Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Spekmohammedanen in Kosovo

Ome Tuur was nooit in Kosovo. Tot vorige maand

Toen Joegoslavië nog bestond, bezocht ik regelmatig en met veel plezier de zes republieken én de autonome provincie Vojvodina, maar om mij onbekende reden kwam ik nooit in de autonome provincie Kosovo. De SFRJ was spotgoedkoop, met overal Wein, Weib, Gesang, zon en zigeunerjammerhout, de stranden van Kroatië waren prima en in het beste geval at ik bonensoep en verkoolde gemixtes Fleisch. In de schaarse supermarkten werd hoofdzakelijk slivovitsj verkocht: eindeloze rijen flessen en verder lege schappen met af en toe een blik augurken voor de versiering. 

Op het industrieterrein van Ede werkten midden jaren zeventig veel Joego's. Ik vond het toffe, vrolijke gasten die altijd wel iets te vieren hadden. De balletje-balletje-Joego's kwamen pas later naar Nederland. Joegoslavische films vond ik geweldig, en met name Sweet Movie en Montenegro van de geweldige Servische regisseur Dušan Makavejev. En verder wat ik laatst schreef: niet voor niets is mijn favoriete filmmaker Emir Kusturica, mijn favoriete filmcomponist Goran Bregović en mijn favoriete Balkan-zangers Ceca. Een Slavische term die in mijn geheugen gegrift staat, is lumpavanja. Het komt erop neer dat je de hele kroeg of het hele restaurant sloopt en daarna de eigenaar keurig de schade vergoedt. 

Ergens eind jaren zeventig zat ik in de trein naar Istanboel en kort voor de grens tussen Oostenrijk en Slovenië kwamen twee prachtige dames met tassen vol nieuwe kleren binnen. Ze reisden terug naar Belgrado en waren bang dat de Joegoslavische douane hun boodschappen zou confisqueren. Ik heb toen een aantal van hun truitjes over elkaar heen getrokken - zo mager was ik destijds - en de rest van hun kleertjes in mijn rugzak gepropt. De douaniers stonken naar slivovitsj toen ze onze coupé binnen stommelden, het was bijna middernacht en de dames werden niet betrapt op smokkel. Als beloning mocht ik een paar dagen tussen hen in logeren in een kaal naargeestig appartement in hartje Belgrado.  

Het was één groot bacchanaal van slivovitsj, met blaadjes rauwe kool als snack. Het vrolijke duo had een pick-upje (een soort Oostblok Triotrac) en draaide de hele tijd dit singletje. De namen van de twee meisjes weet ik niet meer maar wel de titel van het broeierige plaatje: Hajde. 

Ik was dus nooit in Kosovo en de beschrijving in de ANWB-reisgids uit die tijd was dan ook niet bepaald een trigger voor een bronstige jongeman.

"Een van de laatste landstreken in Joegoslavië waar u zich nog kunt realiseren wat vroeger het woord Balkan betekende. Een streek waar de oriënt nog altijd nabij is en waar de vroegere macht van de islam zich nog immer vertoont in witte moskeeën en slanke minaretten. Maar ook een streek waar u enkele prachtige Servisch-orthodoxe kloosters kunt vinden. Bovendien vindt u in deze landstreek plezierige trajecten door nog ongerepte bergstreken en nauwe rotskloven. Dit alles vindt u in de Kosovo. Althans nog wel. U moet geen jaren meer wachten met uw reis, anders is er misschien al weer veel van het ongerepte en authentieke verloren gegaan...", 

Juist vanwege de islam en mijn project Safari Eurabia ben ik nu met Rob Muntz in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Van de spanningen aan de grens met Servië merken we nog weinig. Overigens wordt die grens niet erkend door EU-landen Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje. Als je in je paspoort een stempel van Kosovo hebt, zoals wij, stuurt de Servisch douane je terug omdat de republiek Kosovo voor Belgrado niet bestaat. Inmiddels heeft Kosovo de grensovergangen gesloten

Even het geheugen afstoffen: De Kosovo-oorlog begon op 28 februari 1998 en duurde tot 11 juni 1999. De strijdkrachten van de Federale Republiek Joegoslavië, die Kosovo voor de oorlog controleerden (bezetten zo men wil), vochten met de Kosovo-Albanese rebellengroep die bekend staat als het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK). Het UÇK startte zijn eerste campagne in 1995 toen het aanvallen lanceerde op de Servische "bezetter" in Kosovo (politiebureau's, kazernes en legerposten). 

In 1997 kreeg het UÇK een enorme lading wapens uit Albanië. Daar vond na de Piramidespelcrisis een burgeroorlog plaats en werden wapens uit kazernes, politie- en legerposten van het land geroofd. De aanvallen op het Joegoslavische leger leidden tot een nog opvallender aanwezigheid van Servische paramilitairen en reguliere troepen, die vervolgens een vergeldingscampagne begonnen te voeren tegen UÇK-sympathisanten en politieke tegenstanders. 

Deze campagne kostte 1.500 tot 2.000 burgers en UÇK-strijders het leven, en veroorzaakte een vluchtelingenstroom van 370.000 Kosovo-Albanezen in maart 1999. Het conflict eindigde toen de NAVO tussenbeide kwam door in maart 1999 luchtaanvallen uit te voeren, wat ertoe leidde dat Milosevic zich terugtrok uit Kosovo.

Midden in Pristina staat de enorme, nooit afgebouwde Servische Kathedraal van Christus de Verlosser. De bouw van de kerk begon in 1992 en was een symbool van Servische nationalisme in Kosovo. De bevolking van 2 miljoen bestaat voor bijna 95 procent uit Albanese moslims, en verder uit plukjes Serviërs, Bosniakken, Turken, Gorani en Roma. De kathedraal werd door de moslimbevolking gezien als een provocatie. Gelukkig staat het bouwval er nog, want de Servische puist levert mooie kiekjes op. 

Het mooie van Kosovo is de totale afwezigheid van toeristen. In Albanië wemelt het van de Nederlanders en dat is niet bepaald het zout der aarde en mother's finest. Je kan al voor amper driehonderd euro een zonvakantie naar Albanië boeken, inclusief vliegticket en hotel. Drank en eten zijn er spotgoedkoop dus drie keer raden wat voor soort Nederlanders je dan aantrekt. Muntz en ik zagen heel veel reisgezelschappen; vaak bestaan die uit strontvervelende stelletjes die nog net geen kind hebben, en heel veel single kantoormiepjes die altijd op Ellie Lust en Ronald Koeman lijken. Zeg maar het soort mensen dat je op een willekeurige kermis in West-Friesland tegenkomt. Geen cent te veel hoor! 

Niets van dat alles in Kosovo, terwijl het heerlijke landje spotgoedkoop is. Bovendien is de euro de nationale munteenheid, en dat scheelt een boel gereken in de plaatselijke horeca. Het nachtleven in Pristina is bruisend, hip en ongeveer vijf keer zo goedkoop als Amsterdam. Maar wat moet je overdag doen in Pristina? Voor een leuke selfie natuurlijk meteen naar de Bill Clinton Boulevard met het levensgrote Bill Clinton-standbeeld! 

Na de Kosovo-oorlog wilden de Albanezen in Kosovo de voormalige Amerikaanse president bedanken voor zijn hulp in hun strijd met de regering van Joegoslavië. Een 3 meter hoog standbeeld van Clinton werd door hem zelf onthuld op de boulevard op 1 november 2009. Elders in Pristina is ook een straat vernoemd naar de Amerikaanse president George W. Bush. 

Ik was benieuwd hoeveel standbeelden er wereldwijd zijn van Bill Clinton en dat valt reuze mee. Zo staat er eentje in Rapid City in South Dakota en daar zijn de bewoners niet blij mee. "Als we het standbeeld zouden neerhalen van elke president die zich schuldig maakte aan rokkenjagerij, zouden we niet veel standbeelden meer op straat hebben, misschien Jimmy Carter", zei Dalerie Davis, mede-oprichter van de City of Presidents Foundation. 

En dan staat er nog een standbeeld van de golfende viespeuk in Ballybunion in Ierland, dat qua lelijkheid niet onder doet voor dat mormel van een André Hazes op de Albert Cuypmarkt in 020. In hartje Pristina staat ook nog een standbeeld van Madeleine Albright, bekend van de uitspraak “There is a special place in hell for women like Sigrid Kaag, Barbara Baarsma, Sandra Phlippen, Wendy van Dijk en Rachel Hazes". 

Toen recentelijk het nieuws over de dood van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright bekend werd, rouwden veel Kosovo-Albanezen om Albright, en vooral vanwege haar rol tijdens de Kosovo-oorlog. Albright speelde een sleutelrol in de 78-daagse bombardementencampagne van de NAVO in 1999 die een  einde maakte aan de etnische zuiveringscampagne van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Milosevic weigerde een vredesakkoord te ondertekenen omdat het voorzag dat NAVO-troepen zouden worden ingezet in Kosovo, waarvan het zei dat het een autonome provincie binnen Joegoslavië moest worden. De NAVO lanceerde de militaire operatie zonder de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad, aangezien de Servische bondgenoot Rusland fel gekant was tegen de interventie. 

Premier Albin Kurti - overigens een zeer coole gast - zei: "Bedroefd om het overlijden te vernemen van Madeline Albright, een opmerkelijke vrouw met een compromisloze moraal, een vriend van Kosovo tot het einde toe en een partner van iedereen die vrede, vrijheid en democratie nastreefde."

Wat er nu speelt in en rond Kosovo, is zeer ingewikkeld. Het zou zomaar kunnen dat Poetin de Serviërs opjut en stiekem oproept Kosovo aan te vallen in een poging Europa nog meer te ontwrichten. Je zou denken dat Belgrado zijn lesje destijds wel heeft geleerd en zich koest houdt. Bovendien kan het piepkleine en nietige Kosovo de rol van de underdog spelen. En het is ook nog eens een islamitisch landje. Zielig! In naam natuurlijk, want net als in Albanië zijn de Kosovaren spekmohammedanen die alles doen wat Allah verboden heeft. My kind of muslims! 

Het merendeel van de zeer hippe jongens in Pristina draagt een pseudo-mohammedaans baardje maar ze drinken bier en roken als ketters. De meisjes lopen in minirokken en de lokale moslima's die ik zag, dragen islamitisch verantwoorde kledij maar in bijzonder vrolijke kleuren. Dus niet die grijze en grauwe regenjassen van de Wibra die vrome Nederlandse muslimaatjes dragen. 

Overigens zijn de enige toeristen die Muntz en ik wel zagen Maleisische moslims, die ook Albanië en Bosnië als een zwerm sprinkhanen bestormen. De vrouwen en de dochters zijn altijd gesluierd, de mannetjes lopen in shorts druk te fotograferen en hun steevast moddervette zoontjes slurpen enorme bekers ijs leeg. Qua feestvreugde heb je niks aan deze gasten maar ze pompen flink wat geld in de broze Kosovaarse economie. 

Albanië en Kosovo zijn een vrolijke afsluiting van Safari Eurabia en dat mag ook wel na alle ellende en troosteloosheid die ik zag in Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Belgistan. De islam is leuk zolang je erbij mag zuipen en hoeren en snoeren, en dat kan naar hartenlust op de Balkan. Ik ben benieuwd naar mijn weerzien met Sarajevo en Mostar, na dertig jaar! 

Heeft u nog wat over voor een oude hedonist?

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Mooi geschreven weer.
Dat wordt een maand Interrail naar Albanie,Kosovo,Slovenie en........

Theodorik1 | 04-08-22 | 08:05

Not all who wander are lost.

SterF... | 04-08-22 | 03:06 | 1

Okay, thanks for this very usefull information.

Wattman | 04-08-22 | 03:27

Nog nooit in de Balkan geweest maar Kosovo klinkt ook niet slecht als je van een feestje houdt. Wel de deur platgelopen in Hongarije, waarom eigenlijk, zo vriendelijk zijn ze daar nu ook weer niet. De verhalen van van Amerongen nodigen vaak wel uit om er ook heen te gaan..

De laatste blijkbaar ? Dan dit gedicht voor de schrijver van dit stuk, is van Lenneart Nijgh, Boudewijn de Groot:

Geef de reiziger een stoel,
geef hem brood en droge kleren,
laat hem zitten bij de haard.
Hij is overal geweest,
hij die alles heeft verloren,
hij die nooit iets heeft bewaard.
Haal flessen uit de kelder
en haal muziek in huis.
Laat iedereen het horen:
de reiziger is thuis.

Geef de reiziger het woord,
laat de reiziger vertellen.
Maar hij schudt zijn hoofd en wacht.
Hij heeft overal gezocht,
hij heeft nergens iets gevonden
en hij heeft niets meegebracht.
Hij zegt: ik ben veranderd,
ik ben hier niet meer thuis.
Maar laat de kinderen komen,
de kinderen van dit huis.

Laat de kinderen komen,
laat de kinderen komen,
ik heb aan ze gedacht.
Ze zullen mij niet kennen
en ze zullen mij niets vragen.
Ze hebben niets verwacht.

En niemand zal begrijpen
wat ik doen kom in dit huis.
Maar de kinderen zullen zeggen:
de reiziger is thuis.

Geef de reiziger een stoel...

Wattman | 04-08-22 | 02:40

Ben benieuwd wat Arthur van Bosnië-Herzegovina zal vinden. In mijn Joegoslavische jaren (1977-1985) ben ik tientallen keren in Sarajevo en Mostar geweest en dat beviel mij uitstekend. Slechts heel sporadisch tekenen van de drie geloven in het openbaar. Geen hoofddoeken, mantels, halve manen of kruizen om de nek, geen klokgebeier of minaretgejengel. Veel interreligieuze huwelijken. Ook moslimvrouwen met christelijk mannen wat niet mag volgens de islam. Een keer teruggeweest (ca 2014) en ben me rotgeschrokken. In de zomerse hitte aan de oude Turkse kant van de brug in Mostar geprobeerd een biertje te scoren bij wat čevapcici. "Sorry, wij verkopen geen alcohol." Aan de andere kant bij de Kroaten uiteraard geen probleem. Bij het oversteken van die brug stond daar een schoolklas met jonge meiden van top tot teen gekleed in zwarte en grijze lappen. Ik was verbijsterd wetende dat ik mogelijk met een of meerdere moeders ooit het bed had gedeeld.

Ruud Hazes56616330 | 04-08-22 | 01:35 | 1

Ja, het lijkt wel of het islamisme samen met nieuw rechts is opgekomen. Nu ik het zeg: misschien was het tweede het gevolg van het eerste.

cugel | 04-08-22 | 01:52

Arthur is een bronstige jongeman, maar Clinton is een golfende viespeuk. Gaat beide over hetzelfde: sex. Iedereen doet het. Vrouwen willen het. Waarom dan meten met 2 maten? Geen veroordeling van jezelf, maar wel van Clinton? Omdat Clinton een Dem is? Of omdat hij buiten de deur neukt? Dus zodra je getrouwd bent zie je opeens andere leuke vrouwen niet meer?

"Madeleine Albright, bekend van de uitspraak “There is a special place in hell for women like Sigrid Kaag, Barbara Baarsma, Sandra Phlippen, Wendy van Dijk en Rachel Hazes". "
Op de link geklikt, want uiteraard kent Albright Kaag niet eens, laat staan Sandra P. , en je komt een mannetje tegen dat Baarsma nadoet met een gekke bril op die de ogen vervormt en een elektriek snoertje rond de nek dat een parelketting moet bespotten. De rijke dame mag naar Z Amerika vliegen en de arme moet een patatje voor 2 euro eten??? Uiteraard niet! Die rijke dame mag vele duizenden euro's aan die arme mensen over maken als zij wel biefstuk wil eten en wil vliegen.

Sinds wanneer komt rechts op voor "de gewone man" en tegen de elite? Sinds de jaren '60. Toen links aan de macht kwam. En nu is rechts gereduceerd tot een stelletje zielige haters: schoppen tegen Clinton omdat hij een Dem is, tegen Baarsma omdat zij geld heeft. Was het niet zo dat rechts jaloezie veroordeelde? En rechts is helemaal niet zielig: als links aan de macht kwam in de jaren '60 dan was het alweer afgelopen sinds Reagan en Thatcher. Dus links is 10 jaar aan de macht geweest. Oké, bij de NPO zitten linkse mensen, maar nogmaals: jaloezie is een heel lelijke eigenschap. Wel, volgens rechts. Bovendien, bij GS wilden ze ook bij de omroep, en zag Dominicus Jacobus Weesie af van zijn salaris omdat hij dat niet netjes vond? Nee hè.

Vroeger, in de jaren '50 en daarvoor waren rechtse mensen deftig, ze stemden op de VVD, de partij voor rijke mensen. Als je arm was stemde je links, behalve als je ook nog in god geloofde want dan moest je confessioneel stemmen.

Ik lees nu de schijnelite van de valsemunters van Martin Bosma en hij heeft een punt. Ik snapte nooit waarom links, dat het christendom belachelijk maakte de islam niet nog 10x zo erg vond.

Hij schetst populistisch rechts als de nieuwe linkse partijen, voor het volk, tegen de elite. Hitler was een socialist. Alles is omgedraaid: de moslims zijn de nieuwe joden en de Israëlis zijn de Nazi's. Allereerst: ik ben voor het bestaan van Israël, en ik vind de islam 10x erger dan het garistendom, hoewel dat waarschijnlijk niet terecht is.

Maar als je nu al die nieuwe partijen rechts van de VVD ziet, met hun gescheld op links, dan kun je dat toch niet anders dan populistisch rechts noemen? Met de veroordeling die daarbij komt. Haters. Hoewel er genoeg redelijke stemmen hier op GS zijn, zijn dat wat mij betreft vooral Bob, AntiZanicz, Theo etc.

cugel | 04-08-22 | 00:26 | 6

In Nederland schrijven we seks i.p.v. sex

PaulusdeBosrouter | 04-08-22 | 05:12

@PaulusdeBosrouter | 04-08-22 | 05:12: Opgezocht en je hebt nog gelijk ook.
"Tot 1995 waren seks en sex overigens allebei officieel juist.": ik ben een beetje ouderwets: ik vind panneNkoek ook volstrekt belachelijk. Dank voor de inhoudelijke kritiek trouwens.

cugel | 04-08-22 | 08:18
▼ 3 antwoorden verborgen

Daar is 'ie, eindelijk! Als iemand met een Kosovaarse vrouw, was ik al een tijdje erg benieuwd hoe je het land zou omschrijven. Ik kom er zelf ondertussen al geruim acht jaar met enige regelmaat.

Waar ik vooraf verwachtte dat het artikel met een behoorlijke anti-islamitische invalshoek zou worden geschreven, valt dit achteraf behoorlijk mee. Kan haast ook niet anders, want je bent - aan de foto's te zien - in het drukstbezochte uitgaansgebied geweest. Het vrouwelijk schoon alhier zal je vast niet zijn ontgaan... De flat in aanbouw wordt overigens het hoogste gebouw van de Balkan.. Wordt er tóch nog wat gepresteerd.. ;-)

Die witte Lamborghini heeft overigens een mooi verhaal. De eigenaar, een uitbater van een sisha lounge, schijnt deze van Drake te hebben gehad. Dit omdat hij zonder zijn toestemming een beat van hem zou hebben gebruikt in één van zijn nummers. Ik heb overigens geen idee of dit gerucht daadwerkelijk klopt.

Wel is het zonde dat je zo te zien niet naar het zwembad in Germia bent geweest. Het groene zwemwater, midden in de bergen, had een zeg maar bijzondere foto opgeleverd...

Leuke blog!

Reazuyer | 03-08-22 | 23:17

Ik ben op vele plaatsen in Oost Europa geweest, maar dat strijdt zich uit van 7 tot ruim 30 jaar geleden. Het valt me op dat de beelden die ik heb van de landen zeer belegen zijn. Waar ik mensen vaak positief over hoor praten, heb ik vaak een diep gewortelde hekel aan een antal van die landen. De landen die ik juist opvallend mooi vind, vindt de moderne Europeaan juist de gewoonste zaak omdat ze niet beter weten, uit welke situatie die landen ooit vandaan kwamen. Conclusie: Ik ben een oude lul en oude lullen moeten weg ;)

Tapioca pudding | 03-08-22 | 23:08

"My kind of muslims!". Je zou beter moeten weten, Arthur. Het is maar zolang als het duurt.

Heurtebise | 03-08-22 | 23:04

Arthur, speel voor jouw topics mijn account weer uit de mottenballen gehaald. Ik lees alles met veel bewondering, dank hiervoor!

P.S.: het stukje over Manchester was opvallend, ik had daar zelf een hele andere ervaring. Grappig hoe zo iets kan zijn.

Kartelmaster2000 | 03-08-22 | 22:32

Ik ben in 1972 en 1978 in Kosovo geweest. De Kosovaren zeggen trouwens Kosóva, niet zoals de Serviërs Kósovo. Ik heb daar wel moslims op het platteland in groepen zien bidden, maar ook toen al viel het in Pristina erg mee. Wel droegen alle etnische Albanezen een soort grote witte eierdop op hun hoofd, zoiets als Calimero. In Bosnië heb ik in die jaren nauwelijks islamitisch vertoon gezien. Er zaten wat oude mannetjes en vrouwtjes bij de grote moskee in Sarajevo, dat was het wel. De Ottomanen zijn in 1912 vertrokken, en wat in feite een opgedrongen geloof was is daarna snel minder geworden. De wijdverbreide haat tegen Bosnische "moslims" in de oorlog in de jaren '90 miste dan ook feitelijke grond. 'Moslim' was onder Tito een etnische categorie, het waren (en zijn) gewoon afstammelingen van Serviërs die onder de Ottomaanse bezetting tot de islam moesten overgaan. Alleen types als Izetbegovic, die een revival van de islam nastreefden, deugden niet.

J.P.Drapeau | 03-08-22 | 22:30 | 1

De kinderen werden naar Turkije gebracht, gehersenspoeld en kregen een leger opleiding inclusief Moslim geloof. Als volwassenen werden ze als millitair teruggeplaatst in hun stad van herkomst. Zo ontstonden fanatieke Moslims van oorsponkelijk Bosnische afkomst.

Tapioca pudding | 03-08-22 | 23:13

In de media noemde men het UCK een bevrijdingsleger. Schandalig hoe de pers de mensen manipuleerde. En hoe de Navo maandenlang Belgrado bombardeerde.

Tjatiswat | 03-08-22 | 22:23 | 5

@Shoarmamasutra | 03-08-22 | 22:53: De Operatie Allied Force was een militaire operatie van de NAVO tegen de Federale Republiek Joegoslavië tijdens de Kosovo-oorlog. Deze duurde van 23 maart tot 10 juni 1999 waarbij zowel militaire als civiele doelen zoals bruggen en gebouwen werden gebombardeerd. Hierbij werden onder meer clusterbommen gebruikt. Daarbij vielen in totaal tussen de 500 en de 570 burgerslachtoffers.

Tjatiswat | 03-08-22 | 23:10

@Après toi | 03-08-22 | 22:56: handig om veilig achter toetsenbord te zeggen dat u achter de bombardementen staat.

Tjatiswat | 03-08-22 | 23:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Ben inmiddels 30 jaar met mijn Tsjechische schone. De slivo van mijn zwager is uitmuntend.

de visser | 03-08-22 | 22:17

Wel weer schattig: de onverholen braak-schade aan die sarcofaag.

Stootijzer | 03-08-22 | 22:04

Wat jammer dat ze voor het beeld van Albright een foto van Juliana hebben gebruikt.

gestoptmetroken | 03-08-22 | 21:58

Al die foto's bekijkende, lijkt het alsof Pristina een opgewekte, 'ontspannen' stad is met al die vrolijke kleuren. Zelfs die rijdende betonmolen ziet er vrolijk uit.

"Dus niet die grijze en grauwe regenjassen van de Wibra die vrome Nederlandse muslimaatjes dragen.''

Dat valt mij de laatste jaren ook op als ik in het centrum van Den Haag loop: in zwarte, donkergrijze, en bruine gewaden tot op de grond zien die lieden er steeds vreugdelozer uit. Nou is die hele islam natuurlijk ook verre van een vrolijke aangelegenheid, maar je zou toch denken dat in Nederland de moslims wat 'vrijer' zouden zijn, wat meer aangepast aan het land waar ze zichzelf hebben uitgenodigd, zeg maar.

Maar niets van dat al. Mijn theorie is dat eea het gevolg is van de gigantische aantallen moslims binnen Nederland: 1,2 miljoen. Dan is er steeds minder noodzaak om je aan te passen, de Nederlandse taal goed te leren, en zo goed mogelijk te integreren. Beter zou zijn een totale stop op te instroom van moslims te zetten, en er naar te streven het aantal moslims hier te verkleinen, bv door van veelplegers en grote criminelen het Nederlanderschap in te trekken en ze uit te zetten naar hun 'eige' landen.

Maar ja......

Dr_Johnson | 03-08-22 | 21:55 | 3

Ik vermoed dat er sprake is van een verstikkende sociale controle in eigen kring. Die leidt tot meer conservatieve normen. Jonge vrouwen die 4-5 jaar geleden hun haar lieten wapperen in de wind lopen nu met een hoofddoek. En het lijkt wel of er meer kledingwinkels komen voor de boerka, chador of Abaya.

theo-is-dood | 03-08-22 | 22:08

Het gaat bij moslims heel erg om beeldvorming. Dus kleden ze zich zedig en devoot en preuts. Ondertussen smokkelen ze tijdens de Ramadan -overdag toch stiekem eten en drinken- en goochelen ze met andere Islamitische voorschriften. Zolang mede-moslims maar niks merken.

Après toi | 03-08-22 | 22:10

@theo-is-dood | 03-08-22 | 22:08:

''een verstikkende sociale controle in eigen kring.''

Uiteraard speelt dat een grote rol. Maar dat komt dan weer omdat ze met zijn allen in grote islamitische enclaves wonen.

Dr_Johnson | 03-08-22 | 22:11

Mooi verslag weer! Chapeau!

MeppieRocks | 03-08-22 | 21:46

Ik had toch graag een videograaf met Arthur mee zien reizen.

sjef-van-iekel | 03-08-22 | 21:41

Het nadeel van een goed geschreven reisverslag is dat daar weinig aan toe te voegen valt.
Het voordeel is dat ik geniet van een goed geschreven verslag.

Alquest | 03-08-22 | 21:38

Enigszins off topic, maar mijn absoluut favoriete Joego-pop liedje is dit: youtu.be/duJnCXrX-80
Supervrolijk, leuke kortgerokte meiden, en een totaal onverstaanbare taal.

staat het bier koud? | 03-08-22 | 21:37 | 2
-weggejorist-
HogeNood | 03-08-22 | 21:35 | 1
-weggejorist-
CryptoFurby | 03-08-22 | 21:28 | 3

Ach, ik weet nog toen de eerste Marokkanen in NL kwamen en wel eens bij mijn ouders langs kwamen. Die pikte op de barbie ook van de speklapjes en zo. Biertje er bij/
Meisjes niet gesluierd en de ouwe heer spijkerbroek of een slecht pak maar niet van die jurken
Pas later werden

miko | 03-08-22 | 21:27 | 1

Ze verplaatsten zich ook meestal op een oude Mobylette..!

grapjasz | 03-08-22 | 21:39

Arthur heeft me overtuigd, Kosovo moet in de EU.

Après toi | 03-08-22 | 21:27 | 1

Het zou best kunnen dat die oorlog van toen nog wordt voortgezet.

HogeNood | 03-08-22 | 21:36

Dat Clinton als oude zak nog een jong meisje kon strikken heeft hem daar veel respect gebracht. Vandaar vermoedelijk dat standbeeld.

jan huppeldepup | 03-08-22 | 21:24 | 1

Hij was toen veel jonger he.

Après toi | 03-08-22 | 21:28

Robbie op dieet..?

grapjasz | 03-08-22 | 21:24 | 1

Hij stopt wel iets in zijn mond zo te zien

miko | 03-08-22 | 21:28

leuke boekverzameling

miko | 03-08-22 | 21:18

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl