achtergrond

Geenstijl

Ingezonden! 'Welzijn van kind en dier moet boven religieuze en ideologische waanzin staan'

POST! Ingezonden stuk door @TjeerdL

In Nederland is het verplicht om dieren voor de slacht te verdoven. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als er een uitzondering gemaakt wordt voor de religieuze slacht. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt o.a. toezicht op de slacht en had een akkefietje met een aantal islamitische kelers omdat ze in aanloop naar het Offerfeest hun zaakjes niet op orde hadden. Niet omdat er anno 2020 nog steeds op barbaarse wijze wordt geslacht, maar zogenaamd omdat de coronaregels niet gewaarborgd zouden worden: "De toezichthouder verbood afgelopen zaterdag acht slachterijen om te slachten in aanloop naar het islamitische feest, omdat in hun plan van aanpak de coronaregels niet goed zouden worden nageleefd. Slachthuizen moeten voorafgaand aan het Offerfeest, dat komende donderdag begint, extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen."

Anderzijds heeft de Raad van State aangegeven dat een verbod op onverdoofd slachten indruist tegen de vrijheid van godsdienst. Het is als Unicef die zegt tegen genitale verminking te zijn, maar ondertussen gezellig theedrinkt met de vulvasnijders om die prachtige tradities niet teveel te schaden. Waar de Nederlandse overheid de scheiding tussen kerk en staat subtiel overboord flikkert, door subsidies te geven aan klinieken waar gezonde baby’s en jonge kinderen worden ontdaan van een stukje tampeloeres, omdat ergens in de sterren staat geschreven dat dat beter is. 

Snijden in kinderen vanwege religieuze motieven, dieren een gruwelijke dood laten sterven vanwege religieuze motieven: je zou toch mogen verwachten dat het welzijn van kind en dier boven die barbaarse religieuze en ideologische waanzin zou staan. Zeker in een progressief land als Nederland. 

Het eenzijdig negeren van de rechtsstaat waar het de vrijheid van godsdienst betreft, is van een treurige sneuheid om de religieuze achterban, om het even van welke geloofsstroom, niet teveel tegen de haren in te scheren. Maar in een gezonde samenleving zou de vrijheid van godsdienst en geloven per direct stoppen, namelijk daar waar je mens en/of dier fysiek schade toebrengt.  

"Wij gaan gewoon onverdoofd slachten", zegt Abdurrahim Ipekci, van de slachterij in Harderwijk. "We hebben vandaag met de NVWA om tafel gezeten, ze hebben ons ook gefeliciteerd. We mogen onze klanten weer bedienen."

En terwijl Abdurrahim en zijn kompanen de komende uren jubelend honderden dieren op een gruwelijke manier over de kling jagen door ze de keel door te snijden, schenken ze bij de RvS nog een glaasje rood in, gooien ze bij de NVWA het stuk schaap dat ze bij Appie hebben meegekregen op de grill en ligt Esther Ouwehand huilend op de bank.

Het zou de progressieve partijen die zeggen voor dierenwelzijn te staan, sieren als ze nu eindelijk stelling zouden nemen tegen het onverdoofd slachten van dieren. En voorts zijn wij van mening dat kinderbesnijdenis net zo achterlijk is en verboden zou moet worden.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.