achtergrond

Geenstijl

Gazanen vieren feest! Wapenstilstand IDF/Hamas dichterbij dan ooit, maar nog altijd niet getekend

Schot in de zaak

Ja kijk als we "dichterbij dan ooit" koppen dan klopt dat technisch gezien wel. Maar het betekent pas echt iets als beide partijen hun handtekening zetten en aan de voorwaarden (blijven) voldoen. Zover is het vooralsnog niet, maar de ontwikkelingen zijn hoopvol. 

Zit als volgt: de details zijn onduidelijk maar er klinken geluiden van een wapenstilstand van zes weken en een terugkeer/uitruil van alle 136 gijzelaars tot een wapenstilstand van 35 dagen in ruil voor 35 gijzelaars. Ondanks dat de details niet bekend zijn zou Hamas volgens Qatars MinBuz een "initial positive confirmation" hebben gegeven, maar zoals dat gaat in onderhandelingen ontkende Hamas zelf dit daarna snel weer. Sindsdien lijkt het een soort handjeklap waar de media maar deels van op de hoogte is.

Toch bezigt Hamas een taal die we niet eerder hoorden en onze werkgroep Vibe-Bases Analyses acht een wapenstilstand de komende dagen waarschijnlijk. Media-adviseur Taher al-Nono van Hamas politbureau in Qatar: "We cannot say the current stage of negotiation is zero and at the same time we cannot say that we have reached an agreement."

Het lijkt Pinokkio uit Shrek wel, maar onderaan de streep klinkt het hoopvol! Meer Gazaanse feestvideo's na de breek, evenals die nieuwe Hamas-video van drie gegijzelde vrouwelijke IDF-soldaten die een script voorlezen.

Naschrift 09:30 - Israël heeft overigens aangegeven dat het ná het einde van een eventuele wapenstilstand gewoon door zal gaan met zijn operatie tot Hamas definitief vernietigd dan wel verwijderd is.

Sfeerbeheer geactiveerd!

Opmerkelijk: deze menigte viert wapenstilstand als overwinning van Hamas

Die nieuwere vid van drie gegijzelde vrouwelijke IDF-soldaten

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.