achtergrond

Geenstijl

‘Teken-app voor donorreferendum komt snel’

Amsterdam (Mol Media) - Sinds de nieuwe donorwet vrijdag in het Staatsblad verscheen, is op het internet veel enthousiasme gemeten voor een referendum over die wet. "Er komt snel een online teken-applicatie", zeggen de initiatiefnemers van zo'n referendum.

Op weblog GeenStijl verscheen het eerste bericht over de mogelijkheid tot het houden van een referendum over de wet. De site noemt de donorwet "een kroonjuweel van een referendum-onderwerp", omdat het over een ethische kwestie gaat die voor niemand te moeilijk is. "Het gaat over je eigen lichaam", onderstreept de site, die tevens hoopt op een goed debat en veel nieuwe registraties in het donorregister

Inleidende verzoeken kunnen per post worden ingediend door het formulier op de site van de Kiesraad in te vullen en uit te printen. Via Twitter en in de commentsectie van GeenStijl.nl kwamen echter al snel veel vragen binnen over de mogelijkheid tot het digitaal ondertekenen van zo'n verzoek. "Tijdens het Oekraïnereferendum kon je het online invullen en verzenden", merkt iemand op. "Waarom nu dan niet? Die techniek bestaat toch?" Een telefoontje naar de initiatiefnemers bracht opheldering. 

"Er komt snel een online teken-app", laat programmeur Geert-Johan Riemer weten. "We hopen die internetachtige constructie na de Paasdagen snel online te hebben, maar we willen eerst zeker weten dat alle servers goed beveiligd zijn, alle persoonlijke informatie die mensen invullen versleuteld wordt verstuurd en opgeslagen, en dat alle privacywaarborgen op hun plek zijn. Zo'n democratisch project is immers geen kantklossen. Maar vanaf  komende week kan de aanvraag dus ook digitaal!" Goed om te weten voor wie geen postzegels meer in huis heeft.

Diverse media berichtten al snel over de mogelijkheid tot het houden van een donorreferendum. Onder anderen De Telegraaf, De Volkskrant, de NOS, Algemeen Dagblad en Elsevier schreven erover. Of straks de 300.000 handtekeningen van de tweede, zes weken durende termijn gehaald kunnen worden, is de grote vraag. "Het is een behoorlijke drempel, maar met een digitale applicatie zouden de eerste 10.000 inleidende verzoeken toch wel vlot moeten lukken", denkt Riemer. Dat minimale aantal moet op 27 april uiterlijk binnen zijn bij de Kiesraad.

Plaatje: laatste frame uit deze Dingeman-strip.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.