Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hoe zit dit? "The Dutch Protocol" was rond 2014 basis Europees pro-transitie beleid minderjarige 'transgenders'. Maar Noorwegen, Zweden, Finland, Frankrijk en Engeland draaien nu 180 graden

De bevanging komt ten einde

Ja, in februari en april werd dit al breed uitgemeten, maar in de nasleep van de 17-jarige Jaylinn zetten we het hier zelf ook eens onder elkaar voor het dossier. Jaylinn zit in een jeugdzorgtraject, heeft borderline en ptss, startte na slechts drie gesprekken te AmsterdamUMC vanaf haar 13e met puberteitsremmers en vanaf haar 16e startte ze 1,5 jaar met testosteron. Maar een maand voor haar borstamputatie besefte ze dat ze zich toch gewoon een meisje voelt en genderdysforie nooit de juiste diagnose was.

Jaylinn was een slachtoffer van het toepassen van de Dutch Protocol op een doelgroep die daarin nooit onderzocht is.

De Dutch Protocol is een visie op transitie van minderjarigen die voornamelijk stoelt op onderzoek uit 2011 en 2014 door psychiater Annelou de Vries en klinisch psycholoog Peggy Cohen-Kettenis. Het onderzoek uit 2011 concludeerde op basis van 70 casussen tussen de 12 en 16 dat na behandeling van gemiddeld twee jaar met puberteitsremmers "Behavioral and emotional problems and depressive symptoms decreased, while general functioning improved significantly during puberty suppression.

Het vervolgonderzoek in 2014 onder 55 van de oorspronkelijke 70 die 'geslachtsbevestigende- hormonen en operaties' ondergingen concludeerde dat genderdysforie "alleviated and psychological functioning had steadily improved. Well-being was similar to or better than same-age young adults from the general population. Improvements in psychological functioning were positively correlated with postsurgical subjective well-being."

Die twee bevindingen werden na 2014 onder de naam "The Dutch Protocol" de goudstandaard voor transgenderzorg in heel Europa, waar landen in navolging van Nederland startten met puberteitsremmers, hormoontherapie en 'geslachtsbevestigende' operaties voor minderjarigen.

Echter. Tegelijkertijd begon er in de gehele Westerse wereld een astronomische toename in genderdysforie plaats te vinden, waardoor de patiëntenpopulatie wezenlijk begon te veranderen. 

Finland zat er in 2015 al bovenop. Daar concludeerden onderzoekers na een analyse van *alle* adolescenten die zich voor het einde van 2013 meldde met genderdysforie dat meer dan 75% van hen gediagnosticeerd was met andere, ernstige psychopathologie. "The recorded comorbid disorders were thus severe and could seldom be considered secondary to gender dysphoria. This utterly contradicts the findings in the Dutch child and adolescent gender identity service, where two thirds of adolescent applicants did not have psychiatric comorbidity."

Wat was hier aan de hand? Onze lezing is als volgt:

*Tegelijkertijd* met de publicatie van de twee Dutch Protocol-studies in 2011 en 2014 die respectievelijk een periode van gemiddeld twee en zes jaar bestreken en de 'oorspronkelijke', 'organische', 'echte' genderdysforie-populatie betrof, ontstond er een geheel nieuwe genderdysforie-populatie door sociale besmetting in de naverbranders van social media.

In Zweden steeg genderdysforie vanaf 2010 met factor 17 (!). In Nederland nam het de afgelopen drie jaar nog met 206% toe.

En hier ging het mis:  

Uit pure ideologische bevanging of simpele angst de orthodoxie tegen te spreken wordt gedaan alsof die stijging organisch en daadwerkelijk is. De redenatie was/is als volgt: net als bij linkshandigheid komen kinderen ineens massaal uit de kast als trans, omdat hier door het nieuwe klimaat van acceptatie ineens geen sterk taboe meer op rust. 

Die theorie werd in The Atlantic voorgelegd aan een Zweedse professor psychiatrie:

"In Sweden, too, clinicians grew alarmed by the sudden increase in the number of teenagers seeking gender care. Mikael Landén, a professor of psychiatry at the University of Gothenburg, told me that this population has increased 17-fold since 2010. One explanation for that change—that more open-minded attitudes around gender have emboldened kids to seek the help they need—just doesn’t ring true to him. He’d studied those views in his early work, he said, and found that, on the whole, Swedish attitudes toward transgender people have been very positive for a long time."

Zelfs een Nederlands onderzoek door Radboudumc en strategisch adviesbureau SiRM in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid gepubliceerd op 9 mei jl. naar DE OORZAAK VAN DE STIJGING weigert de werkelijkheid gewoon bij naam te noemen. Het rapport:  "Wel zijn trans personen de laatste jaren zichtbaarder geworden. Professor Enny Das: ‘Ze laten zich meer zien en horen, en er is meer aandacht en erkenning voor hun plek in onze maatschappij.’ Die toenemende zichtbaarheid zorgt er volgens de onderzoekers voor dat transgender personen zich ook weer kunnen herkennen in (ervaringen van) anderen, waardoor zij zich wellicht ook meer durven uiten. (...) Ook een significant deel van de onderzoekers, gespreksleiders en klankbordgroep identificeert zich overigens als queer en/of trans."

Voor iedereen met ogen om te zien staat daar natuurlijk gewoon wat zelfs deze onderzoekers in hun hart allang weten. De toename van 206% wordt bovenal verklaard door een modeverschijnsel dat zich qua dynamiek het beste laat vergelijken met de explosieve toename van eetstoornissen boulimia en anorexia in de late 90's en vroege 00's. Behalve dat die eetstoornissen toen niet geflankeerd werden door BlackRock en zo'n beetje elke faculteit sociale wetenschap.

Maar het tij lijkt te keren.

In Finland werden in 2020 de richtlijnen hierzien en adviseren nu tegen puberteitsremmers en andere medische interventies bij minderjarigen. In 2022 deed Zweden hetzelfde. Kort daarna adviseerde de Franse National Academy of Medicine tot "great medical caution" bij het gebruik van puberteitsremmers, "greatest reserve is required in their use". Begin maart trok Noorwegen aan de noodrem. En in maart 2024 sluit Engelands enige genderdysforie-kliniek, o.a. omdat hun aanpak gebaseerd op de Dutch Protocol als 'onvoldoende bewezen' werd geëvalueerd.

Let wel; de interventies zijn niet verboden in die landen, maar ze worden niet langer geadviseerd. 

In andere landen zoals Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Italië en Spanje is de Dutch Protocol nog niet aan zoveel kritiek onderhevig en worden de behandelingen nog altijd geadviseerd.

Jaylinn (jeugdzorg, borderline, ptss) redde zichzelf 1 maand voor borstamputatie

"Nederland is een voorbeeld voor andere landen"

Reaguursels

Inloggen

Ook al zijn er geen psychologische klachten zin pubers onzeker.
Zij moeten keuzes maken die van invloed zijn op de rest van hun leven. Tegenwoordig is het met de overvloed aan informatie veel ingewikkelder dan toen ik 45jaar geleden puber was. En veel van de informatie is erg eenzijdig een weerwoord is moeilijk te vinden.
Misschien klinkt het raar maar met tijd en rust komt ook de realiteit boven water.
Ik krijg de indruk dat in de hulpverlenings industrie een vorm van hysterie heerst om er maar voor te zorgen dat niemand zich achter gesteld voelt.
Terwijl in veel gevallen de persoon in kwestie in de war is.

Jacktheflipper | 06-06-23 | 07:43

Iedere generatie heeft zijn eigen vorm van sociaal en medisch overdrijven. Er was electroshock therapie, lobotomie, ongetrouwde moedertjes wier kinderen werden afgenomen, etc. De kunst is de courante hysterie te herkennen, jezelf te blijven, en ervan weg te blijven. Ook als jong kind. Het probleem is: dit leren aan jonge kinderen. De Staat, die maar al te makkelijk mee gaat in dit soort dingen, is heel machtig.

konjodebonjo | 06-06-23 | 07:43

Mijn dochtertje van 6 begon afgelopen week ook het gesprek met de opmerking 'misschien ben ik wel trans papa'. Ik heb aangegeven dat we daar over 10 jaar pas weer over gaan nadenken. Vond ze prima. Mama mocht zich er niet mee bemoeien.

geheelvergeter | 06-06-23 | 07:33

Nog niet zo lang geleden ergens gelezen dat naar schatting 25% van de hedendaagse jeugd psychische problemen schijnt te hebben. Gladiator noemt dat zorgwekkend.

Gladiator Fap | 06-06-23 | 07:32

Klinkt zorgwekkend dat ze een genderveranderingstraject ingaan, terwijl er eigenlijk aandacht zou moeten zijn voor een groot deel van de groep voor onderzoek en vooral ook begeleiding voor andere psychologische of psychiatrische problemen.
Goed dat die noordelijke landen in Europa daar al wel op inspelen en die hormoonbehandelingen soms zelfs stoppen.
Maar wanneer worden zuidelijke landen nu eens wakker en pakken die de vaak echte daadwerkelijke problemen aan?
Voorkomen is beter dan later iets niet goed kunnen terugdraaien?

Jan, Leiden | 06-06-23 | 06:28

Gelukkig is het niet erfelijk maar alleen opgedrongen.
Mentale hulp zou eerder nodig zijn in het behandelingstraject ipv mee veren en manipulatief sturen, het ombouwen is erg definitief en vervormd, net als mensen die ledematen willen amputeren, dat wordt ook niet zomaar gedaan omdat het kan.

patrick023 | 06-06-23 | 06:01

Ik ben nu echt ook wel benieuwd naar hoe men hier buiten Nederland tegenaan kijkt. Ik zou best eens graag advies willen van deskundigen uit Peru, Sierra Leone, Madagascar, Iran, Polynesië, Marokko, Oezbekistan, Noord-Korea, Tsjaad, België en Somalië. Hoe zouden hun dit benaderen, hoe zouden hun dit op zo'n menselijke, vrije maar toch doelmatige manier benaderen...

Nederlanddraaitdoor | 06-06-23 | 00:26 | 2

Iran gaat niet echt lekker met homo's om, maar hun transzorg is op zich best goed. Natuurlijk wel jammer dat daar veel homo's maar in transitie gaan omdat ze anders bungelend aan een hijskraan eindigen, maar de zorg zelf is daar prima. Grappig dat je Marokko noemt. Voor VUmc lieten transvrouwen zich altijd in Casablanca opereren en als transvrouw krijg je op dating sites als tgirl op de één of andere manier van marokkaanse mannen de meeste aandacht. Wat is er volgens jou trouwens wezenlijk anders aan de belgische transzorg vergeleken met de nederlandse? veel nederlandse transen doen hun transitie in belgie hoor.

Naomi71 | 06-06-23 | 01:11

@Naomi71 | 06-06-23 | 01:11: Iran protocol als je een meisje voelt gooien ze er een boerka overheen en tadaaa transitie voltooid.

halfvolle glas | 06-06-23 | 05:47

Het protocol werkt nog steeds bij de echte transgenderjongeren. Het probleem is een grote groep personen die "twijfelen". Dan ben je dus geen transgender, maar een persoon die misschien geen invulling kan geven aan zijn/haar rolletje. Of die andere klachten hebben. Die moeten in de reguliere zorg opgevangen worden. En de cijfers kloppen voor geen meter. Bijna alle transjongeren zijn gelukkig na de behandeling. 2% spijt wereldwijd. Onderzoek, ja, verbeteren van de zorg, ja. Terugdraaien en verbieden, nee.

TanteJuut | 06-06-23 | 00:24 | 1

Helemaal mee eens...

Naomi71 | 06-06-23 | 00:29

Het 'Nederlandse Protocol': waarlijk een zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis.

Waar zijn alle genderdysfories van 40+? Waar zijn de zelfmoordgolven door gebrek aan 'transacceptatie' van voor deze massahysterie?

Battery!!! | 05-06-23 | 23:47 | 17

@Ter Correctie | 06-06-23 | 00:31: Het feit dat zoveel jongeren hierdoor onnodig door deze gehaktmolen worden getrokken is wel degelijk een zwarte bladzijde.

Battery!!! | 06-06-23 | 00:40

@Ter Correctie | 06-06-23 | 00:33: nee, puberteitsremmers hebben geen enkel effect op de vruchtbaarheid, dat heeft niets met leeftijd te maken. Alleen als je die in combinatie met testosteron, oestrogeen of progesteron neemt kan het invloed hebben op de vruchtbaarheid, maar als je het neerlandse protocol daadwerkelijk zou kennen, zou je weten dat deze dus niet voorgeschreven worden aan minderjarigen. Overigens voor alle eerlijkheid: puberteitsremmers hebben ook nadelen. Maar dat gaat dan over bijvoorbeeld de botstructuur.

Naomi71 | 06-06-23 | 00:42

@Battery!!! | 06-06-23 | 00:36: tja, als jij niet in wilt zien dat zowel homo's als trans personen seksuele minderheden zijn en dat ik het niet zozeer over die minderheden heb, maar over de houding van de nederlandse samenleving tegenover die minderheden, dan is dat misschien je eigen probleem waar ik je niet verder mee hoef te helpen.

Daarnaast: wat denk je dat ik wegrationaliseer over mezelf? Ik ben tevreden over de behandelingen die ik onderging, heb een leuke baan, prima inkomen, een lieve partner en voel me heerlijk in mijn lichaam zoals het nu is.

En de getallen van jongere trans personen nemen weliswaar sterker toe (hoewel de zorgvraag van volwassen trans personen ook toeneemt), maar dat is niet echt verbazingwekkend. Een interessant Zweeds onderzoek (Validity of the Gender Dysphoria diagnosis and incidence trends in Sweden: a nationwide register study.. zoek maar op) verklaart het als volgt: "One could argue, that in a time of decreased stigmatization and more accessible health care for GD, an increase among young people would be expected, given that adolescence is a crucial time for identity formation". Niet echt onverwacht zeg maar.

Naomi71 | 06-06-23 | 01:00
▼ 14 antwoorden verborgen

Hier één van die gespreksleiders uit het onderzoek van Radboud (inderdaad zelf ook trans), lang werkzaam geweest op de genderclinic op de Wallen van trans United en de GGD Een aantal punten over Spartacus' obsessie met trans personen:

Schijnbaar vindt Spartacus het van belang om trans personen waar mogelijk te pathologiseren, cherrypickt een enkel onderzoek dat comorbiteit met andere diagnoses op 75% stelt (eerder schreef hij overigens 100%), zonder naar redenen daarachter te kijken, zoals afwijzing, geweld, of gebrek aan maatschappelijke acceptatie. Hij zou er goed aan doen wat beter onderbouwde meta onderzoeken over dot onderwerp te bekijken, dat ook oorzaken van een inderdaad hogere (maar geen 75%) comorbiditeit van trans personen met andere DSM5 diagnoses onderzoekt. Iets meer compassie zou hem niet misstaan: ja, als je op je bek geslagen wordt omdat je trans bent heb je meer kans op PTSS.... wat "verbazingwekkend".

De pseudowetenschap van zogenaamde "sociale besmetting" of "rapid onset gender dysphoria" is complete onzin zonder enige wetenschappelijke grondslag en dat niet alleen, het tegendeel werd ook veelvuldig aangetoond.

Dat trans haat verspreidende lobbies in landen als Finland en het Verenigd Koninkrijk succes boeken, bewijst hun gelijk niet. Evenmin als knokploegen van fascistische bewegingen die door middel van hun geweld maatschappelijke ontwikkelingen frustreerden of wisten te stoppen ook maar iets aantoonden. Wat het in dit geval laat zien is vooral een toxisch bondje tussen extreem rechts, buiten de mainstream staande pseudofeministen en conservartieve christenen die elkaar vinden in hun gemeenschappelijke haat tegen trans personen. Top!

Naomi71 | 05-06-23 | 23:41 | 6

@knutsel_ | 05-06-23 | 23:52: grotere maatschappelijke acceptatie, grotere zichtbaarheid. Nu zijn er groepen die dat tij weer proberen te keren. waarom zouden ze dat in vredesnaam willen als het geen haat is? Maar goed, misschien heb je gelijk, qua Hanlon's razor: "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity." Ik sluit natuurlijk niet uit dat het uit stompzinnigheid is.

Naomi71 | 06-06-23 | 00:00

Ik denk niet dat de Finnen en Zweden fascistisch zijn om even te wachten met geslachtsverandering in de puberteit. Nee, ik denk eerder dat Nederland zich fascistisch opstelt door op deze manier borderline tieners vroegtijdig te kunnen steriliseren, zodat zij zich niet meer kunnen voortplanten.

Alexander des Burgus | 06-06-23 | 07:26

@Alexander des Burgus | 06-06-23 | 07:26: Weer zo’n bizar misverstand : puberteitsblockers doen precies dat: even wachten met transitie in de puberteit, waar ik het van harte mee eens ben. En nee, die worden als gevolg daarvan niet gesteriliseerd, als de puberteitsremmers gestopt worden, wordt iemand alsnog gewoon vruchtbaar. Daarnaast weet ik niet of extreemrechtse activisten, conservatieve gristenen en buiten de mainstream staande pseudo feministen “fascisten” zijn, dat is voor jouw rekening. Het is wel een wonderlijk allegaartje met een gemeenschappelijke haat tegen trans personen en op pseudowetenschap gebaseerde “argumenten” die buiten de wetenschappelijke consensus vallen als gemeenschappelijke noemer.

Naomi71 | 06-06-23 | 07:52
▼ 3 antwoorden verborgen

2014, ik vind het wat. Toen was Rutte er al. Verbaasd me derhalve niks dat het 'the Dutch protocol's heet en het zo hard faalt. De man kan echt helemaal niks.

Het verheugt me echt enorm als masculine homo dat Europa en steeds meer landen zich tegen deze extreem gevaarlijke woke ideologie keren.

De Gay Pride bijvoorbeeld 'pride' noemen en er een 'woke-fest' van epische proporties van te maken door de hele stad Amsterdam vol te hangen met een verminkt meisje is gewoon een gotspe.
Ondertussen lift deze cult wel mee met LGB mensen en wil het kinderen laten voorlezen door Dragqueens. DropTheT, ik kan het er niet meer mee eens zijn.

We hebben beelden van Jan Paternotte die het heeft over 'al die jongeren die nu "in transitie" zijn', als hij weer eens een ander op pendante wijze de les leest
Het lijkt me prachtig als straks heel de wereld,op deze modieuze schaal, dit aan banden legt en we dan voor altijd de beelden hebben van hoe verwrongen D66 toen was en het hele land, nee nagenoeg de hele westerse cultuur om zeep probeerde te helpen.
We hebben de beelden Jan!!

hallofreen | 05-06-23 | 23:11

Het begrip gender doet de zaak geen goed. Het is een onwetenschappelijk, slecht gedefinieerd, onmeetbaar en vaag concept. Het verbaast mij hogelijk dat universiteiten en deskundigen uit de gezondheidszorg het begrip gender zo maar omarmen. Door op het begrip gender verder te bouwen zijn ondertussen hele constructies ontstaan die niks meer zijn dan gebakken lucht. Maar gender heeft alles wel vloeibaar gemaakt. Je kunt een beetje trans zijn, trans met alleen sociale transitie, trans met "top surgery", trans met "bottom surgery" of heel iets anders, non binary of panseksueel. En gender en geslacht zijn stiekem verweven tot één en het zelfde. Gender affirmatieve zorg omvat opeens hormoon behandelingen en chirurgie, terwijl gender juist iets anders zou zijn dan geslacht. "Trans women are women" is het motto en over "what is a woman" kun je opeens een documentaire maken. Kinderen krijgen nu de boodschap mee dat je gewoon je geslacht kunt kiezen en dan wordt het je aangemeten, net als een maatpak/jurkje. Het wordt tijd dat de wetenschap stopt met uit haar nek lullen en dat begrip in het vakje, leuk bedacht maar onzin stopt.

Blauwpetje | 05-06-23 | 22:58 | 1

Het frappante is dat veel mensen de vraag "Wat is een vrouw?" niet kunnen (of durven te) beantwoorden - tot op hooggeplaatste functionarissen aan toe.

Als er geen duidelijk beeld is van wat een vrouw (of een man) is dan wordt het ook moeilijk om genderdysforie te definiëren.

Anomiemus | 06-06-23 | 05:10

Oude mannen gaan op vrouwen lijken en oude vrouwen op mannen.
Uiteindelijk gaat iedereen op de oude Sean Connery lijken.

gestoptmetroken | 05-06-23 | 22:40 | 1

Uiteindelijk begint iedereen te lijken

RigouReus | 05-06-23 | 22:46

Het enige probleem tijdens mijn puberteit was de vrijwel constante stijf in de wacht houding van mijn genotsstaaf. Als vijftiger is dat probleem gelukkig een stuk minder geworden.

At_Dawn_They_Sleep | 05-06-23 | 22:29 | 1

De rust der gonaden is in zeker opzicht een zege.

wageslave | 05-06-23 | 23:13

Ik lees hier veel over psychische problemen in de puberteit, maar zelf kan ik me eigenlijk niet veel problemen uit die periode herinneren. Eigenlijk eerder het tegendeel: ik herinner me dat als een gelukkige periode. Ben ik nou abnormaal? Ik maak me zorgen...

Argyronauta | 05-06-23 | 22:24 | 1

Hahaha ja inderdaad is was gewoon gelukkig 60 en 70,s top jaren zwarte Piet ,vuurwerk en een vette baan voor onbepaalde tijd w ie deed ons wat.
Tegenwoordig zitten ze in hun broekje te staren of je een hard zeentje kriigen vroeger ging je gewoon van bil top tijd tegenwoordig lachwekkende tijd van tere zieltjes

bakenstuurboord | 05-06-23 | 23:08

Ik heb in het topic over Jaylinn mijn mening al flink gegeven, maar goed om te zien dat men hier en daar terughoudender word. Gewoon niet voor de leeftijd van 18 jaar, en liever vanaf 25.

Zalwelweer | 05-06-23 | 22:16 | 1

Idem hier. Pas een eventuele behandeling na het 25e jaar!

At_Dawn_They_Sleep | 05-06-23 | 22:30

Over 10 jaar zit een groot deel van onze kids in een GGZ instelling en of in de revalidatiezorg omdat ze jaren hormonen als Skittles gevreten hebben. Een soort van Softenon 2.0

Hendrik_Ijzerbroot | 05-06-23 | 22:08 | 2

En de slagingspercentages bij het CBR zullen nóg lager liggen.

Egerius | 05-06-23 | 22:25

Inderdaad

bakenstuurboord | 05-06-23 | 23:10

De Psychiaters, Psychologen, andere 'hulpverleners' en zeker de chirurgen die hierbij betrokken zijn moeten, wanneer het mis blijkt te zijn, civiel- tucht- en strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Met name wanneer het minderjarigen betreft. Ook de ouders mogen dan een douw krijgen voor mishandeling.

CaesarSalad | 05-06-23 | 21:55 | 1

In veel staten in de VS gaat het juist de andere kant op; daar zijn wetsvoorstellen om ouders buiten spel te zetten.

Daar komt nog bij dat "mental health professionals" in veel staten hun licentie kunnen kwijtraken als ze (teveel) tegengas geven wat betreft het vermoeden van genderdysforie bij een cliënt.

Anomiemus | 06-06-23 | 05:16

"De redenatie was/is als volgt: net als bij linkshandigheid komen kinderen ineens massaal uit de kast als trans, omdat hier door het nieuwe klimaat van acceptatie ineens geen sterk taboe meer op rust (...) De toename van 206% wordt bovenal verklaard door een modeverschijnsel"

Maar die twee dingen zouden allebei factoren kunnen zijn die de toename verklaren toch? Het zou misschien kunnen dat één van die factoren een veel groter deel van de toename voor zijn rekening neemt dan de andere, maar ik vind het moeilijk om hier als buitenstaander en zonder kennis van de statistiek iets over te zeggen. Wel goed dat ze voorzichtiger worden met die remmers.

Tashtego | 05-06-23 | 21:40 | 5

Wat tegen acceptatiegraad als verklaring spreekt is dat de stijging zich bij de jongeren voordoet en niet bij de wat oudere populatie. Onder dertigers en veertigers, die er op zich ook nog lang voordeel van zouden hebben is geen groei te zien. En met die acceptatie was het in Nederland al lang goed gesteld, 30 jaar geleden werkte er al een trans bij het bedrijf waar ik ook werkte, met tegemoetkomingen tijdens haar transities.

Blauwpetje | 05-06-23 | 23:10

@Blauwpetje | 05-06-23 | 23:10: Het probleem met dat idee is wel dat dertigers en veertigers al de pubertijd hebben ondergaan en dus (neem ik aan) geen baat meer hebben bij pubertijdremmers. Maar goed, ze zouden inderdaad nog wel baat kunnen hebben bij andere behandelingen, dus je zou dan ook een toename moeten zien in andere transgenderzorg bij die leeftijdsgroep. Denk ik. Maar zoals ik al zei, ik vind het moeilijk om hier als leek conclusies over te trekken.

Tashtego | 05-06-23 | 23:34
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Kabouteraap | 05-06-23 | 21:35 | 3

@SterF... | 05-06-23 | 23:17: Nee, doelde eigenlijk gewoon op het einde van de overdreven heilig verklaring van LOWIQ+ personen en het opdringerige gedoe tot in de basisscholen en waar jonge kinderen van alles word aangepraat zonder daar klaar voor te zijn. Maar eindtijd klinkt wel lekker.

keistad | 05-06-23 | 23:19

@keistad | 05-06-23 | 23:19:
Ik weet niet of dat dan "oogsten" is, maar goed. Laten we het erop houden dat het beter is dat het gezonde verstand zal zegevieren. Dat betekent voor mij gewoon voorlichting, maar niet iedereen overhaast aan de hormonen.

SterF... | 05-06-23 | 23:24

@SterF... | 05-06-23 | 23:24: Kunnen we het gewoon over eens zijn, ophouden met die ongein op steeds jongere leeftijd.

keistad | 05-06-23 | 23:33
▼ 7 antwoorden verborgen

Allemaal gek geworden....

Willy | 05-06-23 | 21:20

Googagachooo !!! Tegen mijn tieners zei ik altijd: Ja, en morgen is papa een konijn, met 7 lullen op zijn rug.

Piet Karbiet | 05-06-23 | 21:25

@Spartacus. Link van "What's a woman?" kan niet vaak genoeg herhaald worden.

Louter Leuter | 05-06-23 | 21:12

Misschien is het goed om de volgende 2 zaken door te voeren bij minderjarige transgenders.
- minderjarige transgenders mogen geen vrijwaringsformulieren tekenen. En ouders/voogd mogen dat ook niet namens de minderjarige transgender.
- doctoren blijven verantwoordelijk voor hun ingreep of voorgeschreven medicijnen tot de transgender 25 jaar is.
De bedoeling is dat het een weloverwogen beslissing is en dat de dokter voor 100% achter zijn beslissing staat en hier ook verantwoordelijkheid voor neemt.

Osdorpertje | 05-06-23 | 21:11 | 5

@Osdorpertje | 05-06-23 | 21:30: gaat u ze ook verantwoordelijk maken voor spijtoptanten van beenamputaties ? Die zijn er procentueel veel meer nl

Continuum | 05-06-23 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Als vanaf morgen iedereen die zich een F16 voelt een platform krijgt, lekker veel aandacht, alle late night shows en praattafels, pseudowetenschap die er op duikt, onderzoekje hier, subsidietje daar... dan is over 5 jaar het aantal F16's met 206% gestegen.

grapo | 05-06-23 | 21:09 | 6

F16 is al behoorlijk oud. Ik ben nu fan van de F-35.

Nivelleermarionet | 05-06-23 | 22:23
▼ 3 antwoorden verborgen

In dit geval komem er echt tribunalen.

J.P.Drapeau | 05-06-23 | 21:08 | 1

Welnee

me163komet | 05-06-23 | 21:09

Nederland gidsland onder Rutte en Timmermans, leiders van Europa.

thanseeuwen | 05-06-23 | 21:07 | 1

De mikro gids dat is.

PieterOpZicht | 05-06-23 | 21:30

Lijkt een alleszins redelijke verklaring voor dit modeverschijnsel. Wat je ook weinig meer ziet: Hervonden traumas. Iedereen en zijn moeder was misbruikt maar "wist" dat niet meer. Ook prachtig staaltje psychologische hysterie. Hoor je ook nooit meer wat van. Nu duiken kinderen gewoon jaren later op, na een jeugd in een echte kelder van, uiteraard, een boerderij.

Beste_Landgenoten | 05-06-23 | 21:06 | 3

Mee eens. Slachtoffers van het slavernijverleden is net zoiets, aangezien dit maar bij een bepaald deel van de bevolking voorkomt terwijl in dezelfde periode ook veel andere bevolkingsgroepen onder slavernij te lijden hadden wereldwijd. Anorexia is wel het mooiste voorbeeld, een typisch westerse ziekte. Dat transgender zijn bestaat is zeker wel bewezen aangezien dit een wereldwijd fenomeen is, maar toch in bepaalde landen (!) meer dan andere.

Sinterbikske | 05-06-23 | 21:16

Je hoort daar nooit meer wat van, maar de 'daders' in bv de zaak van Jolanda uit Epe zitten nog steeds opgesloten (tbs, en daar komen ze nooit meer uit 'wegens gebrek aan schuldbesef'). Totale flauwekul kan dus decennialang levens verwoesten.

HoogToontje | 05-06-23 | 21:18

wilde reageren maar mijn RSI speelt weer op.

Pensionista | 05-06-23 | 21:05 | 1

Je typt dit met links

Beste_Landgenoten | 05-06-23 | 21:06

Het is dan ook een hele geruststelling dat in Nederland een team met een psycholoog en psychiater van het NIFP samen adviseren of een veroordeelde TBS-er weer de wei in mag. Gaat altijd goed. Not.

Piet Karbiet | 05-06-23 | 21:04

Alle mensen geen lul én geen kut, dat zou heel veel problemen oplossen.

Mr_Natural | 05-06-23 | 21:03 | 3

Plus het klimaat

Beste_Landgenoten | 05-06-23 | 21:07

Barbies en Kenny's dus. Die laatste heeft nogal eens de neiging om spontaan aan wat dan ook dood te gaan.

Zalwelweer | 05-06-23 | 22:14

Het hele fenomeen, met name de plotse toename, deed mij denken aan de St. Vitus- en St. Johannes-dansen, de Tarantula en andere, soms epidemische uitbraken die in de middeleeuwen overal in Europa voorkwamen.
en.wikipedia.org/wiki/Dancing_mania

Schoorsteenveger | 05-06-23 | 21:01 | 5

Moet ineens denken aan youtube shorts en tik-tok. Vreemd.

grapo | 05-06-23 | 21:13

@me163komet | 05-06-23 | 21:10:
Het is één groot circus dat inmiddels rond het twijfelende kind cirkelt. En de twijfel van dat arme kind wordt ingezet als wapen om de eigen 'waarheid' te promoten. Kritiek op die waarheid, hoe goed gefundeerd ook, wordt gezien als weerstand tegen de waarheid, als ketterij. En het kind zelf? Dat maakt geen schijn van kans, valt in diezelfde waarheid als in een warm bad en wordt ongewild als exempel opgevoerd.
Of Jaylinn nu de juiste keuze heeft gemaakt, ik zou het niet weten, maar ze heeft wel een belangrijke stap gezet om daar zelfstandig achter te komen. Ze danst even niet mee op de maat van de verleidelijke klanken van het circusorkest en heeft eventje het haar aangereikte danspakje uitgedaan.
Het circus gaat intussen door met de kleurrijke en rumoerige voorstelling.

Schoorsteenveger | 05-06-23 | 21:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik maak me - als vader van twee dochters - ontzettend veel zorgen, maar prijs me tegelijkertijd gelukkig dat de oudste pas drie is.
Zowel de opkomst van SoMe - waar een hele generatie aan verslaafd raakte - als deze genderobsessiepiek - waar dezelfde generatie door ontwricht raakte - zal hen hopelijk bespaard blijven.

eekeek | 05-06-23 | 21:01

Ik ben extreem linkshandig. AAhhh. en hetero man.

TheseDays00 | 05-06-23 | 20:58

Pubers moeten eerst even leren dat ze niet achter elk stemmetje in hun hoofd aan hoeven te rennen.

Zeurders | 05-06-23 | 20:57

Inmiddels zijn de trieste gevallen wereldwijd die spijt hebben na de onomkeerbare vervulling van hun genderwens niet meer te tellen.

hoochee | 05-06-23 | 20:56

Ruim vier jaar geleden was mijn zoon in glas getrapt dus wij naar de huisarts. De waarnemende arts vroeg hem of ik op de gang moest staan? Zoon: Huh? Jawel, vanaf je 16e beslissen kinderen zelf over hun medische ingrepen, zei die huisarts. Hij kan niet eens een ei koken, kut. Dacht ik toen.

Piet Karbiet | 05-06-23 | 20:55 | 5

Beetje flauwekul, zo'n snijwond moet behandeld en gehecht worden. Ze dachten toch niet dat de vader daar tegen zou zijn? Of is het een mishandelingsprotocol ofzo.

HoogToontje | 05-06-23 | 21:08

@hoochee | 05-06-23 | 20:58: Yup. Maar geen alcohol voor je 18e want dan zijn de hersenen nog niet volgroeid.

Piet Karbiet | 05-06-23 | 21:09

Lol. Dat had je gewoon tegen die arts moeten zeggen, Piet.

Graaisnaaiert | 05-06-23 | 21:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Een man kan zich kut voelen en een vrouw kan een klootzak zijn, daar is operatief niks aan te veranderen.

Mr_Natural | 05-06-23 | 20:54

Weet u nog, het experiment met ‘De Geluksbus’ begin 2000? Die reden de scholen af om verwarde, norse tieners blij te maken. Ofwel: een stel volwassen imbecielen wilden jongeren aanpraten dat ze zich gelukkig moesten voelen, want dat zou de norm moeten zijn voor pubers.

Madame Poitiers | 05-06-23 | 20:52 | 1

Bij ons kwamen vroeger wel een stel tandartsen in een bus. Als ze weer gingen, waren we altijd opgelucht en soort van gelukkig.

Joris Beltsin | 05-06-23 | 20:56

Kan iemand mij uitleggen waarom mensen die aan BIID lijden terecht komen op de afdeling psychiatrie- nl.m.wikipedia.org/wiki/Body_integrit...

Maar zodra het lichaamsdeel een piemel of vulva betreft ze naar de genderdysforiekliniek worden gestuurd ?

Plaktong | 05-06-23 | 20:51

Ah ja. Het protocol dat bij elkaar werd gefabuleerd door een psycholoog en een psychiater bleek helemaal niet te stoelen op de klinische praktijk. Wat gek, normaal zijn ze in de menswetenschappen heel gedegen en betrouwbaar.

Joris Beltsin | 05-06-23 | 20:51

Misschien dome vraag maar kan men ook een mix maken b.v. half om half en iets van die en ban jenen.
Best interessant.

rein9576 | 05-06-23 | 20:46 | 1

Wat? Wie? Moet ik een mix maken?

keestelpro | 05-06-23 | 20:53

De bevanging? De flagante onzin, de bullshitt, de nonsense bedoel je, waarmee vele kinderen voor het leven geestelijk en soms ook lichamelijk verminkt zijn uit naam van de een of andere semi geleerde of - agoog.

me163komet | 05-06-23 | 20:45

Leef maar doe het op eigen kosten. Het is niet zo moeilijk.

Plukkieplukkie | 05-06-23 | 20:43

Chapeau Spartacus en GeenStijl.
Nu maar afwachten of andere media durven aan te haken of dat ze nog steeds te bang zijn om verrot gescholden te worden door de extremisten binnen deze discussie.
In ieder geval een soort primeur, het wordt besproken.

Kouwe Kees | 05-06-23 | 20:42

Ik ken iemand met een dochter die in dit traject zit. Mooi en slim meisje, 18 jaar, ik ken ze vanaf haar geboorte. Gevoelig, artistiek (kan heel mooi tekenen), maar heel veel gepest op verschillende scholen.
Het heeft niks met iemands 'gender' te maken, het heeft te maken met dat je je niet thuis voelt in deze maatschappij.
Denk ik.

Mr_Natural | 05-06-23 | 20:38 | 4

Denk ik ook. Ken ook meerdere jonge mensen die zich niet thuis voelden op school en/of maatschappij. Eentje zelfs, een meisje, met uitzonderlijk hoog IQ, die op haar achtste al kwam vragen of het niet beter zou zijn zelfmoord te plegen.
Nu, 25 jaar later, een mooie zelfstandige vrouw die zich prima redt.

Ichneumonidae | 05-06-23 | 20:48

En iemand heeft haar aangepraat dat ze zich beter zal voelen zonder tetten en met een baard? Iemand die daar beroepshalve geld aan verdient en zélf met allerlei problemen worstelt? Mûnchausen by proxy vanwege de therapeut. Mishandeling.

Nonkel Frituur | 05-06-23 | 20:48

@Nonkel Frituur | 05-06-23 | 20:48:
Niet 1 therapeut, het is een lang traject met allerlei -logen.

Mr_Natural | 05-06-23 | 20:49
▼ 1 antwoord verborgen

Vroeger noemde men die verwardheid gewoon puberteit, of de apenjaren. Dat was tenminste een juiste definitie. Hersenen, hormonen, allemaal in volle ontwikkeling en nog niet netjes op zijn plaats. Iedere puber is verward over zichzelf. Het hoort er gewoon bij, en het gaat vanzelf over als je er geen aandacht aan geeft.
Waar het fout begint te lopen is wanneer gestoorde volwassenen hun eigen afwijkingen beginnen te projecteren op pubers, en er een hele industrie rond opzetten. Pubers, of zelfs kleine kindjes, als gedwongen acteurs in het zieke theater van de zogenaamde experten.

Nonkel Frituur | 05-06-23 | 20:36 | 2

Vroeger bestond dat gender geneuzel niet.

drs. P | 05-06-23 | 21:01

Hele goede analyse!

meneer Q | 05-06-23 | 21:04

"while general functioning improved significantly during puberty suppression."
Tja, ik heb geen pseudowetenschappen gestudeerd, maar is het niet vrij normaal dat pubers ietwat minder presteren. Ik bedoel, puber,.. lekker dwars, obstinaat, stiekum dingen doen, "nee ik heb geen huiswerk" zeggen tegen moeder terwijl je wel huiswerk hebt en zelfs een toets morgen.
Dus als je nou die pubertijd onderdrukt he,.. dat het dan beter gaat op school. En dat je dan dingen omdraait zodat dat ze binnen jouw thesis passen, hem onderbouwen zo u wilt. Kunstig wel.

grapo | 05-06-23 | 20:35 | 1

Dat is de puber met het badwater weggooien.

Argyronauta | 05-06-23 | 21:45

Stop met het genetisch verminken van mensen met een psychische stoornis!

Gizmo579 | 05-06-23 | 20:35 | 1

Ik denk eerder "genitaal verminken"

Argyronauta | 05-06-23 | 21:47

Is ' ik voel me wat anders dan ik ben ' an sich al niet een psychische afwijking?
Je bent in ieder geval al niet je authentieke zelf.

Schadenfreude | 05-06-23 | 20:33 | 1

Ach, in je jeugd ben je zoekende en dan heeft ieder kind -en puber- zo zijn momenten van twijfel. Maar ronduit smerig is het hoe volwassenen die zich hulperlener of specialist noemen de twijfel bij kinderen nog verder aanwakkeren en deze aanzetten tot het nemen van beslissingen waar ze later veel spijt van krijgen.

me163komet | 05-06-23 | 20:53

Kun je trouwens ook mixed feelings hebben ? Zou je bijvoorbeeld als man een leuk stel borsten kunnen bestellen ? Ik vraag het voor een goeie vriend

Harry99 | 05-06-23 | 20:32 | 4

Ja hoor Harry, als jij wilt loop jij over vier weken met twee dikke tetten rond. Kan allemaal, voel je vrij mijn kleine vogel.
Voel je vrij...

SterF... | 05-06-23 | 20:35

Koop iedere dag een kratje Grolsch-beugels, eet enkel in de snackbar en kijk iedere avond SBS6, en uw tieten komen vanzelf uw kant op.

Red shirt | 05-06-23 | 20:40

Lol!!!

meneer Q | 05-06-23 | 21:06
▼ 1 antwoord verborgen

Zeker goed stuk. Blij met GS. Dit soort journalistiek missen we nu precies bij de MSM, die veel te bang zijn om zoiets te schrijven.

Harry99 | 05-06-23 | 20:30 | 2

Eens

Alexander | 05-06-23 | 20:49

Overheen gelezen, ja eens.

Kouwe Kees | 05-06-23 | 20:51

Het is ook onlogisch om te stellen 'je bent wat je je voelt'. En om vervolgens in dat waanbeeld mee te gaan. Het lijkt me logischer de aandoening zelf, genderdysforie, te behandelen. En alle aandachtsjunken die roepen genderfluïde te zijn (of een van de andere bedachte naampjes voor hun aandachtstrekkerij hanteren) kan de samenleving verder gewoon negeren.

Hommel | 05-06-23 | 20:28 | 3

In elke therapie leer je tegenwoordig dat een groot deel van je gevoelens bestaat door wat je denkt. Gevoel an sich is soms een goede raadgever, gebaseerd op ervaring, en soms een hele slechte. Gevoelens moet je altijd toetsen met ratio, ook met deze complexe zaken.

letopuwzaak | 05-06-23 | 20:35

@letopuwzaak | 05-06-23 | 20:35: Ironisch genoeg kan ik zelf mijn voordeel ook nog even doen met die opmerking. Niet aangaande mijn geslacht maar aangaande enige ergernissen van vandaag.

Hommel | 05-06-23 | 20:57

@Hommel | 05-06-23 | 20:57:
Ook weinig complexe ergernissen kunnen zo beoordeeld worden! Succes:-)

letopuwzaak | 05-06-23 | 21:43

De pubertijd kan voor sommige jongelingen een verwarde tijd zijn. Ikzelf vierde tijdens de pubertijd mijn cis-gender.

SterF... | 05-06-23 | 20:27

Verdragen? Als arts…. Man denk even aan die kinderen …….

mr_awesome | 05-06-23 | 20:26

Doorgeschoten wetenschap, je moet wat met je dure studie.

Magmacarta | 05-06-23 | 20:24 | 6

@SterF... | 05-06-23 | 20:28:

Dat is maar de vraag he. Wetenschap wordt niet waardenvrij bedreven. Als de opvattingen in de samenleving wijzigen, zie je vaak ook dat dat tot gevolg heeft dat de wetenschappelijke inzichten wijzigen (en dat geldt vooral voor de wat minder harde wetenschappen).

HoogToontje | 05-06-23 | 20:51

Met wetenschap heeft dit alles niets van doen.
Lijkt meer op kwakzalverij. Sterker nog, misdadige kwakzalverij.

Ichneumonidae | 05-06-23 | 21:18

@HoogToontje | 05-06-23 | 20:51:
Dat is waar, maar dan inderdaad wat betreft de boterzachte wetenschappen. Toch komt over foute aannames vroeg of laat een correctie.

SterF... | 05-06-23 | 21:52
▼ 3 antwoorden verborgen

Goh, dus 75% van de transgenders is psychisch gestoord.
Dat was me helemaal niet opgevallen.

entredeuxverres | 05-06-23 | 20:24 | 3

En de andere 25%?

Mr_Natural | 05-06-23 | 20:26

Mr naturel,
Die andere 25 ook.
Uw naam doet Ironie.

Gizmo579 | 05-06-23 | 20:36

"Uit pure ideologische bevanging of simpele angst de orthodoxie tegen te spreken"

Daarom dus dat de De Wetenschap het nooit totaal eens kan zijn en dat tegenstrijdige theorieën het verdienen te worden onderzocht en getoetst. Ook als dat De Vijand in de kaart speelt. Niet politiek maken wat niet politiek is.

Duwbak_Linda | 05-06-23 | 20:24 | 6

Daarom altijd ook Facebook blijven raadplegen

Beste_Landgenoten | 05-06-23 | 21:09

Ja want er is De Wetenschap en je hebt Facebook. Wat een heerlijk overzichtelijk leven moet jij toch hebben, BL.

Duwbak_Linda | 05-06-23 | 21:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Sperma bestaat voor 50% uit eiwitten, moedermelk 4%, just saying.

Mr_Natural | 05-06-23 | 20:22 | 2

Nou begrijp ik waarom het haar van mijn vrouw zo hard groeit.

J.Cash | 05-06-23 | 20:35

Dit gaat niet over voedingsadviezen.

Schadenfreude | 05-06-23 | 20:35

Mooi topic dat helder uiteenzet wat we al vermoedden.

Intens en diep triest voor de proefkonijnen die verminkt zijn voor de rest van hun leven.

Roos | 05-06-23 | 20:22 | 1

Denk zomaar dat iedereen hier daarmee instemt. Ik in elk geval.
Beetje lollig doen kan iedereen (ben daar wat minder in), maar perfecte samenvatting.

Ichneumonidae | 05-06-23 | 20:38

Ik vind dit nou niet bepaald beslissingen die je zou moeten nemen wanneer je frontale kwab zich nog niet heeft doorontwikkeld. Na een geslachtsverandering zal je nooit meer in staat zijn een orgasme te ervaren of een kind te krijgen. Dat zegt iemand van 12 misschien nog niet zoveel, maar de gevolgen van zo'n beslissing draag je dus wel voor de rest van je leven. Dan mag er van spijt geen sprake zijn, vind ik dan.

VBO_B_Niveau | 05-06-23 | 20:22 | 3

Dat is het verbazingwekkende hieraan. aangaande het strafrecht blijven er stemmen opgaan om mensen pas als volwassenen te veroordelen als de hersenen volgroeid zijn, maar een dergelijke levensbepalende ingreep mag wel bij mensen wiens hersenen niet volgroeid zijn en wordt zelfs aangemoedigd.

Goofy Goofball | 05-06-23 | 20:27

Wijze woorden. Denk ook aan in principe overgangsklachten creeëren met alle gevolgen van dien zoals botontkalking. Je zou denken dat het voor veel mensen meer loont, toch proberen te leven met het gezonde lichaam dat ze hebben en zoveel mogelijk qua uiterlijk aanpassen op je gevoel, ook qua partner.
Een minderheid daarvan zal al die nadelen het waard vinden om toch operatief / hormonaal te veranderen.

letopuwzaak | 05-06-23 | 20:32

Helemaal mee eens. Ik heb een dochter die graag jongen denkt te willen zijn en de hele kliek hulpverleners - die zoals het artikel vermeldt inderdaad voor een groot deel zelf uit de lhbtq-hoek komen en er mijn inziens daardoor niet helemaal neutraal in staan - zit bijna te soppen op de stoel (als ze dat nog kunnen...). De meeste rapporten die het transgender traject bejubelen blijken ook in opdracht van/door transgender klinieken te zijn gemaakt. Onafhankelijke onderzoekers worden verketterd en aan hun rapporten waaruit zou blijken dat er toch wel een groot deel van de transgenders op latere leeftijd met spijt rond loopt, wordt geen ruchtbaarheid gegeven. Ze doen bij de klinieken ook voorkomen alsof het geven van pubertijdremmers helemaal geen kwaad kan. Alsof het de normaalste zaak is om een jong lichaam vol te stampen met hormonen. De apotheek doet er moeilijker over als je een hormoonzalf voor voetschimmel nodig hebt.

Ibu | 05-06-23 | 22:27

Doet ie het tiet of doet ie het niet.

Rattus | 05-06-23 | 20:21

Dutch Disease: Gidsland willen spelen ten koste van alles

BASinnic | 05-06-23 | 20:20 | 1

Arrogante betwetertjes. Wij zijn het.

VBO_B_Niveau | 05-06-23 | 20:23

Beetje rustig aan hier. Ik was man en voelde me geen man en toen heb ik me laten verbouwen tot man.
Was nog gratis ook, dus niet al te hard van stapel lopen hier.

Ichneumonidae | 05-06-23 | 20:19 | 9

Ik indentificeer als lesbische vrouw met gender expressie van een man.

HA BIER!1! | 05-06-23 | 21:09
▼ 6 antwoorden verborgen

En we hadden zoveel goede psychologen .
Of niet?

manman | 05-06-23 | 20:17

Aangaande die Jaylinn, zeer tragisch, maar wel een meisje met zeer zware problematiek en onvoldoende sterke volwassenen rondom haar (zoals ouders) die haar kunnen beschermen. Vreselijke situatie.

Ook nu weer zullen het dus weer de "zwakkeren" zijn die het meeste last ondervinden van het woke gedeug.

Goofy Goofball | 05-06-23 | 20:17 | 2

Maar blijkbaar dus ook artsen die haar problematiek niet inzagen en bereid waren tot een onomkeerbare levensveranderende operatie.

Sinterbikske | 05-06-23 | 20:48

@Sinterbikske | 05-06-23 | 20:48: Eens. maar wat ik bedoel is dat dit meisje ook geen sterke ouders om zich heen had die haar nog hadden kunnen beschermen en dus aan de spreekwoordelijke goden overgeleverd was.

Goofy Goofball | 05-06-23 | 21:19

Het probleem is eigenlijk dat iedere afwijking van de norm, geestelijk of lichamelijk wordt beschouwd als "vreemd" Dat is ook de reden waarom mensen zich laten verbouwen.

meneer Q | 05-06-23 | 20:17 | 1

People are strange. Het gevaar ligt em naar mijn mening in het indelen in hokjes, wat je nu steeds meer ziet met de woke ideologie en de aanverwante studies op universiteiten.

Sinterbikske | 05-06-23 | 20:50

Het zal mij een worst wezen en aan mijn reet roesten wat mensen voor gender hebben. Als het maar niet via de zorgverzekering wordt vergoed.

Bald_Gefkens | 05-06-23 | 20:16

Hopelijk is deze waanzin snel voorbij. Nu nog de andere waanzin.

MeppieRocks | 05-06-23 | 20:14 | 2
-weggejorist-
Hommel | 05-06-23 | 20:29
-weggejorist-
Harry99 | 05-06-23 | 20:41

De media heeft het voor elkaar: ik denk nu bij iedereen die ik tegenkom op straat: dat is vast een transgender.

skoftig | 05-06-23 | 20:11 | 3

Mss de t.v. eens uitzetten?

Ichneumonidae | 05-06-23 | 20:20

Waarschijnlijk heb je gelijk ook nog.

keestelpro | 05-06-23 | 20:48

Dat heb ik vooral met kunst en donkere mensen. Laatst nog toen er een nieuw beeld in Rotterdam kwam. Ik zie echt overal wat in.

HA BIER!1! | 05-06-23 | 21:06

leef je eigen leven, ben jezelf en succes

Crematorium-de-Asbak | 05-06-23 | 20:11 | 1

Goed idee. Laten we kinderen gewoon maar laten doen wat ze willen. Wat kan er fout gaan

HA BIER!1! | 05-06-23 | 21:05

Heb je de podcast The Tavistock, inside the gender clinic geluisterd Spartacus? Prachtige aanrader.

The-loopy-cowboy | 05-06-23 | 20:11

De disclaimer is vergeten?

Pekketrikker | 05-06-23 | 20:10

Laat je ombouwen tot een robot, prima, maar betaal het wel zelf, waarom moet ik daar ongevraagd en verplicht aan mee betalen.

deja_view | 05-06-23 | 20:10 | 1

Heeft Jetten het zelf betaald?

MAD1950 | 05-06-23 | 20:28

Goed stuk, Spartacus. Goed om nog hier te kunnen lezen over dit onderwerp zonder dat de ideologische fog of woke het zicht vertroebeld.

Suppliar | 05-06-23 | 20:09

Fijn stuk, maar dit vermoeden is nu dus bevestigd.

Het is namelijk ook zo klaar als een klontje, zulke ingrijpende beslissingen zou een kinderbrein ook niet mogen maken.

swagmachine | 05-06-23 | 20:07 | 1

Welke ingrijpende beslissingen precies? Voor he zestiende gebeurt er niets onomkeerbaars

Continuum | 05-06-23 | 22:24

Claimen dat je wetenschap beoefent op basis van n=peanuts is al dubieus maar als het om dit soort ingrijpende zaken gaat ronduit misdadig.

Hetze Haatstra | 05-06-23 | 20:07 | 1

Welkom in de sociaal geconstrueerde wereld van de sociale wetenschappen. Data zijn ook maar een mening.

Harry_Witkamp | 05-06-23 | 20:34

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland