Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BANKBLOG - Bankenbailout van 1,31 biljoen euro

Graties geld voor de banken

Toen de kredietcrisis uitbrak in 2008, hebben vele centrale banken allerlei onorthodoxe monetaire maatregelen genomen om banken en overheden te redden van de ondergang. Zo ook de ECB. Veel van deze maatregelen zijn onbekend bij het grote publiek. Wat ook onbekend is, is dat veel van deze programma’s nog actief zijn. Dus jaren na de crisis waarin de eurozone-economie een (bescheiden) herstel liet zien, zijn de onorthodoxe maatregelen nooit echt teruggedraaid. Zo werd het QE-programma na een korte pauze (dus er was niet eens sprake van afbouw) weer aangezet. 

En dit was nog voor Covid-19 een echt probleem werd. Blijkbaar had de financiële sector, ondanks de goede economische omstandigheden toentertijd, toch extra steun nodig. Op zich zelf al een veeg teken. En toen werd begin dit jaar de economische depressie ingeluid door de lockdownmaatregelen. Dus u raadt het al: als de financiële sector al hulp nodig had in goede tijden, dan heeft hij nu enorm veel hulp nodig. En zo geschiedde.

Afgelopen donderdag was het zover: het nieuwe LTRO-programma van de ECB werd opengesteld. LTRO, ofwel Longer Term Refinancing Operations, is een faciliteit van de ECB waar banken kunnen aankloppen voor geld. In ruil daarvoor moeten zij onderpand verlenen aan de ECB. Nu liep een oude LTRO (looptijd tot 4 jaar) af en als de ECB niets zou doen, dan zou dat vele banken in de liquiditeitsproblemen hebben kunnen brengen. Daarom kwam er een nieuwe LTRO zodat de banken hun oude LTRO positie konden 'doorrollen'. Maar de ECB was zo vriendelijk (of zag de noodzaak...) om de onderpandregels te verruimen; waar bepaalde bankbezittingen eerst niet van voldoende kwaliteit waren om te dienen als onderpand, is dat nu ineens wel OK. 

Dit is in wezen een dubbele verruiming, aangezien de kwaliteit van bankbezittingen flink dalende is vanwege de economische tegenwind; de ECB gaat dus precies de andere kant op: ze laat meer bezittingen toe als onderpand en niet minder. Maar de klap op de vuurpijl is wel dat banken geld toe krijgen om te lenen! Onder bepaalde voorwaarden krijgen banken 1% rente toe. Deze voorwaarden zijn dat banken hun leningen aan bedrijven en particulieren (exclusief particuliere hypotheken) op hetzelfde peil als vorig jaar moeten houden. Doen banken dit niet, dan is de rente -0,5% (dus banken krijgen dan nog steeds geld toe). 

De oude LTRO die doorgerold moest worden had een grootte van EUR 760 miljard, maar banken hebben veel meer opgevraagd. Door de verruiming van de onderpandregels en de negatieve rente, hebben zij maar liefst EUR 1,31 biljoen opgevraagd bij de ECB! Dus naast de vervanging van de oude LTRO, hebben banken iets van EUR 549 miljard extra gevraagd. De hoop is dat dit in de vorm van leningen aan bedrijven en particulieren de economie ten goede zal komen, maar sommige experts hebben zo hun twijfels.

Banken kunnen namelijk een enorme carry trade opzetten; ze lenen tegen -1% (rente toe dus) en kopen dan staatsobligaties van andere eurolanden. In veel gevallen kopen de banken de staatsschulden van hun eigen nationale overheid op (dus Griekse banken kopen Griekse staatsobligaties, de Italiaanse banken kopen de Italiaanse staatsschulden, en zo verder). Voor banken in de zwakkere eurolanden betekend dit gratis geld. Ze lenen geld en krijgen geld toe en kopen daarmee staatsobligaties en krijgen daar ook nog eens geld op. Voor de banken uit de sterke eurolanden is het feest minder groot omdat hun eigen staatsobligaties al negatieve rente hebben, maar zelfs dan kunnen ze nog gratis geld verdienen. Het staat hen overigens vrij om Italiaanse, Griekse en andere staatsobligaties te kopen waardoor zij net als de banken in de zwakke eurolanden, een enorme spread kunnen pakken. 

Hiermee is het nieuwe LTRO-programma een onderdeel van een sluipende banken bailout. Waar in de nasleep van de kredietcrisis journalisten ruim berichtten over de banken-bailouts, blijft het nu relatief stil. En de banken zijn eigenlijk niet de enige die een bailout krijgen, want de achterliggende overheden kunnen nu grote hoeveelheden staatsobligaties uitgeven (staatsschulden maken) en goedkoop wegzetten bij banken. De ECB zorgt dus voor de financiering van de staatsschulden, een idee waar ten tijde van de oprichting van de euro nog de doodstraf op stond. Nu is dit technisch geen directe staatsfinanciering, maar in realiteit is dit het gewoon wel. 

Frappant is dat hiermee de gevreesde doom-loop in ere wordt hersteld. Ten tijde van de kredietcrisis was het gevaar dat het faillissement van banken zou leiden tot het faillissement van overheden. Na de crisis werd er van alles en nog wat gezegd over het verminderen van deze connectie tussen banken en overheden, maar die twee hebben een enorme aantrekkingskracht tot elkaar, waardoor bij het minste of geringste de regels en intenties terzijde worden geschoven. De eurozone wordt hiermee weer een stuk fragieler; de kans op een systeemcrisis nemen hierdoor juist toe.

Nu moest de ECB wel ingrijpen door de plotselinge shock die de lockdowns hebben veroorzaakt; geen actie vanuit de ECB had zeker tot een systeemcrisis geleid. Maar ook toen het nog goed ging heeft de ECB geen kans gezien de oude crisismaatregelen terug te draaien. Nu het economisch hommeles is, moet zij nog verder gaan in wat eigenlijk monetaire voodoo is. Wellicht dat de markt dit nu nog accepteert (ik twijfel hierover), maar als bij de volgende economische opgang de steunmaatregelen niet worden teruggedraaid, dan is de crisis die daarop volgt wellicht het einde van het vertrouwen in de euro. Nu staat de eurozone niet alleen in dezen. Dit kan op korte termijn helpen omdat de meeste geldstromen op relatieve basis gestuurd worden. Maar op lange termijn kunnen deze geldstromen bij gebrek aan vertrouwen richting fysiek gaan en weg van fiatgeld. Het Ray Dalio scenario dus.  

Reaguursels

Inloggen

Eerst even laten nalezen op taalfouten.
Voor banken in de zwakkere eurolanden betekenT dit gratis geld.
de kans op een systeemcrisis neEMT hierdoor juist toe.

SIimmerAIsJij | 22-06-20 | 15:44

brrr.money

TulpenBaron | 22-06-20 | 11:24

Tegen al dat gratis geld kan ik niet op sparen.
Ik weet het niet meer...

mark1487 | 22-06-20 | 10:32 | 1

jawel: spaar bitcoin, daar kan nooit meer van worden bijgedrukt

TulpenBaron | 22-06-20 | 11:23

Macron komt morgen naar Nederland, hij regelt dat, om Rutte de duimschroeven aan te draaien. Of KLM op het programma staat is niet bekend waarom niet?

Cocorico | 22-06-20 | 09:58

Waarom is het eigenlijk zo stil rondom de optie dat Italie gewoon uit de Euro kan stappen, en zelfs eruit geflikkerd kan worden?

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:57 | 4

@litebyte | 22-06-20 | 00:14: eruit flikkeren kan helaas niet door nalatigheid van politici ten tijde van de verdragen van Maastricht en Lissabon... toen vonden ze solidariteit en het motto regeren is niet gelijk aan vooruitzien belangrijker dan gezond verstand... zo jammer!

oh no | 22-06-20 | 00:39

Omdat er niets geregeld is, is Brexit zo'n succesnummer voor Brussel geworden..

Frau Merkel | 22-06-20 | 08:29

Italië was inderdaad, niet zo lang geleden, van plan om uit de Euro te stappen. De geldmarkten reageerden onmiddellijk. De rente voor voor Italië ging direct stijgen en niet zo'n beetje ook. Immers een land financieren met hoge schulden levert een enorm financieel risico en dus hoge rente op. Toen de Italianen dat zagen kozen gewoon eieren voor hun geld. Herinvoering van de lire zou door de enorme rente een zeker failliet hebben betekent van Italië. Nu ze aan het financiële infuus van de EU hangen gaat het op het oog weer goed. Immers heel veel onderpand ook slechte leningen worden geaccepteerd door de ECB en daarvoor gaat geld retour naar Italië. Italië gaat dat nooit kunnen terugbetalen. De belastingbetaler financiert dat allemaal.

HoniSoit | 22-06-20 | 08:33
▼ 1 antwoord verborgen

Windhandel, een tulpenmanie 2.0, niets meer niets minder met steeds mooiere benamingen om enige geloofwaardigheid te borgen. Tot dat, ja tot dat, het vertrouwen van de goegemeente wegvalt. Dan kunnen we achteraf zeggen, goh, joh, dat hadden we toen toch zien aankomen.

PieterPassant | 21-06-20 | 21:44

En op de beurs gaat het crescendo.
Fenomenale waanzin aan het werk.
Onvoorstelbare economische schade is er aangericht, de ECB denkt dat ze het kunnen oplossen met gratis geld en de koersen blijven maar stijgen.

Stel he, gewoon stel, dat er wel een 2e corona golf aankomt.
Dan komt er dus of weer een lockdown, of totale anarchie.
We hebben wel eens betere toekomstperspectieven gehad.

Maya de Blij | 21-06-20 | 20:35 | 5

@surffee11 | 21-06-20 | 22:00: de goud prijs is het laatste half jaar 60% gestegen. waar ik van opkijk is dat de stijging in november begon. een maand voor het virus zich openbaarde...

W. Adama | 22-06-20 | 08:03

@W. Adama | 22-06-20 | 08:03: De goudprijs is in euro's in het afgelopen half jaar 16% gestegen. Met name omdat centrale banken die minder afhankelijk willen zijn van de dollar goud inkochten. Het zijn vooral Rusland en China die het doen. Verder zijn er steeds meer particulieren die wel aanvoelen dat de koopkracht die ze nu hebben zo groot is, dat goud een mooie investering is om die koopkracht vast te houden voor de toekomst. Dat kun je zien aan het feit dat veel goudmunten de afgelopen maanden zijn uitverkocht omdat er zoveel vraag is.

Graaier | 22-06-20 | 09:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb een vraag,
Stel, Ik heb een bedrijf waar voor ik een lening heb afgesloten bij een bank.
Deze bank gaat failiet maar wordt op zijn beurt financieel gesteund ( gekocht) door die ECB of overheid, Van wie is/ wordt dat bedrijf dan?

Datgingniegoed | 21-06-20 | 20:27 | 2

Van u.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 20:44

Banken gaan failliet, maar die worden vervolgens opgekocht of genationaliseerd. In beide gevallen wordt uw lening zeker overgenomen, want die vertegenwoordigd waarde. Er verandert tot het aflopen van de rentevaste periode waarschijnelijk niets.. maar daarna zijn uw rapen gaar..

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:19

"De ECB zorgt dus voor de financiering van de staatsschulden, een idee waar ten tijde van de oprichting van de euro nog de doodstraf op stond. Nu is dit technisch geen directe staatsfinanciering, maar in realiteit is dit het gewoon wel."
De landen in Noord-Europa verzetten zich tegen een systeem dan in de VS reeds lang bestaat. Daar krijgen de individuele deelstaten federaal geld uit Washington DC als ze niet rondkomen: taxfoundation.org/federal-aid-relianc...

De grootste ontvangers zijn: the states where federal aid comprised the largest share of general revenue were Mississippi, Louisiana, New Mexico, Arizona, and Kentucky.

theo-is-dood | 21-06-20 | 20:25 | 3

Wat ik wil zeggen, we kunnen ook accepteren dat we nog decennia voor Portugal, Spanje, Griekenland en Bella Italia betalen. Maar dan moet de politie daar open over zijn, dan moet daar een maatschappelijk debat over worden gehouden, en als laatste voorgelegd aan het volk door middel van een referendum.

Nu worden we in een systeem gerommeld met steeds meer onbegrijpelijke afkortingen, dat in essentie het Amerikaanse systeem van Federal Aid is.

theo-is-dood | 21-06-20 | 20:29

Datvis ook het spel. De ECB kopieert de geldperserij van de FED met maar 1 doel: de waarde van Euro en Dollar moet in balans blijven. Als zij inflateren, doen wij dat ook.

En er is zelfs eenterm voor hoe ver de ECB wil gaan.. the big bazooka

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:21

@Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:21: Precies The BIG bazooka. Die wordt ooit afgevuurd. En dan is er een "ervoor" en een "erna". Veel mensen zullen dan terugverlangen naar het "ervoor" maar dan is het te laat.

Graaier | 22-06-20 | 09:08

Een ding zou ik graag willen weten van Alexander Sassen van Elsloo en dat is wat voor belang heeft de Bank of America om $1000.000.000 doneren aan de communistische onruststokkende organisatie van nuttige idioten BLM die onder de illusie verkeren dat ze tegen "racisme" strijden of dat ze daarmee hun eigen tribale anti-blanken oorlog kunnen voeren. De eigenaren van banken zijn verre van achterlijk en iedereen die niet op hun achterhoofd gevallen is weet wel wat er achter BLM zit (vooral wanneer hun website het nog eens duidelijk aangeeft), dus wat voor baat heeft een bank om zo'n communistische front te steunen die bedoeld is om het westen voor te bereiden om de natte droom van links (hun gewenste communistische revolutie)?

unshift | 21-06-20 | 20:24 | 5

@Joris Beltsin | 21-06-20 | 20:55: Zo te zien klopt het wat je schreef ook al weet ik bijna zeker dat de BBC het rapporteerde als gedoneerd aan BLM.

unshift | 21-06-20 | 22:43

@unshift
Medewerking verzekeren van de beoogde informanten voor de corporatistische[*] heilstaat van de toekomst misschien?

[*] Een communistische revolutie gaat het niet worden, hoe graag sommige groepen dat ook lijken te willen. Er zijn immers geen serieuze plannen voor eigendomsoverdracht van produktiemiddelen naar enige vorm van een volksvertegenwoordiging. Onteigening of nationalisatie is hoe dan ook een lastig verhaal in een geglobaliseerde wereld: de produktie en de produktiemiddelen bevinden zich vaak op andere continenten en zijn daarmee ook fysiek buiten bereik.

kindapaas | 22-06-20 | 01:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Banken, een van de vele niet noodzakelijke ordenende instituten voor de "gewone mens", veeleer noodzakelijk voor instandhouding van corporatieve en politieke hiërarchieën, grote medeverantwoordelijken in het splijten en polariseren (zij lezen 'ordenen') van mensenmassa's in een fractie van de nieuwe (lees oude) orde en de gigantisch grote massa, 'die geleid dient te worden'.
Daar is maar één alom bekende methode voor, meer dan 300.00 jaar toegepast (zie DNA homo sapiens sapiens; de gedragsprogrammatuur ligt al verrekes lang vast): alles naar de fractie, maar net genoeg naar de massa om ze te laten overleven.
Het is voortdurend een clowneske vertoning die iedereen merkt, maar op de één of andere manier zijn de betrokken bestuurders van dergelijke organisaties zelf het minst in staat om de zelfreflectie van hun handelen en nalaten van handelen toe te passen, gevangen in hun eigen sociale isolement van gelijkgestemden en gelijkgezinden, welke volstrekt uitgedoofd en verkild zijn om nog enig krachtig en breed overzicht te kunnen behouden in de effecten van hun handelen c.q. nalaten van handelen. Het welbekende effect van dergelijk algemeen handelen, (pseudo-) ondersteund door modellen (en ander gezwets), waarvan de meeste geen enkel tot weinig fundamenten kennen (zoals dit wél aanwezig is in de meeste wiskundige en natuurkundige grondslagen) is juíst verlies van controle, brandjesblusserij en voortzetting van gezwets, ondersteund door voornoemde modellen. Einde mijn gezwets.

nobodiesunmighty | 21-06-20 | 20:08 | 1

Dank u voor uw gezwets. Tenminste iemand die zelf nadenkt (al is het met iets te vaak parenthesis, waartoe ik zelf ook neig).

SaintNick | 21-06-20 | 20:48

De overheid is uw vijand. Voor wie het nog niet wist.

Cor Netto | 21-06-20 | 20:05 | 1

Links is mijn vijand, en de overheid is hun gereedschap.

unshift | 21-06-20 | 20:25

Potje speculatiebloggen op de zondag.

van Oeffelen | 21-06-20 | 20:04

ECB. Europese Communistische Besodemieteraars.

abeltasman | 21-06-20 | 20:00

Gratis geld, het kan zomaar in zuid-Europa, en muti Merkel maar druk uitoefenen

Rest In Privacy | 21-06-20 | 19:40

Ik vraag mij maar een ding af.... wat gaat het ons straks één op één kosten als straks die euro klapt. In zuid europa is al twee decennia niks meer te halen... maar wat raken wij kwijt... onze afbetaalde huizen, onze pensioenen, onze werkgelegenheid?

me163komet | 21-06-20 | 19:38 | 5

Als de euro klapt krijgen we gewoon weer nationale munten. Onze schulden en vorderingen worden dan gewoon in nationale munten afgerekend.
Houdt dus in dat Italië default, want die lire kan nooit 1:1 op de euro gelegd worden en dat de schuld van Italië in een klap bijv. 3x zo groot wordt. Dat kunnen ze niet betalen en dus defaulten ze. Dan krijgen we dus niets, en gaan wij het schip in voor ons deel van die schuld.
Stel, wij schrijven 10 miljard af op dat soort schulden.. dan is dat denk ik makkelijk op te vangen met een flat tarief op de zorgpremies van 150-200 per maand per Nederlander, geen kortingen.

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Lees hier de wijze waarop Italiaanse banken hun 'Non-Performing Loans' [leningen aan bedrijven die niet worden afgelost omdat het bedrijf bijv failliet is] kunnen dumpen op kosten van de Italiaanse overheid (die weer geld ophaalt bij de ECB).

-"Italy, which is among Europe’s worst for distressed loans, meanwhile, has also benefited from government backing. According to S&P Global Ratings, the country’s nonperforming exposures have declined from just under €350 billion in 2015 to around €150 billion by the end of 2019’s second quarter. Much of this shedding can be attributed to the securitisation of bad loans, whereby Italian banks have repackaged their debt and sold it off to investors. Following much pressure by Italian regulators, loans representing more than a third of the outstanding amount have been sold in securitisation deals, mostly via the CAGS guarantee scheme introduced by the Italian government in 2016, which was recently renewed until May 2021. The scheme allows banks to obtain a state guarantee to back the less risky portions of the repackaged debt, which in turn boosts the debt’s profile for potential buyers.'-

De NPL's worden gesecuriseerd (in een potje gestopt). En vervolgens doorverkocht aan beleggers, MAAR met een staatsgarantie (CAGS). Mooi toch, iedereen blij. Als het fout gaat springt de staat bij en de Italiaanse staat kan onbeperkt geld ophalen bij de ECB.

Bron: internationalbanker.com/banking/reduc...

theo-is-dood | 21-06-20 | 19:34 | 1

En dan moet die bad bank van Christine nog opgericht worden.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 20:26

De Europese burger krijgt al jaren een slaappilletje van de EU/ECB en consorten.
Slaap rustig verder, en vergeet niet boer zoekt vrouw aan te zetten, en mis vooral het voetbal niet.
De rest is veel te moeilijk.

Broadsquire | 21-06-20 | 18:59 | 2

Erger is dat de gemiddelde politicus er ook niks van snapt.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 19:18

Afgezien van boer zoekt vrouw heb ik voldoende aan een rustig leventje met wat voetbal. Wie er in de bovenste laag de lijntjes uitzet zal mij aan mijn anus oxideren

korkienie | 21-06-20 | 19:35

Helemaal waar, maar de gemiddelde burger snapt hier niks van. In ieder geval de reden dat wij niet terug moeten naar de oude begrotingsregels die alleen Nederland volgde. We moeten de Italiaanse standaarden hanteren, dan make we het onszelf een stuk makkelijker. De ECB blijft toch wel steunen, faillissement van de staat zal niet gebeuren.

mok | 21-06-20 | 18:54 | 3

Gemiddelde burger snapt niet eens dat lenen hen geld kost. Fiatgeld is helemaal een mysterie. De rest gaan ze nooit snappen, inderdaad

Canis.bonus.es | 21-06-20 | 19:01

We kunnen vanalles "eigenlijk moeten doen", maar aangezien dat geld kost en dus pijn doet bij de burger, zullen die maatregelen nooit worden genomen (of in zwaar onvoldoende mate). Dus blijven we verder hobbelen tot het in elkaar stort. Ik geef de euro nog 5 jaar.

Het brein erachter | 21-06-20 | 19:07

@Het brein erachter | 21-06-20 | 19:07: Dat mechanisme geldt ook voor het korten op de pensioenen. Broodnodig bij bijvoorbeeld het ABP dat al jaren slechte beleggingsresultaten behaald. Maar dat korten gaat nooit gebeuren als er in 2021 Tweede Kamerverkiezingen zijn.

theo-is-dood | 21-06-20 | 19:36

One giant Ponzi scheme...

CugelTheClever | 21-06-20 | 18:48 | 2

ik denk dat jij dichter bij de waarheid zit dan je beseft. aleen draait hier de man aan de top van de piramide niet de bak in, die wordt minister van financieën.

me163komet | 21-06-20 | 19:42

Klopt, net als de dollar en de Yen.

litebyte | 22-06-20 | 00:17

www.youtube.com/watch?v=AOhugrf0x3o
Cafe Weltschmerz - Wanneer gaat Italië financieel ten onder?
column Pieter Lakeman (april 2020)
De blanco cheque van Nederland wordt met zeer grote druk door de Zuid-Europa opgeëist.

kloopindeslootjijook | 21-06-20 | 18:40

De tering naar de nering zetten betekent namens de ECB dat de Europese burgers de tering kunnen krijgen.

Broadsquire | 21-06-20 | 18:40

Stel je hebt een lening bij de bank van 50.000 euro. De zaken gaan slecht, een echtscheiding, allerlei tegenslag en op de koop toe krijg je bericht van de bank dat de vervaldatum van die lening daar is en dus moet worden afgelost.
Je gaat naar de bank met het volgende voorstel, leen mij 100.000, daar los ik die 50.000 mee af en dan kan ik met de resterende 50.000 mijn bedrijf weer op poten zetten.
Raad eens wat de bank dan met u doet........
a. ze geven u grif die 100.000 of desgevraagd nog meer.
b. ze verbreken de relatie, vragen terstond uw faillissement aan, en plukken wat er te plukken valt.
c. ze verwijzen u door naar de ECB.

Broadsquire | 21-06-20 | 18:30 | 3

Het lijkt op de situatie met Italië.
Alleen daar laten ze het er op aankomen en leven er op los. Want ze weten dat ze die 100.000 gewoon gaan krijgen. En over een paar jaar weer 100.000.
En tot er zoveel leningen uitstaan dat er moet worden afgeschreven.

Dat weten ze zo te regelen.
De vraag is: hoe doen ze dat? Dat zou eens in beeld moeten worden gebracht.

kloopindeslootjijook | 21-06-20 | 18:36

[a], want als ze te weinig aan bedrijven uitlenen krijgen ze maar 0.5% van de ECB in plaats van 1.0%. De ECB zit helemaal niet te wachten op terugbetalingen dus YOLO.

W_F | 21-06-20 | 22:39

Het lijkt wel of diverse centrale banken bezig zijn met een race om te kijken hoeveel gratis geld ze kunnen uitgeven voordat de boel uit elkaar spat. Een pyramidespel dat doorgaat totdat de eerste grote wanbetalers de boel laten klappen en er geen gratis geld meer aan helpt. Over x aantal jaren weten wie de winnaars zijn. En de verliezers zullen het helemaal gaan weten.

Graaier | 21-06-20 | 18:35

@Graaier | 21-06-20 | 18:35: de verliezers gaan de gewone burgers zijn en dan in het bijzonder de middenklasse die dan volledig kaalgeplukt gaat worden.

oh no | 22-06-20 | 00:44

Dan banken zouden een functie moeten hebben, iets dat de samenleving dient op een gezonde manier.
Maar banken hebben manieren gevonden om geld te creëren uit het niets en streven met hun eigen spelregels naar de maximale winst. Niet perse in het belang van de samenleving.
En zolang de burgers daar profijt van denken te hebben laten ze het gaan.

kloopindeslootjijook | 21-06-20 | 18:28 | 4

Stichting Ons Geld wilt hier iets aan doen! Interessant om je eens in te verdiepen.

Timide_Aso | 21-06-20 | 20:02

Banken (=overheden) creëren geld niet uit het niets.. die creëren het obv een balans van toekomstige belastinginkomsten....

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:25
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt toch steeds moeilijker om uit te leggen aan de burger.
Als een klein bedrijfje iets fout doet financieel, stopt het ergens.
Bij banken telt dat niet blijkbaar.
Wel verdienen en geen risico lopen.
Die krijgen dan belastinggeld.
Dat moet toch 1 grote perverse prikkel opleveren.
En het zou toch allemaal in dienst moeten staan van de burger en de werkelijke economie.
Of staan de burgers in dienst van de financiële sector.

kloopindeslootjijook | 21-06-20 | 18:05 | 9

@Joris Beltsin | 21-06-20 | 20:10: Ik heb bij drie verschillende banken gewerkt. De enige vraag die een particulier stelt als hij geld voor de aankoop van een woning komt lenen is: "Hoeveel kan ik lenen?"
Niet of hij/zij voldoende betalingscapaciteit heeft, dat doet niet ter zake. Hoe hoger de hypotheek, hoe meer schuld hoe beter. En als je als bankier 'Nee' zegt dan lopen ze naar een andere financier. Of gaan over je klagen bij de Consumentenbond of de AFM.
Onze overheid maakt zelf een garantiesysteem als de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Schaf dat nou eens af. Ziet u de politicus al die de NHG wil afschaffen, die kan wel inpakken. Terwijl dat systeem een perverse prikkel geeft.

theo-is-dood | 21-06-20 | 20:41

@theo-is-dood | 21-06-20 | 20:41:
Tuurlijk. Consumenten willen altijd het onderste uit de kan maar zelfs een occassiondealer laat een klant die teveel eist aan zich voorbijgaan. Dat banken dit kennelijk niet doen is omdat ze i.t.t. normale bedrijven niet op de blaren hoeven te zitten voor hun roekeloze beslissingen via securitering, bailouts, garantiestelling en andere perverse 'privatize profits and collectivize losses'-schema's.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 21:06

@theo-is-dood | 21-06-20 | 20:41: De NHG is een verzekering, op zich niets mis mee ware ze de max niet zo bizar omhoog hadden moeten doen. Daarmee zijn ze mede schuldig aan de extreme huizenprijzen!

oh no | 22-06-20 | 00:53
▼ 6 antwoorden verborgen

-"De hoop is dat dit in de vorm van leningen aan bedrijven en particulieren de economie ten goede zal komen, maar sommige experts hebben zo hun twijfels."-
Dat geld gaat er mede voor zorgen dat de beurzen nog verder gaan stijgen. Een mooi voorbeeld is Nikola Corporation. De beurswaarde van Nikola Corp was afgelopen vrijdag iets van $26 miljard. Een lege huls met 0,0 omzet. Veel plannen en een mooie website.
Dit kan niet goed gaan, en onze kinderen gaan de rekening betalen.

theo-is-dood | 21-06-20 | 18:03 | 1

Het is met winst doorverkopen van een tikkende bom.
Iemand gaat er voorop draaien.
Waarschijnlijk pensioenfondsen en belastingbetalers.
De uitvinder van de bom is al lang binnen en lacht zich rot.

kloopindeslootjijook | 21-06-20 | 18:07

Ik ga eens kijken of ik morgen ook met Monopoly geld kan betalen bij de super.
Neem een paar briefjes van 500 mee, want ik weet niet wat de koers is.
Kijk als de ECB geld tevoorschijn kan toveren zonder dat er ook maar enige economische activiteit tegenover staat, dan moet mijn idee toch ook kunnen.
ECB = Euro Currency Bastards

Broadsquire | 21-06-20 | 18:00 | 2

Er staat zeker economische activiteit tegenover.. alleen niet nu..:)
Natuurkundigen kennen deze rekentruc als potentiële energie..

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:29

Monopoly geld is het enige wettige betaalmiddel in Nederland, dus ook bij uw supermarkt.

W_F | 21-06-20 | 22:42

Het toverwoord, toen, in 2008, en nu nog steeds, is systeemcrisis.
Wie zegt een systeemcrisis te bezweren, krijgt overal groen licht, koste wat kost.
Laten nu juist de maatregelen die (toen en nu) genomen worden om een systeemcrisis af te wenden, nu juist de systeemcrisis in de toekomst onafwendbaar maken.
Het goede nieuws is, dat een systeemcrisis niet het einde der tijden inluidt, maar gewoon nodig is om het allang onhoudbare systeem op de schop te nemen.
In theorie zou dit hele gebeuren gebruikt kunnen worden om een utopische situatie te creëren waarbij banken een ondergeschikte en het volk dienende rol krijgen toebedeeld, landen weer verantwoordelijk worden voor hun eigen huishoudboekje en welvaart weer wordt verdeeld op basis van reële toegevoegde waarde en eerlijkheid.

Ik droom nog even door....

jemagookniksmeer | 21-06-20 | 17:49 | 2

Het volk weet niet wat er speelt. ik neem altijd maar mijn familie als graadmeter: allemaal mensen die vinden dat ze het hebben "gemaakt" : een paar ingenieurs, een ondernemer, een register accountant, onderwijzer, projectmanager etc. Ze weten van toeten nog blazen. Het erge is nog dat ze denken de wijsheid in pacht te hebben.
Dus als het systeem reset, heb ik er 0 vertrouwen in dat deze mensen dan ineens wel het licht zien.

OudeNederlander | 21-06-20 | 18:00

@OudeNederlander | 21-06-20 | 18:00: zolang zij werk hebben en hun welvaart stijgt lijkt me het niet iets waar ze zich druk om hoeven maken.
Vraag dat gewoon eens..

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:49

Ook dit artikel staat weer vol van omschrijvingen die suggereren dat de ECB niet bewust op de huidige situatie heeft aangestuurd en werd verrast.
Het zijn economische terroristen met maar 1 missie: Zorgen voor onbeperkte steun aan een handvol om hun agenda van werelddominatie uit te voeren. Het liefst zonder dat u het te snel in de gaten krijgt. Ze zitten er niet voor ons, ze zitten er niet voor burgers van Europa, ze zitten er voor hun overlords.
De rest is ruis.
Bereid je maar voor op een systeem waarbij alles wat je bezit via belasting, boetes en diefstal (inflatie) wordt afgenomen. diegene die weten hoe je geld uit hun systeem kunt ontrekken, zullen de laatsten zijn die overeind blijven.

OudeNederlander | 21-06-20 | 17:42 | 5

@OudeNederlander | 21-06-20 | 17:48:
Dat zijn zeker risico's. Denk alleen dat met elkaar er wel voor zullen moeten zorgen dat grote chaos uitblijft. Ze hebben meer te verliezen dan wij.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:56

@Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:44: De Grieken en Italianen zijn niet in staat om hun staatsschuld terug te brengen. Tot in lengte van jaren zal er daarom in de een of andere vorm geld naar die landen vloeien. Tenzij we de pijn NU nemen. Laat Griekenland maar op de fles gaan. Ze hebben de boel ongelooflijk belazerd, het Griekse ministerie van Financiën heeft fraude gepleegd bij de aanvraagprocedure van de Euro.
Lees Michael Lewis: "As Wall Street hangs on the question “Will Greece default?,” the author heads for riot-stricken Athens, and for the mysterious Vatopaidi monastery, which brought down the last government, laying bare the country’s economic insanity. But beyond a $1.2 trillion debt (roughly a quarter-million dollars for each working adult), there is a more frightening deficit. After systematically looting their own treasury, in a breathtaking binge of tax evasion, bribery, and creative accounting spurred on by Goldman Sachs, Greeks are sure of one thing: they can’t trust their fellow Greeks."

BEWARE OF GREEKS BEARING BONDS: www.vanityfair.com/news/2010/10/greek...

theo-is-dood | 21-06-20 | 20:10

@theo-is-dood | 21-06-20 | 20:10:
Dat is allemaal bekend, dat zijn politieke keuzes geweest, waar destijds Bolestein al tegen was. Ze hebben het gewoon doorgedramd, maar geef daar nou niet alleen Griekenland de schuld van. Dit is doelbewust met behulp van Goldman Sachs geritseld www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kij... om ervoor te zorgen dat het op papier "klopte", terwijl het natuurlijk van geen kant klopte. Griekenland ligt defensietechnisch op een te belangrijke plek om ze buiten de EU te plaatsen heeft men gedacht. NAVO-belangen spelen daar ook mee (zoals recent ook in Oekraine die ze ook graag bij de EU willen).

Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:38
▼ 2 antwoorden verborgen

De bron van al deze ellende is begonnen nadat goud is losgekoppeld van de valuta. Uiteraard met voorbedachte rade, want met deze slinkse bankentruuk is QE toepasbaar. Op goud echter niet, tenzij men een supernova kan creëren.

hoogvlieger | 21-06-20 | 17:26 | 14

@Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:02:
"ter compensatie van ..." ik had beter kunnen schrijven "in het verlengde van de 2% inflatie waar men naar streeft". Risico is nu alleen dat je juist deflatie krijgt. Dit komt omdat er in allerlei branches nu te veel concurrentie ontstaat daardoor geld lenen weinig rente kost. Je krijgt dus 5 bedrijven die hetzelfde doen, waar er voorheen bijvoorbeeld maar 2 waren. Meer bedrijven, meer werkgelegenheid, maar ook lagere marges. Daarom zijn veel bedrijven ook al na twee maanden corona in de problemen, de schulden zijn groot, de vaste lasten hoog, ondanks de lage rente, de concurrentie is groot, de marges zijn laag. Het kan dus enorm mis gaan, daarover zijn we het niet oneens.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:08

"daardoor" had "doordat" moeten zijn. Samengevat: dat de schuld groeit is op zich geen probleem, het zou juist erg zijn als de schuld zou krimpen. Er moeten altijd nieuwe schulden ontstaan ter compensatie van het geld dat uit omloop verdwijnt (rente en aflossing) en omdat door de ECB gestreefd wordt naar 2% inflatie en behoud (of liefst groei) van welvaart. Ze willen steeds meer economische activiteit, steeds minder werkloosheid, dus moeten er nieuwe schulden genomen worden. Stel je maar voor wat er gebeurt als de schulden niet meer zouden groeien. Rente en aflossing verdwijnen in de bank en de aandeelhouders, de zakken van de rijken. Er zou steeds minder werkgelegenheid behouden blijven als er geen nieuwe schuld genomen zou worden. Elk nieuw huis is nieuw geld in omloop. Elke investering door een bedrijf is nieuwe schuld, maar ook nieuwe werkgelegenheid. Het gaat om balans en je kunt je afvragen of die niet zoek is. Na de crash van 2008 zijn ze blijven stimuleren en ze zullen daar mee door moeten gaan, totdat er een keer een nieuw digitaal geldsysteem wordt bedacht (maar dat zal nog wel even duren).

Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:31

Als economische groei afhankelijk is van goud, dan zouden we economische groei gelijk stellen aan hoe snel goud uit de grind kan worden gehaald. Bij een tekort aan goud om dat bij te benen ( en dat is een garantie) zou goud dus enorm in waarde stijgen.. en dus gewoon fiat geld worden met een heel dure productieproces.
Maar in wezen verschilt het dus niets met papier.
Behalve dan dat het niet vergaat, maar bankpapier wordt vervangen...

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:32
▼ 11 antwoorden verborgen

Wat we nodig hebben is een megapandemie. En dan geen slappe hap net als covid, nee de mensheid moet echt flink gedecimeerd worden. Als de lijklucht langzaam weg trekt is het tijd om weer opnieuw op te bouwen, met genoeg ruimte voor iedereen en sterkere genen. Bijna alle problemen vloeien voort uit overpopulatie. Reset de maatschappij aub.

Zeebonkus | 21-06-20 | 17:26 | 9

Echte mannen helpen die overbodige mensheid een handje in plaats van zitten gaan wachten op een toevallige vieze ziekte ergens.

Dat opnieuw bouwen is een probleem omdat tot nu toe altijd er een piramide was met onderaan (en onder de grond) de bouwlieden. Dus je moet ook een nieuwe vorm voorstellen die niet omvalt na tien of honderd jaar.

Besef wel, als zo'n nieuwe vorm niet mogelijk blijkt, zul je spijt krijgen die oude piramide vernietigd te hebben. Als je niet onderaan zit heb je nauwelijks "problemen" dus waarom een reset? Je moet gewoon een beter verhaal voor de boze mensen hebben, zodat ze blijer worden.

GeenAccount | 21-06-20 | 18:57

ook wel bekend als "oorlog".

UpdateAvailable | 21-06-20 | 19:56

Wat wij nodig hebben is: kleinschaligheid.

ger1306 | 21-06-20 | 20:39
▼ 6 antwoorden verborgen

Als er 1% wordt gegeven over een deel van de schuld over een periode van 4 jaar dan is het slechts 0,25% over die schuld per jaar. Momenteel hebben we in Nederland zo'n 400-500 miljard schuld, recent met bijna 25% verhoogd als ik die verhalen van het kabinet moet geloven (mag hopen dat het in werkelijkheid minder is). Dus dan is die 1% extra stimulans (ook nog verdeeld over 4 jaar en ook nog deels een al bestaande stimulans die doorgerold wordt) nou niet echt de game changer. De Game changer is dat die mafkezen allemaal ineens even de staatsschuld met tientallen procenten verhogen (en dat sommige landen zoals Italie dat liefst door andere landen laten betalen). Al die landen laten de afgesproken 3%-norm (begrotingstekort mag niet groter zijn dan 3%) volledig los, wat me een iets groter probleem lijkt dan dat procentje stimulans om de boel weer aan het draaien te krijgen. Wel is het zo dat mensen met spaargeld de rekening betalen, maar dat is logisch in de EUSSR.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:25 | 4

@Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:33:
Dat zou niet werken. Wij moeten wel slaven blijven.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:38

@Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:38: Helemaal waar..

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:41

Spaargeld is voor slechte tijden en dus volkomen terecht. dood kapitaal is ook echt al 12 jaar dood op de bank

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:35
▼ 1 antwoord verborgen

Wat weinigen door hebben is dat dit Ecb-Eu beleid is om de burgers van rijke Eu landen te verarmen en de eurolanden te niveleren:

Uitleg:
- sinds de introductie van de euro (€)is alles 2,4 keer zo duur geworden gemiddeld, dat is een inflatie van ca. 5% per jaar;
- “verkocht” aan de burger is een inflatie van onder de 2% aan de belastingbetaler;
- het verschil is 3% welke de burger verarmd, bij een belastingdruk van 50% kan feitelijk de overheid cq Ecb een negatieve rente hanteren van 1,5% zonder dat de staten armer worden;
- gezien het feit dat de rente nog geen -1,5% heeft bereikt kan er nog geld worden bijgedrukt.
- Feitelijk zou de inflatie nog naar 6% kunnen opkopen zonder dat de overheid in problemen komt( 6% per jaar is 50% inflatie in 7 jaar)

Dus mijn voorspelling is dat de echte inflatie 50% zal bedragen over de komende 7 jaar. Dus assets als aandelen en onroerend goed kunnen nog 50% inflatiestijging krijgen (geen waardestijging - de intrinsieke waarde blijft gelijk).

Dan is het spelletje over want dan zitten we met ca. 50% van de burgers die niet meer rond kan komen en technisch straatarm is. Normaliter bij zo’n groot aandeel ontevreden burgers krijg je een omwenteling, tenzij de democratie niet meer functioneert.

Dit laatste kan zijn waarom de Eu zo’n haast maakt om een federatie er door te drukken, zeg maar voordat een € en Eu instorting plaats vind.

De € is een pervers pyramidesysteem waarbij degene die het eerst de assets in handen heeft kan overleven, de rest gaat failliet.

Tee Of Cup | 21-06-20 | 17:23 | 8

@LesPaul | 21-06-20 | 18:55:
Niet als ECB en overheden blijven stimuleren. Verder klopt wel wat @ Tee Of Cup | 21-06-20 | 17:23 en Tee Of Cup | 21-06-20 | 19:18 zegt, natuurlijk is het inflatie. Je moet dus zorgen voor een redelijk te behappen schuld (ook weer niet overdrijven, want dan loop je risico). Wat die aandelen betreft en wat bigstone | 21-06-20 | 19:36 vraagt ... er is weinig alternatief voor aandelen of vastgoed, dus die prijzen zullen nog wel wat stijgen zoals nu alweer gebeurd is in de laatste maanden (met alle risico's). Toch kan geld geen andere kant op. Op een spaarrekening laten staan geeft na 10 jaar ook verlies. Je wordt dus gedwongen om risico's te nemen en je kunt schade niet uitsluiten (alleen verlagen door goed te spreiden).

Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:46

Of je schulden aflossen, of accepteren dat je spaargeld minder wordt, dan kan beide natuurlijk ook. Dan raak je niet in een keer 50% kwijt, maar gefaseerd over een langere periode alsnog.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:50

@bigstone | 21-06-20 | 19:36:
Je moet iets kopen dat waarde houdt en liefst met geleend geld. Een simpel rijtjeshuis zal nooit (voor lange tijd) 50% in waarde dalen. Arbeid om het te bouwen wordt elk jaar duurder, grond wordt duurder, materialen worden duurder, dus dan werkt die inflatie in je voordeel. Moet je er natuurlijk nu niet de hoofdprijs voor betalen.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 20:55
▼ 5 antwoorden verborgen

Well played, banken.
Een traditionele bail out broodnodig maar onacceptabel.
Keurig erin gefietst.
De volgende ronde gaat weer via een EU redding van een land naar keuze.

Pimp my Voortuin | 21-06-20 | 17:21

ik heb weinig verstand van economie, mijn kennis reikt niet verder dan mijn inkomen en wat ik kan uitgeven, om het maar even simpel te zeggen. dus misschien kunnen jullie helpen.
als ik aan de ene kant hoor dat nederland een begrotingsoverschot heeft van 14miljard, waarom maken we ons dan druk om bailouts?

ptrck | 21-06-20 | 17:21 | 4

@Joris Beltsin | 21-06-20 | 18:20: Daarnaast krijgen de landen in de 'knoflook-league' weer extra geld. Juist daardoor worden niet de broodnodige structurele aanpassingen gedaan om in die landen meer mensen aan het werk te krijgen en ervoor te zorgen dat de overheden minder geld gaan verspillen.

Dit is een link naar de Spaanse werkloosheidspercentages sedert 1976: tradingeconomics.com/spain/unemployme...
U ziet dat de werkloosheid alleen in de jaren 2005-2008 onder de tien procent was.
Achter deze link een lijst met werkeloosheid uitgesplitst naar provincies: en.wikipedia.org/wiki/List_of_Spanish...

Deze twijfelachtige lijst wordt aangevoerd door Andalusia: daar was 24,7% werkeloos. Er zijn ook jaren geweest waarin 35% werkeloos was.
De provincie Andalusia wordt ook al meer dan dertig jaar door de Socialisten geregeerd. Wat ik de dan afvraag is waarom er niet massaal Andalusiërs naar Nederland komen om te werken in de bouw, de slachthuizen, als aspergesteker of orderpicker bij Bol.com. Nu komen voornamelijk Oosteuropeanen naar Nederland voor deze banen. Hou er rekening mee dat Polen pas sinds 2007 zonder werkvergunning naar Nederland kunnen komen, en Roemen en Bulgaren pas sinds 2014.

Het antwoord op mijn vraag is te vinden in de regeling die in Spanje geldt voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering. Dit is de voorwaarde om in Spanje WW te ontvangen: "have paid contributions for at least 360 days in the 6 years before becoming unemployed or before the end of your obligation to pay contributions;"
Je moet dus 360 dagen premie hebben betaald in de afgelopen ZES jaar. Omdat Andalusia veel seizoensarbeid kent (toerisme en landbouw) hoeven mensen maar een paar weken per jaar te werken om een recht op WW te hebben. Die 360 dagen is opgeteld over ZES jaar namelijk.
Bron: www.a-kasser.dk/unemployment-insuranc...

Voor veel mensen in Andalusia is er dus geen noodzaak om hun regio te verlaten. Combineer dat met een schoolsysteem waarin kinderen meer dan drie maanden per jaar vakantie hebben Een systeem dat er anno 2020 nog steeds niet in slaagt om Spanjaarden fatsoenlijk de Engelse taal bij te brengen. En u begint te begrijpen dat de oplossing niet is nog meer miljarden Nederlands belastinggeld in Spanje uit delen.

Ik vraag me af of er ook een journalist is die het bovenstaande in vijf minuten bij elkaar googelt.

theo-is-dood | 21-06-20 | 19:22

@theo-is-dood | 21-06-20 | 19:22:
Eenzelfde analyse kan gemaakt worden voor Italië, Portugal en Griekenland en dat is inderdaad een enorm extra probleem waarmee de EU ons opzadelt. Bij Follow the money zitten toch nog wel journalisten die dit naar boven krijgen.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 19:46

@theo-is-dood | 21-06-20 | 19:22:
Heel simpel: het model van "pooling" van produktiemiddelen, waaronder arbeid, is al eens eerder geöpperd, compleet met het leren van slechts één gemeenschappelijke Europese taal naast de eigen lokale taal. Als de oplossing voor de huidige problematiek het doorvoeren van een soortgelijk model zou kunnen zijn dat men eerder met alle mogelijke middelen heeft bestreden, dan werpt dat toch wel wat lastige vragen op. Geen journalist of politicus gaat zich daaraan wagen.

kindapaas | 22-06-20 | 02:24
▼ 1 antwoord verborgen

Gesubsidieerd elkaars rommel staatsschulden opkopen is een vorm van wederzijdse noodlot verbinding en verdere Europese integratie.

Feynman | 21-06-20 | 17:16

Mocht je een gehijt NIET gezellige avond willen hebben... ga dan een borrel doen met Feynman en Alexander. Het autisme en de ‘zogenaamde’ feitjes slaan je om de oren! Wat een gezever weer van beide heren dit weekend vind ik.

overVecht | 21-06-20 | 17:13 | 3

Feynman is ook niet meer wat hij ooit is geweest. Feynman heb je al, gehoord, na al je geklets over Corona, dat het virus zienderogen verzwakt? En ook zijn stukken over de ECB, tenenkrommend!

ja-ja-nee-nee | 21-06-20 | 17:23

Je kan ook gewoon de eer aan jezelf houden, en eerlijk zeggen dat je het niet snapt.

TeeJee | 21-06-20 | 17:33

Dan moet je met Rutte borrelen. Lekker leeg.

Sassen | 22-06-20 | 00:49

Doet me sterk denken aan de "junk bonds" van de jaren tachtig, met figuren als Michael Milken en vrienden die "leveraged buy-outs" loslieten op een keur aan ondernemingen om vervolgens de assets te strippen. In de moderne variant gaat het met grote warschijnlijkheid om het verwerven van produktiemiddelen voor netwerken van samenwerkende multinationale corporations middels leningen, Marx noemde dat "rentedragend geleend industriekapitaal". Waarmee ik wil zeggen dat
1 het concept niet nieuw is voor wie Marx écht heeft bestudeerd en
2 wie Marx grondig bestudeert maar met een tegnovergesteld belang, er een hoop goede ideeën in zal kunnen vinden.
Wat kunnen wij burgers er nog aan doen? Bestudeer het zelf ook, herken het en begrijp het wanneer u voor de gek gehouden wordt. Spreek uw favoriete politicus er op aan.

kindapaas | 21-06-20 | 17:11 | 4

@Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:15:
Integendeel, ze zijn nog nooit zo belangrijk geweest. Landbouwgrond, agropharma, soya plantages, palmbomen enzovoorts, gefinancierd via banken consortia. Alles ondergebracht in multinationale corporations zonder enige verantwoording naar de burgers/consumenten toe. Het concept hiervan is ook niet nieuw: zie sommige artikelen van Benito M.

kindapaas | 21-06-20 | 17:19

@kindapaas | 21-06-20 | 17:19: Mee eens die wel ja, Marx had het over fabrieken met machines oftewel kapitaalgoederen.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:36
▼ 1 antwoord verborgen

Als Nederlander Voor jezelf zorgen.
De overheid zorgt voor ieder ander.

Het leven is zwaar | 21-06-20 | 17:11
-weggejorist-
Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:10

De sleutel is het kunnen blijven beheersen van de rentes op staatsleningen, waarop landen zich kunnen blijven financieren. Daarbij is het noodzakelijk de bankbezittingen 'ambitieus' te blijven waarderen, zodat de balans kan blijven groeien c.q. de hefboom in stand blijft, waarmee er een kopersmarkt voor diezelfde staatsobligaties blijft bestaan. Dit kan volgens mij oneindig doorgaan.
Zolang de prijs van geld maar laag blijft. Zorg dat er voldoende wordt gecreëerd wordt en dit ten goede komt aan staatsfinancieringen. Want o wee als het geld zijn weg vindt naar de echte economie en goederen en diensten in prijs gaan stijgen.

Korenwolf | 21-06-20 | 17:09 | 4

@kindapaas | 21-06-20 | 17:15: Als deze lus lekken gaat vertonen, dan zullen de uitgevende partijen de leningen aantrekkelijker moeten maken en de rente moeten verhogen, dan wel zullen de ontvangende partijen een hogere vergoeding op de lening willen zien.

Korenwolf | 21-06-20 | 17:26

De opvattingen over DEBT/GDP zijn redelijk opgerekt t.o.v. wat ik mijn studietijd nog leerde maar ik vermoed dat dit niet 'oneindig kan doorgaan' want op enig moment raakt het vertrouwen in de staatsfinanciën en/of munt op.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 19:38
▼ 1 antwoord verborgen

Je hebt één taart en je het 27 mensen.
Iedereen krijgt een kwart.
Kan dat niet?
Zo zie ik het huidige geldstelsel voor me. Dit kun je toch niet vol blijven houden? Dat snapt een kind.

Timide_Aso | 21-06-20 | 17:08 | 3

Ze bakken gewoon een paar taarten bij.

Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:11

@Watching the Wheels | 21-06-20 | 17:11: Hele luchtige inflatietaarten

Nehemia | 21-06-20 | 17:52

Alleen Moses kon dat trucje met brood en vis.

bigstone | 21-06-20 | 19:43

Ik zou als economieleraar mijn vak niet meer durven uit te oefenen. Alles wat je geleerd hebt, de leerlingen te leren, is inmiddels gebaseerd op drijfzand. Of gewoon helemaal nergens meer op.

Leptob | 21-06-20 | 17:06

Als ik de uitspraak van het Duitse constitutionele hof goed begrijp, dan moet de Bundesbank binnenkort toch in begrijpende mensen taal dit beleid aan het Duitse Parlement gaan uitleggen.

Zoethoudertje | 21-06-20 | 17:04

Als de overheid mag bijdrukken/printen, waarom doen wij dat dan ook niet?

Mag niet? wat de overheid doet mag namelijk ook niet.

Neem Italie, het land met één van de grootste goudreservers ter wereld.
Italie zit al 30 jaar in de problemen, de drukpersen draaien op volle toeren, en het probleem blijft precies hetzelfde.

Europe doet precies hetzelde zonder enige onderbouwing of reserve.
Het is dus totaal normaal dat iedereen begint te printen.

Rest mij maar één vraag aan alle reageerser{sters}, welke printer is geschikt?

Meesteres Belgie | 21-06-20 | 17:01 | 4

@Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:05: Zoek eens op 'verwarde verzekeringsadviseur'.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 17:14

@Vrolijke-Deurwaarder | 21-06-20 | 17:14: Flikker op lees eens een krant, 1 % tegen de kleine S brengt 30 x 1 op 50 % verschil dat verklaart het verschil tussen de staatsschulden.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:18

Er wordt niet gedrukt. Niet begrijpen is niet reageren.

MaarFeitelijk | 21-06-20 | 17:33
▼ 1 antwoord verborgen

De ECB slimmeriken hebben in hun contract staan dat ze niet wettelijk/strafrechterlijk vervolgd kunnen worden, waarom zou dat nou zo zijn.
Een kind kan toch begrijpen dat dit niet kan, geld is een theoretisch iets geworden als schaamlap voor het falen van de EU.
Voor Jan Lul is het wel echt geld die moet zijn lening van 10 mille wel aflossen.
Maar goed we moeten door consumeren anders flikkert de economie in elkaar, zegt de overheid, terwijl er geen geld is.
Haast niemand kan een huis kopen.
T kan alleen maar omdat de centen gebaseerd op een toekomstige inkomens verwachting geleend kunnen worden als een Corona crisis er tussen door komt vervalt voor een heel stel schuldenaren de toekomstige inkomensverwachting, veel succes er mee.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:01 | 3

Niet begrijpen is niet reageren. Niemand is verantwoordelijk voor wat tijdens het werk gebeurd. Ten zij er sprake is van een misdrijf.

MaarFeitelijk | 21-06-20 | 17:33

Ik vrees mijnheer Sassen van Elsloo, dat lezers de omvang van genoemde geldstromen niet zomaar bevatten. Opsplitsen van bedragen, naar aandeel/nadeel per fulltime werkende Nederlander, kan helpen.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 17:00 | 5

@Vrolijke-Deurwaarder | 21-06-20 | 17:10: Hoewel, deurwaarders moeten tegenwoordig kunnen lezen en schrijven en mogen klanten hun salchtoffers niet meer belazeren dat wist een shag rokend vrouwtje, de voorzitter van de deurwaarders boefjes vereniging, laatst uit te leggen.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:22

Als dat geld fiat is, is de schuld ook fiat.

Epistulae_Morales | 21-06-20 | 21:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Het huidige proces is er één van hygiëne.

Kijk, soms heb je een dronkaard die dan een vlekje ergens heeft. Nouja, straks shirt vervangen. Dan nog een vlekje. Dan een bruine streep in de onderbroek. En aan het einde maakt het allemaal geen flikker meer uit. Dan ligt de patiënt wegens psychose in z'n nest in zijn eigen vuiligheid en maakt het niet zoveel meer uit als je alles nog een keertje laat lopen, de zakken vuilnis staan toch al opgestapeld tegen het plafond en een rat of muis meer of minder maakt allemaal niet meer uit.

Laat de buren maar klagen.

Nou, van bovenstaand verhaal dus het financiéle equivalent.

Knufter | 21-06-20 | 16:51

Met voldoende grond en stenen in bezit zal het me worst wezen, degene met virtuele rijkdom zien het vervliegen.

miko | 21-06-20 | 16:50 | 3

Vastgoed is inderdaad een veilige haven.

Motleycrew | 21-06-20 | 17:02

Precies

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:06

@Motleycrew | 21-06-20 | 17:02: Tot de overheid denkt, 'hey, die bakstenen kunnen nergens naartoe, dus die gaan we even flink extra beladten ...

nog-eenbelg | 21-06-20 | 17:42

Dit moet op den duur wel leiden tot een totale euro implosie. Koop Zwitserse franken voor je euro's, of Britse ponden, of Noorse kronen... Maar ga weg uit die euro. Die valuta is straks net zo veel waard als wc-papier.

Motleycrew | 21-06-20 | 16:50 | 7

De dollar heeft het zelfde probleem en collapsed ook met 5 jaar. Alle regeringen proberen hun dollars om te zetten naar vastgoed cq bedrijven, goud. China voorop.

bigstone | 21-06-20 | 19:51

GBP, CHF en NOK worden net zo hard bijgedrukt.
Alleen goud en bitcoin hebben zin. Goud zal waarde vasthouden. En bitcoin gaat 10x-40x komende 2 jaar.

TulpenBaron | 22-06-20 | 11:29
▼ 4 antwoorden verborgen

Triest dat de fanclub van Rutte ook dit topic weer gebruikt om (betaalde?) propaganda te maken in plaats van serieus over deze column te schrijven. Maar ja, ieders vrijheid. (Die vrijheid zijn we binnenkort kwijt, dat dan weer wel).

dathoujetoch | 21-06-20 | 16:49

Ik kwam pas een dwaze opmerking tegen die ik bij nader inzien steeds minder dwaas ben gaan vinden:

Schaf belastingen af. Helemaal. In plaats daarvan drukt de overheid geld bij naar noodzaak. Dat levert inflatie op, tientallen procenten per jaar, maar is in feite en manier om de belastingdruk evenredig te verdelen over kapitaal en arbeid.

Wat moet een overheid nou 'lenen'? Je hebt gewoon kosten, die maak je als overheid. Geld IS al een lening. Het is een uitgestelde levering van goederen of diensten. Geld is een tegoedbon. Dus geld lenen is dubbelop voor een overheid.

Of is er iemand die echt denkt dat al die leningen terugbetaald gaan worden?

Knufter | 21-06-20 | 16:47 | 2

Deels mee eens. Belasting zou geheven kunnen worden om zaken te sturen. Zoals boetes en beraald parkeren. Dat geld moet echter vernietigd worden. De overheid mag een budget 'drukken' o.b.v. het BNP.

Leptob | 21-06-20 | 16:55

Je bedoelt dat het primaat van geldschepping bij de overheid moet liggen? Natuurlijk dat zou wel zo logisch zijn. Maar volgens mij is de laatste die dat serieus probeerde door te drukken president J.F. Kennedy geweest en we weten hoe dat is afgelopen.

Luctor&abortus | 21-06-20 | 19:11

De EU gaat Japan achterna. De Japanse Centrale Bank heeft inmiddels ongeveer de helft van de Japanse staatsschuld gemonetariseerd. En die schuld is ongeveer 250 % van het BNP.
Behalve de staatschuld worden ook bedrijfsschulden gemonetariseerd. En aandelen zullen ook wel volgen, wat kan er mis gaan.

obominotie | 21-06-20 | 16:44 | 3

Japan heeft dan nog het voordeel, dat ze daar geen nuttelozen uit afrika enzo importeren, die ook nog klauwen met geld kosten.

bqbq | 21-06-20 | 16:58

@bqbq | 21-06-20 | 16:58: Het is ook niet waar, wat ook een hoop scheelt. Wel heefts men al jaren stagnatie. Daarvan is hier geen sprake.

MaarFeitelijk | 21-06-20 | 17:31

Aandelen worden nu al opgekocht, alleen via de omweg van ETF's. bank of japan koopt nu al indexfondsen op. En die indexfondsen bastaan op hun beurt uit aanedeln ..

nog-eenbelg | 21-06-20 | 17:43

Geld gewoon rechtstreeks overmaken naar de banken. Zonder tussenkomst van de regering. Banken belasting laten innen.

Is dit nog nieuws? | 21-06-20 | 16:43 | 2

Hoe is het eigenlijk met die Bad banks?
Kuch...

joppo0 | 21-06-20 | 16:51

Belastinginning is juist om het gebruik van de staatsvaluta af te dwingen bij de burger zodat ambtenaren iets kunnen kopen.

Ik kan prima zonder een staatsmunt handelen. Zeker met de computers van tegenwoordig kun je bijna weer bartering bijhouden. (Krijg ik een halve kip van jou voor een kwartier werk van mij, die we inwisselen tegen 3 ons broccoli)

Polarisator | 21-06-20 | 16:53

Westerse perceptie!

Indonezen zijn niet onder de indruk van een paar duizend miljard. Daar betaal je vijftig ruggen voor een pijp Heineken.

Polarisator | 21-06-20 | 16:40 | 2

Bintang, als u echt kennis van zaken zou hebben.

dathoujetoch | 21-06-20 | 16:51

@dathoujetoch | 21-06-20 | 16:51:
Ik claim nergens ergens verstand van te hebben.
Bintang kost minder dan een exclusief ge-importeerd groen flesje. Maar goed, je hebt gelijk.

Polarisator | 21-06-20 | 16:56

Volgens die nepbankier is het jaren vijf voor twaalf.

Montgomery Burns | 21-06-20 | 16:36

"BANKBLOG - Bankenbailout van 1,31 biljoen euro"

Jullie zijn de letter 'l' vergeten.

padbuffel | 21-06-20 | 16:32 | 2

B(l)ankenbailout ?

Graaier | 21-06-20 | 17:13

En recht op een nieuwe banken crisis na de covid crisis. Dat kan een blinde aan zien komen. We moeten snel uit die eu. Steeds door die Frambozen worden gepiepelt en nu dit weer.

bqbq | 21-06-20 | 16:30

Centrale banken moeten dus geen obligaties kopen, maar belenen of in bewaring nemen, dat mag wel? Leg me het verschil eens uit? Het komt op hetzeflde neer.

dathoujetoch | 21-06-20 | 16:30 | 2

Dat er nooit afgelost gaat worden lijkt mij i.g.v. belenen of bewaren.
Een soort van aflossingsvrije hypotheek van 30 jaar maar dan zonder onderpand.
Mag de belastingbetaler niet meer afsluiten de overheid wel, heel bijzonder en dan hoor je de AFM niet.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 16:50

Op details van zorgvuldige juistheid zult de stokers niet betrappen.Men is tegen vanwge het tegen zijn. Het is toch consequentieloos en het doet lijken lasof men op de hoogte is van iets wat anderen niet zien.

MaarFeitelijk | 21-06-20 | 17:30

Zo'n LTRO wordt dan heel eufemistisch een "faciliteit" genoemd. In werkelijkheid is het een wanhopige poging om het piramidespel nog eventjes voort te zetten door middel van het bijdrukken van astronomische hoeveelheden geld. Goddank doet het VK het ook want dat is de ideale kanarie in de kolenmijn. Op den duur laten de beleggers het GBP vallen. Het moment dat de euro hetzelfde overkomt, is dan niet ver weg meer.

De echte Stolwijker | 21-06-20 | 16:29 | 4

@Kuifje-naar-Brussel | 21-06-20 | 16:36: Dat kan je niet met zekerheid stellen net zoals de aannames van de ECB zijn ook maar aannames laat staan die van Brussel.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 16:51

Het VK kan zelf beslissen wat het beste is voor het land, ook snel opmaat bijsturen . Nederland is de klos even als de EU omdat de verschillen te groot zijn.

bigstone | 21-06-20 | 20:02
▼ 1 antwoord verborgen

Wij worden door de grenzenloos onkundigen de afgrond in geholpen. De banken kunnen bij een negatieve rente vrijwel onbeperkt 'geld' (dat niet bestaat) 'lenen' (tegen een waardeloos/zinloos onderpand). De 'rijke' Europese landen zijn straks even 'arm' als de zuidelijke liegbeesten, de Euro is straks binnen de EU grenzen bijna niets meer waard en daarbuiten al helemáál niets meer. En dat gaat straks nog het hardste blijken in Nederland, waar de koopkracht aanzienlijk lager zal (blijven) liggen dan in onze buurlanden.
-
En het gelach dat wij nu uit de coulissen horen, is dat van onze westerburen, die binnen een jaartje of tien 'sliep uit' mogen doen van over de Noordzee.
-
En de lachende derden op korte termijn zijn de opkopers van slechte leningen van middeleeuwse Italiaanse banken, die straks door de EU - nettobetalers gespekt worden met vele tientallen miljarden.
-

bisbisbis | 21-06-20 | 16:28

Weet je? Eerlijk gezegd zijn dit zulke astronomische bedragen en zijn het zulke ongrijpbare processen door oncontroleerbare groepen dat het me ook een zorg zal zijn. Het probleem wordt vanzelf zo groot dat de bubble barst. En dan zien we wel weer wie met wie wereldoorlog III start....

Odin | 21-06-20 | 16:26 | 4

1,3bln is trouwens 41195 jaar.

BP Richfield | 21-06-20 | 16:40

@BP Richfield | 21-06-20 | 16:33: Gedeeld door 7,7 miljard mensen = 0.000003077 seconden per mens. Valt dus mee.

Polarisator | 21-06-20 | 16:42

@Polarisator | 21-06-20 | 16:42: Slechts 5.200 per EU belastingbetaler, zijn er +/- 250 mio van de andere 250 mio moet die groep ook onderhouden..

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 16:55
▼ 1 antwoord verborgen

Dit gaat zo mis.... Enkel een grote oorlog of een enorme downfall/monetaire reset kan dit nog oplossen.

Petertie | 21-06-20 | 16:25

Als ik sommige experts mag geloven, zit er nog altijd een enorm risico bij de banken. Waar ze bij de vorige krediet crisis druk aan het handelen waren in CDO's (pakketten met hypothecaire leningen), schijnt nu de CLO veel verhandeld te worden (pakketten met bedrijfsleningen). Gelukkig is dit snel op te lossen met een paar extra drukpersen bij de ECB. Het domme volk betaalt de rekening toch wel.

Borrelende Boris | 21-06-20 | 16:24 | 4

@BP Richfield | 21-06-20 | 16:37:
Interessante video, bedankt voor de tip!

Borrelende Boris | 21-06-20 | 17:05

U heeft geen benul, er zijn geen drukpersen en van een bail-out is geen sprake.

MaarFeitelijk | 21-06-20 | 17:29

@MaarFeitelijk | 21-06-20 | 17:29:
U kunt me neerzetten als een onbenul, maar gaat u eens inhoudelijk in op het CLO verhaal, Het lijkt me dat banken dezelfde risico's lopen als in 2008, waardoor een toekomstig bail-out scenario niet ondenkbaar is.

Borrelende Boris | 21-06-20 | 18:59
▼ 1 antwoord verborgen

Het is nog steeds spannend in Europa. Afgelopen vrijdag heeft Mark zich prima geweerd en heeft hij geen millimeter toegegeven. Erg goed voor zijn reputatie als havik.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 16:21 | 15

Mark heeft meer iets weg van een volgevreten reiger die elke burger onderschijt en zich vervolgens met een inlegvelletje afveegt.

Nehemia | 21-06-20 | 17:08

Wat ben je toch een grapjas. Mark een havik. Ik dacht eerder aan een inktvis. Zonder ruggengraad maar wel goed in zuigen.

Graaier | 21-06-20 | 17:18

Kuif, hou nou toch op... U bent een karikatuur van uzelf aan het worden. Rutte is en blijft een slappe vaatdoek. Binnenkort tekent hij gewoon bij het kruisje als Merkel hem heeft ingefluisterd hoeveel miljard er geschoven moet gaan worden. Wopke , Wupke, Flupke, hoe die man ook heet, loopt gewoon hijgend achter hem aan om het bedrag uiteindelijk te storten. Je kunt dat geld net zo goed verbranden, heb je er nog langer plezier van in de winter...

Ommezwaai | 21-06-20 | 18:55
▼ 12 antwoorden verborgen

Astronomy meets economy. Ondertussen stalken de banken ondernemers de moeder ihkv de fraudewetgeving zo hoor ik her en der in het ondernemerslandschap.

suscrofa | 21-06-20 | 16:17 | 6

@squadra | 21-06-20 | 16:44:
We moeten inderdaad naar een totale herwaardering van ons financiele systeem, waarbij de macht van ecb drastisch wordt beperkt en onze financiele instellingen zich kunnen herbezinnen op hun eigenlijke taken dwz een gezond "lokaal" ondernemersklimaat stichten en handhaven. Maar dan zie ik maar een goede mogelijkheid en dat is uit deze doodzieke monetaire unie stappen.

suscrofa | 21-06-20 | 17:21

@Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:11:
Ik maakte begin dit jaar een maandenlang gesoebat mee met mijn zakelijke kutbank de abnamro. In verband met een subtiele naamsverandering van mijn bedrijf drie jaar geleden. Dreiging van bevriezen van mijn bedrijfsrekening. Ik moest eerst heel erg boos worden en toen was het in een week geregeld. Maar dat was nog niks heb ik gehoord.

suscrofa | 21-06-20 | 17:25

@suscrofa | 21-06-20 | 17:25: Je krijgt nog geen telefoonnummer gewijzigd bij de bank ambtenaren, dat ze zich al die regelgeving laten aanleunen, onvoorstelbaar laf.

Uw Verzekeringsadvis | 21-06-20 | 17:43
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino