achtergrond

Geenstijl

Fakenews voor Democratie fopt kijkers met cijfers

Geinig mailtje is geinig. In de crowdfundvideo die Forum voor Democratie vandaag lanceerde (1 miljoen euro voor een kans op Eerste Kamerzetels) wordt gesjoemeld met migratiecijfers. Thierry doet een Leo Lucassentje! Een scherpe lezer had het door.

In de openingsshots van de video wordt de niet-westerse migratie getoond in een grafiek die heel steil oploopt. Maar met de CBS-data bij de hand blijkt dat die groei juist afneemt. Sure, in absolute aantallen komen er dobberdrommels bij. Maar in werkelijkheid vlakt de grafiek juist af. Niet bij FvD, in een filmpje waarin de partij om geld vraagt. Het truukje: rommelen met de verdeling in de verticale as. Mailtje:

Beste Geenstijl redactie,
Door een grafiekje in de
FvD video die ik vanmiddag op Geenstijl zag, werd ik herinnerd aan een vraag die een vriendin mij afgelopen weekend stelde: hoe erg is de vluchtelingenstroom nu echt en is de stemmingmakerij hierover gefundeerd? Ik besloot mijn laatste werkuren niet nuttig te besteden, maar CBS-data te visualiseren. Omdat het artikel op jullie site de aanleiding gaf, deel ik de uitslag ook even met jullie.

De gepresenteerde data in het FvD filmpje klopt niet, echt helemaal niet. De presentatie van de data (de lay-out van de grafiek) is opzettelijk verdraaid om het meer te laten lijken dan het is (opklikken voor groot):

Er zijn meer niet-westerse immigranten in ons land dan ik vermoedde (voornamelijk omdat ik in een erg blank milieu zit). Niet-westerse immigratie heeft het meeste invloed op onze algehele bevolkingsgroei. Het aantal asielaanvragen heeft even snoeihard gepiekt maar loopt weer terug. Het ging harder vlak voor de wisseling van het millennium.

Ik heb de volledige Excelsheet bijgevoegd aan deze mail.

Bedankt voor het vermaak!

Groetjes,
Reaguurder Besoepuur

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.