk, analyseer en beredeneer onafhankelijk en loop niet als een kuddedier achter anderen aan.
Het gaat in het NRC-artikel NIET over verspreiding van NEPNIEUWS, maar over BEINVLOEDING. Dát is de kern van dit verhaal. Focus daar eens op. Hij probeert jou, mij en iedereen die kritisch is over de islam en de hele multiculturele ellende te sturen in een richting die hij wil dat wij gaan. En daar pas ik voor, ik loop niet aan de leiband van het Kremlin.
Over Poetins motieven wordt bij de veiligheidsdiensten gespeculeerd, maar hij zal zeker niet het beste met Nederland op hebben. Omgekeerd juist, Nederland en de NAVO ziet hij als zijn vijanden. Dus waarom zou hij ons willen helpen?

Ik denk dat er bij velen een denkfout wordt gemaakt. Voor hen geldt het adagium: "een vijand van mijn vijand is een vriend". Policor-Nederland haat Poetin, dus menig policor-hater ziet Poetin vervolgens als een soort vriend.
Ik zie policor als een interne bedreiging en Poetin als een externe bedreiging. Beiden kan ik niet luchten of zien.

Toen in de jaren '90 half Nederland PvdA stemde, hadden we een verzuurd links klimaat. Ik heb me NOOIT door de PvdA en hun multiculti-propaganda laten hersenspoelen. Een x-duizendtal andere Nederlanders ook niet (zie de Kamerzetels van H. Janmaat destijds). Net zo min als ik me toen liet sturen door de propaganda van de PvdA, laat ik me nu ook niet sturen door het gemanipuleer van die (ex?) KGB'er Poetin.
En zoek de verschillen:
De ene gehersenspoelde dwaas buigt richting het Oosten (Mekka).
De andere gehersenspoelde dwaas buigt richting het Noordoosten (Moskou).

IK-PAS-VOOR-BEIDEN!

Kompromat | 16-07-18 | 18:19

Kompromat | 16-07-18 | 18:19,

Van beïnvloeding is ook helemaal geen sprake, om meerdere redenen;
- het gaat om slechts 900 tweets in 2 jaar tijd;
- nota bene in Nederland EN in België;
- relatief veel mensen zitten niet of nauwelijks op twitter;
- veel tweets gingen niet dieper dan "verschrikkelijk" na een aanslag;
- miljoenen BN-ers en NL-ers twitteren hetzelfde na elke aanslag. www.nu.nl/internet/5366333/russische-...

Los van die 0,0 % kans op beïnvloeding van een enkele Nederlander door die tweets, is het natuurlijk wel degelijk van belang of het om nepnieuws gaat. Dat was immers de beschuldiging van Ollongren, en volgens diverse IQ-lozen is die bewering van Ollongren nu "bewezen". Wat dus aantoonbaar onjuist is.
Maar wat belangrijker is; als het niet om leugens zou gaan, wat is er dan mis met die tweets?
Wat is er mis met "beïnvloeding" door concrete feiten?
Wat is er mis met veroordelingen van aanslagen?
Maakt het dan uit waar een tweet vandaan komt?
Mogen Nederlanders iets van stierengevechten in Spanje vinden, of is dat dan "buitenlandse beïnvloeding"?

En hoe je verder ook over twitter-meningen denkt, de meest directe beïnvloeding komt van nieuws, artikelen, documentaires, etc. En dan doen de MSM het slechter dan Russische twitteraars. Zeker als het over de islam gaat. Of over nepnieuws. www.geenstijl.nl/5139961/nrc-maakte-m...

Dandruff | 16-07-18 | 19:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Trollen, wolven, lange armen, grijze eekhoorns.
Ze vreten alles op hier.

Ruimedenker | 16-07-18 | 12:16

NRC en NPO laten zich weer kennen als schaamteloze haatzaaiers en verspreiders van nepnieuws. In plaats van te onderzoeken waar een paar verdwaalde en nutteloze tweets vandaan komen, lijkt een onderzoeken waarom NRC en NPO het nodig vinden om hun anti Rusland propaganda zo op te blazen. Is er nou niemand bij de clubs die zegt "Jongens, dit gaat helemaal nergens over. De Russen zijn helemaal niet gevaarlijk". En "Laten we het eens over de Islam hebben. Heeft iemand het lef om het over de echte trollen die onder ons zijn te hebben ?

Graaier | 16-07-18 | 11:58 | 2

Even bij de les blijven het gaat hier om nepnieuws uit Rusland wat wel degelijk effect heeft anders zouden ze er wel mee stoppen.

botbot | 16-07-18 | 12:51

Ja horen jullie dat van botbot!1 Het MOET blijven gaan over De Russen. (940 tweetjes)

LibertasSimplex | 16-07-18 | 14:05

O jee, krijgen we nog meer polariserende groene kikkers op kandidatenfotootjes gefotoshopt in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar (PS, EK én EU).

mozaard | 16-07-18 | 11:49

De reden dat de Amerikaanse neocon-democratische propagandakanalen zo schreeuwen tegen de trumptop met Putin, is niet "Syrië". Of "De Krim". Of "Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen".

Nee het is zo eng omdat er apen uit mouwen kunnen komen. Dat er gejokt is en erger.
Hoe zit het eigenlijk met de gedane verkoop van Uranium One door Clinton via de Foundation?
Hoe zit het nou echt met inmenging in de verkiezingen. Was die server van de Democratische partij eigenlijk wel gehackt, of was er gewoon gelekt.
Hebben de Russen nog mailtjes van Clinton.
Hoe zit het met de EU en Iran.
Etcetera etcetera.

Eng hoor.

LibertasSimplex | 16-07-18 | 11:31 | 3

UraniumOne is zo'n opgeblazen verhaal dat nergens op slaat. Als je je erin had verdiept wist je dat Clinton zelf daar geen reet mee te maken heeft gehad.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 11:41

ah een trollpost. Aanhalingstekens : niet zo: "De Krim" maar zo: "verkoop van Uranium one via de foundation."

jo jo ! | 16-07-18 | 11:48

Nee er kwam zomaar poef wat was het honderdtachtig miljoen haar Foundation binnen.
Maar we gaan het zien.
Buiten Uranium One, er loopt al een aantal onderzoeken binnen het Min Justitie (DOJ) naar partijpolitiek misbruik van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
Van inzet van buitenlandse diensten zelfs, en dan bedoelen ze niet De Russen.
Verder is de House Intelligence Committee daarmee weer bezig, en zijn er nu volop hoorzittingen voor de House Judicial Oversight Committee, waar nu al de grootste gekkigheid uit is gekomen en een impeachment procedure voor de één na hoogste baas. En die Committee komt nog maar net op stoom.
Dan is er nog de man van de senaats-commissie-stiekum die is opgepakt omdat -ie letterlijk in bed lag met de New York Times.

