achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Woningcorporaties of huisjesmelkers?

Inzending: Tamara Wulffelé over de hedendaagse huurmaffia

De  handelswijze van in mijn ogen malafide woningcorporaties is veel mensen  al jarenlang een doorn in het oog. Het lijkt zo handig, een sociale of  vrije sector huurwoning. Je betaalt een redelijke huur, maar alles wordt voor je gedaan. Tegenwoordig moet je wel naast je huur een extra service abonnement afsluiten wanneer je wil dat er ook binnen in je woning zaken gerepareerd worden, maar dat is een detail. Over heel  Nederland gezien is de gemiddeld korste wachttijd voor een sociale huurwoning 3 jaar (Nieuw-Lekkerland). De langste gemiddelde wachttijd is  21 jaar (Purmerend). Nu zijn dit al wat oudere cijfers en je moet in ogenschouw houden dat ook status verkrijgende asieleisers die, binnen 14  weken na het verkrijgen van hun verblijfsstatus wettelijk gezien een woning toegewezen moeten krijgen, samen met andere urgenten ook  meetellen voor die gemiddelden. Als je die weglaat zien de cijfers er nog minder florissant uit. Voor een doorsnee vrije sector huurwoning betaal je zo tussen de 800 en 1000 euro per maand. Uiteraard valt dat  vaker hoog uit dan laag. Sociale huurwoningen mogen niet duurder zijn dan 710,- per maand, want dat is de grens die gesteld wordt ivm het  verkrijgen van huurtoeslag.

Nu las ik in het nieuws dat woningcorporaties gemiddeld 1500,- per jaar winst maken per sociale huurwoning. Dat is dus 125,- per maand over de rug van de armste groep mensen in  Nederland, die ook nog eens de grootste groep is. Nu merken minima daar  feitelijk weinig van, omdat dat gecompenseerd wordt door de huurtoeslag  van de Belastingdienst. Maar dit is natuurlijk wel gemeenschapsgeld,  opgebracht door uw belastingcentjes, zo rechtstreeks in de zak van rijke woningcorporaties.   

Sociale  huurwoningen worden altijd gebouwd in samenwerking met de betreffende  gemeente. Grond wordt goedkoop aangekocht door de corporaties, de woningen worden met subsidie gebouwd en de winst komt via de huurder en  de belastingdienst bij de belastingbetaler vandaan. Op zich vind ik dit  al een misselijke constructie. Geld verdienen over de rug van de mensen  die het echt niet kunnen lijden. Maar het gaat nog verder. Veel van deze  woningen worden op den duur, vooral wanneer er grote renovaties aan  gaan komen, verkocht. De grond blijft van de woningcorporatie en als je  je huis weer wil verkopen, dan moet dat verplicht aan diezelfde  corporatie voor het bedrag dat zij vinden dat het waard is. Of zoals De  Alliantie Eemvallei enkele jaren terug uithaalde in nieuwbouwwijk  Vathorst in Amersfoort: sociale huurwoningen werden ineens vrije  sectorwoningen. Dus met subsidie gebouwd op goedkopere grond. Nog meer  winst. Maar omdat dat ineens geen sociale huurwoningen meer zijn, tellen  die niet meer mee voor dat gemiddelde jaarlijkse winstbedrag van 1500  per woning per jaar.   

Natuurlijk  is dit allemaal bij elkaar wat ingewikkelder dan ik het nu schets, maar dit zijn wel de hoofdlijnen. En dan denk ik aan een artikel dat ik eind  januari dit jaar las over 4 flatgebouwen met 252 sociale huurwoningen die voor NUL euro 'verkocht' werden aan het schathemeltjerijke Qatar en de Zwitserse bank Credit  Suisse. Voorwaarde was dat ze de woningen op zouden knappen voor vrije sector huur à ongeveer 900,- per maand. Verbouwingsbudget was 75k per woning, achteraf oordeelde een expert dat er maximaal voor 45k per woning verbouwd is en het regent kleine en grotere klachten. Inmiddels  is de hele handel weer doorverkocht: 23 miljoen euro gemeenschapsgeld  voor Qatar en die Zwitserse bank. Tel daar nog 7,5 miljoen bij op als  die woningen inderdaad maar voor 45k per stuk opgeknapt zijn.   

En ondertussen kampt Nederland nog steeds met een enorm tekort aan sociale  huurwoningen. Aan de ene kant worden er duizenden nieuwe woningen per  jaar bijgebouwd, maar aan de andere kant worden ze net zo hard weer verkocht, gesloopt of weggegeven. Nog steeds belanden er in dit land anno 2018 dagelijks mensen op straat, omdat ze door omstandigheden de huur niet meer kunnen betalen, staan mooie, warme, fatsoenlijke en  betaalbare huurwoningen maanden, zo niet jarenlang, leeg, en krijgen jaarlijks nog steeds duizenden statushouders met voorrang gratis een woning waar andere mensen minstens tien jaar voor op een wachtlijst staan waar zij jaarlijks voor moeten betalen.  

Dit  probleem speelt al decennia lang en het wordt almaar schrijnender als  je ermee te maken krijgt. Vooral omdat niemand in de politiek dit op lijkt te willen lossen. En ondertussen worden die malafide woningcorporaties rijker en rijker over de rug van ons allemaal. Bah. Zolang deze praktijken spelen stel ik voor om alle woningcorporaties  voortaan om te dopen tot ordinaire huisjesmelkers. Zo betrouwbaar zijn ze immers niet.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.