achtergrond

Geenstijl

Ebru Umar - Over het gezeik op de woningmarkt

Huis te koop. Huis te koop. Wie maakt Ebru los?

En dan nu over het gezeik op de woningmarkt.

Die vastgelopen zou zijn.

Mensen zouden niet doorstromen. 

Jankende banken.

Allemaal de schuld van demense. 

Terwijl iedereen die een hypotheek aanvraagt, precies weet waarom er gezeik is op de woningmarkt: banken verstrekken geen hypotheken als je niet met een loonstrookje zwaait. Twee maanden, twee fokking volle maanden ben ik bezig geweest om een hypotheek rond te krijgen. Als niet-starter, als ZZP’er, mét cijfers, mét vermogen. Het resultaat: ik krijg een hypotheek hoor. Bij gratie gods. Na twee maanden door elke hoepel springen die mogelijk is. Dreigen met advocaten, ophoesten van data, duizenden euro’s aan kosten (!!!! DON’T EVEN ASK), huilen bij de notaris maarrrr…. we zijn er.

Een hypotheek die twee ton lager uitvalt dan ik zou willen (dat wordt dan eindelijk ‘ns een jaar zonder verbouwing, wat zeg ik, twee jaar zonder verbouwing) en een hypotheek die mijn hele vermogen verpand aan de bank. Want waar die blanke lul met zijn loonstrookje maar één pand hoeft in te zetten (dat pand waar ‘ie in woont), wordt van mij, de ZZP’er met ook inkomsten uit vermogen, geëist dat ik mijn hele bezit verpand. Beggars can’t be choosers hé?

\

Banken discrimineren ZZP’ers.

Banken discrimineren mensen met eigen vermogen.

Banken janken dat ze geen hypotheken kunnen verstrekken.

Newsflash: banken wíllen geen hypotheken verstrekken.

Niet aan ouderen, niet aan jongeren, niet aan starters, niet aan doorstarters. 

Banken, zoals mijn fiscalist zegt, zijn überbereid om je een hyptheek van een miljoen te verstrekken: “Moet je wel eerst ff twee miljoen zelf inleggen Ebru, dan is die hypotheek binnen een week geregeld.”

De huizenmarkt is helemaal niet vastgelopen, nooit was er zoveel geld beschikbaar om een huis te kopen. Wie zoekt in de 200-300K categorie – en tegenwoordig in de randstad zelfs 400k – biedt tegen elkaar op. En ja, de hoogste bieder wint. Dat heet marktwerking. Als banken geen leningen geven, als banken geen rente geven, komt het opgepotte geld tevoorschijn en doen mensen het zelf wel: dan maar in de huisjes stoppen. Het gerucht gaat dat in Rotterdam bij een nieuwbouwproject alle mensen zijn “ingeloot” die geen hypotheek nodig hadden. Als ZZP’er denk ik #HOEDAN, als hypotheekafnemer denk ik fokyoubanken.

Het is allemaal zo simpel: een hypotheek van een half miljoen, kost je bij 100% financiering tegen 2.5% rente 1000 euro per maand – hoop geld maar dat is toch wat de meeste mensen (ZZP’ers) in de randstad aan huur kwijt zijn. Van dat halve miljoen mag maar 50% aflossingsvrij (nieuwe regels, maximaal 50% marktwaarde mag aflossingsvrij) dus over een kwart miljoen moet je aflossen. Wat dat bedrag ook mag zijn: heus, dat kan een ZZP’er die een hypotheek aanvraagt opbrengen. Maar banken hebben een systeem dat gebaseerd is op de blanke lul in loondienst en een beetje werkende vrouw thuis. Voor ZZP’ers blijft de deur gesloten.

Btw woningnood? Hier: KOOP DAN!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.