Jongen. Grootste pakket schandalen in de Amerikaanse geschiedenis, en de Russen hebben misschien wel intel.

Nergens op slaat zegt -ie. Whe whe als je je verdiept had whe whe.

LibertasSimplex | 16-07-18 | 11:53

De sociale media zijn een zegen voor de mensheid......

Mannes | 16-07-18 | 11:21

Ik begrijp niet dat ze in Brussel denken dat ze met honderd miljoen rappers en dönertentjes een wereldmacht kunnen worden, ik bedoel, meer zie ik ze eigenlijk niet doen, nou ja, misschien het voetbal verder voor ons verzieken dan.

uisge baugh | 16-07-18 | 11:07

NRC maakt zich ook 'grote zorgen' om de komende trumptop met de doodenge Russen en hun supertroll Putinbot.
www.nrc.nl/nieuws/2018/07/15/ongemakk...
Want NRC neemt klakkeloos de Democratische "talking points" over van de daarvoor gebruikte propagandakanalen.

Je kunt zo 1 op 1 de Amerikaanse 'nieuwsberichten' en het artikel van NRC op elkaar leggen.

Als Trump niet nu president was, zaten we nu in oorlog met Rusland. En dat zeg ik.

LibertasSimplex | 16-07-18 | 11:01 | 9

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 11:19 |
Jij ziet er verdacht uit. En niet bepaald rooskleurig.

LibertasSimplex | 16-07-18 | 11:36

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 11:19,

Grappig dat jij je als EU-trol zo afzet tegen vermeende Russische trollen.

Je vergeet echter de definitie van "nep-nieuws". Nepnieuws is nieuws dat niet klopt. Dan moet je denken aan berichtgeving die niet klopt, zoals "islam = vrede", "islam respecteert vrouwen", "messentrekker had suikerspiegelproblemen", "terrorist executeerde joodse kleuters om ze te beschermen tegen Le Pen", "isis is niet de ware islam", "de koran is ook niet de ware islam", etc.
Kortom de idioterie die we van de MSM te horen krijgen.

Als Rusland inderdaad dergelijke tweets zou hebben verspreid, dan zijn ze inderdaad net zo fout bezig als NRC. Maar ik wed dat jij daar geen één voorbeeld van kan geven.
Daarom l*l je weer overal omheen, zonder concreet uit te leggen wat er mis is met kritiek op terroristisch geweld.

Dandruff | 16-07-18 | 17:10

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 11:07,

De EU walst ook nogal eens over de internationale rechtsorde heen. Denk aan de bombardementen op Syrië en Libië. In Syrië zogenaamd vanwege gifgasaanvallen die niet bewezen waren; waarvan men dus ook niet wist wie daar achter zat.
Denk ook aan het lange tijd steunen van isis en soortgelijke clubjes in Syrië en Libië. Het Westen ging pas tegen isis vechten toen isis voor de Koerdische stad Erbil stond, waar veel Amerikaanse zakenmensen en diplomaten zitten. www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

En wat de Krim betreft, de EU heeft een zogenaamd handelsverdrag gigantisch uit de klauwen laten lopen tot een burgeroorlog. Compleet met een staatsgreep, aangemoedigd door EU-laven van Baalen, Verhoffstad en Timmermans.
Dat zeggen niet alleen de Russen, maar ook betrokken politici als de Hoop Scheffer. www.geotrendlines.nl/jaap-hoop-scheff...

Je persoonlijke mening over Trump is hierin irrelevant. Ik denk dat er weinig verschil is is tussen het beleid van Obama en Trump,beiden laten zich immers adviseren door dezelfde ambtenaren, handelsbelangen en geheime diensten. Veel tegenstanders van Trump zijn aanhangers van isis, maar ook Trump bombardeerde Syrië en ging gezellig bij de oprichters van isis in Saoedi Arabië op de koffie.

Dandruff | 16-07-18 | 17:32
▼ 6 antwoorden verborgen

Reinier Kist overstrekt zich met 'De Russische trollen zijn anti-islam en voor Wilders' artikel. Dus van alle ideologieën en politieke stromingen op de wereld hebben (alle / de) Russische trollen die van Greetje massaal omarmd. Ya right. Dus niet die van pak hem beet Orban ofzo (groter, al meer geslaagd, dichter bij huis, etc), neenee, volgens Reinier pro-Wilders. Nogmaals: ya right. Het moet weer betrekking hebben op die verfoeide Wilders.
Reinier heeft alle 'slechte' touwtjes aan elkaar geknoopt en hoopt dat mensen er niet te veel druk op zetten, alle moeite en alle knoopjes pardoes weer los...

Kouwe Kees | 16-07-18 | 10:59

Vroeger deden ze hetzelfde over de commies, "Talkin' John Birch Paranoid Blues" Bob Dylan

uisge baugh | 16-07-18 | 10:34

Daarmee is ook meteen het niveau van de heksenjacht op Trump duidelijk.

sprietatoom | 16-07-18 | 10:32 | 7

Aan de blokjes te zien vinden de trollen dat er helemaal geen heksenjacht op Trump wordt gehouden door de van pijn schreeuwende slangen & krokodillen in het moeras.
De globalisten willen oorlog met Rusland (uit te vechten door de Amerikanen) en Trump vindt dat geen goed idee. Ik ook niet, maar dat terzijde.

Jan Passant mk2 | 16-07-18 | 11:01

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 10:54 |

Mensen kunnen altijd hun gezonde verstand gebruiken, als die inmenging van Rusland op de USA verkiezingen van dit niveau is dan is er dus helemaal niets aan de hand, gebakken lucht.

sprietatoom | 16-07-18 | 11:01

waarisdelol | 16-07-18 | 10:54

Het feit dat je dat niet eens weet is best veelzeggend. Hieronder heb ik een link geplaatst die het allemaal uitlegt. Veel leesplezier.

En voor de lulzzz hier een samenvatting van pro-Trump en pro-Kremlin Fox News: www.foxnews.com/politics/2018/07/13/mu...

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 11:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Twitter is ook een ontzettend sneu medium. Mensen die de hele dag te tijd hebben om tweets de wereld in sturen zijn bijzonder gefaalde mensen.

Deflatiemonster | 16-07-18 | 10:31 | 2

Op de twitteraar-in-chief na. De microfoon van die man is stuk, wanneer hij iets zegt komt er heel wat anders uit alle luidsprekers van de media - dus twittert hij zelf maar naar de burger toe.

Jan Passant mk2 | 16-07-18 | 11:04

Klopt. Wel heel anders dan reaguursels plempen moet ik zeggen.

Circlont6A | 16-07-18 | 11:18

Heb gehoord dat tegenwoordig ook in je huis of kamer trollen kunnen zitten.
In je woonkamer, op je slaapkamer zelfs op je douche of het toilet.
Ik ga nu naar het toilet om te kijken of ik daar ergens een drol kan vinden.

sociaal_econoom | 16-07-18 | 10:28

De pogingen om ons bang te maken voor Rusland worden steeds zieliger, hoe meer trollen om ons tegen die kudt islam op te zetten hoe beter.

uisge baugh | 16-07-18 | 10:20 | 1

Ik denk dat om de weerzin tegen islam te voeden een stuk of wat voor iedereen, behalve voor een of andere natte speurneus van het NRC, onvindbare grammaticale puzzels van een paar gemene Russen veel overtuigender zijn dan met bloed van onschuldigen besmeurde winkelstraten, kerstmarkten, stations, Joodse musea, Joodse winkels, redacties van stripbladen, concertzalen, bussen, treinen of luchthavens.
En we kunnen er ook zeker van zijn dat het voortdurende gedram, de opdringerigheid en het actief opdringen van islam niets anders dan een positieve impact zal hebben op de meningsvorming van de smerige ongelovige honden aangaande deze prachtige, liefdevolle en vreedzame religie.

Mazzelstof | 16-07-18 | 10:52

De russen hebben nederlandse tweets gekopieerd en daar islamhaat aan toegevoegd, omdat ze zelf geen nederlands kunnen lezen, aldus deze Koos Koets.
Hoe weten de russen dan welke twwets te kopieren uit de 500.000 per dag als je het niet kunt lezen?
Zielig mannetje.

BenPakdee | 16-07-18 | 10:19

Het aantal tweets haalt het niet bij lange na niet bij het aantal wandaden dat in dezelfde periode uit naam van de islam is gepleegd. Maar nee, het anti-islamsentiment komt van een paar anonimi in Sint Petersburg. Maar natuurlijk. 940 tweets tussen tig miljoen andere anti-moslim tweets. De trollen van het NOS-journaal nemen het bericht uiteraard direct over opdat 60-plussers gaan denken dat het allemaal een groot Russisch complot is.

Vod Kanockers | 16-07-18 | 10:15

Trollen twitterden soera's uit de Koran om anti-islam sentiment in Nederland te vergroten.

pushpins | 16-07-18 | 10:14

@DKS (10:42) -- het vrije westen destabiliseert zichzelf uitstekend hoor -- een paar twitterende trollen hebben 0,0 invloed.

tectonicos | 16-07-18 | 10:55

@De Koreaanse Slet
"Vrije westen"
teken een petitie en je hebt de politie aan de deur,voor elke scheet heb je een vergunning nodig,en stap naast het wandelpad en je hebt een prent aan je reedt.
Hou 10 seconden je km teller niet in de gaten en je kan bloeden.
Jij durft zeg.

Roger-Rabbit | 16-07-18 | 11:18

Roger-Rabbit | 16-07-18 | 11:18

We weten allemaal dat jij in Russische enclave Karlovy Vary woont hoor. Getrouwd met een Russisch honingpotje toevallig?

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 11:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Aan die Russische trollen die de Nepnieuws Regurgiterende Courant zo heroïsch heeft ontmaskerd kunnen ze mij ook wel toevoegen. Als het anti-islam is wat een Russische trol definieert ben ik Russischer dan een gezwollen lever en trolleriger dan de Efteling op een mooie zomerse dag.

Mazzelstof | 16-07-18 | 10:12 | 1

+

Jan Passant mk2 | 16-07-18 | 10:55

Wow mosterd, je schiet nu weer verdacht snel in de verdediging. Heeft het NRC een gevoelige snaar geraakt op de GeenStijl-redactie? Krijgen jullie wellicht ook Roebels van ome Vladimir, om je anti EU propaganda te verspreiden? Ik wist dat Televaag-media het niet zo nauw nemen met journalistieke objectiviteit, jullie kozen immers al de verkeerde kant in de oorlog en dat is nooit meer helemaal goed gekomen, landverraad zit nog steeds in het DNA van de TMG. Maar met dit stukje leg je het er wel héél dik bovenop.

GifKikkert | 16-07-18 | 10:07 | 5

Dit is hoe cliché aluminiumhoedjes reageren op het afwijzen van hun favoriete samenzweringstheorie. Je bent net zo gek als zij zelf of je maakt deel uit van de samenzweringstheorie.

Mazzelstof | 16-07-18 | 10:17

@ristretto
Niets mis mee,altijd beter als 2 x per dag in de file staan voor de uitkering van Ahmed,in de hoop dat hij je huis niet intussen heeft gekraakt.

Roger-Rabbit | 16-07-18 | 10:30

@GifKikkert
Je moet een beetje oppassen om elke complottheorie uit de NRC meteen voor waar aan te nemen... straks kom je nog met shapeshiftende reptielen aanzetten die bezit hebben genomen van de diverse koningshuizen en Illuminati-families, mooiepipo!

Berbarossa | 16-07-18 | 10:54
▼ 2 antwoorden verborgen

"Russische Twittertrollen hebben in 2016 en 2017 minstens 940 Nederlandstalige tweets verstuurd."
Nederlandstalig, dus niet kk, je moeder en wollah en inshalah?

ristretto | 16-07-18 | 10:06

Er is geen trollenleger nodig om mijn haat jegens de islam te voeden, dat kunnen de mohammedaantjes maar al te goed zelf.

Hetze Haatstra | 16-07-18 | 10:05 | 4

Extreemlinks - er is geen probleem met de islam, immigranten zijn altijd lievvv.
Centristen (links en rechts) - er zijn problemen met islam en immigranten daar moeten we wat aan doen.
Extreemrechts - islamieten komen ons 'omvolken' en we gaan allemaal dood en het is de schuld van Rutte en de EU.

Zie je de verschillen?

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:12

Extreemlinks, maakt karikatuur van alles ter rechterzijde, extreemrechts maakt karikatuur van alles ter linkerzijde, centristen maken karikatuur van zichzelf. Zie jij het verschil Koreaanse Slet?

Mazzelstof | 16-07-18 | 10:20

@De Koreaanse Slet
Nee, hoor Rutte droeg nog luiers toen de ellende begon en de EU was nog die goeie ouwe EEG. De witte arbeider was te beroerd om kutwerk te doen en van zijn witte vakbondsleider mocht hij niet gedwongen worden want van onze snel groeiende welvaart kon hij best een riante uitkering krijgen. De witte werkgever vond het ook wel best - lekker goedkoop, dat mediterrane werkvolk. Islam deden ze nog niet aan in die tijd, dat kwam pas toen ze met wat meer waren en vrouwen, kinderen, neven en nichten, ooms en tantes mochten overkomen. De enigen die dit alles met lede ogen aanzagen waren de bewoners van de eerste wijken die door de import werden overgenomen en PvdA-afsplitsing DS’70. Die laatste blies - geholpen door de het establishment - zichzelf op en de witte arbeider die uit zijn wijk was weggevlucht werd zoetgehouden met troosteloze nieuwbouw in een randgemeente, voetbal, voordelige strandvakanties, goedkope Chinese meuk van Action en eens in de vier jaar een Stem op Greet.

Hetze Haatstra | 16-07-18 | 10:42
▼ 1 antwoord verborgen

Ook het ANP-radiobulletin had het over Russische pro-PVV tweets. Dan weet je gewoon alweer dat er zo'n zure linkse redacteur achter zit.

Goldfinger | 16-07-18 | 10:04 | 1

Dat zet meteen de sfeer waarbinnen de aanval op het nepnieuws wordt ingezet. Dat veronderstelde nepnieuws is niet zo interessant, veel boeiender is de vraag wie op welk moment en vanuit welke positie die strijd meent aan te moeten gaan met welk soort van infformatie.

Schoorsteenveger | 16-07-18 | 10:08

Twitterdrolletjes van het NRC, een mooi voorbeeld van riooljournalistiek

Kwetsnat | 16-07-18 | 10:00

Ze zijn ook flink actief op Youtube. Ik zag namelijk allemaal geadverteerde filmpjes voorbij komen van allemaal anti-Gulen achtige propaganda. En dat terwijl ik nogal een rechts profiel heb qua kijkgedrag :-o

Eendt | 16-07-18 | 09:59

Echt nieuws versus nepnieuws, daar begon het mee, 'the' facts versus 'alternative' facts, pennenlikkers in Brussel die ons willen wijsmaken welk nieuws betrouwbaar is en welk nieuws gewantrouwd dient te worden, wie te goeder trouw is en wie een trol.
Het is de wanhoop van de gevestigde nieuwsmedia welke hier speelt, gecombineerd met de onvrede onder politici dat berichtgeving steeds minder stuurbaar en beheersbaar blijkt.
We zijn nu bij het trollen over vermeende trollen aanbeland, een volgende poging om het tij te keren.
Een Droste cacaobus, met niet de afbeelding van een vepleegster met een dienblad, maar een nieuwsgaarder met een opengeslagen krant, waarop een foto van een nieuwsgaarder met een opengeslagen krant, met daarop een foto...
www.martinvanneck.nl/wp-content/upload...

Schoorsteenveger | 16-07-18 | 09:58

Kortom , Russische trollen zijn niet moeilijk te ontmaskeren;

-ze gebruiken korte zinnen die door Google translate vertaald worden met daarin -voor google translate- typische taalfouten.
-Langere lappen tekst zul je ze niet zien gebruiken, dat kan Google translate niet aan.
-Ze zullen nooit een discussie aangaan omdat ze de finesses van de Nederlandse taal daarvoor niet goed genoeg beheersen.
-De Koreaanse slet is dus een echte Nederlandse trol. (LOL)

miff | 16-07-18 | 09:58 | 3

Dan is Trump ook een Russische trol: Uitsluitend eenlettergrepige woorden, korte zinnen, veel herhalingen en slechte zinsbouw.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 10:05

Precies Landgenoot. Trump is ook een trol. Een Amerikaanse.

ristretto | 16-07-18 | 10:08

En jij bent een trol, en jij, en jij, en jij, omfg, iederéén is een trol! Argh!

Dutchbeaurouge | 16-07-18 | 10:11

Is echt voor oude mensen dit. Die worden graag bang gemaakt en NRC voldoet in die behoefte. Steeds minder mensen trappen in deze flauwekul maar goed. Als je het niet begrijpt en een krant duid het voor je dan is dat prettig natuurlijk. Dat de krant het niet goed duid, dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Maar die willen ook gewoon krantjes verkopen. Ik zou dus durven stellen dat NRC in deze zélf de verspreider van nepnieuws is, een krantentrol, die haar goedgelovig publiek willens en wetens bedondert.

Dutchbeaurouge | 16-07-18 | 09:57

De usual suspects zijn er wel weer heel vroeg bij op deze zonnige maandag. Een perfect topic om weer even ouderwets los te gaan op de zogenaamde 'alt-right' en hoe evenwichtig en gebalanceerd maar vooral eerlijk de NRC haar verslaggeving doet. Ruim 940 Nederlandstalige tweets in 2 jaar. Dat is 470 Tweets per jaar, 39.16 Tweet per maand en wel ongeveer 1 tweet per dag!!! Op 500 miljoen, (LEES EFF GOED DKS, DrumPiet, Beste_Landgenoten, Berbaar) tweets per dag. 1 op 500 miljoen!! Er is slechts 1 conclusie te trekken, het artikel van NRC is niet alleen populistisch het is ook nog eens opruiend van aard. Voornamelijk bedoeld om de mensen de desinformeren door de invloed van Russische trollen groter te laten lijken dat ze zijn. En dan vragen sommige waarom ik de media wantrouw, nou wel hierom dus!! Deze Russische nep accounts hebben welgeteld 0,0% invloed op ons politiek landschap.

Indoneesje | 16-07-18 | 09:56 | 9

letopuwzaak | 16-07-18 | 10:31

Het sluwste aan nepnieuws is vooral dat het gebracht wordt alsof jij de slimme wakkere intellectueel bent die het allemaal wel snapt. Daar vang je dus best veel zieltjes mee. Neemt verder niets af van het feit dat nepnieuws gewoon geheel gelogen is of ernstig verdraaid met als doel jou te agiteren en (nog) bozer te maken met alles erop en eraan. Een kwaadaardige 'elite' en de onvermijdelijke zondebokken. Het is fascisme 101 of 2.0 zo je wilt.

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:48

Indoneesje | 16-07-18 | 10:25

Man half "alt-rechts" doet niet anders dan agitprop retweeten. De rest gelooft het heilig. Om maar eventjes niet te beginnen over de cyrillische namen die ze zichzelf hebben aangemeten als 'ludieke' actie. Het punt is dan ook niet perse die 940 tweets maar het neveneffect dat deze figuren dat hijgerig gaan retweeten zonder ook maar het minste te controleren.

Neem het bericht over 15,000 boeren die 'eraan denken' om naar Rusland te migreren. Daar is helemaal geen enkel bewijs voor. Niets. Het is gewoon een verzonnen verhaal. Komt nog bij dat het hele 'plaasmoorden' verhaal gepresenteerd wordt als 'white genocide' wat niet klopt op twee punten.

1.) Niet alleen blanke boeren zijn met regelmaat slachtoffer maar ook zwarte boeren. Zeg ik niet, zegt "Afriforum" een belangen instelling voor Afrikaners.
2.) Genocide. Dat zou namelijk duiden op het systematisch gericht vermoorden van blanken. Afrikaners beweren dit doorgaans niet eens. Ze geven de schuld aan bendes en stijgende criminaliteit. Nou ja, niet alle Afrikaners. Sommigen, de Suidlanders prediken een rassenoorlog vanuit de voorspellingen van Siener van Rensburg. Gewoon reinste KKK-shit maar dan in Zuid-Afrika.

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:58

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:58 "Neem het bericht over 15,000 boeren die 'eraan denken' om naar Rusland te migreren. Daar is helemaal geen enkel bewijs voor. Niets. Het is gewoon een verzonnen verhaal." Beste DKS, over het aantal boeren dat Rusland als optie open houdt om daarheen te emigreren, daarover valt te discussieren. Maar dat een delegatie van Zuid-Afrikaanse boeren naar Rusland gereist is om serieus de mogelijkheden te onderzoeken, dat is een feit: youtu.be/hqdyyHJb_SE En Rusland staat al veel langer positief tegenover de komst van buitenlandse boeren naar Rusland! Landbouwgrond is daar nog betaalbaar en in sommige gevallen zelfs gratis. En de kogels vliegen daar niet voor je kop, zoals in Zuid-Afrika.

Wladimir 1928 | 16-07-18 | 12:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Steeds vaker zie ik volgers op Twitter die een kennelijke Turkse of Arabierse persuasie aanhangen met 3 tweets, 12 Vindikleuks, 394.912 volgers en 562.187 volgenden. Een nomale twitterverslaafde is zeker 3 eeuwen bezig om die hoeveelheden bij elkaar te sprokkelen. Ik denk dat 't propagandatrollen zijn, reclamemeisjes voor hoerderigheden als in 1001 Nacht maar dan vanachteren die in een DM Hi I love you schrijven zo gauw je ze terugvolgt of een soort van Jehova's met de voet tussen het beeldscherm en een wat exotischer Heere.

Breinbrouwsels | 16-07-18 | 09:55

Twitter is vooral voor politici die zich vervelen en met het telefoon zitten te spelen.
@FemkeHalsema: Dönör gegeten, niet goed bevallen #buikloop #zitnuopdeplee #papierisop
@GraafDenkula: Kan niet kloppen, van Turks eten ga je niet aan de schijterij #FakeNews #zalikeenrolbrengen?

Osdorpertje | 16-07-18 | 09:54

Hakim Ziyech wordt bij de NOS een marokkaan genoemd, is namelijk succesvol maar toch geboren in Dronten. Ben je met dezelfde afkomst minder succesvol dan word je gewoon nederlander genoemd. De NOS is de grootste trol.

Wanneer houdt het Putin-bashen eindelijk op? Zonder de ruskies spraken we hier allemaal duits

koreaansesletsmoeder | 16-07-18 | 09:51 | 3

Oh kijk nou eens. Wat leuk...

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:01

Familie is kompleet zie ik,al zal papakoreaanseslet zich nooit melden

Roger-Rabbit | 16-07-18 | 10:56

@ slet: je kan wel zien dat je het addergebroed van je moeder bent. Die is net zo achterlijk.

WayneGretzky*99* | 16-07-18 | 13:08

Een internet trol is iemand die op een forum of vergelijkbare sociale ruimte een bericht post om zo veel mogelijk controverse te veroorzaken, met het doel dat de reguliere bezoekers even later vechtend over de virtuele straat rollen. Waarna ze vaak hooguit nog een paar keer terug komen om het vuur een beetje aan te wakkeren.

Deze namaak-influencers zijn wat die definitie betreft dus sowieso geen trol.

Die "trollenfabriek" is dan weer wel een enorme geslaagde trol actie. Immers, je zet een paar man in een hok, laat ze af en toe wat onzin de wereld in sturen, en jawel, elke week staan er weer kranten vol, aangevuld met radio/tv berichtgeving over die stoute trollen.

Zelfs deze post, we're feeding the trolls.

TheEgg | 16-07-18 | 09:48 | 2

Dat was vroeger misschien zo. Tegenwoordig heb je gewoon trollenlegers van 'gelijkdenkenden' die fanatiek nepnieuws lopen te retweeten om mensen te "informeren" al dan niet tegenstanders te belagen. Het heeft weinig meer met de einzelganger te maken die voor eigen plezier de boel op stelten wil zetten. Dat is inmiddels al passe. Met als extra detail dat de nieuwe lichting trollen hun stierenstront ook echt lijken te geloven.

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 09:55

Dan onderschat je het fenomeen. Kwaadaardige leugens zoals een meisje dat zou zijn doodgereden bij een NAVO-oefening in Estland (niet waar) worden bewust verspreid om de bevolking te beinvloeden. Er zijn zo honderden voorbeelden.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 10:07

Inderdaad! Het nieuwsbericht gaat over Russisceh trollen, GS buigt het om naar islam-trollen. Fraai staaltje whataboutism.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:48 | 1

Er zullen best ook linkse trollen zijn en islam-trollen. Maar het gros wat je tegenkomt op de Twitters is toch echt "dom-rechts".

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 09:52

Ja, trollen en nepnieuws.

Toch zou ik de komende weken toeristenoorden vermijden.

Was ook zo vlak voor de moordpartij in Tunesie op toeristen: www.telegraaf.nl/nieuws/2307819/engel...

Glasgow Argus | 16-07-18 | 09:46 | 1

Ik ga nooit met vakantie en degenen die wel gaan trekken zich niets aan van zo'n bericht omdat men denkt 'mij gebeurt dat niet'.

Lupuslupus | 16-07-18 | 09:56

940 ????? Ik wist niet dat het probleem zo groot is! #doeerwataan

Drunken_Pumpkins | 16-07-18 | 09:44

Mja. Die Turken zijn natuurlijk ook niet fris (vermoedelijk althans) maar wat de Russen doen en gedaan hebben is wel ernstig hoor. www.lawfareblog.com/russia-indictment...

Heel opvallend ook dat het Trump-kamp ook inmiddels overstag is en gewoon aangeeft dat Russische 'agit-prop', 'hacking' e.d. wel degelijk plaats heeft gevonden en (getracht) de verkiezingen te beïnvloeden.

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die patriottisch claimen te zijn en voor liberale westerse democratie en waarden die dit nog wegwuiven en bagatelliseren.

Misschien spreekt de boodschap ze toch aan en willen ze eigenlijk gewoon van die westerse liberale waarden en normen af.

