achtergrond

Geenstijl

Pauw: 'Wilders, Wilders, alles schuld van Wilders'

Pauw is terug. Prettige timing voor politie & policor.

Het bericht over de verlenging van de voorlopige hechtenis van Jawed S. kwam net na 17u, als iedereen onderweg is naar de piepers. Het bericht dat hij zijn daad pleegde met een islamitisch motief, kwam rond half acht en werd door het OM toegelicht bij de NOS. En daarna was er een soort publieke persconferentie van Pieter Jaap "Iftars en Copvodden" Aalbersberg bij Pauw. Strak geregisseerde drietraps-PR, wat wij u brommen. En stationsmedewerkers die getuige waren, hebben een spreekverbod van de Noordkoreaanse Spoorwegen.

Bij Pauw nam de propaganda al snel een vlucht. Het motief van de dader wordt bijna begripvol als argument omarmd: "In zijn motief geeft [Jawed] aan dat de voortdurende belediging, zoals hij dat noemt, van de islam, de koran, de profeet en Allah, dat dat niet kan, en dat de moslim dan een taak heeft. [..] Hij heeft de naam van de heer Wilders verschillende keren benoemd, als een van degenen die naar zijn mening die beledigingen uit. Hij noemt alle Nederlanders, en hij vindt iedereen verantwoordelijk."

Die slotzin kwam daarna niet meer aan bod, want de naam van Wilders deed natuurlijk een zucht van verlichting van de oudmedialenterp rollen: de peroxide-proxy betekent dat het allemaal lekker niets met de islam te maken heeft. Wilders beledigt, cartoons provoceren en ook bij Pauw konden zowel presentator als politieman de naam Wilders niet váák genoeg laten vallen. Moslims zijn echt de enigen die bloederig gewapend geweld kunnen gebruiken en dan alsnog als slachtoffer worden geportretteerd in de media. Vergelijk dat eens met Chemnitz, waar anderhalve neonazi in het publiek en een paar moedwillige beeldbewerkingen (!) door de Lügenpresse er voor zorgen dat duizenden doodnormale burgers als “extreemrechts” of erger worden geframed in diezelfde media.

Cartoons en "beledigingen van de profeet" zijn geen motief voor geweld. De verwrongen religieuze overtuigingen van Jawed S., die vormen het motief onder zijn handelingen en deden hem met twee grote messen op zak de trein naar Amsterdam pakken. Daar moeten we het over hebben, niet over de vraag of je cartoons mag maken, of dat je iemands religieuze ideeën mag bevragen en uitdagen. Woorden en cartoons kunnen provoceren, maar ze zijn een progressieve, geweldloze provocatie - het laatste woord van het vrije westen en daarom iets dat wij te allen tijde moeten verdedigen. Maar ja. Het islamitische moslimmotief van Jawed is vandaag in de Telebelg al weggezakt naar pagina 4, terwijl "Wilders = oorlog" gisteren in NRC Hetzeblad op de 2 stond, en zijn naam dus bij Pauw de hele avond hol door de studio galmde. De Volkskoran hebben we nog niet open kunnen slaan, die ligt nog bij Hans Laroes op het bureau...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.