achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten – Alleen goede demo's AUB

Voorganger Jerry Afriyie van KickOut mishandelde tijdens de intocht in Gouda van 2014 een agent.

Vorige maand was er een kleine demonstratie bij de Ulu-moskee in Utrecht. Actievoerders werden bekogeld met volle blikjes en vuurwerk. De politie beëindigde de demonstratie bracht de bezoekers in veiligheid en besloot direct geen vervolging in te stellen tegen hun belagers. Het was Pegida maar. 

Een schril contrast met de veroordeling van Jenny Douwes: 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Ze was niet alleen, de veldwachters hebben keurig iedereens identiteitsbewijs overgeschreven en er werd minutieus vervolgd. Wat ben ik blij voor Friesland dat ze daar tijd voor hebben, en er geen ernstigere zaken op de plank blijven liggen.

De timing van de vervolging is ook dubieus. Het hele delict staat van voor tot achter op video en op sociale media. De meeste communicatie van Jenny Douwes was perfect vastgelegd. Al het bewijs was direct keurig beschikbaar. Toch is maanden gewacht zodat de veroordelingen vlak voor de nieuwe intocht komen. Dat drijft de polarisatie verder op de spits.

Als een rechtse demonstratie van Pegida geen doorgang kan vinden, wordt de oorzaak een “tegendemonstratie” genoemd. Burgemeesters, politie en pers legitimeren mensen die met intimidatie, aantallen en geweld demonstraties beëindigen als “demonstranten”. Dan wordt niet het recht van Pegida om te demonstreren onderstreept, maar het gebruik van anderen om dat te verhinderen.

Als een demonstratie van KickOut geen doorgang kan vinden wordt de blokkade afgehamerd als een strafbaar feit. Een organisatie die nota bene in het eerste helft van haar naam oproept tot geweld en in het tweede helft het beoogde slachtoffer aanwijst. Eerdere demonstraties eindigden in massale arrestaties, omdat deze actiegroep zich niet aan afspraken houdt en niet luistert naar de politie.

Voorganger Jerry Afriyie van KickOut mishandelde tijdens de intocht in Gouda van 2014 een agent. Hij kreeg een voorwaardelijke geldboete van 500 euro en moest 500 euro schadevergoeding betalen. Dan zou je toch verwachten dat die persoon in het maatschappelijke debat “af” is?! Nee die wordt gelauwerd en aan tafel gezet met iemand die een escalatie met geweld probeerde te voorkomen.

De actiegroep We Are Here pleegde aan de lopende band inbraken, vernielingen en intimideerde iedereen die dat niet goedkeurde. Er volgde geen arrestaties, maar een vrije aftocht. Zouden we met cannabis moeten doen, scheelt een hoop administratie. Steel vlees en je krijgt armbandjes, een taxiritje, een kamertje en een kopje koffie, steel een pand en ze zijn blij als je eruit loopt.

Er werden geen namen genoteerd, er werd zelden vervolging ingesteld. Ondanks dat op kraken met geweld in groepsverband bijna twee jaar celstraf staat. Een inbraak in een bewoonde woning waar een studente stond te douchen werd afgedaan als een vergiskraak. Met dit eufemisme werd het delict gebagatelliseerd en gedoogd. 

De leider van We Are Here werd niet vervolgd voor opruiing, ondanks dat hij zijn hele groep andermans duurste bezit als estafettestokje gebruikt. Het ontbrekende strafblad maakte de weg vrij voor zijn verblijfsvergunning. U bent de dwaas die binnen de lijntjes kleurt en al die gratis advocaten betaalt. Maar het kan allemaal nog veel gekker.

Tussen de gezellige Amsterdamse grachten werd op 6 februari 2016 een stadswandeling georganiseerd door Edwin Wagensveld. De wandeling werd netjes met de gemeente afgestemd. Er werden afspraken gemaakt over de route, een stukje beveiliging en de plaats waar wandelaars van gedachten over dit soort nieuwkomers konden uitwisselen.

Burgemeester van der Laan besloot de route grondig te controleren. Dat bleek noodzakelijk want er werd een op afstand bestuurde rookbom gevonden. Dat had volgens Eberhard verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Er was een enorme politiemacht op de been, maar die kon niet voorkomen dat de wandeling drie uur lang geblokkeerd werd. Jan Roos maakte daar nog een sfeerverslag van.

Niet (meer) beschikbaar

Over die dure veldslag die urenlang het verkeer blokkeerde, zou ik graag een mooi overzichtje willen wie er allemaal zijn vervolgd … Oh wacht… 

Dit gedoogbeleid van geweld tegen of door “demonstranten” heeft tijdens de rellen een waardevol de-escalerend effect. Helaas zorgt het ervoor dat iedere volgende demonstratie het nog eerder en erger uit de hand loopt. Relschoppers hebben het beeld onaantastbaar te zijn. Er volgen geen consequenties en ze denken zelfs voor de goede zaak bezig te zijn.

Daardoor ontwikkelt zich een groepscultuur vanuit het recht van de sterkste. Een cultuur waar de regels van de eigen groep centraal staan en niet de Nederlandse rechtsstaat. Een cultuur waar die regels met geweld en intimidatie naar anderen mag worden uitgedragen. 

Waarden die haaks staan op onze veilige tolerante samenleving.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.