Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LIVE! Thierry Baudet versus de euro

doodeuro.jpg De euro moest en zou er komen. De conclusie was dat er een EU eenheidsmunt zou worden ingevoerd. De argumenten zijn er achteraf bij gezocht en net zo lang bijgeschaafd tot ze op de conclusie aansloten - en zo werden we de euro in gerommeld - een munt die zestien jaar later een compleet continent in een chartale gijzeling houdt. Met dank aan, in het Nederlandse geval, beroepspolitici als Ruud Lubbers (CDA), Wim Kok (PvdA) en Gerrit Zalm (VVD). In Den Haag bloeden alle neuzen, van daarbuiten willen burgers het bastion van Brussel bestormen. En daarom spreekt Thierry Baudet vandaag na 2,5 jaar duwen, trekken & smeken zijn oproep voor een parlementaire enquête naar de euro uit. In het hol van de leeuw het partijkartel: de Tweede Kamer. Voor de linksige meelezers & overige Baudetofoben die meteen bwaarghlblajamaarbaudet beginnen te bokken: ook de erkende PvdA-ideoloog René Cuperus is in De Volkskrant duidelijk over de manier waarop de euro is ingevoerd: "Het was schandalig hoe weinig debat erover was. Ook in de PvdA was er sprake van tunneldenken: men had totaal geen aandacht voor de argumenten van de tegenstanders. Er was veel te weinig kennisoverdracht naar de burgers over de gevolgen van de euro. Die kregen alleen maar te horen dat het zo makkelijk was dat je aan de grens geen geld meer hoefde te wisselen. Ook nu nog is het schokkend hoe weinig het gemiddelde Kamerlid van Europa weet. Referenda en parlementaire enquêtes zijn hele belangrijke instrumenten om het falen van politici in de kennisoverdracht aan de burger te compenseren." Dus dat. Baudet om 13u15 LIVE op NEURO PEURO OMROEP 24, video plus spreektekst van zijn toespraak na de breek.
Update: Jamm€rd€bamm€r. De PvdA mopperde wat over DE TOON van Thierry's inbreng, en de minister is resoluut: Enquête naar invoering euro komt er niet. De Eurogruppenführer heeft immers grote belangen in Brussel. Toespraak Thierry Baudet Tweede Kamer - 1 februari 2017

Dames en heren,

Vandaag sta ik hier voor u, om een parlementaire enquête te vragen naar de merkwaardige, verbijsterende gang van zaken die voorafging aan de invoering van de euro. Het opgeven van onze robuuste gulden en de komst van deze falende eenheidsmunt: het is één van de grootste politieke kamikaze-acties uit de Nederlandse geschiedenis geweest. Een economische, financiële en democratische ramp.

En hoe langer we ermee doorgaan, hoe groter de schade wordt.

Iedere werkende Nederlander staat inmiddels al voor twintigduizend euro garant voor schulden van de Zuidelijke eurolanden. De ECB houdt de rente kunstmatig laag – hierdoor lopen onze pensioenspaarpotten jaarlijks tientallen miljarden aan rente-inkomsten mis. Bovendien is de gulden tegen een te lage wisselkoers verkocht. Met directe geldontwaarding en een structureel welvaartsverlies voor de Nederlandse bevolking tot gevolg.

Maar de schade is niet alleen financieel. De dramatische euromunt raakt ons niet alleen in onze portemonnee. We zijn ook democratische zeggenschap over ons leven kwijtgeraakt door een ‘supercommissaris’ in Brussel die onze begroting in laatste instantie mag goed- of afkeuren, door een bankenunie en straks, als we niet ingrijpen, eurobonds, een begrotingsunie en het onder Brussels toezicht stellen van onze pensioenen.

Dames en heren, hoe is dit alles mogelijk geweest? Nooit is ons iets verteld over de desastreuze gevolgen. Nooit zijn wij gewaarschuwd. Wisten Lubbers, Kok en Zalm van niets? Waren ze ontstellend onnozel? Of hebben ze ons voorgelogen om het Europese project te dienen – en hun eigen carrièreambities daarbij niet in gevaar te brengen?

Het moet worden uitgezocht. De Nederlandse bevolking moet weten wat hier gebeurd is. En dat kan alleen via een parlementaire enquête – omdat de betrokkenen alleen dan onder ede kunnen worden gehoord. Kok, Lubbers, Zalm, en al die andere mensen die ons de euro in de maag hebben gesplitst: nu leven ze nog. Nu kunnen we de totstandkoming van dit catastrofaal fiasco nog ontrafelen.

Ben ik hoopvol, dat er naar onze oproep zal worden geluisterd? Dat de tienduizenden Nederlanders die ons verzoek hebben ondersteund, zullen worden gehoord? Verwacht ik, dat u ons verzoek zult inwilligen?

Van het partijkartel hebben we weinig te verwachten.

Tien jaar geleden werd het referendum over de Europese Grondwet genegeerd. Het referendum over het associatieverdrag van 6 april vorig jaar werd weggelachen. Wordt straks de Nederlandse bevolking ook de mogelijkheid ontnomen om uit te zoeken wat er met haar geld gebeurd is?

Hoe lang denkt u er nog mee weg te komen?

Steeds opnieuw wordt de kiezer in campagnetijd naar de mond gepraat, maar blijkt achter de schermen partijbelang boven landsbelang te gaan.

Geen cent meer naar Griekenlad, beloofde Rutte. Het werd 17 miljard. Dat zijn heel wat centen.

Hier naast mij zit Jeroen Dijsselbloem, die niet alleen minister van financiën is (en dus op deze centen moest letten) maar ook voorzitter van de eurogroep en dus namens de EU ons geld moest innen. Deze schizofrene dubbelfunctie is één van de belangrijkste redenen dat het kabinet-Rutte de crisis in Nederland heeft verergerd door de belastingen te verhogen om de 3 procentsnorm maar te halen. Met structurele schade voor de Nederlandse economie en met name het MKB tot gevolg. Het hele land mocht bloeden voor de ambities van meneer Dijsselbloem.

Vorige week, bij de ‘bonnetjes-affaire’, bleek bovendien dat Kamerleden informatie achterhouden om hun minister te beschermen – en daar vervolgens voor beloond worden met een ministerspost.

De euro is de bonnetjes-affaire tot de macht duizend.

En ik vrees dus dat u uw partijvrienden die het eurobedrog op hun geweten hebben, vanmiddag ook weer uit de wind zult houden.

Maar vergeet niet: op 15 maart zijn de verkiezingen. En de tienduizenden Nederlanders die dit verzoek om een parlementaire enquête hebben ondersteund, en namens wie ik hier sta, mogen ook dan weer stemmen. Dat geldt ook voor de miljoenen anderen, die overtuigd zijn geraakt, dat de Euro een enorm en groeiend probleem is voor onze welvaart en de welvaart van onze kinderen.

We willen weten hoe het zo fout heeft kunnen lopen.

Alleen u kunt daar duidelijkheid over verschaffen door middel van het gevraagde onderzoek.

Open de eurodoofpot. Verschaf inzicht in deze grandioze misser. Ik dank u.

Reaguursels

Inloggen

II. Ooit moeten de benadeelde spaarders een claim gaan indienen bij de Nederlandse staat, vanwege de waardedaling van de gulden, waardoor zij minder aan euro's voor die gulden hebben gekregen en een gedeelte van hun spaarcentjes verdampten.
Kok, Lubbers, Zalm hebben onze gulden verneukt.

Die claim moet er komen.
Misschien is er een bureau die zich daarvoor wil inzetten??

En dan wel door een van tevoren geselecteerde neutrale rechter svp.
Want de rechtspraak in Nederland wordt zo langzamerhand een altijd partijdig lachertje.

joost2 | 02-02-17 | 12:00

Bangeriken, bang voor hun hachje de pvda, d66,vvd,sp, gr.lnks.

Wat een democraten hé?

Maar die klojo's daar in den Haag,trekken er zich niks van aan, dat uw en mijn spaarcentjes minimaal 10% minder opbrachten toen die goochelaars onze prima gulden inleverden tegen die waardeloze euro.

Veel van onze guldens liggen in Griekenland, Spanje en Portugal.
Lekker bezig die regering daar in den Haag.

Prima van die Baudet, om dit eens aan de kaak te stellen.

joost2 | 02-02-17 | 11:53

corbiere | 01-02-17 | 22:49
Als hij dit echt had willen doorzetten en dit niet alleen maar heeft gedaan om stemmen te trekken, was het veel beter geweest om dit pas na 15 maart te doen. Dus daarom vind ik dit of goedkoop proberen stemmen te trekken of een enorme blunder wat betreft gekozen tijdstip. In beide gevallen nodigt dit mij niet uit om op hem te gaan stemmen.

D.A.A.R. | 02-02-17 | 09:03

Ik geloof dat ik op Baudet ga stemmen, al vind ik het een zijen sok, maar wat wil ie nou met die Euro?
Afschaffen maar weer?..... dat kost ons dan nog eens minstens evenveel geld.
Maar ik ben wel voor zo'n onderzoek, want wat we toen stiekem in de maag gesplitst hebben gekregen zonder dat we wisten hoe beroerd dat voor ons was tart alles.
En de voordelen die we er zogenaamd van zouden hebben blijken nu, after all, pure nadelen te zijn.

mallekater | 02-02-17 | 07:17

DAAR;
Thierry wordt overal geboycot, is nl.een goed alternatief voor bijna iedereen, als je niet links genoeg bent om PVv te stemmen.En de grootverdieners van de MSM hebben verzonnen dat jessus Klaver wel eens MP kunnen maken, dus geen tijd voor Baudet. Als we niet oppassen krijgen we echt een VMBO er, die zijn eigen vader niet eens kent, als MP, great.

corbiere | 01-02-17 | 22:49

Hoe heeft het zover kunnen komen? Doordat politici hun ideologieën niet op orde hadden en hebben (of bewust eromheen nanoeuvreerden) is er een mix geïntroduceerd van Pan-Europa¹ volgens een draaiboek opgesteld in opdracht van de Reichsführer SS, Heinrich Himmler² met cultureel Marxisme als moreel leidend kader&sup3 in een tijd waarin de koloniën werden ingewisseld in ruil voor schuldgevoelens.
Verzin ik dit? Oordeel zelf:
¹ Pan-Europa archive.org/details/PanEuropaCoudenho...
² The Red House Report www.dailymail.co.uk/news/article-11799...
&sup3 Verdiep u in de VN en de achtergronden van toonaangevende figuren erin en eromheen.

kindapaas | 01-02-17 | 21:40

Ik haat de euro en alles waar die voor staat.
Vanaf de dag dat ie alleen nog maar geopperd werd door de verraders bende.
Ik weet de reclames nog.
Oh wat is iedereen blij. De eerste euros komen eraan je mag je guldens inwisselen!!
Die smerige leuegen dat iedereen er blij mee was op tv elke dag
Ik en letterlijk iedereen die ik ken walgde er van.
Op één domme verheven vriend na.
Ja natuurlijk een PvdA'er uit een salon-socialisten familie. Eigenwijs als stront. Nu mijn vriend gelukig niet meer.
De grootste economene waarschuwden voor de gevolgen en werden allemaal weggezet als onwetenden en wuifden alle tegenargumenten tegen de euro weg.
Het is alleen maar goed geweest voor grote bedrijven en de toenmalige en huidige elite. Evenals de hand in hand gaande privatisering.
Jan met de pet was de klos en is het nog steeds.
De architecten zouden eigenlijk zwaar gestraft moeten worden maar ze komen met de grootste zwendel aller tijden uit de europese geschiedenis gewoon weg,zoals altijd!!
Ik verlang zo terug naar de gulden al zou die me nogmaals een bak geld kosten.
Het kan namelijk nooit zoveel zijn als met de invoering en de hedendaagse instandhouding ervan.

klinkklaar | 01-02-17 | 21:05

Laat ze alles maar naar de klote helpen, dat federaal Europa komt er toch nooit. Pas als alles echt op het randje van de afgrond ligt zullen de bevolkingen van Europa uit hun deugroes komen.

Markuz2661 | 01-02-17 | 20:37

Dingflofbips. Waar blijft die tijd?

Nehemia | 01-02-17 | 20:10

jezusisonzin | 01-02-17 | 19:18
Als de Griekse schuld binnenkort wordt afgeschreven, en Nederland voor 17 miljard Euro het schip ingaat, dan spreek ik je wel weer. Dat is dan uiteraard pas het eerste landje. Als andere probleemlanden zoals Portugal, Italie en Spanje zien dat schuld gewoon kan worden afgeschreven, dan is het hek van de dam en zal je op termijn nog veel meer en veel grotere afschrijvingen gaan zien.

Banana008 | 01-02-17 | 19:40

Kansloos. De euro heeft Noord Europa meer goeds opgeleverd dan kwaad. Het tegenovergestelde kun je zeggen voor Zuid Europa.

Dat men in zuid Europa van de euro afwil, kan ik nog begrijpen, maar waarom wij dat zouden willen, dat is voor mij een raadsel.

Naast het feit, dat onderlinge betalingen makkelijker gaan, heeft de euro ook inzicht gegeven in het feit, hoe hoog prijzen in verschillende landen zijn. Als je aande grens woont, kun je dus voordelig winkelen in 2 of nog meer landen.

jezusisonzin | 01-02-17 | 19:18

Dit is of een verkiezingsstunt of een strategische blunder. Baudet had beter kunnen wachten tot na de verkiezingen als de VVD + PvdA + D66 geen meerderheid meer hebben.

D.A.A.R. | 01-02-17 | 19:09

En uiteraard komt die enquete er niet.
Jongens, we zijn verraden, dat weten jullie en dat weet ik. Verraden door die zogenaamde fatsoenlijke elite die het altijd beter weet dan ik. Dit is verraad, net zo goed als dat die open grenzen verraad zijn. Maar in een land waar niet mag worden gezegd dat een politicus liegt (men zegt dan 'hij heeft gejokt') zal er nooit en te nimmer iets ten voordele uitpakken voor de uitgeknepen, belogen en verraden burger. Politici vertrouwen op hun 'democratische' parlementaire stelsel van 'vast vet' dat gevestigde partijen vormen en weten zich verzekerd van de totale uitsluiting van de burger aan democratische inspraak. Ja, je mag stemmen, maar zelfs al haalt jouw partij 60 zetels, zelfs dan maakt de elite wel uit wat de regering wordt.
Flauwekulstelsel, een modern land onwaardig, met politici zonder moraal, principes en ruggegraat. Uw grondwet is een recycled stuk WC papier.

Rest In Privacy | 01-02-17 | 18:40

Captain Pervert | 01-02-17 | 15:38
.
Het probleem in Europa: 28 verschillende talen.

Musset | 01-02-17 | 18:02

-weggejorist-

joepiedepeopie | 01-02-17 | 18:01

Of je het nu eens bent met Thierry of niet, de timing van dit optreden is fantastisch zo vlak voor de verkiezingen.

joepiedepeopie | 01-02-17 | 18:01

Thierry heeft zoooo gelijk. Als hier niks mee wordt gedaan, is vrees ik een revolutie het enig middel dat het volk rest om de macht terug te nemen.

Janneus | 01-02-17 | 17:35

Lafayette | 01-02-17 | 17:05
Ondanks de voorsprong van 2 jaar die VNL heeft op FvD, wint FvD het voor mij op alle fronten. Intelligenter, welbespraakter, vernieuwender en een beter partijprogram.

KlunsJohannus | 01-02-17 | 17:30

Ik wil Thierry Baudet bij dezen uitroepen tot beoogd redder des vaderlands. Mijn stem krijgt hij met FvD!

KlunsJohannus | 01-02-17 | 17:21

Dat onze oerouders fouten gemaakt hebben dat is een wijsheid. Hadden ze maar de Baudets en de Jan Roos zijn voorouders in Lascaux laten zitten, dan hadddn ze vandaag nog muurschilderingen kunnen maken. Kijk naar de toekomst de over de rethoriek van het verleden zieltjes winnen is te goed koop. Baudet blijf bij jou kunnen en stop onmiddellijk tot heden geen zinnige uiting van jou vernomen.

Zappi | 01-02-17 | 17:14

De gevestigde politiek is een kwaadaardig kankergezwel met als uitzaaiing types als rutte, dijsselbloem en zo voort.

eu=shit | 01-02-17 | 17:11

ProAsfalt | 01-02-17 | 16:33

Goed om te weten: geen VVD, D'66 PvdA, en CDA deze verkiezingen. Maar daar was ik eigenlijk al uit.

Paljas | 01-02-17 | 17:05

@kanon0503 | 01-02-17 | 16:56
De heren van VNL missen de scherpte en het erudiete om echt te kunnen vechten. Ze worden dan ook weggezet als nep PVV en makkelijk genegeerd. Noem FvD elitair, maar dat doet niets af aan wat zij zeggen.
Verder is VNL simpelweg de afgelopen maanden niet in staat geweest een indrukmakende organisatie op te bouwen en de juiste mensen aan zich te binden. Die tijd is nu voorbij. Roos dacht het op zijn naam het wel te kunnen doen.

Lafayette | 01-02-17 | 17:05

@van heinde en verre | 01-02-17 | 16:52
Dat heb ik bij Joram van Klaveren en Louis Bontes ook, alleen Jan Roos vind ik, hoe goed z'n opmerkingen ook zijn, een beetje "te". Bij Baudet en Hiddema heb ik écht het gevoel alsof daar een paar intellectuele zwaargewichten rondlopen.

Nu vind ik van Klaveren en Bontes ook goed tijdens de debatten waarin ik ze heb horen spreken, maar ik denk dat Baudet en Hiddema er een hoger niveau aan kunnen geven. De tijd zal 't leren... zolang dat linkse tuig en die viezerikken als de VVD leugenaars maar flink op hun politieke donder gaan krijgen.

kanon0503 | 01-02-17 | 16:56

Thierry is echt geen verkeerde vent, en schrijft uiteindelijk al jaren over de ellende die onze bestuurders veroorzaken ter meerdere eer en glorie van vooral zichzelf (lees portemonnee),bovendien heeft hij een coryfee aan weten te trekken als een Hiddema, is me heel wat waard om die twee bezig te zien in de tweede kamer. Lijkt wat elitaire club, maar valt erg mee, gewoon common sense, en dat is al een enorme vooruitgang.

corbiere | 01-02-17 | 16:55

@kanon0503 | 01-02-17 | 16:47
Bij FvD krijg je het gevoel met daadwerkelijk slimme mensen te maken te hebben. Dat is bij geen enkele andere partij zo.

van heinde en verre | 01-02-17 | 16:52

@ProAsfalt | 01-02-17 | 16:33
Verbazend hoe Omtzigt uitstekende vragen stelt, maar altijd met het slappe aftreksel van het CDA meestemt/moet stemmen. Ik vermoed dat hij moet meestemmen om nog enige macht te behouden. Ze hebben hem al eens gedegradeerd.

van heinde en verre | 01-02-17 | 16:50

@mallekater | 01-02-17 | 16:02: wat een wijvenargumentatie: omdat je zo raar naar me kijkt, luister ik gewoon niet. Echt een VARA-argument: de toon staat me niet aan, dus we hoeven de brenger van de boodschap ook verder niet serieus te nemen.
Wat staat je niet zo aan? Dat hij een stropdas om heeft? Zijn haren gekamt heeft? Ondertussen staat hij toch maar in de Tweede Kamer.

ole guapa | 01-02-17 | 16:47

Dat was te verwachten natuurlijk. Jammer, maar niet verrassend verder, dat deze toespraak niet breder werd opgepikt door de media. Dat zou een vloedgolf van stemmers opleveren die massal naar een andere partij overstappen.

Ik ben lid van VNL, maar stem dit jaar op FvD. Mede omdat je VNL éigenlijk niet bijzonder veel hoort, maar ook vooral omdat Baudet, Hiddema en de rest bij FvD gewoon een ontzettend sterk en duidelijk verhaal hebben. Zo ook met deze toespraak. Ook al krijgen ze maar één zetel, dat zou al genoeg zijn om de beweging in gang te zetten samen met de andere partijen (zoals VNL, PVV, PvdD etc).

kanon0503 | 01-02-17 | 16:47

Ik hoop dat Thierry en zijn partij FvD dé grote verrassing wordt bij de aanstaande verkiezingen. Ik ga er in ieder geval op stemmen en hopelijk zeer veel mensen, die zien dat deze partij een hele belangrijke rol gaat spelen in de toekomstige politieke arena.
10 á 12 zetels lijkt me wel wat als nieuweling en daarna langzaamaan ontwikkelen en uitbouwen tot een gerenommeerde grote beschaafd rechtse no-nonsense partij!
Zeg maar dag tegen die nep rechtse partij VVD.

BadLieutenant | 01-02-17 | 16:46

Voor een ieder die nog gelooft dat ze het van te voren echt niet wisten dit linkje: www.sdnl.nl/emu-1.htm
Gelukkig dat er internet is.
Endoxa | 01-02-17 | 16:01

Ja surfer, moe je wel die erbij pasten
www.sdnl.nl/emu-1.htm
(VK-artikel uit '97 met tegen Euro/Emu-tekenaars)

Organische evolutie | 01-02-17 | 16:46

Cuban8 | 01-02-17 | 13:22
VVMU geldt ook voor inhoudsloze jij-bakken door ongeïnformeerde nitwits. Maar wel jammer van dat stemrecht. SP naar ik vrees?

Professor Superhirn | 01-02-17 | 16:44

Lekker duidelijk verhaal van de VVD. Ze gaan stevig borgen, verankeren, opplussen en investeren. Trekt dus allen alvast uw portemonnee.

Schaaldier | 01-02-17 | 16:40

De Enquête komt er niet zoals verwacht. Naast de VVD, D'66 en PvdA heeft ook het CDA tegen gestemd.

Door het CDA komt de onderste steen niet boven.

Onthoudt dat goed als u op de alternatieve gevestigde orde stemt.

ProAsfalt | 01-02-17 | 16:33

@Nathan R Jessup | 01-02-17 | 15:03
Nee, dat is niet zo. Ten eerste zou de ECB dat absoluut niet willen, omdat de Euro daarmee in waarde daalt. Ten tweede kan Nederland nieuw schuldpapier uitgeven.

Een lening in Euro's zal tenslotte steeds verder in waarde verminderen en het netto te betalen bedrag zal dus steeds goedkoper worden. Nederland zou een voorbeeld aan Zwitserland moeten nemen. Helaas durven we niet en blijven we met domme debatten zitten.

van heinde en verre | 01-02-17 | 16:25

Die Euro is compleet kansloos. Als er al een economisch voordeel is (Ze weten het niet, precies hetzelfde argument wat ze gulden nostalgisten verwijten, het is immers niet meetbaar), dan is het marginaal t.o.v. de gulden (Het hoofd van het CPD noemde het voordeel destijds een weekloon op jaarbasis, wat achteraf ook uit zijn duim gezogen bleek te zijn). Tegenover dat discutabele marginale voordeel staat in ieder geval met zekerheid te stellen een hoop extra risico wat je neemt. (Garant gaan staan voor andermans schulden, andermans banken, landen die niet kunnen concurreren en failliet gaan, dominosteentjes die allemaal met elkaar verwezen zijn). Het is een grote ellende. Uiteraard dat de usual suspects VVD-PVDA-D66-CDA daar liever niet te veel bij stil willen staan. Zij hebben ons dat gedrocht destijds immers opgedrongen.

Banana008 | 01-02-17 | 16:22

Goede vent die Terry!

Nibdib Niddib | 01-02-17 | 16:22

@ dalskog | 01-02-17 | 14:57
"U vertegenwoordigt D66?" Ik begrijp even niet op welke basis u deze conclusie trekt. Om u gerust te stellen: D66 hoort niet bij de partijen waarop ik ga stemmen. Ik hou niet zo van fractievoorzitters die telkens met de wind mee draaien.

Mannes | 01-02-17 | 16:14

Ik snap niet wat die Nijboer en Pimpelmees in de kamer te zoeken hebben, wat een kansloze droplullen, sorry penissen jujubes.

Hebbiehemookweer | 01-02-17 | 16:10

@Lafayette | 01-02-17 | 14:55
Baudet is toch van het Forum van Democratie. Hij heeft toch veel supporters? Waar zijn die dan? Bijvoorbeeld bij zorgdebatten ziet de tribune vaak wel vol.!

Mannes | 01-02-17 | 16:08

Als Thierry niet zo'n zelfingenomen drolletje was zou ik wel op zijn partij stemmen, maar iets in hem staat me heftig tegen.

mallekater | 01-02-17 | 16:02

Voor een ieder die nog gelooft dat ze het van te voren echt niet wisten dit linkje: www.sdnl.nl/emu-1.htm

Gelukkig dat er internet is.

Endoxa | 01-02-17 | 16:01

@Thieme: ik zou 'r doen...

Bracula | 01-02-17 | 15:58

Die enquete komt er ooit. Dijsselbloem is een sokpop zonder monetair benul, bewust benoemd zodat anderen het beleid kunnen bepalen. Een voorzitter moet zeker niet teveel verstand hebben (komt dat goed uit!). En dus gooit ECB nu nog altijd de geldscheppingskraan open om die regelrechte kut-euro in stand te houden. En de Grote Afschrijvingsronde op Griekse schulden komt er nog aan! Weg geld van NL belastingbetalers. Bovendien hebben we niet Griekenland, maar vooral Duitse banken gesteund. Het gaat uiteindelijk hoe dan ook fout. Even geduld a.u.b.

FnurkY | 01-02-17 | 15:56

Die financiële man van de pvda was op zijn teentjes getrapt door Dhr Baudet. Deze vergeleek een parlementaire enquête naar de invoering van de euro met het Neurenberg tribunaal.
Het Neurenberg tribunaal was uiteraard bedoeld om de verantwoordelijken van het het misdadige nazi regime te straffen. Maar ook en misschien wel vooral, om de waarheid te vinden overheid hoe het ooit zover heeft kunnen komen.
In die zin gaat de vergelijking natuurlijk heel goed op.
Dat de partijen van Lubbers, Kok en Zalm geen behoefte hebben aan de waarheid, kon iedereen van tevoren aanvoelen. Dat d66 na de verkiezingen in het kabinet wil, met de drie partijen van bovengenoemde heren, staat vast. Ze verloochenen opnieuw hun eigen democratische uitgangspunten. Wie is daar verbaasd over?

FCDenBosch | 01-02-17 | 15:55

@van heinde en verre | 01-02-17 | 15:24
Een onderbouwde heroverweging van de euro zou inderdaad een veel beter debat opleveren. De voorgestelde parlementaire enquête is een koe in de hol kijken en word/is dus ook gewoon afgeblazen. Een beetje voortschrijdend inzicht gecombineerd met wat inzicht is ver te zoeken bij onze bestuurders (wat ze overigens ook niet doen... besturen).

dik van bril | 01-02-17 | 15:53

@R.B.Scott | 01-02-17 | 15:40
Omdat als FvD dat nu al zou zeggen er direct een cordon sanitair op hen gelegd wordt.

Lafayette | 01-02-17 | 15:50

@Captain Pervert | 01-02-17 | 15:38
Over het algemeen hebben gekozen beroepspolitici ook geen voeding meer met 'de mensen'.
Het zou mooi zijn als we op een Farage zouden kunnen stemmen vanuit Nederland, maar het probleem is gewoon dat middelgrote en kleinere landen in zo'n democratie geen kans maken. Dus krijg je weer allerlei wegingsfactoren etc etc. Democratisch gedrocht.

Lafayette | 01-02-17 | 15:42

@Captain Pervert | 01-02-17 | 15:38
Monetaire samenwerking zonder Euro, maar met de ECU (voorloper van de EURO) is inderdaad véél logischer. De Ecu was een gewogen gemiddelde van alle andere munten. Waarom dat concept niet verder is uitgebouwd begrijp ik niet. Dat had een hele hoop problemen gescheeld.

van heinde en verre | 01-02-17 | 15:41

Waarom geen kwaliteits-pact tussen Baudet en Wilders..?

R.B.Scott | 01-02-17 | 15:40

Ik voorspel dat Nederland op den duur uit de € gaat en naar de ouderwetse Florijn terugkeert.

Hebbiehemookweer | 01-02-17 | 15:39

Als FvD nou eens niet zulke domme dingen bepleitte hadden ze mijn stem, want intelligente mensen genoeg daar.
De euro is niet het probleem. Je kunt prima monetair samenwerking met respect voor souvereiniteit. Het probleem zit in de ongekozen beroepspolitici in Brussel die totaal geen voeling meer hebben met de mensen waarvoor ze zeggen hun werk te doen.

Captain Pervert | 01-02-17 | 15:38

Een parlementaire enquete gaat niets meer opleveren dan we al weten.

Ik begrijp niet waarom Thierry niet instak op een heroverweging van de Euro. Met echte overwegingen. Dus zonder Poetin en Trump, maar wel met cijfers en onderbouwing. En eerlijke scenario's over de gevolgen.

Waarom wordt het ons, het volk, Godsonmogelijk gemaakt om een weloverwogen besluit te nemen? Waarom wordt elke discussie gekaapt door een stelletje Eendagsvliegen die bij elk argument meteen aan de Prozac van het onderbuikgevoel moet?

Wat dat betreft is de democratie wel dood. Een normaal debat bestaat niet meer.

van heinde en verre | 01-02-17 | 15:24

Dijsselbloem houdt een interessant betoog over de Griekse crisis, de lage rentestand (en de bankencrisis en/of financiële markten).
Zijn verhaal is als volgt: doordat de rente door de EURO heel laag is geworden, konden de zuidelijke landen heel veel lenen (in de particuliere markt). De financiële markten (ik lees: de banken) maakten geen onderscheid tussen de landen. Met name tussen Noord en Zuid, terwijl dit niet rationeel was, want het risico is niet gelijk. Het risico is voor de zuidelijke landen veel groter, echter de financiële markten hier de rente voor alle landen laag (= nagenoeg gelijk). Voor de noordelijke landen maakte te dat niet veel uit want de rente was voor ons altijd al laag. Echter niet voor de zuidelijke landen zoals Spanje, Griekenland. Griekenland zo stelt Dijsselbloem kon door de veel te goedkope leningen met een dikke 40% groeien. Na de crisis (beter mijns inziens: de crisis is nog gaande) is de Griekse economie 25% gekrompen. Met andere woorden zo begrijp ik, is de Griekse economie per saldo gegroeid.

Waarop ging Dijsselbloem niet in? Dat was waarom de banken geen onderscheid hoefde te maken. Het waarom kan ik u wel vertellen. Als de banken in de problemen komen, dan wisten zij dat de belastingbetaler de zaak ging ophoesten. Dat is gebleken. Voor miljarden werden en worden de banken gered. De gelden die naar Griekenland gaan, gaat niet naar het Griekse volk, neen dat gaat gewoon naar de banken.
Kortom: Dijsselbloem en andere politici hadden de zaak gewoon moeten laten ploffen. Keihard. Dat is de enige waar de financiële markten (baken) van leren. Nope, het tegenovergestelde is nu gaande. De ECB print grote hoeveelheden papier (= gratis geld) om staatsobligaties op te kopen. En zelfs dat is niet genoeg. Tegenwoordig wordt zelfs bedrijfsobligaties opgekocht. Door de ECB. Hoe gek wil je het hebben dat de ECB individuele bedrijven gaat helpen?

De grote klap komt op grond hiervan nog. Ook gratis geld zal worden gered. Het redden van (gratis) op de beurs kan alleen maar door te verkopen voordat een ander dat doet. Als de angst er goed inslaat en men gaat het geld redden dan wil iedereen heel snel door dezelfde deur naar buiten.

Het zal mij benieuwen hoe zich dat ontwikkelt op termijn.

ProAsfalt | 01-02-17 | 15:23

Dijsselbloem babbelt alsof ie zijn honderdste lezing voor een Rotary houdt. Lijkt niet te beseffen waarom het gaat.

Ci Ty33 | 01-02-17 | 15:22

@NoblesseOblige | 01-02-17 | 14:40
Overtuigende analyse. Het verbazende is dat geen enkel kamerlid dit durft te zeggen, al ze het al weten of snappen. Terwijl het volk waarschijnlijk wel vrede zal hebben met de echte redenen.

van heinde en verre | 01-02-17 | 15:16

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:51
Fair point, misschien had ik onbewust mijn euroscepticisme=populisme=heurt niet bril op.

Zosima | 01-02-17 | 15:15

Forum of Greet ?
Ik gun Thierry een plekje op het strijdtoneel.
En hopelijk kan ook Theo een stukje humor in de kamer toevoegen.

Kamervraag | 01-02-17 | 15:13

Ik weet dat de euro ons is opgedrongen, net als de EU en de daarmee geldende regels. Dat is niet nieuw. Maar de Tsjeries van deze wereld sliepen ca. 18 jaar geleden nog en dus hebben we het geslikt. Maar om nu miljoenen te gaan uitgeven om de ondertussen hoog bejaarde bewindslieden van weleer politiek correct te horen bazelen over toen... ik kan de toegevoegde waarde niet zien.

dik van bril | 01-02-17 | 15:07

En nog de vraag "zou u het met de kennis van vandaag de euro ook zo hebben ingevoerd" met ja durven beantwoorden. Heb ik ook een interruptie: "zou u nu dan ook eerlijk alle nadelen durven vertellen die nu gebleken zijn? Bankenunie, minder zeggenschap, eurobonds, pensioenrisico's, geldstroom naar zuiden? Of alleen de voordelen?". Het is duidelijk als dat bij uitleg naar de bevolking was gedaan er nog veel meer tegenstand was geweest en een referendum een NEE opgeleverd zou hebben.

Ook leuk dat ze citeren dat er toch echt "ever closer union" in het verdrag staat, alsof dat mandaat levert om een euro als chantagemiddel in te voeren om allerlei andere dingen te dwingen. Alsof dat eerlijk destijds zo is uitgelegd. Opvallend ook om dat verdrag als voorbeeld te gebruiken van "democratisch dus mee ingestemd". Het referendum daarop leverde een NEE op, de lettertypewijzigingen daarna werd niet meer aangeboden aan het volk.

En als het argument weer is het volk is te dom om te beslissen over iets concreets als een euro, waarom het volk dan wel toevertrouwen eens in de 4 jaar een stem uit brengen op een partij waarbij de onderwerpen die nog gaan komen nog niet eens bekend zijn.

Dijsselbloem verschuilt zich achter dat al vaker over muntunies is gesproken, ja op regeringsniveau, geen burger die daar mee bezig was, of partijen die dat in hun verkiezingsprogramma meenamen, DUS niet democratisch.

En waarom geen enquête? Het gaat om vertrouwen herstellen, als daar uit komt dat alles toch goed is gegaan, is dat toch goed voor het vertrouwen? En als daar uitkomt dat het niet goed is gegaan, zou de Pvda/D66/VVD dat toch OOK moeten willen weten? Leg dat maar eens uit.

een_mike | 01-02-17 | 15:07

@Nathan R Jessup | 01-02-17 | 15:01
Kunnen ook 2 miljoen zijn echter merendeel zal snel worden vervuld. Het gaat dus om het verschil van de vacatures en de vervulde vacatures. Het CBS meet dat per kwartaal. Dit wordt de openstaande vacatures genoemd. Het gaat om de openstaande vacatures die rond de 162.000 ligt. Waarom die miljoen ineens rond dwaalt, dat zal ongetwijfeld wel met de verkiezingen te maken hebben.
Trap er niet in, zou ik zo zeggen.

ProAsfalt | 01-02-17 | 15:05

Een jaar of 6 geleden was er het boek "The Tragedy of the Euro" van Phillip Bagus.

Lezenswsaardig!

Gratis te pdfdownloaden. Gewoon op de titel Googelen.

Poekieman | 01-02-17 | 15:05

Aan alle GLVPVDA66 trollen, het is natuurlijk niks wat dagelijks over de balk gegooid wordt nee de kosten van een parlementaire enquete of kamervragen die zijn echt hoog. Ga toch op Joop met je vriendjes spelen.

bijna_raak | 01-02-17 | 15:04

@atheïstisch stemvee | 01-02-17 | 14:24
"Die lage munt mag wat kosten dan. Inmiddels staat iedere werkende Nederlander garant voor €20.000,- En het blijft oplopen."

Je weet dat deze schuld ingelost moet worden wanneer Nederland besluit de euro te verlaten?

Nathan R Jessup | 01-02-17 | 15:03

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:28
"Neen, dat is niet geval want er zijn ongeveer 162.000 openstaande vacatures en er staan rond de 490.000 te trappelen om Betaald aan de slag te gaan."

Op di moment zijn er 965.000 vacatures.
www.jobbird.com/nl/nieuws/5302613/de-...

Nathan R Jessup | 01-02-17 | 15:01

Cuban8 | 01-02-17 | 13:22
Dat is dan nieuw en beter te verdragen, wat mij betreft.

corbiere | 01-02-17 | 15:01

@dik van bril | 01-02-17 | 14:54
Wat weet je dan? Dat is nu net het punt. Er zijn nogal wat versies van "wat je weet". En zoals gezegd, van een paar miljoen merk je niets. Liever parlementaire enquetes dan bevriende consultantbedrijfjes die voor heel wat meer centen binnen harken aan voorspelbare rapportjes

Lafayette | 01-02-17 | 14:57

Mannes | 01-02-17 | 14:53
U vertegenwoordigt D66? Het publiek is totaal niet op de hoogte omde NPO en MSM hier totaal geen aandacht aan besteden. Overigens is er via de alternatieve kanalen zoals de reaguursels hier zeker wel aandacht voor. En dat gaat alleen maar meer worden. Overigens hebben de mensen die hier interesse in hebben vandaag ook gewoon werk te doen.

dalskog | 01-02-17 | 14:57

Door de lage rente en het geld printen van Draghi loopt de economie tijdelijk weer, wel zo makkelijk vlak voor verkiezingen in Nederland en Frankrijk. Zou zomaar kunnen dat Draghi daarom zolang door mag gaan met geld printen. Het verhaal van Thierry komt door de aantrekkende economie te laat. Mensen denken allemaal "het loopt toch weer, prima beleid". Slim gespeeld door de EUfielen.

Watching the Wheels | 01-02-17 | 14:57

Mannes | 01-02-17 | 14:53
Of de MSM heeft weer eens gezwegen.

bakoenin | 01-02-17 | 14:55

Er word wel vaak gesteld dat de econ schade van uittreding uit de euro groot zal zijn.
Maar wat is de schade als we erin blijven?

Paljas | 01-02-17 | 14:55

@Mannes | 01-02-17 | 14:53
Moet je vaker naar dat kanaal kijken. Buiten af en toe een schoolklas zit er zelden iemand op de tribune.

Lafayette | 01-02-17 | 14:55

Het gaat erom dat je geld gaat uitgeven aan iets wat je al weet Lafayette. Dus nogmaals, met welk doel? Geld uitgeven om de waarheid die je al kent NOGMAALS te kennen? Ik kan Nederland prima een rechtstaat noemen zonder deze kapitaalvernietiging.

dik van bril | 01-02-17 | 14:54

De invoering van de EURO en de uitbreiding van de EU is veel te snel gegaan. Het is te gemakkelijk de schuld van het minder functioneren van de munt te wijten aan de economische crisis. Hier is van te voren dus niet goed over nagedacht. Politici hebben immers maar weinig tijd om te scoren. Opvallend is de bijna lege publieke tribune. Het onderwerp leeft dus kennelijk niet echt bij het grote publiek.

Mannes | 01-02-17 | 14:53

Watching the Wheels | 01-02-17 | 14:51
Inderdaad, handig hoor zo een computer en een printer. U wilt 80 miljard? in welke coupures. OK. Printen maar.

bakoenin | 01-02-17 | 14:53

@bakoenin | 01-02-17 | 14:44
Dat printen ze wel weer bij tegen die tijd. Het is een spelletje.

Watching the Wheels | 01-02-17 | 14:51

Zosima | 01-02-17 | 14:42
Baudet is een beschaafde man en hield een zeer beschaafd betoog, derhalve slaat uw comment als kut op Dirk.

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:51

dik van bril | 01-02-17 | 14:42
Ach van bril. Die paar miljoen voor een enquête is een miniem stukje van wat de Euro ons gekost heeft en wat die ons nog gaat kosten. Dat merken we niet eens. Weet je wat, we schakelen daar gewoon een paar backbenchers voor in die toch maar de hele dag zitten te slapen in de kamer. Hebben die ook wat te doen.

bakoenin | 01-02-17 | 14:50

dik van bril | 01-02-17 | 14:42
Wat is er? Bang dat er iets aan het licht komt dat je niet bevalt?

K. Van Daal | 01-02-17 | 14:50

@dik van bril | 01-02-17 | 14:42
Een land dat niet bereid is geld uit te geven aan waarheidsvinding kan zich geen rechtstaat noemen. Wat het kost zou geen reden moeten zijn het niet te doen.

Lafayette | 01-02-17 | 14:48

Maya de Blij | 01-02-17 | 13:26
Vergeet ook niet dat die 2200 miljard als het fout gaat publieke schuld is geworden. Dus van u en mij.

bakoenin | 01-02-17 | 14:44

Begrijp ik nou goed dat er hier mensen zijn die een parlementaire enquête over de invoering van de euro toejuichen? Dus er moeten nog meer miljoenen vloeien? Met welk doel? De waarheid achterhalen??? MEEN JE DAT NOU!!!??
Zal ik je de waarheid vertellen of weet je hem zelf ook al? Zullen we hier even lekker geen cent meer aan uitgeven joh?

dik van bril | 01-02-17 | 14:42

Ik steun Baudet zijn kritische houding, maar probeer dit dan wel op een beschaafde manier naar voren te brengen. Het mooie aan de Nederlandse politiek is juist dat men niet tegen elkaar staat te schreeuwen zoals in Engeland gebeurd. Dat zou hem ook helpen om als gerespecteerde partij bekend te staan, zodat de gemiddelde burgerlul ook makkelijker op je gaat stemmen. Dus minder persoonlijke aanvallen a.u.b.

Zosima | 01-02-17 | 14:42

alexbl | 01-02-17 | 14:31
Inderdaad, weinig mensen zien of horen dit! Daarom moet net als bij Trump een burgerbeweging onstaan die via de social media het nieuws verspreid. Of een site als Breitbart die de andere kant van het nieuws laat zien en een groot bereik heeft. Wat dat betreft hebben we alleen GS en Elsevier, maar diens bereik is veel kleiner.

dalskog | 01-02-17 | 14:41

Waarom de euro tot stand gekomen is al lang bekend. Die beslissing is buiten Nederland genomen, dus het is zeer de vraag of Nederlandse enquête iets toevoegt.Drie belangrijke redenen voor de euro:
1) (de belangrijkste) De Fransen waren het zat om voortdurend door de Duitsers economisch overvleugeld te worden. De sterke D-mark was hun een doorn in het oog. De euro was nodig om meer macht naar de Fransen (en hun zuid- Europese bondgenoten met eveneens zwakke munten) te krijgen. De Duitsers (Kohl) zijn er in meegegaan om geen tegenwerking bij de Duitse eenwording te ondervinden.
2) De basis van de EU is altijd economisch geweest. Het bedrijfsleven en de multinationals wilden een Euro omdat het hun veel geld zou besparen. Wat kon hun dat schelen als dat ten koste van individuele landen zou gaan; geld is belangrijker.
3) Voor de aanhangers van een Verenigde Staten van Europa was dit een logische stap die de landen zou dwingen tot nadere samenwerking en uniform beleid. Tevens was het weer een manier voor de Fransen (en Italianen) om de macht en invloed van de Duitsers te verminderen.
Voor Nederland was het daarna een kwestie van "slikken of stikken". Gezien onze afhankelijkheid van Duitsland, konden we ook niet anders dan volgen.
Van mij mag een enquête, maar eigenlijk is het een doorzichtige poging van dhr. Baudet om publiciteit te genereren met de verkiezingen in aantocht. Dat blijkt ook uit het gebazel over Dijsselbloem. Wij hebben ons aan de 3% gehouden omdat we:
a) graag het braafste jongetje in de klas willen zijn
b) de Fransen (en andere zuid-Europese) landen zich consequent niet aan de 3% norm hielden was al ernstig genoeg. Als wij dat ook niet deden (min of meer), zouden we het recht verliezen begrotingsdiscipline te eisen. En de Euro is immers een voortdenderende trein die niet uit de rails mag lopen (politici durven niet meer uit te stappen).
Of we nu nog uit de Euro kunnen, en zullen, stappen is zeer de vraag want:
a) de economische schade zal groot zijn,
b) de politieke moed om eruit te stappen zal geen meerderheid in het parlement krijgen.

NoblesseOblige | 01-02-17 | 14:40

@Feynman | 01-02-17 | 14:30
Het zou hier moeten gaan over de Euro, maar Koolmees sleept er van alles bij om het linkse onderbuikgevoel te dienen.

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:39

Ben-Bataaf | 01-02-17 | 14:23
RTL4 en NPO zijn w.b. verslaggeving en programma's een pak van hetzelfde linkse agitproplaken. Dus weinig hoop voor Baudet.

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:37

Glasgow Argus | 01-02-17 | 13:56

Iemand die het begrijpt. Binnen de EU bestaat er geen toeval. Er zijn dus ook geen weeffouten met betrekking tot de Euro want er moet en er zal een Verenigde staten van Europa komen met 1 superparlement in Brussel. Hoe meer macht je centraliseert, des te makkelijker het is om grote groepen (inwoners van Europa) te controleren cq in het gareel te houden. We hebben alleen maar gezeik met de EU en die k*tmunt.

Mr.Robot777 | 01-02-17 | 14:36

@alexbl | 01-02-17 | 14:31
Klopt. De MSM shoppen vervolgens in de minst schadelijke zinnen voor de hun beschermheren.

Lafayette | 01-02-17 | 14:35

Hoe werkt het nu verder? Hoofdelijke stemming??

Waakvlam | 01-02-17 | 14:31

Wat is D66 toch een kutpartij. Tenzij je zelf tot de oogkleppen ophebbende elite behoort...

Hufter | 01-02-17 | 14:31

Jammer dat dit soort debatten maar door zo weinig mensen gezien wordt... zou D66 zo 5 zetels kosten dit gebazel.

alexbl | 01-02-17 | 14:31

De euro is geen onderdeel van:

Globaal toezicht op banken die in alle munten handelen en bezitten.
Inlichtingendiensten tbv veiligheid
Binnen de globalisatie is de euro onnodig, en dus ook voor de Europese markt.

Is ook totaal niet nodig voor Europese samenwerking, niet voor de Navo, niet in de strijd tegen terrorisme en zo verder.

D66 staat nu voorbeelden van de euro uit de duim zuigen, zelfs op beleidsterreinen die uberhaupt niet in geld denken. Als dit je beste argumenten zijn beste Koolmees, kan je beter stilzitten terwijl je geschoren wordt.

Feynman | 01-02-17 | 14:30

Cuban8 | 01-02-17 | 13:22
Wauw.
U bent echt intens dom.

jemagookniksmeer | 01-02-17 | 14:30

Het is niet te bevatten, er is een D66`r die nog erger is dan Peggold.
Wat een arrogante, zelfgenoegzame lul.
Badinerende klootzak, kan hem niet anders samenvatten.

Maya de Blij | 01-02-17 | 14:29

Als de gewone Nederlander nu ook eens (in)zag hoe pvda/vvd/d66 met autonomie van Nederland omgaan. Maar helaas gaat bijna niemand weet hebben van dit debat om te zien dat er partijen zijn die veel meer de macht in dit land verdienen en die wel voor zijn/haar burgers opkomen: PVV, FvD, PvdD. De NPO en mainstream media dienen zich te schamen. Die halen ook alleen maar Trump En Poetin erbij om de Euro en het beleid van de EU en de bestuurlijke elite te verdedigen.

dalskog | 01-02-17 | 14:29

@DerFoehrer | 01-02-17 | 14:17
Goh, wij gaan weer op de persoonlijke toer in plaats dit neo-liberale gure rechtse beleid aan de kaak te stellen.

Laten wij het zuiver houden, namelijk: is er wel genoeg werk voor een ieder?

Neen, dat is niet geval want er zijn ongeveer 162.000 openstaande vacatures en er staan rond de 490.000 te trappelen om Betaald aan de slag te gaan.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:28

NSB'66. Landverraders. Schermen met Trump en Poetin om het verlies van 20.000 Euro per Nederlander goed te praten.

Als het om inhoud gaat dan doet NSB'66 voortdurend wat ze de populisten verwijt. Zo snel mogelijk op het onderbuikgevoel surfen.

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:27

@DerFoehrer | 01-02-17 | 14:23

Ik zou die Koolmees van D66 lekker laten doorratelen ja. Niet te veel aandacht aan schenken, laat staan dat je er agressief van moet worden. Als we elke keer agressief moeten worden als we onzin in de kamer horen, dan moet iedereen daar met een hoge bloeddruk rondlopen.

Beter_Posz | 01-02-17 | 14:27

Marianne Thieme's going for the kill
vereist een David Attenborough commentaar

Tobi | 01-02-17 | 14:26

D'66 durft het woord arbeidsomstandigheden in de mond te nemen. Schaam u, D'66! Enige wat D'66 voor heeft gezorgd is het afbreken van de arbeidsomstandigheden in Nederland door het grote aanbod van gratis arbeidskrachten.

Maar goed, D'66 gaat het klimaat redden door de EUSSR. Dan kan de sla, die momenteel uit Spanje komt, nog duurder worden. Sla, alleen nog maar voor de D'66 elite.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:24

@Nathan R Jessup | 01-02-17 | 14:19
Die lage munt mag wat kosten dan. Inmiddels staat iedere werkende Nederlander garant voor €20.000,- En het blijft oplopen. Ik hou niet zo van pokeren om grof geld.

atheïstisch stemvee | 01-02-17 | 14:24

Nooit meer oorlog dus EU want Trump en Poetin aan de macht. Alsof Trump of Poetin de laatste wereldoorlog hebben veroorzaakt. Volgens mij hebben ze ons bevrijd van de Duitsers waar Merkel er ook 1 van is.

Leugens leugens.

doskabouter | 01-02-17 | 14:24

@Beter_Posz | 01-02-17 | 14:22
Dus jij zou altijd kalm kunnen blijven als die nozems iedere keer maar weer over Trump, EÜ etc... bezig blijven?

DerFoehrer | 01-02-17 | 14:23

Die Thieme had ik nooit zo in beeld, maar die zegt in dit debat wel hele zinnige dingen in de duscussie met Koolmees van D'66.

Wering | 01-02-17 | 14:23

Ik stem FVD, ik vind deze club echt een aanwinst voor ons land.
Ik zie ze alleen op de NPO te weinig terug. Dat kan ik enigszins begrijpen want ze willen die inperken.

Maar waarom RTL aan die boycot mee doet?

Heer Wester, ik verzoek u als onafhankelijk journalist op te treden.
U hoeft als commerciële het establishment niet te dienen.
Kies plek aan de juiste kant van de geschiedenis.

Ben-Bataaf | 01-02-17 | 14:23

Kijk hem arrogant lachen.
Met je gekke voorhoofd.

Maya de Blij | 01-02-17 | 14:23

Ofschoon Tiemen van de dierenpartij is, pakt ze die kutvogel van D66 heel goed aan. Chapeau!

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:22

Die Thieme heeft moeite met de Nederlandse taal. Misschien dat ze door de agressie in haar verhaal niet uit haar woorden komt?

Beter_Posz | 01-02-17 | 14:22

Eurofiele kudtpartij D66 zit met zweet in de poepert dat ze uit hun pluche van Brussel worden gewipt. Wen er maar aan

Waakvlam | 01-02-17 | 14:22

@Idioterie | 01-02-17 | 14:17
hahaha, ik zat er al op te wachten

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:22

D'66. Het Nederlandse Volk zal er wel massaal opstemmen. Als de Tanks van Poetin en Trump niet over de Nederlandse vlakte zullen rollen dan maak je met zekerheid kennis met de rollende tanks van de EUSSR over de eens zo vredige Nederlandse laagvlakte.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:22

D66, de partij die het woord democraten van de democratie heeft gestolen. Wanneer vliegt het Koolmeesje naar EU-Brussel?

De Vrijlansier | 01-02-17 | 14:22

Laten we alsjeblieft hopen dat mensen D66 doorzien en er niet meer in trappen. Een partij die al 10 jaar niet meer geregeerd heeft. Zo dolgraag wil.

Een partij die al 10 jaar dezelfde leider heeft. Een partij die vol zit met gehersenspoelde mensen die alleen maar in D66 termen kunnen denken. Die elk weekend wel aan de bak moeten voor D66 hersenspoeling.

Gatverdamme wat ben ik het zat.

doskabouter | 01-02-17 | 14:22

D66 vindt de EU bittere noodzaak. Bewijzen blijven uit.

En natuurlijk vindt D66 dat ze goed bezig zijn de EU meer te democratischer te maken. Dit blijkt verder uit niets.

Poetin en Trump worden er met de haren bijgesleept. Wat een idioot. Gelukkig wordt hij geinterrumpeerd (door Thieme).

D66 gooit Europa, EU en de Euro weer eens door elkaar naar eigen believen.

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:21

Je kan ook prima samenwerken zonder een gezamelijke munt hoor.

jip_86 | 01-02-17 | 14:21

Go Marianne! Say it how it is. De lul staat in z'n hemd.

dalskog | 01-02-17 | 14:21

Ik ga ook FvD stemmen. Ik wil Baudet en Hiddema in de Tweede Kamer.
De PVV, met alle respect voor Wilders' moed en engagement, was voor mij vanwege hun generieke anti-islam retoriek en extreem zionisme sowieso een keuze met 'incomplete satisfaction'.
En GeenPeil vind ik te romantisch.

WirMachenMusik | 01-02-17 | 14:20

Marianne on fire!

Lafayette | 01-02-17 | 14:20

Pak hem Marianne!

DerFoehrer | 01-02-17 | 14:20

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:07
Te snel gereageerd, zie ik.
Had het betoog ook nog niet gelezen.
Excuus!
Tobi | 01-02-17 | 14:07
Idem.
Ik ging uit van volksraadpleging.

Carmelita | 01-02-17 | 14:20

Wat is ze goed!

Hufter | 01-02-17 | 14:20

D66 smurf steekt liever alle energie in verbetering van de EU.
Heerlijk mevrouw Thieme, pak hem aan over zijn gezeik over Poetin en Trump.
Donder toch op, D66 dwaas.

Maya de Blij | 01-02-17 | 14:19

Thieme, Go for it!!

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:19

Goed verhaal, en éigenlijk geen speld tussen te krijgen.

"Gelukkig" heeft "onze" regering daar maling aan en gaan ze gewoon over tot de orde van de dag. Of ze beloven dat er ná de verkiezingen naar wordt gekeken en op wordt gestemd... wat in andere woorden hetzelfde is als het gewoon negeren en ontwijken tot er een goed slap antwoord op geformuleerd kan worden, waarna het alsnóg (weer) weggelachen kan worden.

Maar op één punt heeft hij ze in ieder geval nu al: negeer het, en de verkiezingsuitslag zal des te sterker aantonen dat de burger er klaar mee is. Doe je er wel wat mee en blijkt dat er inderdaad een hoop nagelaten en voorgelogen is, dan zal de verkiezingsuitslag er ook niet om liegen. Hoe dan ook is het hoog tijd dat de burger weer gezien en gerespecteerd gaat worden.

kanon0503 | 01-02-17 | 14:19

Nou daar gaan we, D66 sektelid Koolmees is aan de beurt.

Poetin, Trump, Poetin, Trump, Poetin, Trump, Poetin, Trump, Poetin, Trump, Poetin, Trump.

EU is groot.

Idioot.

doskabouter | 01-02-17 | 14:19

Baudet wil zich als frontsoldaat voor 45 presenteren. De euro is goed voor Nederland en Duitsland doordat de waarde van de munt laag blijft met de schuld van de Zuid Europese landen. Hierdoor hebben Nederland en Duitsland een sterker plaats in de wereldhandel. Een munt die alleen op de Nederland en Duitse economie gebaseerd was zou een veel hogere waarde hebben waardoor er minder verdient kan worden met de export.

Nathan R Jessup | 01-02-17 | 14:19

De eurofiele partijen CDA, D66, VVD en PvdA waren erg voor de oprichting van de EU, negeerden de uitslag van het referendum destijds, waren voor invoering van de euro, dus die gaan niet instemmen met een parlementaire enquête.
Dan moeten ze toegeven dat ze grote fouten hebben gemaakt en schijt hebben aan het volk. Gaan ze niet doen.

15 maart volgt hopelijk de afrekening met dit gajes.

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:18

Kijk, de partij die ooit ook eens directe democratie wilde; d666 is aan het woord. Alweer zo'n lulverhaal net als pvda, totaal niet op inhoud, maar insinuerend. Alsof Trump en Poetin ook maar iets met de fail van de Euro te maken hebben!

dalskog | 01-02-17 | 14:18

Weer een charlatan aan het woord, D66, Putin haters gaan we weer!

lanexx | 01-02-17 | 14:18

Hulde voor Thieme.

De Vrijlansier | 01-02-17 | 14:17

You tell 'em, Marianne!

zwarte_weduwe | 01-02-17 | 14:17

Thieme had een geweldig betoog. Alleen jammer dat de PvdD voor de Groene Khmer en Afrika is.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:17

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:16
En terecht, aan het werk luie uitvreter!

DerFoehrer | 01-02-17 | 14:17

Thieme doet weer een Catootje.

Idioterie | 01-02-17 | 14:17

En weer heeft de dierenpoes een scherp en degelijk verhaal.

Hufter | 01-02-17 | 14:17

Ik word bijna verliefd op Marianne. Uitstekend betoog!

Lafayette | 01-02-17 | 14:17

@Boerentrut | 01-02-17 | 14:13
PVV is helemaal niet zo links op sociaal-economisch vlak want de PVV is ook voor dwangarbeid vanuit de bijstand.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:16

Goddomme, Thieme is goed bezig! Jammer van veel van hun standpunten, maar als ik haar zo hoor zou ik er direct op stemmen.

DerFoehrer | 01-02-17 | 14:16

Há Marianne Thieme zegt weer eens wat zo ongeveer elk weldenkend mens vindt. Partij van de Dieren wordt gezien als klein, maar staat dichter bij de gemiddelde burger dan de gevestigde partijen.

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:15

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:13
Let ook eens op het stemgedrag van de bejubelde Omtzigt. Kritische vragen stellen en vervolgens met de fractie meestemmen. Met de CDA fractie, van de partij van Lubbers en Balkenende.

Glasgow Argus | 01-02-17 | 14:15

Omtzigt, wanneer stap je over naar het Forum voor Democratie?

De Vrijlansier | 01-02-17 | 14:14

Omtzigt kan beter overstappen naar FvD!
En Dijsselbloem wordt hopelijk gauw bloemverkoper in Griekenland.

dalskog | 01-02-17 | 14:14

@Waakvlam | 01-02-17 | 14:12
En waren ze er SNEL weer uit geweest.

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:13

Zou zo bij de PVV aan moeten kunnen schuiven. Goede die Thierry. Hopen dat de waarheid ooit eens boven tafel komt. Iets met "een andere wind, 15 maart"
Waakvlam | 01-02-17 | 13:34

Niet bepaald. Afgezien van het feit dat het beide EU/euro sceptische partijen zijn en een (redelijk) zelfde standpunt hebben over migranten, liggen ze mijlenver uit elkaar, met name op sociaal-economisch vlak.
De PVV is keihard links op dit vlak, FvD rechts.

Boerentrut | 01-02-17 | 14:13

Een stem op het CDA is voortmodderen met de Euro, zo blijkt uit de toespraak van Omtzigt van het CDA.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:13

Nette reactie van Omtzigt. Goede duiding. Alleen jammer dat het CDA niet stevig doorpakt (en nooit zal doen).

van heinde en verre | 01-02-17 | 14:12

@alshetware | 01-02-17 | 14:09
Nee diesel in een benzinemotor gooien is het beste van twee werelden. Man.

atheïstisch stemvee | 01-02-17 | 14:12

PVDA Nijboer: "Griekenland zou ook zonder de Euro in de problemen zijn geraakt". Helemaal waar. MAAR ZONDER DIE EURO HADDEN WIJ ER NIET VOOR 90 MILJARD INGEZETEN P*****L*L

Waakvlam | 01-02-17 | 14:12

Die Nijboer is werkelijk een volksverrader; man, wat een lulverhaal met allereerst een persoonlijke aanval op de initiatienemers; gelukkig ziet de rest van de kamer het anders en gaat de pvda na 15 maart niks meer te betekenen hebben.

dalskog | 01-02-17 | 14:10

Nederland moet weer terug naar de tijd vóór de samenvoeging van de 7 provincies in 1572 , iedere provincie moet weer zijn eigen geld hebben : de duiten , daalders en penningen en belastingen.
Ook moeten de tolwegen weer terugkomen zodat de Provincies hun eigen tolbelasting kunnen vorderen.
De provincies moeten weer opgedeeld worden in zo klein mogelijke gemeenten zodat iedere stukje land weer zijn eigen aardigheid terugkrijgt.
De ruilverkavelingen moeten teniet gedaan worden zodat die prachtige lappendeken weer terugkomt met die heerlijke versnipperde stukjes grond.
Lang leve de minicultuur die iedereen weer zijn eigen plekje teruggeeft met ieder gehucht weer hun eigen dialect en schrijfwijze van hun eigen taal.
Van samenwerking krijg je alleen maar ellende.

alshetware | 01-02-17 | 14:09

Ongelovelijk dat er nog steeds iemand op de pvda stemt...

Hufter | 01-02-17 | 14:08

Ongelovelijk dat er nog steeds iemand op de pvda stemt...

Hufter | 01-02-17 | 14:08

Zelden zo'n oliedomme, realiteitsresistente figuur gehoord als de linksmens Nijboer. Wat een volstrekt debiele hardleersheid, die grenst aan het misdadige.
Op naar die parlementaire enquête. En naar 15 maart.

De Vrijlansier | 01-02-17 | 14:08

De Euro is de bron van alle kwaad volgens Schouten (Chr unie) en paar anderen aldus Nijboer. Nijboer vindt dit onzin.

Ik ben het eens met Nijboer. De bron van ellende is afkomstig van de PvdA en de VVD met hun gure rechtse neo-liberale beleid behalve daar waar het gaat om Afrika en het klimafaat.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:08

Carmelita | 01-02-17 | 14:01
Nope, het is een burgerinitiatief van het FvD met hetverzoek om een parlementaire enquête naar de invoering van de Euro.
Zie betoog Baudet in het topic.

Marie Curieux | 01-02-17 | 14:07

@ Carmelita / 14:01
Met dat soort defaitisme, en vooraf al opgeven, is nog nooit een conflict gewonnen
een parlementaire enquettecommissie is er vooral om fouten te herkennen zodat men ervan kan leren
Dat de gulden terug zou moeten is een andere zaak,
waar het bij een enquettecommissie in het geheel niet om gaat

Tobi | 01-02-17 | 14:07

Lubbers en Zalm beroepspolotici noemen geeft wel blijk van heel weining historisch besef :)

Yann47 | 01-02-17 | 14:07

Nijboer zakt volledig door het ijs nu. Dank je mevrouw Schouten. Het was net klip en klaar dat Dijsselbloem zelf al opkomend nationalisme koppelde aan euro... Jeroen zat instemmend ja te knikken.

Lafayette | 01-02-17 | 14:06

Ja hoor de schuld van Trump. Ga toch fietsen.

jip_86 | 01-02-17 | 14:06

@DerFoehrer | 01-02-17 | 13:31
Dat de normale gang van zaken, alleen woordvoerders van financiën zitten er. De kamer is alleen gevuld bij fractievoorzitter debatten en stemmingen.

lolwtfbbqrofl | 01-02-17 | 14:06

Dag Nijboer! Het was leuk, voor zo lang het duurde. Maar nu ben je af. Daar is de deur. Doeg!

DerFoehrer | 01-02-17 | 14:05

De woede straalt van dit knaapje af.
Ook wel logisch, hij wil graag nog even zijn last minute of fame pakken voordat de PVDA geminimaliseerd is.
En laten we hopen de VVD ook.
Vind die mevrouw van de CU best wel liev trouwens, en beschaafd.
Hulde.

Maya de Blij | 01-02-17 | 14:05

de euro is door democratische besluiten tot stand gekomen........... WHAHAHA.... proest.... pffff... zo genoeg gelachen... exit Nijboer please

de gele raaf | 01-02-17 | 14:04

PvdA is er alleen maar voor de bazen, multinationals, banken, Groene Khmer en Afrika.

Daarom is de PvdA ook voor de EUSSR en de Euro.

Goh, Nijboer, de PvdA maakt zich ineens zorgen voor oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Alleen jammer dat 1) zij nu pas wakker is geworden. 2) zij al vier jaar in strijd handelen met hun eigen partijprogramma van 2012. 3) hier opvolgend dat PvdA het gure rechtse tewerkstellingsbeleid van de VVD met harde hand voortzet.

ProAsfalt | 01-02-17 | 14:04

Enquête gaat niet door zoals ik al voorspelde. Ook de VVD gaat hier trouwens voor liggen.

lolwtfbbqrofl | 01-02-17 | 14:04

Een parlementaire raadpleging over de euro?
Zonneklaar dat Nederland niet terug naar de gulden wil. No matter what.
Onbegrijpelijk dit.
Waar is het inzicht.

Carmelita | 01-02-17 | 14:01

Ben mij niet bewust dat ik voor de Euro heb mogen kiezen!

doskabouter | 01-02-17 | 14:00

Hoor die malle Nijboer PvdA, bijgestaan door D66, schande, schande hoe Baudet Dijsselbloen is aangevallen.
Ze kunnen hun borst natmaken!

lanexx | 01-02-17 | 14:00

Nijboer is aan het vertragen, focussen op 'de toon'
om maar niet over de inhoud te praten

Tobi | 01-02-17 | 14:00

@Boris die Sauertopf | 01-02-17 | 13:57
Ik heb nog een EUrotOP sticker op mijn voordeur.

lolwtfbbqrofl | 01-02-17 | 14:00

Lulletjerozenwater Nijboer kan zoals het een goed socialist betaamd niet tegen de vrijheid van meningsuitting.

Beter_Posz | 01-02-17 | 14:00

Ik stem FvD, zouden meer mensen moeten doen..

bedwetertje | 01-02-17 | 13:59

FvD zou een wat mij betreft heel welkome toevoeging (naast PVV) zijn aan de kamer.
Ik overweeg serieus om erop te gaan stemmen.

Hufter | 01-02-17 | 13:59

@bintang | 01-02-17 | 13:27
Dat zal ongetwijfeld de belangrijkste reden geweest zijn. Maar nu zijn onze belangen wellicht minder verweven met Duitsland.

van heinde en verre | 01-02-17 | 13:58

Welke politieke partij was in de jaren negentig al tegen de euro en de eu? Verrek, nu achteraf komen sommige partijtjes nog eventjes "hun" gelijk halen, man man man man..

Boris die Sauertopf | 01-02-17 | 13:57

Wat is die Nijboer een gore hufter. Begint een beetje over de initiatiefnemers te emmeren in plaats van het initiatief zelf.

Lafayette | 01-02-17 | 13:57

Laat het debat maar komen tussen Baudet en de anderen. Baudet wint deze geheid.

ProAsfalt | 01-02-17 | 13:56

Niet alleen was het idee van de euro fout, het was een middel om via de munt een federaal europa door onze strot te douwen. Een vooropgezet plan van verraad tegen de constituties van onafhankelijke landen. En het moest en het zou van de toenmalige Nederlandse regering in Maastricht worden ondertekend. De Fransen lachen zich nog steeds helemaal ziek.
.
En toen eenmaal het besluit tot toetreding en invoering werd besloten werd in ruil voor een erebaantje voor de duur van vier jaar van DNB president Wim Duisenberg ons land ook tegen een koers die de kracht van onze munt zeker met tien procent onderschatte erin gerommeld. Duisenberg werd na een halve ambtstermijn opgevolgd door de Fransman Trichet.
.
Dat heeft ons allemaal tien procent van het bruto nationaal product per jaar gekost. Dat is bij het huidige GDP zestig miljard. Ieder jaar weer. En al 15 jaar, bij elkaar opgeteld zeker zevenhonderdvijftig miljard euro. Weggepist door meneertje Zalm. Opdat we niet vergeten.

Glasgow Argus | 01-02-17 | 13:56

Marie Curieux | 01-02-17 | 13:50
Uh, ik bedoelde Nijboer, die is te dom om te kakken.
Servaes ook trouwens, maar die is er nu niet.

Marie Curieux | 01-02-17 | 13:56

@Reinaert | 01-02-17 | 13:26
Je staat versteld van de invloed die de Partij van de Dieren had op de politieke agenda. Je kunt beter op een kleine partij stemmen met ideeen die je goed vindt, dan op een grote partij die met jouw stem aan de haal gaat om het pluche te vullen met vriendjes. En daar hoor jij niet bij.

van heinde en verre | 01-02-17 | 13:56

Hoorde ik daar een Godwin?! --> Neurenberg tribunaal.. Wat een pannenkoek.

Bobdesloper | 01-02-17 | 13:56

Mooi afleidingsmanoeuvre van de PvdA. Hoor zijn stem bibberen, nog even en hij staat te janken. Op naar de 0 zetels, lul.

lolwtfbbqrofl | 01-02-17 | 13:55

Komt er een tijd dat wij falende politici aan de schandpaal kunnen nagelen en mogen bekogelen met rotte tomaten?

Hettiet | 01-02-17 | 13:55

Lafayette | 01-02-17 | 13:48
Precies. En hij zal zodoende geheel rechts op scherp stellen.

K. Van Daal | 01-02-17 | 13:54

@Bytemaster | 01-02-17 | 13:52
Klopt, de Nederlandse Bank zorgde er zo voor dat onze gulden nooit te duur werd voor onze export naar Duitsland.
Tegelijkertijd profiteerden we van onze krachtige munt ten opzichte van de rest van de wereld.

Lafayette | 01-02-17 | 13:54

Uitkomst debat: Alle partijen behalve de VVD en de PvdA zijn voor een enquête. Glas, plas.

lolwtfbbqrofl | 01-02-17 | 13:54

@Cuban8 | 01-02-17 | 13:22
Waar blijkt dat uit?

van heinde en verre | 01-02-17 | 13:53

Op 15 maart draai ik aan het Rad van Fortuyn om mijn stemkeuze te bepalen.

dogbitedog | 01-02-17 | 13:53

daarnaast heeft meneer zalmervoor gezorgd dat wij 10% minder geld kregen vanuit de gulden naar de euro.... we zijn dus genaaid in de butkrak door gerritje

coolgen | 01-02-17 | 13:53

@PieterPassant | 01-02-17 | 13:24
.
De koppeling aan de D-mark was een Nederlandse keuze om zo een stabiele situatie te creëren in de handel met Duitsland. Als deze niet gekoppeld waren, was de Gulden jarenlang meer waard geweest dan de Mark.

Bytemaster | 01-02-17 | 13:52

DerFoehrer | 01-02-17 | 13:31
Alleen de woordvoerders van de partijen wonen dit soort debatten bij. Is altijd zo.

Marie Curieux | 01-02-17 | 13:52

Servaes van de PvdA is typisch zo'n sneue kluns welke zijn hele leven al manager wil worden, maar gewoonweg niet goed genoeg is om in een echt bedrijf aan de gang te gaan. Dus wat doe je dan als echte sneuneus, je gaat bij de PvdA.

DerFoehrer | 01-02-17 | 13:52

Jaarverslag ECB 2010: www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do...
Laatste alinea: "De architecten van de euro hebben een monetaire unie opgebouwd hoewel zij zich bewust waren van de instabiliteit die een gemeenschappelijke munt zou teweegbrengen in landen met een zo breed scala van uiteenlopende economische en productiestructuren. Misschien gingen de architecten er wel van uit dat, van zodra de behoefte aan stappen in de richting van een hechtere politieke unie maar groot genoeg werd, die stappen vanzelf wel zouden volgen. Nu de schuldencrisis in de eurozone inmiddels in volle hevigheid is losgebarsten, is het moment daarvoor eindelijk aangebroken." Tuigh is het, allemaal. En de bevolking maar braaf betalen.

Taggart | 01-02-17 | 13:52

Ken je die mop van die politicus, die tegen de andere politicus zegt: "Hou jij ze arm? Dan hou ik ze dom!". Vervolgens kwam er nog een andere politicus bij en die zei: "Dan perk ik hun privacy en rechten in, breek ik het sociale stelsel en de geografische cohesie wel af!". "Hahaha" en ze dronken een glas, deden een plas en alles ging verder zoals het was...

Sarcastisch varken | 01-02-17 | 13:51

Hij maakt er wel wat van, die jongen. Vindt dingen. Doet dingen. Is niet bang om slimme figuren om zich heen te verzamelen. Ok, beetje zelfvoldane blik. Een irritante betweter maar wel voor een zaak die toch hetzelfde dient als GeenPeil: meer democratie, minder van hetzelfde. Alleen dan met een mening die al voor 15 maart bekend is. Daarom een logischere stem dan op Dijkgraaf.

de Voorzittert | 01-02-17 | 13:51

Die Servaes van de PvdA is te dom om te kakken.

Marie Curieux | 01-02-17 | 13:50

@PieterPassant | 01-02-17 | 13:24
Dat kan wel kloppen, maar de pizza's in Italië, Spanje en Griekenland waren destijds een stuk goedkoper met onze toenmalige Gulden.
En het huidige voordeel: we betalen nu een tientje minder aan wisselkosten.
Wat een winst!
Over de gestegen prijzen in die landen, zal ik maar niet hebben.

necrosis | 01-02-17 | 13:49

@K. Van Daal | 01-02-17 | 13:45
Eens. Ik zie simpelweg weinig PVV'ers inhoudelijk oppositie voeren. Het gedachtegoed wordt vooral ongenuanceerd in kreten geschreeuwd, en dat is makkelijk te negeren door de zittende elite.
Baudet zal een veel duidelijker, scherper en geloofwaardiger verhaal brengen.

Lafayette | 01-02-17 | 13:48

Ik herinner mij die paardenlach van Zalm op het moment hij het plebs mededeelde, bij de invoering van de euro, dat wij er allemaal flink op vooruit zouden gaan. Rutte heeft trouwens het irritante gehinnik van Zalm onbeschaamd gejat.Als een VVDer begint te hinniken, dan weet je dat je voorgelogen en bedondert wordt.

Idioterie | 01-02-17 | 13:48

Hulde aan Baudet, om in het hol van de leeuw, maar zonder leeuwen te spreken.
De huichelaars wurmen zich er met een woordenbrij onderuit.

lanexx | 01-02-17 | 13:46

Mooie spreekbeurt. Volgende week eentje over je cavia, Tjerrie?

rekennietmachine | 01-02-17 | 13:46

accijnstoerist | 01-02-17 | 13:35
Precies.
Koppeling aan of verkopen aan zijn 2 heel verschillende zaken. De gulden was keihard. D-Mark ernaast of niet makt niet uit. En hard verkocht door wie nou ja, dat weten we inmidddels wel. Meest gruwelijke argument ooit trouwens dat het zo 'makkelijk wisselde'. Terwijl ze bedoelden: je hoeft niet meer te wisselen. Die mensen die dat riepen wil ik graag een lichte Mossad behandeling geven. Als die mensen nog bestaan sowieso die dat wisselverhaal nog zo tof vinden toen ze erachter kwamen dat je glas bier opeens 2 eur kostte en niet meer 1.40 gulden.

chicago river | 01-02-17 | 13:45

Waar is de tijd dat Zalm in een keer alle nederlanders van 10% van hun vermogen en inkomen beroofde?

Mark_Pugner | 01-02-17 | 13:45

Wie is die snotaap in een C&A pak die niet kan luisteren en verkeerde aannames doet?

Maya de Blij | 01-02-17 | 13:45

Baudet lijkt op zijn plek daar.

K. Van Daal | 01-02-17 | 13:45

Nette en degelijk optreden van deze dame in het blauw.

Lafayette | 01-02-17 | 13:44

Als er tijdens het sluiten van de verdragen over de Euro als een wereldwijd internet was geweest, was de Euro er waarschijnlijk nooit gekomen. De beperkte communicatie mogelijkheden van het pre-internettijdperk maakte het voor de politici mogelijk om de lidstaten de euro in te rommelen.

Bytemaster | 01-02-17 | 13:44

@Feynman | 01-02-17 | 13:39
+ veel

ProAsfalt | 01-02-17 | 13:44

Mijn stem gaat in ieder geval niet naar Thierry Baudet of het Forum voor Democratie.

LaConcha | 01-02-17 | 13:43

Feynman | 01-02-17 | 13:39
Amen! Het zou toch fijn zijn als de volgende voorzitter gewoon wel begrijpend kan luisteren.

DerFoehrer | 01-02-17 | 13:41

Die Baudet probeert inderdaad een forum te worden.

Koos Knak | 01-02-17 | 13:41

De voorzitster is weer eens lekker onafhankelijk.

Zij met haar persoonlijke aanvallen. Dat belooft nog wat. Kom niet aan de partij-establishment.

De kans dat zo'n parlementaire enquête er komt is natuurlijk zo goed als nul.

Wij mogen één keer in de vier jaar stemmen en daar moeten wij het meedoen. In die vier jaren tijd kan het land tot op het bot worden afgebroken hetgeen geschiedt.

Het volk pikt dat want zij stemmen telkens op de gevestigde orde.
Dan verandert er geen reet.

Bedenk goed wat u met uw stem doet.

Trouwens VNL heeft een goed betoog.

ProAsfalt | 01-02-17 | 13:41

@Zeddegeizot | 01-02-17 | 13:26
Bejaarde Pool?
Volgens mij was dat een uitspraak van Peter Steele (RIP) van de legendarische Carnivore.

necrosis | 01-02-17 | 13:40

Aan het verhaal van Thierry is geen woord Grieks bij (om maar eens bij het thema te blijven). Ik vind het super dat hij -in het hol van de leeuw- op eloquente wijze het verhaal rondom de Euro brengt. Binnenkort ga ik eens live kijken op een spreekbeurt hem.
Persoonlijk heb ik alle programma's van de VVD, FvD, GP, PVV en VNL doorgenomen. Forum voor Democratie steekt er met kop en schouders bovenuit. Iedereen moet vooral zelf kiezen, maar ik adviseer de Forum-standpunten eens goed te lezen.

ole guapa | 01-02-17 | 13:40

PieterPassant | 01-02-17 | 13:24
accijnstoerist | 01-02-17 | 13:35
Op 13 Maart 1979 werd de "European Currency Unit" (ECU) de Europese rekeneenheid ingevoerd. Dit was een voorloper van de euro, een 'korfmunt', dat wil zeggen dat de munten van de verschillende Europese lidstaten samen genomen werden, waarbij het aandeel van elke munt in de korf bepaald werd door de economische sterkte van elke staat.
zie nl.wikipedia.org/wiki/Europese_rekene...

CoffeePatch | 01-02-17 | 13:39

Geachte voorzitter...

Dat twee ambten niet combineerbaar zijn door 1 natuurlijk persoon omdat ze volstrekt tegenstrijdige belangen dienen, is een aanval op die ambtelijke constructie. Aan de ene kant moet hij als minister van Nederland de afdracht zien te beperken, aan de andere kant heeft hij een zo hoog mogelijke afdracht nodig binnen zijn Europese functie. De man zit in een spagaat met zichzelf. Dat is schizofreen. Niet de persoon.

Leer eens luisteren, en kijk niet te veel naar een bewindspersoon die twee petten op heeft en daarna de dominee`s vinger heft.

Feynman | 01-02-17 | 13:39

Ze zijn allemaal weggevlucht uit de Kamer, sneu volk!

lanexx | 01-02-17 | 13:38

Wat er gebeurd is, is dat mensen op basis van puur idealisme hebben gehandeld i.p.v. de realiteit in gaten te houden. Is exact hetzelfde probleem als bij het vorige topic: de mislukte integratie.
Westerse politici denk altijd dat het Westen een voorbeeld voor iedereen is en dat iedereen graag wil zijn als de westerling. Corruptie in Zuid-Europa? Dat verdwijnt vanzelf wel als men zich aanpast aan de westerse politiek! Begrotingsdiscipline in Zuid-Europa? Men past zich wel aan aan Nederland, vast wel!
Men stapt veel te gemakkelijk over de verschillende culturen heen. Er is GEEN unie in Europa. Het is slechts een kunstmatig verbond. Ga dan GEEN grote projecten doorvoeren die als uitgangspunt hebben dat je wel een unie bent!

Bytemaster | 01-02-17 | 13:38

Mooi huilverhaal. Een gratis campagnespeech die het journaal niet gaat halen. Gelukkig heeft Baudet de foto's nog voor op zijn nachtkastje.

Beter_Posz | 01-02-17 | 13:37

Robuuste gulden?? Schrei toch uit. De gulden was decennia lang gekoppeld aan de D-mark.

PieterPassant | 01-02-17 | 13:24

Die koppeling met de D-mark was een keuze. En in die tijd hadden wij dus ook de keuze om de koppeling los te laten. Een groot goed dat te makkelijk verkwanseld is. Nu hebben we een Italiaan die met zijn drukpers onze munt tot monopolygeld maakt. Wat heeft u liever, zelfbeschikking of geen zeggenschap meer over onze munt?

accijnstoerist | 01-02-17 | 13:35

Staan hem goed zo in de Tweede Kamer.
Een verfrissend alternatief voor de PVV.

Lafayette | 01-02-17 | 13:34

Zou zo bij de PVV aan moeten kunnen schuiven. Goede die Thierry. Hopen dat de waarheid ooit eens boven tafel komt. Iets met "een andere wind, 15 maart"

Waakvlam | 01-02-17 | 13:34

De geaffecteerde heertjes Baudet en Hiddema in de Kamer lijkt me leuk cabaret, maar of ze echt potten gaan breken...

Rest In Privacy | 01-02-17 | 13:32

Zo, veel interesse weer daar in de kamer zo te zien aan de goed gevulde stoelen!

DerFoehrer | 01-02-17 | 13:31

@Reinaert | 01-02-17 | 13:26
Juist bij de grote partijen sneeuwt je stem onder.

miko | 01-02-17 | 13:30

@Dickk
Niet hopen maar stemmen!
mazel_tov | 01-02-17 | 13:23

Dat ga ik ook doen. Liever stemmen op een partij waar ik achter sta maar klein is dan een grote partij die niet doet wat ik wil.

Bovendien denk ik dat als Baudet in de kamer hij 4 jaar de tijd heeft om zichzelf beter in de kijker te spelen. Elke grote partij is immers klein begonnen...

Dickk | 01-02-17 | 13:30

Go Hiddema!

Lafayette | 01-02-17 | 13:30

bergsbeklimmer | 01-02-17 | 13:24
Daarom is dit initiatief nuttig voor de toekomst. Goed om het besluitvormingsproces bloot te leggen en te leren van fouten uit het verleden.

Feynman | 01-02-17 | 13:30

Ik kan niet anders zeggen maar die Baudet en Hiddema zijn goed bezig. De Euro is er alleen gekomen om de betrokken landen te gijzelen en zodanig het politieke integratie proces te volbrengen.

Brussel is vies.

Bobdesloper | 01-02-17 | 13:30

Wat loopt die Dijs weer popi jopi de kamer in te swingen. Valt mee dat ie geen moonwalk doet..

Palmares0 | 01-02-17 | 13:30

Ik begin heel serieus te overwegen Thierry (Ik zou haast zeggen 'Mijnheer'!!) Baudet mijn stem te geven.

TheDrivingDutchman | 01-02-17 | 13:29

Alle parlementariërs zijn weer hard aan het werk voor hun geld, zo te zien. De stoelen zijn allemaal vol. En die paar die er wel zitten zitten op hun phones te neuroten.

HMCuiteraard | 01-02-17 | 13:29

Theo Hiddema in de bankjes; alsof hij er altijd al heeft vertoefd. Heerlijk gezicht!

sallandstrots | 01-02-17 | 13:29

Gatver, wat doet die liegende Dijselbloem popie Jopie *kots*

Hufter | 01-02-17 | 13:29

Wat is dat toch met die camera mensen en fotografen daar, het lijkt wel een film gala, het rennen en in het gezicht duwen om wat?

lanexx | 01-02-17 | 13:29

@PieterPassant | 01-02-17 | 13:24
En nu is de euro gegijzeld door wanbetalers en opportunisten.

miko | 01-02-17 | 13:28

*iets met mosterd, maaltijd, trekken en dode paarden mompelt*

Normpje | 01-02-17 | 13:28

Economisch gezien zijn we een Duitse provincie. Toen Duitsland besloot de euro in te voeren, had Nederland feitelijk geen keus meer. Einde enquête, volgend onderwerp.

bintang | 01-02-17 | 13:27

Forza Thierry! Naar boven met die onderste steen.

atheïstisch stemvee | 01-02-17 | 13:27

De EU heeft sinds het uitbreken van de crisis 2200 miljard Euro uitgegeven voor het opkopen van -Europese- staatsobligaties.
2200 miljard mensen, laat dat even doordringen.
En het merendeel fictief geld elke maand komt er 80 miljard euro "bij".
Met een parlementaire enquête komen de schuldigen goed weg.

Maya de Blij | 01-02-17 | 13:26

Partijkartel, wat een goede en juiste benaming van de kliek van gevestigde partijen. Geeft precies een van de grootste problemen in het naoorlogse Nederland weer. Het 1 partijstelsel waar alle deugneuzen in dezelfde policor richting moeten staan.

Elessir | 01-02-17 | 13:26

Om die bejaarde Pool te kwooten:
"United we stand, divided we fall".
Oftewel: Jammer hoor, al die rechtse splinterpartijtjes.

Zeddegeizot | 01-02-17 | 13:26

Even afgezien van gelijk of ongelijk (wat mij betreft heeft 'ie gelijk): de politieke versplintering doet niemand goed. Partijen die het met één of twee zetels zullen moeten gaan doen zijn irrelevant. Daar stem ik dan ook niet op, ik wil wel weten dat mijn stem gehoord wordt. Helaas blijft er dan vervolgens verdomd weinig te kiezen.

Reinaert | 01-02-17 | 13:26

Kijk die gladjanus daar glibberen. Op naar de 0 zetels.

Beter_Posz | 01-02-17 | 13:26

Politiek: daden omzetten in woorden.

herrieschepper | 01-02-17 | 13:25

"Het was schandalig hoe weinig debat erover was. Ook in de PvdA was er sprake van tunneldenken: men had totaal geen aandacht voor de argumenten van de tegenstanders"

Hier kun je één op één legio andere onderwerpen mee beschrijven, niet in de laatste plaats het fenomeen "gast-arbeider" en de ellende die daaruit voortgekomen is.

Tunneldenken? Zakkenvullers op kosten van de belastingebetalers zal je bedoelen.

bergsbeklimmer | 01-02-17 | 13:24

Baudet. De zoveelste miskoop op het anti-establishment front. Ik dacht nog op 'm te gaan stemmen. Maar na z'n geheime (!) brief aan Trump, in samenwerking met totaalmalloten Niemöller en Six, hebben we opnieuw een trekpop. Van de Russen ditmaal. Ik weet het nu echt niet meer, in maart. Het lijkt wel of we alleen kunnen kiezen tussen trekpoppen van Juncker of Poetin.
Nou ja, Van der Staaij dan maar. Trekpop van de here god.

De echte Stolwijker | 01-02-17 | 13:24

Waarom heeft dat VVD vrouwtje zo'n strak jurkje aan? Ze heeft er het lichaam niet voor. #vetrollen

lolwtfbbqrofl | 01-02-17 | 13:24

Laat FvD in ieder geval twee zetels scoren op 15 maart. Dan komt Theo Hiddema ook in de Kamer. Een enorme aanwinst!

Wayfaring stranger | 01-02-17 | 13:24

Robuuste gulden?? Schrei toch uit. De gulden was decennia lang gekoppeld aan de D-mark. Dus feitelijk was die "robuuste gulden" een robuuste D-mark met de kop van de koningin, dat dan weer wel.

PieterPassant | 01-02-17 | 13:24

zbb | 01-02-17 | 13:19
Scherpe omschrijving.

Dirk III | 01-02-17 | 13:23

Lachen dat ik ooit Zalm een min of meer sympathieke leugenaar vond. Zalm heeft ooit bekend nooit in de euro geloofd te hebben maar de munt invoer wel steunde. Buitenhof denk ik. Hij moest er hard bij lachen. Je blijft lachen met VVD'ers.

chicago river | 01-02-17 | 13:23

-weggejorist-

mazel_tov | 01-02-17 | 13:23

Thierry 'Windbuil' Baudet .. doet alles om plucheklever te worden. Belichaming van zakkenvullen door rechts lullen.

Cuban8 | 01-02-17 | 13:22

-weggejorist-

mazel_tov | 01-02-17 | 13:22

Ik hoop dat Thierry in de kamer komt met zijn clubje, hij doet goede dingen...

Dickk | 01-02-17 | 13:21

Wim Kok zou wegens zelfverrijking en fraude opgesloten moeten worden. Hij was het voorbeeld voor Barroso: radicaal links, zodat de dommen hem geloven, en niet goed genoeg voor een echte baan. Dan via een grote bek in de vakbond opstijgen totdat de verzameling dommen hem als premier kiezen. Kontakten leggen, netwerken, zelfverrijking beginnen met beloofde bijbaantjes. Dan stoppen als politicus en uitrusten op al die kapitalistische commisariaten, die hij voorheen zo bestreden heeft.

zbb | 01-02-17 | 13:19

Thierry -12 zetels- Baudet.
*proest*

RepubliekBanana | 01-02-17 | 13:18

Lekker bezig onze Theirry zou ik zeggen. Nog altijd jammer die breuk van het referendum clubje.

moonshiner3519 | 01-02-17 | 13:17

Ard kent mensen,... ow wacht die is weg.

miko | 01-02-17 | 13:13

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl