Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (1) - Windzaad voor een stormoogst

Ooit organiseerden we een referendum. We wilden meer democratie, maar men wilde niet luisteren

Het is bijna 1 november en dan is GeenStijl al weer drie jaar op eigen benen. We kunnen al bijna zelfstandig lopen! We kunnen constateren dat het goed gaat met ons, niet in de laatste plaats dankzij u, de lezers, de leden en de donateurs. Maar, we doen de monocle even in en stoppen de pijp, met het land gaat het minder. Mijmerend over de afgelopen jaren zien we dat er stevig storm geoogst wordt waar flink wind gezaaid is. En hoe we dat van ver af aan zagen komen, als magenta-roze kanarie in de polderkoolmijn.

Hieronder volgt een herbeleving in meerdere delen van het GeenPeil Oekraïnereferendum, waar de macht voor sidderde (“continentale crisis!”), de pers de pennen voor in vitriool doopte en goed gesubsidieerde belanghebbers hun Poetinframes tegen optuigden. Het vervolgt met wat er daarna gebeurde, hoe enerzijds ons eigen gelegenheidsfront uiteen viel maar anderzijds de gevestigde orde zijn eigen storm is gaan oogsten. Een storm die je aan de hand van een referendum dat er nooit mocht zijn, al lang geleden kon zien opsteken.

Een voorstel tijdens de Vrijmibo

Het is vrijdag 3 juli 2015. Documentairemaker Peter Vlemmix (Panopticon, Euromania) is op GeenStijl HQ in Pand Noord, waar hij Beata Supheert, Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen aan de redactie introduceert. Zij zijn van het Burgercomité EU, een groepje eurokritische burgers dat zich zorgen maakt over de ondemocratische wijze waarop de Europese Unie zich steeds dieper in ons leven verankert, ten koste van de soevereiniteit van de natiestaat - en daarmee de burgerdemocratie. Ze willen iets aan GeenStijl voorleggen.

‘Zorgen maken’, zo heette dat toen nog en zelfs dat was destijds al verdacht omdat er een zweem van populisme omheen zou hangen. Burgercomité EU is ontstaan uit het Burgerforum EU, een groep opiniemakers, wetenschappers, schrijvers en denktankers die gedeelde én uiteenlopende zorgen over de EU probeerden te bundelen in een in februari 2013 opgericht genootschap. Behalve voornoemde namen maakten onder andere PvdA-geweten René Cuperus, hoogleraren Tom Zwart en Arjo Klamer, sociaal geograaf Ewald Engelen, reclamemaker Jan Bennink en journalisten Joost Niemöller en Jelle Brandt Corstius deel uit van de gelegenheidsformatie. Een tamelijk breed gezelschap, met gefundeerde opvattingen de staat van de Unie en de (ondemocratische) verhouding van Brussel met de burgerbevolking.

Kijk ze dan, de goedbedoelers

Het doel van de groep: een burgerinitiatief dat moest leiden tot een referendum in Nederland over de Europese Unie. Een van hun mede-oprichters en meest prominente woordvoerders is de jonge hemelbestormer Thierry Baudet. Krap een jaar na de oprichting, in januari 2014, verdedigt hij namens Burgerforum het initiatief, dat meer dan 60.000 handtekeningen ophaalde. Uiteraard wordt het voorstel verworpen door de Tweede Kamer. Daarna valt het Burgerforum om uiteenlopende redenen uit elkaar. 

Met name de hoogleraren en de wat linkser angehauchten uit het gezelschap werpen de handdoek goeddeels in de ring. De aanleiding is exemplarisch: het EU-kritische geluid is vooral een volkse aangelegenheid en dat speelt Geert Wilders in de kaart, die met zijn PVV de euroscepsis en het referendum stevig heeft omarmd. Het is enerzijds uiteraard beter voor je eigen carrière om daar enige afstand van te houden. Anderzijds leg je de bal op die manier natuurlijk volledig bij die vermeende populisten en plant je met je eigen politieke correctheid hun zaadjes.

Baudet gaat het debatcircuit in, waar uiteindelijk zijn Forum voor Democratie uit ontstaat. Van Houwelingen, Van Dixhoorn en Supheert beginnen hun eigen Burgercomité EU.

Die drie staan in juli 2015 onder het genot van een flesje Hertog Jan tijdens de vrijmibo op GSHQ aan ondergetekende uit te leggen wat ze bedacht hebben: het combineren van drie nieuwe EU associatieverdragen (met Georgië, Moldavië en Oekraïne) met de gloednieuwe referendumwet, die burgers in staat stelt een wetsvoorstel aan een landelijke democratische toetsing te onderwerpen.

Een onmogelijk spel dat nog nooit is gespeeld

Op 1 juli 2015 is de Wet raadgevend referendum (Wrr) in werking getreden. Voor die wet is jarenlang gevochten door onder meer Niesco Dubbelboer (PvdA), Boris van der Ham (D66) en - jawel - Wijnand Duyvendak, momenteel de poppenspeler van Jesse Klaver bij GroenLinks. Uiteindelijk zorgde de PVV er mede voor dat tien jaar na het eenmalige EU Grondwetreferendum jaar en zestien jaar na de Nacht van Wiegel alsnog een (raadgevend) referendum werd ingevoerd. 

De regels zijn ingewikkeld en toch ook vrij simpel: binnen vier weken 10.000 geldige handtekeningen (op officiële ‘modellijsten’) voor een inleidend verzoek voor een referendum over een wet, gevolgd door 300.000 handtekeningen binnen zes weken voor het werkelijke referendum, wederom op door de Kiesraad verstrekte modellijsten. 

Voor het referendum zelf was een opkomst van 30 procent van de kiezers vereist om een geldige uitslag te genereren. Omgerekend ongeveer vier miljoen burgers. Zelfs de initiatiefnemers van de wet vreesden dat door al deze mitsen en maren (die door amendementen aan hun voorstel waren geketend) een feitelijk referendum eigenlijk een onmogelijk spel was.

Burgercomité-EU dacht daar anders over en wist zeker dat GeenStijl voldoende democratisch betrokken burgers kon mobiliseren voor een referendum. Aldus ontvouwden ze met groot enthousiasme hun voorstel, door elkaar heen pratend en voor mij op dat moment nog een beetje onduidelijk over het hoe en wat van de associatieverdragen en de werking van de referendumwet. 

Ik zie Stef Dol, onze toenmalige uitgever, nog met een geamuseerde blik tegen een deurpost leunen achter het tetterende trio van Burgercomité. Maar langzaam wordt duidelijk hoe 1 plus 1 tot een referendum kan leiden.

GeenPeil kaapt kroonjuwelen

De associatieverdragen met de drie trema-landen worden op 7 juli door de Eerste Kamer aangenomen en verschijnen op 10 juli in de Staatscourant, waarmee de wetten waarmee ze zijn aangenomen officieel van kracht worden - en referendabel zijn. Op 10 juli kondigt GeenStijl aan dat GeenPeil terug is, en voor een referendum gaat strijden.

Voordat we de heroïsche muziek aanzwengelen: ook wij hadden geen idee hoe ver we konden komen. Moldavië moesten we op de kaart opzoeken en Georgië was alweer uit het nieuws als oorlogsland. Bleef over: Oekraïne, waar een jaar eerder vlucht MH17 uit de lucht was geschoten en waar vvd66’er Hans van Baalen (Robert Schuman hebbe zijn corveerooster) en de naargeestige Eurofundamentalist Guy Verhofstadt in Kiev de Maidan-demonstranten stonden op te naaien tegen de Russische Beer en de oosterse helft van hun eigen land. 

Dat verdrag moest het worden. Maar: het ging ons niet om Oekraïne of het associatieverdrag per se, maar over de ever closer union en het zorgwekkende gebrek aan democratische discussie daarover en inspraak daar in. Hoe kan een Europese Unie ooit een (democratische) leidersrol vervullen als edelsmid van supranationale eenheid, wanneer de eurofiele elites maar door blijven denderen zonder ooit over hun schouder te kijken of het volk nog wel volgt?

Irrationele onderbuik

In hun vrees voor “nationalistisch populisme” hebben partijen als D66 en GroenLinks van de Europese Unie een, zoals René Cuperus het ooit zei, "irrationele onderbuik voor hoogopgeleiden" gemaakt. Tegenover de microkosmos van hun gedroomde Europese eenheid, staat het macro-universum van het volk van lagere klassen in vertwijfeling de teloorgang van hun identiteit, bestaanszekerheid en nationale eigenheid gade te slaan. Nog meer windzaadjes voor een stormoogst.

De EU is geen democratisch ideaal, het is een cultuurstrijd waarbij de lageropgeleide klassen en in mindere kringen verkerende modale belastingbetalers in noord-westelijke verzorgingsstaten aan het kortste eind trekken en voor hun kritiek ook nog eens beschimpt, uitgescholden of de mond gesnoerd worden door de beau monde van het Brusselse Berlaymont met een mastertitel, een (politiek) netwerk en het lidmaatschap van een kartelpartij op zak.

René Cuperus verwoordde in 2014 in nota bene De Groene Amsterdammer wat GeenStijl en onze reaguurders ook al jaren zagen, ervoeren of op z’n minst erkenden: “Veel laagopgeleiden voelen haarfijn aan dat de EU in het slechtste geval wel eens een perverse race to the bottom kan opleveren. Een dramatische afkalving van onze democratie én onze verzorgingsstaat.”

Dáár moest een GeenPeil-referendum over gaan: over de vraag hoe dat te voorkomen is, en zo ja: hoe?

Dit is deel 1 in een reeks van 9. Alle afleveringen verschijnen hier.

Reaguursels

Inloggen

Hoe komen mensen er toch bij te denken dat een referendum een goed idee is? Voor veel mensen is stemmen al te moeilijk.

Ed07 | 23-10-21 | 15:07 | 1

Tja hoe komen die Zwitsers er bij? Hele landen die een prima functionerende democratie hebben en correctief kunnen optreden tegen de bestuurlijke elite die steevast de verkiezingen ingaat met beloftes en die daarna uit de hoge hoed hun eigen agenda tovert.

ristretto | 23-10-21 | 18:36

Mooi was dat, heeeeeeeeeeerlijke overwinning. Jammer dat de democratie alsnog hartstikke deaud is en ons het referendum is ontnomen. To the bottom it is!

Milovsky | 23-10-21 | 13:09

Democratie, das war einmal.

Joffri | 23-10-21 | 12:57

Geweldig om te lezen dit. Wat een tijd; een tijd die mijn politieke & maatschappelijke interesse op deed bloeien en me maakte tot wat ik nu ben. Ook al zat ik toen nog maar op de middelbare school, het was discussie van de dag.

GMC01 | 23-10-21 | 12:31

Ach ja, het Oekraïnereferendum. Wat me het meest is bijgebleven is de sfeer van toen. Door de buitenwereld werd het een rancunereferendum genoemd, of een haatgevend referendum, terwijl de stemming over het algemeen juist positief was. Er wordt in het stuk gelinkt naar het topic waar de referendumpoging werd aangekondigd, kijk alleen al eens naar de reaguursels daar, men had er echt zin in.

Tijdens die race naar de 300.000 handtekeningen voelde GS als een club met een gezamenlijk doel voor ogen. Overwinningen werden gevierd, als het tegenzat sprak men elkaar moed in. En iedere zure dodebomencolumn versterkte het wij-gevoel. Daarna kwam de kift.

Enfin, ik ben waarschijnlijk aan het romantiseren. Toch moet ik nog steeds lachen als ik weer eens een column van Rob de Wijk uit die tijd herlees.

Tashtego | 23-10-21 | 12:20

De GeenPeil Remembers foto bovenaan het topic…..
Is het een still uit een film? Of is het gewoon een stockfoto?
Ben ik dan de enige als ik daar een beetje de kriebels van krijg?

D-Fens_1963 | 23-10-21 | 11:10 | 1

Still uit Game of Thrones geloof ik.

Tashtego | 23-10-21 | 11:41

Het is wel vaker gezegd hier, ook door mij. De EU is op weg naar een dictatuur. In het citaat gaat het origineel over China en Hong Kong. Verander dat in Brussel en de EU en verdomt, er is een overeenkomst. "It may appear as though Brussel's reengineering of the EU involves two parties: the authorities in Brussel, and a populace up in arms over the curbing of its freedoms. Yet the former could not have so easily succeeded in bludgeoning the latter into submission without a third group – EU’s ruling class.

forecastle | 23-10-21 | 10:45

"het ging ons niet om Oekraïne of het associatieverdrag per se..."

Net zoals het Baudet niet gaat om het virus of het vaccine per se ... maar vooral over de haastig opgetuigde structuren en diverse fundamentele opgelegde sociale veranderingen buiten een gekozen (of zelfs geformeerde) regering om. Maar toch valt GeenStijl Baudet aan om het detail terwijl je ten aanzien van Oekraïne ook argumenten kun maken dat je dit land niet moest laten zakken in het moeras van corruptie en overheersing door een kleptocratische buurman die een paar jaar geleden nog Nederlanders massaal uit de lucht schoot (of zo wordt beweerd door het type experts die wij ook vertrouwen over vaccinaties en zo).

Kortom, als je iets wilt bereiken zul je moeten samenwerken en over details heen kunnen stappen. Links kan het amper en rechts al helemaal niet. Einde discussie.

GeenAccount | 23-10-21 | 09:56 | 1

De details van links; klimaat, migratie en geen gezeik iedereen rijk? Stap daar maar eens overheen.

D-Fens_1963 | 23-10-21 | 11:06

Ha ja dat referendum. Alle benodigde aantallen gehaald, opkomstpercentage ook gehaald zelfs. En dan prut-Geen-cent-meer-naar-Griekenland-Rutte die tegenwierp: Ja maar die 70% die niet is op komen dagen? dan Zullen we dat nu toepassen? Die 80% van de kiezers van NL die NIET op jullie/jou heeft gestemd dan?

Joyce | 23-10-21 | 09:15

Complimenten mannen, goed dat jullie dit op deze wijze definitief gaan vastleggen.

Joyce | 23-10-21 | 09:00

Wat totaal kansloos. Prima dat het geflopt is.

Lievewitteman | 23-10-21 | 08:31 | 2

Goh, vertel eens wat er prima was en is aan het floppen? ooit lieve blanke man.

Graaier | 23-10-21 | 08:39

De EU bedoel je.
Ja, die is mondiaal flink hard op zijn bek aan het gaan.

Rest In Privacy | 23-10-21 | 09:25

Ook geflyerd. Was bijzonder gemotiveerd en optimistisch omdat het een goed plan en een mooi gezelschap was dat zei ‘tot hier en niet verder’. Daarom huilt mijn hart dat GS en Baudet elkaar zijn kwijtgeraakt gaandeweg. En nee, de opportunisten als Jort Kelder, die ook nog een blauwe maandag mee heeft mogen doen, kunnen me gestolen worden.

De Pilsvogel | 23-10-21 | 07:53

Als je het zo goed weet, ga dan zelf in de politiek………zeggen ze wel eens……en doe je dat, terwijl het een misselijk vak is waar je geen verstand van hebt, ga je snel op je muil (Baudet of Pim). Toch je best gedaan……of moet je blijven en het vak proberen te leren? Carolien is weer eens een verfrissend geluid en dat wordt aanvankelijk gewaardeerd! Maar dat pestvak met die pestmensen, Kaaghaat, Koolmees, Jetten en Prutte. Je gaat tenslotte ten onder……

LoewiekedeVos | 23-10-21 | 07:16

You'll understand nothing and you'll be happy. Klaus Schwab ('econoom', proest).

Watching the Wheels | 23-10-21 | 04:01

Kernenergie! Lost alles op.

Masturwasbeert | 23-10-21 | 02:43

O ja, dat referendum... Ik zou zo graag die kop van Rutte hebben gezien toen de uitslag bekend was, en van al die hypocrieten van Dictatuur66!

Rhenium | 23-10-21 | 02:06

De mensheid indelen in allerlei klassen en met of zonder hoge opleiding (in de bergen les gekregen van een geitenfluisteraar?) zegt niets, want in een stemhokje zijn we allemaal gelijk. Elke stem telt. Daarnaast zijn er massa's succesvol terwijl ze op school zich dood zaten te vervelen. Ondertussen probeert de EU steeds meer macht naar zich toe te trekken om een volledige onderwerping te bewerkstelligen. Hopelijk dondert dit verrotte bouwwerk nog binnen onze generatie 60+ in elkaar. Al die bestuurslagen en betweters die meer kapotmaken dan goed doen mogen morgen opgedoekt en ontslagen worden.

dijkbewaker | 23-10-21 | 02:03 | 1

Ondertussen heeft de EU Nederland volledig onder controle.

lanexx | 23-10-21 | 09:30
-weggejorist-
judit | 23-10-21 | 00:37

Ha, ha, ik was ook Geenpeilert. Heb wat af lopen flyeren. Wat mij nog het meest verbaasde waren de aperte leugens van Bertje Koenders. En de totale afwezigheid van ook maar één kritische vraag of tegenwerping in alle praatprogramma,s waar Bertje optrad.

joepiedepeopie | 23-10-21 | 00:28 | 1

Bert 'Sinterklaas in Afrika' Koenders. Frans T. is de grootste l*l maar Koenders komt dichtbij.

_pacman_ | 23-10-21 | 09:02

Ben benieuwd.

Schwanzeleber | 23-10-21 | 00:04

Wel, wel, wel....
En alles leidde tot een inlegvel...
Oekraïne geen lid stond erin
schijt op prutte daarvoor!!1!
Wel "leuk " was dat er binnen een week werd geroepen dat oekraïne wel lid werd.
Goede actie ook van Rossem, even terugkijken.. en doorkijken naar democratiehaters66 over het afschaffen referendum.

MondKapper | 22-10-21 | 23:17

Jaja, blabla, je denkt zeker dat we in een democratie leven?

Rest In Privacy | 22-10-21 | 23:05

Tja, een referendum was ik toen wel voor. Om de opmars van de landen naar een EU wat te relativeren en de onderlinge politieke verhoudingen. Denk met name aan de Balkanlanden en het toetje Oekraïne. Een EU leger wat dan op poten moest komen met eventuele afscheiding van de NAVO.
Wat ik ook wel grappig vond was die Dijkgraaf als een soort omroeper van Geenpeil zou gaan worden in de tweede kamer. "Hallo luisteraars en amateurs, hier het briefje van Jan en zijn volgelingen".
Vacuum bommen werd er geroepen door een hyper malloot waaauuw, hahaa.
Ik moet er nu niet aan denken dat ik verplicht een spuitje moet halen, omdat het eenmaal besloten is middels een referendum.
Maar een lolletje, daar moet men voor te porren zijn. Niet dat spuitje. Dat doet men maar ergens bij de artsen zonder grenzen.

Oprisp | 22-10-21 | 22:52 | 2

Wat een dom geleuter in Zwitserland gaat het uitstekend met het referendum. Daar geen massieve immigratie instroom.

bijna_raak | 23-10-21 | 09:27

Oef is zo'n Europeaan die t never nooit niet zal begrijpen. De Ballast, zucht.

ademende aarde | 22-10-21 | 22:47

Heb me de tering lopen flyeren, jammer dat t wederom niets uithaalde.

ademende aarde | 22-10-21 | 22:42 | 1

Geloof me, uw inspanning is zeker niet voor niets geweest.

Rhenium | 23-10-21 | 02:07

We zijn sowieso de sjaak, want op alles wat ontspoort is de reactie 'meer EU'.
Totdat het geld van anderen op is, en iedereen razend.

Harry.Langezwaal | 22-10-21 | 22:18 | 2

@_pacman_ | 22-10-21 | 22:21:
Ja, dat. Plus hele volksstammen zijn al over de grens van razernij heen, qua EUfilie.

chicago river | 22-10-21 | 22:25

We moeten af van die machtige overheid. We moeten veel meer zonder die overheid regelen: solidariteit, zorg, maar ook wetenschappelijk onderzoek. Belastingen enorm omlaag. Laat het aan de maatschappij over, en decentraliseer ook. Waar heb je die staat voor nodig? Defensie, en nog een paar dingetjes.

Rest In Privacy | 22-10-21 | 22:15 | 7

@van Oeffelen | 22-10-21 | 22:26: Zonder politici ,maar met reaguurders en Friezen.

Koning BongoBongo | 23-10-21 | 08:36

Lees eens iets over libertarisme....

de Jager59 | 23-10-21 | 08:41

De overheid moet ver weg blijven van bemoeienis met het menselijk (privé) leven, je regelt de nutsbedrijven en daar heb je je klauwen al vol aan en ik meen te denken dat dit ook al te veel is voor ze.

BL!ZZ | 23-10-21 | 16:49
▼ 4 antwoorden verborgen

Democratie is totaal overrated. Waarom zou uw buurman mogen bepalen wat u wel of niet mag?

van Oeffelen | 22-10-21 | 22:14 | 12

Plato er maar weer eens op nalezen mensen. Die wist al waar democratie zou eindigen.
Gerard Koolschijn heeft er een paar leuke boeken over geschreven.

strawdog | 23-10-21 | 00:00

@van Oeffelen | 22-10-21 | 22:17: Consequentie van wat?

Kaposi_Sarcoom | 23-10-21 | 01:09

Democratie is helemaal niet overrated ,maar je moet het wel goed toepassen en niet alleen aan jezelf en je partij denken.

Koning BongoBongo | 23-10-21 | 08:37
▼ 9 antwoorden verborgen

Iemand nog een internetachtige constructie?

Met_baard | 22-10-21 | 22:12 | 3

Internet is weinig betrouwbaar (denk aan de internetgrootmachten als social mediabedrijven, Google, etc). Ik zou daar mijn centen niet op in zetten. Zie waartoe het Trump heeft gedreven.

mozaard | 22-10-21 | 22:20
-weggejorist-
Jeppo-66 | 22-10-21 | 23:34

Ben nu aan het visualiseren dat we een kabinet Jan Roos zouden hebben gehad.

Brabeaulander | 22-10-21 | 22:11 | 2

Als ik tegenwoordig aan Jan denk zie ik hem alleen maar eten en drinken....... Er is niet veel veranderd.

PolderTaliban | 22-10-21 | 22:13

Dan hadden we waarschijnlijk al alle gelukzoekers kwijt geweest, was de NPO al opgedoekt, de schrijvende media weer naar België vertrokken met de staart tussen de benen. Had Maxima geen dure garderobe meer kunnen shoppen mat haar Argentijns Duitse kroost. En was het Opsporing Verzocht format van nieuw daders met witte boordjes voorzien. Oh, en hij had Weesie heel hard uitgelachen.

Welles! Nietes! | 22-10-21 | 22:40

Mooi stuk v Rossum maar we ontkomen simpelweg niet aan meer EU:

Als je de huidige tijdsgeest geschiedkundig probeert te vatten dan zitten we in de cruciale fase of we 1 vuist kunnen gaan maken tegen de megakrachten China, Rusland en VS. Als we minder EU doen, met al haar beperkingen, zijn we kanonnenvoer in loop der tijd. Kunnen we op cruciale zaken samenwerken (wetgeving, vrijhandelen, vrij reizen, 1 leger, 1 munt, 1 economie) dan kunnen we dit het hoofd bieden.
Wat daadwerkelijk moet veranderen is het narratief rondom het smerige woord 'populisme'. Dit wordt nu 1op 1 gekoppeld aan 'slecht', 'klimaatontkenners' 'anti-EU' 'anti immigratie' en vooral niet zgn 'progressief'. Dit terwijl de absolute meerderheid in EU een combinatie wil van 'behoud van nationale waarden en normen' maar prima mee wil gaan in allerlei klimaatdoelstellingen maar vooral niet overlopen wil worden door mensen uit 'gelukzoekistan'.

Ofwel, waarom kan iemand die voor meer milieu investeringen niet tegen meer immigratie zijn?

Ofwel, hup EU met een centrumrechtste visie!

GeenOpsmuk | 22-10-21 | 22:10 | 6

Ach man ga toch weg met je megakrachten. Gewoon goeie pruducten maken. Geen eu voor nodig.

Verder stoppen met islamiseren. Bestaande islamisering terugdraaien. En voila: paradijs!

Knufter | 22-10-21 | 22:43

links en rechts moeten uitgebannen worden

Hollandmix | 22-10-21 | 22:49

Als de EU iets NIET kan, is het 1 vuist maken.
De constructie is helemaal niet bedoeld om landen slagvaardig te combineren tot economische grootmacht. Dan zou het wel efficiënter zijn ingericht.
De constructie is bedoeld om een grote groep politici en ambtenaren flink rijk te maken, en vriendjes te worden met lobbyisten en bedrijven, zodat hun carrière is veilig gesteld; de rest is bijzaak.

Rest In Privacy | 23-10-21 | 09:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Achterhoedegevecht zo is gebleken.
We gaan eraan. Wen er maar aan!

aflaatverkoper | 22-10-21 | 22:09 | 2

Duiken wordt het nieuwe normaal. Zorgen dat je niet opvalt en verder alles zelf regelen.

PolderTaliban | 22-10-21 | 22:14

Referendum, wat vindt R. Jetten en consorten daar tegenwoordig van eigenlijk.

_pacman_ | 22-10-21 | 22:09

In heel mijn leven niet kunnen bedenken dat ik de straat op zou gaan…….maar dit met veel plezier en overtuiging gedaan.. heerlijk gevoel gaf dat.
Oh ja ook nog stickers geplakt tegen de grondwet in 2005 geweldig.

Kuttenzoener | 22-10-21 | 22:03

Het verschil tussen gelijk hebben en het slaan van bruggen. En hoewel intelligence op vele plekken belegd is, is de aloude kunst van de genie, net als vele andere andere praktische logistiek, een uitstervend ras. Om van werktuigbouwkundig onderhoud nog maar te zwijgen. 100% begeestering. Het sterft ervan. Dat gaat het dus niet worden. Slapen gaat vanavond nog een dingetje zijn.

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 22:01

Ik heb wel eens van zaadwinden gehoord.
Schijnt dat Nina Brinks ze er graag uit zuigt met een rietje.
Dat was ten tijde van de beursgang van World Online.
(heeft verder niks met dit item te maken)

Osdorpertje | 22-10-21 | 21:52 | 1

Na je eerste zin dacht ik Oh nee, weer zo'n reaguursel over Gordon. Maar dit is ook erg genoeg.

VP732 | 22-10-21 | 21:55

Ik heb nog geflyerd voor de goede zaak.

Toos Bevergeil | 22-10-21 | 21:51 | 1

Lekker, Toos, goed gedaan!

VP732 | 22-10-21 | 21:54

Jongens waren we, maar aardige flyerende jongens.

General Dripple | 22-10-21 | 21:49 | 1

De meest denigrerende diskwalificatie: 'aardig' genoemd te worden.

mozaard | 22-10-21 | 22:24

Voor de nabestaanden van de aanslag op de MH17, dat er politiek maar nooit meer over jullie rug gescoord mag worden. De kikker en de www.youtube.com/watch?v=8FMpIiDo-Ic And then the walls came tumbling down.

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 21:40

In 2022 zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Een kandidaat die grote kans maakt om deze verkiezingen te winnen heet Éric Zemmour. Hij wordt de Franse Trump genoemd, is slim als Pim Fortuyn en clownesk als Boris Johnson: kortom, een uiterst begaafde redenaar & volksmenner. De hier gestarte Referendum serie is historisch interessant, maar politiek gezien gaat het stormen, niet in Nederland, maar in Frankrijk. Daar komt met Zemmour een richtinggevende politicus aan de macht, die zowel Macron als Le Pen wegvaagt. De gevolgen voor de krakkemikkig stuurloze EU zullen enorm zijn. De nieuwe president van Frankrijk wil goede banden herstellen met Rusland en uit het NAVO commando treden (zoals De Gaulle).

Eeuwig..Op..Vakantie | 22-10-21 | 21:38 | 7

De zoveelste teleurstelling in de maak.

gestoptmetroken | 22-10-21 | 22:25

Is ie officieel kandidaat?

BL!ZZ | 22-10-21 | 23:05

@General Dripple | 22-10-21 | 21:47: Denk het niet. Als je ziet hoe Frankrijk reageert op terrorisme en hoe serieus ze het nemen... Komt GOED. Hopelijk komen meer landen aan zet die een andere richting willen gaan.

Adriel | 23-10-21 | 01:13
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zat er ook bij als een van de eerste oprichters van de groep Den Haag vergaderde we die eerste keer in Het gouden hoofd aan de groenmarkt, met Pepijn als onze aanjager. Daaruit volgde een mooie groep die de straat opgingen om uit te leggen, handtekeningen te verzamelen en de goegemeenten te doordringen van hun recht op referenda en de overname vanuit Brussel.

Welles! Nietes! | 22-10-21 | 21:34

Mooie tijd was dat. Hoopvol en spannend.
En na het geitenpaadje kwam er alleen maar ellende en viezigheid.

Poesmobiel | 22-10-21 | 21:29 | 7

@Poesmobiel | 22-10-21 | 21:44:
Integendeel. We gaan sneller in crashmodus de helling af dan een zelfbouwsel bij 'Fiets 'm erin'.

MickeyGouda | 22-10-21 | 21:49

@MickeyGouda | 22-10-21 | 21:49: Zat net Nausicaa Marbe te lezen en zij gebruikt het woord 'onherbergzaam' voor Nederland. Het is allemaal zo jammer. Met mij persoonlijk gaat het prima, maar om je land zo van de helling te zien gaan, doet toch echt wel wat met je hart en ziel.

Poesmobiel | 22-10-21 | 21:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Benieuwd wat een huidige stemming zou opleveren over in de EU blijven.

Behangdelul | 22-10-21 | 21:28 | 6

@Sitting_targets | 22-10-21 | 21:59:
Maar ze hebben geen ervaringen om mee te vergelijken. Jij en ik weten dat NL best een tof land was ondanks grenzen en zonder water uit de kraan.

Duwbak_Linda | 22-10-21 | 22:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Tijd voor echte dualiteit dus. Puur op inhoud en hoe technischer, centjes!, hoe liever het me is. Do it to me one more time: www.youtube.com/watch?v=C070_4ya98Y Het zij zo!

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 21:18 | 4

@Sitting_targets | 22-10-21 | 22:01: Laat ik nou inderdaad zowel liberaal zijn als technisch redelijk onderlegd. Ik vind Boris van der Ham een geweldige politicus. Ik geloof zelfs in idealen, maar al heel lang niet meer in sprookjes. En als ik een nog stijvere hark als ik zelf spontaan op een tafeltje zie dansen, houdt het echt even allemaal op.

Je bent wat je bent. C'est ca! Dansen naar het pijpen van je communicatiedeskundigen. It aint what you do, its the way that you do it.

Hoi, ik ben de premier van Nederland, maar ik ben nu even in Brussel: www.youtube.com/watch?v=V_P_mMf-q9w

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 22:14

Moet de huidige dualiteit nóg echter? Ik vind deze al echt genoeg. De haves vs. de have-nots, de huidige zittende macht vs. de versplinterde opposanten ('tegenmacht' haha).

mozaard | 22-10-21 | 22:27

@mozaard | 22-10-21 | 22:27: Dat ik toen nog in harer majesteits wapenrok zelden mis schoot met mijn FN FAL, is precies dat. Nooit meer een wapen als zodanig aangeraakt. Gaat ook nooit meer gebeuren.

Wel denk ik vaak dat dat hele schieten een kwestie van slim positie kiezen is. Laat ik nou gelezen hebben dat de kleine fracties inmiddels wel druk bezig zijn met elkaar te vinden.

Fok kiesdrempels. Goede sluipschutters moet je hebben.

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Turkije is met instemming het voorland van de EU: "Democratie is een trein waar je op zit tot je je bestemming bereikt hebt."

We zijn er bijna denk ik. De trein rijdt steeds langzamer.

DeJemelscheet | 22-10-21 | 21:18

Ik stond in vuur en vlam. Nu inmiddels de zestig een eind gepasseerd nog steeds. En maar leuren in mijn cohort: lees toch eens vaker GS! Sommige krakende karren krijgen het idioom maar moeilijk onder de knie en zitten uren te raadselen als het over de internets gaat. Ik heb heel wat stemmen geregeld en met alle kleuren van de regenboog (niet die regenboog; ja ook wel ook die maar onderhavige regenboog is gewoon de regenboog uit zo’n oud woordenboek Nederlands).
Ik ben reuze benieuwd naar de volgende afleveringen en hoop ooit nog eens te mogen lezen waar opeens de animositeit richting Berdet vandaan kwam. Doodzonde.
Kunnen wij ons verdeeldheid permitteren?

fokkewoelf | 22-10-21 | 21:17 | 1

Baudet is volledig verantwoordelijk voor het uiteen vallen van het door Fortuyn fantastisch bijeengebrachte electoraat.
De stompzinnige inzet van Baudet zou door complotdenkers goed kunnen worden toegeschreven aan de VVD of D66.

Bolhoed | 22-10-21 | 21:26

Toch vond ik het leuker toen jullie allemaal nog vriendjes waren hoor.

FrikandelSpeciaal | 22-10-21 | 21:16 | 1

'Kapitein van de Renaissancevloot' was hier dagelijks te lezen......

PolderTaliban | 22-10-21 | 22:15

Ik denk dat we ons moeten realiseren dat een nieuwe Pim niet komt. En dat we ons geweaun maar ons moeten voorbereiden op er Anschluss in das neues ewige reich. Er komt geen verlossing meer. Dit volk is volgevreten (voor nu) en klaar (voor nu). Alles iest vorbei.

Wat we nodig hebben is iemand van buiten de politiek die op een of andere wijze grote groepen mensen kan overtuigen van conservatieve nationalisme en zelfs liberalisme. En die zo rijk is dat het hem allemaal niks kan schelen dat hij zwart gemaakt wordt of gechanteerd.

Maar zo iemand bestaat niet. Dus bereid uw kontgaatjes maar voor om terug te gaan naar 1984 in een Brave New World.

Graaf_van_Hogendorp | 22-10-21 | 21:14 | 1

Of het collectief brein beseft dat ‘weigeren als groep’ dezelfde impact kan hebben van een held zoals u die benoemd. Doe gewoon niet mee.

Canis.bonus.es | 22-10-21 | 21:28

Democratie is slechts een theorie gebleken in dit land . Vooral met dank aan de media verandert ons land in een woke moeras ;tradities en waarden verdwijnen en armoede en criminaliteit zullen verder toenemen. De EU zal ons land verder leegzuigen en we zijn en blijven machteloos zonder referenda en de media.

Koning BongoBongo | 22-10-21 | 21:10

Ik blind van vertrouwen stemde GeenPeil, bleek ik - zelfs hier onder de reaguurders - een van de weinigen te zijn geweest... Hoe blind kun je zijn dacht ik achteraf.

mozaard | 22-10-21 | 21:10 | 7

@Duwbak_Linda | 22-10-21 | 22:24: Stop maar met je bekenningen ... deze zijn al ernstig genoeg. Je bent gewoonweg goed van vertrouwen en hebt het hart op de juiste plaats. Dat niet iedereen dat weet te waarderen, tsja, ...

mozaard | 22-10-21 | 22:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Politiek. For whom the bell tolls. Wat weet ik nou. Bon voyage!

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 21:04

Het volgende referendum gaat over condooms?

klimaatsloper | 22-10-21 | 21:03 | 1

Nee, over blanke hetero's.

Rest In Privacy | 22-10-21 | 22:04
-weggejorist en opgerot-
Liga | 22-10-21 | 21:01 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Liever in PLZ 54000

theo-is-dood | 22-10-21 | 21:32

I member. Ook als een malle meegeflyert. Ben nu al benieuwd naar de laatste delen waaruit moge blijken dat het gelijk inderdaad aan de kant van geenpeil lag en ligt. En dus niet aan de kant van dezelfde faalhazen die nog steeds aan het roer staan.
En he, Van Rossem, je monocle mag nu wel af hoor: welverdiend biertijd!

VP732 | 22-10-21 | 21:00

Rutte wil Polen straffen. Of de Nederlandse kiezer het daarmee eens is interesseert hem niet. Ik walg van zulke Sovjetmanieren.

J.P.Drapeau | 22-10-21 | 20:59

Toen ook al geen fakkels&hooivorken
we zijn van ver gekomen, Referendum, toeslagenaffaire, gas&elektra, benzinekosten, liegende&bedriegende politiek! Nu geeft inmiddels helemaal iemand geen ene fuck meer!!

TijdelijkOptimist | 22-10-21 | 20:55

Ik zeg proost, drink er maar één op, want wij leven in een reddeloos verloren continent, genaamd europa.

Hongarije, Kroatië of Polen, één van de drie wordt het.

Iemand een huisje kopen?

GKJP | 22-10-21 | 20:53 | 5

@theo-is-dood | 22-10-21 | 21:37:

Heb een makelaar in Hongarije, Baranya, dat wordt hem denk ik. Moet ik eerst hier iets verkopen, dus, huisje iemand?

GKJP | 22-10-21 | 21:42

Wij kozen voor de Harz, gewoon Duitsland. Helemaal geweldig.

PolderTaliban | 22-10-21 | 22:17

@PolderTaliban | 22-10-21 | 22:17: Niet dat Dtsl beter is, maar het gaat erom dat je je even helemaal ontworsteld weet aan de malaise in NL. Dat geeft lucht.

mozaard | 22-10-21 | 22:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Op eigen benen staan. Een eufemisme om niet te moeten zeggen dat de Belgische eigenaar er de stekker uit getrokken heeft.

Nonkel Frituur | 22-10-21 | 20:51 | 3

Mwah, volgens mij meer omdat GS niet van plan was te gaan schrijven wat gedicteerd zou worden. Dus ja, dan ga je op eigen gelegenheid verder.

VP732 | 22-10-21 | 21:14

U als oudgediende moet beter weten..

Zelfs in geval van uitgetrokken stekker is de middelste vinger omhoog gegaan en zijn ze er nog wel...

neonreclame | 22-10-21 | 21:22

Zo kun je het ook zeggen. Beide kunnen juist zijn.

HD50 | 22-10-21 | 21:22

Ik had mijn avatar al klaargemaakt voor die toekomst.

NoStyleNoPyleNoParty | 22-10-21 | 20:49

Leuk, interessant en het referendum was een ware overwinning van "het (internet) volk", dat mag best gesteund worden. Maar ik geef geen geld meer op voorhand om er dan achter te komen dat het gebruikt gaat worden voor zo'n kansloos project als dat geenpeil verhaal bijvoorbeeld, waar niemand ook maar iets van inspraak in heeft gehad.

K.Zwellever | 22-10-21 | 20:45 | 2

Iemand heeft tenminste iets geprobeerd. Niet gelukt. Daarna had Baudet het misschien nog kunnen doen. Maar helaas. Het is wat het is.

Duwbak_Linda | 22-10-21 | 20:53

Het ging juist om inspraak. Die mogelijkheid was er al die tijd. Nu betaal je belasting, stem je democratisch en wordt er iemand anders neergezet, die niets voor je doet. Zo is het nu.

Normpje | 22-10-21 | 21:45

Democratie was leuk. Maar het is een beetje kapot. Er is iets anders voor in de plaats gekomen. Het woord ervoor moet nog uitgevonden worden. Democratie nu is niet meer dan het vriendelijk mogen aanbieden van een petitie. Waar buiten het zicht menig reet mee wordt afgeveegd. Je mag demonstreren op een aangewezen plekje waar niemand er last van heeft. Zet je een tandje bij? Dan komen de romeo's. Een onhandig grote bek op social media? Politie komt langs. Ik vind bedreigingen naar politici niet kunnen. Maar hoe mag het volk politici dan wél laten voelen dat ze het regelmatig niet eens zijn met beleid? Nee, dat kan en mag gewoon niet. Van politici blijf je af. Politici kunnen ongestraft alles maar flikken wat ze willen. Dát is 'democratie'.

Leptob | 22-10-21 | 20:45 | 2

Toptegel! Dank.

Buurman | 22-10-21 | 21:21

Raak!

HD50 | 22-10-21 | 21:24

Mooi was die tijd. En wat hebben veel Mensen Van Nuance zich van hun lelijkste kant laten zien.

Duwbak_Linda | 22-10-21 | 20:42

De Europese commissie, daar waar niemand in die democratische landen op heeft gestemd...

BrutusBosch | 22-10-21 | 20:39

Welkom terug Van Rossem.

Adriel | 22-10-21 | 20:36

Ik verheug me....

Pierre Lebon | 22-10-21 | 20:31

Hallo, mijn naam is Hetkanverkeren. Ik ben niet gek, ondanks een batterij psychiaters en klinisch psychologen, want Napoleon. Don't go there brother! Please don't go. Als ik het al zie aankomen. Be still, My Heart: www.youtube.com/watch?v=MhAE3lQ_FHg Het is zeer beslist niet mijn plaats, maar hoe vaak moet je precies je neus stoten?

Hetkanverkeren | 22-10-21 | 20:31

De meeste Europeanen begrijpen toch niet wat er beslist wordt omdat de meeste Europeanen toch niet weten dat ze op idioten gestemd hebben.

Mr_Natural | 22-10-21 | 20:29

De enige reden dat Thierry de politiek in is gegaan, is omdat de rest het niet deed. Er moest iets gebeuren en onze Thierry was geen geboren politicus, maar iemand moest het doen.

Toen 'ie er zat kreeg hij wat last van z'n ego helaas.

lirft | 22-10-21 | 20:28 | 3
-weggejorist-
-Sloppie- | 22-10-21 | 20:30

het was ook zo'n groot ego

MaarFeitelijk | 22-10-21 | 21:43

Ja, vast... Ik denk dat Baudet voor pakweg 2013 een klein ego had.

Rhenium | 23-10-21 | 02:31

Gezeik op Polen omdat ze hun eigen wetten bovrn de de EU stellen. Terecht.
Verdrag van Dublin wordt ook niet nagekomen.

En Rutte wil sancties. Geen corona steun voor Polen.
Is corona niet erg meer?
En de instroom van Marokkanen indammen kan niet. Nee uitzetten, kan niet want verdragen..
Tegen Marokko geen voorwaarden aan bijvoorbeeld uitkeringen overmaken.

Democratie. Flikker toch op.

Is dit nog nieuws? | 22-10-21 | 20:27 | 3

We sturen Sosabowski op de eurocraten af.... dat zal ze leren!

Pierre Lebon | 22-10-21 | 20:34

Al die verdragen: ik verdraag het niet meer. Maar je hebt zeker een punt; lekker makkelijk jezelf verschuilen achter verdragen als het je even (niet) uitkomt. Slappe hap en donder op aub.

Buurman | 22-10-21 | 21:29

Ik steun dit nog steeds van gansharte maar het feit blijft dat GeenStijl een hetze heeft gevoerd aan een partij dat verandering kon brengen. 25 topics over 1 rel bij het forum. 1 topic per rel bij partijen als VVD, GroenLinks, PvdA.

Mja, net als fvd is er op webforums gebied geen beter Nederlands alternatief als GeenStijl. Daarom blijf ik toch komen en toch het volgende item -dat hopelijk- ergens toe leid.

fapkoning40 | 22-10-21 | 20:27 | 7

" beter Nederlands" is er gelukkig wel.

MaarFeitelijk | 22-10-21 | 21:42

Het maakt echt niet uit hoe ze over je lullen, áls ze maar over je lullen. Ik stem niet op 'm, maar hij heeft wel mijn sympathie. Go Thierry!

Buurman | 22-10-21 | 21:48

@Graaf_van_Hogendorp | 22-10-21 | 21:07: Bonkers Bone spur is niet echt rijk. Bonkers is volkomen bonkers en die hoeven we hier niet 'aan de macht'. U heeft ook geen idee hoe hier de uitvoerende macht is georganiseerd?

MaarFeitelijk | 23-10-21 | 09:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Mooi verhaal, maar we weten hoe het afloopt.
Evenwel goed om de hersentjes weer even op te schudden en weten waar we boos over mogen zijn.

Ruimedenker | 22-10-21 | 20:22

De eerste en enige keer dat ik ooit de straat op ben gegaan om te flyeren was voor GeenPeil.

Eduardo- | 22-10-21 | 20:22 | 3

Hier nog eentje!

Grifverkeerd | 22-10-21 | 21:13

Met terugwerkende kracht alsnog bedankt daarvoor. (Ook al heeft het niet mogen leiden tot meer. Versaag niet).

mozaard | 22-10-21 | 21:16

Ik heb geen vrienden gemaakt onder sommige dorpsgenoten uit het hoger echelon. Langs de deur, aanbellen en uitleggen waarom ze naar de stembus moesten. Zelfs een dame die mijn komst al had gevreesd en me door de brievenbus toebeet dat ze geen contact wenste met radicalen!

marcoplarco | 23-10-21 | 08:51

Hoeveel heb je nodig? Regelen we.

JWZ_JMK | 22-10-21 | 20:22 | 1

Het gaat goed, stuur geld. Een bekende grap maar vaak ook werkelijkheid (de tekst, niet de situatie. het gaat niet goed en stuur wel geld)

MaarFeitelijk | 22-10-21 | 22:12

He is back! Heerlijk!

Normpje | 22-10-21 | 20:18 | 1

Lang stukkie typen duurt lang
welkome back, Rossie

Tobi | 22-10-21 | 20:49
-weggejorist-
Geen01 | 22-10-21 | 20:16

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl