achtergrond

Geenstijl

Russische NPO Moraal Boost II: "Russen zijn nog steeds vooral heel goed in massaal sterven"

Slavische doodscultus graaft zich verder in

Aangezien de Russische NPO zich blijft herhalen (deel 1 zag u hier) blijven wij het ook maar gewoon spiegelen. Dus komt-ie weer! Bovenstaand opnieuw een hart onder de riem van de aanstaande aanvullingen op die 100.000+ Russische doden en gewonden (waarvan per 16 december 10.229 doden bevestigd, al waren het er eind september waarschijnlijk al rond de 19.546). 

Begint op te vallen trouwens hè? Dat de mensen die steeds zo'n lichtzinnig, kitscherig beroep doen op de befaamde Russische sterfbereidheid altijd toevallig net de allerlaatsten zijn die ooit zelf naar het front gestuurd zouden worden.

Dit soort retoriek, en dan vooral hoe voelbaar dissonant het klinkt, is belangrijker dan het lijkt trouwens. Een land valt of staat bij de kwaliteit van hun 'bindende verhaal' en militaire infrastructuur. Die infrastructuur heeft Rusland niet of nauwelijks, dat wisten we al maanden. Maar ook het 'Russische verhaal' en in het verlengde daarvan - nog belangrijker - wat het voor de gemiddelde Rus eigenlijk betekent 'Rus' te zijn, toont zich steeds holler. 

En deze krampachtige invocaties door opiniemakers in warme tv-studio's gaan daar geen verandering in brengen. Au contraire, eerder. En die zielloze geld-gerichte reclames na de breek helpen al helemaal niet.

Slavische doodscultus graaft zich verder in

Slavische doodscultus graaft zich verder inSlavische doodscultus graaft zich verder inSlavische doodscultus graaft zich verder in

Je kunt niet tegelijk Russisch heldendom aanroepen én dit soort reclames maken

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.