achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof - Rotterdam verdient een nieuwe burgemeester, deze is stuk #Salafisme

"Het is een kwinkslag, bedoeld om iets relativerends te zeggen over het begrip salafisme vanuit een linguïstische benadering."

Dat zei PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam afgelopen donderdag tijdens het debat over zijn uitspraken in het kader van het salafisme.  Laat dat even op u inwerken. Bij de aanslagen in Parijs, Nice en Barcelona vielen meerdere Nederlandse zwaargewonden. De daders waren allen salafisten. Daar valt geen enkele taalkundige grap in te ontdekken. Bovendien is het zeker niet aan de burgemeester van Rotterdam daar iets relativerends over te willen zeggen. De havenstad is uiteraard een doel voor de moslimterroristen.

Met zijn uitspraken over dat elke moslim een beetje salafist is, zorgde hij voor onrust in de Nederlandse samenleving. Het is dat de krant zo slecht gelezen wordt maar in november 2017 deed Aboutaleb soortgelijke uitspraken in De Kanttekening (Voorheen Zaman Vandaag): "Iedere moslim is eigenlijk wel een beetje mainstream salafist." Niks kwinkslag of relativering; dit is een agenda die schijnbaar moet worden gecommuniceerd in meerdere interviews.

Wat salafisme is en welke invloed het heeft op de Nederlandse samenleving is met name aan de veiligheidsdiensten, arabisten/islamologen, wat Kamerleden en helemaal aan het eind mag de burgemeester van Rotterdam er pas wat over zeggen. En waarom mag de burgemeester van Rotterdam er als laatste pas wat over zeggen?

Omdat in Parijs, Nice en Barcelona Nederlanders zwaargewond zijn geraakt door het salafisme. En door de jihad. En omdat het ook in Rotterdam kan gebeuren. Dat Ahmed Aboutaleb een praktiserende moslim is, zal jeuken. Maar de burgemeester van Rotterdam – of welke burgemeester dan ook – zou nooit verzeild mogen raken in een definitie-discussie over wat salafisme nou wel of niet is. Wat zullen we nou krijgen, je bent toch niet de imam ofzo?

Ook niet vergeten: Aboutaleb riep voor én na de aanslagen in Parijs Nederlandse moslimextremisten op 'weg te gaan' of 'op te rotten' naar Syrië en Irak. Volledig voorbijgaand aan het leed wat ze aldaar zouden kunnen aanrichten onder de onschuldige lokale bevolking en Nederlandse militairen; laat staan de krijgservaring die ze aldaar zouden kunnen opdoen voor aanslagen in Nederland of Europa.

Het was Tanya Hoogerwerf van Leefbaar Rotterdam die Aboutaleb donderdag in zijn hemd zette. Zo moeilijk was haar vraag niet:

"Is de burgemeester bereid afstand te nemen van de uitspraak "Ik ben een beetje een salafist en iedere moslim is een beetje een salafist?""

Aboutaleb antwoordde:

"Een uitspraak terugnemen die ook een beetje typerend is voor de identiteit van een mens is wel heel erg veel gevraagd. Het antwoord is dan ook onomwonden neen."

Hij zei het echt. De daaropvolgende motie van treurnis van Leefbaar en VVD was veel te lief.

Rotterdam verdient een nieuwe burgemeester, deze is stuk.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Bassiehof – XR Pogrom

Tegen uitroeiing van de aarde, voor die van Israël

@Bas Paternotte | 22-10-23 | 11:11 | 410 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.