achtergrond

Geenstijl

Doe mee. Het is ónze democratie, verdomme

Het spel is op de wagen en de teller tikt. De eerste halve ton komt in beeld maar het gewicht van de 300.000 drukt zwaar. Het is echt heel veel en zonder hulp gaan we dat niet redden.

Het publiek alhier wist snel genoeg dat we er mee bezig zijn, en heeft grotendeels ook al besloten of ze wel of niet tekenen voor een donorreferendum op referendum.nl. Ondanks de redelijke media-aandacht die we vorige week (en aan het begin van de campagne) kregen, is het een feit dat de grote meerderheid der landgenoten nog geen idee heeft dat ze dit initiatief kunnen steunen. 

Hoort, zegt het voort
Daarom dus onze oproep aan iedereen die oplet & het wel weet: hoort, zegt het voort. Vertel je vrienden, familie en collega's over dit initiatief. In 2015 was dat de sleutel van de schatkist die het Oekraïnereferendum ontsloot. Deel de website van Hart voor Democratie, spoor mensen aan om te tekenen, slinger de discussie op gang en laten we het eens met ons allen over orgaandonatie hebben, en de manier waarop we dat willen regelen in Nederland.

Ja, we weten dat iedereen een vrije keuze kan maken in het donorregister om wel of geen donor te zijn. Dat is echter niet de vraag die voorligt in een referendum. Dat gaat over de vraag of de overheid mag bepalen of je donor bent, ja of nee. Dat is een vraag die op gespannen voet staat met een aantal grondwettelijke rechten, en daarom is het een hele goede vraag om aan alle Nederlandse kiezers voor te leggen in een referendum: vinden wij het als burgers in onze democratie wel goed, of niet goed dat de overheid pro-actief besluit dat jij orgaandonor wilt zijn, als je zelf niets laat horen daarover? 

Het is jouw lichaam, dus het is volkomen logisch dat de overheid eerst om toestemming komt vragen. En ja, in een referendum kan de meerderheid ook beslissen dat ze het prima vinden om het op die manier te doen - maar dan weet je tenminste zeker dat de wet meer draagvlak heeft dan in de Tweede Kamer, waar een opstandige inval-vvd'er zijn mediamomentje wilde pakken* en een Kamerlid voor de Partij van de Dieren dat zijn trein miste* er voor zorgden dat de nieuwe donorwet met +1 zetel meerderheid per ongeluk werd aangenomen.

Als ze niet willen luisteren, herhalen we de boodschap
Kijk, we weten heus wel dat een referendum geen garantie biedt dat Den Haag gaat luisteren. Dat deden ze bij het Grondwet-referendum in 2005 al niet, en dat doen ze bij de weggestemde delen van de Sleepwet nog steeds niet. Dat word je cynisch van ja, want het bevestigt dat de polletiek doet waar het zelf zin in heeft, of belang bij heeft, en vooral niet doet wat de kiezer haar opdraagt. D66 zou het raadgevend referendum niet laten vallen, zeiden ze in hun partijprogramma. Hun eigen minister staat dat nu tóch te doen, met bloedhaast bovendien. Die anderhalf miljard belastingontwijking voor Shell en Unilever stond in geen enkel programma, en wordt tóch doorgedramd - omlijst met talloze leugens en misplaatste lachjes van Rutte's roversbende. Daar word je óók cynisch van.

Maar: no. fucking. way. dat we dat lijdzaam over ons heen laten komen. We stemmen liever keer op keer voor Jan Lul bij een referendum (zoals je ook voor Jan Lul stemt bij landelijke verkiezingen), dan dat we dat kabinet van hooghartige Haagse hufters, met haar Kukidentpremier, haar Kafka-ministers en haar corrupte penthouse-proleten, onze democratie onder onze voeten vandaan trekken. Opgeven is onderwerping aan de demofobe krachten in het kabinet. Dus we moeten door. Tegen de klippen op. En we weten zeker dat de meeste Nederlanders er óók zo over denken, want anders was er niet zo veel chagrijn over de charlatans van de coalitie. Maar dan moeten die Nederlanders wel weten waar ze kunnen tekenen voor een gecoördineerde tegenactie.

Pak je stem terug. Laat zien dat het volk de baas is in een democratie. Steun de campagne voor een referendum over de donorwet, deel de boodschap met zo veel mogelijk mensen, dwing die Haagse koekenbakkers om te luisteren en onthou dat democratie nou eenmaal niet voor bange mensen is. En de bangste mensen, dat zijn degenen in Den Haag, die onze democratische inspraak af willen pakken zonder met een gezond alternatief te komen. Maar ze vrezen voor niets, want ze vrezen een volk dat enkel en alleen af en toe met oprechte interesse naar hun mening gevraagd wil worden. Omdat het ónze democratie is.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.