achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Politiek en media moeten op hun hoede zijn voor Kajsa 'Nepnieuws' Ollongren

Vuurdoop voor minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) afgelopen week. Ze mocht woensdag en donderdag haar begroting verdedigen in de Nationale Vergaderzaal. Daar gingen drie pagina's interview in de Telegraaf aan vooraf. Boodschap: Nederland gaat gebukt onder NEPNIEUWS! Als voorbeeld noemde Ollongren een Russische nepwebsite die zou doorgaan voor eentje van de Nederlandse overheid vol met desinformatie over de ramp met de MH17. Welke website dat dan was wilde ze in krant noch Kamer zeggen. Wel was het belangrijk om de sleepwet aan te nemen in de strijd tegen al dat ongedefinieerde nepnieuws. Juist ja.

Bijdrage Martin Bosma was géén nepnieuws

Termen als nepnieuws zijn nooit in goede handen bij politici. Het debat ontspoorde dan ook volledig. Eerst kreeg PVV'er Martin Bosma het verwijt van Ollongren dat hij nepnieuws de wereld inbracht. Reden: zijn kanttekening dat Ollongren met haar opmerking dat Amsterdam zich van de rest van het land zou afscheiden als Geert Wilders premier zou worden, zou kunnen leiden tot dertig jaar gevangenisstraf. Hoezo was dat nepnieuws? Bosma zei het open en bloot in de Tweede Kamer en was duidelijk herkenbaar als PVV Kamerlid. Bovendien had Ollongren het in haar vorige functie als tweede man van Eberhard van der Laan létterlijk gezegd op een gemeentelijk nieuwjaarspartijtje.

Denk maakt ook geen nepnieuws (De PvdA deed een poging)

Het zaadje was gezaaid, onderling gingen ook Kamerleden met elkaar in de clinch. D66 en SGP verweten DENK het maken van nepnieuws. Tunahan Kuzu en zijn wild thundering DENK-herd zijn nogal bedreven in het maken van filmpjes waarin ze andere Kamerleden aanvallen, zoals u weet. Die DENK-video's verspreiden ze op social media van DENK. Zoals de DENK-Twitter- en de DENK-Facebook accounts. In als die DENK-filmpjes rechtsboven in beeld het logo van DENK. Dat is dus geen nepnieuws, dat heet propaganda. Van de partij genaamd DENK. Wel is DENK een keer betrapt op trolling (dat is iets anders als nepnieuws, mind you). Overigens de enige partij die ooit (deels) succesvol nepnieuws wist te maken was de PvdA.

LOLWUT; PVV en de Lange Arm van Poetin?

Wie tijdens het debat het bontst maakte was kersvers CDA Kamerlid Harry van der Molen. De christenfeut verweet Martin Bosma in een bijzin dat de PVV nooit afstand neemt van de Lange Arm van Poetin. Bosma ontplofte terecht/ Sinds wanneer loopt de PVV aan de leiband van het Kremlin?

Weet u nog, het plenaire MH17 debat op woensdag 26 oktober vorig jaar? Voor u geknipt uit de handelingen; PVV Kamerlid Raymond de Roon:

"De BUK-raket kwam uit Rusland, werd teruggebracht naar Rusland en werd ingezet vanuit rebellengebied (-) Rusland heeft flink wat uit te leggen. (-) Nederland moet assertief optreden. Zo moeten de leugenachtige verklaringen die Rusland tot op heden heeft verspreid, in internationaal verband keihard worden aangevochten. (-) We zien op dit moment namelijk alleen maar een Rusland dat met desinformatie strooit."

Gevaar voor de media

Dat die poltici elkander de hersens inslaan met nep-nepnieuws moeten ze zelf weten als is het niet wenselijk. Potentieel slachtoffer is de journalistiek. Neem nou Joshua Livestro die geïnspireerd door Ollongren een 'Ik klaag aan' naar GeenStijl gooide. Zelf stopte ik even met twitteren toen een PvdA'er uit de laagste regionen (Heerenveen!) suggereerde dat mijn broodheer TPO zou gaan samenwerken met een Russisch staatspersbureau nadat ik een 'aardverschuiving in medialand' had aangekondigd. Niks van dat. dat aangekondigde natuurgeweld bleek de Kleine Kale Kapelmeester die na eerdere vingeroefeningen nu voor het volledige concert gaat. Maar leuk is het niet, waarom zou je TPO met Rusland in verband brengen anders dan een kwaadaardige agenda willen uitvoeren?

We weten dus inmiddels dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren bereid is de term nepnieuws in te zetten voor politiek gewin. Die strategie kan ze ook richten op media die onwelgevallige artikelen over de D66-jonkvrouw schrijven. Of over het kabinet. Of de rijksoverheid in het algemeen.

Bij Defensie zien ze het wel zitten

Dat zijn geen grappen. In de hoogste regionen van de krijgsmacht werd in augustus gepleit voor een intensieve samenwerking tussen media en overheid om nepnieuws tegen te gaan. Media zouden door de overheid goedgekeurde berichten moeten afrdukken.

Ollongren zei afgelopen week in de Tweede Kamer dat ze in gesprek wil met Facebook en Google maar ook met Nederlandse media. Dat is een doodenge ontwikkeling omdat ze zelf overduidelijk niet weet wat nepnieuws is en geen voorbeelden heeft behoudens een website waarvan ze de URL niet wil noemen. Maar dus wel druk doende is om beleid tegen dat verduivelde nepnieuws uit te zetten, met de Sleepwet in de hand.

Lange Quote van Martin Bosma die het wel samenvat

Of zoals Martin Bosma donderdag tijdens het debat tegen Ollongren zei:

"Alles wordt fakenieuws gemaakt, of althans zo bestempeld, en vervolgens buiten de orde geplaatst. Op allerlei manieren wordt er dan actie tegen ondernomen. We zien dat nu al een beetje met de blauwe vinkjes rondon Twitter. Dat gaat dan om extreemrechts. Ik weet nooit wat extreemrechts is. Dat wordt allemaal niet gedefinieerd. Het zijn van die bangmaaktermen, net zoals ook 'fakenieuws' een brede bangmaakterm is. Je ziet in de praktijk dat de vrijheid van meningsuiting met dat soort vage argumenten wordt aangepakt. Die kreet 'fakenieuws' wordt te pas en te onpas gebruikt. Die kreet wordt ook gebruikt bij het bestrijden van elke niet politek-correcte meningsuiting. Dat betoogde ik dus in de eerste termijn. De minister gaf mij daar volledig gelijk in, want zij betitelde mijn eigen bijdrage in de eerste termijn als fakenieuws. Die vrijheid heeft ze: dat vind ik best. Maar ja, ze kwam zelf aan met een definitie van fakenieuws en dan ging het over statelijke actoren. Ik ben geen statelijke actor. Dat geeft al aan dat die kreet 'fakenieuws' breder en breder en breder wordt. Dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling."

Zoveel is duidelijk: poltiek en media moeten op hun hoede zijn van Kajsa 'Nepnieuws' Ollongren. En burgers ook.

Funfact: Vicepremier De Jonge brengt Ollongren in lastig parket

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA/Volksgezondheid/Malle Schoenen) verving Eerste Minister Mark Rute vrijdag tijden de Ministerraad. Dat betekende dat hij bij de NOS mocht aanschuiven als invaller voor het wekelijkse gesprek met de minister-president. Rob Trip wilde van hem weten of Ollongren nog met meer informatie zal komen over die vermeende Russische inmenging. "Zonder twijfel," zei hij tweemaal. Au, dan heeft Ollongron donderdag het debat dus overleefd en dan gaat De Jonge zich er een dag later nog even tegenaan bemoeien. Dat hoorde SP Kamerlid Ronald van Raak dus ook en die gooide binnen een kwartier na uitzending de volgende Kamervraag bij Ollongren over de schutting"

"Wanneer wilt u voldoen aan de belofte van vicepremier De Jong dat u snel alsnog met concrete voorbeelden komt van verspreiding van nepnieuws door de Russen in ons land" Met de toevoeging het antwoord gaarne dinsdag voor 10:00 uur naar de Tweede Kamer te sturen.

Op het Ministerie van Binnenlandse Zaken klonk een luide vloek.

BAS PATERNOTTE

\

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

KIJK. Wouter de Winther SLOOPT Jan Paternotte

Voortijdig vertrek Ernst Kuipers (D66) blijft maar etteren

@Pritt Stift | 20-01-24 | 09:00 | 190 reacties

Bassiehof – XR Pogrom

Tegen uitroeiing van de aarde, voor die van Israël

@Bas Paternotte | 22-10-23 | 11:11 | 410 reacties

Toch nog even lachen om die D66-lijstophef

Jetten & Paternotte gooien alvast mensen van het zinkende schip

@Mosterd | 12-09-23 | 10:03 | 142 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.