Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Shout-out naar de stakende Juffen en Meesters

Ingezonden Brief van Ouder. Hart onder riem voor Aap-Noot-Mies Boeroepers!

Aanstaande dinsdag gaan in het overgrote deel van het land de deuren van basisscholen dicht. Minister Arie Slob vindt 720 miljoen van de gevraagde 1,4 miljard ruim voldoende om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen. Wie geen kinderen of kleinkinderen heeft zal waarschijnlijk weinig ophebben met de ongemakken die een staking van deze omvang met zich meebrengt. Nou, déze ouder steunt de stakingen en eventuele overige acties voor de volle 100%. 

Vinden ouders dat hun kroost recht heeft op onderwijs? Is het lastig om opvang te vinden voor een weken van tevoren aangekondigde stakingsdag? Kan je nagaan wat er gebeurt wanneer er vaker hele klassen thuis moeten blijven, omdat er geen invallers beschikbaar zijn. Dan hoor je 's ochtends om kwart voor acht dat je kind die dag niet naar school kan komen, omdat er geen juf of meester is. Dat is van invloed op die kids zelf, op ouders die zich in alle bochten moeten wringen, op de opvangsector die daarop moet anticiperen, op werkgevers die hiermee worden geconfronteerd wanneer mensen dus plots niet kunnen komen werken etcetera.

En wat te denken van passend onderwijs? Mooi idee hoor, om alle bijzondere kinderen samen les te geven en samen op te laten groeien, maar daar hangt wel een aardig prijskaartje aan. Zijn scholen al jarenlang bezig om gedwongen passend onderwijs voor elkaar te boksen (want scholen voor passend onderwijs zijn zoveel mogelijk gesloten en op reguliere scholen moet passend onderwijs worden aangeboden), kinderen hebben dat nodig, ouders rekenen daarop.

En wat nou als dat ondersteunend personeel voor de klas komt te staan bij een gebrek aan voldoende leerkrachten? Dan ís er geen passend onderwijs meer. Willen we dat ook? Nee, iedere ouder die een beetje uit zijn/haar ogen kijkt op school, die zíet dat de  werkdruk gigantisch is en dat leraren doen wat ze kunnen. 

Daartegenover staat een salaris waar we ons met z’n allen diep voor moeten schamen, terwijl deze mensen wel de helft van de opvoeding van onze kids op zich nemen! Een mens ontwikkelt zich het hardst in de basisschoolleeftijd, een goede begeleiding daarbij is essentieel voor de rest van het onderwijs, werk en leven. 

De jongeren van nu zien dat ook allemaal. Zij die een beetje gezond verstand hebben gaan niet meer naar de Pabo om juf of  meester te worden. En dan? Over een paar jaar? Dan zit ieder kind de helft van de vereiste lesuren thuis. Veel invalpools zijn nu al leeg en het griepseizoen is nog maar net begonnen. 

720 miljoen van de gevraagde 1,4 miljard. Dat hebben we over voor ons basisonderwijs, maar tegelijkertijd bedenken we wel dat basisschoolkids nu ook maar les moeten krijgen over eten, dat de basisschool een moestuin aan moet leggen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een enorme voorstander van gezond eten en ik vind het altijd vreselijk als er een vriendje of vriendinnetje van zoonlief komt eten en dan niets lust, maar is dit een taak voor school? Of voor de ouders? 

Er is nu al geen individuele tijd meer van de juf voor een kind. Allemaal moeten ze hetzelfde zijn, wordt er hetzelfde van ze verwacht. De druk is zo hoog dat als een kind buiten de middenmoot valt, ze dat het liefst zo lang mogelijk negeren. Er is namelijk simpelweg geen tijd meer voor. De meeste scholen in NL hebben namelijk al last van de zogeheten  'plofklassen' van 30 kinderen of meer

Allemaal eenheidsworstjes, lekker makkelijk vormbaar voor later op het voortgezet onderwijs en verder. Meer meer meer druk op leraren in het primair onderwijs en minder minder minder mensen willen überhaupt leraar worden in datzelfde  primaire onderwijs. Dus ik zou zeggen: kom op voor onze toekomst en steun alle dappere juffen en meesters die daar ook voor knokken.

Tamara Wulffelé

====
Strijdlied videoclip met dank aan Pieter van Schooten featuring Basisschool De Vlasgaard uit Zeeland. "Het is ingezongen door mij en alle leerkrachten van de Vlasgaard. Ik zie hoe pittig het vak van  leraren/leraressen is geworden. En schrik helemaal van de cijfers hoeveel docenten er in het basisonderwijs last hebben van burn-out  klachten. Vandaar mijn poging om ze een hart onder de riem te steken!"

Reaguursels

Inloggen

Kan die opmerking nog herinneren;
Laat dat hogere salaris maar zitten , laat ons normaal lesgeven en zorg voor voldoende docenten.
Iets dat het management van sommige scholen niet schijnt te begrijpen, die willen het soms zelfs afkopen. Hallo, daar gaat het niet om. Het is geen bedrijf met aandeelhouders en bonussen als zoethoudertjes. Maar ja wat wil je, als de regering niet met de docenten praat maar met het management, waarvan een deel niet eens zelf ooit voor de klas heeft gestaan maar net van een opleiding bedrijfskunde komt of zo.
En daar gaat ons land...

kloopindeslootjijook | 11-12-17 | 00:15

En stoppen met het te werken antal uren uit te drukken tot 4 cijfers achter de komma; dat is hooguit interessant voor de salarisadministrateur.

40 schoolweken maal 40 uur per week werken is 1600 uur op jaarbasis.
Een HBO-er elders: 46 weken (52 minus 25 vakantie + feestdagen) x 36 uur = 1656
De (lunch)pauze geldt elders ook niet als werktijd; 8 uur per dag werken is de norm. Daarnaast zijn er elders tegenwoordig ontbijtsessies, pizzabijeenkomten ('s avonds); waarvoor geldt "hoort bij je werk".

Zodra je echter iedere minuut ná 14.00 uur beschouwt als vrije tijd, dan voelt het als loodzwaar als je na 14.00 uur gewoon bezig bent een normale werkweek te werken waarvoor je keurig op HBO niveau wordt betaald.
Elders moet je toch ook gewoon vijf dagen van 8.30 uur tot 17.00 uur (incl. half uur lunchpauze eigen tijd) werken?
En als het VO beter betaalt en aantrekkelijker is, dan haal je een extra bevoegdheid (of zeker wanneer de eisen en het niveau niet afwijkt en er geen extra diploma's nodig zijn) en dan solliciteer je bij het VO.

Wering | 10-12-17 | 13:35 | 3

Mooie berekening, jammer dat deze niet juist is.
Een volledige werkweek is voor een docent (officieel) niet 40 uur maar 42.5. De reden dat dit is gedaan is omdat docenten meer 'vakantie' weken hebben dan reguliere ambtenaren. Aangezien zij dus niet werken in de 'vakantie' dienen ze in de werkweken extra uren te maken.

Historie | 10-12-17 | 14:52

Oké, dan moeten ze iedere dag dus nog een half uurtje langer werken en is het om 17.30 pas einde werktijd.
Dan heb je dus elke werkweek zo'n 15/16 uur (zeg maar, twee volledige werkdagen ad 8 uur) tijd voor voorbereiding, nakijken, vergaderen, etc.
Als 3 uur per werkdag niet genoeg blijkt te zijn om de druk uit het onderwijs aan te kunnen, zou ik inderdaad naar ander werk gaan uitkijken.

Of de macht van het getal niet aanwenden om te (dreigen met) staken, maar juist aanwenden om richting werkgever/overheid paal en perk te stellen aan het "volgen en toetsen" van iedere beweging die een kind (niet) maakt.

Wering | 10-12-17 | 15:17

@ historie: in het bedrijfsleven maken we minimaal 45+ uren welke boven de 40 niet betaald worden met ruim de helft minder vakantie en wel een prestatie moeten leveren waar consequenties aanhangen.

Dirty-Harry44 | 10-12-17 | 15:54

Laten we eens beginnen om het beschikbare geld te besteden waarvoor het bedoeld is. Met LWO-geld wordt de begeleiding van leerlingen met een achterstand betaald en niet de nieuwe steentjes van het schoolplein.

Rubberfetisj | 10-12-17 | 13:04 | 1

Jij ziet het goed.

WayneGretzky*99* | 10-12-17 | 13:22

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat partijen als CDA, maar zeker de ChristenUnie en D’66 (die onderwijs zo hoog in het vaandel hebben staan) hebben ingestemd met wél geld naar buitenlandse (meest al superrijke) beleggers. En geen geld (of iig veel minder dan de benodigde 1,4 miljard) naar het onderwijs van onze kinderen, waar toch de basis ligt van onze toekomst! Shame on them!

duh! | 10-12-17 | 12:23 | 2

Precies, schandalig als je het zo bekijkt!

PMAallday | 10-12-17 | 13:11

Schandalig hoe onderwijs zelf omgaat met reeds onnoemelijk ingepompte miljarden.

WayneGretzky*99* | 10-12-17 | 13:23

"de opvoeding van onze kids". Nee, de opvoeding van onze kinderen. Kids is niet vlot, niet grappig en niet populair. Er is niets mis met Nederlands. Eigen taal eerst.

JvanDeventer | 10-12-17 | 11:51

Niet langer naar het Jeugdjournaal kijken in de klas en inderen van 8 jaar opzadelen met de uuitslag van presidentsverkiezingen in USA (die dan huilend thuis komen 'omdat Trump gewonnen heeft?')

Geen schoolkinderen meesleuren naar het Binnenhof om te protesteren zodra de overheid dan eindelijk een keer iemand uitzet die al jarenlang illegaal in NL is maar consequent weigert te vertrekken en alles uit de kast haalt om procedures te rekken...... of moeten kinderen al zó vroeg ingepeperd krijgen dat alleen NL kinderen zich aan de wet moeten houden en gestraft kunnen worden (en dat een buitenlander altijd zielig is als deze willens en wetens fraudeert)?
En nee, "geen mens is illegaal". Maar kinderen moeten m.i. wel weten dat je illegaal in een ander land kunt verblijven. Ik zie liever dat hen geleerd wordt dat illgale handelingen nu eenmaal vervelende consequenties kunnen hebben. Niet dat de juf je dan meeneemt naar het Binnenhof om te protesteren tegen het toepassen/uitvoeren van de wet.

Wering | 10-12-17 | 11:40 | 1

Hear hear.

WayneGretzky*99* | 10-12-17 | 12:21

Trutjescultuur.

Orakel1958 | 10-12-17 | 11:33

Wat ik mis is het feit dat de scholen vaak worden geleid door geld verslindende overkoepelende schoolbesturen. Die potten op en verrijken zich zelf vaak ongegeneerd. Een waterhoofd dus. Het bestuur deelt vanuit een ivoren toren ver van de werkvloer de lakens uit. Leuke reisjes horen er natuurlijk bij, om je te oriënteren hoe het elders gaat. Het liefst zo ver mogelijk weg in heerlijke hotels. Bij het bestuur wordt niet bezuinigd. Functioneert iemand daar niet, geen probleem, hij krijgt assistentie van weer zo'n dure kwibus. Geld tekort? Geen nood. Gewoon een paar leerlingen extra per klas voor de cash. De leerkracht lost het wel op. En die moet ook vooral niet zeuren.

worstcase | 10-12-17 | 10:59 | 3

En: zou al het geld al op zijn dat ten tijde van IceSave ineens in al die "potjes" van schoolbesturen bleek te zitten?

Wering | 10-12-17 | 11:28

Dat valt allemaal wel mee, daar zit het probleem ook niet.

PMAallday | 10-12-17 | 12:17

@ pmallday: tuurlijk sukkel. Jij bent degene die slaapt, de betalende niet prutser.

WayneGretzky*99* | 10-12-17 | 12:23

Ja, behalve aan het denken, zou dit misschien ook eens aan het rekenen moeten zetten: misschien kom je dan te meten/weten dat het véél zinniger, efficiënter en extreem veel voordeliger is om gewoon te vertrouwen op het oordeel van de docent.
En dat alles en iedereen rond testjes en Cito, inclusief alle docent-handelingen om leerlingen te 'volgen', alle ICT die daarmee gepaard gaat, alle vergaderingen, alle directeurtjes en managers die zich daarmee bemoeien, etc., kan vervallen?
En voilá, de besparingis daar! In veelvoud. Want er komt héél veel tijd vrij.

Wering | 10-12-17 | 11:27

Ik vraag mij ook altijd af wat er, nu en later, met al die administratie gebeurt; wat het echte nut er van is. Volgens mij zou niemand iets missen al het er morgen niet meer is.
Maar ja, dat is overheid hè? Het duurt allemaal jaren, maar als iets dan eenmaal 'beleid' is en daar (dus ook) minstens 50 banen omheen geschapen zijn, dan kom je er ook nooit meer van af.

Wering | 10-12-17 | 10:08 | 1

Uit ervaring: er gebeurt bij de meeste kinderen geen drol meer mee. In elk schoolgebouw (PO en VO) vind je lokalen vol ordners met rapporten, verslagen...
Alleen voor verwijzingen naar speciaal onderwijs, ja dan moet je voor de toelatingscommissie die hele papierwinkel hebben om maar aan te tonen dat je alles in je macht hebt aangewend om het witte raafje binnen het reguliere onderwijs te houden (of: dat ene ettertje bij uw kind in de klas te houden :( ).

EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 11:07

En uiteindelijk is het geen kwestie van geld, maar van de doorgeslagen 'management-by-excel'-methodieken in de politiek. Alles moet gemeten en geregistreerd worden, tot de groei van het schaamhaar aan toe.
Vroeger toen we nog normaal konden doen had een basisschool een hoofdmeester, die in één middagje de administratie regelde. Tegenwoordig zitten er complete secretariaten op een basisschool om alle meetgegevens te verwerken. De oplossing is eenvoudig: stop met al die administratie, ga gewoon weer goed en degelijk les geven.

Kiwi45 | 10-12-17 | 09:44 | 4

klinkt mooi, maar voor het passend onderwijs dient toch echt een stoet aan vervolg en volgsystemen op papier te staan wil je uberhaupt voor een 'niet passend kind' in die óvervolle klas iets extra's krijgen. Voor dat Kind dus!!

fikkieblijf! | 10-12-17 | 10:46

meneer Q. hier,hier?
wel wat flauw, maar kan het niet laten... gaat tenslotte over onderwijs.

ger1306 | 10-12-17 | 11:22

@fikkieblijf! Als niet al die jonge jufjes zich lieten leiden door het Jeugdjournaal, alle zogenaamde hipheid, kinderlijke trends, supermarkt-acties, YouTube-invloeden en het idee van kinderlijk-meedoen-met-de-leerlingen, en er komt meer ruimte voor rust en regelmaat (en in ruimere zin reinheid misschien ook wel), dan zal er ook meer ruimte zijn voor de in meer of mindere mate van het gemiddelde afwijkende leerling. Ook al ben je een grote school, geef les alsof je kleinschalig bent, geef persoonlijke aandacht en laat het digiboard eens uit.

mozaard | 10-12-17 | 18:34
▼ 1 antwoord verborgen

Gaat toch allemaal prima zo, vroom vroom, ik neem wel een Bentley of misschien wel een Honda generatie!!

PantyHamster | 10-12-17 | 03:46

Binnenkort weer leraren voor de klas zonder diploma.
En dan gaat er iets mis en is er niemand die de schuld op zich wil nemen.
Als resultaat weer strengere eisen voor leraren en het verhaal begint weer van voor af aan...

da wizard | 10-12-17 | 01:54 | 2

Strenge eisen voor leerkrachten die er niet meer zijn...

EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 11:08

Die van nu hebben ook geen diploma. Wanneer ze het wel hebben, wil dat nog lang niet zeggen dat ze capabel zijn. Al hun enorme inzet ten spijt.

mozaard | 10-12-17 | 18:35

Staken tegen werkdruk en onzinnige invullijstjes en 10 'rugzakjes' in je klas zonder klassenassistent.. daar sta ik he-le-maal achter. Dat is je reinste verloedering van je onderwijssysteem.Maar wat is een slecht salaris? Ik vind het niet zo slecht wat ik om me heen hoor als ik eerlijk ben.

letopuwzaak | 10-12-17 | 00:28 | 4

@PMAallday, als het probleem is dat de salarissen in voortgezet onderwijs hoger zijn met dezelfde opleidingseisen en werk- en denkniveau is de oplossing simpel. Verlaag deze salarissen in het voortgezet onderwijs.

p3xxx | 10-12-17 | 02:17

De eisen voor vo en po zijn echt verschillend. Hbo en universiteit verschillen toch echt. Het salaris en de cao dus ook.

ristretto | 10-12-17 | 06:16

Die hele administratieve rompslomp mag zeker minder. Waar nog meer naar gekeken zou moeten worden is de duur van de vakanties. Zes weken in de zomer is lang en stamt nog uit het verleden dat kinderen moesten helpen bij het werk op het land.

De werkdruk kan best minder worden als je meer les geeft, desnoods tegen extra betaling in de vorm van Summer School, of die admin tegen een 'lean and mean' meetlat zou leggen.

RenHoek | 10-12-17 | 09:59
▼ 1 antwoord verborgen

Ivm marktwerking moeten leerkrachten totaal krankzinnige vinklijstjes invullen 'kind lacht zoveel keer per dag'. Dit is een totale vernedering voor je vak. In de zorg idem. DAT moet stoppen!!

letopuwzaak | 10-12-17 | 00:13 | 1

Zie bovenstaande link. Die lijstjes, daar schijnen vooral de schoolbestuurders schuldig aan te zijn.

mozaard | 10-12-17 | 18:37

@bisbisbis | 10-12-17 | 00:05
Nee, inderdaad, die neemt ontslag. Laat ze het maar bekijken.

JvanDeventer | 10-12-17 | 00:08

Een ECHTE onderwijzer/-es staakt niet.

bisbisbis | 10-12-17 | 00:05 | 3

Die indoctrineert uit overtuiging.

Monsarrat | 10-12-17 | 03:25

Gaat niet meer voor de klas staan,zoals het nu is!

ger1306 | 10-12-17 | 11:24

Een ECHTE onderwijzer staakt! Voor de kinderen, de toekomst!

PMAallday | 10-12-17 | 12:19

"Ik zie hoe pittig het vak van leraren/leraressen is geworden."
Kan best. Ik werk in het voortgezet onderwijs met de leerlingen die door dat pittige onderwijs worden afgegeven. Het pittige onderwijs levert pittige CITO-scores af zodat nogal wat leerlingen in het voortgezet onderwijs op nivo's terechtkomen waarvoor je vroeger moest kunnen rekenen en spellen. Gelukkig is dat tegenwoordig allemaal anders. Nu nog even de geldkraan open zodat het management nog wat meer in de zakken kan steken en dan komt alles goed.

JvanDeventer | 09-12-17 | 23:56 | 3

Nivo's? Wellicht weer een paar uurtjes Nederlands in de week meepakken?

Femina-odium | 10-12-17 | 08:48

Gezien de huidige maatschappij maakt 't mij geen bal uit of mijn kinderen hoge cito-scores zouden behalen. Als ze maar zelf hun kansen op hun successen weten te pakken - al dan niet cijfermatig. Liever een havo-leerling die gelukkig is in de bloemenwinkel, dan een gymnasiast die later voor het Rijk, de NS of het bankwezen gaat werken.

mozaard | 10-12-17 | 18:41

@ Mozaard: dat gezegd hebbende, waar isdie koekwaus volksmenner eigenlijk gebleven.

WayneGretzky*99* | 10-12-17 | 18:54

Om te beginnen: ik gun alle leraren een goed inkomen. Het lijkt echter een beetje aan hen voorbij te gaan dat heel Nederland met hen in hetzelfde schuitje zit. Dat geldt ook voor mij, ik heb 10 jaar lang op de nullijn gezeten en al die tijd alleen maar tijdelijke contracten gehad. Onlangs pas kwam er 3,7% bij. Dat zeg ik niet om te klagen, er zijn legio andere mensen die het veel slechter hebben dan ik, maar de leraren in Nederland hebben het beslist niet slechter dan een ander dus ik zou het waarderen als ze het kunnen opbrengen zichzelf niet belangrijker te vinden dan de rest van Nederland.

Lichtpuntje020 | 09-12-17 | 23:45 | 4

Waarschijnlijk bent u makkelijk vervangbaar, met al die tijdelijke contracten. En dat is in het onderwijs nu wel het probleem. Als je kwaliteit binnenhaalt moet je dat koesteren.

Drosofila | 10-12-17 | 02:00

@Lichtpuntje, Het probleem is anders wel dat die leraren onze kinderen moeten vormen. Je weet wel, die kinderen die straks de kar moeten trekken. Dat maakt die leraren per definitie belangrijker, maar hun werkdruk is absurd!

Robin Hood | 10-12-17 | 07:47

Gepensioneerden zitten gemiddeld al 12 jaren op de nullijn terwijl b.v. huren en zorgkosten verdubbeld zijn gedurende die periode.

meneer Q | 10-12-17 | 10:40
▼ 1 antwoord verborgen

Continue rooster waarin je die kut koters in de gaten moet houden zodat ze de boel niet afbreken.
Special snowflake ouders die zeiken dat hun kind nooit wat flikt en meteen op hoge poten naar de directie eisen te gaan.
ADHD en andere shit die de aandacht vragen en de rest van de klas krijgt geen aandacht, pleur op ga naar het speciaal onderwijs.
Vergaderen hier, ouderavond daar, locatie zus locatie daar, invaller nodig?
Nee hoor geen geld daarvoor. Dat moet naar Mali Afghanistan Irak Syrië etcetera.

Staken! Begint de volksopstand bij de leraren?

Is dit nog nieuws? | 09-12-17 | 23:42 | 1

Amen!

PMAallday | 10-12-17 | 00:39

Afgevraagd kan worden of de kwaliteit van het onderwijs dusdanig is dat de prijs die ervoor betaalt wordt zodanig laag is dat dat een staking rechtvaardigt.

Het antwoord daarop is een 'nee'.

Gehoord op de basisschool van mijn kinderen. 'Ik wil wel staken, maar dan wil ik wel mijn salaris krijgen voor die dag'. Verder: 'Ouders moeten deze staking voelen'.

Mijn sympathie verdween enige tijd geleden, toen er opeens drie leerkrachten op de klas van mijn dochter stonden omdat één dame in kwestie, die 2 dagen werkte - danwel aanwezig was - een dag ouderschapsverlof eiste en kreeg.

Er zijn hele beroepsgroepen in Nederland die en harder werken en al veel langer op de nullijn staan of minder, maar die je nooit hoort. Ik heb het dan bijvoorbeeld over militairen. Jarenlang op de 0-lijn, de overgang naar de WUL zelf moeten betalen, voor een schamel loon naar een uitzendgebied waar de CAO buiten werking is gesteld voor een half jaar, etc etc.

PO onderwijs loopt te kwetsjanken en zeuren en ze zouden er geen cent bij moeten krijgen. Ga eerst een fatsoenlijk onderwijs leveren. In 10 jaar tijd is Nederland van een tweede plek op de wereldranglijst naar een 15e gegaan. Ergo harder werken, meer doen en minder klagen. Dat zou helpen.

RenHoek | 09-12-17 | 23:15 | 20

Nog steeds geen argumenten en op de man spelen. Dat is het probleem bij het onderwijs. Op argumenten wordt niet ingegaan en er wordt enkel naar symptomen gekeken. Wellicht bent u gewoon niet geschikt. Onderwijs moet met zijn tijd meegaan... dus,

Versoberen vakantieduur, meer podiumuren. Verminderen administratieve last en verbeteren opleiding leerkrachten (iets waar u veel baat bij zou hebben). Kom eens met een plan waarom ik 1,4 miljard - blijvend - zou moeten investeren in een product dat alleen maar slechter aan het worden is? Wat gaan we doen?

Alleen maar mekkeren op het moment dat je geen argumenten hebt is zo typisch.

RenHoek | 10-12-17 | 12:35

RenHoek, dat lerarenregister, daar heb ik persoonlijk nog aan meegewerkt op hoog niveau. Tot het door het management werd gekaapt.
Een bestuur zou faciliterend moeten functioneren en doet dit sommige gevallen. Daarbij laten de de scholen vrij in beslissingen betreffende beleid, materiële aanschaf. Mochten besturen het helemaal voor het zeggen krijgen dan krijg je eenheidsworst vanuit een bureaustoel bedacht. Onderwijskundigen die nog nooit een klas hebben gerund, schrijven lijvige beleidsstukken die de onderwijsinspectie prachtig vindt. En de docent heeft enkel nog uit te voeren en verzuipt in de regels. Let op, ik wordt gecontroleerd met een kwaliteitskaart waarop enkel met een vinkje wordt afgevinkt of ik wel of niet iets doe. Het waarom (dus minder makkelijk meetbaar) is daaruit verdwenen.
Ik ga uit van mijn eigen omgeving, inderdaad de randstad. Heb ervaring in 010, 07 en daar tussen. Ik zou graag in andere omgeving gaan werken, maar ja, daar zijn minder kinderen dus minder werk. En de collega's daar blijven zitten waar ze zitten, geef ze eens ongelijk.
Er zijn echt wel andere manieren om het onderwijs te redden; het begint met accepteren dat de huidige manier ten dode is opgeschreven als er niets veranderd. Ik weet niet hoe oud uw dochter momenteel is, maar met de huidige trend is de kans groot dat er over 4, 5 jaar (in elk geval in de randstad) een groep 8 zeker uit 35 tot 40 leerlingen bestaat, er een gedwongen 4 daagse week is ingevoerd omdat er geen personeel meer te vinden is (en niet om de werkdruk te verlichten!) en er een onevenredig druk op ouders wordt uitgeoefend om taken uit te voeren voor de school, zoals schoonmaak, administratie. Hoe het dan zit met verantwoordelijkheid, wie weet. Want die administratie, daarin staan oa. ook al uw gegevens, de kwetsbaarheden van uw dochter...

EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 12:43

@renhoek, "mekkeren op het moment dat je geen argumenten meer hebt", PRECIES hetgeen wat je zelf de hele tijd doet hahahaha, wat triest, jij mag t laatste woord hebben, zoals je gewend bent, succes met 't leven op een roze wolk

PMAallday | 10-12-17 | 13:20
▼ 17 antwoorden verborgen

Scholen moeten eens leren wat ouderparticipatie voor hen kan betekenen. Het wordt enerzijds angstvallig beschouwd als hulp van lastige/mondige/betweterige ouders en anderzijds ingezet als hulp door slaafjes die het lokaal kunnen helpen schoonmaken. Zet ouders in daar waar ze goed in zijn! Dit vraagt om een managementvaardigheden van de juffen en meesters dat wat verder afstaat van het onderricht. Maar doe dit SAMEN en dan kom je een heel eind.

NB: Die participatie eindigt niet bij ouderparticipatie, maar gaat natuurlijk verder door in de samenleving te staan en de samenwerking aan te gaan met de 'buren', bedrijven uit de buurt. En ook leerlingparticipatie. Het gaat niet meer om van bovenaf te dicteren en dat je als leerkracht de wijsheid in pacht hebt. Je status van leidinggevend figuur ontleen je aan goede begeleidende vaardigheden - en zoals altijd bij opgroeiende kinderen het hebben van een luisterend oor.

Leerkrachten doen ont-zet-tend hun best, maar dit bovenstaande komt er niet uit. Hiervoor heb je personeel nodig met een andere instelling. Daar gaat zowat een generatie overheen. Het zittende personeel gaat nog teveel uit van het oude doen en denken.

Wat betreft het lerarensalaris meen ik dat een tijd geleden werd gesteld dat dit niet zal veranderen met meer subsidie omdat over de cao's nu eenmaal slecht onderhandeld schijnt te zijn. Verbeter je positie dus van binnenuit en begin bij je eigen bestuur aan de bel te trekken.

Bestuur. Het woord is gevallen. Ook daar wordt veel van bovenaf gedicteerd. Zo lang je van bovenaf niet het goede voorbeeld geeft in vertrouwen geven, in empoweren, zo lang zal het onderop ook blijven aanmodderen.

Werk aan de broodnodige transitie. Wat scholen nodig hebben zijn voorhoedespelers, best practises, benchmarken met private scholen, leren van opkomst van de Finse scholen en van de ondergang van Maurice de Hond (tablet)scholen.

Vernieuw niet om het vernieuwen (waar ook nog eens veel geld mee gepaard gaat), maar ga uit van je eigen kracht. Waarvoor ben je een school? Wat wil je de leerling bieden. Ga aan de kern van je opdracht staan. En ondertussen: verdoe niet teveel tijd met registreren. Je bent geen huisartsen- of psychologenpraktijk.

mozaard | 09-12-17 | 23:10 | 7

Wellicht zijn de vakanties gewoon te lang. Zes weken in de zomer doet veel kennis bij leerlingen verwateren en levert te weinig op. Kort gezegd gooi je anderhalf maandsalaris weg zonder dat er een prestatie tegenover staat. Daarbij is het nog een rudiment uit het verleden. Zouden er niet betere resultaten bij kinderen worden behaald als de vakantie drie weken korter zou zijn en er een 'summer school' is? Zou ook heel veel goodwill bij werkende ouders kweken, en de werklast bij leerkrachten sterk verminderen.

RenHoek | 10-12-17 | 10:03

Het werk van de leerkrachten verlicht je niet met een zomerschool. Zoiets is een surplus. Er zijn evenzovele (evenzo krachtige) argumenten voor als tegen te bedenken. Ik denk dat juist de zomerse rust een zegen is voor het kind. Even niet hoeven te presteren - daar ligt veel te veel de nadruk op. Kleuters krijgen "om alvast aan het schoolse systeem te wennen" al een rapport mee naar huis - nota bene!

mozaard | 10-12-17 | 12:31

Klopt, mijn kinderen moesten een cito doen in groep 1 en 2. Geen idee waarom.

Ben het alleen niet eens waarom zomerse rust voor kinderen 6 weken (arbitrair) zou moeten duren. En al helemaal niet voor leerkrachten. Zo blijft de kwaliteit van het onderwijs veel te laag. Het PO kan een voorbeeld nemen aan het VO daar wordt wel gewoon doorgewerkt.

RenHoek | 10-12-17 | 12:41
▼ 4 antwoorden verborgen

Een po docent is na een week burn-out op het vo:
- 7 tot 8 klassen (210 tot 240 lln!)
- pubers, geen kleuters
- inhoud, geen geklets, anders wordt je afgebrand
Zelfde salaris?

