GeldBlok - Kijk olie nou!
Het zwarte goud is terug!
Olie is sinds december met een opmars bezig. Dan heb ik het niet over de Koninklijke naar het VK, maar over de olieprijs natuurlijk. Sinds de prijs negatief ging, heeft olie een sterke opwaartse trend neergezet en sinds december is de olieprijs al met 30% gestegen! De vraag is nu of deze trend zich zal voortzetten. Het antwoord is van belang, want het kan de inflatiedynamiek een gevaarlijke kant op duwen.
Het IEA, International Energy Agency, kwam met wat cijfers naar buiten zodat de pers weer eens wat te zeggen heeft. De organisatie had vroeger een goede reputatie, maar de afgelopen jaren lijkt er steeds meer een ideologische inslag te zijn (Parijs 2050, Green New Deal, Build Back Better, etc.), waardoor de conclusies met een korreltje zout genomen moeten worden. Zo stelt het IEA doodleuk dat Rusland de schuldige is van de hoge gasprijzen. Dus niet de slechte elektriciteitsopwekking van renewables in de zomer waardoor de gasvoorraden lager dan normaal waren, niet het sluiten van elektriciteitscentrales in Duitsland, niet de onderhoudsachterstand & problemen bij nucleaire centrales in Frankrijk, niet het dichtdraaien van de gaskraan in Nederland. Nee, het is allemaal de schuld van Rusland.
Desalniettemin zijn er wat bruikbare cijfers vrijgegeven. Zo heeft het IEA vastgesteld dat de olieconsumptie in 2021 hoger lag dan gedacht en dat zij hetzelfde verwachten voor 2022 omdat de omikron-impact lager is, consumenten flink blijven uitgeven en nog van zulks. De olieconsumptie zal dus verder stijgen. Overigens, de olieconsumptie zelf zal het niveau van voor de coronacrisis ontstijgen, dus vanuit die optiek is de coronacrisis voorbij.
Nu is het wel zo dat het eerste kwartaal altijd wat zwak is voor olie en er wat aanbodverhogingen aan zitten te komen, dus prijstechnisch kan het allemaal nog meevallen, aldus het IEA (ook EIA en Citi onderschrijven dit). Goldman Sachs-analisten denken daarentegen dat de olieprijs door de USD 100 per vat zal geraken dit jaar, dus voor ieder wat wils in researchland.
Social
Als ik moet kiezen tussen IEA en Goldman, dan kies ik maar voor de vampire squid. De argumenten van Goldman zijn dat door de Groene omwenteling er te weinig geïnvesteerd wordt in olie, terwijl de economische groei om steeds meer energie vraagt, iets waar de renewables nog maar een beperkte rol in spelen. Verder denkt de zakenbank dat OPEC wat aan kracht zal inboeten. In zijn totaliteit zouden de olievoorraden in de zomer net zo laag uit kunnen komen als in 2000. Vandaar dat in het derde kwartaal de olieprijs naar USD 100 per vat zal gaan, aldus Goldman Sachs.
En er zijn natuurlijk nog andere factoren die nu meespelen. Zo heeft de geopolitieke spanning met betrekking tot Oekraïne een opwaarts effect op de olieprijs. Mochten er sancties tegen Rusland komen dan heeft dat gevolgen voor de aanvoer van olie (en gas en andere goederen!). Dat zou de situatie in de oliemarkt verder op scherp zetten, wat weer een opwaarts effect zal hebben op de inflatie.
Social
De ECB kan dan niet vol blijven houden dat de inflatie maar tijdelijk is; door voornoemde omstandigheden en ontwikkelingen (en aanhoudende aanvoerlijn problemen en dergelijke) kan de inflatie niet alleen hoger uitkomen, maar ook langer hoog blijven. Nu loopt niks één op één; zo moeten de hogere inkoopprijzen van de voorgaande maanden veelal nog worden doorberekend, waardoor we sowieso tot de zomer met dit thema blijven zitten.
Maar als olie naar de USD 100 gaat en vooral als er sancties worden opgelegd aan Rusland, dan kan de inflatie weer een sprong maken. En dan komt de inflatiedynamiek in gevaarlijk gebied. Tot nog toe passen de prijzen zich aan wat er gebeurd is, maar als de prijzen zich gaan aanpassen aan wat er verwacht wordt, dan is het hommeles. Dan gaat de inflatie een eigen leven leiden waarin elke verwachting waarop gehandeld wordt, automatisch leidt tot een nieuwe verwachting van nog meer inflatie. Dus laten we hopen dat Citi/IEA/EIA gelijk hebben en dat de Russen alleen maar bluffen (om de opbrengsten van hun olie- en gasexport te stuwen).
Social
Zo niet, dan is de kans groot dat we een inflatoire periode tegemoet gaan die 80% van de werknemers nooit heeft meegemaakt. Wat zal mijn hypotheekrente gaan doen in dat scenario? Wat is de koopkracht van mijn pensioen? Zomaar twee vragen die de meeste mensen koude rillingen over de rug bezorgen. En terecht.
Reaguursels
InloggenAls er geen Russen bestonden dan zouden ze moeten worden uitgevonden want dan kan onze regering alle problemen niet meer in de schoenen v/d Russen schuiven. De Russen en iedere ander olieproducent volgen de wereldprijs voor olie en die wordt door het kartel OPEC bepaald waar de Russen niet inzitten voor zo ver ik weet maar de Russen volgen deze prijs wel. Overigens doet onze regering er niets aan om bijv. benzine, diesel kortom olieproducten betaalbaar te houden. Ze vinden het wel best want ook hun milieutoeslag en BTW stijgt mee. Toen de benzine hier 1,60 kostte was de benzine in België 1,30 (goedkope pomp prijzen in NL en B. Nu kost de benzine 1,96 in NL en in B 1,60 verschil dat eerst 0,30 was is nu 0,36.
Dus onze regering vangt momenteel door de stijging van de benzine prijs 0,06 meer en dat vinden prima. De schuld geven aan de Russen maar zelf lekker mee profiteren, het klootjesvolk heeft het toch niet in de gaten. Trouwens onze regering koppelt zelf de gasprijs en de prijs van stadsverwarming aan de OPEC prijs voor olie. Dus stop eens keer met die anti Rusland propaganda.
Mooi moment om goedkoop in te stappen in aandelen die om emotionele reden in de uitverkoop staan: olie, kolencentrales, wapenindustrie.
Ik schrok mij vanmiddag rot bij de pomp, ik tank diesel maar had al ruim een week niet hoeven te tanken wegens ziek zijn... en nu is die vaste pomp van mij nog onbemand ook en de goedkoopste in een cirkel van 10 km... diesel 1,67 !!!
Laatste dat ik tankte was het meen ik 1,55, dus in 1 week 12ct erbij?!
Laatste KEER dat ik.....
Dubbele tank in je auto laten lassen en voortaan buiten NL de diesel halen. Heeft m'n buurman ook gedaan; hoef je ook minder vaak te tanken.
Gelukkig staat mijn hypotheekrente vast en is mn huis inmiddels bijna het dubbele waard.
Jaa heel fijn als t muurvast in stenen zit.
Rusland gaat het geld hard nodig hebben met al die structuur op smeltend permafrost.
Goed uitstapmoment voor aandeelhouders van het weinig loyale Shell.
Hoezo is Shell weinig loyaal?
Ben net vol in Shell gestapt.
@Julius Pace Car | 23-01-22 | 21:17: Succes, kerel. Blijf hopen op die 30, volgende week.
Als er dan super inflatie komt, is mijn huis zo afbetaald lijkt me. Die hypotheek is een nominaal bedrag. Tegen de tijd dat een brood 200k in euro's kost, woon ik gratis.
Dat zou zo zijn als uw salaris / inkomen / vermogen meegroeit met die superinflatie om uw koopkracht op peil te houden. Een kleine hint: dat is niet zo.
Leg mij dat eens uit patman, ik ben geen econoom. Mijn huis blijft toch die stapel stenen? Misschien dat, als dat brood 200 k kost, mijn huis wel 200 miljard waard is. Of zie ik dat verkeerd?
@Kaal-dik-en-lelijk | 23-01-22 | 20:20: Als al je salaris/vermogen opgaat aan een brood van 200k, heb je geen geld meer over voor het betalen van je hypotheek.
@Kaal-dik-en-lelijk | 23-01-22 | 20:20: dan mag u met uw 5% gestegen salaris, wel het huurwaardeforfait daarover aftikken.
@Kaal-dik-en-lelijk | 23-01-22 | 20:20: Op de hypotheekschuld, zeker bij een vastgezet percentage, kan een hoge inflatie een tijdelijk voordeel opleveren. Een belangrijke drijfveer waarom veel mensen voor aflossingsvrij opteren. Echter op alle andere terreinen vreet een hoge inflatie uw verkregen voordeel weg waardoor u zeer waarschijnlijk per saldo slechter uit bent. Ofwel, een dubbeltje gewonnen en een kwartje ingeleverd.
@ guldenmiddenweg. Bij al mijn salaris wel, dat snap ik, maar ik heb dan toch hoe dan ook een hypotheek ter waarde van een brood?
@Nuchternederland. Dat is dan toch ook een percentage van wat een brood kost? Ik bedoel, ik snap dat de rest ook duurder wordt en mijn salaris of inkomsten zal moeten meestijgen, maar ik blijf 200 k schuld bij de bank houden toch? Die kunnen toch niet zo maar eenzijdig mijn hypotheek met de inflatie laten meestijgen?
Dan zal de WOZ ook wel door het dak gaan.
@Kaal-dik-en-lelijk | 23-01-22 | 20:35: Ja, en daarom is het soms niet gek om een deel van je vermogen in bijvoorbeeld goud of andere valuta te steken. Maar vooropgesteld: ik ben geen expert, dus ik laat me graag corrigeren door anderen.
Bekijk deze mini docu maar eens terug:
youtu.be/cbjv4qzFotI
Tjezus f*ck. Bn je zo dom of doe je zo dom. Stijgende huizenprijzen zijn alleen fijn voor de erfgenamen van opa die overlijdt of t verzorgingshuis in gaat. In elk andere situatie verkoop je je dure huis maar koop je dr een groter of beter en dus duurder huis voor terug. Of ben je van plan om een studentenkamer terug te kopen..? Bij meerdere huizen is t uiteraard n ander verhaal.
Verder wordt de waarde ve huis niet vastgesteld met een prijs maar als afdracht van iemands inkomen. Of je betaalt meer rente, lagere prijs of hogere prijs, minder rente. Op hoofdlijnen om t even.
Mocht de dollar verder aansterken dan wordt het helemaal feest. Olieschaarste! Wat vindt Klaus er nou van? Zo wordt het nooit wat met die reset. En als lid van Milieudefensie zou ik mijn bijdrage terugvragen aan die man met hoed.
Alle huizen 2 tesla powerwalls om stroom op te slaan, alle nieuwbouw, kantoorpanden en overheidsgebouwen standaard met zonnepanelen en de Noordzee volplempen met windmolens. Zij we in een klap energie onafhankelijk en is er ruim de capaciteit om het hele zooitje op te slaan. En als we ons echt zorgen maken kunnen we altijd nog een paar grote waterstofcentrales in de Noordzee neerzetten om voor nog langere tijd energie op te kunnen slaan en waterstof als alternatief te hebben voor Russisch gas in onze huishouden. Kerncentrales zou ook een mooie optie zijn, maar daar zijn we inmiddels een beetje laat mee. De bouw hiervan duurt vermoedelijk te lang om er nog wat aan te hebben.
Kom maar door met die batterij subsidie, ik zal echt niet aarzelen.
Hetgeen je voorstelt kost ook tijd en zijn we te laat mee begonnen. Thorium ASAP. Grondstof ligt voor het oprapen en de complete.kosten aan energie opwekking per mensenleven is enkele euro's.
Powerwalls zijn na een paar dagen alweer leeg. Op windstille donkere decemberdagen kun je het ook niet opladen met je paneeltjes en windmolen. En waterstof maken is nog te duur en een centrale zou ik niet in de zee neerzetten. Maar blijf proberen.
"De bouw hiervan (kerncentrales) duurt vermoedelijk te lang om er nog wat aan te hebben. Hoezo om er nog wat aan te hebben? Er zijn al vergevorderde plannen voor kerncentrales op zee op voormalige FPSO's. Daar wordt dan electriciteit opgewekt waarmee dan schone brandstof geproduceerd wordt. Ruslan heeft al zo'n kerncentrale: Nuclear propulsion has been in continuous (military) use for 70 years. It has mordern civilian applications as well, primarily in Russia. Rosatom recently built and deployed a floating 70 MWe nuclear powerplant for the port of Pekev, which supplies the town with both electricity and hot water. EPRI's proposal would marry nuclear power with the existing chemical processes for making green fuel out of electricity. De atoomonderzeeërs die GB voor Australie gaat bouwen, daar gaan ze echt geen 30 jaar over doen. Die hebben ze in 15 jaar van kiellegging t/m sea trials in elkaar klaar Waar een wil is, is een weg. Wij zitten alleen met een overheid die niet wil.
December en januari al drama voor opbrengst zonnepanelen
Ja en schaf alle energie vretende bedrijven zoals de Hoogovens, Aluminiumfabriek inNoord Groningen, tuinbouw in kassen, Schiphol enz. af. De werkelozen gaan gewoon in de WW en bijstand het geld daarvoor lenen gewoon met negatieve rente en betalen we nooit terug. Bij de Hoogovens werken meer dan 8000 personen en bij de toeleveranciers totaal 30.000.
Oliemaatschappijen zijn kapot verguisd maar er is nog geen alternatief en Rusland gaat Oekraïne echt niet binnenvallen, maar deze geopolitiek laat de olie/gas prijs flink stijgen. Kassa!
Stroomprijzen in Europa: strom-report.de/electricity-prices-eu...
- The prices for electricity procurement and supply [network costs] have remained stable in Europe over the past 10 years. The average rose from 12.3 cents per kWh in 2010 to currently 12.7 cents.-
Productie kost nu gemiddeld 12,7 cent per Kwh.
- - The highest residential electricity prices within Europe are paid in Germany [30.34 cents] and Denmark [28.33] for many years in a row now. The price per kilowatt hour is more than three times higher than in Bulgaria [9.97 cents]. Belgium [27.92 cents] and Ireland [24.13 cents] are competing for the 3rd and 4th position in the electricity price ranking. Spain follows in fifth place with 22.39 cents per kilowatt hour.- -
Het verschil tussen productieprijs van 12,7 cent en de Duitse consumentenprijs van 30 cent bestaat uit btw, andere belastingen en milieuheffingen
„ Zo niet, dan is de kans groot dat we een inflatoire periode tegemoet gaan die 80% van de werknemers nooit heeft meegemaakt. Wat zal mijn hypotheekrente gaan doen in dat scenario? Wat is de koopkracht van mijn pensioen? “
Onze overheid lost dat op zoals alle problemen van de laatste twee jaar. Door de staatsschuld met tientallen miljarden te laten oplopen en toeslagen/subsidies/cadeautjes aan de burger uit te delen.
Helaas begrijpt de gemiddelde BBB-stemmer niet dat hij en zijn kinderen zelf voor aflossing van de staatsschuld gaan betalen
Oh, is dit allemaal de schuld van BBB?
Ik dacht van volt...
@Nuchternederland | 23-01-22 | 20:28: Ik dacht van de VVD.
@ChalinaRosa | 23-01-22 | 20:54:
Dat zoekt het tribunaal wel uit te zijnder tijd.
Deze wil ik toch nog even kwijt: het is dus niet de schuld van Michelle Wild. Maar van mij. Ik ga nu dolgelukkig elders.
Tot binnenkort: www.youtube.com/watch?v=Ex-5QF-htV0
Eddy!!!!
De "orange man" zal de prijs terugbeuken naar 30 us $ per vat.... maarja .. dus over 3 jaar pas...!
goh, de olieprijs gaat omhoog nadat oliemaatschappijen jarenlang te weinig geinvesteerd hebben in nieuwe productiecapaciteit, wie had dat nou gedacht?
Tsja, zo gauw als BP, Total of Shell ergens naar gas of olie gaan boren, dan springt MilieuDefensie in hun nek
Investeren in nieuwe velden is niet erg aantrekkelijk bij 30 USD per vat, maar is een goudmijn bij 150 USD per vat. Da's de simpele rekensom. Milieudefensie en hun gezanik en gezeur is daarbij hooguit hinderlijk als een mug in de zomer.
@_pacman_ | 23-01-22 | 19:33: investeren is verder kijken dan de huidige olieprijs.
@_pacman_ | 23-01-22 | 19:33:
Lees: milieudefensie.nl/actueel/de-11-belan...
Zomaar een voorbeeld van hoe ver eigenlijk het vonnis van de Nederlandse rechter gaat:
„ 5. Shell is verplicht mensenrechten te respecteren.
Tijdens de zittingsdagen in december 2020 hebben we in de rechtbank gesteld dat Shell mensenrechten schendt. Bijvoorbeeld het recht op leven en ongestoord gezinsleven.
De rechter is het daarmee eens. Doordat Shell gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt brengt het mensenlevens in gevaar.“
Bizar! Compleet bizar
Gelukkig is er voor de kust van Suriname olie gevonden. En omdat er heel wat miljarden Nederlands belastinggeld als ontwikkelingshulp naar Paramaribo zijn gevloeid, wordt Nederland straks als eerste aan goedkope olie geholpen
Want zo zijn zij , ‘de goeden’.
Altijd relaxed en met een grote lach.
Kunnen we dat omhooghalen met pompen of moeten we gaan fracken?
O wacht, fracking is voor gas geloof ik.
Daar kruipen vast wel wat Chinezen tussen.
Suriname heeft dankzij Bouterse 1 miljard schuld aan China door het land van zijn eigen volk te verkopen. Bouterse heeft vast wel lachend daar een flinke graai uitgenomen.
Corruptie, het is de pest voor je land.
@Kameraansteker | 23-01-22 | 19:19: Ook olie wringen ze uit het gesteente.
@Kameraansteker | 23-01-22 | 19:19:
Eerst inlezen, dan reageren
- HOUSTON, Nov. 16, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- APA Corporation (Nasdaq: APA) today announced results from flow testing at the Sapakara South appraisal well and drilling results from the Bonboni exploration well, both operations recently completed on Block 58 offshore Suriname.-
APA Corporation: investor.apacorp.com/suriname/
@Kameraansteker | 23-01-22 | 19:19: je kan fracking gebruiken voor zowel gas als olie.
@theo-is-dood | 23-01-22 | 19:32:
Ja. Waar, maar heb ik vandaag mijn kop niet naar staan. Kun je wel eens hebben.
Klopt! Mevrouw Simons heeft aangegeven hier het voortouw in te nemen.
www.nporadio1.nl/nieuws/buitenland/d7...
Olie is nog helemaal niet duur, zelfs nog altijd uitermate betaalbaar.
Daarnaast is het natuurlijk zo dat de bandietenlanden, veelal voorzien van de olie- en gasvoorraden, veel garen spinnen bij geopolitieke onrust. De groteske onmacht van de EU en NL in het bijzonder is ronduit pijnlijk te noemen.
Het gaat om de maximale winst van enkelen. Niet om de kwaliteit van leven van de rest van de wereld.
„Onmacht“?
Het lijkt sterk op een economische zelfmoordkoers. Het groene energiebeleid van Duitsland is ideologische waanzin. Dat heel Europa in ellende stort. In 2022 worden de laatste drie Duitse kerncentrales uitgeschakeld.
Heel Duitsland staat inmiddels vol windmolens en de stroomprijs voor consumenten is de hoogste van Europa:
-_ How much does electricity cost in Europe?
Highest household electricity prices in Europe in 2020 were recorded in Germany [ 30 cents|kWh] and lowest in Bulgaria [10 cents|kWh]
Industry electricity prices in Europe 2020 were highest in Germany [EUR 0.18 per kWh] and lowest in Denmark [EUR 0.06 per kWh]__
Bron: strom-report.de/electricity-prices-eu...
@theo-is-dood | 23-01-22 | 19:49: Helemaal eens. Die Deutsche Energiewende is een groot drama. Onbegrijpelijk.
Had wat Shell bijgekocht toen het zo laag stond (10-11€), laatste tijd weer in de lift en dividend stijgt ook weer.
Daarom is het ABP zo verstandig bezig voor zijn premiebetalers en gepensioneerden. Om alle aandelen RDSA Kon Olie eruit te gooien ...
ABP beleid is politiek gedreven waanzin. Niet dat je een zinnig antwoord krijgt van ze, als je ze wat relevante vragen stelt.
@_pacman_ | 23-01-22 | 19:07: En dat terwijl zo'n club enkel rendement voor de deelnemers gedreven zou moeten en mogen zijn.
Oké, financiering van wapenindustrie of het kappen van bossen en regenwouden, ja dat ze besluiten dat niet te willen doen prima, maar iedereen heeft de komende decennia gewoon energie nodig dus daar kunnen ze gewoon op mee renderen. Dan kan je beter als aandeelhouder je stem laten horen. Maar ben blij dat ze uit Shell stappen, scheelt weer een hypocriete partij als aandeelhouder.
Er is een reden dat de Economie in Frankrijk is uitgevonden: Force de Frappe: www.youtube.com/watch?v=ffwFXGPRDu4
Ik ga maar weer eens wat goud kopen. En Zwitserse Francs. En de dollars die ik ooit kocht daar ook maar voor inwisselen.
Als u beschikt over een stukje grond dat u niet wilt verkopen, kunt u er ook hout opslaan. Prijs per kuub ging van 72 naar 94 euro in een half jaar tijd.
Toch vreemd. In de EU en de US worden bedrijven voor miljoenen beboet wegens kartel afspraken en de OPEC kan ongestoord zijn gang gaan met kartel afspraken.
verdiep je er eens in voordat je iets roept; opec maakt geen prijsafspraken, alleen productieafspraken.
De EU en US zie afspraken in bepaalde bedrijfstakken wel door de vingers, vanwege "nationaal belang" of andere vingers in de pap. Zo spreken Nederlandse banken via hun DNB clubje hun algemene voorwaarden op elkaar af, om het makkelijker voor de consument is als er niets meer te kiezen valt. postNL mocht Sandd kopen, KPN mag alle glasvezelnetwerken opkopen, splitsing van energiebedrijven en netbeheerders geld niet meer voor alle netbeheerders, etc. Alleen als er iemand anders een grotere vinger in de pap heeft loop je kans op een boete. Microsoft heeft van alle EU boetes nog geen cent overgemaakt maar nog geen enkele internetprovider hoeft microsoft.com te blokkeren in de EU.
@geenspam | 23-01-22 | 19:18: Prijs is direct afhankelijk van productie afspraken.
@geenspam | 23-01-22 | 19:18: De enige reden voor productie afspraken is om de prijs te manipuleren.
Niet om de CO2 uitstoot te beperken.
Stuur maar een boete op en vraag je af of ze die betalen. Of dat je nog olie kunt kopen. Succes
Op zich wel opmerkelijk dat de Nederlandse overheid niet weet hoeveel Russisch, Gronings, Noors of Algerijns gas err dagelijks door de Nederlandse leidingen stroomt. Dit vanwege de liberalisering. Men zegt dat een evt inval in de Oekraine geen invloed zou hebben op de gasprijs, vraag het me af.
Een inval zal direct een stijging van de prijs laten zien. Zou me overigens niets verbazen als Rusland in dat geval gewoon besluit een weekje geen gas te leveren aan Europa, gewoon om de spierballen te laten zien.
@oh no | 23-01-22 | 19:41: Het blijft voor de burger met de pet wel raar dat als dadelijk onze kinderen elkaar doodschieten we wel zaken blijven doen.
Geeft nog steeds geen verklaring waarom de benzineprijs in Duitsland een jaar geleden 20 cent goedkoper was dan de goedkoopste pomp in het Nederlandse grensgebied.
En nu is het in Duitsland € 0,36 goedkoper per liter.
Waarom is dit verschil zo opgelopen?
Ik weet het niet , kom al 8 jaar niet meer bij de pomp, sinds ik gratis aan de 55kw lader kan opladen bij mijn Duitse super net over de grens, altijd 99% vol weer naar huis zonder centen geneuzel.
Komt in Rotterdam aan, tankte in een afgelegen Oostenrijks dorp voor 0,60 cent goedkoper. Moet helemaal uit Rotterdam daar naar toegebracht worden..???
De jaarlijkse prijsverhoging onder de noemer "inflatiecorrectie" bij de accijns is lang zo hoog niet.
Ben net terug uit de VS, betaalde daar 3$ per gallon (3.8L).
@johnyl | 23-01-22 | 18:52: met de porto petroli van Genua op 500km afstand lijkt me dat sterk...
@Diederik_Ezel | 23-01-22 | 18:56: heb je een paar liter mee terug genomen? Ik was zojuist in VE en daar tankte ik voor 0,02 Euro de liter. Hebben de reaguurders daar iets aan? Neen. Net zoals ze over het algemeen niks hebben aan uw bijdragen.
@Lochos | 23-01-22 | 21:17: Nou nou, mag het een onsje minder ajb? Het is niet aan u om te bepalen of iets nuttig is of niet voor mij, lijkt me.
Ik snap niet helemaal waarom ze denken dat de OPEC aan kracht gaat inboeten. Er wordt weinig geïnvesteerd in nieuwe olievelden, dus gaan we zeker aanspraak maken op de olievelden van de OPEC. De prijzen gaan dan omhoog, de OPEC gaat dan beslissen of ze iets meer gaan oppompen.
Op het moment dat Rusland gesanctioneerd zou gaan worden, gaat de rol van de OPEC zelfs groter worden.
Olie is ondertussen de bitcoin van de grondstoffen. Waar blijven de recames?
olie heeft itt bitcoin wel praktisch nut.
@geenspam | 23-01-22 | 19:19: yep, mooi gezegd.
Zie je nooit een reclame van een pompstation of oliemaatschappij? Dan wordt het hoogtijd dat je weer eens buiten komt ;)
@geenspam | 23-01-22 | 19:19:
Probeer maar eens een pizza af te rekenen met olie.
@funda | 23-01-22 | 23:12: Ja, je kunt misschien wel ergens een pizza kopen met btc, duurt wel een half uur voor de transactie en kost ongeveer even veel stroom als 6x een was draaien.
Dat ecovat-idee begint steeds aantrekkelijker te worden.
Dat is een geïsoleerde grote tank van 30 meter hoog met water waar in je in de zomer zoveel mogelijk warmte in opslaat. In de winter kun je er huizen mee verwarmen.
Denk aan de overcapaciteit van windmolens en zon die je kwijt moet, het afkoelen van airco's, de warmteproductie van datacenters, de warmte die vrijkomt bij waterstofomzetting en wat niet al. Eigenlijk alle warmte die je kwijt moet. Al dan niet via een warmtewisselaar zorg je dat dat in het ecovat komt.
Dan ben je in de winter dus minder afhankelijk van gas voor de verwarming.
Ik zou zeggen ga in een rijtjeshuis wonen, woon je tussen twee "ecovaten" in...
We zijn alleen nog lang niet zo ver dat we in de zomer een overschot aan stroom hebben, en dat zal waarschijnlijk nog wel even duren nu steeds meer mensen voor een warmtepomp met airco functie kiezen, die dus bij zonnig weer veel stroom gaan gebruiken. Nu de industrie ook wat meer op de gasprijs let, en hun processen efficienter maakt, is er steeds minder bruikbare "restwarmte". Boven de 100 graden kan je redelijk wat energie transporteren in de vorm van stoom, maar daaronder moet je heel grote hoeveelheden water verpompen, en hoe lager die watertemperatuur, hoe duurder de isolatie van de transportleidingen, en vooral hoe duurder de apparatuur aan het eind om met lauw water toch nog iets nuttigs te doen. (duur tijdelijke achterstand in het onderhouden van kabels kunnen er lokaal wel tekorten optreden, maar in die gevallen is investeren in betere kabels een veel efficiëntere oplossing dan hoogwaardige elektriciteit dan maar op te maken met het verwarmen van lauw water.
Als het over energie gaat wordt er letterlijk altijd verwezen naar ogenschijnlijk simpele oplossingen die totaal niet werken. Stop met dromen, het enige alternatief voor olie is kernenergie.
@Frits de Vriez | 23-01-22 | 18:56: Of grootschalige, onderhoudsvrije, betrouwbare kernfusie, op veilige afstand van woonwijken, iets van 147 miljoen km.
@Frits de Vriez | 23-01-22 | 18:56:
Een ecovat is geen vervanging van olie of kernenergie, het is een buffer met de energie die we nu weggooien (datacenters, koeling van zonnepanelen, de warmteoutput van airco's) voor de winter hebben om minder afhankelijk te zijn van gas.
www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/een-...
Een paar kuub zout water in je tuin is de oplossing.
@W_F | 23-01-22 | 19:11: Ja de zon is een oneindige energiebron door de kernfusie. Alleen wij kunnen die alleen op dit moment benutten door de zonnestraling via zonnepanelen om te zetten in elektriciteit. Dat is nu niet efficiënt en niet betrouwbaar. Beter dat tijdelijk lokaal te doen op aarde met kerncentrales.
Klinkt bijna als Rusland anno 1913. Meestbelovende land toen en hard op weg om de grootste economie van de wereld te worden. Maar het pakte helaas anders uit...
Afghanistan komt over een paar jaar wel weer als bij de amerikanen de morfine en zeldzame metalen weer wat opraken.
Sustainable prosperity doet alle orthodoxe economische leer teniet.
Off topic?
Ik ben bang voor de eindejaarsafrekening voor energie.
Ik zat bij anode, mijn einderekening net gehad: €-250,- Ga ik waarschijnlijk niets van terugzien, is mijn bijdrage aan deze economische oorlog. Dus dat was dan vast dik >€200,- compensatie van de staat.
Ik niet zozeer, gewoon altijd al een hoog genoeg maandbedrag ingesteld maar vaak wel dat mijn 3 jarige termijn van vaste tarieven aan het einde van de maand afloopt.
@oh no | 23-01-22 | 19:48: Hoger maandbedrag inzetten is wel een risico bij kleinere energieboeren. Als ze over de kop gaan ben je alles kwijt. Beter je eigen energieboer worden en lekker hout stoken.
Ik ben in de olie maar
dat komt door de whisky
Carlos I is ook een goede Spaanse Brandy.
@Hiram | 23-01-22 | 21:09: ja lekker voor bij de koffie.
Per saldo betekent dit minder te besteden voor Jan met de pet.
In elke flowchart of, op zijn Nederlands gezegd, grafiek, is de uitkomst dat Jan met de Pet minder te besteden heeft.
Komt Jan met de Pet er ook eens achter dat de grootste verdiensten zitten aan de besparings kant. zo werkt dat bij mij al jaren.
Bedenk wel mensen, niks is zo onderhevig aan inflatie als het ego en de halskwab van Frans Timmermans.
Oftewel, we gaan binnenkort failliet met zijn allen.
Terug naar de gulden.
Gulden tribunalen!!!
@VanBukkem | 23-01-22 | 18:08: De Nederlandse naam voor de D-Mark bedoel je?
Nou niet met z'n allen .. let op er zijn er altijd die financieel er goed uitspringen
@Cunts-en-kitsch | 23-01-22 | 18:14: Als ik daar maar een van de rechters ben, komen we er wel.
Ach dan beginnen we toch gewoon een oorlog in een niets betekenent en corrupt land om de aandacht een beetje af te leiden? Een beproefd recept.
Hoe hoog die inflatie ook zal zijn, het is niet goed denkbaar dat de rente substantieel gaat stijgen omdat de crisis die dan ontstaat alle voorgaande ellende doet verbleken.
Ja, dat instrument zit niet meer in de gereedschapskist.
Lieber ein ende mit schrecken als ein schrecken ohne ende.. Dat de huidige machthebbers de rente niet verhogen om afgerekend te worden op de financiële wanorde die zij zelf hebben gecreëerd klopt, sinds de vorige financiële crises in 2008 zijn de schulden alleen maar gegroeid. Vroeg of laat komt de schuldenafschrijving en dat gaat de vooral voor de middengroepen heel erg pijnlijk worden, ondanks de camouflerende verhaaltjes over verduurzaming van falende centrale bankiers en politici.
*Slingers en confetti van zolder halen doet*
Dit is de EERSTE keer dat ik het met u eens ben en niet met het hoofd op het bureau beuk. Fijn en gefeliciteerd.
Dat het nog steeds rendabel is om bossen aan de andere kant van de wereld te kappen en per dieselschip te vervoeren om hier in de biomassacentrale te mikken, geeft aan dat olie voorlopig nog wel de voorkeursbrandstof zal blijven.
Kleine nuance, enige reden dat het "rendabel" is, is door subsidie. Dat gesleep met dat hout is normaal gesproken totaal krankzinnig.
@Frits de Vriez | 23-01-22 | 19:01: ook met die miljarden subsidie is het gewoon totaal krankzinnig. De enige die er zonder na te denken om staan te juichen zijn linkse / klimaatdeugers.
@oh no | 23-01-22 | 19:50: helemaal eens.
'Ze Russians have ze best cards.' Als je alles mag geloven. De EU, Duitsland voorop, heeft het niet zo slim gespeeld. De OPEC moet ook maar vast kunnen houden aan de (lagere) olieproductie natuurlijk. De ECB treft natuurlijk geen blaam, daar werken de slimste monetaire specialisten ter wereld. Kuch.
Misschien stuurt de eu bewust aan op een energie crisis, orde ab chao.
o^
Biden helpt met zijn uitspraken ook niet echt mee zou ik zeggen.
Duitsland had gewoon de Nord Stream II in gebruik moeten nemen ondanks de bezwaren van de VS, dan hadden ze nog iets aan wintervoorraden kunnen aanleggen. Maar ja, de gemiddelde Duitse politieke partije wil al decennia vooral deugen.
De oplossing is al 20 jaar geld bij printen en vinerwapperen naar Rusland. Dat is tot nog toe uiterst effectief gebleken, dus dat zal de komende twintig jaar ook wel gebeuren. Met als enige verschil dat we ondertussen een totaal onvrije samenleving hebben waar de overheid bepaalt wie wear mag werken en hoeveel spuiten daarvoor gezet moeten worden. De rest is same old same old.
Lijkt wel de cryptomarkt..
Omdat rendement op sparen en beleggen in staatsobligaties nul is, zal ook een deel van deze markt speculatie zijn net als crypto. Echter is dit ook een afspiegeling van de markt. Hoogconjunctuur, economie groeit dus meer energie nodig. Tel daarbij de gratuite verklaring om niet meer in fossiele energie te investeren (dat kun je pas doen als de kerncentrales uit het regeerakkoord bijna af zijn en dan nog.) Daarnaast inflatie, de corona euro's door de overheid in de economie gepompt hebben hun weerslag. Stijgend energie prijzen zullen voorlopig een blijvertje zijn. Ondertussen sluimeren de volgende gevaren
- misallocatie van investeringen door de extreem lage rente.
- staatschuld van la France is nu 116%, zodra herfinancieringsrente naar zeg 2.5% (historisch nog steeds laag) gaat de Eurocrisis in volle omvang losbreken.
De ECB heeft zich volledig in de hoek geverfd, maar zolang het goed gaat, doen we net of dat niet zo is.
@Incitatus | 23-01-22 | 18:50: Dat de ECB klem zou komen te zitten zagen we al een paar jaar aankomen. Crypto is nog steeds niet erg stabiel, maar een spaar rekening of staatsobligaties met een gegarandeerd stabiele negatieve rente is inderdaad ook niet alles.
@Incitatus | 23-01-22 | 18:50:
“ The Lions in the Grass, Revisited” door John Mauldin
@W_F | 23-01-22 | 19:07: dus overal waar een klein beetje rendement lonkt duikt iedereen en zijn moeder op. Vastgoedmarkt, aandelen, crypto's, en nu de economie goed gaat: grondstoffen en energiedragers. Volatiliteit wordt op deze wijze versterkt om dat elke koersbeweging als gevolg heeft dat kapitaal gaat schuiven naar waar het omhoog gaat. Crypto en blockchain zie ik als een belofte voor de toekomst. Tijdens de dotcom bubbel gebeurde min of meer het zelfde, er werden tal van mogelijkheden geschetst en gingen veel mensen het schip in, maar 20 jaar later zijn de beloftes bijna allemaal ingelost. Bankieren, winkelen, sociaal contact, the cloud alles is er. Zo zal het gaan met de blockchain, komende 5-10 jaar gaan de toepassingen komen en dan moet je erbij zijn.
@Incitatus | 23-01-22 | 19:19: Blockchain is niks magisch maar gewoon een luchtige dossierkast.
@Incitatus | 23-01-22 | 19:19: Ik wacht vooralsnog tot mijn worldonline.nl beginnen te renderen.
REAGEER OOK