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 09:43 | 4

Nepnieuws, trollen, vroeger heette dat gewoon propaganda! En alle partijen bedienen zich er van. Niks nieuws onder de zon en over de effectiviteit kun je ook nog discussieren, meestal is het doorzichtig. Een veel grotere bedreiging is en blijft als een overheid zich ermee gaat bemoeien en alle hen niet gewenste informatie als ‘nepnieuws’ gaat betitelen en pogingen gaat ondernemen om dit aan banden te leggen. We hebben hier al voorbeelden van gezien!

kunstliefhebber | 16-07-18 | 10:00

Het is niet gewoon propaganda. Gewoon propaganda is het eigen kunnen en doen en laten verheerlijken ten koste van de tegenpartij en meestal gebaseerd op overtrokken feiten. Dit is agitprop en puur om haat en angst te zaaien met als doel de westerse liberale democratie te schaden cq. verzwakken al dan niet omver te werpen. Dat is zorgelijk want het begint steeds meer vruchten af te werpen. Of je het nu eens bent met de regering of niet. Of je nu pro of anti-EU bent. Of je nu vind dat we wel of niet vluchtelingen moeten opvangen. Het zou niet uit moeten maken je zou moeten walgen van de geniepige agitprop van de Russen die als enig doel heeft ons te slopen.

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:18

hear, hear !

justinianus | 16-07-18 | 10:45
▼ 1 antwoord verborgen

Die trollen - van welke persuasie dan ook - stellen gewoon helemaal niets voor en er wordt veel te veel aandacht aan besteed. De publieke opinie beïnvloeden? Haha. Net alsof iemand die een standpunt inneemt dat plotseling verandert vanwege hetgeen een trol schrijft? Weet u wie de publieke opinie beïnvloedt? De rooie msm en dat al tientallen jaren. Dat is geen beïnvloeding meer maar hersenspoeling. Dus misschien kan het daar eens over gaan.

Lupuslupus | 16-07-18 | 09:39 | 4

Dat onderschat je dan. Kijk naar MH-17. Aanhoudende verhalen over die ramp, duidelijk totale onzin, gepromoot via Russische media en trollen, hebben geleid tot een massaal wantrouwen van het Nederlandse onderzoek. Nog steeds zijn er sukkels die geloven dat een straaljager de MH-17 neerhaalde, dat terwijl Rusland zelf alweer drie alternatieve scenario's verder was.
Het is om je rot te lachen zo dom als het volk is dat daar achteraan hobbelt, maar stemrecht hebben ze wel, helaas.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:57

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 09:50 | Hmmm idiots in large numbers? Aantal tweets per dag gemiddeld, 500 miljoen wereldwijd. Aantal tweets gemiddeld per dag door Russische trols in Nederland, welgeteld 1!!!!!!!! Fucking loser man, waar maak jij je druk.

Indoneesje | 16-07-18 | 10:00

Ik maak me druk dat er een groeiend percentage Nederlanders de Russische agitprop voor zoete koek slikt. Afgezien van het 'debat' over verschillende zaken is het een slechte zaak als er een ander land met enkel slechte bedoelingen kwaadaardige leugens gaat verspreiden om jou en mij te beïnvloeden en ons als land te verzwakken.

De Koreaanse Slet | 16-07-18 | 10:20
▼ 1 antwoord verborgen

Om het geheel even in perspectief te plaatsen , en ook uit het NRC van 10/02/2017 : "'De trollen verspreidden gezamenlijk 1.636 berichten en deelden 2.171 likes uit ten behoeve van de Denk-campagne"'

Chemokar | 16-07-18 | 09:39 | 2

Ja maar door die berichten en likes ga je toch niet plotseling op DENK stemmen? Volgens mij is het hoogstens een steuntje in de rug voor degenen die daar toch al op stemmen: 'zie je wel, we doen het goed'.

Lupuslupus | 16-07-18 | 09:43

Lupus, wat ik wil aangeven is dat dit fenomeen al zo oud als de weg naar rome is, enkel gebruikt men nu andere postduiven. En als je dan toch perse het anno nu wil aankaarten, maak dan een vergelijk tussen alle landen, de hoeveelheid, de soort, en de motivatie. DENK dat je je kapot schrikt.
Wikileaks heeft ooit de Saudi cables openbaar gemaakt bv. Daar is rusland een zaadcel bij vergeleken.

Chemokar | 16-07-18 | 10:26

Ben 66... wie had dit 40 jaar geleden kunnen voorspellen?

Toen ik jong was gingen missionarissen vanuit Nederland en België naar Afrika en de Kongo om daar aan de mensen en kinderen het katholieke geloof te brengen. Wij bouwden daar kerken en scholen.

Nu komen predikanten (trollen) uit Afrika en Turkije naar Nederland om de Islam te verkondigen.... zij bouwen hier moskeeën en scholen (met financiële steun van de Nederlandse overheid).

sociaal_econoom | 16-07-18 | 09:35 | 1

Misschien is het wel wraak voor de katholieke trollen die wij naar Afrika hebben gestuurd.

Cheeky Bastard | 16-07-18 | 09:45

Het is weer komkommertijd ! Over komkommers gesproken, het wordt écht hoog tijd dat 't weer 's flink gaat regenen, de moestuin krijgt Negev allures.

Vesta | 16-07-18 | 09:32 | 2

Vandaag hier in het Oosten 31o en volgende week nog warmer. Terwijl ze eerst gezegd hadden dat het zou gaan regenen...

Lupuslupus | 16-07-18 | 09:34

Dat het hier steeds warmer en droger wordt - dat komt niet door de trollen uit Afrika of Turkije... dat komt van dichterbij namelijk uit Parijs.
Door de klimaatafspraken van Parijs wordt de lucht hier steeds schoner (strakblauwe lucht) met minder CO-2.... waardoor de zonnestralen steeds feller en heter op het aardoppervlak terecht komen en het hier ook steeds droger wordt.
We worden in Nederland van alle kanten geïndoctrineerd... is het niet vanuit Turkije en Marokko dan is het via Parijs.
Brussel en Den Haag staan erbij en kijken ernaar.

sociaal_econoom | 16-07-18 | 09:43

Het wilhelmus beschimpen doe ik zelf al dus daar heb ik geen kutturk voor nodig.

WayneGretzky*99* | 16-07-18 | 09:31 | 2

Het Wilhelmus moet je zien in de tijd waarin het is geschreven en dan klopt het als een bus. Een prachtig - maar triest lied - over prins Willem van Nassau. Dat gewoon gekaapt is door de latere 'Oranjes' waar het niets mee te maken heeft. Of ziet u W.A. al het tafelzilver verkopen om de huursoldaten tegen de bezetter te kunnen betalen? Of zijn broers die fysiek vechten tegen de bezetter en daarbij omkomen? Dacht het niet hè?

Lupuslupus | 16-07-18 | 09:48

@lupus:
-
Het Wilhemus moet je juist niet zien 'in de tijd waarin het geschreven is'. Het Wilhelmus in z'n huidige vorm is ons opgelegd in 1932. Het was oorspronkeijk een Hugenoots spotlied op de prins van Condé, dat in de zestiger jaren van de zestiende eeuw opgeld deed, dat 56 jaar later toondichterlijk werd 'verfraaid' door Valerius - en waar ze een hele tijd later nog wat tekst bij hebben verzonnen (door wie precies weten wij niet) Het lied heeft in de loop der tijden zowel muzikaal als qua tekst heel wat verschillende versies gekend, en kwam pas na 1877, na bewerking door de Oostenrijkse componist Herman Kremser, weer een beetje in de belangstelling (in min-of-meer z'n huidige versie)
-
Sinds 1813 hadden wij een ander volkslied: 'Wien Neêrlands bloed' ('door d' aadren vloeit, van vreemde smetten vrij')
-
Pas in 1932 werd als voorbereiding op het 25-jarig regeringsjublieum van Wilhelmina (die nogal weg was van de versie van Kremser) het Wilhelmus ingesteld als officiëel volkslied.
-
Toch jammer dat wij dat 'Wien Neêrlands bloed' niet meer hebben. Ik had gráág gezien hoe allerlei correct links zich dáár onderuit had gewurmd...
-
En doodzonde dat kinderen op school niet meer gewoon, ouderwets, zingen.

bisbisbis | 16-07-18 | 10:47

Hoe komt West Europa zo in de ban van het pamperen en alles goed praten wanneer het over de Islam gaat. Hebben wij een ere schuld in te lossen, Dacht het niet. Hebben wij veel gemeen met dit soort lieden. Dacht het niet. Verre dan dat. Maar toch ................. Zit hier een complot achter of hebben we gewoon bange en softe leiders door heel West Europa heen met als aan- en afvoer propaganda voor de Islam, de moslim de media. Ik denk het laatste. Bange wezels. De bestuurlijke elite is verworden tot en gemakkelijk te manipuleren club. Bang voor hun eigen schaduw. Opgegroeid naar de 2e WO. Nooit ergens voor hoeven te vechten en alles wegpratend. Zelfs voor de eigen vrijheid vechten zij niet. RIP West Europa. De strijd is al lang verloren.

De Evangelist | 16-07-18 | 09:31

Is dit nu "whataboutism"?

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:30

ah, drummende Koreaanse_Landgenoten

Jan Passant mk2 | 16-07-18 | 09:31

Je hoeft als troll maar één goede tweet te hebben en de rest gaat vanzelf. Neem deze tweet:
twitter.com/beccamebabe/status/101824...
Al 5531 RT's van Tommy Robinson cheerleaders met een gigantische plaat voor de kop. Dat is toch een aardig fakenews bereik. Het is zó makkelijk. Tweet een filmpje van rellende Mexicaanse studenten, zeg dat het immigranten aan de Europese grens zijn, krijg aandacht van Erik de Vlieger z'n @V_of_Europe en de rest gaat vanzelf. Op die manier helpen die fake en trollaccounts elkaar waardoor je met slechts 940 tweets toch een enorm bereik krijgt. En dan heb je ook nog politici als Baudet en een aantal PVV'ers waaronder Agema en activisten als Joost Niemoller die maar al te gretig fake news RT'en (om het vervolgens pas na honderden RT's een dag later weer te verwijderen) .
Zo is deze tweet nog steeds geRT door Fleur Agema:
twitter.com/RealitySmash/status/10055...
Ondanks dat meerdere mensen er haar op gewezen hebben dat het een foto uit 2005 is van Liverpool supporters is. Het netwerk van rechtse trollen zit gewoon goed in elkaar en populisten zijn er niet vies van om zo af en toe wat fakenews 'per ongeluk' te retweeten. Vinden we prima. Goede fakenews spotter om te volgen op Twitter is @JPeterBurger:
twitter.com/JPeterBurger/status/10140...
Hij vraagt netjes of politici of zogenaamde journalisten de tweet willen rectificeren of verwijderen. Doen ze maar zelden.

Ardbeg | 16-07-18 | 09:29

.. maar goed. Het NRC is zelf ook een trollenkrantje.

Jan Passant mk2 | 16-07-18 | 09:26 | 1

En hier word tenminste alles gebalanceerd gebracht. Jammer van de sneuneuzen die het nooit zo goed begrijpen.

miko | 16-07-18 | 09:38

940 tweets in 2 jaar, poeh poeh. Lijkt meer op een expat op een Russisch zolderkamertje dan een trollenfabriek.

Los daarvan waarom zou een Russische twitteraar niet pro-Wilders, anti-Islam, etc. mogen zijn. De heilige Obama kwam voor de Brexit op bezoek en sprak zijn wens uit dat er geen Brexit zou komen, de EU-dienaren spraken voor de verkiezingen in de VS de wens uit dat Hillary POTUS zou worden. Maar twitteraars en facebookers uit Rusland zouden geen voorkeur voor Brexit, Wilders of Trump mogen hebben.

solcama | 16-07-18 | 09:26 | 3

"Los daarvan waarom zou een Russische twitteraar niet pro-Wilders, anti-Islam, etc. mogen zijn."

Waarom post hij die tweets niet in zijn eigen land?

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:31

Hierom dus: " het doel van het Russische trollenleger: twijfel zaaien en de tegenstander destabiliseren. De zo veroorzaakte chaos verzwakt westerse democratieën, de Europese Unie en de NAVO"

Evengoed denk ik dat als onze samenleving werkelijk gedestabiliseerd kan worden door 940 tweets, we het net zo goed maar helemaal kunnen opgeven.

Muxje | 16-07-18 | 09:35

Muxje | 16-07-18 | 09:35 |
Russen doen dat al sinds 1950 dus zo erg kan het niet zijn. Echter, als je een puppet weet te installeren in het Witte Huis heb je het toch goed gedaan. Vandaag gaan we zien of die puppy op schoot gaat springen bij zijn baasje.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:42

Die 940 tweets kan nooit kloppen, DKS, Berbaar of DrumPiet kunnen nooit zolang hun mond houden...

Wijze uit het Oosten | 16-07-18 | 09:25 | 1

Het is Ardberg denk ik. Niet verder vertellen.

TheseDays00 | 16-07-18 | 09:27

Ja, trolls zijn de tyfus van het internet, eens. Ik begrijp hieruit dat de trollen die hier in de panelen rondwaren vanmiddag nog een schop voor de togus krijgen? Wat een rust zou dat geven zeg.

VeelTeSteil | 16-07-18 | 09:23 | 1

Welnee, die trollen krijgen geen schop onder hun togus want lokken - niet bij iedereen - reacties uit en dat schijnt weer goed te zijn voor de clicks.

Lupuslupus | 16-07-18 | 10:01

Wat staat er dan in zo'n tweet? Bij Nu.nl weten ze het:

Als voorbeeld schrijft NRC over een tweet die werd verstuurd op 22 maart 2016, de dag van de terreuraanslagen in Brussel, met daarin de tekst: "Pfff dit vindt ik verschrikkelijk."

CoffeePatch | 16-07-18 | 09:22 | 3

Ja, wie schrijft nou "ik vindt". Verschrikkelijk. Waar ik kan ik hem/haar ontvolgen.

TheseDays00 | 16-07-18 | 09:24

Wie schrijft er nou 'waar ik kan ik'

Jos Tiebent | 16-07-18 | 09:31

Jos Tiebent | 16-07-18 | 09:31 |
Iemand die zijn comment niet naleest....

TheseDays00 | 16-07-18 | 09:58

.. ik kom niet op Twitter en de bekende pro-islam; -EU; -multiKul trollen op GS veranderde ik dankzij het kroontje in een klein handzaam blokje.

Jan Passant mk2 | 16-07-18 | 09:22 | 1

Yep. Een grijs blokje.

Lupuslupus | 16-07-18 | 09:50

Zo'n ''onderzoek'' zou enige waarde hebben als men het eens wat breder gaat trekken. Dus per land, de aantallen, en de strekking van de boodschap. Vrees dat er dan wat grotere getallen boven komen drijven, uit oa China, US, UAE, SA, TR, en ook gewoon uit de EU.

Chemokar | 16-07-18 | 09:20

Zelfs DKS trollt er hier per dag méér.

Jos Tiebent | 16-07-18 | 09:17

Rusland is vrij vriendelijk tegenover de islam om diverse islamitische ingeslagen Sovjet staatjes bij zich te houden. Rusland is helemaal niet zo anti islam of pro PVV als het NRC wil laten geloven. Wat het NRC hier probeert is de PVV, Rusland en kritiek op de islam in hetzelfde politiek incorrecte hoekje te manoeuvreren door te wijzen op een paar tweets. De oude quilty by association doctrine.

Feynman | 16-07-18 | 09:17 | 4

@ Muxje | 16-07-18 | 09:23
Rusland hoeft geen moeite te doen anti-islam sentimenten op te wekken. Daar zijn de Pooiers van Mohammed namelijk heer en meester in.

solcama | 16-07-18 | 09:31

Gaat niet om wat Rusland vindt maar waar Rusland onrust kan stoken. Daar is het om te doen. Zoveel mogelijk tegenstellingen aanwakkeren. Rusland houdt niet van open samenlevingen met vrije meningen. Poetin is schijtensbenauwd voor democratie. Echte democratie dan he, niet die farce in Rusland.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:33

Muxje | 16-07-18 | 09:23

Ofwel, Rusland doet wat het Westen zelf ook (meer, langer, en beter) doet. Of dacht u dat alleen aan de noordelijke zijde van de Koreaanse propaganda uit de luidsprekers schalt? Is Radio Free Europe nog in de lucht?

OverdaanDerOnderheid | 17-07-18 | 11:12
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist en opgerot-
SteilloosTenOnder2 | 16-07-18 | 09:16

Negenhonderdenveertig.... Hemeltje. Dat zijn bijna net zoveel als kijkers van de NPO!

dyslexieman | 16-07-18 | 09:16 | 1

Dat zijn dan alleen de tweets. Je weet niet hoeveel er op internetfora lopen te trollen. Er heeft hier eerder eentje gepost onder de naam Peter De Groot (naar analogie van Tsaar Peter de Grote), dat bleek een Rus die vanuit pravda.ru postte in verschillende landen, waaronder vooral NL en D. Onder andere namen was hij ook actief op Joop en andere media.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:45

NRC is geen krant, is een lyfestyle-magazine met een nieuwssectie en route opiniemakers. Alle kwaliteit (die er ooit echt was) is al lang voltooid verleden tijd. Pure armoede.

Bokito ergo sum | 16-07-18 | 09:14 | 1

Don't forget the wine . (life of Brian)

eef 47 | 16-07-18 | 09:21

De westerse mens is Dom en zwak geworden. Schuld geven aan de trol, omdat je zelf te stom bent om na te denken of je te verweren.

Mark_D_NL | 16-07-18 | 09:14 | 1

Dom zeker, Mark.

Beste_Landgenoten | 16-07-18 | 09:46

Geen Nederlandstalige trollen, wel Engelstalige trollen gericht op Nederland.

Dean Moriarty | 16-07-18 | 09:13

Je moet de jeugd uitleggen wat Twitter is.

Johan_Voorhaar | 16-07-18 | 09:12 | 1

Nee hoor. Dat ze het niet gebruiken wil niet zeggen dat ze niet weten wat het is. Faceboek is waar de lieve tantes uithangen, Twitter is voor de boze ooms.

OverdaanDerOnderheid | 17-07-18 | 11:04

Het zou wel eens leuk zijn om onderzoek te doen naar wat nu daadwerkelijk de invloed is van zulke twittertrollen. En dan niet kijken naar het aantal volgers of retweets, maar naar het daadwerkelijke effect op de publieke opinie. Maar ja, zo'n onderzoek is lastig en lijkt wel heel erg op echt werk...

Overigens heft Poetin zijn trollenfabriek wel op als hij zou weten hoeveel effect het werkelijk heeft. Hoewel... ik denk dat het feit dat hij zo'n fabriek heeft en dat dat algemeen bekend is hem veel meer waard is dan de invloed ervan. Trollen door te trollen.

Muxje | 16-07-18 | 09:12 | 1

Dat maakt het tenminste weer echt trollen. Want wat ze in dat artikel bedoelen, dat is helemaal niet de definitie van een internet trol.
Zo'n fabriekje opzetten louter en alleen zodat er elke week wel een krant ergens zijn panty vol schijt van ergernis, dát is trollen op úber-level.

TheEgg | 16-07-18 | 09:37

Gemiddeld dus 1,5 tweet per dag. Gaat echt helemaal nergens over.

Grunningertoal | 16-07-18 | 09:08

Ik vind het wel verrassend om te lezen dat Geenstijl zelf Russische trollen nieuws heeft verspreid. Wat gaan jullie daar aan doen?

Albasalix | 16-07-18 | 09:08 | 1

Ze hebben een reaguursel van mij een keertje weggejorist (toen ik een onschuldige opmerking gemaakt had over de uitvinding van het wiel, het ontwerpen van gebouwen met een verdiepingsvloer, de ontwikkeling van een schrift en de ontwikkeling van een kalender in een bepaald deel van de wereld) maar opgerot ben ik niet.

Wladimir 1928 | 16-07-18 | 11:23

Mooi staaltje. Whataboutism. Netjes

BasBr | 16-07-18 | 09:08 | 1

Snap jij het stukje echt niet of ben je een van de turkse trollen?

TheseDays00 | 16-07-18 | 09:26

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland