achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Rechtse kiezer bleef vooral thuis, Wilders #2. Timmermans wint eerste verkiezing sinds terugkeer uit Brussel

Wilders van 1 naar 7, Timmermans van 9 naar 8. Het GeenStijl Live-verslag zag u hier!

Ja weet je Frans. Je kwam terug uit Brussel om premier te worden en dat lukte bijna wel. Maar van harte met deze monsterzege (-1), zou het een hint zijn (TERUG NAAR JE EIGEN LAND).

Bij GroenLinks-PvdA bleef slechts 22% van mensen die in november stemden thuis. Op 'rechts' was dat een heel ander verhaal, blijkt uit een onderzoek van Ipsos:

"Vooral de NSC-kiezers bleven massaal thuis: ruim de helft, 59 procent, ging niet naar het stembureau. Bij de PVV is dat beeld niet anders. 56 procent van de mensen die vorig jaar november stemde op de partij van Geert Wilders bleef thuis. Ook de VVD en BBB hebben veel niet-stemmers in hun achterban. Respectievelijk hebben 47 en 44 procent hun stemrecht voor het Europees Parlement niet gebruikt."

Zegeluiheid? Of toch vooral de intrinsieke desinteresse voor Europa bij stemmers met nationalistische inborst? Ook opmerkelijk, opnieuw bij NSC: "Bij NSC is extra opvallend dat maar 13 procent van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de partij van Pieter Omtzigt stemde, dat nu weer deed. 59 procent stemde dus niet, 7 procent vertrok naar het CDA."

In totaal is zo'n 46% van alle stemgerechtigden op komen dagen.

Wilders Trots

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.