achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Slepende problemen

De FNV vertrouwt de criminaliteitscijfers van het WODC niet meer. Door twee belangrijke rapportages te negeren, veegt het WODC 3,5 miljoen delicten onder het tapijt. Met deze gemanipuleerde cijfers kan de minister een mooi-weer-show spelen en bezuinigen op politie, recherche, OM, rechters, gevangenissen en reclassering. Ten koste van uw veiligheid.

Iets wat Ivo Opstelten ook al eerder deed. Van de 50.000 agenten die volgens hem bestonden, bleken er maar 16.000 in uniform aan het werk. Binnen het kabinet wordt een delict niet gezien als een incident waarop actie moet worden ondernomen, maar als uw probleem, dat niet moet leiden tot gevolgschade bij het rijk.

De politie Zeeland-West Brabant meldde trots dat het aantal aangiftes gedaald is. Dat er meer drugslabs en opslaglocaties zijn opgerold. Dat er nog steeds evenveel drugsafval gedumpt wordt, is een indicatie dat het geen effect heeft op de productie. Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en vandaag, het is de hele week dweilen met de kraan open. 

Deze publiciteitsstunt vlak voor de verkiezingen is een methode om ernstige capaciteitsproblemen bij de recherche te maskeren. Even een paar maanden sparen en zaken op de plank laten liggen om voor de verkiezingen triomfantelijk te paraderen. In januari werden nog drie moordonderzoeken tijdelijk stilgelegd door een gebrek aan rechercheurs.

\

Altijd prijs

Ook zitten er acties tussen die te denken geven. Ruim 100 garageboxen openen om tientallen kilo's drugs, tientallen kilo's grondstoffen en spullen om een kwekerij op te zetten lijkt een goede vondst. Alleen verwacht ik die successen ook als er 100 willekeurige garageboxen geopend worden. De politie meldt het niet, maar hoeveel boxen waren fout? 1? 2? 3?

Burgemeesters stellen ook voor informatie die reeds in het bezit is bij de overheid, vaker te koppelen. Waarom wil iemand met een uitkering een bouwvergunning van een paar ton? Hoe kan iemand zonder inkomsten in een duur pand wonen? Kan via de kwaliteit van het rioolwater bepaald worden in welke wijk drugsafval op het riool wordt geloosd?

Nationale politie

Dankzij zes jaar reorganisaties bij de nationale politie heeft de burgemeester minder te zeggen. De pakkans voor professionele criminele overvallers is gedaald. Eerder schreef de politie al dat de meeste overvallers worden gepakt en veroordeeld dankzij heterdaadaanhouding (PDF). De politieacademie stelt voor nog verder in te zetten op dat soort aanhoudingen.

Maar is het gebrek aan veroordelingen buiten heterdaad niet langzamerhand een selffulfilling prophecy door gebrek aan recherchecapaciteit? Als zelfs moordzaken af en toe gepauzeerd worden, wat gebeurt er dan aan de lopende band met minder ernstige zaken zoals zeden, overvallen en inbraken? Er zijn op dit moment geen vacatures bij de recherche, dit is beleid.

\

Jeugdzorg

Tijdens de decentralisatie van jeugdzorg richting gemeentes is er fors bezuinigd. Sommige gemeentes hebben daar nog een schepje bovenop gedaan om meer algemene middelen te hebben of om budgettaire risico's zo veel mogelijk te vermijden. Instellingen lopen vast in bureaucratie die leidt tot betalingsonmacht. Kinderpsychiaters luiden de noodklok.

Het is daarom goed als kiezer te kijken of de wachtlijsten voor ouderen-, gehandicapten- en jeugdzorg in uw gemeente nog acceptabel zijn. Te weinig goede jeugdzorg kan leiden tot levenslange ellende. Niet alleen raakt de jongere permanent beschadigd, het is ook voor veel beschadigde jongeren een opmaat richting criminaliteit (PDF)

Streetwise

Wat ze hebben geleerd om thuis en op straat te overleven, is een basiscursus voor de criminele sector. Waar de politie trots is dat tienduizenden stekjes voor hennepplanten in beslag zijn genomen, geeft het lakse optreden van politici en ambtenaren rond de jeugdzorg vele aankomende criminelen die al die stekjes weer netjes zullen maken.

Onze ministers strijden tegen nepnieuws, en de vakbond strijdt nu tegen publicaties van het interne wetenschappelijk bureau op de veertiende etage van het ministerie van veiligheid en justitie en veiligheid. Een minister die meer bezig is met idiote naamsveranderingen, als met de juiste budgetten of informatie.

Cointelpro

Hoe ziek zo'n ministerie kan worden, werd het beste uitgelegd in deze documentaire over de FBI. Die bleek -dankzij een diefstal van documenten door actievoerders en een jarenlange juridische strijd door journalisten- ruim tweeduizend verschillende projecten te hebben om de maatschappij bij te sturen. Het was geen Federal Bureau of Investigation, maar van Counter Intelligence.

De grootste democratie ter wereld hield zich bezig met observeren, infiltreren en saboteren van binnenlandse politieke organisaties. Geen haar beter dan recente en moderne dictaturen. Het gemak waarmee onze werkelijkheid vandaag gemasseerd wordt, voor politiek gewin tijdens de komende verkiezingen, laat zien hoeveel integriteit coalitiepartijen hebben.

Het sleepnet wordt gezien als verdediging tegen onheil van buiten af, maar maakt ons zwak voor risico's vanuit het Binnenhof. Gebrek aan recherche en jeugdzorg maakt ons vatbaar voor criminaliteit. 

21 maart kiest u uw toekomst.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.