achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 62. Grens Gaza op een kiertje, meer bombardementen en Biden wil een pauze

We kijken weer

We waren gisteren even een dagje onze onafhankelijkheid vieren, maar vandaag staan de bloggende vizieren weer gewoon op het spookhuis in het Midden-Oosten gericht. Gisteren ging voor het eerst de grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah op een kiertje en mochten de eerste buitenlanders en gewonde Palestijnen de hel verlaten. De verwachting is dat de grens ook vandaag open blijft voor deze groepen. Daarnaast vielen er wederom bommen op Jabalia en zwelt de kritiek op de Israëlische beschietingen van het vluchtelingenkamp aan. Israël verdedigt zich door te claimen dat de Hamas-terroristen zich, zoals gebruikelijk, tussen de burgerbevolking verstoppen, maar hoe meer beelden van bloedende burgers er naar buiten komen, hoe moeilijker het voor internationale bondgenoten wordt om steun voor de acties uit te spreken. Iets wat Hamas ook weet en probeert uit te buiten. Zelfs huisvriend Biden roept nu op tot een "pauze", al werden zijn woorden, zoals zo vaak, later weer afgezwakt door het Witte Huis. Een pauze was er vannacht duidelijk nog niet, want zowel de Israëlische acties op de grond als vanuit de lucht gaan gestaag verder. Het aantal IDF-soldaten dat bij de Gaza-campagne omkwam is inmiddels gestegen naar 17, al vermoeden we dat de verliezen bij de tegenstander aanzienlijk hoger liggen. In Gaza is inmiddels de generator van het Indonesian ziekenhuis uitgevallen en ook qua bakkers gaan ze niet lekker. Ondertussen blijft het aan de noordelijke grens van Israël ook onrustig. Een echte escalatie blijft nog uit, maar met speldenprikjes houden de partijen elkaar wel scherp. Hezbollah schoot vannacht vanuit Zuid-Libanon op een drone, waarna IDF de lanceerplek onder vuur nam. We houden het in de gaten en bloggen door.
UPDATE 08:08 - Gisteren mochten 61 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnenrijden en dat is: nog steeds niet heel veel. 
UPDATE 08:44 - Toch even over die gelekte plannen van het Israëlische leger om alle Palestijnen uit Gaza naar de Sinaï-woestijn te verdrijven om ze nooit meer terug te laten keren. Dat een dergelijk plan bestaat en vooral uitlekt is niet heel handig, maar daar moet bij opgemerkt worden dat het hier om een klein ministerie met relatief weinig invloed gaat. Dit is niet de inlichtingendienst, maar een overheidsclubje dat theoretische scenario's uitpoept en en die slechts ter advies voorlegt. Daarnaast is dit plan bij voorbaat niet uit te voeren zonder instemming van Egypte en dat zijn niet bepaald de best bevriende buren. Dat neemt niet weg dat het uitwerken en opschrijven van dergelijke ideeën niet bepaald in het voordeel van Israëls imago werkt. 
UPDATE 08:49 - Hamas claimt aanvallen met al-Yassin antitankwapens in de buurt van Juhor ad-Dik. Onduidelijk of dat enige effect had. 
UPDATE 09:09 - Unicef meldt vanuit hun comfortabele hoofdkwartier in New York dat in de eerste 25 dagen van dit conflict "reportedly" 3.500 kinderen zijn omgekomen in de Gazastrook, maar vergeet te vermelden wie deze bijzonder hoge cijfers de wereld in helpt. We raden een paar korreltjes zout aan bij deze berichten. 
UPDATE 09:14 - De IDF is er overigens al bijna in geslaagd om het noorden van de Gazastrook volledig af te snijden van het zuiden.
UPDATE 09:32 - Luchtalarm in Ashdod vanwege nieuwe lading raketten uit Hamasistan.
UPDATE 09:47 - Over Ashdod gesproken, zie ook deze knaller die gisteren op de snelweg landde in de buurt van de stad. 
UPDATE 09:53 - Volgens het IDF worden nog 242 personen door Hamas vastgehouden en dat is exclusief de eerder vrijgelaten en bevrijde Israëliërs. 
UPDATE 10:02 - In de buurt van Bayt Lid (Westoever) zou een Israëlische man in zijn auto zijn beschoten, waardoor hij crashte. Het slachtoffer van in de dertig overleefde dit niet. IDF jaagt op de daders.
UPDATE 10:10 - Het Israëlische leger meldt dat er al 12.000 (!) doelen zijn aangevallen in Gaza. Dat is: best veel. 
UPDATE 10:30 - Egypte kondigt aan te helpen bij het evacueren van "ongeveer 7.000" buitenlanders en dubbele paspoorthouders uit Gaza via de grensovergang bij Rafah. Onduidelijk hoe lang dat gaat duren. 
UPDATE 10:51 - Een nieuw kijkje in de Hamaskeuken. Deze keer bij de mortierknallers.
UPDATE 11:15 - Nog even voor de archieven: de mensenrechtencommissaris van de VN heeft al de term 'war crimes' in de mond genomen. " Given the high number of civilian casualties&the scale of destruction following Israeli airstrikes on Jabalia refugee camp, we have serious concerns that these are disproportionate attacks that could amount to war crimes. "
UPDATE 11:30 - Aantal gesneuvelde IDF-soldaten naar 18 door de dood van de 33-jarige Lt. Col. Salman Habaka. Daarnaast meldingen over meerdere zwaargewonden bij de gevechten vannacht. 
UPDATE 11:45 - Ook vandaag weer gerommel in het noorden: IDF beschiet posities in Zuid-Libanon en Hezbollah lanceert antitankraketten richting Israel. U weet hoe het gaat inmiddels.
UPDATE 12:24 - Ook Hamas doet een slachtofferupdate. Volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid zijn tot nu toe 9.061 personen, waaronder 3.760 minderjarigen, omgekomen door de Israëlische aanvallen in Gaza. In hoeverre dat aantal klopt? We hebben geen idee.
UPDATE 12:29 - Onder de 400 mensen die vandaag de grenspost bij Rafah passeerden zaten ook de eerste Nederlanders. Hangt er toch nog een nationaal haakje aan deze internationale hel. 
UPDATE 12:48 - Het mag geen verrassing zijn: Israël sloopt tunnels.
UPDATE 13:26 - Hier de lijst met Nederlanders die vandaag Gaza via de Rafah-grenspost mogen verlaten. Trouw bevestigt dat in ieder geval de 16-jarige Mohammed de oversteek naar Egypte heeft gemaakt. 
UPDATE 13:44 - Een kruisraket uit Jemen uit de lucht bowlen ziet er dus zo uit.
UPDATE 13:57 - De IDF claimt dat een Iraanse militie in Zuid-Libanon is gearriveerd om Hezbollah te helpen met aanvallen op Israël. Dat zou een volgende kleine Iraanse stap zijn op de escalatieladder. Al kan het bericht ook een poging van Israel zijn om Iran in een kwaad daglicht te zetten. 
UPDATE 14:28 - Herinnert u die Davidsterrenvandalisme in Parijs nog? Volgens Europe 1 zijn die op de muren geschilderd door een Moldavisch stel dat werd gesponsord door "een individu in Rusland". Gezellig weer.
UPDATE 14:42 - Luchtalarm gaat af op verschillende plekken aan de grens met Libanon.
UPDATE 14:52 - Ook onze Minister van Buitenlandse Zaken bevestigt nu dat de eerste Nederlanders in Egypte zijn aangekomen. "Zij worden hier persoonlijk opgevangen door een team van @MinBZ. Vanuit Egypte zullen zij doorreizen naar Nederland, begeleid door BZ en @Defensie."
UPDATE 15:14 - Het slachtoffer van de schietpartij op de Westelijke Jordaanoever vanmorgen (zie 10:02) wordt door de autoriteiten geïdentificeerd als de 29-jarige reservist Elhanan Klein.
UPDATE 15:15 - We sluiten de comments en gaan hier verder.

Ondertussen dichter bij huis

Activisten van BIJ1 hebben de leus 'From the River to the Sea, Palestine will be free' geprojecteerd op het Mauritshuis, die naast de werkkamer van de Minister President ligt. Hiermee verzet BIJ1 zich tegen de steeds toenemende druk op onze vrijheid van meningsuiting om solidair…

Foto van het Mauritshuis 's avonds. Op het gebouw staat geprojecteerd 'From the river to the sea, Palestine will be free'.
Zwarte achtergrond met onderaan een geel balkje met de tekst kom en daarnaast het BIJ1-logo. De tekst: From the river to the sea! 

Het recht van Palestijnen en bondgenoten om op te komen voor de rechten van Palestijnen en hun bevrijdingsstrijd staat wereldwijd onder druk. 

In verschillende landen geldt een verbod op zwaaien met Palestijnse vlaggen en vreedzame demonstraties in solidariteit met Palestijnen. Ook in Nederland staat het recht op verzet tegen de bezetting van Palestina onder druk.
Zwarte achtergrond met onderaan een geel balkje met de tekst kom en daarnaast het BIJ1-logo. De tekst: In de Tweede Kamer werd Kamerleden, waaronder Sylvana Simons, het zwijgen opgelegd als zij de leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' uitspraken. 

Zo is er is zelfs een motie in de Tweede Kamer aangenomen, die oordeelt dat deze uitspraak een geweldsoproep is. Hiermee worden demonstranten tegen de vreselijke kolonisatie van Palestina steeds verder monddood gemaakt, en wordt de vrijheid van meningsuiting beperkt.
Zwarte achtergrond met onderaan een geel balkje met de tekst kom en daarnaast het BIJ1-logo. De tekst:  In werkelijkheid is de slogan een roep om gelijke rechten voor de Palestijnen, en een einde aan de bezetting door Israël. 

Wij blijven de strijd voor een vrij Palestina steunen, en de Palestijnse roep om vrijheid in alle delen van historisch Palestina, het gebied tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee, uitspreken. 

From the river to the sea, Palestine will be free
920
Reply

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

PWNT. Israël omzeilt Rode Zee Blokkade Jemen

Jemen, Jemen, ga eens deaud. Aan de kinkhoest of de hongersnood

@Pritt Stift | 16-02-24 | 16:00 | 191 reacties

GeldBlog - Amerika op de pijnbank

Het nieuws sinds 2020 laat zien dat het aantal conflicten alsmaar toeneemt. En sinds 7 oktober, lijkt een nieuwe versnelling te hebben plaatsgevonden. Wie zit hier achter en waarom?

@Alexander Sassen van Elsloo | 04-02-24 | 19:29 | 283 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.