Nieuwe Ilja Leonard Pfeijffer is de ironie voorbij
Gelukkig hebben we de Donald Duck nog niet opgezegd
Ilja Leonard Pfeijffer, bekend van ondraaglijke lichtheid en het napraten van Baudet, heeft een nieuw boek, Alkiblabla of zoiets. In een allesomvattende twiet van AJ Boekesteijn is de openingszin al vintage en tevens magistraal, en de NRC-recensie irrelevant. De Vlaamse Meubelfolder vond de roman namelijk helemaal niks, maar wat weten die nou, die hebben in tegenstelling tot AJ geen "boek" in hun naam en verkopen alleen de koffietafels en wijnglazen om de periferie van een boek mee te kunnen decoreren, voor als je een foto wilt twitteren dat je bent 'begonnen in deze, nu al magistraal en vintage!' De oplettende lezer bemerkt misschien al dat we zelf nogal om de literaire brij heen draaien in dit topic, maar dat komt omdat wij zelf niet zo belezen zijn. Wij trachten ironie als levenshouding na te streven en dat is problematisch. Maar allez, toch even de leesbril afzetten (Grootvader Boekestijn heeft zijn Kobo op font-standje Hollywood Sign staan), en die zin eens lezen. Nou kán het aan ons liggen, maar het eerste woord is meteen een literaire doodzonde ('Ik'), en volgt daarna nog tien (!) keer voor we bij de eerste punt op adem mogen komen. Twee keer 'schaamte' plus eenmaal 'schaamde' voelt ook niet heel vintage. En nogmaals hè, wat weten wij nou - we moesten 'satyrkop' zelfs nog googelen. Dus we laten het oordeel aan u maar weet wel: dit is zin 1 in een roman van 900 pagina's. We horen al die arme koffietafels in gans het grachtenland zuchten onder hun magistrale last.
Pfeijfferpoll
Als u deze LITERATUUR zou moeten samenvatten, zou u dan zeggen:
Poll is Verlopen.
Pfeijfferpoll
Als u deze LITERATUUR zou moeten samenvatten, zou u dan zeggen:
Echt eerlijk nu, wie gaat dit lezen?
Reaguursels
InloggenThe Boss
Pfeiffer is een drama queen avant la lettre en hij mag blij zijn dat die Italiaanse vriendin nog bij hem blijft
Ik vond "Grand Hotel Europa" toch aardig, en een mooie waarschuwing dat we met z'n allen in Europe onze tradities zullen verlogenen om wat centjes van rijke Aziaten bij elkaar te schrapen.
De vent zelf is walgelijk, zelfs als hij het allemaal ironisch bedoeld heeft.
Maar… zet Ilja met zo een immens lange zin niet tegelijkertijd de nieuwe Nederlanders en de dochters van Kaag buitenspel? Vragen, vragen.
Ik heb ooit 2x De Slinger van Foucault van Umberto Eco gelezen.
Zou ik nu niet meer kunnen. Ik vind een filmpje van 30 seconden tegenwoordig vaak al te lang.
Deze man is een groot poseur en vooral een waardeloze schrijver.
Geef mij maar de Bob Evers boeken.
De bovenstaande openingszin is even langdradig als de ijdele haardracht. Dat belooft wat.
Ik vrees de kale uitsmijter.
Onleesbaar proza. Maar ik ben dan ook een simpele ziel.
Ik heb ooit in een vlaag van verstandsverbijstering Grand Hotel Europa gekocht, omdat ik vond dat ik ook non-fictie moest lezen. Ik word al moe als ik ernaar kijk.
Op Marktplaats schijnt het boek nog enige waardering te ondervinden. Maar wellicht heeft u een open haard ?
@LD69 | 29-05-23 | 22:56:
Tenzij het een cynische grap is, boeken nooit verbranden LD69! Laten verstoffen in de boekenkast of weggeven aan een 2e hands boekenverkoper. Heeft iemand anders er plezier van. Proest.
Opgepast! Waarschuwing voor potentiële kopers. Volgens de auteur zelf beschrijft hij in deze roman de heer Wilders maar dan als mythologisch figuur. Een verwijzing naar populisme dat we niet willen met z’n allen. U bent gewaarschuwd. Dan weet u weer wat u plaats is.
Ah het gaat natuurlijk om de literatuur...! I see.
Flauw. Ik ga het lezen. Vind het niet zo goed als een - om maar wat te noemen - Voskuil, of zelfs een A.F.Th van der Heijden, maar ik ga het wel lezen... Nu weet ik wel, de modale reaguurder van GS is anti-literatuur, en pro blut und bodem en zo, maar weet wel: Ook jullie zijn lammeren Gods.
Kun je één concreet voorbeeld geven van;
- een reaguurder die zich uitsprak tegen literatuur;
- een reaguurder die zich uitsprak voor Blut und Boden?
Ben benieuwd.
Lees eens de reacties hieronder? Mensen die quasi-grappig met Karl May komen aandraven, of de man afbranden op verschijning, en qua blut und boden verwijs ik naar de plempsels bij onderwerpen over de steekpartij bij een Urban festival - en daarvoor.
@m@rkus | 29-05-23 | 23:05:
Geen concreet voorbeeld dus.
Duidelijk.
En hieronder lees ik naast zowel kritiek als lof op Pfeijffer ook waardering voor andere schrijvers zoals Hermans en Reve.
Kennelijk is lezen niet uw ding.
Lastig om dit boek te beoordelen enkel aan de hand van deze openingzin. Op zich houd ik wel van dit soort boeken, maar ik moet eerst een paar bladzijden lezen om te weten of het verhaal en de schrijfstijl mij aanspreken.
Nederlandse literatuur is zo godsgruwelijk saai niet doorheen te komen, begon bij Camera Obscura en is daarna verder afgegleden.
De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans is een schitterend boek. Ik las het toen ik een jaar of 13/14(?) was en binnen een dag of 5 uitgelezen (ik kon niet wachten op school om als ik thuis kwam dat boek verder te lezen. Ik kan mij de kaft van dat boek nog herinneren. Lol!), zo spannend, beklemmend en op het einde zo frustrerend.
Daarna alles van hem gelezen. Een van de groten der Nederlandse literatuur en politiek tegendraads (lees echt rechts liberaal) en dat vond links (jaja) in de jaren '60/'70 vorige eeuw toen al niet leuk.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 22:44:
Literair angehaucht bruxisme. Tandenknarsend, kaakklemmend geweeklaag, Maar godzijdank werd Hermans erkend als één van de grootsten. Helaas werd die Cuba-Communist ook ingedeeld, volledig onterecht naar mijn idee.
De grote drie ? Natuurlijk, met respect ! Maar dan wel zonder die ondergeschoven onderkruiper Mulisch.
@LD69 | 29-05-23 | 22:53:
Mulisch, de neus, was zeer gelukkig met zichzelf, en het stenen bruidsbed is zeker te doen. Tegenlicht was al minder en de aanslag was echt een verheerlijking van diep communistisch naïef meisje die echt dacht dat (de mega slager) Stalin fantastisch was. Wederom wat ik hier vaker zeg. Het was in haar geval niet goed(zij, communiste)/fout(NSB) maar fout(zij, communiste)/fout(NSB). Beide stromingen zaten politiek (buiten rassenleer) zo dicht bij elkaar. Maar de overwinnaar mag de geschiedenis schrijven en bij links calvinistische/protestantse zonde inborst Nederland deed inderdaad dat linkse en dus ook Schaft het goed.
@LD69 | 29-05-23 | 22:53:
Zoals mijn Goede Vader altijd zei:
Mulisch, dat is Vullis. Reve, da's pas Leven!
Als je zegt dat je "niet" de reputatie hebt, kun je dan in dezelfde zin beweren dat je "deze" reputatie vaker gevoed hebt dan ontkracht? Ik bedoel, als je een reputatie niet hebt kun je hem ook niet voeden of ontkrachten. Naar mijn idee had hij moeten zeggen "Ik heb de reputatie niet snel geneigd te zijn tot schaamte..." in plaats van "Ik heb niet de reputatie snel geneigd te zijn tot schaamte...". Maar ja, dan was-ie nóg pedanter overgekomen.
Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen: "Ik heb geen grote hond, terwijl ik mijn hond vaker heb volgepropt dan op dieet gezet."
Sowieso de gedachte dat half NL zich bezig zou houden met Ilja Pfeijffer.
"Wist je dat onze Schrijfgod niet tot schaamte geneigd is?"
"Nou, er zijn wel voorbeelden die allah Iljas reputatie ontkrachten."
Best sneu als je voor jezelf een reputatie gaat verzinnen. En dan ook echt serieus, niet als geintje.
Over smaak valt niet te twisten, en dat maakt het zo leuk erover te twisten.
Zelf ben ik compleet weerloos tegen Ilja zijn boeken, en zal deze ongetwijfeld met veel plezier tot mij nemen.
Over wansmaak valt niet te twisten.
Ik ergerde me aan zijn haast communistische collumns in de NRC next. Zijn stukjes over Genua en de coronatijd las ik dan wel weer graag.
Ik heb wel een zwak voor.mensen.met een zwak voor de fles. Dat soort zelfdestructie zie je vaak.bij menswn met een groot brein in een kleine wereld. Wel is het vaak zo dat na een tijd de kwaliteit stokt. Ze vinden de liefde en worden gewoon of de verslaving wint uiteindelijk van het brein of zelfs van het lichaam.
Al kan iets dramatisch dan wel weer tot.meestwerken leiden, zoals bii A.f.t.h van der Heijden met requiem.
Leestip; het Groot Baggerboek van Pfeiffer. Had (destijds) de meeste scheldwoorden.
(Maar puur daarom is het geen aanrader, gewoon heel leuk boek)
Dat boek zal ik niet lezen. Komt bij voorbaat al over als een grote hoop dampende pretenties.
Ik was een tijdje terug een week in Genua en we zaten bij een (door locals getipt) restaurant, in de achteraf straten (weg van de verschrikkelijke snelweg dwars langs de haven die deze vern***t) waar je Genua kunt voelen, blijkbaar in de buurt waar hij woonde, of tenminste waar één van z'n favoriete restaurants was. We zaten er aan het voorgerecht en toen kwam hij aangewandeld, ook in de zomer in een net jasje, en hij schoof 2 tafels links achter ons aan, bij vrienden. Daarna hen ik toch maar eens Grand Hotel Europa gelezen, mooi boek trouwens.
"mooi boek trouwens."
Nee.
Een compleet over het Cavallo getild gedrocht.
Als je niet belezen bent, beveel ik het boek "de geluiden van de eerste dag" aan
Dan moet je wel kunnen lezen
Lange zinnen gebruiken is een voorkeur van zowel lezer als schrijver, als je er niet van bent dan lees je gewoon wat anders. Dit is ook niet de eerste dikke pil geschreven in de geschiedenis. Lord of the Rings, Oorlog & Vrede om maar twee te noemen. Hoe grootser de wereld is die je beschrijft, hoe meer je voor de lezer moet verklaren en hoe meer je dus neer moet pennen. Anderen lezen liever Sylvia Witteman.
De langste zin is waarschijnlijk deze van Marcel Proust:
"Sans honneur que précaire, sans liberté que provisoire, jusqu'à la découverte du crime; sans situation qu'instable, comme pour le poète la veille fêté dans tous les salons, applaudi dans tous les théâtres de Londres, chassé le lendemain de tous les garnis sans pouvoir trouver un oreiller où reposer sa tête, tournant la meule comme Samson et disant comme lui: "Les deux sexes mourront chacun de son côté"; exclus même, hors les jours de grande infortune où le plus grand nombre se rallie autour de la victime, comme les juifs autour de Dreyfus, de la sympathie - parfois de la société - de leurs semblables, auxquels ils donnent le dégoût de voir ce qu'ils sont, dépeint dans un miroir, qui ne les flattant plus, accuse toutes les tares qu'ils n'avaient pas voulu remarquer chez eux-mêmes et qui leur fait comprendre que ce qu'ils appelaient leur amour (et à quoi, en jouant sur le mot, ils avaient, par sens social, annexé tout ce que la poésie, la peinture, la musique, la chevalerie, l'ascétisme, ont pu ajouter à l'amour) découle non d'un idéal de beauté qu'ils ont élu, mais d'une maladie inguérissable; comme les juifs encore (sauf quelques-uns qui ne veulent fréquenter que ceux de leur race, ont toujours à la bouche les mots rituels et les plaisanteries consacrées) se fuyant les uns les autres, recherchant ceux qui leur sont le plus opposés, qui ne veulent pas d'eux, pardonnant leurs rebuffades, s'enivrant de leurs complaisances; mais aussi rassemblés à leurs pareils par l'ostracisme qui les frappe, l'opprobre où ils sont tombés, ayant fini par prendre, par une persécution semblable à celle d'Israël, les caractères physiques et moraux d'une race, parfois beaux, souvent affreux, trouvant (malgré toutes les moqueries dont celui qui, plus mêlé, mieux assimilé à la race adverse, est relativement, en apparence, le moins inverti, accable celui qui l'est demeuré davantage), une détente dans la fréquentation de leurs semblables, et même un appui dans leur existence, si bien que, tout en niant qu'ils soient une race (dont le nom est la plus grande injure), ceux qui parviennent à cacher qu'ils en sont, ils les démasquent volontiers, moins pour leur nuire, ce qu'ils ne détestent pas, que pour s'excuser, et allant chercher comme un médecin l'appendicite l'inversion jusque dans l'histoire, ayant plaisir à rappeler que Socrate était l'un d'eux, comme les Israélites disent de Jésus, sans songer qu'il n'y avait pas d'anormaux quand l'homosexualité était la norme, pas d'anti-chrétiens avant le Christ, que l'opprobre seul fait le crime, parce qu'il n'a laissé subsister que ceux qui étaient réfractaires à toute prédication, à tout exemple, à tout châtiment, en vertu d'une disposition innée tellement spéciale qu'elle répugne plus aux autres hommes (encore qu'elle puisse s'accompagner de hautes qualités morales) que de certains vices qui y contredisent comme le vol, la cruauté, la mauvaise foi, mieux compris, donc plus excusés du commun des hommes; formant une franc-maçonnerie bien plus étendue, plus efficace et moins soupçonnée que celle des loges, car elle repose sur une identité de goûts, de besoins, d'habitudes, de dangers, d'apprentissage, de savoir, de trafic, de glossaire, et dans laquelle les membres mêmes, qui souhaitent de ne pas se connaître, aussitôt se reconnaissent à des signes naturels ou de convention, involontaires ou voulus, qui signalent un de ses semblables au mendiant dans le grand seigneur à qui il ferme la portière de sa voiture, au père dans le fiancé de sa fille, à celui qui avait voulu se guérir, se confesser, qui avait à se défendre, dans le médecin, dans le prêtre, dans l'avocat qu'il est allé trouver; tous obligés à protéger leur secret, mais ayant leur part d'un secret des autres que le reste de l'humanité ne soupçonne pas et qui fait qu'à eux les romans d'aventure les plus invraisemblables semblent vrais, car dans cette vie romanesque, anachronique, l'ambassadeur est ami du forçat: le prince, avec une certaine liberté d'allures que donne l'éducation aristocratique et qu'un petit bourgeois tremblant n'aurait pas en sortant de chez la duchesse, s'en va conférer avec l'apache; partie réprouvée de la collectivité humaine, mais partie importante, soupçonnée là où elle n'est pas, étalée, insolente, impunie là où elle n'est pas devinée; comptant des adhérents partout, dans le peuple, dans l'armée, dans le temple, au bagne, sur le trône; vivant enfin, du moins un grand nombre, dans l'intimité caressante et dangereuse avec les hommes de l'autre race, les provoquant, jouant avec eux à parler de son vice comme s'il n'était pas sien, jeu qui est rendu facile par l'aveuglement ou la fausseté des autres, jeu qui peut se prolonger des années jusqu'au jour du scandale où ces dompteurs sont dévorés; jusque-là obligés de cacher leur vie, de détourner leurs regards d'où ils voudraient se fixer, de les fixer sur ce dont ils voudraient se détourner, de changer le genre de bien des adjectifs dans leur vocabulaire, contrainte sociale, légère auprès de la contrainte intérieure que leur vice, ou ce qu'on nomme improprement ainsi, leur impose non plus à l'égard des autres mais d'eux-mêmes, et de façon qu'à eux-mêmes il ne leur paraisse pas un vice."
@Schoorsteenveger | 29-05-23 | 21:57: Sodome et Gomorrhe.
@Schoorsteenveger | 29-05-23 | 21:57: Jef Geeraerts heeft een kort verhaal geschreven bestaande uit een zin over tig pagina's. Allemaal nevengeschikt door en te gebruiken doodvermoeiend lezen.
@Schoorsteenveger | 29-05-23 | 21:57:
Proust (proest), feministische zeer linkse tante (gzmh) van mij was er dol op zo ook de Beauvoir en Sartre. Niet doorheen te komen die bevlekkende rommel.
@Boerhoektvrouw
Lord of the Rings. Hahaha! Sorry dat ik moet lachen (onbeleefd van mij), dat zie ik niet als literatuur maar stripboek geneuzel, verder niks mee voor de liefhebbers (en dat zijn er veel) maar zit bij mij in dezelfde categorie als Harry Potter. En Oorlog en Vrede heeft veelal korte zinnen.
Diervriendelijk isoleren. Openingsthema van Nieuwsuur. Echt?
It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to heaven, we were all going direct the other way–in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.
Charles Dickens: A Tale of Two Cities.
Niet elke lange openingszin is lelijk of onleesbaar. Dit voorbeeld is eerder een doorgeschreven gedicht, een opsomming van tegenstrijdigheden. Dickens kon wel vaker op deze manier beginnen, zo begint Oliver Twist ook met een lange monsterzin. Verder valt er veel aan te merken op Oliver Twist, niettemin is het een boek dat ik talloze malen (al sinds ik op de lagere school zat) heb gelezen.
Nou zullen de prachtige illustraties van Cruikshank ook daartoe bijgedragen hebben. Net zoals Doré bij de Ancient Mariner, Riou/Hildibrand bij Jules Verne, Tenniel bij Alice en. Thole bij het insectenboek. Die oude tekeningen en gravures blijf ik het mooist vinden. Het ergst vind ik foto's uit "de film naar het boek", gruwelijk. Maar ik dwaal af.
Normaal gesproken is een boek dat een negatieve recensie in NRC krijgt het lezen meer dan waard. Die Pijper is echter een drankzuchtige, morsige oudehoer die zichzelf als de grootste cultuurdrager sinds Erasmus beschouwt.
Was hij niet stevig geminderd en tegenwoordig beetje chique gekleed ipv het oude morsig, sinds hij met die italiaanse wetenschapster is?
“Ik heb niet de reputatie dat ik snel geneigd ben tot schaamte en hoewel ik begrijp dat ik deze reputatie met mijn daden vaker heb gevoed dan ontkracht...“
Nu dacht ik even dat we weer een topic over Asha ten Broeke te pakken hadden, toch knap op het verkeerde been gezet?!
"Ik Jan Cremer"... vintage en soepel neergependt... rukze..!
Een KUTopeningszin.
Mag ik dat zeggen en schrijven?
Dit soort schrijvers hebben vaak nogal voorspelbare politieke standpunten en meningen. Zeker als het om zoiets als migratie gaat.
Ook wel grappig is dat hij daarom vanaf nu uiteraard jouw vriend is.
Het hoe en waarom van dit item begrijp ik ook niet helemaal. Die openingszin is inderdaad niet erg fraai en verdient geen literaire prijzen, maar waarom je daar druk over maken? Omdat Pfeijffer nogal neerbuigend overkomt? Wat kan het je schelen? Zou het dan toch dat Pfeijffer waagde te suggereren dat het slecht voor de democratie is als politici te veel luisteren naar de stem van het volk? Dat idee lijkt mij nogal uit de lucht gegrepen, en eigenlijk onjuist. Misschien had GS er beter aan gedaan daar wat over te schrijven, ipv aandacht te besteden aan deze arrogante man die er alles aan doet om voor schertsfiguur te worden versleten.
@BL,
Maar hoe vind je bovenstaande openingszin?
En over populisme, laat me raden. Ilja plaatst alleen kanttekeningen bij het populisme van de oppositie? Of durft Ilja het populisme van de regering ("wie ons tegenspreekt is een middeleeuwse fascistische kkk Poetin-fanboy") ook aan te kaarten?
Zo erg is het nou ook weer niet. Dat hij mijn vriend is. Maar wat opvalt is dat vrij gericht het zoeklicht wordt gezet op wie het waagt om vraagtekens te plaatsen bij het populisme als eventueel negatieve factor in de politiek. Zelfs als dit naar aanleiding van een historisch verhaal over Athene is. Toen dezelfde problemen: Praten we ze naar de mond of gaan we ertegenin?
Dandruff, kijk de uitzending van Buitenhof terug! Wel even het ondenkbare doen: de NPO app installeren..
@lamoureux | 29-05-23 | 21:43:
Het helpt als je naast de titel ook de column even leest.
@van Rossem maakt zich niet druk over de openingszin maar lacht er om. En lacht en passant ook om ene Boekestijn die deze openingszin "magistraal" noemt en hem trots de wereld in slingert.
En definieer "populisme" eerst maar eens. Vrijwel alle partijen maken zich daar schuldig aan, óók de partijen die het volk verachten.
@Beste_Landgenoten | 29-05-23 | 21:50:
Och het zal je verbazen maar ik kijk af en toe best NPO. Het is net als met History Channel; naast Ancient Aliens is er ook Forged in Fire.
En zelfs het doorgaans vrij belachelijke Buitenhof wil ik best terugkijken als jij kan aantonen dat iemand daar toevallig iets zinnigs heeft gezegd.
Dus vandaar mijn vraag; is het populisme van oa D66 ook ter sprake gekomen?
Als D66 nou aan populisme zou doen, dan denk ik van wel. Maar helaas. Tenzij jij een goede serie argumenten kunt noemen om je stelling te staven.
@Beste_Landgenoten | 29-05-23 | 21:48: Maar zo erg is het toch ook weer niet dat hij vanaf nu onze vijand is? Je kleurt het zelf ook wel erg gretig zwart/wit. Heb jij trouwens ook het idee dat de gemiddelde reaguurder geen eigen mening heeft? En als GS wat muntjes gooit wij gewillig dansen?
@Beste_Landgenoten | 29-05-23 | 22:09: Tja, dat zie jij dan weer niet, omdat jullie meningen overeen komen.
"Vroeger, als ik me goed herinner, was mijn leven een groot banket waar alle harten opengingen en alle wijnen vloeiden."
Openingszin Arthur Rimbaud: -Een seizoen in de hel-
Hier wat tegengif. De beste openingszinnen thebookslist.com/50-best-opening-sent...
Wauh, zo'n beetje alle klassiekers komen voorbij. Van Knut Hamsun tot F. Scott Fitzgerald.
De portier is een invalide.
Deze zin is zeer bekend onder professoren, maar ik ken mensen die nooit meer slapen, omdat ze geen wonderkind zijn, maar een total loss, het lijkt wel of ze in een donkere kamer wonen, waar de laatste roker zijn mandarijnen op zwavelzuur heeft gezet.
Nergens staan zoveel geslaagde citaten/zegswijzen die niet van Après toi zijn, als in de vele comments van Après toi.
Variatie op WFH, Mandarijnen op zwavelzuur, pag. 75, vierde druk, zesde oplage, 1985, De Mandarijnenpers, Parijs.
@King of the Oneliner | 29-05-23 | 21:32: Lol. Je leest in elk geval goede boeken.
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 21:37: Dat is een goeie!
@King of the Oneliner | 29-05-23 | 21:32: de liefde voor WFH delen we hier
Schreven ze indertijd ook al historisch gezien, gebrekkige tweetjes tijdens Pinksteren?
Hij ging alleen wel af tegenover Ruben Brekelman toen het over migratie ging. Voor de rest was het wel een interessant gesprek.
Je vergeet - en dat deed je gisteren ook al, Landgenoot - een deel van het interview waarin hij aangaf dat bij een falende democratie het populismespook op de loer ligt ( mijn eigen woorden ). Wel het hele verhaal vertellen. Maakt mij niet uit, ik ga het boek gewoon lekker halen & lezen omdat zowel de hoofdpersoon als de geschiedenis me intrigeert. Heb ook Mak - linkse sijbelaar - gelezen met veel plezier ( In Europa nog niet trouwens, staat wel in de kast ). Heb ook Remarque ( auf Deutsch, oude lettertype ) gelezen, anti oorlog maar een fantastisch verhaal. En zo zal ik wel meer linkse schrijvers in de kast hebben. Boeien, als het maar een goed boek is. Fun fact, ben een beetje de boeken uit mijn jeugd aan het terugkopen, veel Jan Terlouw ook. Als er iemand zijn tijd vooruit was met een groene, pacifistische en linkse ideologie was deze lieve man - niet cynisch - het wel.
Ilja heeft zich nooit geschaamd. Hij heeft zich nooit hoeven schamen, want hij maakte het in zijn leven geen enkele keer mee dat hij geconfronteerd werd met zijn eigen ontoereikendheid. Ilja is toereikend, méér dan toereikend en daarom ook naar alle waarschijnlijkheid de eerste en de enige op deez' aard die het intellectuele en kunstzinnige niveau haalt om de grootsheid van Alkibiades te zien en te beschrijven en het voltooide werk aan te bieden aan al die vele ontoereikenden onder hem.
Wie of wat zouden wij, de ontoereikenden, zijn zonder Ilja Pfeiffer, de toereikende, de gene die de brug vormt tussen de gewone stervelingen en dat ene genie aan wie zich tot nu niemand durfde te spiegelen.
Wij zijn slechts stervelingen.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 22:08: Dat ik sterfelijk ben, is nog nooit bewezen.
@Après toi | 29-05-23 | 22:29: Even geduld.
@Après toi | 29-05-23 | 22:29:
Lol! De dag dat jij voor het laatst je ogen sluit is het bewezen. En die dag zal komen. 1 seconde tiktaktiktaktiktak geluid op de achtergrond.
Allemachtig wat een kutopeningszin. Te lang en gekunsteld. Geen uitnodiging om dit schrijfselbte gaan lezen.
Ilja is niet voor iedereen. Net als mijn lerares Nederlands waarschuwde dat de boeken van Nootenboom dun waren, maar niet om door te komen. Toen ik uiteindelijk toch een boek van hem les was dat een openbaring, zo mooi. Ilja heeft dat in sommige boeken ook. Veel tierelantijnen en krullen, maar als je daar mee om kunt gaan betovert het. Het gekke was, toen ik die openingszin las dacht ik, serieus? Dit is niet eens mooi geschreven, het rammelt en de melodie ontbreekt. Maar bij herlezen kwam de lichtvoetigheid alsnog naar boven, de stijfheid werd een uitnodiging om te dansen. Of je als lezer wilt dansen met de auteur is een tweede, sommige mensen vinden zelfs Hemingway nog te breedsprakig. En die heeft het wegbeitelen van elk overbodig woord tot kunst verheven.
Hemingway was een goede schrijver in interessante tijden. Ernest maakte tenminste nog eens wat mee. Van Ilja herinner ik me dat hij een keer naar Rome is gefietst.....
Schrijven is schrappen.
@Après toi | 29-05-23 | 21:21: Ilja was bezig zich dood te zuipen, dus hij heeft toch nog wat overeenkomsten met Ernest. En toen kwam hij zijn muze tegen en is tot de conclusie gekomen dat een zeer theatraal leven voor hem wel werkt. Hij dost zich op als een 17e eeuws edelman en zijn badritueel is nog excessiever, en zie plots heeft hij voldoende houvast om zich niet meer te (willen) verliezen. Nuchter is hij daarnaast ook opeens coherent genoeg om grote romans te schrijven die een opvallend goed gelezen worden. En dat allemaal vanwege een vrouw. Het leven is best een avontuur als je weet waar je moet kijken.
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 21:27: Inderdaad, óók!
Pfeijffer is een geleerde vent, maar dit soort zinnen laat ik liever aan mij voorbijgaan. Kennelijk probeert hij Alkibiades als een antieke auteur te laten klinken, die schreven ook nogal eens in van die complexe samengestelde zinnen. Ik zal het hoogstwaarschijnlijk niet lezen.
Heb een boek van hem gelezen, Grand Hotel Europa. Was een mix van literair doen met stukken wikipedia. Ik heb het uitgelezen maar manmanman. Deze Alkidinges ga ik dus niet doen.
Gisterochtend bij Buitenhof stond de camera even gericht op Ilja, die keek met een wanstaltige blik naar VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. De laatste werd aan de tand gevoeld door presentator Pieter Jan Hagens over de asielcrisis, dat Rutte zich niet aan zijn belofte houdt om de instroom te verminderen omdat de cijfers het tegendeel bewijzen.
Nadat Ilja zelf aan tafel mocht plaatsnemen om z'n boek te pluggen, kwam al snel de naam Wilders over z'n links-extremistische lippen waarna hij zich richtte tot Brekelmans en hem toesnauwde dat politici denken alles naar hun hand te zetten waarna Brekelmans hem rustig af serveerde door te schermen met de Turkijedeal. Hoe anders ging het eraan toe met voormalig Buitenhofpresentator Paul Witteman. Hij zei indertijd tegen een tegenhanger van Ilja, tafelgast Sid Lukkassen die z'n boek omhoog hield: 'Dit is geen boekenprogramma!'
Ik heb het ook gezien. Het is populisme om minder instroom te beloven volgens Pfeijffer omdat je daar als Nederland geen invloed op zou hebben. Toen Brekelmans rustig uitlegde dat het sluiten van de Turkijedeal de instroom met een factor tien omlaag bracht stond Pfeiffer met zijn mond vol tanden. Pieter Jan Hagens greep meteen in door eroverheen te zeggen 'Goed, jullie worden het hier niet over eens'. Toch wel een beetje een afgang voor Pfeijffer, die ik overigens op sommige vlakken wel bewonder.
“Echt eerlijk nu, wie gaat dit lezen?” Met enige gêne moet ik bekennen dat ik het boek gekocht heb. En ook van plan ben het te gaan lezen. Ik ben gefascineerd door deze periode. En de hoofdpersoon was ook echt een bijzonder figuur. (Ik draag overigens geen “moeilijke bril” - zie commentaar 20.47)
Veel leesplezier. Ik zelf lees veel historische boeken. Maar afgezien van naslagwerken koop ik niet heel dikke boeken, want dan weet ik dat ik daar niet doorheen kom.
Misschien heb je die boeken al gelezen, maar Fik Meijer kan heel leuk en inzichtelijk over de antieke oudheid vertellen.
1000 bladzijden? Dan kun je ook het complete werk van Elsschot lezen en hou je nog tijd over...
Of Nescio.
@Kapitein Sjaak Mus | 29-05-23 | 21:10: Juist. Jongens waren wij...
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 21:18: Okay, Uitvreter....
@Après toi | 29-05-23 | 21:22: Laten we maar een keer afspreken op de Nesciobrug (020). Je fietst je de tyfus, maar met een VanMoof is het goed te doen.
American Psycho.
Top
Als de boeken in 10 tot 17 hoofdstukken uiteenvallen, zou ik een betere boekbinder zoeken.
Haha! Of goede nietmachine aanschaffen!
"Ik legde de lege cahiers die ik had meegenomen links op een stapel, met mijn vulpen ernaast. Het potje met mijn favoriete zwarte inkt plaatste ik binnen handbereik. Ik haalde mijn MacBook uit zijn etui en legde hem rechts op het bureaublad. Ik sloot de netwerkvoeding aan op het stopcontact."
Totaal overbodige informatie. Hij deed de stekker in het stopcontact. Ja, dat doe ik ook wel eens, maar hoor je mij daarover?
Daarnaast, als je je cahiers en je vulpen (godbeterehet) links legt, dan is het idd wel handig om je Mac rechts te leggen. Waarbij je je nog kunt afvragen wat je zo nodig met cahiers en een vulpen moet als je een Mac hebt.
Totaal gelul, kortom. Maar... ook wel weer humor: Ik sloot de netwerkvoeding aan op het stopcontact, haha.
Nee, stop die stekker in je reet man.
Uit Grand Hotel Europa, pagina's 18-19.
Wie in een boek iets aanstootgevens tegenkomt, kan het boek terstond dichtklappen, weggooien en bij zijn boekhandelaar terugbrengen.
Waarom heb je een potje met inkt, als je een vulpen hebt?
@Après toi | 29-05-23 | 21:07: Mag inmiddels 'je' zeggen tegen mijn boekhandelaar.
Goede vrienden zijn we niet.
Zo’n antieke vulpen met een balgje waarmee je de inkt kunt opzuigen, ken je uit tekenfilms, als ze zo’n pen leeg spuiten op een tegenstander.
@Met_baard | 29-05-23 | 21:17: Ach ja, mss bedoelde hij een kroontjespen. Wat ook wel weer leuk is, is dat hij zijn 'favoriete' zwarte inkt had.
Nou ja, ouwehoer eersteklas dus, krijgt kennelijk per letter betaald, al dan niet met favoriete zwarte inkt geschreven op z'n MacBook.
Ik zie het nu pas. Als je zo'n opstel op school inleverde, in de jaren 80 tenminste, kreeg je het terug met allemaal doorhalingen, omdat je elke zin met Ik begon. Dat is zo'n beetje als "en toen, en toen, en toen".
Voor wat de MacBook betreft, misschien heeft hij er een handscanner bij. Of hij schrijft zijn onzin, maakt er een foto van met zijn iPhone, stuurt die via Bluetooth naar zijn MacBook en zet het daar om naar Arial italic, grootte 15.
Ik liep door de Amsterdamsestraatweg en haastte mij vlug door het rode licht naar de overkant van de straat, allengs sneller huppelend voor het naderende gemotoriseerde verkeer, richting de supermarkt met de boodschappentas stevig onder mijn arm geklemd, terwijl ik mijn jas dicht deed - hoewel het al mei was wilde het maar geen lente worden - checkte ik nog even mijn boodschappenbriefje opdat ik niets zou vergeten: melk, halfje wit, halfje bruin, chocopasta, natuurazijn, boter, komkommer en een Microgids; ja ik had alles, althans dat dacht ik terwijl ik de vierennegentig woorden aantikte.
Koop je nog 6 rollen Rollo. Tik je de 100 aan. Wiskunde is zo mijn ding.
@Lorejas | 29-05-23 | 20:59: Ja dat voelde dus gewoon niet goed.
Ik zou het woord 'vlug' schrappen. Overbodig. Want je haast je nooit 'langzaam'.
@Après toi | 29-05-23 | 21:03: Godver, nog maar 93 woorden..
Alhoewel..
'festina lente, recte, sed festina'
- Augustus (de keizer, niet de maand)
@At: en dan 7 rollen Rollo?
@Après toi | 29-05-23 | 21:03:
Een magistraal schrijver als Ilja Pfeijffer wel.
En dan mag @Duwbak_Linda dat dus ook.
@Dandruff | 29-05-23 | 21:10: Zeg het ze Dandruff. Fuck de haters!
@Lorejas | 29-05-23 | 21:05: Het betreft hier toch de Grote Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer? Die woonde lange tijd in Genua, dus dan zou ik er 7 rollen Italiano drop van maken.
@Duwbak_Linda | 29-05-23 | 21:11: Checken is een lelijk woord. Beter: controleren -controleerde ik nog even mijn .....
@Après toi | 29-05-23 | 21:13: Het is 2023, opa.
@Duwbak_Linda | 29-05-23 | 21:21: Je schrijft, of je hebt vrienden.
@Duwbak_Linda | 29-05-23 | 21:05:
Festina lente cauta fac omnia mente.
www.youtube.com/watch?v=E04yTv9tkTc
;-)))
Ik lees alleen nog rekeningen.
ChatGPT vatte het boek in één woord samen en het had iets met het vrouwelijke geslachtsorgaan te maken.
Oeh, vulva dus! Dat klinkt wel opwindend!
@Monkey: viespeuk. Het woord was "zeepje"....
@Lorejas | 29-05-23 | 21:30: Klopt wel, ik ben inderdaad een viespeuk.
Als de rest van het boek net zo langdradig is als die eerste zin, dan wens ik de lezer veel sterkte. Breiwerk, geschreven door iemand die intellectueel wil overkomen, maar dat niet is. Dan wordt het al gauw treurig.
Ilja Pfeijffer is voor mij een held sinds hij het vertikte om voor de Universiteit Groningen een lezing over Nederlandse poëzie te houden, in het Engels! Pfeijffer wilde het in het Nederlands doen, en anders gewoon niet.
Dat zou eigenlijk de norm moeten zijn.
Het is raar dat het kennelijk heel bijzonder is om in Nederland in het Nederlands over de Nederlandse poëzie te spreken.
De term vintage geeft me altijd zo een naar gevoel in mn bek. Hipstermamas uit de grachtengordel die vintage kleding en vintage troep kopen. Walgelijk. Maar des te meer omdat ze in France de term Millésime hier en daar vervangen door vintage voor de commercie.
net als mafkezen die ineens in mode lopen vn tig jaar geleden . kijk mij eens bewust zijn.
Crocs. Das pas erg.
@Lorejas | 29-05-23 | 21:01: nog enger zijn de mensen die met droge ogen beweren dat die slappe zweterige plastic ietsen beter zijn voor je voeten door die paar gaten. Het zal leer zijn of het zal niet zijn. Niks is zo lichaamseigen als de huid van een ander dier.
Voor mij maar een schrijver in de boekenkast: Arnon. Meer heb je als mens niet nodig.
Schrijven is schrappen, Ilja.
Die eerste zin heb ik alvast voor je ingekort.
"Altijd als ik hem tegenkwam, voelde ik mij een lul."
Kijk.
Zó kan het ook.
Dat is briljant Sjaak!
Gna. Waar was u toen ik op school moest samenvatten, Kapitein?
@Nuuk | 29-05-23 | 20:51:
Ach... het is een gave!
hahaha
@MickeyGouda | 29-05-23 | 20:53:
Ach, waar is een mens?
Waar was hij toendertijd,
Dromend van een verre prinses?
"In de zeeën waar de grijze
Golven wild ten berge rijzen,
Vliegend voordat zij, bevroren,
't Andre, vaste rijk behooren,
Weert een wal van eeuwig ijs
Een schim: een schip op havenlooze reis."
- Jan Slauerhoff
Prachtig, diepgaand, poëtisch, levenswijs, ontroerend, inspirerend en gedurfd.
Zomaar wat woorden die bij mij opkomen. In één woord subliem!
"Lul" dekt de lading niet geheel of zou ook anders kunnen worden opgevat, vervang dat woord maar, Kapitein!
@Jan, Leiden | 29-05-23 | 21:05:
"Castraat".
Zo beter?
Nog een beetje schaven dan heppie een haiku
Prachtige zin Kapitein!
Literatuur voor gevorderden, die beseffen dat het leven te kort is voor overbodige woordenstamppot.
*klapt*
@Kapitein Sjaak Mus | 29-05-23 | 21:07:
Ha, maar castraat zingt als een nachtegaaltje hoor! Misschien wel onverbeterlijk! ;P
Ik kijk nu al uit naar je verzamelde werken. Hou ik ook nog een hoop tijd over om wat nuttigs te doen na een ochtend zware literaire kost.
Je hebt van die boekjes bluff your way in. Niemand gaat voor zijn lol zo'n pretentieus dik boek lezen. Dit doen alleen "kenners" die daarbij ook nog moeilijke brillen dragen.
Vroeger had je Michael Zeeman, van de Volkskrant. Verschrikkelijk erudiet, als je interviews met hem las. Totdat een criticus vilein opmerkte dat Zeemans boekbesprekingen altijd gebaseerd waren op -citaten uit- de eerste dertig pagina's van zo'n boek.
Tijdens de Corona-jaren mocht deze overharige Cultbobo zijn totalen klaagliederen spuien. Onder andere in HP/De Tijd. Als ik ergens wel de schurft aan heb is het dat volwassen mannen hun geëxtrapoleerde leugens voor waarheden mogen verkopen en vervolgens nog applaus ontvangen.
Dit boek heb ik onlangs gelezen: geschiedenis-winkel.nl/p/de-miserabel.... Veel dikker nog, en met veel meer noten, maar wat een geweldig boek was dat! Ilya zal dit nooit evenaren hoe lang hij zijn zinnen dan ook maakt.
Een openingszin van meer dan honderd woorden wijst niet alleen op een angst voor punten, maar is ook gewoon een waardeloze schrijfstijl. Ilja is voor mij een Ilnee.
Ben na Karl May gestopt met lezen, daarna begonnen ze namelijk met Kick Out Winnetou& Old Shatterhand of ben ik nu weer in de war met de Hut van weet ik veel wie.
De Jeneverhut van Oom Tom?
Een kennelijk wat kinderlijk opstel van wel 900 pagina's.
Gelukkig zijn het uiteindelijk maar 1800 zinnen.
Lol. Ben ooit één keer aan een boek van hem (Grand Hotel Europa) begonnen. Want ik verkeerde in (zelfbenoemde) Culturele Kringen waar ik toch wel van onder de indruk was.
Zowel de titel als het aantal pagina's waren drie keer teveel. Wat. Een. Blabla.
Dus na een 180 pagina's heb ik de pil aan de kant gelegd.
Maar ondertussen schrijft hij wekelijks voor HP/De Tijd, net als Artur van Amerongen. Ben wel benieuwd naar hun wederzijdse verhoudingen.
Je eerste zin van je boek beginnen met "ik" en daarna in de eerste zin "ik" nog tienmaal herhalen. Nee, dan heb je bij mij al afgedaan. Is het een autobiografie?
Ik heb geen idee, want ik heb het boek niet gelezen. Mocht ik dat alsnog gaan doen, dan kan ik je er meer over zeggen, ik kan je in deze echter niks beloven.
Hier laat ik het bij.
De laatste 6 woorden getuigen van goede zelfkennis.
Hij maak wenig schreiffouten maar zn verhaal is vet saaj..
Boekestijn en De Wijk waren wel goed op dreef in hun theatercollege. Ik heb er wel wat van opgestoken en het was onderhoudend. Maar als historici eenmaal succes hebben, dan willen ze over alles hun mening geven. (Maarten van Rossem bv)
Van Rossems reactie op 09/11 maakte hem onsterfelijk belachelijk.
@Après toi | 29-05-23 | 20:45:
Dat was toch die alwetende die op de avond voor de inval in Oekraine bij hoog en bij laag beweerde dat Poetin dat nooit zou doen?
@Graaisnaaiert | 29-05-23 | 21:26: Ook. Na 09/11 beweerde hij glashard dat de aanslagen in de VS geen enkele invloed zouden hebben op de Amerikaanse buitenlandpolitiek.
@Après toi | 29-05-23 | 21:31:
Niet slecht voor een zelfverklaard Amerikakenner ;)
Nou Ilja, een reality-check: jij kwam ooit één man tegen maar ik kom dagelijks vrouwen tegen die evident superieur zijn aan jou. Om te beginnen omdat zij hun haar beter verzorgen.
Hoogdravend klein burgermannetje! Ik word een beetje moe van al die mensen die zich groter , beter en mooier voor willen doen komen dan dat ze werkelijk zijn! Be the person you want to meet. Verder, wees je bewust van de ploert, de huichelaar , de bedrieger etc. die ook in een ieder zit. Je zult het moeten doen met je perceptie , de tijd die je krijgt met de locatie die je is toegewezen en met je lichaam kan je daarin verplaatsen , zoveel meer is er gelukkig niet , maar het is genoeg!
Leuk preekje. Waar kan ik me zondag melden?
Sja, het is natuurlijk geen Herman Koch met dat flutboekie "Het Diner" of weet ik veel wat voor moderne onzin er nog meer gedrukt wordt. Ronald Giphart en dat soort pulpmakers dus.
S. En wat verstaan we onder die volmaaktheid?
A. Het hoogtepunt van menschelijke bekwaamheid.
S. Bekwaamheid waarin?
A. In het vervullen van een taak natuurlijk.
S. Wat voor taak? De verzorging van paarden soms?
A. Neen, neen.
S. Want dan zouden we bij paardenkenners in de leer gaan, hè?
A. Natuurlijk.
S. Bedoel je dan het werk van een zeeman?
A. Neen…..
S. Want dan zouden we bij zeelieden in de leer gaan, niet?
A. Zoo is het.
S. Welke taak bedoel je dan? Wiens taak?
A. Die van de vooraanstaande Atheensche burgers.
En dick boeck vergt nu eenmaal lange reachuursels
S. Aan het ongeluk ontkomt men dan ook niet door vermeerdering van rijkdom, maar door vermeerdering van wijsheid.
A. Dat blijkt wel.
S. Een staat heeft dus geen wallen, slagschepen of werven noodig, om welvarend te zijn, Alcibiades, en ook geen overmaat aan inwoners en grondgebied: dat geeft allemaal niets, als de ware deugd ontbreekt.
A. Zoo is het.
S. Wil je dus de belangen van den staat op doeltreffende wijze behartigen, dan moet je je medeburgers iets van die deugd meedeelen.
A. Natuurlijk.
S. Kan men nu wel iets meedeelen van wat men zelf niet bezit?
A. Vanzelf niet.
DL. Enfin
www.koxkollum.nl/plato/Plato%20Alcibia...
Mooi gedaan.
@Duwbak_Linda | 29-05-23 | 20:36: Helaas, ik ben niet verder gekomen dan de verzamelde werken van Socrates.
@Après toi | 29-05-23 | 20:38:
Colleges ethiek. God wat ontzettend saai was dat.
@halfvolle glas | 29-05-23 | 20:36: Sorry was quote
@Duwbak_Linda | 29-05-23 | 20:39: Je ziet iets over het hoofd.
Gek dat de jeugd in Nederland hun plezier in lezen kwijtraken.
kwijtraakt.
Met de kanttekening dat ik een kloppende lange zin wel kan waarderen, moet ik zeggen dat dit specifieke voorbeeld qua leesbaarheid de grenzen opzoekt. De vraag is dan waarom de schrijver hiervoor kiest
Zo kun je het ook bekijken. Blijft een kutzin.
Hij doet nooit anders. Denkt kennelijk dat het dan literair is.
Bij dit soort boeken moet je er altijd even inkomen. Duurt een bladzijde of 15-20 en dan kun je het ook niet meer wegleggen. Da's tenminste mijn ervaring.
@Graaisnaaiert | 29-05-23 | 20:36:
Hulde voor je doorzettingsvermogen, Graaisnaaiert. Ik heb vier keer de eerste pagina van 'De slinger van Foucault' gelezen en daarna mijn intellectuele ambities voorgoed aan de wilgen gehangen.
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 20:34:
Hij sluit zijn zinnen in ieder geval af met een punt. Daar zit voor mij een leerelement, hetzij een recept voor een leesbril.
Hij heeft daar een goede(?) verklaring voor. Hij heeft een poging gedaan in de schrijfstijl van destijds te schrijven.
@MickeyGouda | 29-05-23 | 20:49: Dat is mij niet ontgaan, maar omdat je zo'n lieverd bent (vergun me even die vrijheid) viel ik daar maar niet over.
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 20:34:
Dat dus. En hij heeft een vaste schare volgers op subsidie-gevende posities die elkaar continue in de gaten houden. "Jij houdt toch ook nog steeds wel van Ilja-LP ? Ja ! Ja-ja-ja-aj natuurlijk ja, ja natuurlijk Ilja is gooeed, Ilja is okée.
@MickeyGouda | 29-05-23 | 20:48:
Kan zijn dat het Engels je beter bevalt. Ik heb ze in die taal gelezen en dat was prima te doen. Nederlandse vertalingen rammelen vaak, want kleine oplagen dus budgetvertalers.
@MickeyGouda
Hij ziet zichzelf als de Nederlandse Umberto Eco (Pfeijffer woont dan ook in Italië dus stap naar Eco is snel gemaakt). Zijn boeken waren ook niet doorheen te komen maar hij liet het gelukkig wel na om verkeerde paralellen te trekken.
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 20:58:
Het zij je vergund, Sluipwesp!
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 21:43:
Ik ben begonnen met Baudolino. Echt genieten, zeker als je een beetje van middeleeuwse geschiedenis houdt. Daarna kwamen Foucault's Pendulum en The Island of the day before en toen pas zijn bekendste, The Name of the rose.
@JayJay | 29-05-23 | 20:56:
Dank voor de toelichting. Een tikkeltje geforceerd klinkt het wel.
@Graaisnaaiert | 29-05-23 | 21:24:
Met dank voor de tip: misschien dat ik mij er ooit nog eens aan waag. Dan begin ik denk ik met 'De naam van de roos '. Dan kan ik in ieder geval terugvallen op de film. ;-)
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 21:43:
Tijdens mijn studie in Utrecht sprak ik wat medestudenten die een gastcollege van Eco hadden gevolgd. De superlatieven over zijn genialiteit waren niet van de lucht. Ik durfde bij de volgende ontmoeting dus niet te zeggen dat zijn boek meer voelde als een verkapte IQ-test en dat ik het uiteindelijk gefrustreerd door de kamer heb gelanceerd.
@Graaisnaaiert | 29-05-23 | 21:53:
Foucault en zeker The name of the Rose zijn te doen. The Island of the day before ken ik niet.
Baudolino kwam ik op een gegeven moment niet meer doorheen, werd voor mij echt te veel poseren en zelfbevlekking qua kennis. Ga je echter geen spoilers geven je zal het wel lezen.
@MickeyGouda | 29-05-23 | 22:16:
Wat jij deed, dat kan ik mij goed voorstellen. Hij schreef ook op een belerende toon in de categorie: Als je dat niet weet dan ben je een idioot. En 99 van de 100 die ermee wegliepen wisten het ook niet maar deden alsof ze het wisten en keken moeilijk.
Ik heb in het verleden interviews met hem gezien en gelezen en het was een onaangename zeer met zichzelf ingenomen man. Intelligent? Zeer zeker, maar een eerste klas poseur.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 22:28:
Dat moeilijke kijken neem ik hier sowieso van mee, Basil. Gewoon faken dus? Dat kan ik!
@MickeyGouda | 29-05-23 | 23:22:
En als je een leesbril hebt, die afnemen en uiteinde brilarm in je mond nemen, moeilijk kijken dus en: "Aha, zekers, aheu, maar natuurlijk" zeggen. Scoor je altijd mee bij die nitwits.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 23:31:
Lolol!
900 bladzijdes? Die eerste zin zou gelijk de laatste zin zijn dat ik zou lezen.
Wat een teringlange zin zeg. Net even te hard geprobeerd. Valt mee dat er op zijn Sierd de Vos niet een verre oud-tante, die vroeger in het huis links van de pastoor, die altijd zondagochtend op de koffie kwam, woonde, bij wordt gesleept.
Ik heb nog nooit van Ilja Leonard Pfeijffer gehoord. Ik dacht dat ze die wijnboer bedoelden, maar die schijnt Gort te heten. Heb ik veel gemist?
Ja, Hotel Europa bijvoorbeeld
Nah, die wijnboer is wel een gezelligerd.
@Sieg Hein | 29-05-23 | 20:47:
*Grand* Hotel Europa, cultuurbarbie !
Heeft iemand nog een tip voor een goed boek?
Ik heb nog een boekenbon liggen.
Ligt eraan van welke genre u houdt.
Les 120 Journées de Sodome ou l'école du libertinage.
Vlg. mij van Simone de Beauvoir.
In de categorie 850 tot 950 pagina's? Nee, helaas...
Wat is dat, een boekenbon?
Nijntje maakt een wip.
Marte Jacobs, van Tim Krabbé. Als je het boek uit hebt, zul je gevoelige mannen beter begrijpen.
Ik lees nu Churchill, de biografie van Andrew Roberts en dat is wat mij betreft een aanrader.
Daarna wacht er een Stephen King, Fairy Tale maar kan er dus nog niets over zeggen. Hoewel niet elk boek goed is, vind ik dat hij een hoop prachtige verhalen heeft geschreven. Zijn manier van mensen beschrijven, met heel veel figuren in een verhaal uit de voeten kunnen, is knap.
De Meester en Margarita van Michael Boelgakov is prachtig.
Maar er zijn ook andere mooie boeken :)
@Après toi | 29-05-23 | 20:36: nóg beter? ;-)
Ligt ervan waar je van houdt en wat je genre is...
@Nuuk | 29-05-23 | 20:36:
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 20:33:
daar kan ik wel weer even mee vooruit, dank jullie wel
@Graaisnaaiert | 29-05-23 | 20:41: mijn smaak is vrij breed.
@Roos | 29-05-23 | 20:42: Om je de waarheid te zeggen, ik heb dat boek af en toe wel even weggelegd.
@Après toi | 29-05-23 | 20:36: tering dit boek was goed. Sirenen van jan cremer gaf mij het zelfde gevoel.
Uiteraard kan ik je (niet anders) dan dit boek aanraden:
www.goodreads.com/book/show/34442943-...
;)
@Après toi | 29-05-23 | 20:36:
Ik kwam Tim Krabbé ooit tegen in de lift, in Wroclav. Ik herkende hem niet en hij was not amused.
Maar mijn metgezel, de vriendin met wie ik het avontuur aanging herkende hem wel. He was still not amused.
Ben je zo ver van huis en doet die suffe Amsterdammer nog steeds alsof je een provinciaal bent.
Maar waarschijnlijk was hij een gevoelige man en in dat geval mag je dus ongecompromitteerd de hoofdstedelijke hork uithangen.
@Roos
Ik ben nu dit aan het lezen:
Revolutionary Spring: Fighting for a New World 1848-1849
www.amazon.co.uk/Revolutionary-Spring...
Niet pompeus geschreven maw zeer leesbaar en interessant omdat het de basis was voor constituties van behoorlijk wat moderne Europese landen. waaronder Nederland en Zwitserland. en het Europa wijd gebeurde.
@LD69 | 29-05-23 | 21:29:
Krabbé familie. Broertje van. Beiden zo ijdel als maar kan zijn. De een een aardig schrijver (niet meer) de ander een aardig acteur/amateur schilder (niet meer) maar goede vriend van iedere bekende acteur/actrice/regisseur ter wereld.
Proest.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 21:30:
Interessant Basil. Maar hoe komt het dat landen als Nederland en Zwitserland zo gevoelig waren/zijn geweest voor de ideeën van 170 jaar geleden ? Is het omdat wij de fragmenten werden van het Karolingische Middenrijk ?
@LD69 | 29-05-23 | 21:25: lol! :-))
@LD69 | 29-05-23 | 21:39:
Dat ben ik nu aan het lezen en geef je een antwoord als ik het boek uit heb. Al is dat nog niet ter sprake gekomen maar zou goed kunnen qua mentaliteit. Zal nog wel een weekje of 2 duren. Maw ik kom erop terug.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 21:38: Tim -een verdienstelijk schaker en wielrenner -heeft toch wel een paar aardige boekjes geschreven hoor. Hoe hij privé is, weet ik niet. Misschien arrogant en onsympathiek, zoals LD69 stelt. Zou kunnen.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 21:38:
Pin Point. En het is niet dat ik ze niet mag echter soms wens je je medemens meer maaiveld.
Maar ja, in dit land kiekt Succes om de hoek en IJdelheid snelt haar tegemoet en houdt Haar tegen.
Hoe fraai is het om een Rutger Hauer te zijn. Maar de Krabbés zijn, hoewel best sympathiek op hun tijd, nooit op die top geweest. En dat is ergens ook wel jammer.
@Basil Fawlty | 29-05-23 | 21:49:
Top Basil, ben zeker benieuwd.
@Après toi | 29-05-23 | 21:51:
Mijn ervaring is authentiek. Maar als ik de scenery schets: 1994, pré-internet, elke reis richting Oost-Europa was vrij en toegestaan en tegelijkertijd nog een klein avontuur.
Voormalig Oost-Duitsland had snelwegen, maar zonder vluchtstroken, Een groot deel van Polen had "snelwegen" van drie banen, die om de haverklap wisselden. Die wissels hadden een naam: Węzeł Gliwice-Sośnica's, vernoemd naar het grootste knooppunt in Polen. Iedere Pool die niet openlijk levensmoe was beproefde zijn geluk op deze wissels. Het ging altijd goed.
Eenmaal in Wrocław, het voormalige Breslau, bleek ons hotel een echte, sinds kort voormalige Socialistisch Slaaptechnische Moloch te zijn. Prima kamers, prima bedden maar het restaurant was reeds gesloten. Om vijf over acht was het restaurant dicht en de keuken onverbiddelijk. Wellicht dat Tim, meer dan wij, ons ongenoegen minder de baas waren.
Gezien het aantal reacties, wil ik bij deze een beroemde quote uit de film Jaws parafraseren:
“You need a bigger boekenbon”.
@LD69 | 29-05-23 | 22:11: Tim zou als fanatiek wielrenner toch een beetje moeten kunnen afzien?
@Nuuk | 29-05-23 | 22:13:
Gast, heb je daar een linkje van !? (Proest).
@Ichneumonidae | 29-05-23 | 20:33:
Is van marquis de Sade, en verfilmd nog door Pasolini.
In dit geval kun je niet zeggen "het boek was beter". De film was al gruwelijk, eentje in de categorie wie houdt het uit om niet vóór het eind de bioscoop te verlaten.
@Nuuk | 29-05-23 | 22:13: ben druk druk aantekeningen aan het maken..!
*Verwilderd rondkijkt naar de boeken die ook nog gelezen willen worden*
W.f hermans.
Het vroege werk van a.f.t.h van der heijden, en Requiem
Bob den Uyl
A. Den doolaard de boeken over de balkan
Achmed Rashid de Taliban
Teun voeten Tunnelmensen
En eigenlijl jeugdliteratuur maar wle goed: thea beckman, maar ook Leven van een loser.
Zeker aanrader Yuval harari: hoe wij t machtigste dier op aarde werden
@Après toi | 29-05-23 | 22:15:
Après toi, tja weet je, ik was destijds sneller met mijn oordeel klaar, jong, onbezonnen en hij was voor mij een redelijk oude lul. Dus was ik wss reeds met mijn oordeel klaar en gaf hem eigenlijk geen kans. Vast had hij dat door.
M'n partner en ik dachten dat we hem bij het ontbijt wellicht in een andere mood zouden ontmoeten maar die ontbijtzaal was werkelijk reusachtig groot en we hebben hem nooit meer gezien.
Geen probleem hoewel ik er nu anders over denk.
Maar los daarvan, of hij kon afzien is een interessante vraag, wellicht ben je eens in de gelegenheid.
@Shoarmamasutra | 29-05-23 | 22:23: Bob den Uyl heb ik met een lach en een traan gelezen. Erg humoristisch, terwijl de schrijver in wezen een nogal triest figuur was. Maar er is een literaire prijs naar hem vernoemd.
Het vergeten paradijs, van Hylke Speerstra.
Boek over de Nederlandse emigratie na WO II, die vanuit de Nederlandse regering werd aangemoedigd, omdat Nederland " vol" was.
Wel fijn dat die Pfeiffer totaal niet bombastisch is. Ga voor de grap eens Hotel Europa lezen, na een paar pagina's gooi je het al in de glasbak.
Ik ben er al niet eens aan begonnen....
Nog nooit iets van hem gelezen maar dat soort boeken boeien me ook niet ( als het tenminste is wat ik denk wat het is, namelijk hoe de schrijver/verteller ( die me niet interesseert ) een veranderend Europa ervaart.
Booooring.
@Après toi | 29-05-23 | 20:33: Heet overigens 'Grand Hotel Europa'. Was dat 'Grand' vergeten.
Goed dat je er niet eens aan begonnen bent.
Een LOI-basiscursus 'Begrijpelijk Schrijven Zonder Gekunstelde Zinnen' zou al een hoop schelen.
Genant, alsof je per ongeluk het poessie-album van een getormenteerde 13-jarige openslaat.
Ik wacht op de film, die is toch beter.
Achteneenhalf uur.
Zonder pauze.
@Kapitein Sjaak Mus | 29-05-23 | 20:50:
Optimist. Make it double and still be happy.
Doe maar duur, Boekestijn, met je Englies.
vintage (adj): denoting something >from the past< of high quality, especially something representing the best of its kind.
Pfeijffer zou eens naar de kapper moeten, en naar het badhuis.
Boekestijn moet eens zijn waffel houden.
Het soort man dat je door de tv heen ruikt.
Een gave die je kunt missen.
Après toi 20:23;
Vorm gaat vóór inhoud. Daar ben je dan wel weer consequent in.
@Roos | 29-05-23 | 20:27:
Lol! We hebben het er al over gehad vandaag.
@Roos | 29-05-23 | 20:27:
"Een gave die je kunt missen". (serious lol !)
REAGEER OOK