Wdzweiger | 09-12-17 | 22:41 | 8

@RenHoek; wanneer ga je begrijpen dat de school van je dochter niet alle scholen van Nederland representeren?
Dat die school zulke tijden aanhouden... Vraag ze naar de norm jaartaken. Een school is verplicht een minimum aantal lesuren te draaien (1060). Zoek een betere school met aandacht voor ICT.
Op de school waar ik momenteel draai: School begint om 8:00. Continurooster. Lestijden tot 14:30 (toegegeven, da's vroeg, vroeger draaiden we tot 15:15).
ICT is mijn pakkie an, ik ben druk bezig de macht van 1 ouder (die in de ICT werkte maar een brun-out had, maar hé, dat kon toch niet?) te doorbreken en alles weer in eigen beheer te krijgen. We draaien naast de klassen met 3 niveau's ook klassen voor hoog begaafden. Wellicht iets voor uw dochter?

EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 10:43

@ Wdzweiger: Deze docent draaide op PO, VO en PRO.
Ja, zelfde salaris.
Een VO-docent is na drie dagen PO volledig afgeknapt:
-de hele dag 1 klas met 30+ jonge kinderen, die
-minstens voor 10% uit 'bijzondere gevallen' bestaan en dus naar het speciaal onderwijs zouden moeten,
-waar je in staat moet zijn élk kind de meest basale vaardigheden moet aanleren. (U kan een kind van 10 dus precies zo helpen dat het zélf gaat beseffen hoe je een persoonsvorm in de zin kunt bepalen?)

EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 10:49

@EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 10:43

Helemaal met je eens voor wat betreft werkdruk. Zeer waarschijnlijk hebben scholen in de randstad het zwaarder dan - laten we zeggen - Staphorst, Elspeet of elders. Je zou die beloning ook moeten differentiëren. Maar dan zou ik voor 700 miljoen wel een plan willen zien.

Continurooster is bij ons van 0830 tot en met 1400 uur. Daarvan gaat 45 minuten pauze af.

Voor wat betreft de normjaartaak... waar baseer je dat op? Als ik op de site van kennisplatform onderwijs kijk kom ik het volgende tegen (zie hieronder). En daar schrik ik nog steeds niet van... Bij lesgebonden taken (podiumuren) kom ik tot 930 uur... per jaar. Dat is eerlijk gezegd niet veel te noemen
wij-leren.nl/normjaartaak-primair-ond...

Daarbij, end at vergeten leerkrachten wel eens, de normjaartaak is geen maximum... Er mag meer worden gegeven.

RenHoek | 10-12-17 | 12:04
▼ 5 antwoorden verborgen

Gewoon een keer met ouders en al solidair staken. Is wellicht zo ontwrichtend dat we direct wat geld voor onderwijs hebben en minder regeltjes en beleid zoals passend onderwijs op scholen afwingen. Geen oppasprobleem. Winwinwin

Woekie | 09-12-17 | 22:13

Ik lees regelmatig over stakende en actievoerende docenten, maar ik snap de strategie niet helemaal. Als je zegt "we werken 1 ochtend niet" is dat vervelend voor de ouders, maar verder heb je er niemand mee. Ik stel voor: staken voor onbepaalde tijd en pas weer aan het werk gaan zodra die 1,4 miljard binnen is. Met soft gedoe bereik je niets.

vrijstijler | 09-12-17 | 22:06 | 2

Ballen van staal gespot!

Tuborg øl | 09-12-17 | 22:41

En wie is daar de dupe van?

RenHoek | 09-12-17 | 23:10

oh god daar gaan we weer, 'ons' onderwijs "The aim of public education is not to spread enlightenment at all, it is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed and train a standardized citizenry, to put down dissent and originality. That is its aim in the United States, whatever the pretensions of politicians, pedagogues, and other such mountebanks, and that is its aim everywhere else." -- H. L. Mencken

JensDensen | 09-12-17 | 22:05 | 2

Precies. Helemaal eens.
We hebben 100 jaar geleden de kinderen uit de fabrieken gehaald en ze in een geestdodend productieproces geplaatst om ze te “verheffen”. Allemaal ploegen met een ploegbaas, de juf of de meester. Van de ene lopende band naar de andere. Braaf zijn en een gezeggelijke burger worden. Als een kind geboren is willen we dat ze iets zeggen en gaan lopen. Als ze op school komen moeten ze zitten en hun kop houden. Er is nauwelijks een idee hoe we in de toekomst onderwijs geven of hoe we willen leren. Op alle terreinen is er beweging. Transport, energie, internetwinkel, tv, informatie, journalistiek, beeld , geluid, muziek, mode. Maar niet op het gebied van onderwijs. Het geeft te denken.

ristretto | 09-12-17 | 22:25

Helemaal mee eens. Wij eisen van verpleegkundigen, doktoren, advocaten, militairen, tandartsen, accountants etc dat ze aan her- en bijscholing doen (behalen PE-punten). Waarom niet van het onderwijs? Waarom is één keer PABO doen voldoende voor een gehele loopbaan? Merendeel van de leerkrachten die ik spreek heeft geen enkel verstand van ICT, schande.

RenHoek | 09-12-17 | 23:20

Ik neem mijn kinderen dinsdag mee naar mijn werk. Ik werk trouwens op een school. Als docent. Krijgen ze ook een keertje fatsoenlijk les.

Scheepsrecht | 09-12-17 | 21:52

Zolang ik leef, (en ik ga al een tijdje mee) weet ik niet anders, dan dat onderwijzend personeel steen en been klaagt. Anderzijds de jarenlange bezuinigingen hebben hun sporen achtergelaten, daarom de leraressen verdienen beter, er mag geld bij, wat mij betreft wat geld van de dividendbelasting, Sint bestaat, hij heet Rutte.

Rest In Privacy | 09-12-17 | 21:39 | 1

Aftrekposten genoeg... Jeugd journaal om te beginnen!

Tuborg øl | 09-12-17 | 21:52

Ik ben zelf momenteel (mannelijk) invaller in het basisonderwijs, ergens in het westen. Dat was ooit mijn opleiding voordat ik in het VO belandde en de aanvullende bevoegdheden haalde. Maar het VMBO doet mij op korte termijn in een valiumkliniek belanden, dus einde verhaal voor het VMBO.
Iedere nieuwe vervanging in het PO is een loterij. Is de boel goed voorbereid door de school zodat ik kan starten? De helft van de keren niet. Dat wordt dus een dag overleven. En doe je dat niet goed dan krijgt de invalpool berichten als: "wij zouden deze invaller liever niet meer toegewezen willen krijgen" (hoi suffe muts in ...).
En dan de praktijk: "Wim heeft een gedragsstoornis. Als hij raar doet dan breng je hem naar Juf Miep, dan kan hij daar afkoelen". Helaas doen Mahmoud en Ricardo ook gek en die werden niet genoemd. Hun dossier richting het speciaal onderwijs is erg dik, maar er is daar geen plaats.
Heutink (*haat*) biedt een digitale oplossing voor scholen: in de praktijk een aftandse Windows-omgeving (met IE11) aan en dan maar gokken dat je alle digitale flauwekul op een paars achtergrondscherm op tijd doorhebt voordat de kinderen komen. Want alle scholen hebben een digi-bord, er zijn bijna geen lesmethoden meer zonder. De meerwaarde van het digi-bord ontgaat me nog steeds. Maar ja, iets met moderne tijd. Normaal schrijven op een bord kan niet meer, die zijn afgeschaft, of hangen vol met planningsbriefjes, corveeroosters, wat dan ook.
Stress: wat is het wachtwoord? En wat is de inlog voor Nieuwsbegrip? En voor...? Oeps, flash-plugin werkt niet, u heeft geen administrator-rechten.

Lesmethoden zijn een totale studie geworden, de leraar moet zichzelf tegenwoordig uitschakelen en domme zinnetjes lezen als: "Nu schrijft u op het bord...." - "Nu zegt u tegen de kinderen..."
Debiliserend, of aanhakend op het denkniveau van PABO-studenten? Dus pers je als invaller even in een zwakzinnig keurslijf en je redt het heel misschien.

En dan de vreugde van de nieuwe WW wetgeving sinds 2015: Is (theoretisch) je WW 1000 euro en verdien je 800 euro als invaller, dan mag je 30% houden. Dus totaal 1240 aan het einde van de maand. Werk moet volgens de VVD lonen.
Verdien je echter 900 euro, dan verlies je je uitkering, want bij 87,5% houdt het op. Scholen willen invallers, maar die invallers leveren geld in boven een zeker bedrag. Zelf heb ik vol verveling tandenknarsend aan het einde van de maand thuis gezeten, bereid om te werken, maar met de hypotheek en de gasrekening in mijn achterhoofd.
Samenvatting: invallen is totaal ruk. Scholen, methoden, uitgevers, softwareboeren en de overheid maken het samen zeer onaantrekkelijk. En duidelijk is dat het zonder facilitering van invallers nooit meer goed komt.

Zaadhaan | 09-12-17 | 20:58 | 10

Als je al stress hebt dat er geen wachtwoord is doe je toch echt iets verkeerd.

RenHoek | 09-12-17 | 23:21

Mooi verhaal. Ik mis alleen, over het algemeen trouwens, waarom leerkrachten PO menen het zo druk te hebben. Ergo, wat maakt het dat je 5,5 uur werkt en waar je tegenaan loopt dat zoveel stress geeft.

RenHoek | 09-12-17 | 23:36

Ik ben het eens dat het salaris van leraar te laag is. Ik zie ook dat de leraren (wellicht door jarenlange vertrutting) geen kracht meer hebben. Ze zijn murw gebeukt. Geen enkele eigen inbreng meer, alles afgevangen door methodes en alle typen kinderen worden in de klas geflikkerd. Zoek het maar uit. De participatiemaatschappij, welkom!

-=PyP=- | 10-12-17 | 00:50
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat doen ouders met hun kind als ze 's morgens op school komen en ze krijgen te horen dat de klas naar huis wordt gestuurd omdat er geen juf of meester is? Er wordt niet herverdeeld omdat in alle klassen al 30+ kids zitten. Hoe groot is de paniek dan bij ouders met bomvollle werkagenda's? Nu kunnen ze het ver van te voren zien aankomen en is er van alles te regelen; opa, oma, vriendjes (waarvan 1 ouder toch al thuis was), het werk stelt zich coulant op, BSO, etc, etc. En de media springt er weer lekker op in: Het Nationale Vraagstuk: Waar laten we de kinderen? Het stakende onderwijzend personeel wordt daarbij afgezeken tot en met door ouders die geen flauw benul hebben van de ernst van het probleem maar alleen naar hun eigen agenda probleempjes kijken (ook hier weer door bepaalde reaguurders)
Want even terug naar de situatie met een klas die naar huis wordt gestuurd. Doet de overheid niet dat wat nodig is: Genoeg geld voor werkdrukverlaging, klassenverkleining en een betere en eerlijkere salarispropositie voor leraren in het PO( de eerste twee eisen zijn trouwens onlosmakelijk verbonden met de derde eis. Zonder het één ook niet het ander) dan zullen in de zeer nabije toekomst veel vaker klassen naar huis gestuurd worden. Of wordt er een vierdaagse schoolweek ingesteld. In beide gevallen zullen ouders aan de bak moeten. Dan is af en toe zo een ver van te voren aangekondigde staking peanuts. Dus ouders: Schaart u allen achter de eisen die de mede-opvoeders van uw kind stellen aan de overheid. Het zal u helpen ook in de toekomst uw agenda te plannen zoals u het uitkomt, zonder onaangename verrassingen zoals een kind waar je plotseling 'mee oogescheept zit' in de ochtend. Richt uw woede, cynisme en sarcasme op de overheid die één van de belangrijkste fundamenten onder onze maatschappij wil laten weg rotten en niet op de meesters en juffen. In het belang van uw agenda en oh ja.... uw kind natuurlijk.

Jacometti | 09-12-17 | 20:57 | 2

Hulde, u bent de eerste die door heeft dat scholen veredelde kinderdagverblijven zijn die er voor zorgdragen dat u kunt blijven werken.

ristretto | 09-12-17 | 21:05

@ Jacometti Jij snapt het, +veel.

Robin Hood | 09-12-17 | 21:26

Wel grappig, aan de comments zie je gelijk wie (klein-)kinderen op de basisschool heeft zitten en wie niet.

Robin Hood | 09-12-17 | 20:34 | 8

Dan ben jij de uitzondering die de regel bevestigt?

Robin Hood | 09-12-17 | 21:29

Ik ga helemaal de mist niet in. Dat jij geen onderwijzer bent doet nergens wat aan af.

Dirty-Harry44 | 09-12-17 | 21:33

Blijkbaar Robin hood, ben ik altijd al geweest. ;)

Tuborg øl | 09-12-17 | 21:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Op welke partijen stemmen al die leraren eigenlijk? Door welke organisaties laten al die leraren zich leiden binnen ons poldermodel?
Juist. Pak de lumpsum aan; oormerk een deel.
Het huidige systeem is onhoudbaar.

Desmoulins | 09-12-17 | 20:22 | 3

Lol, what goes around comes around. Zeer scherpe opmerking!

Tuborg øl | 09-12-17 | 21:25

Ach, de lumpsum!
U weet dat de gehele lumpsum eigenlijk uit twee delen bestaat; de materiële en de personele lumpsum? Dus dat een directie slechts (rekening houdend met functiemix en dergelijke) nauwelijks iets aan salarissen kan doen en vooral keuzes mogen maken over welke 'leuke spulletjes' aangeschaft kunnen worden?

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 21:38

Leraren zijn links - dat is een wetmatigheid. Die het niet zijn durven zich als eenling in de pauzes niet in de koffiekamer te begeven. Laten we het maar niet hebben over de (vaak vooringenomen) invulling van het vak Burgerschap.

mozaard | 09-12-17 | 23:19

Even een bescheiden nuttige toevoeging van een meester, jawel, ze zijn er nog;
Het salaris van een leerkracht in het primair onderwijs ligt ruim onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn. Het lijkt mij redelijk om dezelfde beloning als tweedegraads leraren te eisen. Ik wordt binnen mijn vriendengroep uitgelachen als ik vertel hoeveel ik verdien (misschien andere vrienden zoeken?). Om precies te zijn 70% van het gemiddelde salaris van andere hbo-opleidingen.
Het ziekteverzuim in het is hoog en nog steeds stijgende. Het aantal burn-outs is nergens zo hoog als in het basisonderwijs. De hoge werkdruk is voelbaar bij een te groot deel van de leerkrachten en dit zal alleen maar groeien. Ik werk veel meer uren dan dat ik betaald krijg, ik wil mijn werk op de aller, allesbeste manier doen en dan is dat nodig. Anders kom ik kwa kwaliteit van lesgeven uit op een magere 6,5 en ik vind dat de kinderen het beste verdienen.
Realiteit is dat er geen invulleerkrachten zijn, klassen worden verdeeld, basisscholen wordt zo langzamerhand een kinderopvang inclusief eisende ouders. Het tij moet worden gekeerd, veel reageerders hier kennen de basisschool waarschijnlijk nog met meesters, nou, dat is nu helaas een unicum! Ik werk op een grote school, laatst vergadering gehad, 35 mensen en maar 4 mannen (waaronder ik).... Het moet toch, in alle redelijkheid, een andere kant op?!

PMAallday | 09-12-17 | 19:39 | 12

ik ben vader van 3 kinderen op de lagere school, ik sta niet onsymphatiek tegenover jullie eisen maar meer geld want m'n vrinden lachen me uit is kul, en anderen verdienen meer ook. maar iets mach er wel bij.
Ook ben ik bereid flink in de buidel te tasten als je mijn zoons (alle 3) jaarlijks met een 7 of hoger gemiddeld door de lagere school loodst. In onbespreekbaar op dit moment want.... Want er is een 6jes cultuur en eigenlijk een 5,5 cultuur want dat wordt afgerond naar een 6. Voor die 7, daar betaal ik wel voor, noem het een bonus. Een 8 gemiddeld? Een hogere bonus.
Dat staken kost mij als ZZP-er iedere keer geld, inmiddels best wel wat, jullie duperen ouders en kinderen terwijl je een probleem hebt met de Min v Onderwijs. Die ouders, die gaan jullie hogere salaris betalen, door de minister door de strot geduwd want belasting.
Heb wat sympathie en staak ouder vriendelijk svp. Dank.

Rico den Hollander | 09-12-17 | 20:19

@ristretto, ik mag foutjes maken, ik ben toch ook geen leraar. Nou dan !

Graaf Monte Cristo | 09-12-17 | 20:26

Nee hoor Graaf, geen enkel probleem om fouten te maken. Doe ik ook zo vaak. Leer ik graag van. Alleen nam je net met een grote bek een ander de maat over zijn “level”.
Dát is niet zo slim.
Net als Rico die “mach” schrijft en het heeft over een zesjescultuur. Geef porcodio je eigen kind onderwijs en zeik niet.

ristretto | 09-12-17 | 20:36
▼ 9 antwoorden verborgen

Het gedoe waarvan je wist dat het zou komen. Jarenlang geknepen en en bezuinigd bij politie, onderwijs en zorg. Door de politiek en door het management. Het moest, want er was geen geld. Maar nu is er wel geld ( als je 1,4 mld aan het bedrijfsleven kunt geven heb je geld). Het rommelt nu in het onderwijs, maar dit gaat straks net zo hard spelen bij politie en zorg. Het worden 3 of 4 warme jaren.

Koos Knak | 09-12-17 | 19:35

Laatst had ik bij toeval inzage in de salarissen van de basisschool van mijn kind. Ik vond het erg meevallen. Ik weet ook dat er op de begroting van die school een goede reserve zit, die de directie niet wil aanspreken om extra leraren in te zetten. Ondertussen zit mijn kind wel in een plofklas.

Paljas | 09-12-17 | 19:34

Allemaal verplicht zes maanden in de zorg werken. Even echte werkdruk ervaren. En daarna terug naar het luxe leventje in het onderwijs en nooit meer klagen. Met om 15:30 alle kindertjes naar huis en 10 weken vakantie per jaar, en alle lessen uit een boekje.
Had je een betere baan gewild had je een echte opleiding moeten doen en niet de fop-HBO die de PABO is.

Hommel | 09-12-17 | 19:17 | 4

Misschien moet je eens bij een basisschool gaan kijken en echt ervaren hoe erbarmelijk het er voor staat, (de zorg valt ook niet mee trouwens), maar als ik zie hoe schandalig het salaris is en kijk onder hoeveel druk zij moeten werken en weet dat er vrijwel geen mannen meer werken en er nauwelijks meer aanwas is van nieuwe leerkrachten; nou, dan hebben de stakers mijn volledige steun!

PMAallday | 09-12-17 | 19:22

Prima idee, Hommel. Maar kom jij dan mijn werk een tijdje overnemen of zullen we die 35 kinderen uit mijn klas maar bij hun ouder (s) laten?
Mag je om 6:45 de deur uit, met de metro naar het werk want een auto is te duur om rond 7:45 de boel in orde te maken. Let wel op, om 8:00 stromen de kinderen binnen en moet je wel iets gedronken hebben en een plasje gedaan... Oh nee, het wordt water want de koffiemachine is al een maand defect. De lessen volgen elkaar in hoog tempo op want er is gestapeld met vakken. Daarnaast moet je er wel voor zorgen dat je altijd elk idividueel kind de aandacht geeft die het 'verdient'. Je moet ook op minimaal drie niveaus les geven. Afijn, pauze? Helaas, met een continue rooster heb je die maar op 2 dagen. Toilet wordt lastig, mag je eerst even je collega vragen even op 70 man te letten. En inderdaad, als we dan om 15:00 de meeste kinderen naar huis zien gaan, mag je eerst nog een half uur met een ouder overleggen, naar een vergadering, lessen nakijken voor de volgende ochtend, je klas opruimen (jawel, ik veeg mijn lokaal zelf want waar die conciërge is?) en het rooster voor de volgende dag klaar maken.
Ja, je mag ook met vakantie; de eerste drie dagen lig je in een soort coma, veel collega's zijn dan ziek. De rest van de tijd kan je met een tent op vakantie want tja, het salaris is 'redelijk' . En die pabo is een vrouwen instituut, vandaar dat er zo weinig mannen door komen.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 20:32

Hmmel heeft gelijk. Onlangs in het ziekenhuis gelegen. De dames die daar hielpen.... nooit klagen.... nooit boos over een ondergekotst bed... veel tillen. Daarnaast een pittige her- en bijscholingsnorm indien onvoldoende, soms wel 10 uur te weinig, patiëntenuren er waren gemaakt.

Respect.

RenHoek | 09-12-17 | 23:40
▼ 1 antwoord verborgen

Ze zouden eens de boel een week moeten platgooien. Dan heeft het pas impact. Dit is typisch dat softe gedoe. Zelfs alle schoolbesturen staan achter de acties en betalen alle salarissen door. Ook het ministerie gaat er niet achteraan. Dit is een pas de deux voor de vorm.

Afijn, alle azijnzeikerds en sufferds die iets over werkdruk denken te weten zijn van harte uitgenodigd een weekje mee te lopen. Vo in zuidoost. EenzameSchizofreeN weet er van.

ristretto | 09-12-17 | 19:15 | 4

In 020 wel én het ministerie gaat er niet achteraan dus waar heb je het over? Leg uit.

ristretto | 09-12-17 | 19:40

Net al even een rustige dag beschreven. Terwijl ik het schreef dacht ik nog: "hopelijk begrijpen reaguurders dat ik niet eens overdrijf". Totale gekheid; ik sta daadwerkelijk voor 35 kinderen, soms krijg ik er 2 bij omdat een collega ziek is.
Ik ben blij dat een grote 010 stichting besloten heeft toch door te betalen. Het salaris in het PO is inderdaad een (niet oneerbiedig bedoelde) jodenfooi. Dus toch maar weer bij het Pro of MBO gaan zoeken.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 20:42

En dan is een collega ziek en worden de kids waar ouders zo snel geen opvang voor hebben (30 van de 35?) verdeeld over de andere klassen. Dat is nog wel een klein beetje te doen. Maar over een paar jaar zijn er misschien eens 4 juffen/meesters niet (ziek/overspannen/zwanger/etc) Hoe ga je 120 leerlingen verdelen over de andere klassen? Onmogelijke taak.. Sowieso lijdt de kwaliteit van het onderwijs al onder die megabomvolle klassen. Vooral omdat alle lesstof op verschillende niveaus (hallo passend onderwijs) moet worden aangeboden.

Robin Hood | 09-12-17 | 21:34
▼ 1 antwoord verborgen

Ruim 700 miljoen extra (!) krijgen en dan nog lopen piepen. NS personeel en Onderwijspersoneel - de twee beroepsgroepen waarvan je ieder jaar kunt afvragen: gaan ze nog staken dit jaar?

Fervent | 09-12-17 | 19:13 | 4

Basisschool leerkrachten hebben jaren lang niet gestaakt en altijd maar gepikt dat er bezuinigd werd en dat de werkdruk hoger werd.

PMAallday | 09-12-17 | 19:24

PMAallday | 09-12-17 | 19:24
Bijna niemand in dit land heeft gestaakt ui, de laatste serieuze die ik kan benoemen is vrij bloederig verlopen...

Tuborg øl | 09-12-17 | 21:54

Vergeet militairen niet. Staan al jaren op de 0-lijn en hebben de WUL zelf mogen betalen. kregen laatst 50 euro extra, maar dat ging op aan een verhoogde pensioenbijdrage waarvan onduidelijk is of men die wel gaat krijgen.

RenHoek | 09-12-17 | 23:42
▼ 1 antwoord verborgen

Dus ze willen meer centen? Links lullen en kleine hummels indoctrineren maar wel meer geld. Mmkay.

Basil Fawlty | 09-12-17 | 19:06 | 2

Trollolo ja, maar goed dat jij in je werk niet met kinderen te maken hebt zo te lezen.

PMAallday | 09-12-17 | 19:26

Fawlty heeft gelijk.

RenHoek | 09-12-17 | 23:42

Mijn ex is ook een juf. Mag voor 3 dagen en een beetje werken 1800 euro netto ontvangen. Heeft ik weet niet hoeveel vakantiedagen en werkt gewoon elke dag tot 5 uur op school en gaat dan naar huis. Ik heb haar thuis nooit zoveel zien doen, anders dan wat ik de hele tijd moet aanhoren van andere onderwijzers. Beetje plannen en het kan wel. Daarbij, if you can stand the heat, stay out of the kitchen....... maar ja, die vakantiedagen he....

PijlVader | 09-12-17 | 19:02 | 3

Daarom is het ook je ex. :-))))

Basil Fawlty | 09-12-17 | 19:07

Basil, Ik ging stuk. Kom je een keer buurten in zuidoost?

ristretto | 09-12-17 | 19:18

Verrek, zo een collega had ik ooit; Ze had een tijd in het speciaal onderwijs (voor de moeilijke gevallen) lesgegeven... om in een andere salarisschaal te komen. Meer niet. Vervolgens kwam ze bij mij werken maar was altijd erg open over haar carriere. Ze deed het voor de vakanties en de centen. Ze zocht vervolgens een vent met geld (online), kreeg er een kind mee en was op die manier financieel gesetteld.
Die klas deed het elk jaar vreselijk goed, terwijl de kinderen het jaar erna niets meer winsten. Want tja, ze maakten alle toetsen samen. Met de juf. Zo kan je ook de boel in de maling nemen.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 20:47

Dubbel. Aan de ene kant denk je 'wat zullen we die linksmeisjes meer gaan betalen', aan de andere kant vind je dat het relatief onderbetaald is (tenslotte toch HBO, je kunt elders met je HBO meer verdienen, en makkelijker want geen vervelende ###kinderen). Belangrijker vind ik dat we moeten beseffen dat de meesters (voorzover die er nog zijn) en juffen de volgende generatie opleiden - en daar mag en moet respect voor zijn. Dat gaat samen met een meer dan behoorlijke beloning. Als die beloning eenmaal op peil is trekt dat ook weer andere mensen aan.

DebraCadabra | 09-12-17 | 19:02 | 6

HBO van nu is totaal niet te vergelijken met het HBO van pakweg beet 25 jaar geleden. Je kunt het vergelijken met de mavo of havo van toen. Alle levels van het onderwijs zijn structureel verlaagd, omdat de overheid wil dat vrijwel iedereen de universiteit afmaakt. Maar dan krijg je dus dit.....

Graaf Monte Cristo | 09-12-17 | 20:07

Het HBO is helaas commercieel. Heeft niets meer te maken met kennis en/of vaardigheden vergaren.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 20:55

@ pmaaliday; inderdaad schandalig hoe lui die onderwijzers zijn.

Dirty-Harry44 | 09-12-17 | 20:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Nee, gewoon nee.
Het stemgedrag van de meesters en juffen eerst maar eens boven water.
Toen mijn koters op basisschool zaten moest alles lief zijn en linkse leugens vierden hoogtij.
Feitelijkheden werden en worden verdraait.

Bah.

MarcS | 09-12-17 | 18:55 | 4

Ja, "het stemgedrag van juffen boven water" hahaha, daar krijgen we vast een betere wereld door

PMAallday | 09-12-17 | 19:18

Ik kom al jaren hier en dat geeft mijn politieke oriëntatie wel aan (hoop ik), dan nog vind ik het niet mijn taak om mijn leerlingen enige politieke kleur aan te praten. Dat die linkse kneuzen dat doen, had je dan anders verwacht?

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 20:49

Ja, ja, overal waar iemand iets voor de maatschappij kan doen en onderbetaald wordt ga je linkse mensen vinden. Dat is niet zo gek, dat zit nu eenmaal in hun aard. Maar wees gerust, je kinderen veranderen gerust niet in idealistische monsters als ze eens een andere kijk op het leven voorgeschoteld krijgen.

Hun politieke voorkeur neemt niet weg, dat ze toch op zijn minst gelijk mogen verdienen als in het VO. Anders zijn, om het maar wat simpel te stellen, op een dag de leraren op. Of ben jij van plan leraar te worden? Precies en ik ook niet en heleboel anderen hier waarschijnlijk ook niet.

decadent degeneraat | 10-12-17 | 00:17
▼ 1 antwoord verborgen

Het geld wat er is gaat naar de verkeerde zaken. The underachievers. Vul zelf maar in wie dat zijn.

Afgeschminkte Bassie | 09-12-17 | 18:51

Leuk al die zorgen om geld maar ik ben er volledig van overtuigd dat, indien je alle niet uitvoerbare vernieuwingen in het onderwijs eerst eens goed bestudeert voordat je middels snoepreisjes, smeergeld en vriendjespolitiek allerhande vernieuwingen binnenhaalt. Kijk pvd eerst gewoon wat je hebt en hoe dat beter kan.
Elk jaar wel meerdere vakken die een nieuwe leermethode krijgen. Waarom ?

Promedio | 09-12-17 | 18:48 | 1

Promedio, hele goede vraag! Het antwoord, heel ontluisterend: omdat die vakken van bovenaf worden opgelegd.
Kijk, de leerkracht heeft vaak het beste voor met kinderen. Maar directies krijgen vanuit leveranciers een berg methodes aangeboden en schuiven dat bij de leerkracht de klas in. Dan hebben we de overheid die nog lekker aan knoppen zit te draaien en met proefballonnen (een moestuin?! WTF) komt.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 21:00

Oplossing is simpel. 6 vakantieweken inleveren en deze laten uitbetalen. Levert ruim 10% meer loon op (alsof het huidige loon al niet voldoende is) en 6 extra weken om de werkdruk te verlagen. Daarna stoppen met zeuren en de kinderen fatsoenlijk onderwijs geven.

BB77777 | 09-12-17 | 18:47

Het zou fijn zijn Geenstijl dat je in vervolg even een link naar de arbeidsvoorwaarden er bij zet. Deze zijn best prima voor een HBO-opleiding. Ook secundair zijn de arbeidsvoorwaarden prima. Staken over de rug van kinderen voor meer geld kan ook niet op mijn symphatie rekenen. Staken voor kleinere klassen en meer leraren wel.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werk...

Copyrechts | 09-12-17 | 18:46 | 4

Inhoudelijk; het salaris van een leerkracht in het primair onderwijs ligt ver onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn. En onderzoek heeft uitgewezen dat een leerkracht in het p.o. maar 70% verdient ten opzichte van andere banen met een hbo-opleidingsniveau.

PMAallday | 09-12-17 | 19:00

Copyrechts; verdient. Stop de tijd.

En groeit daarna rustig door in salaris. Leerkracht bereikt maximum rond “haar” dertigste. Daarna nullijn. Vertel het hele verhaal graag.

ristretto | 09-12-17 | 19:43

Ja die informatie die de overheid moet je klakkeloos aannemen. Zij verkondigt ook dat je in het VO €5200 BR verdient. Nou, ik weet wel beter.

Montesquieue | 09-12-17 | 20:11
▼ 1 antwoord verborgen

Ze verdienen prima. Ik heb op een school gewerkt en verbaasde me over de salarissen. Politie agenten... die verdienen weinig!

MeneerGuggenheimer | 09-12-17 | 18:43 | 2

Het salaris van een leerkracht in het PO ligt ruim onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs (VO). Dit terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn.

PMAallday | 09-12-17 | 18:55

Politieagenten verdienen teveel voor het grootste deel van hun tijd onzinnige bekeuringen uitschrijven. En bij inbraak geen tijd om te komen kijken.

i-Wonder | 09-12-17 | 19:28

Inderdaad een bolwerk van links en al decennia verantwoordelijk voor policor indoctrinatie van ongekende grootheid. En linkse mensen zijn van nature in lek opzich azijnzeikers. In deze dicussies denk ik altijd met veel plezier terug aan Reagan die in 1981 alle 11.000 verkeerleiders de zak gaf de weigerden weer aan het werk te gaan, na afwijzing van een redelijk bod. Ze eisten 10.000 dollar salarisverhoging en een 4 daagse werkweek. Dat ging toch even anders. De verkeersleiders werden vervangen. Reagan zorgde ervoor dat de stakers niet opnieuw in dienst werden genomen. Nooit meer gezeik gehad.

Buerman | 09-12-17 | 18:33 | 1

Ik denk dat het linkse fanatisme op de basisscholen wel meevalt hoor..

Maar u komt met een goede praktische oplossing denk ik, we ontslaan gewoon alle leerkrachten, we hebben toch meer dan genoeg mensen beschikbaar dmv alle import!

Alle leraren gewoon ontslaan en vervangen voor Syriers en afrikanen, hebben die arme lui ook eindelijk wat nuttigs te doen!

Ik denk ook graag aan massa ontslag als mijn medelanders strijden voor loonsverhoging of andere voorwaarden, ik hoop dan ook dat wanneer ik opsta voor een doel dat iedereen hetzelfde denkt en me dood laat vallen, dit is immers een oplossing die altijd werkt!

Wat dat betreft hebben we het mooi voor elkaar in NL, we zijn overal het beste in, vooral de verdeel en heers doctrine is uitermate goed vorm gegeven hier!

Alle leerkrachten ontslaan had echter wel mogen gebeuren toen ik op school zat.. what's in it for me denk ik nu.. Schromelijk te laat!

Lionfromzion | 09-12-17 | 18:58

kijk nog even bij de 7e montessorischool te Amsterdam, taalgebruik bij het personeelsrooster tov vorig jaar iets verbeterd toen was het toontje nog in de trant van Lotte op maandag wel maar niet op dinsdag want dan komt Annelies etc. www.7emontessori.nl/pagina/69399/Wij+w...
2 of 3 dagen per week is gangbaar met een batterij ondersteuners. Goed geplande studiedagen begin schooljaar rond de paas etc. Langste periode van werken zonder vrije dag is geloof ik een week of 3. Wel hebben ze gelukkig nog steeds een winterdiner (denk om de inclusiviteit behbehbeh) gevolgd door kerstvakantie.
Ervaren deze mensen echt werkdruk? Zeker omdat ze zoveel moeten overdragen. Wat een gotspe.

bwanabanjo | 09-12-17 | 18:28 | 4

Allemaal docenten die een pay-cut accepteren door part-time te gaan werken, in de hoop het vol te houden. Menig ouder sterft al af na een simpel kinderfeestje. Bovendien zie je sommige namen bij meerdere klassen, dus er zitten ook jonge docenten tussen die nergens fulltime worden aangenomen.

Feynman | 09-12-17 | 18:39

Montessori school, producing SJW gaylord feminists since 1914!
Ik vindt het ook overdreven die werkdruk, onzin, ik heb mijn kind nog nooit achter het behang hoeven plakken, of andere lijfstraffen moeten geven.

Als ik een dagje met een kind kan omgaan zonder het tegen de muur kapot te slaan dan mogen we verwachten dat iemand met een
pedagogische opleiding zijn/haar handen niet omdraait voor 30 stuks!

Het is net als kratten bier sjouwen, als je er 1 kunt sjouwen kun je er ook 30 oppakken, ze zijn allemaal het zelfde.

Er zijn altijd mensen die dan gaan beweren dat je het gewicht dan met 30 moet vermenigvuldigen, maar mijn intuitie zegt dat dat bullshit is, als ik 30 vingers had gehad had ik het ook kunnen bewijzen maargoed een mens kan nu eenmaal maar tot 10 tellen, meer vingers hebben we niet!

Lionfromzion | 09-12-17 | 19:10

@Lionfromzion | 09-12-17 | 19:10
En als we nu eens alle dertig bierkratten op je stapelen? Kun je ze dan nog steeds handelen?

decadent degeneraat | 10-12-17 | 00:37
▼ 1 antwoord verborgen

Je moet eens kijken hoe hoog die werkdruk is.... vergeleken met docenten uit het voorgezet onderwijs hebben die onderwijzers een luizenbaan, maar willen wel hetzelfde salaris. HBO is genoeg voor basisschool, in het voortgezet onderwijs heb je al snel 1e graads bevoegdheid nodig, dus een academische opleiding. Tel daarbij op dat op de basisschool zo goed als alle toetsen met de computer worden afgenomen en er dus geen correctiewerk is, de meeste basisscholen tegenwoordig een continuerooster hebben zodat de school elke dag rond 14 uur uit is, dan kom je snel tot de conclusie dat ze maar wat zitten te huilen. Op de basisschool hier nemen ze nieteens meer de moeite om een fatsoenlijke algemene ouderavond te houden aan het begin van het schooljaar. Stelletje luie, linkse, werkschuwe kloothommels zijn het.

Shitting Bull | 09-12-17 | 18:18 | 10

@ Graaf, aardrijkskunde en geschiedenis begint gewoon in groep 5, hoor. Vergeet je niet dat je daar nog steeds met 8-jarigen te maken hebt en ze niet gelijk kunt gaan leren wat er allemaal misging in de Tweede Wereldoorlog?

@ knutsel, Wel of geen continuerooster (daar gaan wel alle basisscholen naartoe) zegt niet zo heel veel over de werkdruk. Leerkrachten hebben overdag geen pauze meer, dus dat moeten ze -CAO verplicht- na schooltijd doen. Maar wel pas nadat ze 3 ouders hebben gesproken. En na die pauze van een half uur (die dus op zijn vroegst pas om 15:00 is) moeten ze nog opruimen, vergaderen, lijstjes invullen, dingen in orde maken voor de volgende dag etc. Ik wéét hoe druk ze het hebben, maar zelfs ik verbaas me nog regelmatig over de dagen en tijdstippen dat de juffen ouders mailen. Gisteravond laat ook nog gewoon. Ze zijn er nonstop mee bezig.

Robin Hood | 10-12-17 | 08:14

@Robin. Het was meer een reactie op Shitting . Een continurooster zegt inderdaad misschien niet zoveel over de werkdruk van de onderwijzers. Ik dacht ook even aan alle werkenden in Nederland. Ik vind het nu al een ramp dat ik om op sommige dagen twee uur (onderbouw) alles uit mijn handen moet laten vallen om op tijd op het schoolplein te zijn. Ik bedoel we hebben het wel goed verdeeld maar als alle scholen met alle leerlingen straks een continurooster hebben vraag ik me af hoe dat logistiek moet in werkend Nederland...

knutsel_ | 10-12-17 | 09:31

@knutsel Ik werk in de zorg voor mensen met een beperking (vroeger noemden we dit gehandicapten). Ik kan gewoon geen begrip opbrengen voor onderwijzers in het PO die klagen over werkdruk. Dat ze meer geld willen, prima, mag iedereen om vragen. Maar zichzelf vergelijken met het VO gaat ook helemaal nergens over, zeker niet over docenten met 1e graads bevoegdheid. Daarnaast was er vorige week nog een bericht in het nieuws dat de gezamenlijke basisscholen van Nederland een financiële reserve hebben van ruim 700 miljoen euro. Dat zou men ook efficiënter kunnen gebruiken. Ouders met kinderen in het PO zijn de dupe van de stakingen en reken er maar op dat onderwijzers steeds minder op sympathie mogen rekenen vanuit die groep.

Shitting Bull | 10-12-17 | 10:58
▼ 7 antwoorden verborgen

NIET JAMMEREN, juffen en meesters en andere figuren die geld willen hebben van Rutte & co.....
er zijn miljarden nodig om asieleisers op te vangen
en deze mensen zijn veel belangrijker dan een stelletje sneue leraren.

meneer Q | 09-12-17 | 18:15 | 1

Ook dat ja.

Lupuslupus | 09-12-17 | 18:28

Onderwijzers in het primaire onderwijs krijgen weinig betaald in verhouding tot de werklast. Maar ‘meer geld’ is niet de oplossing. Het Nederlandse onderwijssysteem is vastgelopen door alle bureaucratie, consultants, overlegorganen en politieke bemoeizucht. Zolang het systeem niet wordt opgeschoond blijft het een bodemloze put.

Irnerius | 09-12-17 | 18:14

Thuisonderwijs is de toekomst. Je kan nauwelijks nog vertrouwen op die sjw-ers en sneeuwvlokjes die zich onderwijzer noemen. Allemaal fout links volk. Moet je je kinderen niet aan willen blootstellen.

Mark_D_NL | 09-12-17 | 18:12 | 3

De 'adel' liet vroeger hun kinderen thuis lesgeven; leraar aan huis. (Of ze gingen naar kostschool). Maar voor de gewone man is dat ook nu financieel niet haalbaar. ALS het al zou mogen en dat is voor zover ik weet niet het geval.

Lupuslupus | 09-12-17 | 18:35

Mag wel, maar dan worden ze eens in de zoveel tijd getoetst of ze mee komen met het landelijke vereiste. Zolang ze dat halen mag je zelfs zelf lesgeven aan je kinderen.

Tuborg øl | 09-12-17 | 21:14

Hou maar thuis dan, hoef ik er maar 29 les te geven in plaats van 30.

Watunbidanwenu | 10-12-17 | 01:02

Een hoger salaris werkt niet tegen hoge werkdruk...... méér leraren wel. Maar ze willen beide. Hun verhaal loopt spaak.

Oepsie1234 | 09-12-17 | 18:10 | 5

Maar een hoger salaris (onder andere, want het gaat echt niet alleen om meer geld voor leerkrachten) trekt wel nieuwe instroom naar de Pabo en dàt verlaagt de werkdruk straks wel.

Robin Hood | 09-12-17 | 18:31

Het systeem is verrot, geld rondpompen..
Linkse leerkrachten, zakje met geld en de rest van de kraan dicht, onmogelijke werkdruk door talloze lijstjes bij te houden... te gecompliceerd..
Zakje met geld, in werkelijkheid te weinig, en dat wat er over is..... tja.. vul t maar in... maar voor onze kinderen dus niet.. en de kwaliteit van ons leerlingstelsel is al jarenlang bedroevend. wie heeft hier baat bij om de komende generaties dus "dom" te houden ? Dus dan mag die onverlaat wel menen dat er geld zat is, maar zoals bekend is het een mary go around spelletje, degene die er beter van worden kunnen we ook wel met zijn allen raden.. Hier is over nagedacht.

Trek123 | 09-12-17 | 19:01

Nee Oepsie Poepsie. Dan snap je er geen ene reet van. Hoe krijg je kleinere klassen (= minder werkdruk) ? Door meer leerkrachten aan te nemen. Maar die komen er niet. Waarom niet? Omdat het in vergelijking met andere HBO banen niet goed betaald en vanwege het negatieve imago. Catch 22! Tenzij 1,4 miljard en dus wel beiden. Jouw redenatie is 1 grote spaak.

Jacometti | 09-12-17 | 21:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Voor de kids die zich dinsdag vervelen: 'smiddags is de 13e bevoorradingsvlucht van het internationale ruimtestation. Veel live streams van SpaceX, Nasa en laatste info via: reddit.com/r/spacex Landing op land, dus hopelijk daar ook mooie live beelden van. Het is ook de eerste lancering vanaf SLC-40, naar het ongelukje eind 2016. LC-39 is daardoor weer vrij voor aanpassingen voor de 3-dubbele raket naar Mars, begin volgen jaar.

W_F | 09-12-17 | 18:10

Het is een fout geweest van de onderwijsbonden - ouderwetse linkse bolwerken - om tegelijk meer salaris en meer geld voor onderwijs te vragen. Voor dat laatste is begrip op te brengen, en is ook terecht gewaardeerd door het nieuwe kabinet, met een vrij groot bedrag.

De salariseisen komen echter voort uit blinde jaloezie: er zijn docenten die meer krijgen (VO en WO) en dat moeten 'wij' ook. Die eis gaat nooit ingewilligd worden.

Wat invallers betreft: die zijn er zat, maar het moet lonender en eenvoudiger worden om in te vallen. Van iedere euro die je extra verdiend door te werken, wordt 90 cent afgepakt - of meer.

Guido | 09-12-17 | 18:06 | 5

die laatste alinea is zo jammer.

Buerman | 09-12-17 | 18:46

hustler01 | 09-12-17 | 18:35 O gut, je raakt een toelsag kwijt. Dat is ook de bedoeling hoor. Zodra je zelf je broek kan ophouden moet jij zelf je lasten betalen en haken wij weer af.

Buerman | 09-12-17 | 18:52

hustler01 | 09-12-17 | 18:35
Die grens zijn ze al lang voorbij als ze fulltime werken. Bovendien geldt dat niet alleen voor leerkrachten. Of staken de leerkrachten voor een lagere inkomstenbelastingen voor iedereen?

EODs | 09-12-17 | 19:18
▼ 2 antwoorden verborgen

School directeuren kiezen vaak voor meer geld door meer rugzak kinderen in de klas van je spruit te dumpen waarbij de enige reactie kan zijn om een andere school te kiezen.
Hebben wij gedaan en 130 km verderop geen osama en sambo, verder ben ik nu een stuk minder bevooroordeeld over buitenlanders want antillianen die als werk steeldief zijn hebben hier nog niet drie keer ingebroken dus nog even en ik kruis cda aan, bij veel bier jessas.

28 | 09-12-17 | 18:06

My five cents: het zou de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid zijn dat meer geld smijten naar een publiek gefinancierde zaak verbetering van efficiency of kwaliteit zou opleveren. Maar als je voor de honderdduizendste keer hetzelfde wil proberen omdat je andere uitkomsten verwacht: be my guest.
Iets geheel anders: mijn zorg is niet de werkdruk van de leerkrachten. Die werken hard, maar niet harder dan in andere sectoren wordt gewerkt. Waar ik me zorgen om maak is het ongelooflijk hoge PC gehalte van het onderwijs. En daar reken ik ook (verplicht) moskeebezoek en (verplicht) kijken naar An Inconvenient Truth onder.

Wladimir Harkonnen | 09-12-17 | 18:04

Zit net een klassenfoto van mijn middelbare school te kijken. Tel 23 leerlingen in de examenklas. Mis alleen de twee joodse jongens, maar die zullen wel het waaibomenfeest gevierd hebben. 25 kinderen in de klas dus. Allemaal babyboomers.
Nou vraag ik me af, nu 30 + leerlingen in de klas. Neuken de huidige ouders meer dan de onze? Mijn eigen vader was een liefhebber weet ik dus. Die kreeg in zijn eentje wel een klas vol.
Zou het dan aan het tekort aan geld en de schuld van het systeem kunnen zijn?

Graaf van Egmont | 09-12-17 | 18:03 | 3

Weleens van import gehoord?

Lupuslupus | 09-12-17 | 18:05

Lang niet iedere klas heeft 30 leerlingen, het overgrote deel van de klassen heeft gewoon 20-25 kinderen, waarvan 1 of 2 met een rugzakje. Al zullen er in de Schilderswijk meer rugzakjes uitgedeeld worden.

