achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Crisis in kabinet! D66 piswoest op demofoob Buma

OK de kop is een beetje wens/vader/gedachte, maar het feit dat D66 weigert te reageren op het haatcitaat van Buma, kan alleen maar betekenen dat er nu al GEDONDER is in de nieuwe regering. Wat is het standpunt van D66?

Aanstaande woensdag is het debat over de regeringsverklaring van Rutte III en Buma heeft met zijn uitspraak over het negeren van het sleepwetreferendum alvast eigenhandig een kist munitie bij de interruptiekanonnen gezet voor een vuurpeloton aan gerichte vragen. SP, PVV, PvdD, FvD: de Kamer zit vol pro-referendumpartijen die Rutte III meteen kunnen aanpakken op hun demofobie - en ze ruiken al bloed. Maar interessanter is op dit moment de vraag hoe er bij D66 is gereageerd op de bewering van CDA fractieleider Buma (dus geen kabinetslid!) over hoe het kabinet volgens hem de uitslag van de burgerinspraak ergens gaat steken waar de democratische zon niet schijnt. ChristenUnie en vvd stonden te klappen voor de kwoots van Buma, maar de vierde kabinetsclub zweeg: "D66 zegt de uitlatingen van Buma voor kennisgeving aan te nemen en wil nog niet inhoudelijk reageren." Dat leest alsof D66 zwijgt om de lieve vrede te bewaren, maar dat er intern stampij is over de malle kwoot van Boze Ome Sybrand, die met 1 dodelijk regentencitaat over de democratie zijn hele CDA van een beetje oppositie-sympathie meteen terug in de niet licht vergeten klootzaktijden van Donner, Hirsch Ballin en Verhagen duwt.

D66 heeft dan ook alle reden om strontchagrijnig te zijn. De partij was tegen de Sleepwet in deze vorm, was ooit voorstander én pleitbezorger van referenda (maar krijgt nu veel hoon omdat ze zich na 1 ongewenste uitslag tegen hun eigen principes gekeerd hebben) en moet nu ook nog eens lezen dat coalitiepartner Buma alvast bepaalt dat de uitkomst van een nog te houden referendum op voorhand al verworpen wordt door het kabinet. En dat terwijl Buma zelf niet eens in het kabinet zit, maar als Kamerlid blijft opereren (en als Kamerlid een jaar geleden nog het hoogste woord had over hoe vvd en PvdA moesten luisteren naar de uitslag van het GeenPeil-referendum).

Twee democratische uitslagen negeren in twee jaar? Noooo!
Het Sleepwetreferendum wordt op dezelfde dag gehouden als de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en zal dus ongetwijfeld een hoge opkomst hebben, ruim boven de 30% eis (of de 32% van ons Oekraïnereferendum). Als er dan ook nog een afgetekende uitslag tegen de sleepwet uit rolt, moet je wel een enorme demofoob zijn om dan de schouders op te halen, de uitslag op te frommelen en voor het oog van de natie binnen twee jaar twéé referendum-uitslagen aan je regenteske rijlaars te lappen.

Als de Sleepwet wordt weggestemd door een meerderheid van de kiezers, hoeven we er overigens niet van uit te gaan dat de Wiv ook daadwerkelijk wordt geschrapt. Deels is dat nog begrijpelijk ook, want in de 21e eeuw wil je dat veiligheidsdiensten indien nodig de middelen hebben om te kunnen tappen. De nadruk moet echter liggen op 'indien nodig': de overgrote meerderheid der burgers doet niets verkeerd en hoeft dus ook niet in hun privacy aangetast te worden door een sleepnetvissende overheid. We zijn de DDR niet en dat moeten we ook niet willen worden; terreurbestrijding kan (en moet) met gericht speurwerk naar spelden in een hooiberg, niet door alle burgers te tappen en daarmee de gehele hooiberg in een stapel spelden te veranderen.

D66 was, voordat de Pechtoldpartij weer een stuk ziel verkocht en in Rutte III plaats nam, tegen de Sleepwet in deze vorm. (Ook het CDA heeft trouwens enkele aanpassingswensen van D66 op de wet mede-geamendeerd.) Voor D66 kan het (eventuele) wegstemmen van de Wiv in maart een aangrijpingspunt zijn om toch nog wat aanpassingen te bedisselen waarmee de Wiv minder Stasi en meer trefzeker kan worden. Wat ons betreft is dat ook wat een goede, verantwoordelijke regering hoort te doen: luisteren naar kritiek van de kiezer, en als die kiezer een mandaat geeft voor aanpassing van een wet, op zoek gaan naar die aanpassingen. Zo kan de raad van een raadgevend referendum toch worden opgevolgd (maar dan wel met échte aanpassingen, zonder een leeg inlegvelletje bij elkaar te liegen want we zijn niet achterlijk, MARK).

Call Your Local Congressperson
D66 wil niet reageren, maar daar kunnen we echt geen genoegen mee nemen. Tweet, bel, app of mail naar D66 om te vragen naar hun standpunt. Whatsappen naar D66 kan op 06-11912548, en de mail- en twitteradressen van de D66 TK-fractie zijn te vinden op deze pagina. Wees streng maar hou het netjes: D66 kan als coalitiepartij niet zwijgen bij deze boude uitspraak van hun regenteske collega. Als de immer opgewekte knuffelhumanist Boris van der Ham cynisch wordt van de regering waar zijn eigen partij deel van uitmaakt, dan zullen die andere D66'ers toch ook wel een mening over het Christen Demofobisch Appèl hebben?
Instant Update: "Onverstandig" is de zeeeer magere reactie van Kees Verhoeven. Dat behoeft echt meer toelichting!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.