achtergrond

Geenstijl

Sylvana, neem "psychiater" Cailin Kuit tegen zichzelf in bescherming nu het nog kan. BIG-registerwoordvoerder kent haar definitief niet

Lieve Syl, wij weten het, en jij weet het ook. Cailin Kuit is geen medisch specialist met een universitaire geneeskundige opleiding van in totaal 10,5 jaar achter de rug. Ze heeft een jaartje een NHA-thuisstudie tot life coach gedaan, en is daarna ongetwijfeld in meerdere hoedanigheden werkzaam geweest als sociaal hulpverlener. Maar ze was geen psychiater. Dat is niet erg, en dat ze zichzelf als zodanig uitgaf is haar ook allang vergeven.

Maar nu ligt de verantwoordelijkheid voor zowel BIJ1's geloofwaardigheid als Cailins welzijn in jouw handen. Bij Buitenhof zei je dat het gerucht dat Cailin geen psychiater was, "niet waar" is en deed je het dossier af met een aantal hallucinante deflecties en verdachtmakingen van de bron, namelijk GeenStijl:

"Dat is iets wat mij ook heel erg zorgen baart. Op het moment dat er geen enkele aanleiding is om te twijfelen aan een verhaal, wel twijfel zaaien. (...) Waarom zou je twijfelen aan het verhaal? Wat is daar de reden voor? Dit is een kandidaat die ondanks haar fysieke beperkingen, ondanks een systeem dat er alles aan doet om het mensen zo moeilijk mogelijk te maken volwaardig deel te nemen - van studie tot werk - die dat dan toch doet. En ik vraag me dan af, waarom zou daar aan getwijfeld worden?"

Ja, dan laat je ons natuurlijk geen keus. We hebben werkelijk heel het internet binnenstebuiten getrokken en vonden niets dat ook maar in de verte suggereerde dat Cailin inderdaad psychiater was. 

Dus belden we zojuist het BIG-register op voor het definitieve antwoord. Een perswoordvoerder wist te melden dat er werkelijk nooit een Cailin Kuit als arts geregistreerd heeft gestaan in het BIG-register voor artsen en medisch specialisten. 

Dit betekent dus dat Cailins bewering op BIJ1's website en in dit interview, namelijk: "Ik ben werkzaam geweest als psychiater", gewoonweg niet klopt. Tenzij ze als psychiater heeft gewerkt zonder een BIG-registratie te hebben, hetgeen nog strafbaarder is dan jezelf louter psychiater noemen. 

Het betekent tevens dat BIJ1's campagnemanager Chihiro Geuzebroek, waarschijnlijk zonder het te weten, regelrecht loog toen zij verklaarde dat "Kuit niet meer in het BIG-register is te vinden omdat haar diploma’s zijn vervallen ’door escalatie van haar ziekte'." Haar vermeende "hoge intelligentie en een ontzettend bewonderenswaardig doorzettingsvermogen" doen daar niets aan af. 

Bij Kuit thuis was vandaag ook niet veel te halen. "Bij de Amsterdamse woning van Kuit klinkt luid geblaf van honden als er wordt aangebeld. Een huisgenote doet voorzichtig open en zegt dat Kuit ’niet beschikbaar is’. Daarna gaat de deur niet meer open."

Wij maken ons in alle oprechtheid zorgen om het welzijn van Cailin, en onze klinische inschatting is dat een publieke ontmaskering van haar fragiele persona in vergaand psychisch leed, of erger, zal eindigen.

Dus hier is wat een verantwoordelijk politiek leidster die werkelijk om haar kandidaten geeft zou moeten doen voordat het te laat is:

- Zeg dat er bij zowel Cailin als BIJ1's screeningsapparaat verwarring bestond over wanneer iemand zich psychiater mag noemen.

- Verander Cailins tekst op jullie website van "Ik ben werkzaam geweest als psychiater" naar "Ik ben werkzaam geweest als sociaal hulpverlener".

- Of meld - met het oog op de invloed van het publieke vergrootglas op Cailins gesteldheid - in een persbericht dat beide partijen overeen zijn gekomen de samenwerking op te zeggen.

- Doe een solide aanklacht aan het adres van BIJ1 voortaan niet meer louter af door de bron verdacht te maken. Daar trapt zelfs binnen de Ring al bijna niemand meer in. 

- Optioneel: kom eens langs voor een kopje thee, want we zijn echt de kwaadsten niet, en jij ook niet, toch? We geloven ergens nog altijd dat er more to you is dan alleen maar boze identity politics.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.