achtergrond

Geenstijl

Onthulling: vvd-voorlieger @KeesBerghuis probeerde GeenPeil om te kopen na referendum

Ex-vvd Kamerlid Ybeltje Berckmoes klapt in een boek uit de school over haar tijd als backbencher in de schaapskooi van Mark, Halbe en vvd voorlichtingsführer Kees Berghuis. De onthullingen zijn ontluisterend, edoch totaal niet verrassend voor de vvd, een principeloze bitterballenclub voor baantjesjagers zonder integriteit of ruggengraat. Je hoort het al jaren en je leest het tussen alle regels door: Kamerleden van de partij zijn dress monkeys van de partijleiding. Smoel houden en stemmen wat de baas je oplegt. En wie goed meespeelt, krijgt de mooie baantjes. Landsbelang? Flikker toch op & who the hell cares. Zolang je de pers beheerst, beheers je het verhaal en daarom heeft Berghuis iedereen opgelegd te zwijgen over Berckmoes' boek. Dan bloedt zoiets vanzelf dood.

Tijd om zelf ook een onthulling te doen.

In het najaar van 2015, kort nadat GeenStijl een half miljoen handtekeningen bij de Kiesraad had ingeleverd en het Oekraïnereferendum een feit was, wilde Kees Berghuis plots 'koffie drinken' met ondergetekende. We hadden ooit eens kort telefonisch contact gehad, vlak voor hij in maart 2015 bij RTL Nieuws afzwaaide, en die 'voormalige prille samenwerking' (1 keer een tipje) wilde hij zogenaamd voortzetten, maar dan vanuit zijn nieuwe rol als voorlieger bij de vvd. De berichtjes van dat najaar bewezen vooral met terugwerkende kracht dat Berghuis in zijn slotperiode bij RTL met een dubbele pet op aan zijn bureau heeft gezeten, om mediazieltjes te winnen om zijn aanstaande voorlichtersmachine alvast wat mee af te stellen en te smeren. Wie weet hoeveel journalisten op die manier naar zijn pijpen dansen, want het parlementaire persvlees is vaak zwak. Op het koffievoorstel zijn we nooit ingegaan. Wij komen nooit in Den Haag.

Kort na het referendum van 6 april 2016, op het moment dat de uitslag officieel geldig was, dook Berghuis wederom op in mijn privéberichten op Twitter. Ditmaal met het voorstel voor een biertje. De insteek? Een vorm van 'samenwerking', want hij hoort nog wel eens wat, 'net als bij RTL'. Hij bood dus Binnenhofroddels aan, misschien wat vuil over andere partijen, uiteraard nooit ongunstig voor zijn eigen club en ongetwijfeld voornamelijk met de hoop op een wederdienst in de vorm van een terughoudende of vriendelijke opstelling van GeenPeil en GeenStijl ten aanzien van een referendumuitslag die bij de vvd natuurlijk als een politieke en publicitaire molensteen om de nek hing. Zonder er omheen te draaien hebben we hem verteld dat we niets te bieden hebben. Er ligt een heldere, geldige uitslag, en daar mag de vvd het mee doen. Berghuis dekt zich vervolgens nog enigszins in door te suggereren dat het biertje natuurlijk los stond van het referendum. Hij vindt ons gewoon toffe jongens, of zo. 

Aan onze hoela.

Wij vinden Berghuis, de Roger Stone van Den Haag, een gladde lul op bruine puntschoenen, zonder democratisch eergevoel en met dédain voor bestuurlijke verantwoordelijkheid aan het volk, die denkt dat alles en iedereen te koop is, of anderszins voor het opportunistische karretje is te spannen. Wat in de wereld van de vvd ook gewoon zo is, zo blijkt bij elk nieuw integriteitsschandaal of middelvinger naar de democratie. Maar die smerige spelletjes spelen wij niet mee, want zelfs al kunnen we een stel online hufters zijn, we hebben zowel eer als geweten en we handelen alhier naar beiden. Iets waar we de vvd zeer zeker niet van verdenken.

Na die laatste 'lol' onzerzijds, en een openlijk door mij in de timeline gegooide waarschuwing aan zijn adres dat een volgende poging tot doorzichtige omkoping zou leiden tot openbaarmaking van de DM's, ontvolgde hij me - never to be heard of again. De typische vvd-reactie op de onthullingen van Ybeltje Berckmoes, waar we de hand van Berghuis weer in terug proeven, zijn vandaag de trigger om ons eigen kleine voorbeeldje van de viezigheidjes van de vvd alsnog naar buiten te ventileren. Met de hartelijke groetjes van 2,5 miljoen tegenstemmers bij het referendum.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.