achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

De complete app-geschiedenis: Grapperhaus en Halsema piswoest op elkaar na drukke demo Dam

Gezellig

Zo. Minister Grapperhaus heeft (op verzoek van Kamerlid Wilders) even zijn complete appgesprek met de burgemeester van Amsterdam online gezet. De rapen waren flink gaar. Halsema vroeg 'Wat is dit nou' naar aanleiding van Grapperhaus' uitspraak dat de demonstratie alle perken te buiten ging en verwijt de minister dat hij haar 'in de kou' liet staan, terwijl Grapperhaus er op wijst dat de beslissing om niet te handhaven NIET "na ruggespraak" met hem genomen is. Deze onenigheid werd door Halsema niet gemeld in haar brief aan de Amsterdamse raad, dus dit wordt ongetwijfeld vervolgd. Complete tekst na de breek. 
UPDATE: Annabel Nanninga tegen TPO: "Kan echt niet"

**Maandag 1 juni 2020 **

FH (17:02): Ha Ferd, de demonstratie op de dam trekt veel meer mensen dan door de organisatie geraamd. Er staan er nu al bijna 1000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand. . Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan de demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke 

**17:03: uitgaand telefoongesprek (van minister van Justitie en Veiligheid (hierna: MJV) naar burgemeester van Amsterdam): onbeantwoord **

**MJenV (17:03): **

Ha Femke
Geheel met je eens.
Na afloop maar evalueren mbt dit soort organisatoren. Groet,
Ferd 

**17:03: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): 2 minuten en 53 seconden contact **

Voor een samenvatting van MJV van dit gesprek wordt verwezen naar zijn appbericht van 22:07 uur. 

19:08 inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist
FH (19:09): Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit een 

driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou. Femke 

MJenV (19:21): Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik gezien mogelijke escallatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering. 

FH (19:22): Het gaat uitstekend. Men gaat uit elkaar en er is weinig noemenswaardigs gebeurd. Er is alleen ruggespraak geweest over het niet kunnen handhaven van de 1,5. 

MJenV (19:22): Mooi! Komt goed. 

MJenV (19:23): De T is nu eenmaal de T.   

MJenV (19:26): Die 1,5 meter niet handhaven is ooo jullie beslissing, maar zoals ik al zei: die begrijp ik wel. 

FH (21:40): Wat is dit nou? 

MJenV (22:07): Femke 

Ik ben verbaasd over hoe zich dit ontvouwt aan jouw kant. Om 17.02 vandaag kreeg ik een appje van jou waarin je aangaf dat er veel meer mensen dan was geraamd door de organisatie op de demonstratie afkwamen. Het waren er toen al duizend zei je. Lang niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter. Je gaf aan niet te willen ontbinden: ‘’Daarvoor zijn de emoties te groot’’ – en gaf aan te willen voorkómen dat demonstranten tegenover politie zouden komen te staan. Ik heb in een antwoordappje en in een kort telefoongesprek gezegd dat te begrijpen en dat er wel later geëvalueerd moest worden. Ik heb wel –telefonisch- mijn zorg benadrukt over mogelijke onrusten nav je bericht. Je gaf toen aan dat er busjes buiten zicht klaar stonden. Twee uur later om 19.09 appte je mij dat een vd kranten los ging en dat je naar buiten wilde brengen dat dit een driehoeksbeslissing was geweest ‘’in ruggespraak’’ met mij. Ik heb direct gereageerd dat dat niet zo was. 

Ik zie nu achteraf dat jij op AT5 hebt verklaard dat mbt het de demonstratie niet ontbonden mocht worden vanwege het belang van het onderwerp. Daarover verschillen wij dus wezenlijk van mening. Maar die achtergrond van de beslissing is helemaal niet door jou bij mij gemeld. 

Groet Ferd 

*** *

*Foto met screenshot van correspondentie 17:02 en 17:03. *

** 

FH (23:43): Deze wilde je vastleggen voor de wob. Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten. 

FH (23:45): En ik heb niet het belang van het onderwerp verdedigd maar van demonstratievrijheid. Soms even navragen voor je op media reageert. 

MJenV (23:46): Zie de weergave met citaten van jou op AT5. We spreken morgen verder. 

**Dinsdag 2 juni 2020 **

FH (00:02): Ook volgtijdelijk klopt dit niet. Dit was lang nadat je mij aan de lijn had gehad. In stormen moeten we soms pal staan. En ik begrijp goed dat rechts nederland een gouden kans ziet. Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo’n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in wijk bij duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de jou had gezet. 

**00:26: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist **

**MJenV (08:41): **

Ik ben nu in conf calls. Ik bel rond 10.00. 

**FH (08:44): **

Ik probeerde je te bereiken. Ik heb de hele dag pers. En het lijkt me logisch dat jij nu duidelijk maakt dat je steun uitsprak aan de lijn van optreden en ik die steun ook nadrukkelijk heb gezocht. 

Femke 

10:26: uitgaand telefoongesprek (van MJV naar FH): onbeantwoord
**11:00 uur: Videogesprek tussen MJV, MVWS, MBZK en burgemeester van Amsterdam **

Hierin is gesproken over de demonstratie en dat er een brief van de minister van VWS naar het Veiligheidsberaad zou gaan. Deze brief vindt u als bijlage 2.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.