achtergrond

Geenstijl

Nederland een held rijker: Apache-piloot Roy de Ruiter (36) ontvangt Willems-orde

Nu vinden wij je al een held als je zo'n AH-64 Apache überhaupt van- en aan de grond krijgt. Maar op 31 augustus krijgt Majoor-vlieger Roy "people's champ" de Ruiter (36) de Militaire Willems-Orde 4e klasse uitgereikt door het Ministerie van Heldendom.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

En is het dus, ja, officieel. Mooi trouwens, zo'n koene achternaam, want vliegers zijn natuurlijk de cavalerie van onze tijd. Maar goed, hij is zo gewoon gebleven, zulks blijkt wel uit de zorgvuldig met het Defensie PR-team gecoördineerde human interest verhalen in het AD en de Volkskrant

Samenvatting: Op z'n achtste voetbalde hij in het Ajax-jeugdteam naast Sneijder en Van der Vaart, werd toch geen pro maar had er wel genoeg karakter opgedaan en wilde dan maar F16-piloot worden. Die vacatures waren op, dus toen maar de vliegende tank. Nou, dat ging dus echt supergoed, veel missies gevlogen, bescheiden gebleven, en nu een medaille. "De Ruiter heeft zelfs even overwogen om de Militaire Willems-orde niet te accepteren. Maar zover wil hij niet gaan. Want ja, het is absoluut een eer. En niet alleen voor hemzelf. De Ruiter ziet het ook als een erkenning naar iedereen van het 301 squadron waar hij deel van uit maakte."

Enfin, volkscommando Marco Kroon is een beetje uit de gratie gevallen natuurlijk, dus Defensie WE hebben weer een nieuwe held nodig. Die hebben ze nu gevonden, maar het is geen organisatie-adept: "De Ruiter verliet Defensie in 2013 omdat hij na ‘veertien jaar iets anders wilde’, maar ook vanwege de aanhoudende bezuinigingen en ‘de richting die de organisatie daardoor uitging’." De Ruiter zal eind augustus speciaal voor de ceremonie overkomen uit Oman. "Hij woont daar sinds enkele jaren met zijn vrouw en twee kinderen als instructeur-vlieger voor de Royal Oman Police." We hebben zo'n vermoeden dat hij daarmee genoeg verdient om binnen tien jaar te kunnen rentenieren. Wat een koning, al heeft Bassiehof wel enkele bedenkingen bij deze huidige werkgever. 

En dan nu een hele shitload aan plaatjes en filmpjes van (Longbow, heeft Nederland niet) Apaches. Want vergeet niet hè, dit is wat Apaches doen met overwegend beige mensen. Is Dit Wat U Op 31 Augustus Bejubelt? Oh, en als u dat leuk vindt, hier een GS-werkstuk over zo'n beetje ALLE gunships ter wereld.

Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.