Weekend. Lekker de Kamer mailbombarderen
Knip, plak, persbericht van de democratische vrienden
De Eerste Kamer heeft nog steeds niet besloten over CETA, het ondemocratische handelsverdrag tussen de EU en Canada. Er zijn al twee uitgebreide schriftelijke vragenrondes geweest en er is een hoorzitting gehouden met externe deskundigen. Maar de stemming is nog steeds niet ingepland.
De reden? Alles wijst erop dat de coalitiepartijen de stemming over CETA willen vertragen tot na de verkiezingen van 17 maart a.s., omdat de kans op een stem vóór dan groter lijkt. Laat dit niet gebeuren!
Mail nu de Eerste Kamer voor een spoedige stem tégen CETA!
Via bovenstaande link komt u op een actiepagina waar u – onderaan – zelf kunt kiezen naar welke partijen u mailt. Onze tip: mail vooral naar de oppositiepartijen en dan vooral naar de partijen die nog twijfelen zoals de PvdA, 50PLUS en OSF. Vooral hen moeten we nu mee zien te krijgen. Maar heeft u een band met een andere partij, dan kunt u die uiteraard ook kiezen. U kunt de standaardemail zelf aanpassen. (Noot van de redactie: Hou het een beetje netjes. Anders is het weer Schuld van GeenStijl en zo.)
De online actiepagina is van de samenwerkende organisaties tegen CETA. Dit zijn o.a. milieuorganisaties, boerenorganisaties, vakbonden en meer. Daarom staan er ook argumenten op over bijvoorbeeld milieu en sociale standaarden. Als Meer Democratie (en GeenStijl - red.) gaat het ons echter om ondermijning van de democratie. CETA geeft speciale voorrechten aan multinationals (en alleen zij!) om staten aan te klagen wanneer zij democratisch besluiten nemen die de kansen op winst van multinationals aantasten. Burgers of maatschappelijke organisaties krijgen die mogelijkheid niet.
Daarnaast haalt CETA zeggenschap weg van parlementen en burgers, en hevelt deze over naar ongekozen internationale ambtelijke werkgroepen die de reikwijdte van CETA verder kunnen uitbreiden. De democratie heeft steeds het nakijken!
In de Tweede Kamer hebben alleen de coalitiepartijen voor CETA gestemd - de hele oppositie was tegen. Maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. Ze hebben de steun van één of meerdere oppositiepartijen nodig. Alles wijst er nu op dat de coalitiepartijen de stemming over de verkiezingen heen willen tillen. Ze hopen dat ze de goedkeuring van CETA dan onderdeel kunnen maken van de coalitie-onderhandelingen en CETA zo alsnog door de Eerste Kamer krijgen. Laat de coalitiepartijen merken dat u die strategie doorziet:
Roep de Eerste Kamer op om CETA nu te verwerpen!
Meer Democratie is uiteraard niet tegen handelsverdragen. Maar CETA is een bedreiging voor de democratie. Daar gaat het ons om!
Met strijdbare groeten namens het hele team,
Niesco Dubbelboer
Arjen Nijeboer
Stichting Meer Democratie
Reaguursels
InloggenWe leveren steeds meer rechten en bevoegdheden in bij internationale organisaties en multinationals.
Werknemers en kleine bedrijven verarmen steeds meer. Onbegrijpelijk dat ons Kabinet door blijft gaan met deze uitlevering cq uitverkoop.
Onbegrijpelijk ? Hoeveel verdienen zij er niet aan denk je ?
Ja, maar socialisme teert op de welvaart van anderen!
Kapitalisme is socialisme voor de machtigste, over lijken, over grenzen.
Egypte verhoogde pas geleden het minimumloon en werd prompt juridisch aangeklaagd voor "schade", door multinationals. Dus de ISDS clausule is niet slechts een theoretisch probleem.
Australië is ook al door de tabaksindustrie aangeklaagd wegens beleid om roken af te remmen. Smerige ratten die ook op zoek zijn naar loopholes om landen onder druk te zetten of te pressen. Zie van Nederland straks de procedures inzake schaliegas. De politiek is niet naïef. Men levert ons willens en wetens uit aan de geldwolven die volstrekt geen moraal kennen of een geweten hebben.
Wat doen al de toegevoegde suikers, zouten, hormonen, antibiotica en gemodificeerde zaden qua voedsel inname op de lange termijn met mensen? Zijn daar al studies over naar buiten gebracht?
In Amercia worden rechtszaken tegen boeren gevoerd zodra er een graanhalm met gepatenteerd genetisch gemodificeerd zaad (cloning seeds) op zijn landgoed gevonden wordt, dat graankorrels overwaaien interesseert ze helemaal niets. Het gaat er enkel om boeren te frustreren met miljoenen claims, waarna ze een take it or leave it deal door de patenthouder aangeboden krijgen. In Indië speelt hetzelfde probleem, de zaadbanken zijn in handen van buitenlandse multinationals, locale boeren gaan kapot door de absurd hoge prijzen van zaaigoed. Tevens is het een vieze vuile gore egoïstische truc van de knoeiers met gemodificeerd zaaigoed welke slechts EEN MAAL vrucht draagt zodat er elk jaar opnieuw duur zaaigoed ingekocht dient te worden, dit in tegenstelling tot wat de natuur ons schonk: jaarlijkse vermeerdering van zaden (bron: Monsanto’s monopoly of seeds in India). Wie voor CETA en TTIP is, zet de deur open voor meer van dit soort praktijken, maar dan in Europa.
Zelfreflectie is pijnlijk blijkbaar.
Nu zelfs de kroonprins Dijkhof er geen vertrouwen meer in heeft, wordt duidelijk dat het VVD in de huidige vorm (recht lullen links vullen) geen bestaansrecht meer heeft. Dus het is mét FvD of aan de kant voor FvD.
CETA is de achterdeur van TTIP in moet inderdaad *gecanceled* worden.
.
Met CETA kunnen multinationals overheden gaan vervolgen over
(bijvoorbeeld) milieu maatregelen en *miljarden euro's* aan compensatie virtueel verlies opeisen. Dat is dan uw belastinggeld dus.
.
Het beslechten van geschillen hierover gaat via 'bananen' rechtbanken, die door de multinationals zelf opgezet zijn.
.
Er bestaan weinig ideeen, die *nog dommer* zijn dan dit, op deze schaal...
PS En dit speelt zich nu al af met andere verdragen, is dus geen fictie:
www.theguardian.com/business/2015/jun...
Onze boeren moeten zich aan allerlei duurzaamheidsnormen houden. In de VS en Canada kan men nog behoorlijk aan rommelen. Boeren failliet en in bijstand. Nederland importeert buitenlandse verontreinigde troep. Win - win. Naarmate er meer omzet verschuift tussen multinationals en MKB gaat de belastingafdracht verder omlaag. En betaalt Jan Modaal het gelag of wordt meer en meer het mes gezet in onze verzorgingsstaat. Win - win voor de Nederlander? Hoe dom wil je het nog hebben ?
Heb vrijdag al die mails gestuurd. Hoop dat het gaat helpen.
Heel goed, net een paar gedaan. Beter dan niets doen iig.
Typisch zo'n onderwerp waar extreemlinks en extreemrechts elkaar vinden.
Prachtige holle slogan.
Maar inhoudelijk uitleggen waarom jij vindt dat zowel democratie als rechtsstaat buitenspel gezet moeten worden, kun je niet.
Nou Kuif, ik heb je wel eens minder doorzichtig zien trollen. Zware zaterdagavond gehad?
Waar de VVD zichzelf tegenkomt? Kuifje.
@Dandruff | 11-10-20 | 13:04: dat is niet zo heel lastig. Regeringen kunnen onder druk van procedures voor schimmige arbitrage commissies nauwelijks meer beleid uitvoeren dat de belangen van de burger beschermt. De multinational die al enorm veel macht heeft ( zie ook de financiering van de verkiezingscampagnes in de VS; zie de machtige lobby in het Europees parlement) wordt geen strobreed in de weg gelegd. MKB op de fles. Nog meer macht. En deze partijen betalen veelal nergens belasting waardoor de samenleving afzakt naar armoede ( zie de VS vwb minima, modaal en infrastructuur). Waanzin !
Overigens gaat ceta onze boeren ook hard raken. Zij gebruiken immers geen chemicaliën en groeihormonen voor winstmaximalisatie of de allerlaagste prijs. Dan is een chloorkippetje of plofkip uit Canada een stuk goedkoper voor de supermarkt inkopers
Kunnen we hier braaf aan milieu eisen voldoen. Gaan onze ondernemers kapot en importeren we troep (milieu/gezondheid) van ver weg waarbij transport nieuwe vervuiling oproept. Smart !
@Huub12 | 11-10-20 | 19:07: En die troep wordt door feitelijk slaven geproduceerd.
Ik zag een broze Canadese boer die zei “In Europa willen ze onze manier van produceren kapot maken”.
Nee, we willen gewoon niet dat onze kinderen worden vergiftigd met hormonen!! In de VS komen kinderen nu al bijna 10 jaar lichamelijk te vroeg in de pubertijd door groeihormonen in voedsel. Maar onze EU ambtenaren geloven heilig in de werking van “I sue you” om onveilig voedsel te stoppen. Niets geleerd van hoe rechtszaken over tabak, asbest, etc bijna een generatie kunnen worden getraineerd.
Je zult maar kinderen hebben die in het slaafse EU worden blootgesteld aan onveilig voedsel uit Noord Amerika.
Ach, het komt de groene jongens goed uit, wellicht steunen ze dit soort onzalige plannen daarom wel. Hoe slechter vlees eropstaat, hoe meer ziektes en afwijkingen je er van krijgt, hoe makkelijker het wordt om het te verbieden over 10 jaar he? werkt ook zo met tabak, in plaats van alle hulpstoffen te verbieden die K veroorzaken en extra verslavend zijn zodat je peukie gewoon weer tabak is en verder niks, laten ze dat mooi zo en gaan roken binnen nu en 5 jaar hoogstwaarschijnlijk ook verbieden. Zo rollen ze he, rooien kijken niet op een paar lijken meer of minder om hun wil af te dwingen.
Wantrouwen. Pfff.
@van Oeffelen | 11-10-20 | 12:31:
Argumentatie. Pfff.
@van Oeffelen - nee in Canada en de VS worden dieren doorlopen ingespoten met groeihormonen om de hoogste winst te kunnen maken. Er zijn al verschillende onderzoeken gepubliceerd en documentaires over gemaakt. Die “levensstijl” willen ze behouden. Ten kosten van de gezondheid van EU burgers
@elfenstein | 11-10-20 | 12:21: Tip: neem een paar weken rust.
CETA betekent arbitragehoven waar overheden straks niks meer te vertellen hebben. Slecht plan.
Civiele zaken, hebben overheden ook niets mee te maken.
@van Oeffelen - met CETA kan ieder bedrijf uit Canada (of de VS via de Canada-route) “gemiste omzet” claimen als ze hun producten worden geweigerd, bijvoorbeeld als ze schadelijk zijn (maar dit niet onomstotelijk in een rechtszaak is aangetoond).
En wie mag die miljardenboetes voor fictieve winstderving gaan betalen? De overheid. En dat zij U en ik.
@van Oeffelen | 11-10-20 | 12:33: bij een civiele zaak is de overheid eiser of aangeklaagde. Voor een onafhankelijke rechter. Ipv een vaag tribunaal waar de multinational oververtegenwoordigd is met geheime besluitvorming.
Goed idee om met Links samen te werken voor de democratie want Links is tenslotte erg voor democratie. Hahahahahahahahahahahahahahahahaha.
Links is per definitie minder democratie. Hoe meer macht er bij de overheid ligt, hoe kleiner de inspraak vd bevolking.
Links is antidemocratisch, maar dat is CETA ook.
Soms kan het slim zijn om samen met de een de ander tegen te houden.
Een beetje zoals Churchill samen met Stalin Hitler tegenhield.
Waarom zou de kans op goedkeur na de verkiezingen groter zijn?
omdat VVD dan waarschijnlijk met een paar partijen in de coalitie komt die nu tegen CETA zijn en dan wordt het CETA verdrag gebruikt als wisselgeld door de VVD. De VVD stemt met enkele linkse punten in voor in het coalitieakkoord en de linkse partijen stemmen in de Eerste Kamer in met CETA.
@Fedde71 | 11-10-20 | 12:12: alwaar men voor vervolgt zou moeten worden, want politiek bedrijven is NIET de taak van de onverkozen eerste kamer.
Best wel een goed idee dat door dit verdrag straks bedrijven als Mosanta en IGFarben landen kunnen aanklagen in een anonieme rechtbank zonder controle. Dan wordt de rijkste 1% van de wereld nog meer miljardair. Gaaf.
Precies.
Dit dus.
We hebben in 2019 voor ruim 4 miljard geëxporteerd naar Canada, en voor ruim 2 miljard geïmporteerd. www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal...
Handel drijven kan dus gewoon, ook zonder CETA.
Er zijn op deze planeet volgens mij geen landen waar we geen enkele handel mee drijven. Mocht iemand de uitzondering op die regel weten dan hoor ik het graag.
Er is dus geen enkele reden om de democratie en de rechtsstaat af te schaffen. En zeker niet "voor meer welvaart", want zonder democratie en zonder rechtsstaat raak je juist al je welvaart kwijt. Die welvaart wordt dan namelijk verdeeld tussen corrupte bestuurslagen, juristenkantoren en multinationals die boven de democratie, en boven de wet staan.
Noord-Korea. Mag ik hopen.
Maar met zo'n verdrag breid je de handel uit. Beetje ambitie mag wel.
Iran.
@Deksmaat | 11-10-20 | 11:16:
Handel met Noord Korea is verboden, maar dat is een keuze.
Een opmerkelijke keuze omdat we wel handel drijven met andere hele foute regimes zoals Saoedi Arabië en Turkije; twee landen die bovendien actief onze veiligheid proberen te ondermijnen.
@Deksmaat | 11-10-20 | 11:16:
"Noord-Korea."
Eigenlijk best een goed voorbeeld.
De staat zelf is geprivatiseerd, Noord-Korea is eigenlijk een bedrijf met 22 miljoen werknemers die ze bezitten als slaven en die geen kant op kunnen, en 200.000 Noord-Koreaanse arbeiders die overal in de wereld werken.
Het enige doel is zoveel mogelijk geld verdienen dat naar de elite stroomt.
Een primitief soort kapitalisme.
Misschien is de CETA wel weer een stap in die richting.
Zodat de mensen die alles en dus ook ons bezitten nog meer geld kunnen maken.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 11:17:
Waaruit blijkt dan dat minder democratie = meer handel?
Dat hoop je, maar concrete cijfers heb je niet.
Bovendien, zoals ik al aangaf zal afschaffing van de democratie en de rechtsstaat voor NL als geheel slecht uitpakken, en dus ook voor de meeste Nederlanders. De vele tientallen miljarden euro's aan onzinnige schadeclaims die bedrijven ons straks stiekem op kunnen leggen gaan niet door die multinationals betaald worden. Die betalen immers nauwelijks belasting.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 11:17:
Zeker. Maar is dit verdrag wel ambitieus voor Nederland? Is dit niet juist ondermijnend?
@Rohin | 11-10-20 | 11:18:
Zelfs met Iran wordt wel degelijk handel gedreven. www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal...
Zij het inderdaad niet veel vanwege allerlei sancties.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 11:24:
Klinkklare onzin. Socialisme is het tegenovergestelde van kapitalisme.
Zoek de definities van beide woorden anders even op, als je het niet weet.
Het kapitalisme ontstond toen de macht van kerk en adel gebroken werd. In de hierdoor ontstane vrijheid bloeide ook de economische vrijheid op, en dat heet kapitalisme. Iedereen mag zijn eigen bedrijf beginnen; iedereen mag zelf weten waar hij werkt of niet wil werken; iedereen mag zelf weten waar hij zijn geld wel of niet aan uitgeeft.
Kapitalisme staat voor een kleine staat, met zo min mogelijk macht.
Socialisme wil alle vrijheden verbieden ten gunste van de partij-elite, de nieuwe kerk en adel dus. Met het verbod op elke vorm van vrijheid vervalt ook de economische vrijheid, de staat bezit alle bedrijven; de staat bepaalt waar je moet werken en wat je moet kopen. In socialistische landen werden kleuters al geselecteerd om topsporter of circusartiest te worden; compleet met bijbehorende doping.
Socialisme staat voor een gigantische en almachtige staat.
@Dandruff | 11-10-20 | 11:36:
Je mist het punt.
In Noord-Korea is geen socialisme. Dat is het hem nou net.
Het communistische experiment is mislukt in Noord-Korea, zoals al die pogingen van een heilstaat.
Kijk niet naar hoe het eruit ziet, maar wat ze doen.
Het ziet zo uit, de visuele cultuur en de retoriek is communistisch en stalinistisch. Maar als je kijkt wat ze doen, wie er geld krijgt, hoe het georganiseerd is, is het helemaal geen marxistische heilstaat.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 12:05:
Jij mist alle bestaande definities.
Socialisme = almachtige partij in brute dictatuur.
Noord Korea.= almachtige partij in brute dictatuur.
Zoek de 0 verschillen.
Noord Korea ziet er socialistisch uit zeg je, maar je moet kijken naar wat ze doen? Welnu; niet alleen de visuele cultuur en de retoriek zijn socialistisch; ook wie er geld krijgt en hoe dat georganiseerd is, is typerend voor elke marxistische heilstaat. Jij kunt geen ander socialistisch land noemen waar de partijelite *niet* de rol van kerk+adel speelt. Zelfs in NL en EU zien we reeksen netwerken van baantjesmachines waar linkse politici en actievoerders elkaar goedbetaalde fopfuncties toespelen. Precies zoals kerk en adel dat 1.000 jaar geleden deden.
@Dandruff | 11-10-20 | 12:25:
Kijk nou even verder dan je neus lang is.
De Noord-Koreaanse bevolking moet voor zichzelf zorgen en ze moeten op een feodale manier werken, met een verplichting van persoonlijke trouw, militaire bijstand en belastinginkomsten.
De huidige verschijningsvorm komt voor uit een mislukte poging er een heilstaat van te maken.
En alles is zo ingericht om een elite zo rijk mogelijk te houden, zoveel mogelijk geld stroomt naar de top.
Dat is geen Marxistische heilstaat. Dat is een bedrijf met machteloze slaven in dienst. De droom van elke psychopathische CEO aan de top van een internationaal opererend bedrijf.
En je gooit socialisme en communisme op een hoop., trouwens. Niet helemaal hetzelfde.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 12:05: "But thát wasn't real communism!". Natuurlijk is Noord-Korea wel een communistische staat. Communisme leidt per definitie tot de problemen die je in dat land ziet. Voer het hier in Nederland in en na verloop van tijd krijg je exact dezelfde praktijken. Wees nou niet zo godtvergeten naïef te denken dat dit ook maar iets met kapitalisme te maken heeft. Noord-Korea is de enige, onvermijdelijke uitkomst van een communistische heilstaat. In de Sovjet-Unie, de DDR, Cuba ging het precies zo en je ziet het nu ook in Venezuela.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 12:34:
Jij weigert alle bestaande definities te erkennen, en je verwijt mij kortzichtigheid?
Jouw beschrijving van rechten en plichten van de Noord Koreaanse bevolking komen 100% overeen met de rechten en plichten van mensen in andere socialistische heilstaten, zoals de USSR, Vietnam en Cuba.
Geen enkel kapitalistisch land lijkt hierin op Noord Korea.
En ja, de machtsstructuur van het socialisme is precies dezelfde als die in feodale systemen; niet je vaardigheden, maar je connecties bepalen de positie die je inneemt.
Ook dat is ondenkbaar in een kapitalistisch systeem; elke ondernemer wil de beste mensen op de juiste posities.
Alleen onze linkse overheden pleiten voor een systeem waarbij huidskleur, geslacht, gender en partijlidmaatschap steeds meer bepalen wie er welke functies mogen bekleden.
En inderdaad; dat is ondenkbaar in het kapitalisme, maar kenmerkend voor elk socialistisch systeem. Zo lieten ook de partijelites onder Mao, Ceauçescu en Honnecker alle mogelijke inkomsten naar de top vloeien.
Dat is socialisme, geen kapitalisme.
Nogmaals; zoek de definities op.
Kapitalisme is immers tegen een te grote en te almachtige staat.
En misschien heb je gelijk dat pakweg 10% van alle CEO's van internationale bedrijven net zo psychopathisch is als elke socialistische leider. Deze discussie gaat echter niet over personen maar over politieke systemen. In een socialistische dictatuur zal zo'n CEO meer voor elkaar krijgen dan in een kapitalistisch land met een kleine overheid. Daarom leidt kapitalisme tot welvaart, en socialisme tot hongersnood.
En ach; socialisme of communisme, marxisme of nationaal-bolsjewisme, leninisme of maoïsme; het is allemaal 1 pot nat.
De verschillen zijn vergelijkbaar met die tussen katholiek en hervormd, Syrisch orthodox en koptisch; etc. Leuk voor de kenners, maar de basis van alle christelijke stromingen is het christendom.
Blij met Dandruff hier op GS.
Ik riskeer als vleier gezien te worden. Dat moet dan maar.
@CalamityJane | 11-10-20 | 13:26:
Och, vleien is volstrekt legaal. Bedankt.
*beleefd buiginkje maakt*
Je staat voor mij met stip bovenaan.
Nu ik dit gewaagd hebt te zeggen maak ik dat ik wegkom. Wel met een haastig uitgevoerde reverence.
Voor een paar procent meer groei wil men deze ratrace naar de bodem mogelijk maken. Niet voor u maar puur om MKB kapot te maken, lonen verder omlaag te krijgen en de uitwassen uit de VS hier te kunnen introduceren
Het CDA is voor CETA.
Dat zullen de boeren niet leuk vinden.
"Canadese producten met veel lagere standaarden op het gebied van milieu, dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden."
Dat is net zoiets als kip uit de Oekraïne.
Dit wordt gewoon een herhaling van zetten zoal smet de EU. De landen verschillen teveel van elkaar. Dus kan er nooit eerlijke concurrentie zijn. Drie maal raden wie er aan onderdoor gaat.
Ik denk dat de agrarische sector en masse overstapt naar de FVD. Met dat stikstofgeneuzel en het CETA weten de boeren dat ze bij die partij helemaal niks meer te zoeken hebben.
Gaat om wat de consument, de afnemer, wil.
En wie eea mag .compenseren. De Nederlandse belastingbetaler. De multinational betaalt zelden haar fair share.
Iedereen even kijken naar WNL sneuneus Buma zit er laffe Nieman die het niet over weglopen durft te hebben.
Een uitzending voor politieke partijen waarbij nog even Omzicht vernederd werd door hem running mate te noemen.
Zie de cartoons al voor me Hugochenko met daarachter een hijgende Pieter.
Mona Keizer had wel een goed punt. Uiteindelijk betaalt de Economie wel die Zorg. Als je de economie sloopt heb je uiteindelijk ook geen volksgezondheid meer. Dan kunnen we weer tulpenbollen eten.
Waarom ze Nieman, de slechtste interviewer bij far, partijdige eigenheimer, als interviewer handhaven zal wel voor altijd een raadsel blijven.
@Uw Verzekeringsadvis | 11-10-20 | 11:34: Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Wat als de hele wereld mee komt eten ?
Hoeveel economie kun je in dit prutslandje stoppen. Wie zijn de motor van de economie? Zoveel vragen.
@CalamityJane | 11-10-20 | 11:43: Dat Nederland bijvoorbeeld tweede landbouwexporteur ter wereld is, is ontzettend knap. We zijn slechts een stip op de kaart. Dat grenst bijna aan magie.
Nehemia. Handelsgeest en arbeidsethos daar ontbreekt het de Nederlander niet aan. Politiek inzicht wel. Geheugen voor politieke zaken werkt helemaal niet. Scherpzinnigheid hopeloos.
Kan nog wel even doorgaan.
Klink ik onaardig?
Inderdaad magie Nehemia.
Niets wat het KartelKabinet aanpakt, pakt goed uit.
Niets.
En Sherry is een lul, maar wel mijn lul.
Sherry wil maar wat graag bij het Kartel horen.
Weer zo’n nutteloze oneliner.
Vraag: u bent na de verkiezingen weg naar ik meen?
Wie heeft die CETA überhaupt bedacht?
Vast niet de kleine zelfstandige in Nederland.
Iemand moet er over begonnen zijn, en dat doe je alleen als er ergens geld mee te maken is.
Follow The Lobby.
Ceta=corporatisme
@kindapaas | 11-10-20 | 11:02:
Het grote spel van de grote grote internationale geld dat overal overeen gaat waar het maar meer kan opleveren.
Tata steel is een mooi voorbeeld. Tata Nederland betaalt 2 miljard teveel voor hun staal dat ze kopen van een dochterbedrijf in Singapore.
Volslagen overbodig. Toch doen ze het. Kan alleen met een reden zijn. Tegelijk vragen ze 150 miljoen corona-steun van de Nederlandse belastingbetaler.
Zo iets ja.
Ceta en ttip zijn bedacht door zeer grote en machtige bedrijven. Verpakt in het paard van Troje. Uitwassen zijn er nu al plenty. Wij stappen in dezelfde val. Geeft ook te denken over onze politici die dit opzettelijk doen.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 11:13: fiscaal afromen om zo min mogelijk belasting te betalen.
Zijn de lange termijn effecten van Corana, economisch, al doorgerekend ten aanzien van dit voorstel? Anders moest men de stemming misschien maar even uitstellen tot, in ieder geval, na de zomer van 2021.
'De democratie' is reeds een religie. Een geloof in invloed die u niet heeft.
Mailtjes sturen om meer invloed is op zijn zachtst gezegd naïef. Wel schattig, dat wel. En weer eens wat anders dan nutteloos bidden op zondag met "peilingen".
Het maakt echter geen verschil. Dat CETA-verdrag komt er. Het is niet bedoeld om 'de democratie' te ondermijnen; het is bedoeld om de handel te kunnen sturen middels technieken van het kwaad. Oneerlijke handel om macht tussen en tegen landen uit te venten. Om legitiem (lees: "democratisch") handelsoorlog te kunnen voeren. Dat werkt de EU-ideologie in de hand, dus CETA komt er. De grootste partijen zijn al EU-adept in NL, de meeste individuele politici ook. Mailtjes sturen helpt daarom helemaal niets meer.
Ach, baadt het niet, dan schaadt het niet.
In elk geval beter dan maar op GS te ventileren dat men op de rug moet gaan liggen.
Nog beter is om met oplossingen te komen. Maar goed, ieder zijn of haar ding, in plaats van een paar knopje indrukken en wellicht iets te betekenen kiest u ervoor om in een reaguur-vakje te schrijven dat schrijven geen zin heeft...
Je kunt beter stemmen met de voeten en alle foute politici en bedrijven aan de publieke schandpaal nagelen en de keuze maken daar nooit meer voor te kiezen, zaken mee te doen of iets van te kopen. Foute bedrijven/politci? Diegene die de kleine man/vrouw, het mkb en natuur en dier uitbuiten. Wat is het verschil met dit zooitje en de maffia die de boel decennia straffeloos afperst en verkloot?
@EEnzame SchizofrEEN | 11-10-20 | 11:02: reaguren heeft meer invloed dan mailtjes sturen naar politici, daar ben ik sowieso van overtuigd. Mensen lezen om zichzelf bevestigd te zien, of juist een spiegel voorgehouden te krijgen. Of om te lachen, ook nuttig.
Het volk dient zich bewust te zijn van de eigen machteloosheid en zijn kracht te sparen. We hebben niets aan uitgebluste frusties wanneer er daadwerkelijke strijd nodig is. Schrijven heeft geen nut, nee. Lezen wel.
Doch, iets betekenen? Dan moet men toch echt iets doen.
Maar nee, we zitten allemaal achter de computer, of met de tablet, of met de telefoon. Ook u die een mailtje stuurt, een website beheert, een peiling organiseert, een grafiekje plempt.
Allemaal excuses om op de luie luxereet te blijven zitten en te zeiken op anderen.
Als mevrouw Nanninga FvD het gezag overneemt van Tsjerrie begin ik ze weer serieus te nemen. Tot Tsjerrie verdwijnt in de achterste spelonken neem ik ze niet serieus. De man had de beste kans om een fris geluid te laten horen tot ie begon te raaskallen. Wilders schreeuwt alleen maar van de zijlijn. Tijd voor iemand op rechts die ook internationaal srieus kan worden genomen en respect geniet.
Hou toch eens op over Sherry! Ik weet dat het is ingegeven door de flauwiteit hierboven, maar het begint obsessieve vormen aan te nemen.
Wilders wordt ervoor betaald te schreeuwen van de zijlijn. Regering controleren heet dat.
Wat moet hij dan? Balletdansen?
En qua respect: de mijne heeft hij hoor.
Al was die Marokkanen uitspraak lelijk.
Misschien kunt u het initiatief van De Mos en Plasman steunen? Hoe meer partijen op rechts in de kamer, hoe beter het is.
@duh! | 11-10-20 | 10:52: Sherry moet een tijd naar een ontwenningskliniek.
@Knufter | 11-10-20 | 10:53:
Er iets concreets tegenoverzetten.
Helaas wijzen Bosma en Wilders vooral naar anderen en vermijden inhoudelijke tegenspraak door niet in een programma te verschijnen met een eigen verhaal.
Serieus jammer.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 11:17:
Waarom zou een politicus zich moeten vertonen bij een omroep die hem/haar stelselmatig voor ""nazi's" uitmaakt?
Kijk eerst maar eens of er bij de NPO iemand te vinden is die bereid is om op TV objectief te blijven, al is het maar een kwartiertje per week.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 11:17:
Misschien eens een debat volgen uit de tweede kamer wat de plek is waar alles gebeurd incl. alle inhoudelijk tegenspraak. Als er iemand een eigen verhaal heeft dan zijn het Wilders en Bosma wel.?
In een tv programma verschijnen betekent steevast in een hinderlaag lopen waar niemand je uit laat spreken en er 8 linkse wolven tegenover je willen verscheuren inclusief de debatleider. Nutteloze en ergerlijke tijdverspilling.
@dijkbewaker | 11-10-20 | 11:49:
" linkse wolven tegenover je willen verscheuren "
Doe niet zo raar met je wolven en je verscheuren. Wat een dramatische onzin.
Je krijgt af en toe weerwoord, nou en.
Denk je dat Wilders en Bosma daar bang voor zijn?
Die hebben als het goed is een eigen verhaal.
Het is een keuze om daar niet te verschijnen.
En dat is gewoon zonde.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 11:55:
Iemand keer op keer als nazi-kampbeul wegzetten is iets anders dan "een weerwoord geven". Een "weerwoord" leidt niet tot een bomaanslag in Kedichem of een executie op het Media park.
Linkse mensen zeggen altijd dat laster een legitieme vorm van discussie is, net als bijvoorbeeld intimidatie en geweld. Toch snappen linkse mensen wel degelijk dat laster eigenlijk best gevaarlijk is.
Want toen Prem bij DWDD iemand van de Volkskrant voor de grap van pedofilie beschuldigde, greep Matthijs wel degelijk in. www.youtube.com/watch?v=8JzKI4vTyjw
Niet toevallig staat er een foto van Baudet bij het CETA artikel. Hij hield er een legendarische speech over want als geen ander begrijpt hij de problematiek die CETA met zich meebrengt. Over een fris geluid gesproken: Bij de Provinciale Statenverkiezingen 2019 kwam FvD uit de bus als de grootste partij van het land. De overwinning wordt algemeen toegeschreven aan de persoonlijke stijl en inzet van Baudet. En opeens kan hij er niets meer van?? De man heeft in zijn pink meer kennis van zaken dan alle kartel politici bij elkaar. Neemt niet weg dat de man van vlees en bloed is en ook wel eens een uitglijder maakt. Gelukkig maar, dan is er nog wat te verbeteren anders was hij Gods nieuwe zoon op aarde.
@kloopindeslootjijook | 11-10-20 | 11:55:
Zonde?
Zonde is droog brood eten en boter aan je kont smeren.
Het is een keuze om daar niet te verschijnen omdat het totaal nul, nul geen zin heeft. Ervaringen uit het verleden. Ik weet het niet, maar ben je 14 jaar oud of zo?
Lezen onze ministertjes überhaupt nog iets? Of gewoon maar klakkeloos tekenen wat er onder hun neus komt (nee Hugo, onder, niet in)?
Als ze dit willen opschuiven tot na de verkiezingen, dan weten ze toch zelf al dat dit niet deugt? Wat is er overgebleven van de toch aardig goede regel "bij twijfel niet doen"?
Die Stichting meer democratie moet eerst maar eens beginnen met het lezen van het verdrag, wat een onzin wordt daar gedebiteerd.
In dat verdrag?
Het lijkt erop alsof u met "daar" het verdrag bedoelt. Mijn indruk is dat u meer van de andere, sommigen zeggen de verkeerde, kant bent.
Sterk verhaal weer Klein-Zwitserland.
Kun je de betreffende passage tonen? Dan ben ik weer gerustgesteld en kan ik weer rustig uitkijken naar het 8 uur journaal.
Weet u, wanneer de meerderheid van de burgers van Nederland politiek verkeerd blijft stemmen en ook blijft slapen m.b.t. onderwerpen als dit CETA bedrag, dan halen die mails ook niets meer uit. Toch?
In principe komt het er op neer dat wanneer een burger wordt vergiftigd door een product dat onder dit CETA verdrag valt niemand dit kan aanklagen bij dat bedrijf. Ook houdt het in dat productie van eigen producten in Europa niet meer het geval zal zijn door verdringing van producten vanuit heel Amerika die via CETA worden ingevlogen.
M.a.w. grootkapitaal maakt de dienst uit, doet Nederland hiermee willens en wetens in de uitverkoop. En producten maken? Unilever produceert straks ook niet meer in Nederland, maar straks wel in Engeland en voormalige Oostbloklanden, let maar op.
Nederland moet hoe dan ook stuk omdat burgers blijven slapen en de politiek alleen aan zichzelf denkt. En Nederlanders blijven stemmen op die partijen, ook al is het hun eigen ondergang.
Diep treurig maar o zo waar.
Yep Jan. Hoe treurig.
Dom en naïef volk, en stoot zich continu aan de zelfde steen. Opzij leggen is te veel moeite!
Ik stel voor om het begrip volksvertegenwoordiger in de ban te doen en deze te vervangen door partijvertegenwoordiger. De Nederlandse democratie is een totale gotspe geworden, wat triest.
Die hele politiek zit er voor eigen carrière en doet moedwillig Nederland en Europa in de uitverkoop.
Gotspe... is die niet door PSV gekocht?
@Jan, Leiden | 11-10-20 | 10:46: in dienst van de partij en het globalisme, de burger zoekt het maar uit.
@Jan, Leiden | 11-10-20 | 10:46: en ook geniepig om dit tijdens deze corona periode even te regelen, ik kan hier geen respect voor opbrengen.
Wat erg, zoals GS beschrijft, de democratie stelt dus echt niks meer voor in deze bananenmonarchie. Gewoon de firma list en bedrog. Heeft NIKS met regeren te maken maar met staatsterror. Bah. Zum kotsen.
Ze staan een nieuwe rechtsorde toe voor de multinationals. En dat via geheim overleg en geheime documenten. Politici zouden aan hun water moeten voelen dat het niet deugt. Maar tja, ze zijn vaak lui en hebben te weinig lef om tegen de lobby van multinationals en de EU bureaucraten en hun trucjes jarenlang te vechten. Makkelijker is om te genieten van je mooie baantje in de politiek en het baantje dat je daarna kunt krijgen bij een van de grote jongens i.v.m. goed gedrag en gebrek aan vlijt.
@Graaier | 11-10-20 | 10:44:
Bilderbergjes, EU, Verenigde Nazi's. De vriendenkring van Sjors S.
Met financiële- en medische sponsoring door belangengroep CCP.
@Graaier | 11-10-20 | 10:44: Ik voel een complot aankomen.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:56: Nee hoor, geen complot. Multinationals gaan vooral voor meer omzet en dus geld. Met die drijfveer zijn ze groot geworden. Ook ten koste van natiestaten en burgers. Politici en Brussel zijn usefull idiots die dat mogelijk moeten maken. Niets complot. Eten en gegeten worden. Als Nederland en de EU ondertekenen laten ze de multinationals weer een stuk van zichzelf en haar burgers / MKB opeten.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:56:
Aan jou de taak weer dat te bagatelliseren
@Jan Passant mk2 | 11-10-20 | 11:13: Jij overdrijft alles.
TTIP 2.0, ook al stopt CETA dan komen ze wel met NUTB, ofterwijl naaiuwteringburgers
De handel met Canada is nu ong 7 mld.
Zal het met ceta zoveel beter worden?
Of is de deal vooral goed voor Canada?
en de Amerikaanse firma's. Want die doen op de achtergrond ook mee. Zij zorgen er vooral voor dat hun lage normen voor kwaliteit in CETA worden opgenomen. Vervolgens gaan zij de Canadaroute gebruiken voor hun troep.
Deal betekent vooral een uitholling van de macht van natiestaten. CETA moet daarbij een blauwdruk worden voor alle toekomstige handelsverdragen. Vooral goed voor multinationals met een component als ICS.
@Graaier | 11-10-20 | 10:46:
Zij zorgen er vooral voor dat hun lage normen voor kwaliteit...
Dat maakt het gepeupel geen flikker uit.
Zie al die cheap ass figuren die hun brakke laadsnoertjes, ontploffende telefoon-laders of afbrokkelende kinderspeeltjes bij Aliexpress bestellen. Kwaliteit is niet belangrijk, de resterende inhoud van de portemonnee des te meer.
Waar het vreten vandaan komt kan de meeste mensen ook geen bal schelen zolang er aan het eind van van de dag in 15 minuten maar wat herkenbaars op tafel staat.
@Nick_Star | 11-10-20 | 10:47: Conform agenda21 van de VN.
Doezelfnormaal... punt Nederland. Van gehoord reaguurders?
Nooit van gehoord. Overigens is er geen enkel begrip zo rekbaar als 'normaal.'
Kijk eens Leptob. Zijn geen Famke's zeg maar.
Nee, net gekeken. Ziet er leuk uit! Vooral het archief.
"Ik oordeel niet over mensen, maar dan moeten ze wel gewoon gewoon doen!"
Haha
Je mag het allemaal niet opkomend nieuw fascisme of omvolking noemen, omdat dat te precies beschrijft wat er gebeurt tijdens dit monumentale verkiezingsjaar.
20202, het jaar van titanenstrijd. De geallieerden van het globalisme; NGO's, grote multinationals (o.a. Shell en Greenpeace); klimaatbeweging; de Verenigde Nazi's, de EU; de CCP.
Samen solidair in den strijd de staatsmacht terug te grijpen in de Verenigde Staten. Intussen ook het laaghangende fruit pakkend van het reeds omgevallen EU-ropa.
Dingetje ingevuld en opgestuurd, voor wat dat nog waard is.
Corona-hoera. Met een eervolle vermelding voor de hulpknuppels van BLM en de identity-politics.
Je praat vooral tegen dovemansoren Jan Passant. Voor jou... tien trollen ook nog.
@CalamityJane | 11-10-20 | 10:47:
.. zelfs de machtigste dictators met meer dan totale statsmacht kijken continu om zich heen. Doodsbang dat de wereld net zo slecht is als zijzelf.
Tien trollen onderhouden is wel het minste ;)
Zie het intussen als een hobby. Helpt niet, lucht wel op.
Rob Jetten was en is vreselijk enthousiast over dit verdrag omdat het erg “gender” is. Wat dat ook moge betekenen.
Wen maar aan dat woke cultuurtje. Sylvana ziet er iets van cultural appropriation in en groene wappies vinden het duurzaam.
Dinges zal wel meevoelen met de kloon van Jesse Klaver, die de macht wist te grijpen in Canada.
Of was het andersom. Hoe dan ook, het zijn geen mensen maar hagedissen of dingen.
@BozePaarseMan | 11-10-20 | 10:36: daar zijn we als Nederlanders zelf bij. Als de overgrote meerderheid van Nederland de hakken in het zand zet komen ze geen meter verder. Ik vermoed dat weinigen veel ophebben met die identity beweging. Laten we vooral normaal blijven en gezond verstand gebruiken. Ipv het volgen van idioten obv fake news.
@Huub12 | 11-10-20 | 10:52: als Biden wint komt wordt identiteitspolitiek uiteindelijk de leidraad.
Omdat jongetjes door de groeihormonen ook borsten krijgen?
Sterkste man van Nederland is 60% longcapaciteit kwijt door corona. www.youtube.com/watch?v=_A8558Ncg98
Wie alleen dode bejaarden telt, ziet alleen het topje van de ijsberg.
Ik geloof dat je de laatste tijd enigszins van de leg bent mijn waarde F. Dit is bovendien Off-topic. Niets voor jou.
Ben 60% van mijn inkomen kwijt.
Wie alleen dode bejaarden telt, ziet alleen het topje van de ijsberg.
Krachtig hulpvirus, niet de gebruikelijke rotzooi wanneer je wegwerpspullen uit China bestelt.
Helpt het als je alleen maar levende bejaarden telt?
Wij zijn 60% van Nederland al kwijt door massieve import van onze cultuur haters en links facisme.
Precies Feynman, spot on. Er wordt teveel gekeken naar morbiditeit terwijl onderleggend lijden meer schade toebrengt aan mens en maatschappij.
@Blonde Nel | 11-10-20 | 10:39: fascisme
Kijk eens naar overleden mensen op leeftijd:
allecijfers.nl/nieuws/statistieken-ov...
Even naar beneden scrollen, kom je het vanzelf tegen Feynman.
Dan moet u wel echt tellen en niet alleen met een zielig filmpje komen. U kunt bijvoorbeeld longcomplicaties tellen uit voorgaande jaren. Voor 2020 lopen die statistieken nog behoorlijk achter helaas, t/m juni echter lopen we iets achter tov het jaargemiddelde van 2019, zeker geen serieuze piek dus. En heeft deze sterke man zich niet gewoon aan de regels gehouden? Ik vind het ook sneu voor hem, maar ben benieuwd of hem bijvoorbeeld een vroege HCQ behandeling is geadviseerd.
@BozePaarseMan | 11-10-20 | 10:40: Hoe kun je dat nou beweren nav een anekdotisch verhaal als dat van Feynman?
@BozePaarseMan | 11-10-20 | 10:40: Onderliggend lijden is juist een facilitator van het virus.
@BozePaarseMan | 11-10-20 | 10:40:
En hoeveel zijn dat er procentueel van het totaal? En hoe gaat het met ze na een jaar? En hoe verhoud zich dat tot andere ziekten?
Het is namelijk heel "normaal" dat mensen na een IC opname nog lang last hebben van allerlei verschijnselen.
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 10:52: Omdat ik de harde data al drie keer gequote hebt, maar dat komt niet aan ofzo. The asymptomatic patients were hospitalized for observation. Fifty-seven percent showed lung abnormalities on a CT scan, a sensitive imaging technique that produces a three-dimensional picture of the lungs. www.npr.org/sections/goatsandsoda/202...
@Feynman | 11-10-20 | 11:18: Interessant wordt om te zien of die longschade herstelt of echt blijvend is. Maar dit is natuurlijk een verontrustend effect.
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 10:52: Dit verhaal illustreert wat mij betreft de ernst vd gevolgen waar we dus rekening mee moeten houden. Gezondheidsklachten nav het virus zijn minstens zo schadelijk.
Natuurlijk zijn er ook gevallen zoals Feynman benoemd, en met alle spotlights op Covid-19 komen die incidenten uitvoerig in beeld. Echter is de prevalentie van blijvende schade onder gezonde c.q. jonge mensen gering. De economische schade onder jonge en gezonde mensen, die schade gaat nog komen in de aankomende decennia, die schade gaat aanzienlijk hoger zijn. Ook zorgt de ontwrichting van de zorgt door de paniekerige focus op Corona ook voor veel nevenschade. Hoeveel mensen sterven er onnodig door een latere diagnose van iets ernstigs? Hoeveel mensen plegen er zelfmoord door eenzaamheid of uitzichtloze schulden? Hoeveel levenswerken gaan er straks failliet? Het middel is ernstiger dan de kwaal is gebleken.
Overigens vind ik dit specifieke voorbeeld vrij zwak: 'de sterkste man van Nederland' is per definitie een abnomalie, het zou me niets verbazen als dat intensieve trainen (een vorm van chronische fysieke stress) een forse domper op je immuunsysteem vormt. Dus bij zoiemand verwacht je wel een cytokinenstorm. De eerste corona dode in Italië was destijds ook een marathon loper, extreem sporten is ongezond. Ongezonde mensen krijgen dit virus zwaarder te verduren.
We zouden moeten focussen op het verbeteren van de individuele gezondheid. Versterken van het immuunsysteem. Minder stress, voldoende rust, geen excessief gedrag, gezonde voeding, etc etc.
Mensen die daar niet aan kunnen of willen voldoen kunnen in isolatie. Of isolatie weigeren en de consequenties aanvaarden (met de vraag of die kosten dan niet voor eigen rekening zouden horen te zijn). Daarmee laat je het maatschappelijk en economisch verkeer zoveel mogelijk ongemoeid. Doordat iedereen vervolgens gezonder uit deze crisis komt leidt dat ook nog eens tot een productievere en gelukkigere samenleving.
@Joostmochtnietsweten | 11-10-20 | 11:55: 30 procent van de Covid-patienten houdt daar nog wel een tijdje last van. Bij zware griep -zoals in 2017-2018 -ligt dat beneden de 10 procent.
@BozePaarseMan | 11-10-20 | 10:40: bedoel je niet "mortaliteit"?
Geloof niet dat ik mijn kostbare tijd ga verkwanselen aan een kansloze mail. Evengoed iedereen succes gewenst.
Nu word ik wel nieuwsgierig naar uw uurloon... De tijd die u heeft gespendeerd met het typen van uw reaguursel zal u dan ook al een lieve duit gekost hebben.
Ofwel, ga alstublieft ergens anders trollen. Het gaat om drie seconden een knopje indrukken. Als dát uw argument is het niet te doen... TT.
Een handelsverdrag met Canada is altijd goed voor Nederland.
Zou het ? Ook als daar in staat dat Canada het voor het zeggen heeft ? CETA gaat automagisch vergelijkbaar werken voor onze handelsrelaties met de VS.
Die was er al. verDomme.
Jullie reageren op een vervelende trol zonder leven .
Wie is Nederland ? Hoofdzakelijk grote multinationals waarbij veel MKB ondernemers en boeren het loodje leggen. Werkgelegenheid? Niet belasting betalende multinationals ! Afwezigheid van het trickle down effect !
Kortom sprookjes !
@Nichtsneues | 11-10-20 | 10:19: Internationale handel zorgt per definitie voor grotere welvaart. Daar zijn echt boeken over volgeschreven. Ik snap die -linkse- weerstand tegen handelverdragen niet. Protectionisme leidt altijd tot een kleinere taart die verdeeld kan worden.
@Huub12 | 11-10-20 | 10:24: Hoeveel multinationals telt Nederland? En concurrentie is goed voor de consument, die heeft dan wat te kiezen.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:28:
CETA gaat over de bescherming van bedrijven. De consument, die ook gewoon burger is van een land, is er niet bij gebaat.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:28: Klopt. Ik prijs me gelukkig dat ik bij het volgooien van m'n tank toch nog altijd de keuze heb tussen Shell en Shell.
Er gaat maar weinig boven een oligopolie. Monopolie natuurlijk, dan hoef je niet elke keer te overleggen met 5 anderen. Scheelt een hoop gedoe, tijd is geld etc.
Zie alleen maar plussen.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:26: de taart moge groter worden. De aantallen die hem opeten kleiner en kleiner. Dat zijn ook partijen die anderen weinig gunnen en niets willen delen. Trade kan voorts prima op de huidige wijze.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:28: Net als in de zorg zeker.
Een stipulatie aangaande kuifjes in ons uitleveringsverdrag met Canada ook. De hectares bagger mogen mee.. Keener:-D
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 10:32: onder een steen geleefd de afgelopen decennia ? Alleen maar Plussen ? tot dat je zelf aan de verkeerde kant van de streep staat en inkomen en arbeidsvoorwaarden verder en verder achteruit hollen. Of de staatskas steeds leger wordt doordat al die fijne grote bedrijven niet/zeer beperkt afrekenen. Kun je de verzorgingsstaat opdoeken. Winner takes all leaving nothing.
Klopt! Goed voor de Nederlandse handel! Niet zo goed voor de Nederlandse democratie. Maar wie heeft dat nodig?
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:28: Man man ik heb ze dom meegemaakt maar jij slaat alles. Multinationals hebben het nu al voor het zeggen in de EU. Ze maken kleine ondernemers kapot en jij wilt dat versterken? Je hebt geen idee waar je het over hebt en bent duidelijk geen man die uit ervaring spreekt. Je zal wel beleidsmedewerker bij Shell zijn?
@Huub12 | 11-10-20 | 10:39: Ja, woon in Drenthe onder een nog niet blootgelegd hunebed. Af en toe ga ik naar buiten voor wat eten en drinken en zoek ik naar gratis wifi.
Ben dus veel in de buitenlucht, kan ik je van harte aanraden.
@Zeisss | 11-10-20 | 10:42: Ze betalen te weinig winstbelasting, maar verder zorgen ze voor werkgelegenheid en voor innovatie. Je moet je handen dichtknijpen met dat soort bedrijven binnen je grenzen.
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 10:50: Nou is Drenthe ook een erg mooie provincie.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:26: Kun je eens ingaan op het argument dat het geschillenbeslechtingssysteem onze democratie ondergraaft?
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:52: Ik citeer er even op los; “Ze betalen weinig winstbelasting maar zorgen voor werkgelegenheid...” “handelsverdragen zorgen voor welvaart”... Hoe kan jij zo anti Trump zijn? Of zijn de Breezers zwaar gevallen gisterenavond?
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:52: De meeste NL-multinationals zijn hier alleen maar gevestigd omwille van een gunstig fiscaal regime. Het leeuwendeel van hun omzet en winst wordt buitengaats behaald. Dat is zelfs zo voor een Appie, let alone Shell, Unilever etc.
Leuke uithangborden, maar verder? Ze betalen idd winstbelasting, laag tarief, in het buitenland. In NL wordt, bv. door Shell, praktisch niets betaald.
Ik vind het allemaal Grote Mooi - ja toch, elk bedrijf streeft naar winstmaximalisatie en dan is het nogal onbenullig als je je activiteiten beperkt tot een land als NL met relatief torenhoge belastingen.
Dat gaat ook nooit anders worden, ligt niet in de aard van bedrijven en zeker niet bij de zeer groten.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 10:26: Maar daar zijn handelsverdragen niet voor nodig en zeker geen verdragen van vele honderden pagina’s. Een paar A4-tjes volstaan waarin enkele uitzonderingen opgesomd worden volstaan. Die grote omvang is eerder een teken van het tegendeel: een steeds grotere overheidbemoeienis met de economie.
@maakjepunt | 11-10-20 | 10:59: Trump is voor protectionisme.
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 11:01: Philips, ASML, Unilever, AKZO, Ahold, DSM, Heineken, KPN, ING, ABN en Shell zijn voorbeelden van multinationals met een Nederlandse achtergrond.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 11:24: Je hebt niet helemaal goed opgelet. Trump is door de Democraten, NYT & CNN verweten geen vrede met andere landen te sluiten maar ‘slechts’ handelsverdragen.
Protectionisme als basis met handelsverdragen erboven op. Lijkt mij ook iets zorgvuldiger en overzichtelijker.
@maakjepunt | 11-10-20 | 11:29: Wat betekent America first ook al weer? Trump breekt met de aloude Republikeinse standpunten betreffende handelsverdragen.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-10-20 | 12:46: America First niet America Only.
Wat heeft het verbreken van oudere Republikeinse standpunten hiermee te maken? Trump is als independent begonnen.
De eerlijke economie ? Win - win ?
De blauwdruk is "Winner takes all" en laat geen kruimels achter. The winner is in elk geval niet de werknemer, het MKB, het milieu. Dat heeft het verleden al laten zien. Trap maw niet in de verkooppraatje.
Zeggen wat mensen moeten doen, onder het mom van meer democratie.
Heb je er ook wat aan als je hersenschade hebt opgelopen?
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 10:19: dr. Patrick kan alles. Wordt ook bondscoach na De Boer. Winnen we weer eens.
Een nick met Elisabeth en u had erectie problemen? Als u een huis was werd u onbewoonbaar verklaard.
@Ichneumonidae | 11-10-20 | 10:19: zijn denken van wel. wedden dat je contact met hem kunt opnemen en het zelf kunt ontdekken
@Elisabethiio | 11-10-20 | 10:28: Dankjewel. Mss maar een klein dingetje, maar ik ben m'n zoekfunctie kwijt, weet niet meer waar m'n email ligt of hoe ik m'n telefoon moet opstarten.
Dus ja, hoe benader ik de Grote Tovenaar? Leest hij mee op GS, dat je weet?
Alvast bedankt voor je reactie. Jij helpt mensen, iets wat je hier maar weinig ziet. Mensen klagen wel, maar oudjes helpen oversteken ho maar, goed, ik dwaal af.
Ja, maar als dat verdrag niet doorgaat moet Pechtold misschien zijn penthouse teruggeven! Willen we de man dat wel aandoen?
De Vreemde Uitverkoop Van Europa.
Linkse vriend is dat Wilders. Ze zitten zelf ook een beetje op de linker flank van het Nationaal socialisme.
Wilders is liberaal sociaal.
Starre mensen weten niet hoe dat werkt. Vooral niet als het door je God verboden is zelfstandig te denken.
Fraaie godwin, Gaaaaaaaap.
Jij bent niet te kanen met die ongepaste opmerkingen.
@CalamityJane | 11-10-20 | 10:08: Wilders is een halve communist.
Communisme kan werken op papier Kuifje. De mens kan niks behalve destructie nastreven. Dat is zelfs ondanks door sommigen goed bedoeld, altijd weer opnieuw de uitkomst. Zo heb ik zelf nooit een partij aangehangen. Weelde corrumpeert altijd.
Het is nu ook te laat om de corruptie/wanbestuur veroorzaakt door teveel macht plus daarbij gebrek aan ruggegraat door de laatste kartels gepleegd nog te corrigeren.
Het foute communisme van het heden (de mens en macht Kuifje) zit al te ver tegen dictatorschap aan.
Mij maakt het niet uit. Verbaas me enkel nog over de domheid van de doorsnee mens. Boeiend zelfs als het niet treurig zou zijn. Ik ken lieve hoogst fatsoenlijke mensen qua ontwikkeling niet dom en toch hechten ze nog alle geloof aan de NOS. Zij worden geofferd ook.
De coalitie wil zolang mogelijk wachten omdat het demos verandert.
Ik deel de mening van mijn partij FvD.
Vooral veel geloof en begrip voor onze volkvertegenwoordigers en onze Monarch.
Meer democratie? Mensen die dat roepen zijn doorgaans niet zo democratisch. Vraag het de Romanovs. Oh nee, wacht...
Gaan we dan ook Ceta Bever boycotten?
Ja. En de plaats Beveren ook.
Nou zit ik zelf niet in een klimaatpsychose. Maar ik kan mij zelf ook wel bedenken dat enorm veel extra goederen gaan vervoeren tussen Canada en Europa, compleet overbodige extra CO2 oplevert. Maar dat geldt ook voor kip uit Oekraïne. De wereld zit raar in mekaar. Wie is er eigenlijk de baas? Die moet dat toch ook snappen?
Ik kan niet meer op GeenStijl want een cookieblocker zegt dat ik cookies block en blokkeert het scherm. Ik ben 70 jaar (over een paar maanden) ik weet niet wat ik moet doen. Ik snap er niets van. Als ik Adblock helemaal uit zet is het niet genoeg. Ik gebruik Opera. Niets doet het dan. Ik doe af en toe een losse donatie aan GeenStijl, ik heb niet genoeg om elke maand wat te geven voor premium abonnement. Ik wordt gekort op mijn AOW want ik heb vroeger in Suriname gewoond toen het nog een Nederlandse kolonie was. (Fa libi de, kong gi wan tori, bakka jari, maï nga pitjil wôh).
Als dat cookie blokkeerscherm van GeenStijl niet weggaat kan ik niet meer op GeenStijl. Ik kan het dan niet eens meer lezen, zo erg is de blokkade. Wanneer houdt die op?
Is het wel de juiste weg om van de privegegevens van mensen een geldverdienmodel te maken als de mensen op grond van de AVG privacy wet hun gegevens niet willen afstaan aan een heleboel meest vreemde bedrijven? Kunnen jullie niet andere financiële bronnen aanboren? Je hoeft toch niet persé het rijkste bedrijf van Nederland te worden met cookies verhandelen?
Cookies accepteren en klaar. Het is dom gedoe dat cookie geleuter maar accepteer het en je bent er vanaf en kunt verder.
Ja, vorder 'ns wat van Dominique Weensie
Ik heb er niet zoveel verstand van maar hoe kunt U dit reaguursel plaatsen terwijl U niet op GS kunt?
Ik merk dat dat bij de afgedankte iPhone 4s van mijn zoon ook gebeurt. Je krijgt een cookie popup je kunt soms accepteren en dan blijft hij hangen. Dus of een nieuwere telefoon aanschaffen of de developers van geen stijl er even naar laten kijken. Want alle andere nieuws sites hebben hier geen last van.
@Leptob | 11-10-20 | 10:08:
Ik heb op de smartphone van m'n zoon getypt.
@Urbanus_2.0 | 11-10-20 | 10:18 |
Ik heb een LG met Android 8.0. Het blokkeren is pas sinds gisteren. Je kan helemaal niets!
Ik voel met u mee
@DitjaarkrijgikAOW | 11-10-20 | 10:24: Ik merk dat het op die iPhone 4 al heel lang niet kan. En ik weet dat hij niet meer ondersteund word maar een simpele nieuws site bekijken moet hij nog prima aankunnen. Dus het is echt een probleem in de cookie pagina.
ik wil best uw GS abonnement de komende 10 jaar aftikken. Is dat een oplossing? Redactie, mail me maar hoe we dit kunnen regelen.
Ik gebruik de Brave browser.
Ook eens gehad. Te agressieve adblocker die als soort proxy server optreedt. Cookiescherm van GS blijft dan hangen. Betreffende adblocker helemaal verwijderen hielp.
@Earl_of_Doncaster | 11-10-20 | 10:45: Ik gebruik Firefox en heb nergens last van.
@snars | 11-10-20 | 10:43: Wat een geweldig lief aanbod.
@snars | 11-10-20 | 10:43:
Er zou een solidariteit-fons opgezet kunnen worden voor reaguurders die het wat minder hebben. Of is dat te links?
Wel het verdrag van Marrakesh tekenen en niet het CETA verdrag "want dan krijgen we ongewenste invloeden van "buiten"? Serieus?
Het verdrag... Tegen Voortplanting... binnenkort te tekenen voor de oorspronkelijke bewoners van Europa zit er aan te komen ben ik bang.
Maakt het iets uit? Er is nu eenmaal besloten dat de enige manier om welvaart te verhogen is, om alle macht uit handen te geven aan grote bedrijven. Zie ook de (geen) belastingoorlog die westerse landen met elkaar voeren, of de manier waarop alle welvaartstoename in de vorm van cash op de balansen van bedrijven is beland, waarbij werknemers die uitsluitend terugvinden in de vorm van abonnement-achtige constructies zonder echt eigenaarschap (lease auto's, zorgverzekeringen).
Er is nu eenmaal (ergens na de tweede wereldoorlog) besloten dat Jan Lul gewoon niet met geld kan omgaan, en dit is gewoon een van de onvermijdelijke resultaten.
Dit begrijp ik niet. De eerstvolgende provinciale verkiezingen zijn in 2023 en die zijn bepalend voor de zetelverdeling van de Eerste Kamer. Als je de twijfelaars ziet, zie ik in de coalitieonderhandelingen die hun CETA standpunt niet wijzigen. Sterker nog, ik zie die onderhandelingen er in dat geval op stuk lopen.
De drie voorstemmers zouden dan hun ziel bijna letterlijk al verkocht moeten hebben, willen ze hier een halszaak van maken. Plus dat de geloofwaardigheid van de Eerste Kamer dan definitief ten einde is, want die hoort onafhankelijk (voor zover mogelijk) te opereren.
Waarbij de EU factor overigens helemaal de ver-van-mijn-bed show is. Maar, nogmaals, de timing van dit verder lovenswaardige initiatief?
CETA was het laatste onderwerp waarover ik Baudet echt scherp vond. Hopelijk kan hij zich in de toekomst in een grotere FvD fractie zich op dit soort onderwerpen toeleggen en de rest van de onderwerpen overlaten aan mensen die meer ervan afweten
Op een grotere FvD fractie zult u naar alle waarschijnlijkheid nog wel even moeten wachten.
Ik denk dat binnen de huidige strategie FVD gaat voor een handjevol trouwe slippendragers dan ipv een rechtse middenpartij.
@Diotima | 11-10-20 | 10:06: Helaas, dit komt voornamelijk door Baudet die op een aantal onderwerpen en in zn communicatie compleet is doorgeslagen.
@Diotima | 11-10-20 | 10:06: Ik denk het niet. Hier speelt hetzelfde als vroeger bij de partij DS'70. Werd op alle mogelijke manieren zwart gemaakt, omdat ze kiezers van de PvdA aantrokken, al was dat toen nog niets vergeleken bij hoe ze het nu doen. Ik werd destijds door medestudenten gewaarschuwd om toch vooral niet op die fascistische partij te stemmen. Ik was me van geen kwaad bewust en deed dat wel, omdat ik hun standpunten steunde. Het bashen had echter wel een enorme invloed en het was gauw met die partij gedaan. Jaren later werd er vol lof over hun gedachtengoed gesproken. Zo gaat het ook met het FvD. Men gaat de anti-propaganda geloven. Het is ook gemakkelijk scoren bij een partij in opkomst, die nog last heeft van kinderziekten.
@Diotima | 11-10-20 | 10:06: Nee, het gaat zo worden als PVDA/SP als Geert weer iets stoms zegt (ik ben PVV stemmer) stapt iedereen over naar FVD en vice versa. Dat is goed want dat betekend dat deze stemmers nooit meer terug komen bij de gevestigde partijen.
Binnen de EU hebben we al iets soortgelijks met de verplichte internationale aanbesteding.
En zo zijn we aan de Fyra gekomen.
Dit lijkt een beetje na te ijlen op de inzichten: de nadelen van globalisatie zijn ondertussen overduidelijk. De voordelen ook. Dus een genuanceerde afweging tussen handelsbelangen, voedselveiligheid en strategische/tactische belangen zou op zijn plaats zijn hier.
Leg het gewoon goed uit beste politiek. En laat je niet verleiden door alle ketelmuziek op links en rechts over oligarchen, de illuminatie en multinationals. Zodra de politiek bang is voor haar electoraat ben je feitelijk onbestuurbaar geworden als land. Ja, CETA is vast een ingewikkelde overeenkomst en nee, de burger is niet zo dom als jullie denken.
Maak het niet mooier dan het is en verberg niet de nadelen. Maar ga ook niet mee in alle complotfantasieën over de Bilderberg groep o.l.v. Princes Beatrix, oké?
Boer Koekoek schijnt ook tegen te zijn!
Als grote namen als Stiglitz en Chomsky zeggen dat het geen handelsverdrag is maar een verdrag om grote bedrijven te beschermen ten koste van democratie, mens en milieu, dan begrijp ik niet waarom politici hier nog aan wensdenken doen dat CETA goed is. neoliberale fossielen.
Neoliberalistisch zou ik het voorliggende stuk niet noemen, eerder technocratisch.
Omdat die politici die dit er doorheen drukken of er aan meewerken gewoon dom en/of klootzak zijn.
En wij maar betalen voor al deze ongein; het democratisch theater en de multinationals. Ongehoord en helemaal niets te zeggen, ze doen niets voor ons behalve de rekening aan ons door te schuiven; zowel de maatschappelijke als de financiële (af)rekening. Slavernij 2.0
Chomsky is helemaal geen econoom.
Kudt linkjes. Overal ww invoeren, Twitter werkt niet, etc.
De vos rukt op in Nederland. De sluwe variant daarvan komt vooral in Den Haag voor. Stem ze weg!
En dat trekt weer aasgieren aan.
Er zit vast een gedachte achter het idee om multinationals de mogelijkheid te geven staten aan te klagen als zij winst zouden mislopen. Wat is die gedachte? Waarom staat dit erin?
Corporate States. Daar gaan we naar toe.
Lobby, Lobby, Lobby.
@Phantomas | 11-10-20 | 09:37: Maar zijn die politici dan echt zo achterlijk dat ze niet inzien dat ze zichzelf en de partijgenoten aan de kant zetten op deze manier?
Of is dat ook gewoon de bedoeling?
@Peerkeoud | 11-10-20 | 10:16: iets met persoonlijke reciprociteit (nu of in de toekomst)
OSF ???
'Wat is OSF?
De OSF is een platform van onafhankelijke provinciale partijen. De leden behouden hun eigen identiteit. Binnen het platform wordt samengewerkt en leert men van elkaar. Er zijn natuurlijk verschillen tussen de partijen, maar ook veel overeenkomsten.
De provinciale partijen op hun beurt werken ook als platform in hun provincie, waarbij de eigen identiteit van de lokale en regionale partijen voorop staat.'
Ik wist het ook niet.
Onafhankelijke Senaats Fractie. Een samenwerking van lokale en regionale partijen, want samen hebben die genoeg stemmen voor een (of meerdere) zetels in de Senaat.
@SkepticalRealist | 11-10-20 | 09:58: Dus via een achterdeurtje in de senaat kunnen stemmen? Dood eng dit.
Maar goed. Dat we belazerd worden wisten we al.
Met alle respect en waardering voor deze actie van Niesco en Arjen: dat CETA-gebeuren gaat er onherroepelijk komen. Bewijsstuk A: het associatieverdrag plus inlegvel met Oekraïne. Zelfs een royale meerderheid van stemmen tegen zette daar geen zoden aan de dijk. Toen was 'opkomst' één van de mazen in het net, nu komt men ongetwijfeld weer een ander zwatelargument.
Nog effectiever dan hun zwatelargument is jouw defaitisme.
Is GS de plek waar je stoom afblaast, kankert en moppert en dan het hoofd in de schoot legt, en maar weer over gaat tot de orde van de dag?
Nou nou, ik herken de typering van Mickey niet hoor ST. Als het stortregent kun je moeilijk doen alsof het stralend weer is immers.
@Sitting_targets | 11-10-20 | 09:32:
ST, 'het leven' (ik zet voor het gemak maar even breed in) is soms een gevecht op vele fronten tegelijk. Je kunt niet elke slag winnen, dus zet je energie verstandig in. Gelukkig zijn we met velen. ;-)
@NeedIsaymore? | 11-10-20 | 09:39:
Dankjewel!
@NeedIsaymore? | 11-10-20 | 09:39: Typisch, de analogie met het weer, een natuurfenomeen waar de mens geen controle over heeft. Zo moeten we CETA dus zien? Laat het maar gewoon over je heen komen.
We kunnen en zullen er tegenin gaan en als het toch doorgaat is het een van de eerste dingen die eraan gaan zodra de kans zich voordoet. Het vertrouwen in de politiek is al minimaal, terecht overigens, en dit maakt het niet beter.
ST. Reaguurders zijn sterk verdeeld. Alles lijkt geoorloofd elkaar af te vallen op een vervelende manier. Trollen die om het hardst hun mening uitrollen krijgen zelfs ruim baan. Heb daar tegenover teveel redelijke reas zien verdwijnen. Zij die er nog wel zijn verzuipen in de kots hier uitgerold. In plaats van dat ze wat meer respons krijgen van anderen hier. Bijvoorbeeld een D.
De moed verliezen is zo erg niet , kunt prima in gelatenheid leven, behalve als als je kinderen hebt die je graag een redelijke toekomst gunt.
Moedmoet.
@CalamityJane | 11-10-20 | 10:27: Als men blijft geloven, kan de zwaarste steen niet zinken.
I’m with you, I will fight for you and I will win for you. Make reaguurders great again!
Maar goed, ik heb dan ook inderdaad kinderen.
Sitting. Hoe maak je Reas weer groot?
Iedereen schreewt hier elkaar voorbjj en de beleefde, goed doordachte parels worden voorbij gekeken of goedkoop afgeserveerd door hen voor wie afzeiken het grootste goed is. Verbaas me dat ze de moed niet verliezen.
Ik heb de luxe in gelatenheid te kunnen leven. Wel kinderen, volwassen al en hebben bewust gekozen voor géén kinderen. Ik ben hier niet alleen voor mezelf maar welke kant het ook uitrolt, het zal mij niet zo raken. Maar bij een beroep oproep... ik doe wel mee. Steun je van harte.
Nou waaroh bennuh de boeren dan oja stikstof stikstof dat was wat.
Maar mooi samen met de burgers tegen Ceta??
Boeren&burgers samen maken een vuist anders Pechtold zijn sugardaddy krijgt dus zijn zin.
Ja maar als CETA niet door gaat dan moet Pechtold zijn gratis appartement weer teruggeven aan Canada. Moet ie zelf weer ergens anders een neuqhol kopen.
Dat is helemaal niet zo.
@AntiZanicz | 11-10-20 | 09:52:
Dat is wél zo, bonkers bonespurprutsertje.
@AntiZanicz | 11-10-20 | 09:52: Hai Alexander!
Niet meer dan logisch dat het parlement buitenspel staat bij conflicten tussen staat A en ondernemingen van staat B. Anders zou (het parlement van) A bijvoorbeeld kunnen besluiten om de investeringen van B te nationaliseren.
Gezien de opstelling van Groenlinks in bijvoorbeeld de straftax op het verhuizen van het hoofdkantoor van Unilever, is dat een meer dan denkbeeldig scenario. Ik teken dus niet.
Juist!
Als dit je enige argument is op een besluit dat onze markt open zet voor Canada, nou dan zal het wel heel zwaar wegen, de verhuizing van een hoofdkantoor.
Dat C en Peta alle mkbers in Europa buitenspel zet, telt voor niets?
Als staat A "klimaatmaatregelen" zou invoeren die bepaalde producten raakt of de productie daarvan en staat B doet dat niet, dan krijg je of oneerlijke concurrentie, of invoerbeperkingen, of staat A en B moeten hun klimaatbeleid nauw gaan afstemmen. In het laatste geval krijgen burgers dus te maken met beleid uit de andere staat.
U bent ook tegen industriepolitiek, neem ik aan. Jammer dat andere landen het wel doen.
Nogal een straw man argument, nationalisatie, in ieder geval een heel extreem geval. Wel eens gedacht aan wat voor gevolgen nationalisatie heeft? Welke international wil nog investeren in dat land?
Met CETA loopt de staat bij zo'n beetje elke nieuwe wet kans dat die aangevochten wordt door een international. Je verliest als land, als democratie de controle over je eigen land.
@Dikke_Tammo | 11-10-20 | 09:22:
Dat is helemaal waar. Het verdrag zou hierin moeten voorzien. Maar als door bijvoorbeeld een klimaatmaatregel in A de onderneming van B grote schade leidt, moet die onderneming schadeloos gesteld worden. En dat kan heel duur worden. Dat is de reden dat het parlement van A geen invloed mag hebben op die schadeloosstelling en dat dus overgelaten moet worden aan een onafhankelijke partij.
@langelat | 11-10-20 | 09:30: Dikastocratie.
@langelat | 11-10-20 | 09:30:
Dat is dan een forse (financiële) drempel voor democratisch tot stand gekomen beleid. Daarnaast; wie betaalt uiteindelijk die schadeloosstelling? Juist.
@Sitting_targets | 11-10-20 | 09:27:
Inderdaad zou nationalisatie grote reputatieschade hebben. Maar boeit Groenlinks dat wat? En ja, je verliest democratische controle over dit soort besluiten; en dat is nou juist de bedoeling van deze regeling. Staat A mag geen zeggenschap hebben over investeringen van B.
Overigens is dat een heel gebruikelijke regeling. Waarom denk je dat grote ondernemingen het aandurven om miljarden-projecten aan te gaan in landen als Rusland en Columbia? Dat is omdat die ook gebonden zijn aan soortgelijke bepalingen.
@langelat | 11-10-20 | 09:30:
Voor een product van een ander continent?
Dan stel ik ook een Chinese PETA voor.
Als we dan kwik verbieden, beschadigen we een bedrijf in een continent, dat hele andere opvattingen heeft over veiligheid van producten.
@Dikke_Tammo | 11-10-20 | 09:36:
"Wie betaalt uiteindelijk de schadeloosstelling?" Precies. Een goeie reden dus om geen ondoordachte besluiten te nemen. Wedervraag: wie lijdt die schade als er geen vergoeding tegenover staat?
@langelat | 11-10-20 | 09:37:
Een op een bepalingen, ja.
Een op een afhankelijkheid vaak ook.
Zo veel landen willen niet handelen met Rusland en Colombia, die hebben elkaar hard nodig.
Ik weet niet in welke denkstal jij zit, maar je lijkt pro-europa te denken en een berg hoopvol wensdenken te bezitten.
@langelat | 11-10-20 | 09:41:
De fabrikant van een door ons schadelijk geacht product, lijdt die schade dan.
Zoals het hoort.
Doen we lokaal ook; de stint.
Overigens werkt dit ook de andere kant op. Als het Nederlandse volk in al haar wijsheid stemt voor een kabinet Wilders - klimaatwaanzin - Baudet, dan zou het wel eens heel erg kostbaar kunnen worden om beleidswijzigingen door te voeren.
Het is een nieuwe EU, maar dan zonder nepparlement en zonder Timmermans (mag ik hopen!).
@Sitting_targets | 11-10-20 | 09:34:
"Dikastocratie". Klopt. Hier stuit de democratie van land A (terecht) op zijn beperkingen. Net zoals in een nette rechtsstaat de democratie begrensd wordt door de Grondwet.
@langelat | 11-10-20 | 09:37: Heeft Groenlinks 76 zetels in de Tweede Kamer? Als ik jouw tegel lees, zou ik het haast denken.
Als een multinational in ons land investeert, dan moet die multinational maar vertrouwen hebben in ons land. Dat Nederland niet zomaar even bedrijven nationaliseert. Nederland heeft een fatsoenlijke reputatie, business friendly, kapitalistisch. Nederland houdt altijd al rekening met de belangen van multinationals. Als je dat niet doet, dan verlies je je reputatie, en daarmee uiteindelijk verlies je investeringen. Nederland is dus vooral slim en verstandig.
Er is dus in het geval van Nederland geen goede reden om multinationals rechten te geven om wetten aan te vechten die winsten zouden kunnen bedreigen. Er zijn wel goede redenen om multinationals die rechten niet te geven. Er kan misbruik van worden gemaakt, en dat zal dan ook worden gedaan. Multinationals zullen onredelijke zaken beginnen, niet alleen om winstgevendheid te behouden, maar vooral om winstgevendheid te vergroten.
INderdaad. Het is al ongewenst genoeg dat een amerikaanse jury over buitenlandse bedrijven als Samsung mag beslissen terwijl de eiser dan een Amerikaans bedrijf als aplle is.
@Dikke_Tammo | 11-10-20 | 09:45:
Ja, inderdaad. Zo'n beleidswijziging kan dan duur worden. In het binnenland kun je dat parlementair beslissen. Binnen Europa wordt het al een lastiger verhaal omdat de democratie "niet best functioneert" (denk maar aan de puls-vissers) en internationaal is er niks geregeld voor de bescherming van de investeerders. Dus àls je al een verdrag sluit, moet je die schadeloosstelling daarin regelen en wel onafhankelijk van de partij die die pot geld moet ophoesten. Dus ja, beleidswijzigingen die geld kosten moet je pas nemen als je dat meegewogen hebt. Dus wees voorzichtig met je klimaatplannen, dierenbescherming, belastingverdragen en nog veel meer. Sluit dan geen verdrag als je in je eigen tuintje de baas wilt blijven.
@Sitting_targets | 11-10-20 | 09:51:
"Nederland houdt altijd al rekening met de belangen van multinationals. Als je dat niet doet, dan verlies je je reputatie, en daarmee uiteindelijk verlies je investeringen. Nederland is dus vooral slim en verstandig."
In coalitie-stress kan dat snel anders worden. En wat dacht je van druk vanuit de EU. Welke gek heeft dan die stikstof-onzin tot wet laten verklaren?
Eén en ander geldt ook andersom: stel Shell legt een dure pijplijn / raffinaarderij in Canada; met alle vergunningen en al. En de dag erop besluit het Canadese parlement dat dit schade toebrengt aan de natuur. Vind je dat het Canadese parlement dan de instantie mag zijn die over de schadeloosstelling mag beslissen? Zeg niet te snel 'ja': stel dat de Canadese concurrent ook geen vergoeding krijgt, of juist wel compensatie krijgt (lagere Vennootschapsbelasting bijvoorbeeld).
Die geschillen worden normaal door de onafhankelijke rechter beslist. Niet op de schimmige niet transparante wijze van CETA of TTIP. Nergens voor nodig.
@Huub12 | 11-10-20 | 10:06: "Die geschillen worden normaal door de onafhankelijke rechter beslist." Nee, die geschillen worden aan de (nationale) wet getoetst. En dat is nou net het punt. Als internationale investeerder wil je daar niet afhankelijk zijn, maar leg je die bevoegdheid bij een instantie die los staat van die nationale staat.
@langelat | 11-10-20 | 10:09: Denk je niet dat zo'n systeem gaat leiden naar een verdienmodel voor bedrijven, met bijbehorende bonussen voor de (freelance)medewerker die het meest uit een land weet te persen?
@langelat | 11-10-20 | 10:03: "In coalitie-stress kan dat snel anders worden."
Waar baseer je deze angst op? Het is te hypothetisch in de Nederlandse situatie.
"En wat dacht je van druk vanuit de EU. Welke gek heeft dan die stikstof-onzin tot wet laten verklaren?"
Mooi dat je de EU erbij haalt, ook zo'n democratieslopend fenomeen. Nederland vermorzeld tussen de EU en de multinationals. Ik zie de Nederlandse burgers al de knip trekken om een multinational schadeloos te stellen voor schadelijk EU-beleid. Wat denk je dat multinationals gaan doen? Lobbyën bij de EU voor beleid dat hun winstgevendheid schaadt. Take back control, dat is natuurlijk wat moet.
Wat betreft je voorbeeld met Canada. Dat vind ik ook heel erg worst case en hypothetisch. Zo onbetrouwbaar, impulsief en hysterisch is Canada niet. Verder, per concreet geval (de pijplijn) afspraken maken, vind ik prima. Maar een algemene Investor-State Dispute Settlement waar de gevolgen niet van te overzien zijn, dat niet.
@Peerkeoud | 11-10-20 | 10:24:
Nee. Ik denk dat het effect zal zijn dat de speelruimte van het parlement nog kleiner wordt. Die trend is er al omdat de speelruimte door de EU ook al steeds verder beperkt wordt.
Af en toe zal een ondoordachte wetswijziging of een andere blunder teruggedraaid moeten worden of zal er inderdaad veel geld betaald moeten worden. Ik denk dat de salarissen van de internationale advocaten en rechters in het niet vallen bij die bedragen, dus daar ben ik minder bang voor.
Wat ik niet kan overzien is, wat er gebeurt als de EU een beleidswijziging uitvaardigt en die wel of niet goed wordt omgezet in nationale wetgeving. Wie had de rekening betaald als die hele stikstof-gekte was besloten als het verdrag er al was en een Canadees bedrijf had daardoor enorme schade geleverd. Doodeng.
Nog zo'n scenario: Stel de EU besluit gen-manipulatie toch toe te staan. Een Canadees investeert hierom in NL, en even later besluit NL onder druk van een coalitiepartner om een uitzondering te maken voor net dat ene produkt. Of de EU draait de regel terug (want de andere landen hebben er last van). Wie komt dan voor de schade op?
@Sitting_targets | 11-10-20 | 10:31:
"Waar baseer je deze angst op?"
Volg je de politiek een beetje? De meest bizarre keuzes worden gemaakt om de coalitie tot stand te brengen of te laten voortbestaan: Marrakesch, kinderpardon, stikstof, klimaat-idiotie, afschaffen dividendbelasting etc
EU: helemaal met je eens. Dit verdrag verkleint de speelruimte van het parlement nog verder. Je hoort me ook niet zeggen dat ik voor het verdrag ben, maar dat ik ervoor ben dat àls je het verdrag aangaat, de schadeloosstelling onafhankelijk van de nationale en supra-nationale staat moet zijn.
Canada niet hysterisch etc: geen idee, maar de wereld verandert snel. USA lijkt compleet hysterisch te worden en Nederland is dat al langer (zie voorbeelden hierboven); waarom zou Canada immuum voor gek-worden zijn?
@langelat | 11-10-20 | 10:58: Marrakesch, kinderpardon, stikstof, klimaat-idiotie, afschaffen dividendbelasting etc.
De voorbeelden die je geeft zijn (op stikstof na) niet business unfriendly (reken maar dat er veel verdiend kan worden aan klimaattransitie). Maar vooral zeer burger unfriendly (zal de multinationals natuurlijk worst wezen). Afschaffen dividendbelasting, nou nou, daar jaag je multinationals wel mee weg hoor.
En wat ervan te denken dat de CETA arbitrage geheim is? Geen transparantie. Daar worden dan natuurlijk dingen gezegd die het daglicht niet kunnen verdragen. Daar gaan multinationals compleet de beest uit hangen.
@Sitting_targets | 11-10-20 | 11:18: ik kan u verzekeren dat er momenteel persoonlijke vermogens worden verdiend met de klimaattransitie.
Helaas worden die vermogens allemaal gewonnen uit door ons belastinggeld samengestelde subsidies. Ik zie het wekelijks in mijn directe omgeving gebeuren hoe flinke bedragen zinloos over de balk worden gesmeten.
@Sitting_targets | 11-10-20 | 11:18:
"De voorbeelden die je geeft" dat is om de irrationele besluiten tbv de coalitie te illustreren.
"Geen transparantie": ik weet niet of dat slecht is. Er zitten immers twee partijen aan tafel en een onafhankelijke rechter (hoop ik dan maar). Ik kan me er ook iets bij voorstellen: concurrentiegevoelig, blunders van regeringen niet openbaar maken (had ik liever wel gehad, maar beperkt de onderhandelingsruimte), onnodig scheppen van jurisprudentie wat weer een hele nasleep heeft voor de toekomst, precedentschepping.
@langelat | 11-10-20 | 10:44: Jij, ik en alle andere burgers natuurlijk.
Dank, verhelderend.
@Peerkeoud | 11-10-20 | 11:35:
Ja natuurlijk de burgers. Maar alleen die van NL of van de gehele EU? En moet de NL-belastingbetaler meebetalen aan zo'n geval in Roemenie?
@langelat | 11-10-20 | 11:58: Vragen, vragen, vragen. De wereld wordt complex. Was tie al, maar steeds meer.
Goed argument inderdaad. We hebben al teveel Jesse's in Nederland.
@langelat | 11-10-20 | 10:09: onafhankelijke rechtspraak gebaseerd op wetten van een democratische rechtsstaat, dat moeten we natuurlijk niet willen.
@Cum infamia | 11-10-20 | 13:58: Nee, dat moeten we in deze constructies niet willen.
Zie mijn opmerkingen van 09.46 en 10:09.
Verder schort er nogal wat aan onze democratie en onafhankelijke rechtelijke macht. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog het gekrakeel toen Thom de Graaf tot de Raad van State of van Eijsden tot de Hoge Raad benoemd werden?
Een actie doen tegen het kartel? Denk dat eerste-kamer leden daar niet op zitten te wachten. Zitten ze eindelijk in het baantjescircuit worden ze er weer uitgeflikkerd.
Sowieso Eerste Kamer hoort het volk te zitten geen elite kartel!
@RenedieLange | 11-10-20 | 09:20:
Nee, dat is de Tweede Kamer.
Onze leiders in Brussel hebben allang besloten dat dat CETA verdrag er komt. Eventueel/desnoods met een inlegvelletje ertussen, maar dat verdrag dat komt er. Geen nepparlement of nepsenaat die daar nog wat aan verandert.
En anders komt er op een later tijdstip een "nieuw" verdrag. Zodra oom Donald met pensioen gaat doet de VS ook weer mee.
En zo is het.
PvdA gaat toch voorstemmen. Willen zich alvast inlikken voor de komende kabinetsformatie.
Ze hoeven niet te likken, want ze hebben de sleutel. Na de verkiezingen is Asscher de baas.
Zwaaropdehand: en RKC wordt kampioen en wint daarna de CL?
Precies. No way dat de Pvda tegen gaat stemmen. Dat zou ze de komende jaren heel wat burgemeestersposten en andere topposities kosten.
Dit gebeurt in elk geval transparant in het openbaar. Vergeleken met de schimmige lobbyisten in Brussel of die door multinationals ingezet worden. So what ?
U snapt het niet. Eerst even goed inlezen en dan reageren mkay?
CETA is TTIP in vermomming. Amerikaanse multinationals kunnen met CETA via Canada Nederland koeioneren. Wingewest van Jeff Bezos en andere oligarchen, dat is dan het lot van Nederland.
Inlogpagina laat me helaas niet inloggen bij gmail op android.
wijstoppenceta.meerdemocratie.nl/ 5 redenen om te stoppen. Waar is die laatste ?
Goeie actie. Stop de verkwanselaars van D66, CDA en VVD. Wel een D in de naam, maar ze leveren ons land met plezier over aan een nieuwe vorm van slavernij, aan multinationals, de VN en de EU.
Pechtold heeft ook een D in zijn naam!
@Lorejas | 11-10-20 | 09:16:
Denk en PvdA ook.
@keestelpro | 11-10-20 | 09:17:
FvD ook
Kasja heeft dubbel D.
Lorejas: pics?
De 1e en 2 kamer vormen de volksvertegenwoordiging. Wat meer aan democratie zou er nodig zijn. Iedereen thuis gaan vragen. Het is zo opgezet om er de vaart in te houden en de gekozen vertegenwoordigers zijn wat beter in staat complexe zaken aan te pakken. 2/3 van de burgers is niet in staat om een artikel te lezen en begrijpen. Iedereen beneden de 30 is helemaal nergens toe in staat anders dan tot consumeren op kosten van een ander.
@AntiZanicz | 11-10-20 | 09:55:
2/3 van de burgers is niet in staat om een artikel te lezen of begrijpen. Wat stelt u dan voor, alwetende bonkersbonespur, de dictatuur uitroepen en iedereen de goelag in?
U bent niet goed bij uw hoofd, maar dat wisten we ook al uit eerdere trumptopics.
@AntiZanicz | 11-10-20 | 09:55: Het aanpakken door de Tweede Kamer is een lachertje. Zie Belastingdient, zie De Faalfabriek, zie Zaak Wilders, zie dobbernegerimport, enzovoort.
@AntiZanicz | 11-10-20 | 09:55: weer een typisch Antifazaniker reactie. Volgens jou is het beter om een kleine groep die blijkbaar superieur en intelligenter is maar de massa te laten sturen en voor te lichten.
Ouwe fascist.
REAGEER OOK