Guido | 09-12-17 | 18:09

Natuurlijk verschilt dat per school, maar bijna alle scholen in NL hebben 1 of meer plofklassen. School van mijn zoon heeft 80% plofklassen. Als het niet meer is.

Robin Hood | 09-12-17 | 18:33

Eerst hadden ze wat ze al hadden, toen na veel tam tam kregen ze er 720 miljoen bij en nu hebben ze nog een grote bek. Ik ben er spuugzat van. Rupsje nooit genoeg dat boekje zullen wel kennen. Ik zeg: nu ophouden met dat gezeur over salaris en werkdruk. Denk je dat bijvoorbeeld een pakket bezorger minder werkdruk heeft? Nou ik niet. En dat gezever van: ik moet ook nog thuis werken, nou ik kan jullie verzekeren dat moeten wij allemaal! Maar wij hebben geen 6+ weken vakantie. En nu aan de slag stelletje klagers.

Rdock | 09-12-17 | 18:00 | 6

Inhoudelijk argumenteren is een kunst die jou niet gegeven is. Verder dan wat onzinnige vergelijkingen en 'mouwen opstropen gelul' kom je niet. Strafregels voor jou: " ik mag mij niet bemoeien met zaken waar ik geen verstand van heb." 1000x

Jacometti | 09-12-17 | 21:28

Als ondernemer ken je het klappen van de zweep. Ben zo blij dat mijn kids privé onderwijs volgen. Dat gezever over geld en werkdruk. Wat 2 jaar duurt in het reguliere onderwijs duurt 1 jaar op de privé school! Huh? ja echt waar want in het privé onderwijs het je gemotiveerde leraren die inderdaad de mouwen opstropen. Daar kunnen ze een poepie aan ruiken in het reguliere onderwijs.

Rdock | 09-12-17 | 21:46

'Poepie aan ruiken'. Misschien wordt het tijd voor ook wat prive onderwijs. Je lijkt mij een hele hardwerkende maar wat dommige ondernemer. Lekker belangrijk ook om hier te melden dat je kinderen gelukkig niet naar een 'gewone school' hoeven. Wat verdient een leerkracht daar eigenlijk? Je haalt je eigen standpunt in één keer totaal onderuit.

Jacometti | 09-12-17 | 22:23
▼ 3 antwoorden verborgen

de meeste leraren zijn ziekelijk links.helaas.
voor de rest.dit land is door zijn machtige en luxueuze overheid met 1 miljoen werknemers en door zijn waanzinnige belastingdruk gedoemd om te sterven.
nu nog niet, maar binnen 30 jaar is de puinhoop compleet.
te veel mensen ,geen industrie,geen grondstoffen, alleen dienstverlening en een falend rechtssysteem, geen ruggengraat geen veerkracht en geen mensen aan de top die iets kunnen.

pejoar | 09-12-17 | 18:00

In mijn tijd bestond de school uit zes klassen van elk 30 leerlingen. Er waren zes onderwijzers van wie er één de directeur was. Op onze vrije woensdagmiddag werden de ´directietaken´ uitgevoerd. Buiten de zes onderwijzers waren er geen andere medewerkers. Als de telefoon door het gebouw galmde dan werd er een gelukkige leerling uit klas zes aangewezen om naar het kantoortje te sprinten en op te nemen. Dat vonden we een erebaantje. Er waren geen managers, secretaresses, coördinatoren of beleidsdagen. We waren niet bekend met ADHD, stoornissen op het autismespectrum of hoogbegaafdheid. Er waren wel een paar kinderen die wat trager, dommer of drukker waren. Die kregen wel wat meer aandacht van de juf of meester. De slimmeriken mochten alvast vooruit werken of een boek gaan lezen.

Ik leerde er wel schrijven, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Ik haalde er zelfs een paar zwemdiploma`s. En dat is heel wat meer dan de kinderen van tegenwoordig kunnen zeggen.

Joris Beltsin | 09-12-17 | 17:58 | 9

Tja, dat hoor ik regelmatig van mijn moeder. "In mijn tijd."
Helaas kregen we andere manieren van rekenen; realistisch rekenen genaamd, zeg maar het 'verhaaltjes rekenen'. Voorwaarde is dan wel dat je de taal onder de knie hebt. En je voelt hem al, in de randstad kwamen steeds meer kindertjes die de taal niet machtig zijn (let op, zijn, want het geldt nog steeds).
Er kwamen meer vakken bij die destijds nimmer aan bod kwamen in het PO (waarbij ook de kleuterschool werd gevoegd). Studievaardigheden. ICT lessen. Techniek lessen. Computational thinking (I kid you not). Drama (als in het vak drama!). Muziek.
Dan alle 'gevallen' zoals ADHD, ADD, PDD-NOS, dyslexie, dyscalculie, AAS, gedragstoornissen algemeen...
Wat te denken van opvoedingsproblemen? Voorbeeld is een leerling in mijn klas die niet wil zitten (???), de hele dag door de klas heen schreeuwt, niet doet wat ik hem opdraag (vragen heeft geen zin), of kinderen die weer eens geen eten bij hebben want hun enkele ouder trekt het eigenlijk ook niet.
En van echt élke scheet moet verslag gemaakt worden. Stel je dit voor. Ik had op 5 december, na een 'feestje' in de klas, een half uur een gesprek met een ouder over het 'vreselijke feit' dat ik zijn kind iets had genoemd. Om privé, laat ik stellen dat ik dat kind kletsmajoor had genoemd. Vader was daar vreselijk boos over. Over dat voorval moest ik op 4 december met 2 collega's overleggen, op de dag zelf een half uur praten, en de avond er achteraan een verslag invullen in het LVS voor de IB, directie en collega's.
Konden we maar terug naar vroeger.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 21:23

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 21:23
Dit is vrij bizar, en neerlands toekomst als ik het een beetje goed begrijp?

Tuborg øl | 09-12-17 | 22:38

@ Tuborg øl | 09-12-17 | 22:38 (sorry, las nu pas uw vraag).
Was het maar zo. Dit is huidige realiteit! Toekomst? Een optimist zal stellen dat het onderwijs zal klappen en opnieuw zal beginnen (een re-boot scenario). Een pessimist bekijkt het vanuit het kind en ziet een aantal verloren generaties, die nooit goed onderwijs zullen hebben gehad.

EEnzame SchizofrEEN | 10-12-17 | 12:28
▼ 6 antwoorden verborgen

Een verwende non discussie. Ga ander werk doen als je het niet aankan. Ik heb zelf in Amsterdam op een zwarte school in het onderwijs gewerkt en de werkdruk is inderdaad hoog maar er zijn heel veel vakantiedagen en het salaris is niet slecht. Wie onderbetaling als argument gebruikt spoort niet. Ik werk nu in een call center voor nog geen tientje bruto per uur zonder al die vele vakanties en ook onder werkdruk. Trouwens nog nooit zo veel klagers en zeikerds gehad als collega’s in het onderwijs.

neusspreider | 09-12-17 | 17:57 | 2

Haha, je bent er mee gestopt omdat het zo'n geweldige deal was? Misschien omdat je ondanks de super deal niet kon ontkennen dat je hart lag bij werken in een callcenter? Ga toch weg zeg.

hustler01 | 09-12-17 | 18:44

hustler01 | 09-12-17 | 18:44 Haal die kak uit je ogen. Waar staat dat het een super deal was voor mij? En dat mijn hart nu ligt bij een callcenter? Nee kut soms overlijden vaders van kinderen en moet je het leven anders inrichten. Neemt niet weg dat ik genoeg ervaring in het onderwijs heb om te kunnen zeggen dat er geen enkele grond is tot staking en dat er heel veel ander werk is met minder loon, minder vakantie en minder zekerheden.

neusspreider | 09-12-17 | 19:00

Helemaal klaar met het gezeur van die jufjes.
Ze werken bijna allemaal parttime, dus hebben ze per week 4,5 dagen om bij te komen. Betaal de helft van het college geld maar meteen terug, opleiden van die parttimers kost de samenleving klauwen vol met geld. Rendement= 50%.
Ze komen om in de vakantiedagen naast het parttime werken.
Vorig jaar kon het ministerie 6 miljard euro niet verantwoorden, daarbij is het verzoek wat er met het geld wordt gedaan aan de NPO kinderspel, gvd dat is bijna het budget voor defensie.
Ouders dienen kinderen op te voeden, niet de school, leer ze rekenen en taal.
Weet u wat die nieuwe overbodige digitale schoolborden kosten? Veeeel! Gebruik maar een krijtje.
Scholen potten honderden miljoenen euro's op en dan het lef hebben de hand op te houden?

Het onderwijs en net als de gezondheidszorg een bodemloze put.
Bezuinigen, nu!

goed_begin | 09-12-17 | 17:56 | 2

Haha, ja want dat gaat het lerarentekort oplossen. De grootste ergernis is overigens niet het lage salaris maar het moeten verantwoorden waarom Sebastiaan niet naar de havo kan. Die tyfusouders met hun zielige minderwaardigheidscomplexen steeds te woord staan. Wat mij betreft is de kerntaak leren rekenen, lezen en schrijven. Daaromheen kunnen er wat social skills aangeleerd worden maar die spelen geen rol bij de determinatie. Het imago van het vmbo zal wat verbeterd worden maar dat gaat niet door die migratieachtergrondiers die er daar een levende hel van maken. Maar goed, komen we dus bij de kern: het 50 jaar binnenlaten van kudtvolk zorgt er nu voor dat onderwijs, zorg en veiligheid zijn afgegleden tot onder het gewenste minimum. Daarom allemaal PVV stemmen en kijken of er nog iets te redden valt. Maar ik vrees het ergste.

hustler01 | 09-12-17 | 18:52

De pvv lost niets op, die gaan nooit regeren. En laten die jufjes maar meer gaan werken om het tekort op te lossen, meer vrouwen aannemen die bakken met geld kosten om op te leiden voor een parttime baan lost niets op.
En als u denkt dat de "dames" voltijd gaan werken als de eigen kroost naar de middelbare school gaat, heb je het mis. Die willen gewoon lekker 4,5 dagen per week vrije tijd. Maar wél met een loonsverhoging. Zo rollen ze.

goed_begin | 09-12-17 | 19:05

Respect voor de docenten die mijn kinderen onderwijzen. Ze zijn inmiddels bijna slimmer en leergieriger dan ik zelf ben. Mede dankzij inspirerende basisschool docenten. Ik neem met alle liefde een paar dagen onbetaald verlof om mijn eigen kinderen op te vangen zodat ze kunnen staken. Er mag wat mij betreft wel 3 miljard extra naar onderwijs

deministerpresident | 09-12-17 | 17:53 | 5

Als we mensen gewoon laten kiezen: npo of onderwijs? Mali missie of meer veiligheid in eigen land? Vluchtelingen opvangen of ouderenzorg in Nederland verbeteren? Er is geld zat, we zijn alleen te schuldig/calvinistisch/gutmensch om het aan onszelf te besteden.

hustler01 | 09-12-17 | 18:54

Dat komt wellicht omdat jij zelf niet zo pienter bent.

Buerman | 09-12-17 | 18:55

En waar gaan we die drie miljard vandaan halen?

RenHoek | 09-12-17 | 23:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Onderwijzers in het lager onderwijs hebben mooi en zeker werk met prima arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Een goed inkomen en pensioen. De belastende druk van overbodige regelgeving en administratie moet zoveel mogelijk worden teruggebracht zodat ze kunnen doen wat ze goed kunnen en willen, namelijk lesgeven. Hetzelfde salaris als docenten in hoger onderwijs is niet logisch en ook niet nodig. Wie meer wil verdienen, stroomt maar door na de nodige scholing om dit hoger gekwalificeerde werk te kunnen doen. Dus vermindering werkdruk JA; maar hoger salaris NEE.

bloothommel | 09-12-17 | 17:52 | 2

Eensch.

Graaf van Egmont | 09-12-17 | 17:54

Ouders verwachten steeds meer van basisschooldocenten. Leidt ze daarvoor op en betaal ze daar voor zou ik zeggen. Om dat alles te faciliteren is geld nodig

deministerpresident | 09-12-17 | 17:55

Stakers zijn krakers. Luie en werkschuwe oproerkraaiers.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:51

Staken = socialisme. Daar kan niks goeds van komen. Het beste schaffen we vakbonden en recht op staken af. En nu weer gewoon aan het werk iedereen.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:50 | 1

Staken = niet werken = geen loon = geen loonkosten voor de school. Voor elke stakingsdag kan de overheid het onderwijsbudget met ongeveer 1/2 procent korten. win-win!

W_F | 09-12-17 | 19:05

Staken is een linkse hobby.
Past dus prima bij het onderwijs.

Kruisruiker | 09-12-17 | 17:50

Stakingen moet je kei- en keihard opbreken. Geen sympathie voor werkweigerens lui volk. De lange lat er overheen.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:48 | 3

Leuk dat je daarover begint. In de tijd dat ik bij de politie solliciteerde (de echte toen nog) werd mij die vraag ook voorgelegd. Of ik bereid zou zijn om hard op te treden tegen stakers, ook als ik het volkomen eens was met hun grieven. Ik heb toen ja geantwoord. Bij de acties in Hollandsche veld (google maar) zorgde ik voor de koffie voor de collega's. Voor elk theoretisch probleem is een oplossing.

Graaf van Egmont | 09-12-17 | 17:52

Als je nee had geantwoord was je niet aangenomen dus dat was een slimme zet van je.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:55

Naast klaagcultuur ook hoog ziekteverzuim waar altijd veel begrip voor is vanuit collega’s want bevestiging dat werk zwaar is. Wordt niet gekeken naar eigen zwakheden en lage belastbaarheid. Het zijn halve ambtenaren en gedragen zich ook zo. Schandelijk dat ze zich zo roeren. Zorg, horeca en productiewerk is ook zwaar met overwerk en werkdruk maar zonder 10 weken vakantie alle ambtelijke zekerheden en goed salaris. Staken? Ze moeten zich schamen.

neusspreider | 09-12-17 | 18:24

Een onderwijzer verdient, bijvoorbeeld in vergelijking met thuishulpen, verpleegkundigen etc. niet slecht (3.000 bruto). Natuurlijk gun ik de juffen en meesters een goed loon, maar daarmee los je de problemen niet op. De klassen moet kleiner, er zal iets gedaan moeten worden aan de achterstand die vooral allochtone kinderen hebben wanneer ze op school komen (inclusief de opvoedkundige aspecten), scholen moeten bereid zijn iets van hun reserves in te zetten, een team moet uit niet teveel parttimers bestaan, het niveau van de opleiding moet omhoog etc. Ze hebben het recht om te staken, maar denk ook even aan andere beroepsgroepen die het een stuk minder hebben.

Mannes | 09-12-17 | 17:45 | 2

Bij mijn weten gaat het ook niet alleen voor de verhoging van het salaris, maar moet er meer geld naar het onderwijs, juist om de redenen die jij schetst.

Graaf van Egmont | 09-12-17 | 17:47

Er zijn bijna alleen maar parttimers waarvan de partner de kostwinner is. Dat is als basisschoolleerkracht namelijk niet te doen. Als we nu op dit moment alleen fulltimers voor de klas zouden zetten, dan kan naar ik schat meer dan 90% van de huidige basisscholen de deuren sluiten. Mits we alle fulltimers uit het land samenvegen om die overige 10% open te houden.

Robin Hood | 09-12-17 | 17:50

Er moet zo wie zo meer gestaakt worden in Nederland. Gewoon alles plat. En niet dat halfzachte gedoe van "alleen bij noodgevallen rukken we uit." Nee, dan juist niet. Er bestaan volgens Rutte al jaren geen noodgevallen in Nederland. En blijf thuis en laat de bonden er buiten. Die worden alleen maar voor de rechter gesleept met de opdracht "afbreken die staking". En laat al die bedrijven hun personeel maar ontslaan. Je houdt altijd recht op je bijstandsuitkering. Er zijn inmiddels genoeg negers om alle functies over te nemen. Die betalen dan hun belasting wel voor je. Oh, en de economie stort volledig in. Ook mooi. Roept Rutte na een maand dat hij uit de EU kan en ook best wil.

Graaf van Egmont | 09-12-17 | 17:44 | 3

Werken moeten ze voor hun geld, niet staken. Iedereen die staakt meteen ontslaan. Opzouten met die werkweigeraars. Als je meer geld wilt ga je maar lekker naar een ander.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:47

U hoeft er toch niet mee te pronken dat het lageronderwijs niet van je dat was voor u.

botbot | 09-12-17 | 17:49

Tja, juffen en meesters zijn tegenwoordig ook psychologen, oppas, pseudo ouders, misbruik detectors en wat niet meer. Betaal ze maar extra voor al die neventaken.

GroetenVanUrk | 09-12-17 | 17:51

De leraren zijn, net als alle andere ambtenaren, kleinzielige huilstruiken.
Zelfs rekening houdend met de werkzaamheden buiten lesgeven om, kom je nooit aan meer dan 0,75 fte.
Met die wetenschap in het achterhoofd verdient men doorgaans netto per uur best een aardig salaris.
Met inachtneming van de benodigde kwalificaties (weinig), de beroepsrisico's (weinig), en de algemene kwaliteit van het Nederlands onderwijs (om te huilen).
Dat de onderwijzer daarnaast ontevreden is over het onderwijssysteem en de shit buiten het lesgeven om, ja, volledig terecht. Maar dat zou al bekend moeten zijn voordat je besluit om leraar te worden.

jemagookniksmeer | 09-12-17 | 17:43 | 1

Gejankebaal om niks. Laat ze lekker een vak gaan leren als ze willen verdienen.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:44

@ EODs | 09-12-17 | 17:36 Neem er nog één, proost!

canis lupus | 09-12-17 | 17:42

Van mij mogen ze veel langer staken. Op school kun je niet zoals menig ambtenaar startte met de krant, de post en de e-mails. Toch verdienen die ambtenaren hetzelfde of méér

Abu Bachouca | 09-12-17 | 17:32 | 7

@ canuis lupus: U heeft van die kinderen uit die filmpjes waar we hier zo'n hekel aan hebben?

LonelyWanker | 09-12-17 | 17:49

@blikjegrolsch interessante invalshoek en inderdaad in NL meerdere malen door de directie gesommeerd met sancties en onderwijs inspectie ( gestapo) Nu heel eenvoudig een mix van school en homeschooling en het is top #maga

Swonchek | 09-12-17 | 17:52

Ja ook die ambtenaren zouden met minder moeten doen. Ik ben een keer bij mijn zwager zijn baas geweest op het gemeentehuis. Ik was daar voor de acquisitie. En jahoor, ik kwam in zijn kantoor (die baas dus) en de krant lag open gevouwd op zijn bureau. Hij was eventjes koffie halen. Zo gaat dat dus. En anderen maar zwoegen om het belastinggeld op te hoesten voor hen. Op scholen is het niet veel anders. De onderwijzers kunnen zelf niet eens goed meer rekenen of zijn hun eigen taal ook niet machtig. Het is in en in triest. Minder geld en flink de bezem door die varkensstal, dat zal helpen.

Graaf Monte Cristo | 09-12-17 | 19:03
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat me trouwens vreselijk lijkt is lesgeven aan dat moslimtuig op het VMBO.
Degenen die het volhouden en met harde hand regeren in de klas mogen van mij een ton bruto verdienen!

Kruisruiker | 09-12-17 | 17:31 | 3

Imams?

Tuborg øl | 09-12-17 | 18:00

Gedaan, maar die harde hand kan je wel vergeten. Da's bloedje link.
Collega vertelde eens:"Ik laat Mohamed over gaan, want hij weet waar ik woon en hij dreigde dat hij langs zou komen". Later (ik ben er om andere reden weg gegaan maar de grote hoeveelheid Achmeds, Mohammeds, Ibtihals etc. ging me storen) vertelde een andere collega dat hij de laatste drie weken thuis was gebleven vanwege dreigementen die serieus waren.

EEnzame SchizofrEEN | 09-12-17 | 21:52

Heerlijk, het beleid keert zichzelf!

Tuborg øl | 09-12-17 | 22:35

Gewoon terug naar de tijd van vóór de Mammoetwet. Je skills werden door aparte bureau's getest. Universiteit, iets technisch? meer administratief. Al naar gelang je niveau wat je op school haalde kon je alle kanten op. Wij kenden geen schooluitvallers op verlaters. Je maakte je school af, goed of slecht en dan ging je door met leren of ging werken in een laagbetaalde kutbaan. Dat was onze keuze.
Om vervolgens te zien dat héél veel mensen toch rond de volwassen leeftijd uit eigen beweging kozen voor een avondschool om wat trapjes hogerop te komen. Echt, eigenlijk regelt een mensenleven zichzelf.
Maar ik ben er wel voor dat een leraar leraar dient te zijn en geen onderbetaalde plantageslaaf. Kom dus op met die 1.4 miljard Slob. Je weet wie die heeft liggen en ze weg wil geven aan de verkeerden.

Graaf van Egmont | 09-12-17 | 17:30 | 1

Juist, ik heb een pracht van een vmbo diploma (lol) dankzij mijn uitmuntende cijfers op mijn wis en natuurkunde en mijn stuitend slechte cijfers op mijn verplichte talen. Gelukkig is het allemaal op de pootjes geland maar het heeft een hoop geld en nog meer verloren jaren gekost.

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:52

‘De werkdruk is onmenselijk!!!’ Ik heb ff met Raqqa gebeld, ze nemen daar een minuutje stilte voor onze vreselijke mensenrechtenschendingen in het onderwijs.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:30 | 4

Jawel maar ze wilden Heineken. Ik niet.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:40

A life and kicking, g'avond graaf.

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:48

Eens met de graaf, als je dan toch geld over de balk plurt aan doelloze zaken dan kan je net zo goed heel veel geld aan het verbeteren van het onderwijs uitgeven.

Swonchek | 09-12-17 | 17:56
▼ 1 antwoord verborgen

Meer loon: ageer tegen de managers en schoolbesturen in plaats van aan de belastingbetaler meer geld te vragen.
Minder werkdruk: ageer tegen de regeldruk vanuit het ministerie.

grancolombiano | 09-12-17 | 17:29 | 1

Minder werkdruk? Als de juffen/meesters allemaal fulltime zouden werken, dan was er een overschot aan leerkrachten. Nu klagen ze met een deeltijdbaan dus al over werkdruk. Dat is pas een klap in het gezicht van alle mensen die wel fulltime werken, een klote pensioen hebben en niet standaard betaald vrij hebben in de zomer, herfst, kerst, voorjaar, en zelfs avonden/weekenden/feestdagen (horeca).

EODs | 09-12-17 | 17:36

Even een hysterische ‘shout out’ schrijven hoor, het is tenslotte altijd, bij alles, 2 voor 12 enzo!!! !!!!’ !!! 11!11!!!

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:27 | 1

U heefr vijf keer aan uw neus gekieteld.

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:29

De basisscholen hebben 700M in kas op het moment. Ze krijgen dus al teveel want ze potten het op.

Wedstrijdkrokodil | 09-12-17 | 17:25

Charles Manson werd ook altijd ‘kids’ genoemd door z’n moeder. Net als Ted Bundy trouwens.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:24 | 1

*schuilkelder graaft*

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:27

Go Juffen en Meesters! Hou mijn kroost lekker thuis, maar ja, ik heb makkelijk lullen als eigen baas, werkgevers zouden hier een doorbetaalde vrije dag voor moeten geven aan de betreffende ouder.

Biologische_Dildo | 09-12-17 | 17:24 | 3

Want het staken van de juf/meester moet betaald worden door werkgevers?

EODs | 09-12-17 | 17:33

Een werkgever (ik) wil ook in de toekomst capabel personeel, zie het als een investering in de toekomst.

Biologische_Dildo | 09-12-17 | 17:40

Biologische_Dildo | 09-12-17 | 17:40
Nou, wat let je? Je kunt je personeel zo een betaalde vrije dag geven.

EODs | 09-12-17 | 17:53

Velen kijken naar het gemiddelde salaris van een onderwijzer, maar niet naar dat van specifiek een leerkracht in het primaire onderwijs. Dat is bedroevend laag! En daarvoor hebben ze 30 kinderen in de klas, zijn ze hele avonden, weekeinden en vakanties bezig met de lesstof voorbereiden, verslagen maken, lijstjes invullen, ouders te woord staan en dan hebben ze overdag 30+ kids die allemaal een eigen rugzakje hebben en allemaal aandacht willen, buiten de vaste lessen om. Er is veel uitval en niet in de laatste plaats omdat de meeste leerkrachten parttime jonge juffen zijn die met de regelmaat van de klok overspannen of zwanger zijn, waardoor de werkdruk voor collega’s alleen nog maar oploopt. Denk dan ook even aan het passend onderwijs dat geboden moet worden en de werkdruk is onmenselijk. Je dient namelijk wel al die kindertjes voor de helft op te voeden. En al die kindertjes worden groot en moeten op enig moment een beroep gaan kiezen. Die worden op dit moment zéker geen leerkracht in het basisonderwijs, want het verdient geen drol en je werkt je honderd slagen in de rondte met alleen maar kritiek van ouders. Dus bij gebrek aan leerkrachten en/of invallers, gaan er steeds vaker steeds meer klassen thuisblijven. Dat is niet alleen een toekomstbeeld, maar ook keiharde realiteit!! Dit gaat niet alleen om een wat dikkere boterham voor de huidige leerkrachten, dit gaat om veel meer dan dat. Dit gaat om de hele huidige en toekomstige generaties. Wie dat niet wil zien is een uilskuiken.

Robin Hood | 09-12-17 | 17:21 | 10

Lesstof voor bereiden,yup en elk jaar hetzelfde doen.

miko | 09-12-17 | 19:10

@ miko, ieder jaar hetzelfde doen? Die vlieger gaat niet op. Los van het feit dat leerkrachten veel rouleren binnen de school, dus vaak ieder jaar een andere groep hebben, veranderen de lesstof en alle regeltjes en eisen ook ieder jaar, zo niet vaker. Een lesje knutselen bijvoorbeeld. Hoe simpel kan het zijn? Mag de juf mooi in haar eigen tijd verzinnen wat te gaan maken en de benodigdheden bij elkaar zoeken. Hulpouders verzamelen etc. Ik zie hoe druk ze er allemaal mee zijn en het goed willen doen, maar naarmate het jaar vordert zie je het vuur in de ogen beetje bij beetje doven, hoe goed ze het ook proberen te verbloemen. En dan iedere ochtend weer vrolijk al die kindjes verwelkomen. Ik help zo vaak ik kan en ik heb die respect hoe ze die mega volle klassen draaiende houden. Ik ben de domste niet, maar ik doe het ze niet na. Ik zou binnen een dag gek worden denk ik.

Robin Hood | 09-12-17 | 20:21

Dirty-Harry44 | 09-12-17 | 18:03
Oh god, die eeuwige 'ja maar mijn werk is ook hartstikke stom hoor!' drogreden. Dan ga je lekker zelf staken.

Rest In Privacy | 09-12-17 | 22:51
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik als ouwe lul kan veel mopperen over het onderwijs.
Maar het is ook mijn toekomst, die kinderen die nu op school zitten.
Ze verdienen het om daarin goed begeleid te worden.
Dus weg met de npo, en hoppa zomaar 800.000.000,- extra voor het onderwijs.

Kanarie_Geil | 09-12-17 | 17:21 | 1

Uw billenwassers zijn zeelui van de middenlandse zee, enjoy!

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:40

Leuk en aardig, maar dat geld is hard nodig voor continuïteit. Voorbeeld: als een school op 1 oktober meer dan 500 leerlingen heeft, dan krijgt de school een bonus voor extra onderwijsmateriaal en extra ondersteuning. Als je dat jaren achtereen krijgt en je hebt ineens een keer wat minder instroom en je komt onder die 500 op de peildatum, dan krijg je dat extra geld niet. Moet je dan maar alles van de kinderen afnemen wat je ze gegeven hebt? Of haal je dan wat van je spaarcentjes af om de kwaliteit van je school en je onderwijs te blijven waarborgen?

Robin Hood | 09-12-17 | 17:41

Was ik leraar en wilde ik gaan staken dan ging ik na het lezen van deze jankoeboeboeshit toch maar weer wel werken. Als dit de ouders zijn door wie je wordt gesteund kun je maar beter om je eigenzelfrespecy gaan denken. Tokkiepower van een toetsenbordactivist. Alleen de hesjes en fluitjes zijn digitaal boor de rest asemt de 1973 spruitjeslucht je gewoon weer vol in de bakkes als je dit soort gesjenk leest. Klef burgermoraaltje, stinkend naar vers begierde polder.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:18

Tweede helft jaren 60 na verhuizing ingestroomd op nieuwe school in september, ik was nummer 14, door opleveringen van huizen wekelijks 1 / 2 kinderen erbij. Eind van het schooljaar 34 stuks. Juf gestrest? dacht het niet, die had de boel in de hand. Schooltuintjes waren er ook, niets nieuws onder de zon (en dat in Amsterdam). Geen rugzakjes ed want daar had je het bijzonder onderwijs voor en met reden mag je aannemen. ook geen voorlees of luizenmoeders(?) te bekennen.
Vermeende werkdruk los je niet op met een hoger salaris, druk blijft hetzelfde. Verhaal een aantal jaar geleden ook gehoord, extra geld voor verlagen werkdruk en meer leraren. Besteedt aan extra loon etc, resultaat voor werkdruk 0. Misschien tijd om weer eens ouderwets onderwijs te geven, snuitjes gericht naar het bord en leren lezen en schrijven, rekenen etc ipv gefröbel en geneuzel met een benaderbare leerkracht voor de klas die geen Jan of Mira heet maar gewoon meester of juf. We all benefit.

bwanabanjo | 09-12-17 | 17:16 | 2

ouderwetse degelijkheid, ik ben voor.

sufkut | 09-12-17 | 17:31

Ik ben er ook voor om weer ouderwets les te geven. Als een meester of juf ziek was ging de tussendeur open en had meester of juf dus 2 klassen tegelijk (van 35 !! leerlingen) en dat ging helemaal prima.

Nou waren wij natuurlijk wel goed opgevoed dus hadden respect voor de meester of juf. Dat dit respect grotendeels verdwenen is kunnen de leerkrachten zichzelf aanrekenen want ze wilden zo nodig lekker popie jopie doen en zich bij de voornaam laten noemen. Wanneer je dat doet verspeel je elk respect bij een kind want dan kom je als leerkracht op dezelfde hoogte als het kind.

O ja en alles in ons land wordt verpest door de 'managers' (óók in de ziekenhuizen waar velen het bloed van de 'managers' wel kunnen drinken) dus trap die eerst maar eens uit de scholen. Dan houden ze geld over!

Lupuslupus | 09-12-17 | 17:50

Iedereen met toegevoegde waarde verdient meer dan die krijgt. Anders heb je immers geen toegevoegde waarde.

EODs | 09-12-17 | 17:15 | 2

Joris, haal z'n ui is weg?

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:20

Eens!
Kom maar op met m'n ui...

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:20

Ik ben voor staken, mijn vriendin komt iedere dag afgefakkeld thuis. Ga er maar aanstaan... 31 kinderen in een klas op wen zgn zwarte school. Mevr hoor ik zeggen dat de kinderen de helft van de opvoeding meekrijgen op school. Maar de meeste ouders voeden hun kinderen in die wijk amper op. Waardoor zij voor een klas mag staan met ongemanierde op zn rotterdams gezegd “pleuris jong”. En als de juf dan optreedt staat de ouder verbolgen en dreigend voor de school. Naast het in toom houden van deze kindertjes komt ook nog eens een giga bak afministratie erbij kijken. Kortom om echt les te geven is minder tijd. Ieder kind moet een eigen dossier hebben met op maat gemaakte PvA. En ja ook daar zitten de speciale kinderen bij die enorm veel aandacht vragen en waarvoor de leerkracht absoluut niet is opgeleid. Dus nog meer tijd in pompen. En oh wat zijn de ouders van blij van deze speciale kinderen want die willen allemaal een VWO advies. En als dat niet volgt wederom verbolgenheid en dreiging. In mijn optiek zijn deze ouders volslagen idioot... want hun kind is niet speciaal en horen bij de gewone kindertjes... nee je kind wijkt af en heeft echt andere aandacht nodig dan wat de doorsnee leerkracht kan bieden in het BO. Dus ja meer geld naar het onderwijs... om de werkdruk weg te halen bij de leerkracht zodat deze weer gewoon les kunnen geven ipv administratie en opvoeding. Gaat een hoger salaris de werkdruk wegnemen... nee. Maar desondanks neem ik voor deze “vakidioten” mijn petje af. Zij staan dagelijks voor hetere vuren dan menig gewone arbeider. Denk daar maar eens aan als u met uw broodtrommeltje op het fietsie naar kantoor gaat.

radbraker | 09-12-17 | 17:15 | 5

Ach ja,vrouwen. Wat een geneuzel weer,een stel koters leiding geven is zo moeilijk niet.

miko | 09-12-17 | 19:06

Ik ben er wel voor om onhandelbare kinderen sneller (zonder diploma) naar huis te sturen. Als hun ouders geen interesse hebben in opvoeding dan hebben ze ook geen interesse in dimplma's en een baan voor hun kinderen. De probleemgevallen in de klas laten zitten veroorzaakt alleen maar een achterstand bij de leerlingen die zich wél gedragen. 3x een melding van een leraar bij de school directie en de leerling mag binnen een week een andere school zoeken. max 3 scholen in dezelfde provincie, verhuizingen op kosten van de ouders, na 12 provincies zelf een privé school betalen of een ander land proberen.

W_F | 09-12-17 | 19:27

Echt ik hoor een hoop reaguren ... ach vrouwen... een paar kindertjes... dat zijn die zelfde kindertjes die jouw over een jaar of zes rippen of straat. Komen uit achterstandswijken waar en pa en ma totaal niet naar ze omkijken en hebben niets. Een voorbeeldje... kinderen vragen om een bon van de Mc D als cadeau in hun surprise omdat ze simpelweg eenzijdig/weinig voedsel thuis hebben. Denk jij nu echt dat die kinderen ene reedt interesseert of ze zixh gedragen op school. Wakker worden.. zo staat onze maatschappij ervoor! En de in jouw ogen zeikende leerkrachten mogen dit in toom houden.

Daarnaast is het ook zo dat geen enkele school kinderen met wat voor probleem mogen weigeren op dit moment. Laat staan kinderen uitsluiten. Probleem begint gewoon thuis... opvoeding!

radbraker | 10-12-17 | 00:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Een ‘shout out’ ook. Waren de ludieke teksten op?

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:14

Boehoe. Leraren moeten niet zo zeuren. Krijgen er al hartstikke veel bij. Kunnen we ze niet vervangen door robots?

TheManiac | 09-12-17 | 17:14

Wat een jankverhaal (zeg ik als ouder)

Gen. Maximus | 09-12-17 | 17:14 | 1

Hear hear!

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:14

De laatste 30 jaar is het gehele onderwijs systeem stelselmatig afgebroken. Het technisch onderwijs is consequent door de achtereenvolgende regeringen de vernieling in geholpen. Nu is het kommer en kwel omdat er geen techneuten meer te vinden zijn. Het lager onderwijs is nu aan de beurt. De jongere hebben groot gelijk om geen Pabo opleiding meer te gaan volgen. Er zijn genoeg interessante beroepen te vinden waar ze minder werkdruk en stompzinnig overbodig papierwerk moeten produceren om nutteloze managers tevreden te stellen.
Ik geef die leerkrachten groot gelijk om te gaan staken.

Boy Cot | 09-12-17 | 17:12 | 2

Noem eens een beroepsgroep die geen werkdruk heeft en geen papierwinkel. Ga eens dozen inpakken heel het jaar,achter een suffe kassa, plantjes de grond insteken of eruit halen. Dan heb je geen druk maar verdien je geen fluit.
Ik persoonlijk vind die leraren een beetje jankerts. Ken er een aantal en ow ow wat is het erg in het onderwijs met al die vakanties en korte dagen.

miko | 09-12-17 | 19:03

Waar ik een probleem mee heb is dat ze denken dat meer geld helpt. ze staken niet tegen het management, het ministerie van onderwijs. Er is geld genoeg maar de helft gaat naar 50.000 ambtenaren van het ministerie van onderwijs, die ook nog eens een negatieve toegevoegde waarde leveren.

vansuyle.com | 10-12-17 | 11:09

Eigenlijk zouden we gewoon weer terug naar de jaren vijftig moeten.
Moeders zorgt voor de kinderen, vaders kan met één salaris een heel gezin onderhouden, en dan nog is er geen stress en burnouts.
Sowieso worden al je inspanningen al afgeroomd door de staat, en Nederlandse vrouwen beginnen veel te laat aan kinderen, en kinderen zijn tegenwoordig allemaal overgevoelige linksmensjes, die al huilen als ze een dood vogeltje zien, wat per ongeluk uit zijn nest is gevallen.

King of the Oneliner | 09-12-17 | 17:11 | 6

Dat klinkt gek erg islamitisch. Goed man! ;)

Rest In Privacy | 09-12-17 | 18:07

Tuurlijk,en de lokale bidlip die je controleert. en vooral arbeider blijven niet teveel willen. Ga weg man dit willen ze in het midden oosten ook,vrouw thuis en de man de baas.

miko | 09-12-17 | 19:01

Nou en als bepaalde conservatieve denkbeelden wel positief kunnen zijn? Waar ik woon hebben de meeste vrouwen kinderen rond de twintig, en beginnen ze hun carrière rond de 40. Jong kinderen krijgen is bovendien beter voor gezondheid van zowel het kind als de moeder. En ik zie evenmin het punt niet waarom een vrouw met kinderen zou willen werken. Ouder zijn is een fulltime baan. Natuurlijk kan je het uitbesteden aan een incompetente overheid maar waarom? Wat is er mis met huisvrouw zijn? Of met zelf je kinderen onderwijzen?

vansuyle.com | 10-12-17 | 11:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Goed stuk Robin. Ik ben gekapt ooit als gymleraar ivm achterlijk salaris in verhouding met alle shit die erbij komt kijken én de druk.

Rest de belangrijkste vraag. Wie is die juf met het bruine haar in de clip? Vraag het voor een vriend.

overVecht | 09-12-17 | 17:10

€640 miljoen heeft het basisonderwijs op de bank. Extra geld komt nooit op de werkvloer terecht maar blijft bij het manegement hangen. Alleen bij wet regelen dat klassen niet groter als 25 leerlingen mogen zijn helpt mischien.

Trumme | 09-12-17 | 17:08 | 2

Bij wet regelen dat klassen niet groter dan 20 mogen zijn.

canis lupus | 09-12-17 | 17:47

Bij wet regelen dat er niet meer dan 2 kinderen met ernstige gedragsproblemen per klas mogen zitten, in plaats van de gemiddelde 6.

Flapuidt | 10-12-17 | 01:24

Een staking plannen tussen de vele vakanties en vrije dagen valt ook niet mee.

Babemagnet | 09-12-17 | 17:07 | 1

Lol

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:13

Weer verplicht een vrije dag opnemen....

ScumbaggusMaximus | 09-12-17 | 17:07 | 5

Mooi kudt! Wieltjes onder de slee en oliebollen gooien dan maar?

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:17

Of in de toekomst nog vaker omdat er geen leraren meer zijn. Voor €2800 pm en al die maatschappelijke waardering. Tranen in mijn ogen hoor. Poe poe

Montesquieue | 09-12-17 | 17:22

Hoezo verplicht? Je kan ook oppas regelen. Misschien even aan de leraar van je kind vragen, die verdient als particulier oppas meer dan als docent, dus wat dat betreft zou een carrière-switch nog geen eens zo'n slecht idee zijn.

Flapuidt | 10-12-17 | 01:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Geef ze wat ze willen, minder administratie rompslomp zodat ze meer tijd aan hun pupillen kunnen besteden.
Met geld is niet alles te koop.

botbot | 09-12-17 | 17:06 | 2

Dat zou ik op de vaart ook wel willen. Maarja, iedereen en alles wil weten over alles en iedereen wat er zoal gebeurt.

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:11

'Leidinggevenden' eruit, marktconform salaris voor HBOer is al een reuzenstap in de goede richting.

Montesquieue | 09-12-17 | 17:23

Ik als arme werkend kan alleen maar dromen van de salarissen die ze in het onderwijs verdienen.

RdeFriesch | 09-12-17 | 17:05 | 7

Daarom ben ik gymleraar geworden. Mijn Nederlands is ruk.

overVecht | 09-12-17 | 17:46

Had je je school maar moeten afmaken..

DoctahDie | 09-12-17 | 18:51

Je verdient minder dan in het basisonderwijs? Mijn startsalaris is gelijk aan het salaris dat m'n moeder (basisonderwijs) na 30 jaar krijgt. Over 5 jaar verdien ik het dubbele. Als je minder verdient dan in het basisonderwijs zou ik even met je werkgever gaan onderhandelen.

Flapuidt | 10-12-17 | 01:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Toen kinderen kids werden genoemd ben ik afgehaakt. Hou een sop! Maar ik steun ze wel

Rest In Privacy | 09-12-17 | 17:05

Wat een pathetische quatsh.

blikjegrolsch | 09-12-17 | 17:05

De kinderen zullen niet treuren om een dag vrij.

keestelpro | 09-12-17 | 17:04

Jammer dat het zo'n linkse boel is in het onderwijs.
Mijn economieleraar was de enige met dezelfde denkbeelden dan ik.
De rest had ik totaal niets mee.
De kat van mn geschiedenisleraar heette Trotski, nou dan weet je het wel.
Meneer is nu burgemeester van Harlingen.

Kruisruiker | 09-12-17 | 17:04 | 2

Vreemd, irkoetsk zou logischer zijn geweest. :)

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:09

Een kat als burgervader. Het heeft wel wat.

sPainkill | 09-12-17 | 17:27

Gezien mijn leraren op de middelbare was mijn motivatie 0% om leraar te worden. Wat hebben die mensen een kudt leven.
Hup stakers!

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:02 | 2

Het gaat om het basisonderwijs. Dat is een wereld van verschil.

keestelpro | 09-12-17 | 17:05

Ja en nee, pubers maken hun studiekeuze als ze op de middelbare zitten. Wat ze op dat moment voor hun neus zien staan associëren ze met het werk. Alleen de mensen die op hun 10e meester of juf wilden worden kiezen zonder treuzelen voor de pabo.

Tuborg øl | 09-12-17 | 17:07

Ach, de geld naar onderwijs discussie speelde al toen ik nog op school zat. Wat is er dan mis? Structureel te weinig geld of een sector verslaafd aan het belastinginfuus. Zo slecht verdienen leerkrachten niet, modaal is startsalaris. Burnout, stress? Welk beroep niet tegenwoordig. En dat er geen invallers te krijgen zijn verhelp je niet met geld, maar met betere regelgeving mbt flexwerken. Dus ik, 2 kinderen in basisonderwijs en een afgestudeerde leerkracht als partner, sta niet echt achter deze staking.

Roeieber | 09-12-17 | 16:57 | 3

Je partner werkt zeker in het voortgezet onderwijs, anders zou je wel anders piepen.

Robin Hood | 09-12-17 | 17:01

Ik snap ook niet waarom ze zo zeuren. Waarom zoveel verdienen voor het verspreiden van kennis die je zelf al op de basisschool hebt opgedaan? Tis niet dat daar jaren studie aan vooraf gegaan zijn. Je ligt niet in een mijn, je hoeft geen poep van billen af te poetsen... Modaal is prima toch?

zuilim | 09-12-17 | 17:06

Ik weet niet wat jouw partner in het onderwijs doet, maar zeker als je weet wat er op kleinere basisscholen speelt, is dit niet vol te houden. Vooral dat die bovenmatige inzet van docenten niet eens erkend, laat staan beloond wordt, vind ik heel wrang.

Uiterst_Rechts | 09-12-17 | 17:07

Als speciaal onderwijs nog gescheiden zou zijn, dan was de werkdruk waarschijnlijk al stukken minder.

Kartelmaster2000 | 09-12-17 | 16:56 | 4

Er is nog steeds speciaal onderwijs, voor echte fruitcakes (doorgaans van licht- tot iets donkerder getint). De kinderen met een rugzakje op de basisschool hoeven niet te storen als je het goed organiseert.

Guido | 09-12-17 | 17:59

De kinderen met een rugzakje op de basisschool hoeven niet te storen als je het goed organiseert.
Guido | 09-12-17 | 17:59
.
Nou storen niet maar zo'n kind kan in een klas met 30 anderen niet meekomen. De lesstof gaat er niet zo makkelijk in zeg maar. Dus wat vaker uitleggen en toezicht houden op het kind. Nou begin er maar aan. Eentje zou natuurlijk nog wel lukken maar meer lijkt mij niet. En dan heb ik het natuurlijk over een normaal kind en niet over tuig.

Lupuslupus | 09-12-17 | 18:24

NL houdt nogal van etiketjes opplakken, je hebt er zo 10 met zo’n etiketje erop in je klas met 30 kids zitten. Moet je kijken hoe druk ze daarmee zijn. Die van mij is onlangs een poosje ziek geweest en miste zijn boekenbeurt op school (groep 5). Ik krijg zojuist (zaterdagavond 20:26) een mailtje van de juf met een nieuwe datum. Als je het goed wil doen als leerkracht in het primair onderwijs, dan is parttime geen parttime en fulltime dubbel fulltime naar maatschappelijke maatstaven.

Robin Hood | 09-12-17 | 20:38
▼ 1 antwoord verborgen

Jamaar jamaar... we hebben dat geld nodig om die unieke talenten bij de NPO vorstelijke salarissen te betalen en de publieke omroepen lekker aan te klooien met belastinggeld zonder dat ze daar verantwoording over hoeven af te leggen...

#kwestievankeuzesmaken

raskol | 09-12-17 | 16:53 | 1

En wat denk je van Griekenland, EU, onze werkloze kansenparels, ontelbare uitkeringen, subsidies en toelagen, over de balk gegooid geld bij de overheids-ICT en andere mislukte projecten?

Leffe Blonde | 09-12-17 | 17:29

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen