Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zelensky, zeloten en de ziel van Nederland

4 mei was zoals te doen gebruikelijk weer totale oorlog

4 mei is een dag die bij alle Nederlanders diep, om niet te zeggen: te diep, is ingewreven en ingepeperd, en die schrobbering over ‘dit nooit meer’ en aanverwante geveinsde verzetsretoriek door vrome voorlezers op de Dam wordt dan ook serieus en diep beleefd door het overgrote deel der medelanders. Het is misschien wel een van de allerlaatste momenten die Nederlanders nog met elkaar delen, in stilte en met een beetje bezinning. 

Maar stukje bij beetje is de afgelopen jaren de bijl in die beleving gezet, door discussies aan te zwengelen over welke oorlogen nog meer betrokken moeten worden, of daders ook als slachtoffers herdacht kunnen worden en welke nationale oprisping ditmaal in de herdenking verweven kan worden (zoals dit jaar: verzetshomo’s). Inmiddels is zelfs de stilte een splijtzwam, zoals dit deugmeisje bijvoorbeeld wat dommig etaleert. In doodse stilte is in boze stilte geworden en natuurlijk is dat de schuld van d’Ander. (Ja, voor wie twitter meeleest, schrijver dezes was ook de hele dag geïrriteerd gisteren, maar ligt daar dan weer zodanig wakker van dat er ‘s anderendaags alhier een poging gedaan wordt om de waarom-vraag daarvan naar tekst om te zetten - BN.)

En plotseling was daar tot overmaat van overdaad ook nog meneer Zelensky, in zijn bekende PR-outfit, die door de kliekende kaste als een godgezonden geschenk uit de geweldshemel van de Oekraïense frontlinies werd onthaald. Het bezoek was zogenaamd onverwacht, maar gek genoeg toch zeer goed voorbereid. De lepe televisiekomiek uit het oligarchenstaatje werd nota bene opgehaald met het regeringstoestel en Rutte stond derhalve weer glashard te liegen dat het heus allemaal toeval was, in en rond lelijke zaaltjes waar soppende passanten met een voorzittershamer lachend op de foto mochten, kletsnatte Kamerleden hun handen blauw klapten en juichende journalisten het historische lof der oorlogspropaganda kritiekloos bezongen. Steeds als de superster van het Oekraïense verzet ergens opduikt, glimmen en glanzen de hoogwaardigheidsbekleders voor de gulzige camera’s van het journaille, want déze kant van de oorlog is geen hel, maar een feest van betekenis en een spotlight om je eigen goede kant van de geschiedenis eens flink helder te belichten. Liefst door anderen van fascisme te betichten, natuurlijk, want dat is de makkelijkste manier om jezelf in het naoorlogse verzet te framen, als de vleesgeworden schuilboekenkast die je bent.

In een nieuwere versie van deze video is deze ondertiteling aangepast

Iedere stap werd minutieus vastgelegd in liveblogs, streams en in bewierrokende eerbiediging. Even zo sterk werden die stappen met argusogen gevolgd en geratio’d door een argwanend publiek. Het bezoek schoot bij ontiegelijk veel mensen in het verkeerde keelgat, omdat een dag van Nederlandse saamhorigheid opnieuw gekaapt werd door een opdracht tot onderwerping aan een opgelegd pandoer. Waar journalisten juichten, lieten ontelbare reacties weer op bijna schrikbarende wijze zien hoe breed de kloof tussen macht en hun media versus de perceptie van het plebs is. Want er zijn nou eenmaal heel veel mensen die de oorlog in Oekraïne niet zien als “onze” strijd, die heus wel tegen de Russische agressie zijn maar daarmee niet automatisch op de oorlogstrom slaan en die zich - terecht - afvragen waarom we allemaal moeten doen alsof deze strijd maar één conflictpartij kent en niet zoals in werkelijkheid een hele lange staart van Amerikaanse bemoeienis, NAVO-expansie, EU-stokerij en Russische waarschuwingen telt. Die laatste vuurde het eerste schot en pleegt afgrijselijke oorlogsmisdaden, maar dat eerste schot kwam bepaald niet uit de lucht vallen en de meeste mensen zijn echt niet onwetend genoeg om zich dom te houden en mee te willen doen aan de schadelijke en leugenachtige suggestie dat dit wél zo zou zijn. Maar ja, dat is natuurlijk fascisme, en poetinvriendschap bovendien.

Maar al die Nederlanders die lieten blijken dat 4 mei wat hen betreft een dag voor Nederland en met Nederlanders onderling zou moeten zijn, worden door degenen die doorgaans het inpeperen van de herdenkingsmoraal doen, hard weggehoond als “wappies” die ‘goh, nu ineens de Dodenherdenking heel belangrijk vinden?’. Alsof de beleving niet oprecht zou zijn, alsof het schadelijk zou zijn dat mensen zich willen vastklampen aan een van de allerlaatste dagen en momenten waarop Nederland nog even van en voor Nederland is. Waarop de tijd een paar minuten stilstaat en de ruis van alledag wordt buitengesloten. Maar altijd wordt door deugneuzen die het luidst de vroomheid en vrede prediken, gedaan alsof zonder hen het land allang in nieuw fascisme zou zijn afgegleden. Gottegottegot, wat zijn ze toch dapper, die brandmerkende betweters met hun goeie fatsoen en hun gretige schuldwijsvingers.

Social

Het mocht natuurlijk niet zo zijn, dat nationale moment, want het was niet alleen Zelensky die de soevereine orde kwam verstoren met zijn roep om meer oorlogstuig, het was ook eindelijk de dag waarop de zieke honden van de macht konden afrekenen met Caroline van der Plas. Deze zure verliezers van 15 maart hebben 7, 8 weken moeten wachten tot Lientje iets onhandigs zei, om de doodnormale dame ten langen leste toch eindelijk voor nazi uit te kunnen maken. Héérlijk, vonden ze het. Als ‘zie je wels’ mensen konden deporteren, dan reden er donderdag overvolle goederenwagons naar de Rest van Nederland om BBB’ers terug in hun megastallen op te sluiten - hopend op een paar flinke stalbranden.

Zo deze vierde mei iets liet zien, is het de absolute discrepantie tussen degenen die van bovenaf dicteren hoe “herdenking” en “vrijheid” ingevuld dienen te worden, en het voetvolk dat niet alleen in hun fysieke vrijheid steeds verder beperkt wordt door wanbeleid, belastingen, inflatie, woningtekorten, klimaatmaatregelen, asielinstroom en de toenemende stress en drukte die overbevolking veroorzaken, maar ook steeds verder beknot worden in de geestelijke vrijheid om je in een vrij land uit te spreken over alles wat scheef door je strot geramd wordt, omdat je dan door de heersende machten en dominante media voor verrader, vullis of erger wordt uitgemaakt. En nu werd zelfs de herdenking tot in het extreme met voeten getreden door - nota fucking bene - een oorlog, waarbij je ook nog eens op dwingende wijze geacht wordt “het goede kamp” te kiezen, en geen kritische vragen te stellen. Want alles is toch al een uitgemaakte zaak?

Nederland is zo onherstelbaar tegen zichzelf verdeeld, zo moreel tegen elkaar uitgespeeld en zo op twee uit elkaar lopende sporen terecht gekomen, maar nog weerhield dat Mark Rutte en zijn Kwaadaardige Elites er niet van om zelfs de Dodenherdenking te kapen voor hun eigen globalistische gewin, hun eigen machtspositie en hun eigen oorlogsagenda. En iedereen met kritiek, ach, dat is gewoon een nieuwe nazi, een nuttige idioot en bovenal een ongeletterde boer die gewoon z’n bek moet houden omdat ie in de weg staat van de vaart der verwenden.

Onherkenbaar, dat is wat het vrije en vrijzinnige Nederland is geworden. Maar misschien is het dat wel gewoon nooit geweest.

Social
Social
Social

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Koppig | 05-05-23 | 23:34

Wat mij blijft intrigeren is die gespeelde ophef van Caroline's afwezigheid. Niet alleen bij Sjoerdsma, maar ook bij sommige reaguurders hier. Zijn er voor het Nederlandse volk belangrijke onderwerpen te behandelen in de Tweede Kamer, dan kan je soms een kanonskogel afvuren zonder iemand te raken.De meesten zijn afwezig en degene die er dan wel altijd is mèt zinnige bijdragen is mevrouw Van der Plas.

Komt er ene pias uit de Oekraïne om weer eens wat te halen en de hand op te houden en meldt mevrouw Van der Plas zich dan af omdat ze dat allemaal niet zo kies vindt op dodenherdenking, dan valt de één over de ander om nog opzichtiger zijn of haar morele verontwaardiging te etaleren.

Oproepen tot vrede of onderhandeling? Ik hoor ze niet. Het is onze oorlog, het is onze strijd en wij gaan winnen. De leden van zelfbenoemde partij van de diplomatie behoren tegenwoordig tot de grootste oorloghitsers en de rest van het kabinet sjokt er achter aan, want het alternatief is een stembusgang en dat laatste is nog enger dan het risico op een rechtstreekse oorlog met Rusland.

jochum1980 | 05-05-23 | 22:58

Scary clown zeg, die Rutte in dat filmpje.
Verder: subliem geschreven Van Rossem!

2tribes | 05-05-23 | 22:48

Welkom terug Bart...

Nilfisk | 05-05-23 | 22:07

Al die lachende koppen, je zou bijna vergeten dat het dodenherdenking was...

Chessmonkey | 05-05-23 | 21:54

NL slachtoffers van de oorlog.

Dus ook de NLers die vrijwillig voor de SS gingen vechten?

redanx | 05-05-23 | 20:45

Die cartoon van Bas van der Schot is zo waar.
Een schot in de roos.
Wat valt er te verwachten als je als achterban voor een groot deel bestaat uit met mensen die de Nederlandse vlag ondersteboven hangen?
Die Kremline van der Plas heeft zich behoorlijk vergist.
En ach... Wilders. Die is sowieso pro-Kremlin. Net als zijn grote vriend Victor Orbán. Ook zo'n retejong van Poetin.

leo de pejo | 05-05-23 | 20:03 | 4

Ach jee Leo, neem een pilletje. Je hebt waandenkbeelden.

Gravin v Kippenbouth | 05-05-23 | 21:05

Proost, ik neem er ook één, zo te lezen loop ik minimaal een half kratje achter?

BadPatNL | 05-05-23 | 21:15

Ria Valk kende jou al.

Tjemig | 05-05-23 | 22:05
▼ 1 antwoord verborgen

Hear hear

HenkvdMast | 05-05-23 | 19:20

Als ik die schaterlachende kop zie vraag ik me opeens af: zou hij ook piano spelen met z'n piemol?

fokkewoelf | 05-05-23 | 18:27 | 1

Nee Jort heeft zijn mond nog vol.

Coolcalmcollected | 05-05-23 | 20:01

Rutte probeert wanhopig zijn populariteit wat op te krikken en hoopt dat wat van Zelenski op hem afstraalt. Kost miljoenen maar dan leven we maar binnen gekrompen marges nietwaar.

bijna_raak | 05-05-23 | 18:15
-weggejorist-
Stinkendzadel | 05-05-23 | 18:13 | 1

En wat een lol hebben we, jongens. Toen Armin Laschet vrolijk lachte tijdens een bezoek aan het overstromingsgebied was de kritiek niet mals.
www.sueddeutsche.de/politik/laschet-f...

Maar deze lolbroeken vertoning is werkelijk de schaamte voorbij. Ben benieuwd of Joop hier nog wat van zegt.

Argyronauta | 05-05-23 | 18:11

dodenherdenking gepolitiseerd door coalitie en Caroline gepolariseerd door booby trap van coalitie. Rutte had Zelensky uiteraard gevraagd voor de dodenherderdking maar Zelensky kon niet

HetOorAakel | 05-05-23 | 17:23

Is die Zelenski zo een lekker ventje vraag ik me toch opeens af?

Of het nu die Kinderjuf van Merkel is die de EU leidt () of Ollongren die volgens mij officieel potteus is, van Zelenski krijgen ze het allemaal een beetje warmer geloof ik, daar waar je verwacht dat ze het niet zo zouden uitventen in de media.

Ik zie het wel, aan de vrouwelijke reacties, maar zie het niet af, aan Zelenski...

Zomaarwat | 05-05-23 | 17:19 | 3

Hmmm, president van het meest corrupte land van Europa. Tuurlijk deugt ie niet. Onvervalste oorlogspropaganda.

Berend_Breedreet | 05-05-23 | 19:03

Nou, ik krijg het er niet warm van.

Gravin v Kippenbouth | 05-05-23 | 21:06

Ik snap in alle oprechtheid (en als hetero vrouw) werkelijk niets van dat bizarre gedweep met Zelensky, vind het ronduit beschamend om te zien hoe volwassen mensen (politici) helemaal uit hun dak gaan, zichzelf met hem laten vereeuwigen alsof hij een superster is. Waar is deze heldenstatus op gebaseerd, vecht hij zelf mee in de loopgraven? Nee, hij toert door Europa als een mascotte, bedelend om meer wapens en materieel en is daar succesvol in doordat mensen hem vereren zoals tieners een bekende influenceer hypen. Hoe?

Waar over de achtergrond van mensen als Reagan (acteur) of Willem Engel ('dansleraar', maar ook wetenschapper) altijd lachterig gedaan werd/wordt, neemt werkelijk iedereen deze man als gewezen komiek serieus in zijn nieuwe rol. Toegegeven, hij lijkt het prima te doen als president daar gaat het niet om, maar opvallend is het verschil in benadering en accentuering zeker.

2tribes | 05-05-23 | 22:37

Korte en goed: geenstijl, ik hou van jullie.

Zomaarwat | 05-05-23 | 17:15

Stekker uit dat hele herdenkingscircus. Compleet Nederland zat na '45 in het verzet en daarna nog meer ieder jaar op 4 mei wanneer we allemaal huillie huillie en au sérieux doen. Ondertussen zijn er nergens in Europa in '40-45 verhoudingsgewijs zoveel Joden geslachtofferd als hier in de lage landen terwijl die dikke arrogante Wilhelmina in London "standvastig en fel in het verzet was" volgens prins Pils die zelf bij de eerste de best boeehh op de Dam een nieuw olympisch record maken dat je wegkomt neerzet. Zag in een nieuwsflits dat er nu ook Bosniers een kransje mogen leggen vanwege Srebrenica. Er was dit jaar ook iets met een helemaal nieuwe doelgroep schakers. 't Is allemaal een beetje uit de hand gelopen, zeshonderdduizend miljard keer uitgemelkt en nu mooi geweest.

Martin Jokt | 05-05-23 | 16:50

Goed stuk van dhr. Van Rossem.

Daarbij een wat mij betreft prachtige polemiek hier tussen Van Rossem en BL. Als lezer van dit blog erger ik me ook al langere tijd aan de D666 opvattingen van BL en eerder aan de opvattingen van reaguurder D. E. in de corona tijd. Mocht toen niet gezegd worden helaas, voelde als censuur. Aan de andere kant zijn de verschillende meningen goed en brengt het ons al lezer hopelijk tot een soort consensus tot het vormen van een breed gedragen opinie. De sterkste meningen komen vanzelf wel bovendrijven.

'Zomaar' wat opvattingen:

Guns don't kill people, people kill people
Zinloos geweld, waarheen en waarvoor?
Het recht van de sterkste (?)
Een beter milieu begint bij jezelf
Je vangt meer vliegen met stroop dan met een vat azijn.

Als je een beer (Rusland) uitdaagt en kwaad maakt hoef je niet te verwachten dat deze daardoor tegelijk toenadering zoekt en ineenkrimpt. Inmiddels loopt het uit de klauwen. Toon respect als hun vijand, stuur op onderhandelen in plaats van meer sancties en meer wapens in te zetten. Dat laatste is namelijk olie op het vuur gooien. Zijn de Amerikanen ook altijd goed in geweest. Met een boel dood en verderf tot gevolg. Meesters in het uitroeien (zie het verhaal van de indianen en hun bizons en een fragment hierover onder van Wikipedia):

'Ten slotte werd op bizons gejaagd om de prairie-indianen te dwingen hun nomadische leefwijze op te geven en zich in reservaten te vestigen. Nog in 1875 pleitte generaal Philip Sheridan in het Amerikaans Congres om die laatste reden voor het uitroeien van de bizon. Toen bezorgde Texanen hem vroegen om iets te doen aan deze slachting op grote schaal door de blanke jagers, antwoordde Sheridan: 'Laat hen doden, villen en verkopen tot alle bizons zijn uitgeroeid, want dat is de enige weg naar een duurzame vrede en een verdere uitbreiding van de blanke beschaving.'

Cirkelred | 05-05-23 | 16:41

Nou ja de storm in het glas zijn we volgende week weer vergeten en winden we ons weer over andere dingen op. De leukste dingen onthou ik echter wel, bijvoorbeeld toen Zelensky vertelde dat rutte hen uitgenodigd had, zag je deze van kleur verschieten van " Nee pssst, je was toch toevallig hier". LOL

jan huppeldepup | 05-05-23 | 16:27

Chapeau voor deze ijzersterke column!

Gravin v Kippenbouth | 05-05-23 | 16:17

Pinokkio vermaakt zich opperbest. Oprahnokkio: En jij een straaljager! En jij een straaljager! Zo te zien is dodenherdenking een feestje waard.

vladimirows | 05-05-23 | 16:04

Ik heb geen Zelensky gezien op de dodenherdenking.

omanders | 05-05-23 | 15:59 | 2

Dit dus. Er wordt continu gedaan alsof de herdenking de Godganse vierde mei duurt. Dat is natuurlijk niet zo.
Maar wie graag op zijn vadelandse pikkie getrapt wil zijn, omdat er een president van een land in oorlog op bezoek komt, om om wapens te vragen, die gaat zijn gang maar.
Mij maakt het helemaal niets uit, want het één sluit het ander absoluut niet uit. Je kunt zowel over hulp aan Oekraïne praten, als later op de dag de doden herdenken.

KeesBruin | 05-05-23 | 17:23

@KeesBruin | 05-05-23 | 17:23:
Zal ze hier op de lokale begraafplaats volgend jaar vertellen dat het niet de bedoeling meer is om een dienst tussen 10 en 14 uur op dodenherdenking te houden, namens u.

amateurrr | 05-05-23 | 18:51

Onze regering is gewoon heel ZIEK
Aftreden graag en snel!

AnnaJL | 05-05-23 | 15:41

Het is hier ook een loopgraven oorlog geworden met gesneuvelden. Take a break, take a Kit Kat.

Wattman | 05-05-23 | 15:23

Kwam Zelensky helemaal geen onderscheidingen uitdelen voor moed en/of trouw ?

steekmug | 05-05-23 | 15:20 | 1

Hij had wel een koffertjevol bij zich, maar kon geen kandidaten vinden tussen al dat policor klapvee.

funda | 05-05-23 | 15:37
-weggejorist en opgerot-
Circlont6A | 05-05-23 | 15:18

Fantastische cartoon! Beschrijft zeer scherp de situatie en hoe ik, je weet wel van de elite, naar Wilders en Van der Plas kijk en eigenlijk iedereen die Zelensky niet welkom heet, geen bemoeienis wil hebben met de oorlog, geen kwaad woord spreekt over Wilders en zijn vriendschapsspeldje, begint over de lengte van Zelensky, of over de nazi’s in Oekraine, geen bezwaar heeft tegen een Duitse ambassadeur die een krans legt maar wel tegen een bezoek van president in nood. Jullie zijn niet zo’n grote groep. Dit is niet hoe ‘heel veel mensen’ erover denken. Blijf lekker anti-establishment maar verwacht niet dat de andere kant enig begrip heeft voor de flauwekulredeneringen.

BobDobalina | 05-05-23 | 15:06 | 13
-weggejorist-
BadPatNL | 05-05-23 | 18:11

Een grote medeplichtige van de Holocaust door kogels niet afwijzen als de nu 'onofficiële' nationale held is geen flauwekul redernering.

Met deze tegel steken je tenen over het randje van antisemitisme, zo meteen moeten we de Holocaust ook nog vergeten?

Stepan Bandera was een hele grote Jodenhater die droomde van en werkte aan een van Joden gezuiverd Oekraïne en Zelenski is tevergeefs meerdere keren gevraagd afstand van deze Jodenhater te nemen.

BadPatNL | 05-05-23 | 18:41

@KeesBruin | 05-05-23 | 17:27: merkel is samen opgeleid geweest met poetin en heeft jaren met hem samengewerkt.

Coolcalmcollected | 05-05-23 | 19:48
▼ 10 antwoorden verborgen

Waar ik nou benieuwd naar ben, want vraag het me geregeld af: Zie ik het wel goed? Is het misschien echt zo dat een kwaadaardige elite met een globalistische agenda streeft naar ... Ja naar wat? En dat Rutte oorlogspropaganda gebruikt, voor wederom een globalistische agenda, bedoeld voor de elite, wat die elite dan ook mag zijn?

Om dat beeld te accepteren moet ik een paar zaken voor "waar" aannemen. Dat er een bewuste samenwerking is op dat vlak, dat er een (geheim) doel is waarnaar men toewerkt achter de schermen, dat er een geheime agenda is van bijvoorbeeld de VS om de wereldhegemonie te behouden en daarvoor een ex-Sovjetstaat aan de rand van Europa zou worden opgeofferd.

Daar heb ik al veel over nagedacht en kan eigenlijk alle punten naar het rijk der onzinnige complotfantasie verwijzen. Ja, er is zeker iets van "een elite", een bestuurslaag van mensen met eenzelfde achtergrond en een bepaalde opleiding, een old boys (en girls) network. Maar dat die bewust samenwerken tegen "het volk" is dan weer een bizarre en voor mij typisch slachtofferige bewering die onzin is. Ik kan in Rutte met de meest achterdochtige insteek geen uitvoerder van een globalistisch complot zien, daar is hij veel te nuchter voor.

En de VS, ja die willen hegemonie behouden, maar zal daarvoor geen nucleaire oorlog riskeren met een levensgevaarlijke KGB-dictatuur. Dat is in niemands belang en dat was het ook niet, totdat Poetin Oekraïne besloot te annexeren. Dat agressieve annexaties niet in het belang zijn van vrije democratieën is een no-brainer. Onze manier van leven, handel drijven en de vrije ontwikkeling van denkbeelden en wetenschap is niet gebaat bij dictatuur en terreur.

Het capituleren voor Russische chantage en terreur, zal zeer waarschijnlijk leiden tot nog meer chantage en terreur. Die overweging is de basis van alle hulp aan Oekraïne. Niet omdat Zelenski een held is of Oekraïne een baken van democratisch licht. Het is een land met een corrupte structuur die een lange weg te gaan heeft, maar het wel probeert, in tegenstelling tot Rusland waar behoud van een Kwaadaardige Elite wel realiteit is en dat met de meest smerige middelen. Omgaan met Zelenski en wapens leveren als "oorlogspropaganda" willen zien gaat geheel voorbij aan de dreiging voor ons van deze oorlog.

Zoals ik een jaar geleden las zou deze oorlog klein zijn, slechts een onbetekenend dispuut over een voormalig grens van een uiteengevallen rijk. Snel voorbij en vergeten. De werkelijkheid heeft zich ontwikkeld richting een wereldwijd conflict, waarbij ieder land een standpunt neemt, welen wapens leveren, de strijd als en essentiële zien voor de eigen overleving. Je kan het dus zomaar bij het verkeerde eind hebben.

En deze oorlog wordt nog veel groter. Geen van de zijden kan verliezen. Poetins leven eindigt bij verlies, dat weet hij, dus zal alle middelen inzetten zijn leven te verlengen. Alle. Het westen kan ook niet verliezen wegens de gevolgen voor de eigen internationale rechtsorde en de eigen manier van leven in vrije democratieën. De inzet gaat stap voor stap hoger worden en we zijn hier nog lang niet vanaf. Nee niet onze oorlog, maar dat gaat het onvermijdelijk toch worden.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 14:48 | 13

Toegeven aan Russische chantage en dreigementen is het allerlaatste wat we moeten doen.
Dat was ook één van de lessen van WO2: geef nooit toe aan de wensen en territoriumeisen van een dictator, want dan is het hek van de dam.
"You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war." Dat was de feilloze prognose van Churchill na het debacle van München, waar Chamberlain zich had laten inpakken door Hitler.
Zo is het ook met Rusland, een totalitaire staat, gerund door een mafiose kleptocratenclub.

KeesBruin | 05-05-23 | 17:51

Beste landgenoten,blijf heerlijk in uw eigen bubble,80% komen we nooit te weten en van de andere 20 % is de helft een leugen en 10 % onwaar.
Neem eens een stapje in de werkelijkheid.

Coolcalmcollected | 05-05-23 | 19:51

@KeesBruin | 05-05-23 | 17:51: in 1936 werden er door stalin duizenden Oekrainers over de kling gejaagd,toen keek het westen toe,tevens werd enkele jaren daarna Polen gegund aan de nazi’s.
Nu roepen ze om het hardst om de oorlog te veroordelen.

Coolcalmcollected | 05-05-23 | 19:55
▼ 10 antwoorden verborgen

Goed stuk. Vooral het burgertruttende deugen wekte veel weerzin bij mij op. De burgerlijkheid.... de intense burgerlijkheid gecombineerd met anti-intellectualisme..... brrrrr.

Tarak | 05-05-23 | 14:47 | 1

Waarin zie je anti-intellectualisme?

Diotima | 05-05-23 | 15:22

Tsja, politici denken goede sier te kunnen maken door met Zelenski te leuren, maar dat haalt het niet bij de ranzigheid van de mensen die zeggen dat Oekraïne het heeft uitgelokt, 'niet mijn oorlog', en we beter kunnen toekijken hoe een imperialistische bezetter een zuivering begint, onwelgevallige mensen vermoordt en kinderen deporteert.

Diotima | 05-05-23 | 14:39 | 1

Ah, er zijn weer twee opties waaruit 'we' moeten kiezen. Say no more.

funda | 05-05-23 | 15:40

Het conflict in Oekraïne heeft nou eenmaal een sterke Joods geloofscomponent en die wordt symbolisch voortgezet door Zelenski hier op 4 mei uit te nodigen

Rene strijland260746 | 05-05-23 | 14:38 | 5

@Dr_Johnson | 05-05-23 | 14:48:
In Kiëv komen nogal wat Joodse draadjes samen.
Google even op Schneerson, en een redelijk paralelle wereld zal voor u opengaan.

reservebelgië | 05-05-23 | 19:38

@reservebelgië | 05-05-23 | 19:38:

Heb ik voor de verandering eens gedaan. Een enorme Wikipedia pagina, die ik snel scannend heb doorgenomen. Over zijn connectie met Oekraïne las ik dit:

"Following the Chernobyl disaster in 1986, Schneerson called for efforts to rescue Ukrainian Jewish children from Chernobyl and founded a special organization for this purpose.[169] The first rescue flight occurred on August 3, 1990, when 196 Jewish children were flown to Israel and brought to a shelter campus. Since then, thousands of children have been rescued and brought to Israel, where they receive housing, education, and medical care in a supportive environment.''

Zie niet zo goed in wat er precies mis is met de man, die trouwens in 1994 overleed. Wellicht zie ik iets over het hoofd,dat moet je me dan nog maar eens verhelderen, maar tot nader order beschouw ik jou en Rene als enge antisemitische aluhoedjes.

Dr_Johnson | 05-05-23 | 21:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat konden bepaalde partijen deze ophef goed gebruiken.
Toeval?
In de politiek?

donkieshot | 05-05-23 | 14:37 | 1

Ja, dit was spontaan en iedereen die dat niet gelooft is extreemrechts.

funda | 05-05-23 | 15:40

4 mei/5 mei hebben een enorme symbolische betekenis in NL. Gaat Z. nu ook op 14 juli naar Frankrijk en 4 juli naar de VS? Gaat echt niet gebeuren, maar in NL staan ze met open armen te juichen.

tectonicos | 05-05-23 | 14:36 | 2

Komt hij nu ook op KetieKottie op 1 juli, toevallig?

dathoujetoch | 05-05-23 | 15:05

Je hebt een uitvaart georganiseerd om afscheid te nemen van overleden dierbaren, mensen die heel veel voor je betekenden.

En de planning van deze uitvaart is niet anders dan anders. Er is een ontvangst, een herdenking met enkele sprekers, enkele woorden. En muziek. Er is het stille moment.
En daarna om de harten te verlichten en de geesten te bevrijden: de mogelijkheid om met elkaar na te praten.

De dag breekt aan en dan blijkt de uitvaartondernemer zonder jouw medeweten iemand uitgenodigd te hebben die op elk moment de aandacht steelt.

Geen vriend of familie, je kent hem echter wel want hij heeft slaande ruzie met zijn buurman. Het staat dagelijks in de krant.

De man heeft het moeilijk en hij vraagt om hulp. Dat doet hij trouwens elke dag.
Hoewel het begrijpelijk is dat hij het doet is de bezinning en de intimiteit van deze zo belangrijke dag verdwenen.

De uitvaartondernemer staat te shinen. En iedereen die protesteert sist hij toe: val dood, dit is mijn feestje ! Hahaha !!

LD69 | 05-05-23 | 14:29

Voor mij geen probleem als Zelensky Nederland bezoekt. Maar moet zo'n PR-stunt voor kabinet en Zelensky net op een dag waar je ingetogen hoort stil te staan bij de slachtoffers van WOII? Je weet dat als circus Zelensky landt, je dit soort gedoe krijgt.

En ik word ook wel moe van holle frasen als:

- Ze vechten voor vrijheid en democratie! Onzin, Oekraine is ongeveer net zo'n dysfunctionele bende als Rusland. Ze vechten voor hun grondgebied. Dat is terecht en genoeg. Maak er geen Hollywood-sprookje van, we zijn geen kinderen.

- Ze verdedigen ook onze vrijheid! Onzin, om te beginnen kunnen de Russen nog geen provincie-stadje in Oekraine innemen maar ze hebben ook nul interesse in de bestorming van Amsterdam. In Oekraine willen ze specifieke politieke doelen bereiken > de verkeerde, maar er is geen plan de wereld te veroveren.

Zelfs voor deze inval vielen ze binnen met veel te weinig troepen (175.000 versus een staand Oekraiens leger van 250.000).

drs. Levi Samsonov | 05-05-23 | 14:23 | 7

@Psoglav | 05-05-23 | 15:13: wellicht zullen de spotjes van p 51 helpen als ze in het russich worden uitgezonden.

Coolcalmcollected | 05-05-23 | 20:00

@Psoglav | 05-05-23 | 15:13: jaja Poetin wil en kan oprukken naar Nederland en Oekraine is een model democratie.

drs. Levi Samsonov | 05-05-23 | 21:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Goed te lezen dat Zelensky 'lepe televisiekomiek' genoemd wordt. Ik ga er vanuit dat ik die bedelaar nu ook weer gewoon 'clown' mag noemen.

Zoelense Hobbyboer | 05-05-23 | 14:17 | 2

Wat zou je Zelenski aanraden?

Diotima | 05-05-23 | 14:40
-weggejorist-
BobDobalina | 05-05-23 | 15:10

Ik kan veel worden vuil maken aan die goedkope aandachttrekkerij van BBBoerenlien maar Theodoor Holman weet het veel beter te verwoorden in zijn column van gisteren:

' Wilders (PVV) en Van der Plas (BBB) vonden het ‘misplaatst’ dat een bedreigde Jood – die zijn familie in de Holocaust heeft verloren en op wiens hoofd een fascistisch regime een prijs heeft gezet – de Eerste en Tweede Kamer bezocht, en weigerden Zelensky de hand te schudden. Dat is de verkitsching van het moralisme, een ogenschijnlijk net standpunt dat ze bij de Action tegen een afbraakprijs hebben aangeschaft waarvoor Poetin ze straks een blikken medaille uitreikt. Jammer.

De gebeurtenissen in de wereld hebben weinig respect voor onze symbolen. We herdenken niet alleen de gevallenen, maar we willen dat daar een waarschuwing van uitgaat. Het bekende: dit nooit weer!

Dan kan je wel zeuren dat het misplaatst is dat Zelensky op 4 mei onze democratische instituten bezoekt, het is in mijn ogen misplaatster om de president van een land dat zich midden in de bloederigste oorlog bevindt van na de Tweede Wereldoorlog en die onze hulp komt vragen, de rug toe te keren.'

leo de pejo | 05-05-23 | 14:11 | 6

Jammer dat Holman zich verlaagt tot tegenstrijdig moralisme in de kantlijn. Kan zijn mening vaak wel pruimen, maar hier zoekt hij te gretig naar een stok om mee te slaan.

Een ‘dit nooit weer werking’ strookt niet met het uitnodigen van een president in oorlog die om wapenleveranties komt vragen en dit dan door ons kabinet uit te laten venten.

amateurrr | 05-05-23 | 14:35

We hebben 's avonds WO 2 op de bekende waardige wijze kunnen herdenken overal in het land, ik zie het probleem niet dat Zelensky hier overdag was. Temeer daar de laatste jaren andere oorlogen betrokken zijn bij de herdenking. Verkeerde inschatting van van der Plas en dat kan toch een keer, ik blijf bewondering houden voor deze 'stevige' dame.

Ruud5 | 05-05-23 | 16:12

Holman schrijft in het begin van zijn column:
"Ofschoon ik vind dat 4 mei alleen over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging dient te gaan, "
Daar had hij moeten stoppen met schrijven.

Als je dat vindt (en dat vind ik ook) dan is alles extra er omheen een verwatering van de betekenis van de Nationale Dodenherdenking. Rutte cs. heeft er gisteren een circus van gemaakt en de elite is op de ziel van de Nationale Dodenherdenking gaan staan.

Wacht tot de laatste overlevende van die gruwelijke Tweede Wereldoorlog is overleden. Pas daarna mag Holman murmelen over "De verkitsching van het moralisme". Die geheid gaat plaatsvinden.

LD69 | 05-05-23 | 18:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat ik zie zijn een Nederlandse premier en een Nederlandse minister van Defensie die al jaren geleden afgeserveerd hadden moeten zijn. Twee politici die elk vermogen tot zelfreflectie ontberen en een president van een land in oorlog die zij als een fantastische foto-op zien. Schaterlachend en grijnzend. Twee bewindslieden ook die mede verantwoordelijk voor zijn dat ons land op veiligheidsgebied er zo deplorabel voor staat.

De lezing over de aanloop van deze oorlog deel ik. Maar dan is naar mijn mening de les dat wij van onze kant, het zogenaamde vrije westen, de analyse moeten maken waar wij fout zaten. En wat daar aan te doen. Dan is het bloedvergieten dat nu in Oekraïne plaats vindt niet alleen maar zinloos.

Dat voor elkaar boksen kan niemand in zijn eentje, maar elk klein stapje de goede kant op helpt. Het is een cliché, maar het helpt om je daarbij bewust te zijn van je persoonlijke cirkels van invloed. Niemand heeft er wat aan als je jezelf over de kop helpt vanwege een diep geworteld verantwoordelijkheidsbesef.

Tweede cliché: dat loslaten en de wonderen die dat doet voor je broodnodige nachtrust. Zo heeft het bij mij gewerkt althans.

Hetkanverkeren | 05-05-23 | 14:06 | 2

Ben ik het helemaal mee eens. iemand zoals ik die ergens onder en buiten de samenleving bungelt, moet zich helemaal niet druk maken om de toestand in de wereld vanuit zijn zolderkamer 3 hoog achter. En hoeft ook niet alle politieke katernen te spellen van alle kranten.

De wereld draait zonder mij gewoon keihard verder, dat besef is er heel goed. In feite ben ik een taoïst: go with the flow, en er is een moment voor alles. Tot zover dat ik voel: alles staat sowieso al vast op een metafysisch niveau.

Maar ik ben een man van vrede, en als het aan mij lag, leefde ieder in harmonie met zichzelf, de ander, en de wereld.

King of the Oneliner | 05-05-23 | 14:43

@ Hetkanverkeren | 05-05-23 | 14:06
Hier zijn wij het eens: Het is duidelijk wie er fout zit, maar wat hebben wij gedaan om die situatie te verergeren/wat kunnen we voortaan beter doen.
Zie ook, hoe toepasselijk, WO2. Er is geen enkele discussie over wie daar fout was. Maar toen hebben de geallieerden teruggekeken, beseften ook hun bijdrage in de opkomst van het nazisme, en daar lessen uit getrokken. Een van die lessen was bijv. dat de herstelbetalingen van Duitsland hebben bijgedragen aan het creëren van de economische toestand waarin het nazisme kon opkomen. Om die reden heeft Duitsland na WO2 ook geen herstelbetalingen hoeven doen.

Maar goed. In deze oorlog is onze eigen bijdrage aan de situatie voor een groot aantal mensen onbespreekbaar. En dus blijft dit nog jaren dooretteren. Zelfs bij een overwinning van een van beide zijden zijn we hier nog lang niet van af. Dit alles ten koste van de Oekraïense (en Russische) burger, maar hee, hun moraalpaal staat hoog in de wind.

TheEgg | 05-05-23 | 15:52

Zelenski wil zoveel mogelijk steun hebben, dat is een constatering.
Dat mensen geen zin hadden om te figureren bij dit georkestreerd Deugfestijn snap ik ook heel goed. Dat links vol op het nationalisme-orgel gaat lag ook voor de hand.

funda | 05-05-23 | 14:03 | 1

Interessanter is waarom allround "diplo"-Kaag niet prominent op dat media-spektakel was.

hagelkruis | 05-05-23 | 14:39

Dat hele bezoek van Zelensky gisteren en die tweet van Vd Plas over haar afwezigheid wordt weer totaal uit elke proportie opgeblazen.

Ik schreef gisteren al dat het het goede recht was van Vd Plas om afwezig te zijn bij de ontvangst/toespraak van Zelensky, net zoals vele andere politici ervoor kozen om aanwezig te zijn. Mensen die het - zoals Vd Plas - 'onkies' vonden om Zelensky op 4 mei te laten komen speechen, moeten met hun kritiek m.i. bij het kabinet zijn, niet bij Zelensky.

En met die hele lap kritiek van Van Rossem kan ik ook maar matig instemmen. Ik neig toch meer naar de standpunten van Beste-Landgenoten.

"En plotseling was daar tot overmaat van overdaad ook nog meneer Zelensky, in zijn bekende PR-outfit''

Ik vind het juist bewonderenswaardig dat hij zich, om zich solidair te tonen met al die Oekraïense mannen en jongens die hun best doen om die kutRussen tegen te houden, in .militair groen' kleedt. Maar goed, smaken verschillen.

"Zelensky die de soevereine orde kwam verstoren met zijn roep om meer oorlogstuig''

Tsja, in welk westers land hij ook komt, overal probeert hij militaire hardware los te peuteren; niet zo gek voor een land dat voor zijn onafhankelijke voortbestaan vecht.

"waarom we allemaal moeten doen alsof deze strijd maar één conflictpartij kent en niet zoals in werkelijkheid een hele lange staart van Amerikaanse bemoeienis, NAVO-expansie, EU-stokerij en Russische waarschuwingen telt.''

En hier slaat Van Rossem de plank dus echt helemaal mis. Die ''hele lange staart'' bestaat eruit dat al die landen in Oost-Europa, na ca 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland, 'bevrijd' werden door het Rode Leger, waarna een keiharde 40-jarige repressie volgde van de commies, met showprocessen, binnenrollende tanks indien een land wat meer vrijheid voor zichzelf claimde - Hongarije 1956; Tsjechoslowakije 1968; Kiev 2022 (maar die laatste mislukte) - tot dat kutcommunisme na de Val van de Muur in 1989 als een kaartenhuis ineen zeeg. Toen herwonnen al die landen hun vrijheid en onafhankelijkheid en wilden aansluiting bij de vrije, westerse wereld: door NAVO-lidmaatschap, door EU-lidmaatschap. En vind je het gek? Wij hier in Nederland, waar behoorlijk wat lieden 'begrip' kunnen opbrengen voor het Russische standpunt, waren na 1945 'gewoon' vrij, en kunnen ons de angst in Polen, de Baltische staten, Finland, etc voor Rusland - die onder Poetin, behalve in naam, weer net zo'n smerige dictatuur is geworden als in de tijd van de Sovjets - totaal niet voorstellen.

Nee, echt, niet de ''Amerikaanse bemoeienis, NAVO-expansie, EU-stokerij'' is de oorzaak van deze ellende, die de Russen - in het nauw - kennelijk geen andere keus liet dan Oekraïne aan te vallen. De Russische machthebbers, en hun zieke, repressieve, totalitaire kutstaat, die zijn de oorzaak.

Dr_Johnson | 05-05-23 | 13:58 | 7

Er is helemaal geen sprake van een ijkpunt. Putin misbruikt elke reden om zijn plannen uit te kunnen voeren, namelijk het hetstellen van het oude Stalanistische Rusland.

movingsquare | 05-05-23 | 15:09

Lees je tegel nu pas, maar ben het van A tot Z met je eens!
Ooit was ik ook niet zo'n voorstander van de oostwaartse uitbreiding van de NAVO, met de vraag "moet dat nou"?
Maar als je je een beetje in de geschiedenis van die voormalige Oostbloklanden verdiept, is het volkomen begrijpelijk dat ze als de bliksem bij de NAVO en de EU wilden. Respectievelijk voor de veiligheid en de poen.
En dat ze dat zo graag wilden, is voor de volle honderd procent de schuld van de Russen zelf, met hun schrikbewind.

KeesBruin | 05-05-23 | 15:57

@Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 15:07:
Ben het zowaar met je eens want Servië was smerig fout in die tijd. Net als de Albanese UÇK die je vergeet te noemen.

Maar wat ik bedoel is: je kan het sentiment van de tegenstander negeren en het ressentiment blijven voeden maar dat is niet verstandig. En ook niet nodig. En dat is toch wat er in die Kosovo-oorlog is gebeurd.

Er waren meerdere opties om de Serviërs terug in hun hok te schoppen maar deze optie was één van de domste.
Het conflict is ook helemaal niet beëindigd, het woekert (ondergronds) al 25 jaar door.

Een en ander heeft natuurlijk ook te maken met val van Srebrenica, 3 jaar eerder, een schandelijke NAVO-blunder die zich niet mocht herhalen en die het liefst werd gewroken. Dat laatste is eigenlijk het enige dat is gelukt.

LD69 | 05-05-23 | 18:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik verbaas me tegenwoordig ook vaak uit de pure bloeddorst die uit reacties van linkse mensen op dit onderwerp spreekt. Als de VS ergens in het Midden-Oosten een oorlog voeren tapt men doorgaans uit een heel ander vaatje.
Overigens is Saoedi-Arabië nu al jaren aan het rotzooien in Yemen, maar heb Ik nog niemand om een olieboycot zien roepen.
De ene oorlog is de andere niet zeg maar.

ZonderNaam | 05-05-23 | 13:47

Om een ruzie sfeer te vermijden aan tafel ga je maar niet in op opmerkingen als: ‘Ik vind dat goed dat Zelensky zo aanschuift bij onze 4 mei herdenking. Wat toevallig hè?’ Je weet dat dit gasten zijn die alleen NPO radio luisteren en de NRC lezen. Ik voel dan een machteloosheid opkomen omdat je weet dat ze totaal ingepakt zijn door propaganda. De andere kant legde ik vroeger nog wel eens voor maar dan word je als BBB (voorheen PVV) stemmer veroordeeld en op de brandstapel van hun deugdzaamheid geduwd. Er is maar één waarheid en dat is die van de MSM. Ze begrijpen zelf om het hardst wat propaganda kan doen met mensen en wijzen dan naar Goebels. Dat ze zelf op dit moment zelf net zo hard slachtoffer zijn van propaganda wil er gewoon niet in. Toch allemaal universitair geschoolde mensen waar je toch geleerd hebt dat er niet één waarheid bestaat. Ik begrijp zoveel domheid niet (ook bij enkele reaguurders hier trouwens). Net als bij spot geldt bij kritiek hebben of een mening vormen het continu zelf reflecterend zijn als een absolute voorwaarde.

Tiscali-2 | 05-05-23 | 13:46 | 6

@ZonderNaam | 05-05-23 | 14:06:
Oei. Dat is, ook al ga ik daar in uw voorbeeld ver in mee, voor mij zelf iets te absoluut om generiek te omspannen. Een objectieve waarheid die in het midden ligt komt er het dichtste bij volgens mij.

Tiscali-2 | 05-05-23 | 14:20

@Tiscali-2 | 05-05-23 | 14:20:
Ik zeg niet dat die objectieve waarheid te kennen valt, zeker niet in absolute totaalomvattende zin, maar als je er niet vanuit gaat dat die er wel is dan heeft empirische wetenschap geen enkele zin.

ZonderNaam | 05-05-23 | 14:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Tjah, Caroline zat er in dit geval wel naast. Want wat ze zegt is: "Dit bezoek is ongepast, want dodenherdenking"
Maar dat was niet het geval.
Wat ze had moeten zeggen was: "Deze publiciteitsstunt van Rutte is zowel doorzichtig als enorm ongepast, want dodenherdenking"
Want het was van tevoren geplanned. "Wij gaan niet over het reisschema van Zelenski" Nee, die heeft zelf via cheaptickets een ticket in PH-GOV geboekt, hallo. En al die foto's/selfies van politici met Zelenski. Hoezo was dit niet één grote PR stunt? Een dag waarop de ogen op de politiek gericht zijn, kransen, herdenkingen, enz. Daar had Rutte wel een ideetje bij.

TheEgg | 05-05-23 | 13:45 | 9

Zie hier de ophef.. zoiets?

donkieshot | 05-05-23 | 14:06

@Roos | 05-05-23 | 14:02:

Niet bijster handig van de PR jongens, dat klopt. Maar ik zie verder inderdaad geen groot probleem en had er geen moeite mee, wel met die smerige oorlog die nu een paar grenzen verderop aan de gang is.

Wattman | 05-05-23 | 14:06

@Muxje | 05-05-23 | 13:48: u heeft duidelijk de tweet can Gerard de Boer niet geluisterd. Of Hoekstra op de radio horen liegen dat het toch echt spontaan was. In verband met veiligheid (hahaha hij is toch zo geliefd? Enne, hij is toch opper kapitein in een land in oorlog?) worden zaken juist wél behoorlijk vooruit gepland. Of dacht u dat het regerings vliegtuig, gepanserde auto's, wegafzettingen, politiemachten en alle ministers zich binnen een dag kunnen organiseren? Daar merken we dan weer weinig van in de toeslagen affaire en Groningen debacle. Een comediant, ern slechte ook, die in zijn land grappen maakt over het sturen van Mein Kampf omdat ze daar steeds zijn uitverkocht en dat hij op zijn balkonnetje de zon groet met een Hitler saluut uitnodigen op 4 mei is geen 'so what'.

Sandronique | 05-05-23 | 14:07
▼ 6 antwoorden verborgen

Prachtig verwoord. Dank van Rossem.
Mijn Bevrijdingsdag kan niet meer stuk.
Ik heb zojuist de vlag alsnog uitgehangen.

laurentius | 05-05-23 | 13:40
-weggejorist-
Dubbelepunthoofd | 05-05-23 | 13:39 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Oh hij is UITGENODIGD op deze dag, dat maakt het dan wel weer een beetje politiek bedrijven over de doden. Smakeloos...

ReyNemaattori | 05-05-23 | 13:39 | 2

Inderdaad, maar het moest natuurlijk spontaan lijken.
Gelukkig gaf zelensky zelf aan dat het een zorgvuldig georganiseerde planning was.

laurentius | 05-05-23 | 13:44

Vrede is niet vanzelfsprekend, las ik. Met Zelenski op de foto daarentegen ogenschijnlijk wel. Zijn Rutte & Ollongren nu ook vrijheidsstrijders voor wie we volgend jaar een krans gaan leggen, moge ze morgen omvallen?
Ik begrijp Carolientje wel...

PPuk | 05-05-23 | 13:37

Mooi stuk dit, helemaal mee eens

Johan1235 | 05-05-23 | 13:35

Overigens, nog maar eens ten overvloede: 4 mei is een gewone werkdag, waarop je van alles en nog wat kunt doen, werken, sporten, luieren, whatever.
De officiële dodenherdenking vindt pas 's avonds plaats. Op dat moment was Zelenski allang weer uit beeld.
Dus de bewering dat hij "de dodenherdenking gekaapt" zou hebben, voor zijn eigen roem en glorie, is onzinnig.
Van der Plas heeft dat gewoon niet goed begrepen, en zich behoorlijk in haar eigen voet geschoten gisteren. Ik ben er van overtuigd, dat veel van haar stemmers, waar ik de laatste keer ook bij hoorde, het haar niet in dank zullen hebben afgenomen.

KeesBruin | 05-05-23 | 13:34 | 10

De héle dag stond 4 mei in het teken van herdenken, zie bijv. Amsterdam: www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/... Reduceren tot 2 minuten stilte is opzichtig en oneigenlijk ruimte creëren voor Z en zijn wapenbedeltocht.

tectonicos | 05-05-23 | 14:12

Op de dag van dodenherdenking dit regelen kun je niet wegzetten als onzin, het was 's avonds.

donkieshot | 05-05-23 | 14:35
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik had niet het idee dat er zo veel aan de hand was gisteren. Zelensky komt langs op 4 mei, die datum zal inderdaad geen toeval zijn. Er was een gesprek met kamerleden en een toespraak, waarbij een van die twee (weet niet meer welke) op het zelfde moment was als de dodenherdenking in de 2e kamer. Dat is raar, maar goed. Daarna ging Zelensky weer weg en 's avonds was er de nationale dodenherdenking zoals altijd.

Van der Plas koos ervoor om niet naar Zelensky te gaan en het bij de dodenherdenking in de tweede kamer te houden. Geen enkel probleem, behalve dat ze het nodig vond om dat te melden op Twitter, waarbij ze ook iets raars schreef over 'onze doden'. Natuurlijk gaan de rancuneuze deugers dan los op twitter, dat is te verwachten en verder ook niet interessant. De vraag is of haar achterban hier verdeeld over is, dat weet ik niet.

Het is wel zo dat een groot deel van het volk sympathie heeft voor Zelensky (terecht naar mijn mening). Maar in die tweede tweet verwijst van der Plas naar de BBB site waar het standpunt over deze oorlog staat, dat is ondubbelzinnig pro-Oekraïne. Dus zolang ze dat standpunt helder blijft uitdragen is er volgens mij niet zo veel aan de hand. Ik heb de neiging om niet zoveel gewicht te geven aan twitter en social media, misschien ten onrechte.

Tashtego | 05-05-23 | 13:32 | 3

Ik denk dat het name politici en journalisten teveel gewicht aan social media en twitter geven. Twitter is geen goed model van de samenleving.

ZonderNaam | 05-05-23 | 13:55

Nee hoor, terecht. Onze landgenoten zijn nogal goed in klagen. Dat kan, in ons land. Het hoofd koel houden. De beste stuurlui, staan aan wal.

BBB / PVV onterecht trachten te framen zal voor traditionele partijen in de praktijk daarentegen uitmonden in verder en toenemend zetel verlies.

Twitter betreft een variatie van een open riool, wat op zijn beurt ook barst van actieve maatregelen (= Desinformatie) accounts van concurrerende natiestaten. Dit betreft ook deels accounts die zichzelf voordoen als nederlander, maar zichzelf in werkelijkheid bv. in Ruzland (Of China) bevinden.

Nederlandop1 | 05-05-23 | 14:00


In feite is Zelenski, zoals elke opperbevelhebber, ook een oorlogsmisdadiger en veroorzaker van honderdduizenden doden en oorlogsschade.
En dan maakt het niet uit of hij voor de goede zaak strijdt of aan 'onze 'kant staat, dat staat er los van.

Het is een schande hoe Rutte en Ollongren daar maar breeduit lachend met deze TV komiek lopen te pronken, terwijl, as we speak, jongemannen in Oekraïne, misschien nog geen 18 jaar oud verplicht moeten sterven. Voor wat?

King of the Oneliner | 05-05-23 | 13:31 | 8

Die 18-jarige jongemannen vechten zodat 18-jarige jongevrouwen niet stelselmatig verkracht gaan worden. Nobele zaak, me dunkt.

The-loopy-cowboy | 05-05-23 | 13:44
▼ 5 antwoorden verborgen

Dat al die politici en hoogwaardigheidsbekleders allemaal rond Zelenski dansen en met hem op de foto willen, is natuurlijk stuitend.
MAARRR: dat kun je Zelenski niet verwijten. Die man heeft een enorme last op zijn schouders, is president van een land in oorlog, is diverse keren doelwit van een mislukte moordaanslag door de Russen geweest.
Wie wil er in zo'n man zijn schoenen staan? Ik niet, en de meesten van ons niet, als we het überhaupt al zouden kunnen.
Het is dus zaak om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen Zelenski en al die publiciteitsgeile figuren die overal om hem heen dansen. Daar walg ik ook van, maar voor Zelenski heb ik wel degelijk respect.
Ik geef het iedereen hier in de panelen te doen, wat die man dagelijks op zich af ziet komen aan ellende.
Kortom, al die paladijnen, knipmessen, slijmjurken en al het overige gespuis, dat om Zelenski heen loopt mag je van mij de mantel uitvegen. Maar ga je ongenoegen niet afreageren op de leider van een land dat in een strijd op leven en dood verwikkeld zit.
En noem zo'n man, als hij om wapens komt vragen, niet een 'bedelaar' of ander fraais, zoals de vele Zelenski-haters die de laatste dagen in de panelen van GS actief zijn, zo graag mogen doen.
Die man doet zijn uiterste best voor zijn land, en als hij daar al die ijdeltuiten voor kan gebruiken, omdat ze wapens en geld kunnen leveren, dan geef ik hem groot gelijk.

KeesBruin | 05-05-23 | 13:29 | 9

@Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 13:41: Niks hypocrisie. Welke oorlogen zijn er nu nog meer aan de gang waar het ene land het andere aanvalt? Of zie ik iets over het hoofd?

Stuffed Human | 05-05-23 | 13:47

@Stuffed Human | 05-05-23 | 13:47: Saudi-Arabië Jemen bijvoorbeeld?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 14:00

@Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 14:00: Ik dacht dat dit een burger oorlg was.

Stuffed Human | 05-05-23 | 14:08
▼ 6 antwoorden verborgen

Inderdaad, "als de vos de passie preekt boer pas op je ganzen"!

Stuffed Human | 05-05-23 | 13:25

Hypocriete deughuilers in de Kamer

"Over Kamerleden en lege stoelen, toen er een één man de stem van tienduizenden slachtoffers liet klinken. En 147 Kamerleden waren afwezig"
twitter.com/mariekehoogwout/status/16...

chausson61 | 05-05-23 | 13:17

Hulde voor dit artikel. Ik heb me gisteren en vandaag ook groen en geel, of is het geel en blauw, geërgerd aan deugmensen die alles en iedereen voor fascist uitmaken en op diezelfde dag hun handjes blauw klappen voor de opperbevelhebber van het Azov bataljon. Het was allemaal niet sjiek. Oekraïne geeft alle steun nodig tegen de Russische bezetter. Maar politiek deugend links liet gisteren een heel lelijk gezicht zien.

edelfigurant | 05-05-23 | 13:16

Mooi stuk!
Mijn irritatie (niet te groot, een simpele irritatie haha) is inderdaad het stukje zelfbeleving. Als je je daar iets te veel over uitlaat, whoppa, lading kritiek. Geen zelfbeleving, maar massabeleving.
Ben naar buiten gegaan, stuk gefietst en om 20.00u stond ik stil over een verlaten watertje te kijken, mijmerend over de verhalen van mijn ouders die dit wel meegemaakt hebben.
Het vervelende is dat keurslijf, je moet er tegenwoordig in want andersss..

Kouwe Kees | 05-05-23 | 13:15

Oke Van Rossem. Dank voor je waarschuwing. Ik ga het er dan maar bij laten dat we diametraal van mening verschillen in deze, en dat ik zaken opmerk die me verontrusten, ook in algemene zin als illustratie van toenemende wederzijdse antipathie in dit land. Waarbij mijn indruk is dat er zaken bijgehaald worden die nauwelijks meer de werkelijkheid weergeven maar een zwart wereldbeeld waarin ons land bedreigd zou worden door een Kwaadaardige Elite. Ik zie daarin een bizarre ontwikkeling. Blijkbaar leeft dit idee. Wordt het gevoed en ik vraag me af waarmee.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 13:14 | 16

@Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 15:20:
Beetje zuigen he? Wat moeten we leveren. Munitie, daarvan vooral heel veel. F16's hebben ze niks aan, die Migs doen het uitstekend, maar wel het onderhoud ervan faciliteren en de bewapening ervan. Glijbommen. Logistiek zoals trucks, eten, kleding, drones, heel veel drones en medische hulp en training van militairen.

Dan is het wel zo'n beetje aan de grens van wat wij kunnen doen.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 16:15

@amateurrr | 05-05-23 | 16:35:

Dat zijn we ook, je vergeet Iran en wellicht zelfs Saoudi arabie. Het grootste nachtmerriescenario is dat zij een alliantie vormen en als 1 blok het Westen als vijand zien. Het is een harde wereld aan het worden en soms vrees je met maar één uitkomst, WO-III.

Wattman | 05-05-23 | 16:52
▼ 13 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Geilbaard | 05-05-23 | 13:13 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Gisteren herdacht dat een oom door de bezetter vermoord is. Verraad en wellicht eigen lichtzinnigheid leidden tot arrestatie. Daarna als een hond afgemaakt. 25 jaar jong. Mijn vader heeft er nooit over gesproken. Herdenking van hem en enkele andere slachtoffers was sereen en ook indrukwekkend.

LucaBrasi | 05-05-23 | 13:13 | 1

Dit is de kern van waar 4 mei voor is bedoeld. Ingetogen herdenken.

lekgoot | 05-05-23 | 13:24

Ik heb ook behoorlijk genoten van het lezen van dit stukkie. Ik ga het gewoon nog een keer lezen.

R. Skickr | 05-05-23 | 13:08 | 1

Teletubbie..;-)

Roos | 05-05-23 | 13:43

Tja, Carolyn heeft gelijk en ook weer niet. Het is maar hoe je het beleeft. De dodenherdenking is allang niet meer de herdenking van WO2, dit jaar waren er kransen voor andere, bijvoorbeeld Krans voor alle Militairen die omkwamen tijdens WO2 " en nadien in oorlogssituaties en bij vredesoperaties." Dus waarom ook niet de ellende in de Oekraïne waar nu ook vrijwilligers uit Nederland sneuvelen. Met de dodenherdenking laten we toch symbolisch zien "Dit nooit meer". Maar het gebeurt "WEER" in de Oekraïne waar een gewoon volk wordt aangevallen en vermoord door weer zo'n pseudo hiller die denkt dat hij alles kan en mag. Mijn gevoel zegt over het bezoek op 4 mei dat het 51% oké is. En Zelensky was niet op 4 mei gekomen als rutte er niet voor op zijn knieën gelegen had, wegens zijn rutte PR, en daar heeft Carolyn dan weer gelijk

jan huppeldepup | 05-05-23 | 13:07 | 3

v.d.Plas heeft geen probleem met denken aan actuele oorlogen op 4 mei tijdens de 2 minuten stilte, ze heeft wel degelijk een punt dat het media-spektakel met Zelensky (een regeringsleider in oorlog waar de geschiedenis nog over moet oordelen) de 4 mei-dag niet moet uitkiezen voor bezoek, maar door dat "10 minuten voor de landing groen-licht" is het vanuit politiek Nederland georganiseerd/aangestuurd. Daar mag v.d.Plas rustig vraagtekens bij zetten.

hagelkruis | 05-05-23 | 13:14

Waarom moest Zelensky perse op die dag worden opgehaald, nog wel met een regeringsvliegtuig.
Er was een referendum over Oekraïne met een duidelijke uitslag.
Smeerlap Rutte die niks heeft met het NL volk maar wel zegt dat deze oorlog onze oorlog is.
Onze toeslagen mensen, of onze Groningers, of onze Limburgers zegt hij niet.
Denkt er iemand dat Duitsland of Frankrijk ook Zelensky op hun nationale rouwdag zouden ophalen en promoten?
Ik vind oorlog verschrikkelijk en wat mensen daar nu meemaken wens je niemand toe.
Maar Rutte ,gesteund door 30 procent van het volk heeft niks met Nederlanders

pejoar | 05-05-23 | 13:31

@pejoar | 05-05-23 | 13:31: Precies. Als Zelensky had geweten dat de datum van 4 mei gevoelig ligt, was hij niet gekomen. Het is Rutte die akkoord is gegaan met die datum. Kritiek hoort dus gericht te zijn aan het adres van... juist.

MAD1950 | 05-05-23 | 13:40

Wat een ouderwets goed topic!

Iedere woord is raak, het doet me weemoedig denken aan de tijd dat GS vaker van dit soort pareltje uitpoepte.

Haarscherpe analyse.

Stinkendzadel | 05-05-23 | 13:07

Goed stuk van Rossem, mooi verwoord.

Ferindo | 05-05-23 | 13:04
-weggejorist-
johnyl | 05-05-23 | 13:04 | 3

Die gulle lach van Rutte wordt langzamerhand onuitstaanbaar.

Schriever | 05-05-23 | 13:03 | 2

Wat hebben we het toch gezellig en wat begrijpen we elkaar goed!
Beschamend.

gestoptmetroken | 05-05-23 | 13:09

Dat was-ie naar mijn smaak tien jaar geleden al. Wat is die man een ongelofelijke eikel, met zijn leugenachtige gelach om van alles en nog wat.
En achter de schermen razen en te keer gaan, als het hem niet bevalt.

KeesBruin | 05-05-23 | 13:16

Dodenherdenking, oorlog Oekraïne miljoenen doden worden herdacht, maar Rutte en Zelensky hebben deze dag de grootste lol.

speed48 | 05-05-23 | 13:02 | 4

Prima toch. Wat mij betreft trekken we keti koti ook breder en gaan we elke vorm van slavernij in de hele wereld herdenken.

yeps | 05-05-23 | 13:10

Ja morgen een cartoon van bas is een schot waar de lachende Zelensky en rutte en doek omhoog houden met de tekst, " But the show must go on"

jan huppeldepup | 05-05-23 | 13:12
▼ 1 antwoord verborgen

Ik switch even en zie rutte op tv grijnzend op een fiets en een meisje met een fakkel. Vier maanden cel, schat ik zo. Onvoorwaardelijk.

Piet Karbiet | 05-05-23 | 13:02

www.telegraaf.nl/podcast/1719450394/j...

De Nationale Dodenherdenking is gekaapt door ‘progressieve’ krachten, die het liefst alle leed ter wereld zouden herdenken op 4 mei, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Waarom kan de aandacht niet liggen bij uitsluitend de slachtoffers van de Holocaust en WWII?”
www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/9a...
Uit het jaarlijkse Nationale Vrijheidsonderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat op 4 mei meer aandacht besteed moet worden aan andere oorlogen dan de Tweede Wereldoorlog. Moeten we de invulling van onze Nationale Dodenherdenking daarop aanpassen?

60 %

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 13:02 | 2

60% van welke Nederlanders? Welke doelgroep?

Roos | 05-05-23 | 13:06

Prima toch. Wat mij betreft trekken we keti koti ook breder en gaan we elke vorm van slavernij in de hele wereld herdenken.

yeps | 05-05-23 | 13:12

Het excuus van dat misselijkmakende volk dat "onze oorlogsslachtoffers" betekent dat we wederom eigen volk kiezen is ontzettend krom. Als ik zou vragen aan die mensen "herdenk jij dan ook de Russische slachtoffers?" dan is iedereen keihard in hun response "Nee! Ik ben niet pro-Russisch!" of te wel ook de mensen die nu de BBB onder de bus proberen te gooien hanteren net zo hard het "onze oorlogsslachtoffers" principe. Het lef om Carolien dan ook direct pro-Russisch te noemen laat maar net zien hoe bekrompen zij zelf zijn en hoe graag ze een heksenjacht willen maken om niets.

Blauwe Wafel | 05-05-23 | 13:01 | 4

Maakt het jou uit, de doden in Soedan?

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 13:06

@Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 13:03: Iedereen herdenkt wie zij/hij wilt herdenken, net als mensen bidden voor verschillende redenen. Als jij de slachtoffers in Soedan wilt herdenken omdat dat voor jouw belangrijk is dan doe je ding.

Blauwe Wafel | 05-05-23 | 13:13
▼ 1 antwoord verborgen

"Onherkenbaar, dat is wat het vrije en vrijzinnige Nederland is geworden. Maar misschien is het dat wel gewoon nooit geweest."

Daarin zijn we het dan eens.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 12:58 | 1

Nou Rutte straalt anders serene ernst uit.

Slough | 05-05-23 | 12:59

Want er zijn nou eenmaal heel veel mensen die de oorlog in Oekraïne niet zien als “onze” strijd, die heus wel tegen de Russische agressie zijn maar daarmee niet automatisch op de oorlogstrom slaan en die zich - terecht - afvragen waarom we allemaal moeten doen alsof deze strijd maar één conflictpartij kent en niet zoals in werkelijkheid een hele lange staart van Amerikaanse bemoeienis, NAVO-expansie, EU-stokerij en Russische waarschuwingen telt.

Precies dit! Ik kan zowel mensen in de opvang hier steunen a.g.v het conflict én heel dit conflict vanuit meerdere kanten bekijken. Niemand, dus ook niet mark rutte en ook geen enkel landgenoot hoeft mij te dwingen om te kiezen tussen de KGB baas en de ex-komiek. Zoals Pim ooit zei, ga toch koken!

Kartelmaster2000 | 05-05-23 | 12:58 | 4

@jan huppeldepup | 05-05-23 | 13:23:
Oooh een paar jaar later Polen, maar dat zal ons een rotzorg zijn. Een paar jaar later Deutschland maar het is niet onze oorlog vriend.

Tuurlijk

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 13:27

@jan huppeldepup | 05-05-23 | 13:23:
Hysterisch?

Barkruk2 | 05-05-23 | 13:39

@jan huppeldepup | 05-05-23 | 13:23: je bent Georgia vergeten in je verhaaltje

Kartelmaster2000 | 05-05-23 | 14:05
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist en opgerot-
bdn01 | 05-05-23 | 12:57 | 1

Zelensky's theater verleden is nou wel van voordeel. Ik geef het je te doen aardig te blijven tussen al die oorlogsgeile Nederlandse politici die bereid zijn om te vechten tot de laatste Oekraïner.

Blauwpetje | 05-05-23 | 12:57

Prachtig stuk. Alles eraan klopt. En toch blijf ik het een onhandige zet vinden van Van der Plas en Wilders. Ik word moe van marketingmachine Zelensky. Anderzijds vind ik 4 mei een uitgelezen kans om de verschrikkingen van de Russische agressie en het gevaar van dictatoriale idioten onder de aandacht te brengen, juist ook ter nagedachtenis aan hen die voor ons streden en stierven.

nietzomoeilijk | 05-05-23 | 12:57 | 4

Je zegt iets, zogenaamd alsof je het meent, alleen komt er dan een "maar" waardoor iedereen weet dat wat je zegt irrelevant is.

pejoar | 05-05-23 | 13:07

@Humsico | 05-05-23 | 13:05: Inderdaad, het was voor van der Plas iets beter geweest gewoon even door de zure appel wegens de PR stunt van rutte door te bijten. Nu heeft ze meer schade door de munitie die ze aan verdraaide nieuwsberichten van haar vijanden levert,

jan huppeldepup | 05-05-23 | 13:27

@pejoar | 05-05-23 | 13:07: Onzin. Ik meen het. Ik worstel evenzeer met Zelensky's theatrale aanwezigheid als met de afkeuring van zijn afwezigheid door Wilders en Van der Plas. Ik kan me goed vinden in Van Rossems beschouwing, maar ik zie ook wel hoe aandacht voor de Russische agressie juist nu niet misplaatst is.

nietzomoeilijk | 05-05-23 | 14:26
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist en opgerot-
geenjagergeenneeger | 05-05-23 | 12:55

Dit is Rutte volledig aan te rekenen. Een inschattingsfout van jewelste.

lekgoot | 05-05-23 | 12:54 | 1

De hele politieke loopbaan van Prutte wordt gekenmerkt door inschattingsfouten.

kapt.Jerkoff | 05-05-23 | 13:17

Welke spindokter zou verzonnen hebben om als minister maar zoveel mogelijk uitbundig lachend in beeld te komen ondanks dat de situatie zich daar helemaal niet voor leent? Zalm deed dat het meest overdreven.

Ongekend2022 | 05-05-23 | 12:53 | 1

Bij Zalm ging het gelukkig om wat flipper-geld, nu is er iets anders aan de hand.

hagelkruis | 05-05-23 | 12:55

Maar van Rossem, wat wil je dan wel?

Barre_de_k | 05-05-23 | 12:52 | 4

Toch vond ik het een respectvolle herdenking op de Dam en in de Nieuwe Kerk met prachtige speeches , ook van dat Sinti meisje en van M Möring.
Veel, heel veel zure reacties hier. Ook de bijdrage van Van Rossem.
En in Rijswijk liggen de kransen en bloemen alweer in de vijver. Dat vijf ik pas schokkend.

Kattie | 05-05-23 | 13:07

@Kattie | 05-05-23 | 13:07:
Negeren, Kattie, laat je er niet door triggeren. Ze weten niet beter en/of ze doen het uitkwaadaardigheid. Ik zeg altijd maar zo, een hoop stront kan mij niet beledigen en als je hapt/regaeert/de confrontatie met ze aangaat geef je ze precies hun zin. Niks voor jou om te winnen, dus laat maar. Wees blij dat je jezelf bent en niet een van hun* bent of bij hun* hoort.
*hun, als in dat groepje die het nodig vond om met kransen te etteren en de familie/vriendengroep waarin die figuren zich begeven die hun niet het fatsoen hebben bijgebracht om even 2 minuten je muil te houden en mensen gewoon de gelegenheid gunnen om te herdenken.
Ik bedoel je gaat toch ook niet met grafkransen voetballen of grafstenen stukslaan?

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 13:36
▼ 1 antwoord verborgen

Maar gelukkig zijn we dankzij dat inlegvelletje nergens toe verplicht...

Pettertje | 05-05-23 | 12:51

Het is een bekende politieke trucage: leiders die binnenslands er zeer slecht voor staan - geen draagvlak meer hebben, zoeken een podium waarin ze op het wereldtoneel de succesvolle leiders spelen.
Rutte weet als geen ander dat dit werkt.
Net zo probeert Olongren, die geheel onbekend is met defensie en eerder niets gepresteerd heeft op volkshuisvesting- probeert het op zwaar verlies staande D66 op te vijzelen. Poetin zal dit soort beelden graag aangrijpen.

J.Hendrikse | 05-05-23 | 12:51 | 5

@Kattie | 05-05-23 | 12:53: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Jazeker waar Poetin propagandistisch wil aantonen tegenover de Russen hoe hij met het westen in oorlog is en niet met Oekraïne. Rutte is dan Europa.

J.Hendrikse | 05-05-23 | 12:58

1.2 miljard aan wapens, waaronder zo’n 120 tanks, 200 pantservoertuigen, 14 high tech artillery en duizenden anderen zaken. En of dat putin wakker ligt van ‘66. Overigens ook de enige reden waarom ‘66 nog enigszins blijft scoren

The-loopy-cowboy | 05-05-23 | 12:58

Het zal Poetin waarschijnlijk aan zijn reet roesten. De communicatieconsultants van D66 en VVD echter lopen de rest van Mei met een stijf plassertje of klam slipje!

Blauwpetje | 05-05-23 | 13:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Omgaan met al die vrijheden is zo makkelijk nog niet. Daar is Nederland inmiddels een mooi voorbeeld van.

SoepKip | 05-05-23 | 12:50

Mooie tekstregels Van Rossem. Van die foto word ik een beetje misselijk. Verder heb ik 4 mei vrijwel totaal gemist. Mooie dag met de ex aan het water. Twee flessen wijn, bier, wodka jus en bitterballen, it's good to be free.

Piet Karbiet | 05-05-23 | 12:48 | 2

Ben jaloers op u.. niemand in de familie die geleden heeft in WO II... lekker hoor als de herdenking jou niet aangaat maar dat je twee flessen wijn, bier, wodka jus en bitterballen naar binnen werkt met je ex. Ook belangrijk.

johnyl | 05-05-23 | 12:57

@johnyl | 05-05-23 | 12:57: Twee ooms in de onderduik. Op zolder. Wilden niet werken in Duitse munitiefabrieken. Mijn moeder bracht ze wekelijks een pan soep. De Ambachtsschool van mijn vader werd gevorderd door de Moffen. Geen diploma. Hij bracht Het Parool rond. De Hongerwinter hebben ze beide overleefd omdat mijn naamgever een plek bij boerenfamilies in West-Friesland had geregeld. Goddank. De AH in de Molukkenstraat was toen een synagoge. Struikelstenen. Opa door zijn jas geschoten op de Dam op 8 mei '45. I forgive you boy but don't leave town..

Piet Karbiet | 05-05-23 | 13:33

Tja, niks aan toe te voegen,van Rossem weet het weer perfect te duiden. Op micro niveau zie je dagelijks in deze panelen dezelfde schrijnende tegenstellingen.

Kowalski11 | 05-05-23 | 12:48

Bent u op de Dam geweest om te herdenken? Of koos u ervoor om niet te gaan?
Zelf kiezen om niet te gaan: vrijheid
Oh wacht, u was niet uitgenodigd? Is dat vrijheid? In vrijheid verplicht je ramen dicht moeten houden als je uitzicht hebt op de Dam. Want u bent misschien wel boreaal, maar omdat we niet etnisch mogen profiteren (vrijheid) moet u ook gewoon gehoorzamen. Bent u dan vrij?
Wilders die onder beveiliging moet leven is mijns inziens niet vrij. En daar geeft men commentaar op. Dat Wilders niet weet wat vrijheid is. Nee. Dat weet hij al jaren niet meer. Hij leeft al jaren onder beveiliging.

Kom maar op met de tegenargumenten.
Vrij land..... pfft...

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:48

Voor Nederland was de oorlog voor de Tweede Wereldoorlog, dat was nog in de tijd van Napoleon.
Nederland is destijds bevrijd door de Russen (de Kozakken) van de Fransen.
In de loop van de geschiedenis veranderd er nogal eens wat.

VanderGeelen-Coppens | 05-05-23 | 12:46

Laten we hopen dat we volgend jaar X i op bezoek hebben

Rene strijland260746 | 05-05-23 | 12:43

Van der Plas had goud in haar handen. Boeren, burgers en buitenlui wilden wel een opgefrist CDA 2.0. Echter, als je als communicatiedeskundige niet begrijpt dat het merendeel van het volk wil dat Oekraïne wint en dat wij ze onvoorwaardelijk steunen dan heb je een grootse misser gemaakt.

Zeker als je niet eens wist dat wij tijdens de dodenherdenking iedereen herdenken die voor vrijheid, democratie en mensenrechten het leven hebben moeten laten. Het is een ongekende blunder die bij heel veel mensen met een zure smaak achterlieten.

Nieuwe politici schijnen maar niet te willen begrijpen dat het cateren aan de marginale maar luidruchtige "wappies" politieke zelfmoord is. Dit is niet eens omdat BBB een foute partij is, dat zijn ze niet, het is omdat de ruime meerderheid van de Nederlanders "wappies" ziet als een gezwel in de samenleving. Mensen die oreren over rechten maar de plichten vergeten. Mensen die niet willen begrijpen dat een samenleving een kwestie van geven en nemen is. Dat het een voorrecht is om Nederlander te zijn hoewel natuurlijk niet alles een sprookjeswereld is en er geen roze eenhoorns dartelen in de weide. Dat het je recht is om een relatief goed leven te hebben en je plicht is om met elkaar te werken om een goed leven te houden.

Dit lukt niet als je te cynisch bent en te negatief en jezelf blijft voorhouden dat het leven kut is.

Kijk naar de Oekraïners. Christenen, joden, moslims en atheïsten. Russischtaligen, etnische Tataren en Russen, katholieken en orthodoxen. Er is maar een enkel doel en dat is hun land te bevrijden van iets wat niet anders beschreven kan worden als een horde barbaren met een tiran aan het hoofd.

In tijden van nood komt men samen. Vergeten we onze kleine onenigheden en strijden we samen want samen zijn we sterker.

Sommige mensen zijn niet vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De mensen die dat niet begrijpen zijn laf en verwend. Wegkijkers. Egoïsten. Asocialen.

Psoglav | 05-05-23 | 12:42 | 23

@Psoglav | 05-05-23 | 13:57:
"Het volk is kristalhelder in de publieke opinie. De ruime meerderheid is niet van plan om Oekraïne te laten vallen. De steun is overweldigend. "
100% ?
Wie is gevraagd?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 14:02

@Psoglav | 05-05-23 | 13:49:
Alles kan, het is alleen waanzin om elk land toe te willen laten.
De escalatie als de NAVO troepen inzet is gigantisch.
Ondanks dat ik hoop dat de Russen gigantisch op hun lazer krijgen en ik de Oekraïners met alle liefde gesteund zie worden, zie ik het niet als mijn oorlog.

En op dat komende jaa maar hierna Polen/Finland/Zweden.
Dit zijn Navo landen (op de laatste na die valt onder het Ikea pact).
Landen waar het niet sinds 2014 rommelt tussen pro en anti Russisch.

Kijk naar Afghanistan je kan er 20 jaar je best doen maar soms moet de bevolking eerst zelf een bepaalde stabiliteit creëren.

Barkruk2 | 05-05-23 | 14:11

Ik zie dat er een oud tegelaar is teruggekomen. Psoglav? Wie was u ook alweer?

Hetiswathetis | 05-05-23 | 14:36
▼ 20 antwoorden verborgen

Die foto van die grijnzende Rutte met Zelensky. Best grappig, leuk dat AI.

UnderTheDevil | 05-05-23 | 12:41 | 1

Vraag me af of de mop over Oekraïne ging, over de dodenherdenking of hoe de Nederlander uitgeknepen wordt

NLgaatnaardeklote | 05-05-23 | 12:54

Wat denkt een soldaat in Baktmut als hij deze foto ziet.
Ik zou meteen deserteren.
Hoeveel draagvlak heeft Zelensky eigenlijk in zijn eigen land?

VanderGeelen-Coppens | 05-05-23 | 12:41 | 1

We gaan het niet weten. De oppositie is verboden en de pers volledig gelijkgeschakeld.

reservebelgië | 05-05-23 | 13:20

" maar nog weerhield dat Mark Rutte en zijn Kwaadaardige Elites er niet van om zelfs de Dodenherdenking te kapen voor hun eigen globalistische gewin, hun eigen machtspositie en hun eigen oorlogsagenda"

Mag het een onsje minder? De kwaadaardige elites. Globalistische agenda. Oorlogspropsganda. Ik concludeer dat Van Rossem nog maar weinig lijkt te zijn afgestapt van het idee dat Oekraïne een door de VS misbruikte natie is, Zelenski daarin een tragische puppet en Poetin weliswaar een lul, maar eentje die min of meer geprovoceerd zou zijn door ons en vooral door een kwaadaardige globalistische elite.

Als dat zo mocht zijn, kan ik niet verder weg staan van zijn mening als mogelijk en als ik mezelf zie als onderdeel van de groep die een diametraal tegenovergestelde mening heeft onderschrijf ik de constatering dat ons land toenemend polariseert.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 12:41 | 15

@Duwbak_Linda | 05-05-23 | 12:44: Polarisatie is een middel om de boel op te jutten. Doel: zonder strijd geen winnaar. Zodra iemand een eigen mening geeft, plaats je die in het hokje gekkenpraat om reactie en emotie uit te lokken. Met hautain cynisme maak je van een ander zijn milde mening een wilde mening. Zelf houd je je woorden onder controle. De boze tegenwerping van de beledigde ander toont jouw "gelijk". Sterker nog, politiek ingrijpen (!!!) om de redelijkheid te bewaken wordt een noodzaak, aldus de uitdager.
Zo winnen ze een strijd die de ander nooit begon en ook niet wilde.

zeurmachine | 05-05-23 | 13:27

@de IJsman | 05-05-23 | 12:57:
Nog lang niet nee maar de Oeki's hebben wel het recht om zelf te beslissen of ze bij de EU/Navo willen of dat ze toch liever een vazal van Rusland blijven. En die keuze hebben ze gemaakt, klaar.

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 13:31
▼ 12 antwoorden verborgen

'Kwaadaardige elites' die is grappig ja. Bedankt voor het lachen.

Onze politici kun je het beste met ambtenaren vergelijken. We zijn zo ongeveer het meest brave en vreedzame volkje op aarde. Als onze brave ambtenaren/ politici al 'kwaadaardig' zijn, hoe kwaadaardig zijn de politici dan in alle andere landen?

Triage | 05-05-23 | 12:40 | 1

Kwaadaardig als in schade aanrichtend?

impy | 05-05-23 | 12:49

Dit noem ik nu een lange neus naar beste landgenoten. Dank van Rossem.

Kilroywashier | 05-05-23 | 12:40 | 3

Duidelijk. En ik kan het er inderdaad niet meer mee oneens zijn dan mogelijk op de schaal van oneens zijn.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 12:42

Ik wist niet dat van Rossem op deze topic had lopen zweten voor slechts één reaguurder. Wat een armoe

johnyl | 05-05-23 | 12:47

@johnyl | 05-05-23 | 12:47: Nou twee dan, met jou erbij. En ik denk dat dit topic moeiteloos uit zijn pen is komen vloeien, zonder één druppeltje zweet.

Kowalski11 | 05-05-23 | 13:02

Zo blij dat ik gisteren express geen media heb gevolgd. Zo kon ik gisteren samen met velen Dodenherdenking vieren ergens op een marktplein in een stadje. Enkel denkend aan de doden.
Niet vervuild door de builenpest van meningen, framings en andere polariserende en politiserende etter.

Lijkvocht | 05-05-23 | 12:40 | 1

Precies. Ik ook. En ik ga de comp nu ook weer uitzetten. Want ze blijven maar pus uit die puist knijpen.

Yoda von Siam | 05-05-23 | 13:02

Gisteren zag ik Zelensky, met daaromheen allemaal klonen van wethouder Hekking.
Tenenkrommend, die vrolijke stemming, de gelukzaligheid die van die gezichten afstraalde: "Kijk mij eens deelhebben aan de Wereldgeschiedenis! Ik hoor erbij! Wauw!"
En dat op 4 Mei, de enige dag van het jaar waarop er nog een poging gedaan wordt om juist afstand te nemen van de waan van de dag en de contemplatie te zoeken.
Maar nee, er moest herrie gemaakt worden, zoveel mogelijk herrie. En de verzamelde pers ging er gretig in mee om de ene Hekking die zich vóór de andere probeerde te wurmen vol in beeld te krijgen en naar de bekende weg te vragen.
De dodenherdenking is kapot. Op 4 Mei is het de dag dat er op feestelijke wijze gebabbeld wordt over wapenleveranties.

Schoorsteenveger | 05-05-23 | 12:38 | 2

Mooi verwoord.
Dummies voor polarisering.

Roos | 05-05-23 | 12:43

Dit is dus precies wat er gisteren gebeurde.

LD69 | 05-05-23 | 14:01

"de dag van de saamhorigheid" laat me niet lachen. Wilders en van der Plas laten zien dat er van saamhorigheid geen sprake is. Social media staat vol met hatelijke opmerkingen over het bezoek van Zelenski (wiens land in dezelfde omstandigheden verkeert als ons land in de meidag '40) En nu is zelfs de 4 mei herdenking weggezakt in de Nederlandse poel van verdeeldheid. Helaas zakt Nederland steeds meer weg in het wij tegen zij denken.

johnyl | 05-05-23 | 12:38 | 1

En toen kregen we helemaal geen wapens van andere landen en daarom hebben we maar 5 dagen stand kunnen houden.

Mr_Natural | 05-05-23 | 12:39

Oh. En is 4 mei de enige dag waarop we mogen/moeten herdenken? Mag je bijvoorbeeld op 7 juli stilstaan bij de mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid? Of mag dat niet?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:38 | 2

U bent in de war met 15 augustus. Dan herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

johnyl | 05-05-23 | 12:40

@johnyl | 05-05-23 | 12:40: Oh. Komt Zelenski dan weer? En zijn we op 15 augustus dan ook 2 minuten stil? Of tellen die slachtoffers op de 2e rang qua deugen?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:50

Beschaafd en fatsoenlijk links heeft zich weer van zijn goeie kant laten zien. Tjonge jonge, wat een haat zit er toch in de linksmensch.

yeps | 05-05-23 | 12:37 | 1

Eh,de mensen op de foto zijn rechts is niemand van links te zien.

drfiets | 05-05-23 | 12:40

De laatste keer dat ik zo heb gelachen als Rutte was toen ik met mijn blote voet in een roestige spijker stapte.

Mr_Natural | 05-05-23 | 12:36

Helemaal eens met Van der Plas. En ook met Kitty Herweijer: met de wijze waarop Joodse gemeenschap aan deze herdenking vorm wil geven moeten wij ons niet bemoeien.

Overigens zou ik weleens willen weten wat er is gebeurd in de dagen net na de bevrijding: ik heb het idee dat de dapperen die zich hebben aangesloten naoorlogs verzet dit vooral deden om hun lusten en frustraties te botvieren op de jonge vrouwen in de bloei van hun leven die in plaats van de wereldvreemde boerenkinkel uit eigen dorp hun hart verloren aan een stoere jongeman in uniform die ook maar tegen zijn zin op pad werd gestuurd naar een oord ver van huis.

de IJsman | 05-05-23 | 12:36 | 7

Mooi dat je dit benoemt. Veel jonge mannen uit Duitsland overkwam het ook maar. Die werden gestationeerd in soms kleine plaatsen, waar het leven doorging.
Die gingen in de zomer ook zwemmen in de rivier of naar het café en kwamen in contact met lokale meisjes.

Een oudoom van mij was kind van zo'n stel dat na de oorlog met elkaar is getrouwd. Die mensen hebben heel wat te verduren gehad.

Roos | 05-05-23 | 13:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Wie heeft besloten dat Zelenski opgehaald mocht worden met ons regerings toestel?
Te gevaarlijk om een Oekraïens toestel te gebruiken? Waarom dan niet met de trein vanuit de Oekraïne? En dan vanaf bijvoorbeeld Polen met de Flixbus?
Ons regerings toestel kan dan ook worden ingezet voor andere regeringsleiders van ander landen te taxiën. Is dat ding al onderweg naar Sudan om daar de locale warlords te helpen in hun strijd?
Waarom niet?
Nu geven we F-16's weg. Wat gaan we hierna nog geven aangezien iedere volgende wapenleverantie de vorige moet overtreffen. Marineschepen die men kan gebruiken in de Zwarte Zee? Mijnenvegers? En daarna? Soldaten?
Tot hoever gaat de steun?
Mag je je dat afvragen?
Of is de huidige steun nog niet genoeg?
Wat is ons standpunt?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:34 | 2

Ik begreep uit een reactie op een identieke opmerking van mij, dat het vliegtuig eerst Zelensky naar Polen heeft gebracht, daarna naar Finland en toen naar Nederland. (?)
Zit al even op Uber te zoeken of 'onze' kist er ook tussen staat.

EEnzame SchizofrEEN | 05-05-23 | 12:44

Daarvoor hebben we kamervragen.
Hopelijk heeft van der Plas, Wilders of Omzigt nog de puf om ze maar weer in te dienen.

TheRealToverTrol | 05-05-23 | 12:48

In walging verenigd.
Van Rossem heeft het heel netjes opgeschreven.
EU-burgers, onvervreemdbaar.

hallevvezool | 05-05-23 | 12:34

Hoeveel dode Russen zeg je? Lachen man!

forecastle | 05-05-23 | 12:31 | 5

@Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:36: het is sarcastisch bedoeld...

Roos | 05-05-23 | 12:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Nog maar eens: mijn gedacht is dat het volkomen gepland, afgesproken, zand in de ogen strooiend was, de pr boys van Rutte en die Ollingkreng, hunkerend naar een Navobaantje, onze 4 mei misbruikend. En de artiest uit Kyev vaart er wel bij. Mag ik dat zeggen, in alle vrijheid?

dathoujetoch | 05-05-23 | 12:31

" zoals in werkelijkheid een hele lange staart van Amerikaanse bemoeienis, NAVO-expansie, EU-stokerij en Russische waarschuwingen telt"

Omdat er dus nog altijd heel veel zijn voor wie dit de rechtvaardiging voor Poetin vormt en waarmee dus geheel in Kremlin lijn de schuld bij het westen komt te liggen.

We kunnen hier een heel lange verhandeling gaan houden, maar het komt er in essentie op neer dat er een groep is die de wereld ziet als een rechtmatige speeltuin van machtsblokken en daarbij horende min of meer rechtmatige invloedssferen en een groep die met op de lijn zit dat iedere natie in vrijheid zou mogen bepalen waar het naartoe wil, zonder terreur van een grote buurman.

Oekraïne wilde ooit bij de EU. Geen land ter wereld mag dat ooit als reden zien voor de vernietiging van dat land. Dat is mijn overtuiging, maar blijkbaar vinden velen dat je vooral zo'n klootzak als buurman Rusland niet moet irriteren met zaken die het bedreigend vindt, zoals een soevereine keuze van een kleiner buurland, alleen maar omdat een democratie aan de grens als een gevaar voor de eigen kleptocratie wordt ervaren.

Daarvan afgeleid heb je deze hele discussie, over of Zelenski nou een lul is of een held.

Beste_Landgenoten | 05-05-23 | 12:31 | 15

Het ontkennen van geopolitiek of het weigeren dat het een rol zou mogen spelen, levert nou niet bepaald een dieper inzicht op noch draagt het bij aan een oplossing.
Ga eens de geschiedenis van "Oekraine" en "Rusland/USSR" bestuderen en in het verlengde ervan de kontekst van bijvoorbeeld de Europese geschiedenis in de vorming van machtsblokken door de eeuwen heen.

aflaatverkoper | 05-05-23 | 13:37

@Barkruk2 | 05-05-23 | 13:29:
Ook dat is waar. En ik ben ook geen fan van deze EU, al vind ik wel dat het beter is om de EU van binnenuit proberen te veranderen dan eruit te treden en je economie naar de gallemiezen zien gaan. Maar nogmaals, dat activistische, alles willen bepalende karakter van de EU, het knagen aan de soevereiniteit van de lidstaden, die gedwongen gelijkschakeling, nee, daar ben ik mordicus op tegen. Samenwerken ja, natuurlijk. Bi-lateraal waar het moet, unilateraal waar het kan. Samengaan, nee, dat nooit.

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 14:28
▼ 12 antwoorden verborgen

Hij deed het om Joodse mensen naar Zwitserland te smokkelen, hij deed het omdat hij een pure anti fascist was maar mijn ome Ko zou nooit voor dit land en voor de politici die zelfs het herdenken aan hem misbruiken voor eigen gewin in Natzweiler en Dachau gezeten hebben. Voor de oorlog was hij een heel goede wielrenner die daarom de sluipwegen door de Vogezen kende. Na de oorlog kon hij niet meer fietsen en heeft zijn hele leven krom gelopen. Ja voor de Joodse mensen, tegen wreedheid en onrecht deed hij het. Niet voor politici en hotemetoten die ook toen verrot waren.

Zapata10 | 05-05-23 | 12:28 | 1

Mooie tegel. Ik denk wel eens dat het opgeven van "mens zijn" een voorwaarde is om de politiek in te gaan. En als het dat al niet is is dat toch wat er bij 95% van politici gebeurt. Een grote treurige poppenkast. Ons kent ons. Een parade van nitwits en freaks. Zou niet misstaan op de dorpskermissen van 150 jaar terug en dat meen ik.

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 13:27

Olifant in de kamer;
Mag je benoemen wat er mis is, of niet?

Nationale Dodenherdenking is alleen voor Nederlandse doden?
Of voor mensen die voor Nederland gevochten hebben en daarbij gesneuveld zijn?
Worden de Afghaanse tolken dan ook herdacht? Of vochten die voor hun eigen land ( Afghanistan)?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:27 | 3

Nationale herdenking gaat toch om de slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen? '40-'45? Wat hebben Afghaanse tolken hiermee te maken?

grietmetgroenefiets | 05-05-23 | 12:38

@grietmetgroenefiets | 05-05-23 | 12:38: Simpel: waarom anders die spotprent: eigen oorlog slachtoffers eerst?
Dat is toch de kernvraag? Wat is de Nationale Dodenherdenking?

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:57

@Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:57: Wat die spotprent betreft ben ik het helemaal eens met wat Teun Voeten daarover zegt. Van der Plas had het niet goed kunnen doen. Ze wilde niet dat allerlei zaken met elkaar vermengd raakten en daarom wilde ze niet naar die speech. Ze had haar mond daarover kunnen houden, maar omdat ze nu onder een vergrootglas ligt was ook dat niet goed geweest. 'Waar was Van der Plas?' 'Was Van der Plas het misschien niet eens met de komst van Zelensky op 4 mei?'

grietmetgroenefiets | 05-05-23 | 13:26

Zelensky brengt geen verrassingsbezoekjes. Zijn bezoek is ver van te voren geregeld, inlichtingendiensten hebben hun onderzoeken gedaan, veiligheidsdiensten de nodige viaducten en bruggen geïnspecteerd en snipers hebben de brilpoetsdoekjes over de scopes gehaald. Zelensky is de vragende partij in deze, de underdog, dus de datum is bepaald door het kabinet. Het zal ongetwijfeld de Oekraïense bevolking ten goede zijn gekomen om dan 4 Mei te kiezen, toch?

Blauwpetje | 05-05-23 | 12:27 | 2

Een Wob verzoek kan de waarheid aan het licht brengen, de onderste tegel boven.... Maar u heeft denkelijk gelijk.

dathoujetoch | 05-05-23 | 12:37

@dathoujetoch | 05-05-23 | 12:37:
KAN de waarheid aan het licht brengen.

Zou moeten.
Zou niet nodig moeten zijn.

Hoe ver verwijderd de politiek zich actief en bewust van het NLse volk en WAAROM??

Waarom wordt HET / één van de momenten waarop NL iets SAMEN herdenkt en doet zo misbruikt?

klimgek | 05-05-23 | 13:09

Het was voor mij voorbij toen er niet meer met kransen gevoetbald mocht worden.

R. Skickr | 05-05-23 | 12:26 | 4

@Roos | 05-05-23 | 12:30: Dit gaat meer over kranswerpen. Ik heb het over het echte ouderwetse kransenvoetbal.

R. Skickr | 05-05-23 | 12:32

Ja, Nederland is dit keer uitgeschakeld in de voorronde van het WK kransenvoetbal. Marokko bleek na de verlenging toch de beste penalties te kunnen nemen.

Glasgow Argus | 05-05-23 | 12:57

@R. Skickr | 05-05-23 | 12:32:
Mercatorplein door mocrojochies?

aflaatverkoper | 05-05-23 | 13:21
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is er toch gebeurd in dit land dat als een gekke slaan op de oorlogstrom.

meneer Q | 05-05-23 | 12:26

Hele rutte/kaag regering + de jakniknaziroepersmedia zijn inderdaad zieker dan ziek.Doodziek.

van stampij | 05-05-23 | 12:25

Uitstekend verwoord v Rossem

In deze uitstekende podcast vanuit Israël met Joop Soesan en Roland Kahn wordt ook het Oekraïnebezoek afgewezen,nog fijntjes wijzend op alle misdaden toen.
Er worden exact dezelfde argumenten gehanteerd als die ,welke van der Plas gebruikte .
www.israelnieuws.nl/post/nieuws-podca...

chausson61 | 05-05-23 | 12:25

Goed verwoord. Maar één foutje: we hebben in Nederland niet TWEE sporen, maar DRIE. De Randstadelite, de nuchtere Nederlander en de islam.

Leffe Blonde | 05-05-23 | 12:24 | 2

En ik. Ik wil graag een aparte groep zijn.

Schadenfreude | 05-05-23 | 12:26

Wat een gezeur allemaal over de 4 mei herdenking. Misschien mag ik iedereen er even aan herinneren dat 4 mei een gewone werkdag is (niet aangemerkt als officiële vrije dag). En op een gewone werkdag is het de bedoeling dat er gewerkt wordt dus ook door Rutte en zijn kabinet (ontvangs Zelensky) maar ook door Kamerleden. Dus ook van der Plas en Wilders had moeten werken en gewoon het fatsoen op moeten brengen om bij de ontvangst van Zelenski te zijn. Maar nee lekker politiek profileren ten koste van de 4 mei herdenking is belangrijker.

johnyl | 05-05-23 | 12:23 | 9

@johnyl | 05-05-23 | 12:43: u draait oorzaak en gevolg om. Rutte4 ensceneert en van der Plas en Wilders reageren daarop.

therealbraindump | 05-05-23 | 12:59

Die waren aan het werk, herdenking 2e kamer.

Hetiswathetis | 05-05-23 | 14:20
▼ 6 antwoorden verborgen

Goed stuk, Van Rossem.
Zelfs als je gewoon dingen schrijft over gebrek aan echte informatie, of ergens vraagtekens bij plaatst, word je hier in de panelen al uitgemaakt voor Poetin-Versteher, Poetin-lover of, zoals ik laatst mocht meemaken, Poetin-pijper.

Want het is ook 'onze oorlog' of zoiets, terwijl het dat niet is. Zo, nu maar even wachten op de comments dat het wel mijn oorlog is.

Ichneumonidae | 05-05-23 | 12:21 | 2

Jij bent een 'tot mijn oorlog gemaakte'.

Duwbak_Linda | 05-05-23 | 12:22

Als Rutte beslist dat de dag van de nationale dodenherdenking in het teken staat van de Oorlog in Oekraïne en wapenleveranties, dan gebeurt dat.

Als Rutte zegt: "Vandaag op 5 mei vieren we voortaan de vrijheid van alle mensen op de wereld, zo gaan we dit voortaan doen" Dan gebeurt dat.

Rutte denkt en vindt dat hij feestdagen, herdenkingen en tradities naar zijn politieke hand kan en mag zetten.

Patje | 05-05-23 | 12:19 | 1

Spot on, Patje. Feestdagen en de nationale herdenkingsdag worden politiek gemaakt.
Het is een ranzige ontwikkeling.

Roos | 05-05-23 | 12:23

Kent die Rutte maar één gezichtsuitdrukking?
Het neppe straalt er weer eens van af.
Zelensky loopt er met plaatsvervangende schaamte naast.
En dan probeert er ook nog een of andere pot hem te versieren.
#mijn opa zou zeggen dat je met deze lui geen oorlog wint.

Osdorpertje | 05-05-23 | 12:19

Je merkt tegenwoordig ook meer en meer hoe de NOS als promotie kanaal dient voor heersende partijen. Terwijl, als ik in mijn omgeving rondkijk, men mee een meer ontevreden is. Ook VVD stemmers zijn het oneens met het beleid, terwijl de VVD doet alsof hun beleid recht doet aan de stemmers.

Heel dit 4 mei gedoe sluit daar op aan. Precies wat Van Rossem zegt, ze konden niet wachten om een gezamenlijke media aanval op Van Der Plas uit te voeren, haar eens met de stok te slaan. De uitslag van 15 maart lijkt wel weer vergeten. Ze zitten nog op het pluche en kunnen mooi shinen naast Zelenski.

Ondertussen wordt de verzorgingsstaat verder uitgekleed en gaan de miljarden naar hobbies als stikstof, klimaat en oorlog. Terwijl de gewone burger zijn besteedbaar inkomen ziet krimpen en de rijen bij de voedselbank toenemen.

je suis bier | 05-05-23 | 12:18

"Die laatste vuurde het eerste schot en pleegt afgrijselijke oorlogsmisdaden, maar dat eerste schot kwam bepaald niet uit de lucht vallen"

Weer prachtig verwoord van deze schrijver (die kan schrijven!). Ook al omdat ik het helemaal eens ben met deze verzuchting in veel woorden. Overigens doe ik al een paar jaar niet meer mee met 4 mei (5 mei had ik sowieso al niets mee). Al hangt de vlag wel buiten, maar dat is louter groepsdruk :)

En Nederland heeft geen ziel meer. Die zouden we opnieuw moeten uitvinden. En daar zijn Nederlanders dan weer wel heel goed in.

Duwbak_Linda | 05-05-23 | 12:17 | 3

Je kalender schiet van 3 naar 6 mei? Heb je dan volgend jaar op 30 en 31 februari extra schrikkeldagen om weer terug in het gelid te komen?

Met_baard | 05-05-23 | 12:33

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vooral voor Lientje en Geert niet.

Omebert | 05-05-23 | 12:17 | 1

Grapjas. Wilders vrij.....

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:39

Meneer Rutte, dit is een serieuze zaak.
Zou u even niet kunnen lachen?
Ach laat maar

RickTheDick | 05-05-23 | 12:17

Poppenkast. Ik doe even niet mee met deze welles-nietes kwestie tussen deze ‘wel of geen bezoek op 4 mei’ kampen. Voelt een beetje als een voetbalwedstrijd tussen twee G-teams. Welk team er ook wint, beiden zitten vol met verstandelijk beperkten.

Korrel_zout | 05-05-23 | 12:17

Weet je, ik vraag me wel eens af of onze volksvertegenwoordigers beseffen dat we ze niet elke dat pontificaal in beeld hoeven te zien. En al helemaal niet als dat bij speciale gelegenheden is. Dan zie je weer diezelfde standaard uitgestreken smoelwerken gisteravond in de Nieuwe Kerk en dan denk ik, Gadverdamme. Is dan niets meer heilig? Moeten jullie aandachtsgeilneven en -nichten dat ook nog komen verkloten? Donder toch op, echt helemaal niemand zit op jullie te wachten.

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 12:17

Dit nooit meer ging toch ook om nooit meer te demoniseren?!?
- zoals toeslagenouders, boeren en witte mannen

Dit nooit meer ging toch ook om gedwongen onteigeningen?
- zoals boeren, toeslagenouders en Groningers

Dit nooit meer ging toch ook om verzetskrantjes?
- zoals Ongehoord Nederland, Martin Kok en Peter R de Vries

Feynman | 05-05-23 | 12:14 | 5

@Roos | 05-05-23 | 12:17: Dat gebeurde voor de wo2 oorlog ook door de elite. Geschiedenis herhaald zich.

Kroondop | 05-05-23 | 12:32

@johnyl | 05-05-23 | 12:28: wederom een dader - slachtoffer omdraaiing. D66 is kampioen demoniseren maar omdat ze moeilijke woorden gebruiken valt het niet zo op.

Ride_On | 05-05-23 | 13:01

@johnyl | 05-05-23 | 12:28: D66 is ooit begonnen als onderwijspartij. Eerst werd de stufi gesloopt met een leenstelsel, daarna werd het hoger onderwijs niet verbeterd. Dit is nadat D66 haar eigen referendum sloopte. De auto-castratie van haar kroonjuwelen maakt elke vorm van demoniseren volstrekt overbodig.

Feynman | 05-05-23 | 13:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Als Nederlandse piloten nu eens gewoon asiel aanvragen in Oekraïne om daar versneld de Oekraïense nationaliteit te verwerven ....

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

fokkewoelf | 05-05-23 | 12:14

Mw. van de Plas mag herhalend zeggen dat ze de vrijheid heeft om haar mening te uiten. Maar dat is feitelijk een zwakke reactie. Onder 4 mei omstandigheden spelen emoties die je maar beter met rust kunt laten; je mag alles zeggen maar je moet het niet per se. Voor je het weet heb je de kat in de gordijnen en dat is mw. v.d. Plas gelukt en dat zal haar niet in dank worden afgenomen. Had je mond maar gehouden, dan behoud je evengoed je mening. Wat de oorlog in Oekraïne betreft, die begon in 2014 met het associatie verdrag. Rusland was voor de aanval al een jaar aan de grenzen aan het voorbereiden, de EU deed niks om de dreigende oorlog aan de onderhandelingstafel te beslechten. Ik vrees dat de EU deze oorlog maar al te graag wil, om Rusland af te matten, zodat de expansie van Brussel en de NAVO in een nog hogere versnelling kan gaan. Slachtoffers, schade? Ach een herdenking en wat belastinggeld en het is weer koek en zopie. De oorlog moet nog beginnen, want kennelijk is Brussel de enige die de grenzen in Europa bepaalt.

Broadsquire | 05-05-23 | 12:13

"Uw gevecht is ons gevecht"....
Niet mijn gevecht.

meneer Q | 05-05-23 | 12:13 | 3

Orcs moeten wel terug naar Rusland.

meneer Q | 05-05-23 | 12:19

@meneer Q | 05-05-23 | 12:19: Loze kreet. Beetje net zoals hier roepen: Hey Midden-Oosten, stop nu met die gevechten.....

Is dit nog nieuws? | 05-05-23 | 12:40

Beetje kortzichtig van meneer Q maar goed, dat mag.

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 13:24

Nu de slachtoffers en nabestaanden vrijwel allemaal overleden zijn is dit zo niet meer vol te houden. We moeten educatie (kennis over wat er in de oorlog is gebeurd) splitsen van emotie, herdenken wat alleen kan als er directe betrokkenheid is maar die is er gewoon niet meer bij huidige generatie hoe hard we ook strijden. Vandaar ook al die discussies.
Laat het herdenken aan direct betrokken op de manier zoals zij dat willen en maak van 5 mei een dag van de vrijheid zonder dat die van overheidswegen verder ingevuld wordt. Dat moet de samenleving dan zelf maar doen. De een door de te herdenken de ander gaat zee vissen.

JanP999 | 05-05-23 | 12:11

De 'leugenteller' van rutte slaat op tilt.

pa_niek | 05-05-23 | 12:11

"Ja, voor wie twitter meeleest, schrijver dezes was ook de hele dag geïrriteerd gisteren"
Ja Bart, het was druk gisteren in mijn bloklijst. Zoveel doms aldaar dat dan toch meent anderen terecht te moeten wijzen. Het was geen goede dag voor de verhoogde bloeddruk.

Met_baard | 05-05-23 | 12:10 | 1

De mooisten zijn nog die figuren die zeggen tegen Caroline "je bent een volksvertegenwoordiger, je moet eerst eens bij jezelf te rade gaan of wij het wel goed vinden dat je die mening er op na houdt". Wat wilden ze graag gehoord worden.

Met_baard | 05-05-23 | 12:17

Wat een lachwekkende, neplachende clown toch ook die Rutte.

dickwvf | 05-05-23 | 12:09 | 2

If there's a smile on my face
It's only there to fool the public

Mr_Natural | 05-05-23 | 12:10

Rutte steekt bijna iedere dag een dikke middelvinger op tegen de Nederlandse bevolking.
Is Portugal een beter land om in te wonen Bart? Nog twee jaar, dan emigreren.

zwartzondersuiker | 05-05-23 | 12:08

'They smile in your face'

Mr_Natural | 05-05-23 | 12:07 | 1

The blades are long, clenched tight in their fists
Aimin' straight at your back
And I don't think they'll miss

Basil Fawlty | 05-05-23 | 13:34

Caroline en Geert hebben de juiste beslissing genomen en dat hadden meer mensen moeten doen. Nu is het tot een publiciteitsstunt en geen herdenking geworden.

pa_niek | 05-05-23 | 12:07 | 8

@DeWeerman | 05-05-23 | 12:22: Wat vindt u dan wel een prettige politicus? Sjoerd Sjoerdsma? Jan Paternotte? Tjeerd de Groot? Of toch Jesse Klaver?

Nuchternederland | 05-05-23 | 12:25

@Nuchternederland | 05-05-23 | 12:25: Neen, liever gewoon eentje die zijn werk inhoudelijk goed doet, zonder al dat geroeptoeter. Sjoerdsma is ook niet te pruimen. Klaver heb ik weinig tegen, nu hij wat volwassener is geworden. En de SGPers gedragen zich grotendeels ook heel fatsoenlijk.

DeWeerman | 05-05-23 | 12:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Het is niet alleen de herdenking van WOII slachtoffers, en het twitter janken over dit soort dingen is het laatste wat je zou doen als je enig 'respect' hebt.
Maar nee nu alweer de derde dag van twitter gekkies die zichzelf verhoeren voor aandacht over de rug van de doden.

Allemaal onvoldoende!

PaardenliefhebberVet | 05-05-23 | 12:06

Ja, geweldig!

dickwvf | 05-05-23 | 12:10

Buitengewoon treffend ja.

Ichneumonidae | 05-05-23 | 12:23

Hij is raak!
Het is zeker de moeite waard om die lach na proberen te doen, zoals de Bie voorstelt. Dan voel je tot in je tenen pas echt hoe ridicuul het is.

aflaatverkoper | 05-05-23 | 13:04

Rutte en Zelensky lijken op de onderste foto de polonaise te lopen.
Lachend.

Bij een 4-mei herdenking verwacht ik ingetogenheid.
Maar dat zal wel een racistische gedachte zijn.

Mooi topic van Van Rossem!

Roos | 05-05-23 | 12:05 | 8

@Roos | 05-05-23 | 12:26: De kans is zelfs groter dat het dan niet zo is. Hij heeft het hier immers zelden bij het rechte eind.

goedverstaander | 05-05-23 | 12:45

@RandyBiel | 05-05-23 | 12:42: er ligt een mooie carrière in het verschiet voor je bij de PvdA..."we zullen het je nóg een keertje uitleggen".
Zet maar op repeat je tegel, gaat niet helpen.

Roos | 05-05-23 | 12:45

Inderdaad , en nu is Randy bezig , zo meteen nog BL , Zanics en de rest.

Hetiswathetis | 05-05-23 | 13:15
▼ 5 antwoorden verborgen

Prachtig verwoord weer Van Rossem, en heel nuchter alles geduid.
Wel triest, als je over de strekking nadenkt.
Nederland is nog nooit zo verdeeld geweest, en ik zie niet meer in hoe dat gelijmd kan worden.

Nuchternederland | 05-05-23 | 12:04 | 1

Ik wil niet eens meer gelijmd worden met dat soort mensen.

pollens | 05-05-23 | 12:15

Je moet of je kop houden of juichen met deze wezenloze bestuurders die we hebben.
Natuurlijk vind ieder mens het verschrikkelijk wat er in Oekraïne gebeurd en daarom geven we geld en wapens en laten we mensen uit dat land hier komen.
Maar dat het zelfs op dodenherdenking de agenda moet bepalen is wel wat overdreven.
Natuurlijk sta je er bij stil maar de BBB heeft gewoon gelijk.
Rutte had ook op een andere dag kunnen praten.

pejoar | 05-05-23 | 12:04 | 2

Er is over nagedacht.
Dit is gepland en hij is op uitnodiging gekomen.

De verwachte reacties van Wilders en ook van Vd Plas zijn bonuspunten in de strijd om kiezers terug te krijgen en om BBB te framen als extreem rechts.

Roos | 05-05-23 | 12:08

@Roos | 05-05-23 | 12:08:
Dat extreem rechts framen werkt niet meer, omdat de vvd links is geworden.

bqbq | 05-05-23 | 12:12

"... maar ook steeds verder beknot worden in de geestelijke vrijheid om je in een vrij land uit te spreken over alles wat scheef door je strot geramd wordt, omdat je dan door de heersende machten en dominante media voor verrader, vullis of erger wordt uitgemaakt."
.
Pijnlijk waar. En als je pech hebt komt een tofuknagend verknipt paarshaartje je voordeur besmeuren, zingen dat je dood moet of je gewoon "taarten". En het ergste, ze hebben de stille sympathie van mainstreamend NL want ja, het paarhaartje met genderdoubt had natuurlijk wel een punt en deed het slechts uit overtuiging.

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 12:04

Die zenuwtrek van Rutte als hij zegt dat hij is uitgenodigd. Dat zegt alles; "fucker we hebben het plebs net gezegd dat het toevallig was"

SailingDuck | 05-05-23 | 12:04 | 1

Ja natuurlijk, Rutte en z'n laven dachten dat 't een prima idee was om "toevallig" op 4 mei te komen. Oh wat zou dat toch mooi symbolisch zijn...
Man man man, wat doorzichtig en kansloos.

Bakkeleures | 05-05-23 | 12:34

Die Bas van der Schot slaat wel vaker een plankje mis met zijn cartoons. Hij informeert zich maar half en poept er dan een matig tekeningetje uit. Het ging Van der Plas dus niet om de dodenherdenking in de avond, maar die in de Tweede Kamer die blijkbaar ineens niet meer belangrijk was. En daar heeft ze dan toch wel een puntje, me dunkt.

John McClane | 05-05-23 | 12:03 | 1

Ik kan me herinneren dat cartoonisten vroeger prikkelden en alles en iedereen - en met name de zittende macht - op de hak namen. Met een knipoog.
Dit is niet eens grappig, dit is gewoon kwaadaardig framen om je komende functioneringsgesprek tot een formaliteit terug te brengen. Goed gedaan Bas, kluifje weer verdiend!
*Bas achter z'n oortje kroelt en met de brokjes rammelt*

Graaisnaaiert | 05-05-23 | 12:08

En niemand valt over de zoveelste leugen van Rutte.

infidel103 | 05-05-23 | 12:03

De laatste foto: polonaise?

Mr_Natural | 05-05-23 | 12:02 | 1

Nee de tango

RandyBiel | 05-05-23 | 12:16

Lachende scheerkwasten.

Mr_Natural | 05-05-23 | 12:01 | 2

Huilende kaasschaven.

BrutusBosch | 05-05-23 | 12:14

Schijtende rupsjes-nooit-genoeg

Barre_de_k | 05-05-23 | 13:34

Die verschrikkelijke lach-foto's.... meer dan alle lege woorden uitdrukten. Wat een "land", dit klopt toch echt niet meer.

hagelkruis | 05-05-23 | 12:00 | 2
-weggejorist-
Ashtrey | 05-05-23 | 12:08

Tja, er mag wel eens gelachen worden ook, die paar gruwelijke doden.

uisge baugh | 05-05-23 | 12:00

Om te kotsen dit...
#kickoutkabinet

Motorkater | 05-05-23 | 11:58

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl