achtergrond

Geenstijl

Vertraging voor Kajsa! Senaat heeft 19 pagina's referendum-vragen voor de D66-jonkvrouw

De regering wil gewoon van het referendum af en wel zo snel mogelijk. “Gaarne intrekken. Groetjes, Kajsa”, is min of meer de opdracht aan de Senaat. Maar die hebben daar toch wat vragen bij. Negentien pagina’s vol, om precies te zijn.

Dat is best veel. Hieronder een samenvatting en ja dat is vooral liefhebbersmateriaal qua details en doorwrocht. Hierna volgt vast wel weer iets in Jip & Janneke-taal over kopschoppen of salafistenlijstjes of zo. Nu eerst even wat veren in de bips van met name 50PLUS en de Dierenpartij, die zich stevig vastbijten in dit dossier. En ook de SGP doet wat we hoopten: kritisch zijn op de ongefundeerde, tendentieuze gang van zaken van het kabinet.

Veel vragen maar niet bij D'66 natuurlijk
Bij het CDA is instemming over de intrekking want een referendum een ondermijning van hun macht binnen de representatieve democratie. Ook D66 heeft maar twee halfzachte vraagjes-omdat-het-moet, maar de PVV vult in z’n eentje al drie kantjes (en met góeie vragen, ook). Ook de SP en GroenLinks vuren een paar goeie salvo’s af op Ollongren en de PvdA wil graag weten welke verwachtingen de regering precies had van het referendum, aangezien hun intrekkingswet zegt dat daar ‘niet aan voldaan is’. (Wij zouden vragen waarom de regering verwachtingen mag hebben van een democratisch instrument dat aan het volk toebehoort, maar OK, prima vraag verder.) 

De ChristenUnie is heel benieuwd hoe de regering de democratie dán denkt te gaan versterken na de intrekking van het raadgevend referendum en ook de Dierenpartij ziet een grote noodzaak voor zo’n versterking. Zij stellen ook een enorme berg vragen, waarin ze veelvuldig verwijzen naar de scherpe woorden van de zeven samurai, maar ook naar diverse columns en commentaren in dode bomen waarin het referendum plotseling wordt toegejuicht als geweldig supertof en spannend inspraak-instrument, nu de Sleepwetstemming zo’n succes is gebleken.

De staatsrechtelijk zuiveren van de SGP zou eerst een evaluatie willen voordat er tot (eventuele) intrekking wordt overgegaan, en vraagt zich wederom af: moet er niet een referendum over de afschaffing van het referendum mogelijk worden gemaakt? 50PLUS stoort zich aan de haast die de regering heeft, en de slordigheid die daarmee gepaard gaat. De partij vraagt zich af of de gevestigde partijen niet door hebben dat ze in een diepe politieke crisis verkeren, die zich uit in wantrouwen en versplintering die niet minder zal worden als de inspraak van het volk wordt ingeperkt. De ouderenpartij stelt zeer veel vragen en heeft tevens de beste samenvatting van Jonkvrouw Kajsa’s demofobe afschafspurt:

Een referendum over het referendum?
Voor het CDA hoeft dat niet, zulk gedoe. D’66 vindt het ook ‘niet logisch’, aangezien de wet toch niet gebracht heeft wat Kajsa er van verwacht had. En wat het volk wil doet bij het gevestigde, uitgezakte en volgevreten D’66 sowieso niet meer ter zake, weten we inmiddels luid en duidelijk. De partij vraagt nog wel om “reflectie” van het regeringsstandpunt dat intrekking zonder referendabiliteit juridisch prima houdbaar is, omdat alle experts daar zo kritisch over waren. De PVV vindt dat niet voldoende en verlangt een “uitvoerige motivering” van jonkvrouw Orwellongren. De SP is nog duidelijker, noemt het regeringsstandpunt “onlogisch” en wil het oordeel over de intrekking hoe dan ook bij het volk neerleggen. Ook PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zouden graag een referendum over de intrekking willen zien. De SGP toont zich kritisch en wil meer en betere toelichting op het niet toestaan van een referendum. 50PLUS, tenslotte, is ook hier het meest concreet: de burger wordt monddood gemaakt door de regering, vinden zij.

De vvd heeft als enige geen enkele vraag voor de regering. Vragen stellen is namelijk slecht voor de brand safety van de BV Bitterbal.

Tijdpad. En nu?
Nu moet het kabinet antwoord geven. Sowieso gaat de Senaat nu eerst met verkansie tot 15 mei, maar hoe sneller Kajsa antwoord geeft, hoe sneller de Eerste Kamer na het reces verder kan (en hoe meer ze haar ware demofobe gezicht laat zien). Wij brengen morgen (26 april) de laatste inleidende verzoeken naar de Kiesraad en beginnen (als het goed is) vanaf 4 mei met de Race tegen de Klok: zullen we eerder de 300.000 halen dan het kabinet het referendum afschaft, en een donorreferendum winnen?

Het wordt spannend, en alle vrijwilligers-hulp is welkom! (Donaties ook nog steeds, trouwens ⤵️⤵️⤵️.)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.