achtergrond

Geenstijl

Lhbt-asielzoekers massaal onveilig in azc's. "Getrapt of gestoken", 750+ meldingen van ellende

Vooral in Ter Apel, Nederland massaal ontsteld

Een enkel archiefbeeld van de talloze gevallen

Dingen die je niet verwacht maar vervolgens toch zo zijn. Hulporganisatie LGBT Asylum Support zegt in 2023 meer dan 750 meldingen te hebben ontvangen van onveilige situaties voor lhbt'ers in azc's. Het gaat om uitgescholden worden (door kinderen), intimidatie, afpersing en 50 meldingen van doodsbedreiging. Voorzitter van LGBT Asylum Support Sandro Kortekaas: "Het gaat vaak al mis bij aankomst. Lhbt’ers komen er terecht in de cultuur die ze probeerden te ontvluchten, eentje waar ’lhbt zijn’ totaal niet wordt geaccepteerd door de andere asielzoekers. Ze denken hier eindelijk veilig te zijn en moeten hun verwachtingen rigoureus bijstellen; dat leidt tot isolatie en angst."

Maar uiteraard betreft het niet enkel Ter Apel. Voorzitter van COC Midden-Nederland Laura van Nieuwenhuizen: "De situatie is schrijnend in een aantal azc’s, waar lhbt-mensen zichzelf niet durven of kunnen zijn. Er zijn kleine pesterijen en grote geweldincidenten, waarbij bewoners in elkaar worden getrapt of worden gestoken. Anno 2024 gebeurt dat nog steeds en nee, niet al die voorbeelden komen bij het COA of in de media terecht. Wij proberen een tweede thuis te zijn en horen vaak meer."

Kortom, deze cijfers vertellen helaas niet het hele verhaal, er is meer, en dit speelt echt al minstens 10 jaar. En dan bedoelen we niet die Syrische asielzoeker die vier 11-jarige meisjes in een zwembad in Center Parks aanrandde, en in de rechtbank zijn onschuld aan probeerde te tonen door te zeggen: "Ik val niet op vrouwen".

Sandro Kortekaas ontwaart overigens een trend. "Vooral tijdens de ramadan, die maandag begint, krijgt Kortekaas veel meldingen van homohaat tegen bewoners: „Een teken dat religie een rol speelt.”"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.