achtergrond

Geenstijl

RTL Nieuws-chef Pieter Klein tekent GeenPeil

Hallo lieve lezers van de columns van Pieter Klein! Welkom op GeenStijl. Deze site is het warm kloppende democratische hart van de GeenPeil-campagne, en in die hoedanigheid danken wij Pieter voor z'n eerlijke en aansporende column over GeenPeil, hedenmorgen te lezen op de site van RTL Nieuws. Pieter snapt het helemaal, want hij schrijft: De kern is dat Geenpeil de 'noodrem' van een referendum uitprobeert om een 'democratisch tekort' in Europa aan de kaak te stellen. En om aan te tonen dat politici van de meeste partijen (minus SP, PVV en Partij voor de Dieren die tégen het associatieverdrag stemden) de voeling met wat er leeft onder het volk volkomen zijn verloren." Juistem.

We liggen wel eens overhoop, Pieter en wij. Als zijn chef politieke redactie de journalistiek verraadt en persvoorlichter aan het Binnenhof wordt bijvoorbeeld, of een persvoorlichter met censuurneigingen van het Binnenhof wordt gehaald om de politieke redactie aan te voeren. Maar Pieter is iets wat veel (adjunct-) hoofdredacteuren in Nederland niet zijn: eerlijk over zijn motieven. In zijn columns geen anonieme hoofdredactioneeltjes waarin het gewone volk steevast wordt afgeschilderd als een woedende meute zonder moraal. Geen ijdele zelfbevlekkingsrubriek 'de week van de hoofdredacteur', alsof de functie een beschermde titel is. Klein schrijft columns over zichzelf, zijn journalistieke afwegingen en de gevoelens en frustraties over nieuwsfeiten en -gebeurtenissen, óók als dat betekent dat hij moet bekennen dat hij iets niet weet of ergens tekort geschoten is. Dat vinden we fijn aan Pieter Klein. Dus we zijn blij met zijn column én zijn krabbel voor GeenPeil.

Maar op één dingetje willen we onze vriend Pieter toch even tegenspreken. GeenPeil zou volgens Klein 'verbeten en agressief' campagne voeren, en 'karaktermoord' plegen op tegenstanders die nuance zoeken, in plaats van bondgenootschappen aan gaan. Tuurlijk, in een column die GeenPeil en de achterliggende gedachte verdedigt, moet een soort disclaimer met de strekking 'het is van GeenStijl, dus het moet wel een beetje dubieus zijn allemaal', want anders heb je de hele dag een parade van woeste GS-haters achter je aan die je verwijten te heulen met die gemene roze hangjongeren op het schoolplein van de samenleving. Maar het is in dit geval niet waar wat Pieter zegt. We proberen aan alle kanten een democratisch constructieve campagne uit de grond te stampen en op gang te houden. Bondgenoten hebben we daarbij in vele soorten en maten. Van de vele BN'ers en landelijke of lokale politici die hun steun uitspraken tot de duizenden (!) vrijwilligers die flyers bezorgen, handtekeningen ophalen en in blauwe GeenPeil-hesjes op de markt of het dorpsplein staan met folders en formulieren. Het Leger des Peils groeit nog iedere dag.

De 'karaktermoord' komt ons inziens juist van tegenstanders. Zoals van Rob de Wijk (D66), die letterlijk zegt dat je 'mensen die zich democraat noemen moet wantrouwen' in een stukje zonder enig steekhoudend argument. Over tendentieus gesproken. Of van D66'er Marcel Canoy, die op de payroll van Brussel staat, die een parodieaccount citeerde om GeenPeil van extreemrechts gedachtegoed te betichten, in een KRO Radio 1-programma dat openlijk en schaamteloos wederhoor weigerde toen we dat probeerden door te bellen. Dubbel ongefundeerd dus. En natuurlijk de VVD, die bij monde van een backbencher openlijk in de Telegraaf verklaren dat wij 'Vrienden van Poetin' zijn. Nodeloos kwetsend! Klap op de BUK-raket is Alexander 'Pang Pang' Pechtold, die met zijn D66 vóór het Associatieverdrag stemde, maar openlijk erkent dat hij het verdrag niet eens gelezen heeft. Diezelfde Pechtold probeerde met een (gelukkig niet aangenomen) motie te zorgen dat EU-verdragen búiten het bereik van de Wet raadgevend referendum zouden vallen. Dát is pas karaktermoord - op de democratie welteverstaan.

Als GeenPeil één dingt aantoont, is het wel dat de bestuurlijke elite, de media én hun minions ondanks hun progressieve pretenties geen haar beter zijn dan het kritische roze blog dat zij voor allerlei lelijks uitmaken - en dat we van hen dus géén bondgenootschappen hoeven te verwachten. Als onze middelvinger naar die lui 'verbeten agressie' en 'karaktermoord' is, moet je toch echt een andere bril op durven zetten. Of is dat soms agressief naar brildragers toe?

GeenPeil is niet verbeten en geen karaktermoord. Het is wél een reactionaire poging om te doen wat de politiek en andere media zo opzichtig laten liggen: de democratie in leven houden. Dat móet met scherpte, want democratie bestaat bij de gratie van debat, discussie en onenigheid. Maar zoals Pechtolds opzichtige onwetendheid over de inhoud van het associatieverdrag onderstreept, wordt alle debat, discussie en onenigheid in Nederland gesmoord als het om de Europese Unie gaat. De EU móet groeien, en wie daar tegen is, wordt als populist, racist, xenofoob en wat dies meer zij afgeschilderd. Dat eurofiele extremisme is dodelijk voor de democratie. Dus vergeef ons als we soms wat fel uit de hoek komen. Maar onze democratie, onze vrijheid en onze open samenleving gaan ons aan het hart. Dat verdedig je niet met sussende woorden of verfijnde nuance. Daar maak je vurig stampij over. En vooralsnog bewijzen de reacties onder de gordel van de Canoys en De Wijken dat wij het inhoudelijke gelijk aan onze zijde hebben, want nog niemand heeft een sluitende uitleg kunnen geven waarom burgers géén recht zouden mogen hebben op meer inspraak in, zeggenschap over en betrokkenheid bij grote en potentieel gevaarlijke Europese uitbreidingen.

Bedankt voor je column én je handtekening, Pieter. Dat het maar veel mensen mag inspireren om ook een krabbel te zetten op TEKEN.GEENPEIL.NL. En voor meer ongekleurde, gefundeerde en broodnodig constructieve informatie kunnen zij terecht op GeenPeil.nl. Yes we can.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.