achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Ronald Plasterk misleidde Tweede Kamer bij benoeming partijgenoot

\

Opmerkelijk nieuws in het Antilliaans Dagblad dit weekeinde. Het heeft er alle schijn van dat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) de Tweede Kamer in 2014 verkeerd geïnformeerd heeft over de benoeming van partijgenoot Gilbert Isabella tot Rijksvertegenwoordiger voor de BES-eilanden. Plasterk hield de Kamer destijds voor dat de benoeming van de man die namens het Koninkrijk een oogje in het zeil houdt op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, voor drie jaar gold. Eventueel te verlengen met nog eens drie jaar. Navraag van het Antilliaans Dagblad bij Plasterk leert echter dat de benoeming van de omstreden Utrechtse oud-PvdA-wethouder voor twee keer zes jaar geldt. Dus de BES zijn in ieder geval tot en met 2020 nog niet van hem af, de Tweede Kamer en de eilanders op het verkeerde been gezet.

Om het geheugen op te frissen moeten we even terug naar 2014 toen we het partijkartel nog gewoon de baantjescarrousel noemden. Die zomer maakte Plasterk bekend dat Isabella – die een reeks van affaires aan zijn broek had hangen – Rijksvertegenwoordiger zou worden. De commissie die Isabella unaniem naar voren schoof, stond overigens onder leiding van Gerdi Verbeet. Die is ook van de PvdA.

Het Antilliaans Dagblad besloot dus poolshoogte te nemen omdat de ambtsperiode van Isabella binnenkort afloopt. Want had de bewindsman niet op vrijdag 21 maart 2014 – vier maanden voor de benoeming van Isabella - aan de Tweede Kamer geschreven dat:

“Ook heeft het kabinet besloten de aanstellingstermijn van de Rijksvertegenwoordiger in te korten tot een periode van drie jaar, met de mogelijkheid tot eenmaal herbenoeming (i.p.v. de huidige termijn van twee maal zes jaar). Ik bezie in hoeverre het mogelijk is dit reeds op korte termijn in de WolBES aan te passen, maar dit uitgangspunt zal in ieder geval gehanteerd worden bij de aanstelling van de nieuwe Rijksvertegenwoordiger.”

Die WolBes is dus de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. En ook al zegt de woordvoerder van Plasterk nu tegen het Antilliaans Dagblad (Zie het artikel hieronder) dat de wet de wet is; de uitspraak ‘maar dit uitgangspunt zal in ieder geval gehanteerd worden bij de aanstelling van de nieuwe Rijksvertegenwoordiger’ is toch echt een keiharde toezegging.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft zaterdag Plasterk om opheldering gevraagd. En zo moet de PvdA-bewindsman - die kan terugkijken op een tamelijk kleurloos ministerschap vol teleurstellingen en tegenslagen – aan het einde van zijn politieke carrière toch nog een horde nemen.

Of je het nou baantjescarrousel of partijkartel noemt maakt niet uit; een toch al omstreden benoeming die drie jaar later ook nog eens terug uit De West boemerangt is ronduit pijnlijk.

Wordt vervolgd.

BAS PATERNOTTE

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.