GeldBlog - D66 en SP kibbelen over euro
Punt is, voor handel is er geen muntunie nodig
Van de week viel mijn oog op een artikel in het AD, waarin Renske Leijten (SP) en Hans Vijlbrief (D66, tevens staatssecretaris Financiën) de standpunten van hun partij aangaande de euro en EU gaven. Mevrouw Leijten komt met enkele interessante opmerkingen maar lijkt een onwil te hebben om ook B te zeggen. De heer Vijlbrief heeft weinig in te brengen behalve een stukje uitgekauwde retoriek die kant noch wal raakt. Kortom, een mooie aanleiding voor een column.
Het artikel begint met een quote van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, die stelt dat de euro op termijn onhoudbaar is. Volgens Knot is de huidige euro te goedkoop voor de Noordelijke landen en te duur voor de Zuidelijke. Bovendien profiteren vooral [Noordelijke] bedrijven hiervan, maar komt er maar weinig bij de burger terecht. Dit vreet aan de steun voor de euro, waardoor de muntunie onhoudbaar wordt, aldus onze centrale bank president. De oplossingen die hij aandraagt (in de HJ Schoo-lezing) zijn: 1) herstelfonds, 2) begrotingsdiscipline + afstemming, 3) gezamenlijk economisch beleid.
Mevrouw Leijten stelt in het AD artikel dat zij blij is met de vaststelling van Knot dat de euro onhoudbaar is, maar ook dat zij het niet eens met de aangedragen oplossingen. Daar heeft ze groot gelijk in, maar ze zet niet echt door. De SP vindt volgens haar dat de euro inderdaad voor een tweedeling zorgt (divergentie) in plaats van dat de eurolanden naar elkaar groeien (convergentie). Leijten stelt dan ook dat door de divergerende werking van de euro, de euro onhoudbaar is en er gedacht moet worden aan gedeeltelijke ontvlechting van de eurozone in plaats van de door Knot voorgestelde verdere politieke integratie (nog even, en alle klassiek liberalen gaan op de SP stemmen!).
Maar Leijten is voorzichtig. Ze heeft het over het onderzoeken van een alternatief plan zodat het er ligt voor het geval dat. Dus waar PVV en FvD de euro vaarwel willen zeggen, maakt de SP een voorbehoud. Ik vermoed dat dit vooral politiek is ingegeven, want enerzijds wil de SP zichzelf niet uitsluiten van regeringsdeelname en anderzijds staan de meeste kiezers (nog) niet te popelen om de eurozone te verlaten.
Wellicht dat dit ook de verklaring is waarom Leijten een neuro en zeuro (Noordelijke en Zuidelijke euro) aanhaalt als alternatief voor de huidige euro. Dat klinkt immers minder extreem en eng. Dit miskent echter de kern van de europroblematiek: verschillende (heterogene) landen kunnen niet functioneren onder een one-size-fits-all beleid. De stap naar een Noordelijke en de Zuidelijke euro zal de verschillen doen verminderen, maar is nog steeds verre van ideaal. Verder gaat zij hier impliciet mee in de drogreden die zowel Knot alsmede Vijlbrief aandragen: voor een interne markt is één munt nodig. En beide heren stellen dan ook dat voor een goed functionerende muntunie (uiteindelijk) één regering nodig is (de EU superstaat; supranationale staat). Leijten laat zich niet uit over de visie van de SP over de mate van integratie binnen een neuro en zeuro blok. Ook vergeet Leijten het effect wat dit kan hebben op de schuldposities; een neuro zeuro oplossing (of een Matheo Solution) zal samengaan met schuldkwijting, iets wat het Noorden zal raken (een goed geplande Nexit is dan ook beter, zie hier).
Punt is, voor handel is er geen muntunie nodig. En zonder muntunie, is er ook geen verdere politieke integratie nodig. Hier is ook gelijk de reden te zien van de veel te vroege introductie van de euro: normaal gezien moet er eerst een politieke unie zijn en dan pas een gezamenlijke munt. Iets wat vele experts ook voor hebben gewaarschuwd. Echter, de EU-bureaucraten waren hier echt gehaaid bezig (Salter, Monnet, Spinelli en Spaak), want ze dachten met een te vroege introductie van een muntunie, de politieke unie te kunnen afdwingen. Een soort paard van Troje. Ik noem het de “reverse order tactic” waar iedere misstand of crisis wordt aangehaald als reden voor verdere politieke integratie. Als er iets is waar politici goed in zijn, is het wel het creëren van een probleem en dan henzelf aandragen als de oplossing voor dat probleem! Never waste a good crisis, especially when you caused it yourself! Dit is ook de reden dat de EU de euro nooit zal loslaten want ze zou immers haar integratiewapen kwijt raken.
Het mag dan ook geen verrassing heten dat de heer Vijlbrief precies op deze lijn zit. De huidige misstanden geven juist aan dat er meer politieke en economische integratie nodig is. Hij herhaalt in wezen de punten van Knot en stelt alleen dat Knot een beetje chargeert met de uitspraak dat de euro niet houdbaar is. Daarnaast maakt Vijlbrief een uitglijder want hij stelt dat de eurocriticasters vergeten dat de euro vooral een politiek project is. Dat het een politiek project is en was, daar heeft hij 100% gelijk in, maar dat past niet in het narratief van het eurogilde. Die stelt immers dat de euro om handel (en daarmee ook vrede) gaat. Hiermee geeft Vijlbrief per ongeluk toe dat de introductie van de euro een politiek doel dient en niet een economische, iets waar al eerder over is geschreven in dit blog.
Ook stelt Vijlbrief dat een bankenunie vervolmaakt moet worden want “Nederlandse banken gaan hierdoor risico’s delen van banken in andere landen en andersom. Het vertrouwen in de gehele Europese bankensector wordt daardoor groter”. Dit noemen ze in het vak: middelen; je mengt shit met bloemen en dan is het opeens goed (en dan ben ik nog erg lief door de Noordelijke banken met bloemen te vergelijken want zo solide zijn zij ook niet).
Dit kleuterdenken zet Vijlbrief zelfs op het hoogste niveau in; het linken van landen kan oorlog voorkomen en hoe sterker de link, hoe lager de kans op conflict. Zoals onze pianoUrkerknuffelaar al eens stelde in zijn boek de Aanval op de Natiestaat (aanrader overigens), is de natiestaat niet de oorzaak van de continentale oorlogen, maar het imperialisme. Ironisch, want juist de EU probeert een imperium te worden. Alleen moet zij hiervoor alle verschillen weg gummen om het economisch te laten werken. Verder heeft het uitgummen van de verschillen tot gevolg dat er dan geen enkele reden meer overblijft om oorlog tegen elkaar te voeren, want “wij zijn dan één en hetzelfde”. Wellicht heeft de heer Vijlbrief nooit een familieruzie meegemaakt, of heeft hij nooit over België of Catalonië gehoord, waardoor hij met deze onzinnige aanname komt.
Sterker nog, ik denk dat juist dit één willen maken van iets wat niet één is noch één wil zijn, een voedingsbodem vormt voor extremisme en instabiliteit. Hiermee bereikt de EMU/EU precies het tegenovergestelde van wat het beoogt te doen; conflict en economische rampspoed in plaats van vrede en welvaart.
Volgens Vijlbrief zijn er maar twee keuzes: meer EU of terug naar de armoe achter de dijken. Of in zijn eigen woorden: “Wat willen we dan, alleen kaas eten in plaats van camembert en onder het gaslicht ganzenborden? Je behoudt juist soevereiniteit door mee te praten.” Alles aan die twee zinnen is zo fout en tegelijkertijd ook een uiterst nauwkeurige weergave waar D66 (en dit kabinet) voor staat. Het zijn dit soort opmerkingen dat een semicommunistische partij zoals de SP er goed uit laat zien. Wat een treurnis.
Reaguursels
InloggenEigenlijk zouden we naar een Nordic Euro heen moeten, sans alle knoflooketende landen.
Waarom krijg ik daar zo’n onbehaaglijk gevoel bij, van die splinterpartijen die over dat soort ( iedereen aangaande) gewichtige zaken kibbelen?
Lees ook eens The Tragedy of the Euro, van Philip Bagus.
Tegenwoordig zomaar graties te downloaden op: mises.org/library/tragedy-euro
De Euro heeft ons alleen maar geld gekost en doet dat nog steeds o.a. door de verplichte afdragen aan Zuid-Europa. En verdiep je eens in de Ndrangheta (bijv. Mafiopolis van Sanne de Boer) en lees hoe de EU-miljarden verdwijnen in de zakken van de maffia!!
Het verhaal is voor Nederland simpel terug te brengen naar één enkel feit: wij moeten bij de Duitsers blijven. Geen alleengang. Blijven zij in de Euro, dan wij ook. De gulden is nooit iets anders geweest dan een lokale versie van de D-mark. Het idee dat wij een eigen munt en een eigen monetair beleid hadden is valse nostalgie. Het beleid werd in Frankfurt bepaald en niet aan het Frederiksplein. Dus Duitsland in de Euro, wij in de Euro. Zo simpel is het. De rest van de argumentatie is wel interessant maar weinig relevant.
Mee eens. Gulden en D-Mark in een 1,12 verhouding. Tijdelijk in kracht herstelling van EMS als overgangsfase. Met zeg een bandbreedte voor zuid van 20%. Wie flatteert die krepeert.
Euro: terug naar de eigen munten en de euro ernaast. C’est simpele. Maak een soort bitcoin van de euro. Landen kunnen dan intern devalueren of revalueren naar behoefte.
Zeer interessante optie, ondanks uw zeer bijzondere taalgebruik.
De oplossingen die hij (Klaas Knot) aandraagt (in de HJ Schoo-lezing) zijn:
1) herstelfonds,
2) begrotingsdiscipline + afstemming,
3) gezamenlijk economisch beleid.
Vooral het 2de punt zou wel eens moeilijk kunnen liggen in een periode waarin de Nederlandse Staatsschuld van 49% BBP in 2019 gaat toenemen to 61% of € 502 miljard in 2021. Dat wordt dus keihard bezuinigen, vermoedelijk weer op de gezondheidszorg...
Als Nederland nou eens niet roomser dan de paus is dan heb ik geen probleem met de euro. Nu hebben we gewoon een transferunie van noord naar zuid. Gelijke monniken gelijke kappen, dus Italië een berg schulden dan wij ook maar. Kunnen we mooi IC bedjes van aanschaffen. In Griekenland al rond de 60 jaar met pensioen dan in Nederland ook. Wellicht komt er dan ooit een transferunie van zuid naar noord. Het weer wordt hier ook al steeds meer mediterraans, dus gaan wij ook fijn zonnen en siësta’s houden, ik kan niet wachten.
Precies dit. If you cant beat them, join them. Gewoon lekker 120% staatsschuld;voor de burger alles gratis en de Italiaan kan die smoes niet meer gebruiken.
Wat ik nooit begrepen heb: waarom hebben we niet alle landen hun eigen munt & beleid laten houden, en er de euro aan TOEGEVOEGD. Zodat je in ieder euro land kunt betalen met de euro en met de lokale gulden, mark, lire, peseta etc.
Dan kunnen die knoflooklanden lekker blijven devalueren maar we kunnen ook overal terecht met de euro. Bedrijven doen dan ook internationaal onderling zaken in euro.
Omdat de EU een idealistisch integratieproject was en de Euro het bindmiddel waarmee iedereen aan elkaar geforceerd werd. En idealisme & logica zijn nu eenmaal niet elkaars beste vrienden.
Goede analyse op een zeer belangrijk onderwerp wat aankomende jaren de ontwikkeling van Europa als continent en de EU als gefabriceerd vehikel sterk gaat beïnvloeden. Simpel gezegd: hier komt ruzie van en mogelijk oorlog. Helaas toont het aantal reacties op dit artikel hoezeer men (niet) met dit soort onderwerpen op heeft, net als bijv. met de grootste pensioenroof sinds het bestaan van pensioenen ten laste van actieve deelnemers. We zijn liever bezig met de ingestudeerde lege onliners van Yasser.
Als je iemand als Rutte hebt die doodleuk tientallen miljarden Nederlands belastinggeld kado doet aan Zuid Europa en daar volstrekt niet mis in ziet, dan maakt het nauwelijks nog uit wat voor systeem je hebt.
Dus de euro is te goedkoop voor Noordelijke landen ( wat dus primair een voordeel is, geen nadeel voor Nederland) maar een NeuroZeuro is wel een goed idee!
Welke mongool verzint zoiets? Een Zeuro is dan gewoon een zuidelijke, goedkoop te maken, variant van de (N)Euro waardoor alle export en afbetalingen van schulden richting die landen duurder wordt voor die landen en ze *nog* meer in de shit komen.
De Euro werkt prima. Als die Grieken en Italianen zich wat meer hadden ingespannen en wat minder hadden gefraudeerd was ‘hun’ economie obv Euro ook gewoon wat gezonder en hadden ze niet 3 generaties hoeven uitkopen aan hun Noordelijke suikeroompjes die in ruil voor verkapte leningen daar gewoon invloed, en dus nog meer geld, voor terugkrijgen. Ze kunnen blijven en zich schikken , of ze kunnen zelf eruit stappen..
De euro is goedkoop te lénen voor de Noordelijke landen, en dan alleen maar relatief t.o.v. het Zuiden, die voorwaarden , minder inbreng en democratische beknottingen er tegenover zien staan. Oo termijn is het voor geen van beiden goedkoop natuurlijk. Maarja, zoals treffend verwoordt in het artikel: als je poep mengt met rozen, is het eindresultaat blijkbaar goed genoeg om op de salontafel te zetten.
U wilt het maar niet snappen, terwijl u verrvolgens anderen weer wat denigrerende etiketten opplakt. De knoflooklanden zijn in feite democratischer (voor het volk) dan de noordelijke landen. Zoekt u voor de grap even op hoe het zit met het privévermogen in Italië, dan gaat u het misschien snappen. Italianen hebben liever een arme staat en zelf spaargeld. En wanneer we dankzij o.a. Rutte onlangs weer miljarden naar hen overmaken, lachen ze de ballen uit hun broek. Maar dat zullen ze natuurlijk niet uitspreken, anders stopt het feestje. Intussen vind de EU die situatie prima, want de euro (lees EU) blijft nog even overeind. De noordelijke banken vinden het ook prima, want anders zal blijken dat ze zonder zwembroek zijn gaan zwemmen, zodra het eb wordt. En noordelijke bedrijven vinden het ook wel prima dat al dat pensioengeld erodeert om de zuidelijke landen lekker te laten blijven kopen. Kijkt u eens naar buiten, dan gaat er een wereld voor u open.
@benjeallanggek | 01-03-21 | 07:59: wanneer je de europolitiek wil begrijpen moet je inderdaad het gehele speelveld en alle consequenties van gemaakte keuzes overzien. En het is dan lastig discussiëren met lieden die onbewust onbekwaam zijn ;).
Als Nederland gewoon gaat begroten zoals België, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Griekenland heb ik er al iets minder moeite mee. Ik wil gewoon niet de pinautomaat zijn voor arrogante corrupte, luie, kenker zuid-Europeanen. Maar liever gewoon Nexit.
Hier in het Zuiden heeft men een gezonde afkeer van de overheid en probeert men zoveel mogelijk buiten de boeken te houden. Gaat ze vooralsnog goed af maar helaas de belastingdienst is op stage geweest in Nederland en beginnen ze zaken te koppelen.
Pinautomaat klinkt leuk, maar je bent de bank. En net als in het casino.. de bank wint altijd..
zeker als wij als bank tegen 0,2% lenen en uitlenen tegen 4%..
vroeger heette zoiets gewoon winst uit onderneming.
@Epistulae_Morales | 01-03-21 | 01:18:
“ If you owe the bank $100 that's your problem. If you owe the bank $100 million, that's the bank's problem.“ - J. Paul Getty
Waarom zie ik er zo weinig van terug dan? De bank steekt de winst in eigen zak, maar als er weer een steunfonds nodig is wordt dit bij mij geïnd. NL is dan wel rijk hierdoor, maar de NL'se burger niet. (koopkracht onder eu gemiddelde)
Ik vind de oplossing "meer begrotingsdiscipline in Zuid Europa" niet erg realistisch. Het is bovendien helemaal niet nodig om Europa te harmoniseren. Het is veel makkelijker om de landen in Noord Europa hun begrotingsdiscipline aan te laten passen aan wat in Zuid Europa gebruikelijk is.
Sassoli van het Europees Parlement, heeft deze week opgeroepen tot verdere integratie: minder soevereiniteit voor de lidstaten, meer macht naar Brussel.
Denk maar niet dat de EU zomaar macht gaat inleveren.
Als men weer naar de oude munteenheden gaat en deze weer onderling van waarde veranderen dan tast je weldegelijk de handel aan? Tenzij de Unie dan inhoudt deze waarde verandering alleen m.b.t. buiten de Unie valt dan niet...
Wat grappig dat er nog steeds een soort van Juncker groupies rondhangen die mensen willen doen geloven dat er voor de Euro niet prima zaken te doen was in Europa.
Verder is de euro gewoon verzonnen als dwangmiddel om meer EU te bereiken. Dat D66 graag naar één grote heilstaat wil, zal niemand verbazen. Maar inmiddels is Rutte ook fan geworden van de EU en wil het bedrijfsleven de euro ook houden. Dat onze pensioenen ondertussen eroderen en wij de prijs betalen van financieel wanbeleid van zuidelijke landen, vertelt Klaas Knot maar liever niet aan de Nederlandse burger. Soms ga je bijna denken dat mensen als Knot en Rutte wellicht (financiele) prikkels hebben ontvangen om hun meningen zo bij te stellen. Maar dan besef ik me dat dat waarschijnlijk op complotdenken lijkt en voordat je het weet dan uit onafhankelijk onderzoek te voorschijn komt dat je een wappie bent....
Ik denk eerder dat het vooruitzicht op een zeer goedbetaalde EU baan met veel macht, zonder je druk te hoeven maken over, of je te verantwoorden aan de kiezer, meer prikkelt.
Tuurlijk was het prima zaken doen.. maar 400 *miljoen* in 1917 is gewoon wel minder verdienen, ook relatief, dan 469 *miljard* in 2017.
longreads.cbs.nl/im2018-1/honderd-jaa...
@Epistulae_Morales | 01-03-21 | 01:28: niet als je dat omrekent in kilo’s goud van 24 karaat.
Het probleem is ontstaan door het loslaten van de goudkoppeling. Daardoor konden overheden ongestraft schulden maken en de rekening doorschuiven naar de toekomst. Daardoor lijken we veel rijker dan we zijn.
Begrotingsdiscipline. Laat dat nu e x a c t de achillespees van de hele 'unie' zijn. De hele EU liegt zichzelf al twintig jaar voor over de w a r e stand van -bijvoorbeeld- de Italiaanse en Franse economieën en wij staan er bij en kijken er naar als het jammerlijk zwakke Frankrijk met de mond discipline belijdt en er tegelijkertijd in het volle zicht haar derriére mee afveegt.
-
Zodra Tante Angela uit beeld is, moet de EU zichzelf tóch eens een paar serieuze vragen gaan stellen.
-
Europa is geen religie.
Terwijl Duitsland en Nederland zich nu ook niet zo gedisciplineerd gedragen, maar goed.. wel beter natuurlijk, omdat we die ruimte ook hebben.. en 2020 plukten we daar de vruchten van. Wij lenen bijna gratis he... we lenen zelfs minder dan de inflatie..
@Epistulae_Morales | 01-03-21 | 01:31: Je moet je afvragen waarom dat lenen zo goedkoop is. Anders is nl 75% van de EU binnen een jaar bankroet.
Inderdaad Europa is geen religie maar een continent.
@Epistulae_Morales | 01-03-21 | 01:31: We lenen van de toekomst en die rekening gaat echt wel gepresenteerd worden, hoor! Al dat (digitaal) bijdrukken van geld gaat een enorme inflatie veroorzaken en de ‘dag des oordeels’ daarvan komt met rappe schreden dichterbij. Je kunt dat namelijk niet eindeloos verhullen. In theorie hebben we - door het slim veranderen van de regels - nauwelijks inflatie, maar wie in de supermarkt en in de rest van de echte wereld rondkijkt, weet dat de werkelijkheid er anders uitziet dan de officiële modellen er uitzien ...
Nu zal men proberen om Covid van alle ellende de schuld te geven, maar dat is maar zeer ten dele zo. Bovendien is ook dat te wijten aan een (verkeerde) keuze van de politiek.
Politici lijden aan een omgekeerd Croesus-effect: alles wat ze aanraken, verandert in stront in plaats van goud.
@J.Cash | 01-03-21 | 08:29: Een incontinent.
Met de Euro zijn wij medeverantwoordelijk voor de begrotingstekorten van Griekenland, Italië, Spanje en Portugal.
Deze landen wilde wel de lage rente van de Euro zonder de bijbehorende begrotingsdiscipline. En wij staan garant.
Dat werkte dus niet, want ze bleven op de oude voet verder gaan, alleen konden ze een stuk goedkoper lenen.
En dat is het ideaal van DDR'66, dat wij door schulden zo verweven worden met de EU dat wij nooit meer kunnen uitstappen. Als een slecht huwelijk waar je niet uit kunt stappen omdat je dan de hypotheek moet aflossen terwijl de woning onder water staat en zij al jaren niet werkt maar wel recht heeft op de helft.
"dat er voor de Euro niet prima zaken te doen was in Europa." Klopt, toen was de (Duitse) Mark de valuta
@Mark van Leeuwen | 28-02-21 | 21:49: Dat is niet helemaal waar. Ik werkte in de jaren tachtig op de afdeling Buitenlands Betalingsverkeer van de toenmalige AMRO-Bank. Er werd vanuit Nederland zaken gedaan in alle toenmalige Europese valuta's. Natuurlijk nam de D-Mark een niet onaanzienlijk deel ervan in, zeker. Maar een Spaans bedrijf factureerde in Nederland vrijwel altijd in pesetas, om iets te noemen.
Ze bleven op oude voet verder gaan, omdat ze gewend waren hun munt te devalueren. Nu dat niet meer kon, raakten ze in de knel en werd de efficiencykloof met het noorden pijnlijk voelbaar en zichtbaar in oplopende tekorten.
Het noorden kon vervolgens de zuidelijke afzetmarkten veroveren, wat o pkorte termijn leuk was, maar de lange termijn laat nu zien dat we het zuiden moeten gaan steunen. Uiteindelijk schiet je er economisch/financieel dus niets mee op, maar bereik je wel een gevoel van onbehagen bij de noordelijke bevolking, wat zich laat zien in de opkomst van euro/EU-sceptische partijen als PVV, AfD en uiteindelijk ook de Brexit.
De euro is gezaaid en polarisatie zal geoogst worden.
In 1985 (!) werd de Single European Act aangenomen, voor vrije doorgang van mensen, goederen en diensten. In 1995 is dit officieel geheel doorgevoerd. Alles onder de EEG, de EU bestond nog niet en zeker niet het steunen van corrupte zuidelijke landen met honderden miljarden. Sinds de politieke EU is doorgedrukt (2006?) tegen uitkomsten van referenda in, gaat alles fout, maar wordt er geroepen dat het moet omdat we één markt zijn. Maar die bestond al minstens tien jaar daarvoor.
Partij Van Der Staaij. Daar blijf ik bij.
Dat D66 is zo een vreselijke kutpartij geworden. En dan denkend aan dat ondemocratische wijf Ollongren, kakmadam Kaag die ver verwijderd is van de gewone man en drollenwipper Jetten, die elke keer weer blunders begaat.
Qaqmadam en Bruinwerker
Altijd grappig dat fysici de nucleaire meltdown jaren vooraf zien aankomen, en politici woordspelletjes gaan spelen om een compromis te zoeken zodat ze een gezamenlijke statement kunnen doen.
Dit geldt net zo voor Europa: https://youtu.be/koR62kHpJ3g
Euro, Neuro, Zeuro, waarom gaan we eigenlijk niet over op de schelpen?
Das niet eerlijk voor landen zonder zee...
Vijlbrief: Joegoslavië. Nog iets aan toe te voegen?
Ik heb een 'Euro' in mijn kontzak zitten, en hij is ongeveer vijf bij acht centimeter. Er staat mijn naam op, wat cijfers, en er zit zo'n smartcard interface op. En of ik nou binnen de Eurozone ben of daarbuiten (bijv Polen, Noorwegen, UK, de US, Canada, voor Covid reisde ik nogal wat) - ik kan er overal mee betalen. Als ik binnen de Eurozone ben in Euro's, en daarbuiten is mijn bank heel snel met het omrekenen. Ik heb de afgelopen jaren nergens meer cash uit de muur hoeven halen als eerste actie op het vliegveld van aankomst. Die hele notie van 'ja maar het is toch lekker als je gewoon in Frankrijk met Euro's in plaats van met Franken kunt betalen' is echt totale nonsens geworden.
Zoek “wisselkoers” eens op en vermenigvuldig het verschil tussen inkoop en verkoop als percentage met de totale Nederlandse exportwaarde ( 86 miljard euro) en op welk bedrag kom je dan uit?
Het gaat er natuurlijk om dat je bij verschillende munten en wisselkoersen als bedrijf zijnde te veel onzekerheden hebt bij je handel. Bij het afrekenen krijg je minder voor je product dan bij het aangaan van de deal. O dat schrijft Epistulae Morales ook al.
Voor mijn gevoel is in die tijd ook het grote "infantiliseren" van de burgers begonnen, toen men de euro ging promoten als zijnde 'zo fijn dat je op vakantie geen muntjes meer hoefde te wisselen".
En dat vond ik nou juist altijd zo'n leuk gevoel van in-het-buitenland-zijn geven, dat gedoe met die vreemde muntjes.
Maar ja, ik houd van echt geld. En van privacy. En ik wil niet onnodig betutteld en gecontroleerd worden of door een (onbereikbare) bank die ik moet betalen voor hun niet-diensten gedwongen worden op manier X of Y te betalen.
Ik blijf zelf liever scherp en actief. Dus ik heb géén automatische afschrijvingen en ik betaal altijd cash.
@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 20:53: Ik betaal liever een commissie waarover ik kan onderhandelen, dan ik via de Nederlandse staat in de ene na de andere aflaat en garantieregeling rol.
@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 20:53: Op een aantal miljard. Een bedrag dat op zich te absorberen is, maar in een wereld waar marges klein zijn, waarschijnlijk niet iets om achteloos over te doen. Ding is wel, in het ultieme voorbeeld van een situatie waar de marges echt superklein zijn, en er wel degelijk allerlei leges en wisselkoersen moeten worden betaald, namelijk al die zut uit China, lijkt dat toch echt geen enkele belemmering te vormen.
@Watching the Wheels | 28-02-21 | 20:55: Daarvoor sluit je een termijncontractje af bij de bank. Kost wat, maar als je marge zo klein is dat die kosten belangrijk zijn, moet je niet internationaal willen werken.
@Watching the Wheels | 28-02-21 | 20:55: 1) Daar heb je gewoon verzekeringen voor, 2) Met China is dat kennelijk geen probleem.
Je bent soeverein of je bent dat niet. Het is totaal naïef of kwaadaardig van Vijlbrief om te veronderstellen dat je soeverein bent wanneer je mag meepraten bij de EU dat geleid wordt door lieden met federale utopieën en grote landen zoals Duitsland en vooral Frankrijk die een eigen agenda nastreven. Waarom moest Rutte dan onder het mom van corona steunfonds miljarden aan Nederlands belastinggeld overboeken naar andere eurozonelanden? Rutte mag meepraten tot hij een ons weegt maar betalen voor het economische wanbeleid van andere landen zal Nederland. Idem dito wat het opkoopbeleid van de ECB betreft, Nederland heeft maar 1 stem in het ECB bestuur en heeft dus niets in de melk te brokkelen, ongeacht wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse pensioenen of de woning- en kapitaalmarkt. Liever ten halve dan ten hele gedwaald, de Euro is gewoon is mislukking. Of de EU gaat nu eindelijk een keer moral hazard gedrag afstraffen door de regels te handhaven of je stopt gewoon met deze bodemloze put waar alle deelnemende landen zwakker van worden. Kicking the can down the road kan niet meer, maar welke politicus heeft de ballen om dit tegen het electoraat te zeggen en het verlies te nemen..
welk electoraat heeft de ballen om deze politici weg te stemmen...
Voor handel heb je idd geen muntunie nodig.. duh huh.. maar voor vrijhandel uiteraard wel.
Je bent echt te dom om te poepen om te denken dat je zonder een muntstelsel en dus *met* wisselkoersen, vrijhandel hebt, want dat heb je niet.
Onzin, voor een vrijhandelszone heb je geen muntunie nodig, NAFTA, ASEAN, allemaal vrijhandelszones waarbij iedereen nog een eigen valuta heeft.
@therealbraindump | 28-02-21 | 20:57: vrijhandel met wisselkoersen is geen vrijhandel. Ook al noem je dat vanwege politieke redenen zo. Overigens zouden we dan nu ook vrijhandel hebben tussen GB en EU en aan de transportsector te merken zien zij dat toch echt anders. Zeker mbt bederfelijke waren is dat nogal een dingetje...
U weet blijkbaar meer van poepen dan van vrijhandel. Groot=Brittanië van voor de Brexit iemand? En dan anderen de maat nemen. LOL
U valt wel een beetje door de mand met dit plempsel hoor.
@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 21:03:
Wat @therealb zegt. Vrijhandel is afhankelijk van de kwaliteit van de verdragen. Heeft niks met wisselkoersen te maken.
Sterker nog. Wisselkoersen stimuleren imo zelfs een eerlijker handel.
Op macroniveau, dat dan wel. Op micro/bedrijfs-niveau geeft het wel eens een gemis van het warme bad.
Maar de reaal-economie is geen bed-bad-brood.
Epistulae, je bent heel stellig en bot, maar je begrijpt het zelf niet. Voor vrijhandel heb je geen muntunie nodig, in tegenstelling tot wat jij zegt. Het kan, maar het hoeft niet. Vrijhandel is handel zonder protectionisme. Wees volgende keer wat aardiger als je er zelf naast zit.
De reden dat Leijten/de SP niet doorzet heeft maar één reden en dat is dat ze dan aan "de verkeerde kant" komen te staan. De SP is altijd mordicus tegen de EU geweest. Dit standpunt hebben zij gehandhaafd tot het moment dat de PVV opkwam die ook mordicus tegen de EU is. Vanaf die dag is de SP niet meer mordicus tegen, maar "kritisch". Vanaf die dag is de SP mijn stem ook kwijt bij de EU verkiezingen. Daarnaast is het niet "vele experts hebben gewaarschuwd, maar "zo goed als alle experts hebben gewaarschuwd". Op een enkele verdwaalde PvdA'er na, was er helemaal niemand in economenland die het project verstandig vond. Toen hun kritiek niet bleek te helpen werd overgestapt op een ander model "het Europa van de twee snelheden". Daarin leken politici aanvankelijk in mee te gaan, maar stond uiteindelijk na een paar jaar ook alweer bij het grofvuil. De Euro is het ultieme bewijs dat niet naar specialisten wordt geluisterd, maar alleen het Utopia der politici en andersoortige radicale D66'ers zal en moet worden doorgevoerd. Hoe desastreus het ook uitpakt voor de bevolking.
In deze topics missen wij toch de duiding vanaf de vloer in dezen. Basil wordt gemist en het valt te vrezen dat hij vanuit de kerkers alleen al van pure kolere niet eens meer meeleest.
Jammer dat veel kwalitatieve duiding/cq alternatieve professionele input uit de panelen word geschrapt.
Excuses naar GU, kweet, maar dit moest me toch even van mn hart.
edit, niet alleen in geldzaken-topics. Het wegblijven van mensen met professionele kennis in diverse vakgebieden in de panelen ervaar ik persoonlijk best wel als een verarming. Ben oud en grijs, dus opa murmelt wat, vroeger wandelden we door de panelen om wat te leren. Niet om uitgemaakt/uitgescholden te worden.
Basil was hier vorige week nog hoor. Ik denk dat Lale even bij hem schuilt dit weekeinde.
Helemaal waar.
@Grachus | 28-02-21 | 20:44:
Klopt, vorige week wel.
En ik gun hem Lale. En wederzijds. Uitdagingen kruiden het leven.
Vijlbrief lijdt aan hersenverweking. Er komt alleen maar debiele angstporno uit. Dit is nou echt De Grote Leugen.
Handel wordt bevorderd door het wegnemen van importbelemmeringen zoals heffingen. Voor de handel is geen euro nodig. De euro is handig om de prijsschommelingen van valuta weg te nemen. (Dat zou eventueel kunnen helpen bij handel voor lange termijn). Andere prijsverschillen blijven wel overeind. Euro Vergt o.a. consistent fiscaal systeem.
Dus, volgens jou is een wisselkoers geen belemmering if een heffing? Alleen al het verzekeren tegen wisselkoersschommelingen bij grote handelsvolumes kost het totale Nederlandse bedrijfsleven meer dan de netto EU afdracht, die bij datzelfde bedrijfsleven belast wordt, uiteindelijk.
Valuta's zijn handig om de nadelige effecten van ongelijke economieën te dempen. Een "interne" markt is niet beter dan allemaal kleine 'concurrerende marktjes' zonder de import en export belemmeringen/stimuli.
@Grachus | 28-02-21 | 20:49: heel goed.. en aangezien twee munten ook twee politieke systemen inhoudt, met dito nationale banken, is het hele probleem de definitie van ‘ongelijke economie’.. want die definitie is een politieke.. en daarmee de wisselkoers ook.
Vraag maar aan de VS en hoe zij over de yuan denken..
@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 20:47:
Daarom staat er ook: De euro is handig om de prijsschommelingen van valuta weg te nemen. (Dat zou eventueel kunnen helpen bij handel voor lange termijn).
@masahide | 28-02-21 | 21:02: daarom staat er ook ‘heel goed’
@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 21:04:
het lijkt erop dat je je eigen woorden verwart.
Je reaguurt naar mij met:
Dus, volgens jou is een wisselkoers geen belemmering if een heffing? Alleen al het verzekeren tegen wisselkoersschommelingen bij grote handelsvolumes kost het totale Nederlandse bedrijfsleven meer dan de netto EU afdracht, die bij datzelfde bedrijfsleven belast wordt, uiteindelijk.
@masahide | 28-02-21 | 21:20: Hangt ervan af welke valuta je in je handelscontract zet. Dan zet je daar de gulden ipv de lire, wat je maar beter uitkomt. En als het dan toch de lire moet zijn, dan maak je een contract dat niet langer duurt dan de voorziene termijn naar de volgende devaluatie. Bovendien hadden we voor de euro de ecu. Handig zat.
Hoe zou het eigenlijk gaan met meneer Zalm?
Hahaha.
De man die Rutte het lachen heeft geleerd.
Als Zalm nog niet veroordeeld is voor alle fraudepraktijken bij ABNAmro, roepen ze hem na de verkiezingen straks vast weer aan als formateur.
Ons-kent-ons tenslotte.
De grootste vergissing was niet de euro, maar de ontkoppeling van goud. Dat was het doodsvonnis.
De grootste vergissing was te geloven dat als je wat regels neerlegt en die 'spijkerhard' noemt, ze dan ook spijkerhard worden.
Alsof je een afspraak kunt maken 'spijkerhard' om de zwaartekracht voortaan te gaan negeren. En omdat dat zo moeilijk is het nóg spijkerharder gaan noemen.
De mensen die ons de EU in hebben gerommeld en de mensen die ons de Euro in hebben gerommeld zijn een stelletje totale imbecielen.
"Hebben we er dan helemaal niks aan gehad, we hebben er toch ook voordeel van".
Mijn reet. Het voordeel is het voordeel van de wittebroodsweken van een heroïneverslaafde, als het allemaal eerst fantastisch en lekker voelt. De wittebroodsweken van de Euro waren lang maar onmiskenbaar van dezelfde soort.
@Knufter | 28-02-21 | 20:29: Introductie van de euro:
youtu.be/5Vr2Xko8ByI?t=2285
Voor economen in surfenland wel.. maar de wereld is even een paar stappen verder inmiddels.
Ik ga noet eens uitleggen hoe achterlijk het is om je economische groei obv consumeren te gaan belemmeren door een tekort aan een grondstof dat in die eigen economie niet gevonden wordt.
Hoeveel zou goud nu waard zijn zonder die ontkoppeling?
@Grachus | 28-02-21 | 20:50: hoe veel zou een brood kosten...
@Knufter | 28-02-21 | 20:29:
Ben nog steeds blij dat ik destijds tégen de EU heb gestemd.
En die euro nooit heb vertrouwd. Vanaf dag één ben ik de euro gaan uitgeven alsof het een rijksdaalder was (ik vond alles dus 'duur'), terwijl veel anderen de euro uitgaven alsof het een gulden was.
Met name tussen invoering euro en 10 jaar daarna, heb ik zodoende wat 'vet op de botten' gekweekt en dat werpt nu zijn vruchten af.
@Wering | 28-02-21 | 21:00: toen ik 10 was kostte een raketje nog 0,50 gulden. Bij de invoering van de Euro was dat fl, 1,50 en nu kost een raketje EUR. 1,50 .. bij de ijsboer he..
dus.. nee
Gaat niks veranderen, hooguit meer Euro en meer EU
SP, D66 net of daar enig verschil in zit.
Het CDA van Omtzigt wil in de euro blijven. Fantastisch kamerlid. Maar ik wil uit die euro. Daarvoor kan ik bij JA21 terecht.
Nee hoor. Die willen hoogstens een referendum over de Euro...
"nog even, en alle klassiek liberalen gaan op de SP stemmen!"
Beste zin in het hele artikel..
Koopt allen metalen. Ik ben sinds 5 jaar een zogenaamde stacker en ik zie er zienderogen naar uit dat de hele flikkerse boel in elkaar dondert.
Gaat niet zo goed met goud op het moment.
Lithium.. over 2-5 jaar een groot tekort aan winningscapaciteit
Alsof de EU welvaart brengt. Sinds de euro is de economische groei nog maar de helft van de periode ervoor.
En dan hebben we het nog niet eens over het permanente welvaartsverlies dat Gerrit Zalm ons heeft geleverd door de gulden tien procent te goedkoop de euro in te rommelen.
Tien procent van ons bruto nationaal product. Per jaar. Ieder jaar weer.
Schulden jongen. Je moet schulden maken.
www.clo.nl/indicatoren/nl000316-neder...
Dus we waren 10% goedkoper dan de rest vd Eurolanden?
Vandaar die export explosie natuurlijk..
Ik vrees dat ik de happy few grens al te ver voorbij ben om me er echt druk over te kunnen maken, vind die euro wel prima zo. Maar met een paar ontvanglanden minder werkt het allemaal ook nog wel prima, dus daar mag van mij best eens de kaasschaaf over.
Ze kibbelen over wie het meeste aan de EU kunnen geven?
Als ik moet kiezen tussen eu en armoe dan is mijn keuze snel gemaakt ik ga dan toch echt voor armoe ,liever wat minder harde knaakjes dan een eu duim in mn nek .
Die keuze hoeft helemaal niet.
@Hemke-Valsema | 28-02-21 | 20:22: Inderdaad, een valse keuze. Bjorn gelooft eigenlijk het partijkartelverhaal over de euro, behalve dan dat hij toch uit de euro wil.
@Sitting_targets | 28-02-21 | 20:25: Exact.
Totdat blijkt dat de zorgpremie 300 euro had moeten kosten indien de zorg niet was wegbezuinigd de afgelopen 12 jaar, en we nu dan ook 3x zoveel IC capaciteit gehad
Wij sturen bakken naar italie enz hadddn we heel wat ic voor gehad denk ik zo .
En was de gulden dan zn drama ?
REAGEER OOK