Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (4) - Pechtold verdrietig gemaakt!

Vanaf 18 augustus vloog de referendumteller uit de startblokken

Niet in de laatste plaats dankzij de mogelijkheid om digitaal te tekenen, waren we binnen twee weken op de helft. Maar toen stokte de teller...

Nadat we de inleidende verzoeken hadden ingeleverd en de Kiesraad het totaal van 14.441 bekend gemaakt had, was er uiteraard media-aandacht geweest. Jan Roos schoof aan bij Jeroen Pauw, alle kranten berichtten over het nieuws van de Kiesraad - zoals ze altijd keurig berichten als officiële instanties iets melden - en het onderwerp was ‘van gesprek’, zoals dat heet. 

De start van ronde twee, derhalve, ging ook met wat aandacht gepaard. We kregen natuurlijk niet alleen weerstand maar ook uitgesproken steun van onder meer Boris van der Ham, Ronald van Raak, Harry van Bommel, Geert Wilders, Henk Krol, Marianne Thieme, BN’ers als Jort Kelder, Eddy Terstall en Hans Teeuwen of van progressieve meedenkers als Martijn Aslander, die op het snijvlak van bestuur en technologie de overheid probeert bij te spijkeren in directere lijntjes naar de burger.

Ook ons digitale geitenpaadje zorgde voor veel aandacht en omdat Johnny Quid het heerlijke idee had om aan het einde van het tekenproces een plaatje te tonen van een somber kijkende D66-leider met de tekst “Je hebt zojuist Alexander Pechtold heel verdrietig gemaakt. Dank je wel!” er op, kregen we aanvankelijk de lachers op onze hand, en de wind mee.

Dat plaatje werkte echter ook enigszins tegen ons. Niet iedere D66’er was tegen zo’n referendum - velen geloofden zelfs dat het te winnen kon zijn. Bovendien begonnen zowel Jan Roos als Thierry Baudet zich steeds openlijker tegen het associatieverdrag met Oekraïne te keren, terwijl het niet per definitie onze bedoeling was dat het daar om ging. We wilden een democratisch referendum, opdat de kiezer iets te zeggen had, over een Europees onderwerp. Althans, zo zat ik er zelf in.

Tienduizenden flyers, verspreid door een groeiend Leger des Peils, ten spijt: op maandagmorgen 14 september 2015 stond de teller op 162.500 handtekeningen en 48 uur later waren dat er maar 9.000 meer. We zaten op een plateau en de tijd begon te dringen. Een week later zaten we - met nog maar een week te gaan - nog steeds onder de twee ton en kwam onze uitgever Stef Dol met een even simpel als lumineus idee: “Als iedereen die getekend heeft, nou één iemand zoekt die ook wil tekenen, dan ben je er…”

Social

Pechtold las het verdrag zelf niet

Die boodschap gingen we pushen en werd ook door de vele vrijwilligers uitgedragen. Op maandagmorgen 21 september klokten we op 195.950 handtekeningen, 24 uur later waren dat er bijna 23.000 meer. Ineens ging het hard. Die stijgende groei, in combinatie met de naderende deadline, ontwaakte de media en in korte tijd zat Jan Roos in EditieNL, EenVandaag en zo nog wat media. 

Wat ook hielp, was een column van RTL Nieuws-adjunct Pieter Klein, die zich vóór ons referendum uitsprak in die week. Nog belangrijker was dat Pechtold op 22 september tegenover Jan Roos de vreemde fout maakte om hardop te zeggen dat hij het associatieverdrag - dat volgens hem te ingewikkeld was om aan de kiezer voor te leggen - zelf ook niet gelezen had. Die bestuurlijke arrogantie leverde ons tienduizenden handtekeningen op.

Op donderdagmiddag 25 september om exact 15:00 uur ging de teller, met nog bijna vier dagen te gaan, door de 300.000. We ontkurkten de champagne (en een paar flessen bier) en hielden onze mond. Niemand mocht het weten, want we wilden marge, marge, marge om foutief ingevulde of onvolledige formulieren op te kunnen vangen. Bovendien: Hoe hoger het totaal, hoe kleiner de kans dat er (plotseling) procedurele fouten gevonden zouden worden om het héle initiatief ongeldig te verklaren. We liepen immers met een gloednieuwe wet in de hand over een heel dun digitaal geitenpaadje dat niet in de wet beschreven stond. Het zou niet de eerste keer zijn dat politici tijdens het spel de regels veranderen.

Maar als je wint, heb je vrienden en die vrienden bleven massaal hun krabbels zetten. Van 24 op 25 september haalden we in een etmaal 67.500 handtekeningen op, tot zondagavond 27 september om middernacht - toen we de teken-applicatie dicht gooiden - kwamen er nog eens zo’n 150.000 bij om het officieuze totaal naar 472.000 te brengen. Digitaal, dus nog los van wat er op papier direct aan de Kiesraad was verzonden.

We hadden namelijk ook nog een ander geintje uitgehaald in die week: met subsidiegeld uit een fonds van het Europees Parlement, bedoeld om de EU onder de aandacht te brengen en ter beschikking gesteld door de eurosceptische groep waar het UKIP van Nigel Farage destijds nog deel van uitmaakte, hadden we een paginagrote advertentie in De Telegraaf ingekocht waar we het hele tekenformulier in hadden afgedrukt, met een korte instructie er bij, klaar om in te vullen. Geen idee hoeveel krantenpagina’s er bij de Kiesraad binnen gekomen zijn, maar onze eigen hypocriete humor heeft ons nog wel wat gezeik opgeleverd: de subsidie bleek plotseling niet volgens de (achteraf aangepaste) regels te zijn besteed en zelfs dáár probeerden sommigen ons de schuld van te geven. De machinaties van de macht om hun uitdagers te besmeuren kennen geen bodem, en vooral in onze contacten met UKIP hebben we daar een beetje van kunnen proeven: de Brexitvrees was op dat moment uiteraard ook zeer groot in Brussel.

*plop*

Een geweldig stelletje klootzakken

Terug naar eigen land. De ontknoping van onze handtekeningenjacht volgde op zondagavond 27 september. We hadden onze stand steeds gedownplayed en bleven heel hard roepen dat we er bíjna waren, dat het echt haalbaar was maar dat het erg spannend werd en dat iedereen moest blijven tekenen.

Op de laatste vrijdagavond belde ik Pieter Klein met de vraag of we die zondag live in RTL Nieuws de eindstand bekend mochten maken. Hij reageerde terughoudend en zei - geheel terecht overigens - dat hij niet van plan was om ons initiatief zomaar het laatste duwtje te geven. Toen ik hem vertelde dat ik op het moment van spreken naar een live-teller keek die op het punt stond de 400.000 handtekeningen aan te tikken, was het heel even stil aan de andere kant van de lijn. Toen klonk er een keiharde lach en noemde hij ons een ‘geweldig stelletje klootzakken’. En ja, natuurlijk wilde RTL dat nieuws zondag wel brengen.

Zelf hadden we het íets anders in gedachten. RTL Nieuws is om half acht, wij zouden onze teller (die we tijdelijk offline gehaald hadden) zelf om 19:00 uur terug live zetten. Een cameraploeg van RTL zou bij Jan Roos thuis in Bergen live hun Half Acht openen met GeenPeil. Ik reed ook die kant op en werd onderweg tot drie keer toe door een redacteur van NPO Radio 1 gebeld. Of we in het Radio 1 Journaal de eindstand wilden noemen, en hij wilde mijn ‘nee’ niet accepteren. Bijna drie maanden waren we straal genegeerd en nu wilden ze ineens de scoop? LOL.

“Wij hebben ons eigen platform”, zei ik, voor de derde keer tijdens het derde telefoontje, waarop hij nog eenmaal probeerde: “Ja maar op Radio 1 heb je 100.000 luisteraars!” Toen ik hem keihard uitlachte en zei dat we er op deze zondagavond op GS makkelijk een half miljoen verwachtten, reageerde hij nog gepikeerd ook. Oh, die arrogantie van de NOS, die is echt grenzeloos. Maar hij belde gelukkig ook niet meer terug.

Op zondagavond 27 september 2015, stipt om 19:00 uur, knalde GeenPeil met ruim 450.000 digitale handtekeningen naar een historisch referendum en dronk Jan Roos live op RTL Nieuws een glas champagne, voor een schilderij van zichzelf dat boven zijn eigen eettafel aan de muur hing. Na afloop hebben we geknuffeld alsof we net eigenhandig het Berlaymont hadden opgeblazen.

Met dank aan de Gewone Man (en een beetje aan Pechtold)

Wat me meer is bijgebleven dan de champagne en het schilderij: de cameraman van RTL was opvallend blij met het eindresultaat van GeenPeil. Zoals het altijd de cameramannen, de technici van licht en geluid, het studiopersoneel, de dames van de grime en alle andere ‘gewone’ mensen die de (radio- en televisie-) media ondersteunen zijn waaraan je merkt - of die hardop uitspreken - dat ze GeenStijl tof vinden, omdat ze in tegenstelling tot de presentatoren, hun bazen of de beleidsmakers geen professionele ambities koesteren of prangende carrièrebelangen hebben waarvoor ze hun eigen oprechtheid moeten offeren aan het opportunisme van de politieke correctheid.

Het was dan ook niet Jan Roos, of Thierry Baudet, of Bart Nijman die het voor elkaar kreeg. De gewone man was de avant-garde van het Oekraïne-referendum, zoals de gewone man altijd de enige serieus te nemen graadmeter van het publieke sentiment over de grote onderwerpen is. (Hier nog wat dankwoorden en tekenstatistieken.)

Die gewone man zou nog héél veel elitaire strontkarren over zich uitgereden krijgen in de referendumcampagne richting 6 april. Maar: meneer Pechtold reageerde uiterst sportief die zondagavond in september!

Dit was deel 4 in een reeks van 9. Alle eerdere afleveringen hier.

Social

Even wat handtekeningen naar Heerlen brengen brb

Reaguursels

Inloggen

vóór de EU en vóór democratisering.

Marcel66664746 | 26-10-21 | 09:44

Leuke episode, weer, goed om op deze wijze vast te leggen.
Stond ook achter het initiatief, inmiddels denk ik dat we beter af zijn met een dictator.
Eentje die met harde hand de rampzalige effecten van politieke besluiten van de laatste 30 jaar teniet doet.
Stel daarom voor dat GS een referendum organiseert teneinde een dictator te kiezen die dan middels het roze leger wordt geïnstalleerd en ondersteund.

Wassila | 26-10-21 | 05:55

Leuk hoor die terugblik nu je nog enigszins bij zinnen bent Bart.
Laat je niet gek maken. Dat komt vanzelf.

aflaatverkoper | 26-10-21 | 02:04

Het associatieverdrag met Oekraïne was veel te ingewikkeld voor de burger om te kunnen begrijpen. Gelukkig gingen alle Kamerleden van VVD en D66 het verdrag wel van a tot z lezen, om er daarna zonder last of ruggenspraak hun stem over uit te brengen.

Rhenium | 25-10-21 | 23:52

Mooie om dit alles terug te lezen. Een bijzondere tijd was dat. Hopelijk komt er weer een Geenpeil referendum in de toekomst, en dan een bindende.

zare | 25-10-21 | 22:48

Zo kwam powned ook aan 60k, jammer dat Weesie al die poen liever aan zichzelf en rutger uitgeeft en Roos (of ander rechtse geluiden) niets gunt.

28 | 25-10-21 | 22:44

Johnny Quid was best grappig.

namur62 | 25-10-21 | 22:37
-weggejorist-
Eucalyppta | 25-10-21 | 22:31

Das war einmal.

van Oeffelen | 25-10-21 | 22:16

Wordt er een roze volksraadpleging voorbereidt door het nostalgisch enthousiasme te peilen?
(referendum is een besmet en gecanceld woord)

Dat wordt een groot blad met ja/nee vragen.

- Moet het demissionair kabinet opstappen
- Wilt u nieuwe verkiezingen
- Houd u Rutte verantwoordelijk voor:
* De woningcrisis
* De asielcrisis
* Verkwisting belanggeld aan klimaatmaatregelen
* De zorgcrisis
* De te hoge belastingdruk
* Het overdragen van soevereiniteit aan de EU
* De coronacrisis
* De IC-crisis
* De crisis bij de belastingdienst
* De onderwijscrisis
* De stikstofcrisis
* De crisis bij de rechtspraak
* .......
Vind u dat Rutte als demissionair MP moet terugtreden
Vind u dat onderscheid maken in vaccinatiestatus discriminatie in de zin van de grondwet is
Vind u dat demissionair minister Hugo de Jonge moet terugtreden om zijn coronabeleid
Wilt u van het gas af
Vind u dat windmolens de oplossing zijn voor de energievoorziening in Nederland
(Het oppervlak van Frankrijk bezet met windmolens is benodigd voor de Nederlandse elektriciteitsbehoefte bij een absoluut minimale windkracht 3-4)
Vind u de woke-cultuur een verrijking voor Nederland
.......
......
......

Milton_Styx | 25-10-21 | 21:53 | 3

Volgend jaar een kroontje om d-t prutswerk te corrigeren.

Milton_Styx | 25-10-21 | 21:56

Mooi man. Ik ben echt aan het genieten van deze serie.

The-loopy-cowboy | 25-10-21 | 21:50

"Bovendien begonnen zowel Jan Roos als Thierry Baudet zich steeds openlijker tegen het associatieverdrag met Oekraïne te keren" Die neutrale positie is eigenlijk het enige aspect van de campagne dat ik nooit begrepen heb. Niemand geloofde ook dat GS daar neutraal in stond. Maar ja, uw spel, uw regels. En het is allemaal goed uitgepakt.

Wat betreft Pechtold, ik weet niet of het een fout was. Jan stelde hem de vraag, dan lijkt het me linker om te bluffen dat je het wel gelezen hebt.

Tashtego | 25-10-21 | 21:49

Her volgende topic gaat over de fax?
Of verkeerslichten en de functies van rotondes

Transgender-Airlines | 25-10-21 | 21:31

Toen ze Sjerry nog in de club hadden,... en Jan Roos,.. was wel een motley crew

miko | 25-10-21 | 21:24

Die foto van Pechtold was goud.

Duwbak_Linda | 25-10-21 | 21:21

Als dank voor zijn inzet gaat Arrogander Pechtold nu over de uitgifte van rijbewijzen.
Dat had ook een mooie functie in Brussel kunnen zijn, maar daarvoor waren zijn handen niet schoon genoeg. Iets met een penthouse en een zwanger gemeenteraadslid. Niet dat dat gemeenteraadslid in dat penthouse zwanger is geraakt, maar hij wordt nog al achtervolgd door affaires. Dat begon al met de Leidse grond affaire toen ie nog een wethouder was in Leiden en is daarna niet echt minder geworden. Dus hij mag blij zijn met zijn functie bij het CBR.

Osdorpertje | 25-10-21 | 21:11

BEVLOGEN mensen: blijven nodig, áltijd!

Verderkijkert | 25-10-21 | 21:07

Mooie memoires. Maar wel 6 jaar later.
De reactie van Pechtold is wel een goeie. Die man, hoe slecht je hem ook mag vinden, heeft wel gevoel voor media, en vrijwel zeker meer humor dan die heks die er nu zit.

Schwanzeleber | 25-10-21 | 21:07 | 1

Ken je die mop over dat boek van Pechtold over Henk en Ingrid?
Dat werd geschreven door die pas opgestapte GroenLinkser.

drs.Nee | 25-10-21 | 21:25

Osho hanteert hier een wel heel beperkt concept van democratie. Mag ik dat zo zeggen? Dat goochelen met woorden deed hij wel vaker.

Duwbak_Linda | 25-10-21 | 21:24

@Duwbak_Linda | 25-10-21 | 21:24:
In het hele gesprek is hij duidelijker. Hij pleit voor een meritocratie. Wel op 1.5 keer snelheid zetten anders val je in slaap.

YoMoms | 25-10-21 | 22:08

Ja, goeie oude tijd. Kan er nog met leedvermaak op terug kijken hoe men op allerlei manieren probeerde het zo moeilijk mogelijk te maken om op straat handtekeningen te vergaren. Opgejaagd en verwijderd van Hoog Catherijne, kat en muis spelen met de Boa's.

MoonBeebe | 25-10-21 | 21:04

Pechtold is het CBR aan het slopen, het personeel kotst hem uit. Daarnaast neuqt ie met een medewerker. Hoestende man (he/him) out.

funkyd | 25-10-21 | 20:57 | 1

Waar zou ik hem ongelijk in moeten geven? Als ik zo’n hypocriete lul was geweest in zo’n positie had ik niet anders gedaan…

overVecht | 25-10-21 | 21:01

Als je wat ouder wordt worden sommigen nostalgisch.
Heb ik soms ook last van.

jaja | 25-10-21 | 20:54 | 1

Voer, afhankelijk van wat u lust; houtvuur, mooie meiden kijken, opgevoerde brommers, boerenkool stamppot, meer mooie meiden kijken. Rond.

Dr. Blechtrummel | 25-10-21 | 21:17

Op het Binnenhof stonden ze paf. Geen 300.000 maar 451.666. Yes!

drs.Nee | 25-10-21 | 20:45

Toen was GS nog heel gewoon.

Leviticus_ | 25-10-21 | 20:45

Mag toch wel hopen dat Alexander P nooit meer op een belangrijke post terugkeert, maar ik vrees.. ..

dathoujetoch | 25-10-21 | 20:43

Jammer dat Van Leeuwen weg is… en Quid ook trouwens… waren een olijk duo qua dumpert maar ook een verademing qua stukjes cq luchtigheid tussen al het geweld door. (Wat nodig is mbt geweld… maar alleen Mosterd is er nog voor die zaken/jolijt)

overVecht | 25-10-21 | 20:43

Terugblikken, met zelf kritiek erbij. Geen Stijlloos !

Winston1 | 25-10-21 | 20:40

Erg leuk stuk van Rossem, met veel plezier gelezen!

Diederik_Ezel | 25-10-21 | 20:31 | 1

Helemaal mee eens. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

TonAlias | 25-10-21 | 20:48

Ik mis Pechtold.

Leptob | 25-10-21 | 20:31 | 5

Ik ook.
Maar als Kaag weg is ga ik haar ook missen.

jaja | 25-10-21 | 20:50

Bijna...

Wijze uit het Oosten | 25-10-21 | 21:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Bij alle beslissingen hou ik meestal een referendum met mezelf, pakt meestal verkeerd uit.

Mr_Natural | 25-10-21 | 20:28

De meest belangrijke les uit dit experiment is dat er een macht is die niet wil dat het volk de regie heeft laat staan naar zich toe trekt.

Kaas de Vies | 25-10-21 | 20:25 | 3

Dat experiment was niet geslaag want de uitkomst beviel niet. Dat is uw conclusie.

Dr. Blechtrummel | 25-10-21 | 20:43

@Dr. Blechtrummel | 25-10-21 | 20:43: De uitkomst beviel wel, maar de politieke keuze als gevolg van die uitkomst beviel niet. Een inlegvelletje, dat is wat we kregen. Oekraine buiten de EU hadden we moeten krijgen.

Andersdenkend | 25-10-21 | 21:20

'Als stemmen verschil zou maken zouden ze het verbieden'. M. Twain volgens mij.

miko | 25-10-21 | 21:22

Ik teken niets!

Kaas de Vies | 25-10-21 | 20:23

Pechtold. Wat is er van zijn integriteitsshow op TV geworden? Een van de mooiste stukjes TK theater ooit toen Wilders hem de vloer aanveegde omtrent zijn vuile handelen mbt Anne Lok.

_pacman_ | 25-10-21 | 20:17 | 1

Anne Lok.
Was zij niet pro anti leven als het zaadje geplant werd door een D66-er?
Schandalig dat zij niet opgepakt is wegens het weghouden van organen die bestemd waren voor de staat.

#toosoon

Kaas de Vies | 25-10-21 | 20:27

Op zich wel leuk die terugblikken, maar wat is nu het punt? Of het moet zijn: Non, je ne regrette rien?

Geil Kippetje | 25-10-21 | 20:17 | 9

het punt? het hoogtepunt was het beginpunt en daarna is het nooit beter geworden...

AntiZanicz | 25-10-21 | 21:16

Een ouderwets Sinterklaas gevoel. Wat was is niet meer komt niet meer maar het voelde zo verdomd spannend als Sinterklaas met zijn zwarte Pieten die toen ik kind was als rechter speelde en zich uitsprak over ons slecht gedrag. Maar toch kregen we cadeautjes.
@Kaas de vies: Hier ook.

jitro | 25-10-21 | 21:19

@Ilyrm | 25-10-21 | 20:49:
Zolang we maar geen herhaling krijgen van de zondag feuilletons van die turkse patatbakker en die it lullo.

miko | 25-10-21 | 21:21
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen