achtergrond

Geenstijl

VIDEO'S. Frankrijk projecteert Hebdo-cartoons op overheidsgebouwen Montpellier en Toulouse

Frankrijk herovert voormalige Franse kolonie Frankrijk.

Want in Frankrijk spreken we Frankrijks. Was altijd al ons favoriete kruitvat natuurlijk. Netto en percentueel de grootste moslimbevolking van Europa. En tegelijkertijd de meest militant-seculiere grondwet die nog zowaar doorleefd gedragen leek en lijkt te worden door de bevolking - Fransen zijn immers meer dan nog dan Duitsers, sowieso meer dan Britten en al helemaal meer dan Nederlanders, een cultuurvolk. 

En toch zagen we de bovenstaande actie niet aankomen: Charlie Hebdo-prenten geprojecteerd op twee overheidsgebouwen in Montpellier en Toulouse. En dan de taal & toelichting van regioburgemeester Carole Delga: "Er mag geen zwakte zijn tegenover de vijanden van de democratie*,* tegenover degenen die religie gebruiken om het in een oorlogswapen te veranderen, tegenover degenen die zich, door berekening of verzaking, verenigen met degenen die het politieke doel hebben de Republiek te vernietigen."

We voelen niet helemaal in waar Macron (die begin oktober ook al vol op het anti-islamisme-orgel ging) en de Fransen het spirituele kapitaal voor deze herbronning en vechtlust vandaan halen, maar het lijkt alsof er iets aan het veranderen is daar achter de Maginotlinie. Na de breek trouwens even een klassiek stukje uit een toespraak van Ronald Reagan "A time for choosing", waarin hij de fundamentele vraag aansnijdt: waar trek je uiteindelijk de grens, en wat is de prijs als je die grens weigert te trekken? Wellicht lijkt Frankrijk het eens te worden over hun antwoord.

Toulouse

Macron on fire op Samuels begrafenis

A time for choosing

Jullie zet, Frankrijk

Jullie zet, Frankrijk

Ja hij doet en zegt het toch maar allemaal, meer doorleefd dan ooit, bovendien

Spaar ze allemaal

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.