Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hennis, het slaghoedje van de mortiergranaat

Vanmiddag om 15u45 is het (laatste?) Kamerdebat van Hennis. Met haar vertrek zijn de problemen bij Defensie niet opgelost, piept de Volkskrant nog. Klopt. Maar de schoonmaak moet ergens beginnen - en dat is niet bij het aanblijven van Hennis.

In juli 2016 ontploft in Mali een mortiergranaat in de lanceerbuis, waarbij twee Nederlandse militairen van de VN-missie het leven laten. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid start een onderzoek naar zowel het materiaal als de medische zorg, waarover ook tekortkomingen gemeld worden. In maart van dit jaar wordt bekend dat de mortiergranaat uit een ondeugdelijke partij kwam. Amerikaanse afdankertjes van een Bulgaarse batch. Op 26 juni krijgt minister Hennis inzage in het OVV-rapport. Haar departement zal op maar liefst 72 punten vragen om aanpassingen in het rapport. Al die tijd deed Hennis niets om de veiligheid van militairen in Mali (of elders) te verbeteren, behalve die ene partij uit de roulatie nemen. Ook nam ze nooit contact op met de familie van de nabestaanden. Als er ophef ontstaat over het snoeiharde OVV-rapport ("De Raad stelt dat het belang van munitieveiligheid en goede medische voorzieningen ondergeschikt is geraakt aan de voortgang van de missie in Mali"), zegt de minister van Defensie echter niet te willen aftreden, maar te willen optreden.

Als hoon voor die standaardriedel Hennis ten deel valt, kondigt ze alsnog fluks munitiechecks aan voor materiaal waarvan ze al ruim een jaar weet dat het troep is. Als de Telebelg de volgende dag groot opent met de wrok van de nabestaanden ("Waarom zegt Hennis geen sorry?"), belt ze toch snel met de ouders van gesneuvelde militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Het is te laat: hun geplande rechtszaak om Defensie verantwoordelijk te houden voor dood door schuld, willen de nabestaanden toch doorzetten, "gezien alles wat er is gebeurd." Ondertussen stappen ook vijf commando's naar de rechter vanwege een dodelijk ongeluk op een schietbaan, waarvan Defensie onderzoeksconclusies onder de helm hield (moetlees draadje). Een klokkenluider die in 2011 melding maakte van onveilige wapens (en daardoor werkloos thuis kwam te zitten) doet vervolgens ook aangifte, tegen de militaire top van de Koninklijke Marechaussee. Defensie reageert krampachtig, uit vrees dat er nog meer kikvorsmannen uit de kruiwagen springen:

Social

Klokkenluider Victor van Wulfen is een oud-Luchtmachtpiloot die werd weggepest door zijn medische dossier te vervalsen.

De mortier is slechts een symptoom van de situatie bij Defensie, en is nu een symbool geworden van alles wat er niet deugt. Dat dossier is duimendik (zie alleen al bij Follow the Money hoe diep het konijnenhol gaat), en uit alles blijkt dat de politiek en militaire top van Defensie al jarenlang van alle problemen op de hoogte is, en vaak opzettelijk probeert om het weg te moffelen, mooier te maken dan het is, of domweg te ontkennen. Van dat gedrag was vvd'er Hennis altijd al een symptoom, maar door haar houding en ingestudeerde uitspraken van de afgelopen week is ze nu zelf ook een symbool geworden - van alles wat er mis is met Defensie. De maat lijkt vol, voor velen: sinds het verschijnen van het OVV-rapport tuimelen vakbondswoordvoerders, defensiespecialisten, militair (ex-) personeel, klokkenluiders en zelfs journalisten over elkaar heen om hun verhaal te doen, de organisatie-rot bij Defensie te onthullen, en om het aftreden van Hennis te roepen. Hennis heeft een probleem.

Social

Hennis vecht alleen voor Hennis

Jeanine Hennis is in dit hele proces alleen maar met zichzelf en haar eigen carrière bezig geweest. In een testament aan de arrogantie van de vvd, een partij die na zes, zeven jaar in het centrum van de macht het verschil tussen landsbestuur en eigenbelang niet meer kan onderscheiden, zijn alle verklaringen van de minister terug te herleiden op haar eigen belang en dat van haar partij. Er zijn twee militairen omgekomen door een vermijdbaar ongeluk. Daar is een uitgebreid extern onderzoek naar gedaan, waarvan de conclusies al drie maanden op het bureau van de minister liggen en waar haar ministerie 72 aanpassingen in doorvoerde. Na openbare publicatie roept ze echter om 'nadere bestudering' van het rapport en schermt ze zelfs met een eigen, eerder opgesteld onderzoek van WC Eend Defensie. Daarmee verried ze ook nog eens dat ze informatie voor de Kamer heeft achtergehouden, iets waar met name formatiepartner CDA verbolgen over is. (Ook niet uit landsbelang overigens, maar omdat CDA'er Raymond Knops als opvolger van Hennis wordt genoemd en die wil dit dossier natuurlijk niet erven.)

Al die tijd greep ze niet adequaat in op de gebreken met de munitie en de medische zorg, noch belde ze met nabestaanden. En alles wat ze in de afgelopen week in een camera zei, was slappe, voorspelbare, ingestudeerde, voorgekauwde en vooral kille vvd voorlichterstaal. Er zat geen greintje oprechte betrokkenheid in, laat staan acceptatie van verantwoordelijkheid. Het was defensief maar het ging niet over Defensie - het ging Jeanine Hennis om Jeanine Hennis, en om haar kansen, belangen en carrière binnen de vvd. Zoals de Mali-missie ook niet om het landsbelang gaat, of over veiligheid, maar primair om de Nederlandse positie in de internationale politiek, om de (toekomstige) baantjes van Bert Koenders en om de ontwikkelingswensen van Jan Pronk. Kortom: die missie is een cynische schietbaantjescarrousel van de PvdA. Dat Onze Jongens daarvoor met ondeugdelijke materiaal, te weinig geld en te weinig ondersteuning naar gevaarlijke gebieden moeten - och, noem dat een 'can do mentaliteit' en je legt  de verantwoordelijkheid moeiteloos terug bij de militairen.

Maar zo liep het niet. Vandaag moet Hennis door een politiek mijnenveld laveren in een poging om haar ministerspost niet opgeblazen te zien worden. Wordt het een bermbom van de PvdA? Een frontale aanval van het CDA? Of zelfs friendly fire in haar rug, van een sluipschutter uit eigen gelederen?

Aan de Onderzoeksraad zal het niet liggen. De baas van de zogenaamd onafhankelijke OVV is vvd'er Tjibbe Joustra, die zijn partij in het MH17-dossier ook al iets te gretig van dienst is geweest. In een gesprek met de Tweede Kamer smeerde de Onderzoeksraad de verantwoordelijkheid voor het mortierongeval maandag uit over de "totale ambtelijke en politieke top" van het ministerie van Defensie. Niet dat die top geen verantwoording zou dragen, maar door zijn uitspraak helpt Joustra's club zijn partijgenoot Hennis aan een geitenpaadje: met haar 'niet aftreden maar optreden'-citaat in de hand zou ze nu maatregelen in of tegen de (departementale) Defensietop kunnen nemen en daardoor zelf aanblijven als (demissionair) minister die in de wachtkamer van de formatie in afwachting is van een mooie nieuwe functie, misschien wel als minister van Buitenlandse Zaken. Want het gaat Hennis niet om wat er in Rutte II mis ging of hoe ze de problemen bij Defensie op gaat lossen, het gaat er om welke rol ze gaat spelen in het kabinet Rutte III. Dáár is het haar om te doen. Niet om andermans dode zonen, maar om haar eigen politieke leven.

En dat is dus precies waar ministeriële verantwoordelijkheid voor is uitgevonden. Om te voorkomen dat machthebbers enkel uit een zucht naar machtsbehoud kunnen handelen. Ook al zijn die mortieren jaren geleden ingekocht, ook al hebben munitiemensen bij Defensie de vrachtbrief niet goed gelezen, het spul niet goed getest of de explosieven verkeerd opgeslagen. Het is Hennis die politiek verantwoordelijk is voor wat er gekocht en gebruikt wordt, en waar, hoe en door wie. Daar is te veel bij misgegaan, waarbij dit mortierdossier bovenop een stapel faaldossiers is komen te liggen die al veel langer wankel stond te zwiepen. Defensie is uitgekleed, afgebouwd en gedemotiveerd. Er zijn onderhand meer klokkenluiders dan KCT'ers. Trainingsfaciliteiten zijn slecht. Tanks zijn er niet. Wapens werken niet. Kogels moet je zelf nadoen - pang pang. En nu begint het spul ook al in de handen van militairen te ontploffen. Dankzij een minister die zich als slaghoedje gedraagt.

Social

Hexit

Dat is niet onder Hennis alleen gebeurd, dat is het gevolg van jarenlang wanbeleid door diverse ministers van diverse partijen: recentelijk Kamp, Van Middelkoop, Hillen en nu Hennis. Zelfs Pechtold, die nooit defensieminister was, is medeverantwoordelijk te noemen, met zijn misplaatste lacherigheid over het militaire apparaat dat hij zelf hielp afbreken. Met het vertrek van Hennis verdwijnen die problemen niet. Maar je moet ergens beginnen.

En waarom niet bij de minister die jarenlang deed of haar neus bloedt, klokkenluiders weg liet pesten, niet ingreep, ondanks dat ze al maandenlang over alle relevante feiten beschikte voordat die openbaar werden gemaakt (maar wel 72 aanpassingen bedong in het rapport) en nooit belde met nabestaanden.

Met het vertrek van Hennis is ons defensie-apparaat niet gered. Maar met haar aanblijven weet je zeker dat het ook nooit zal gebeuren. Zelf aftreden is het enige optreden dat haar nog rest na deze dubbele dood door schuld. En dan maar hopen dat haar opvolger de ernst van de situatie wél begrijpt. Parachutespringen voor de lekkere niks aan de hand PR-beelden, dat is het ministerschap van Hennis. Vanmiddag springt ze zonder chute. Laat de nummer twee van de vvd maar gewoon te pletter vallen - in de hoop dat het eindelijk eens nadreunt in de Führerbunker van de partijtop. Als de hondsarrogante vvd eindelijk eens een PR-strijd verliest, was die goedkope kutmortier misschien toch nog ergens goed voor.

RIP

Reaguursels

Inloggen


Mensen!

Het is overduidelijk geworden door Baudet hoe onze corrupte politiek in elkaar zit.

De baantjes carousel voor een beperkt clubje waar WIJ voor krom moeten liggen.

Steun Forum voor Democratie waar je maar kunt.

Voeg hun pagina toe op facebook.
Deel hun berichten met je eigen netwerk en maak ons groter en groter.

Zodat we straks eindelijk dit corrupte clubje parasieten kunnen breken.

Accepteer het niet meer!

En stem NOOIT MEER:
VVD, CDA, PvDA, CU, D'66 of Groen-links

Hetvolkspreekt! | 05-10-17 | 06:00

Ik ben trouwens benieuwd welk ministerschapje ze nu van vriend Rutte in de schoot geworpen krijgt.... ze zal er even weinig verstand van hebben als van Defensie, maar hopelijk is het een dingetje waar ze weinig verpesten kan.
Het baantje van Plasterk misschien??

mallekater | 04-10-17 | 06:47

Ik werkte vier jaar bij Defensie als inhuurkracht. Ik was daarvoor wao-ertje die toch liever weer wilde gaan werken. Ik heb dat toen niet gezegd. Defensie heeft vier jaar lang om en bij ƒ66,- per uur voor mij betaald. Dus als je het niet zegt dat je uit de wao kwam, kunnen ze ook niet aan je zien dat je minder zou kunnen.
.
Ik heb gezien dat ze onder werktijd wel eens onder hun bureau gingen slapen als ze de nacht waren doorgezakt. Het ene hoofd had ruzie met het andere hoofd, alle communicatie verliep dan via de inhuurkrachten tussen die twee hoofden. Op de vliegbasissen zijn van die schuilbunkers. Op kantoor zeggen ze dan dat ze even naar de basis moeten. Op de basis gaan ze lekker liggen pitten in die bunkers. Geen mens die het merkt. Lekker man.
.
Eentje was op de basis uit de bocht gevlogen met de auto en een deuk in z'n schouder opgelopen. Hij heeft meer dan twee jaar thuis gezeten daarvan. Op een dag gaat de commandant bij hem op huisbezoek, hij heeft die man gewoon zijn huis uitgezet.
.
Van die vier jaar heeft mijn directe afdelingsbaas twee hele jaren niet met mij gesproken. Ze hadden eentje in dienst genomen en maakten die al gauw tot afdelingshoofd. Maar hij lag niet lekke rin de markt bij de collega´s. Dus gaat ie naar een andere afdeling. Maar daar lusten ze hem helemaal niet. Dus gaat hij na drie maanden weer terug naar zijn oude afdeling. Maar daar wilden ze hem ook niet meer terug. Toen heeft ie jarenlang de lief en leed pot gedaan tegen salaris van een afdelingshoofd. Iemand ziek, dan stuurde hij een kaart en bloemetje en zo. Schrikbarend onvoorstelbaar. Op Defensie kan alles, een nul meer of minder achter een offerte maakte geen bal uit.
.
Je kon er wel lekker goedkoop eten in de officierskantine elke middag, good food, sneetje brood 4 cent en zo, kop soep 20 cent, fricandel 50 cent, bord frites 80 cent. Toen die kruisraketten niet meer doorgingen stonden er allemaal van die Amerikaanse gebouwen op de vliegbasis Woensdrecht. Op vrijdagmiddag lekker mosselen koken daar voor de hele ploeg. Geen mens die het zag. Jaren hebben die gebouwen leeg gestaan, hebben honderden miljoenen gekost,

Ikbeneenzelfbouwer | 04-10-17 | 00:25

Heb ze altijd wel gemogen. Deed t leuk in de quiz ook. Paar foutjes wel gemaakt natuurlijk, maar de echte rotte kern zit elders.
Maar niet getreurd. Wie zien dat koppie vast nog vaker op de buis.

Reaguurst | 03-10-17 | 23:25

Geweldig nooit in dienst gezeten en dan denken dat hij met zo'n potsierlijke uitdossing enige indruk maakt en dan nog beweren dat je een zwaar intellectueel bent.
Volgens mij heeft hij in zijn prille jeugd teveel naar Bassie en Adriaan gekeken.
Gelukkig heeft hij wel een populistische preek die aanslaat bij de minder intellectuelen.
Dat dan weer wel.

botbot | 03-10-17 | 19:28

Waarom heeft nagenoeg ieder tweede kamerlid het op minutie???
Wtf: hoe moeilijk kan het zijn. Munitie is het f@ck!ng onderwerp.

Maytheforcebewithyou | 03-10-17 | 19:04

Goed verhaal van Baudet. Aanschouwelijk onderwijs is niet overbodig bij dit soort onbenullen.

Wobbelplatte | 03-10-17 | 17:28

Jezus Baudet, doe dan tenminste de ritsen en clips dicht als je vindt dat je een opsvest moet aantrekken.

RenHoek | 03-10-17 | 17:20 | 2

Hij gaat zo dadelijk demonstreren dat die ritsen en clips wegbezuinigd zijn

piloot47 | 03-10-17 | 17:21

Hij was wel weer de beste van de hele verzameling overigens. Karabulut een goede tweede. Ben benieuwd naar hennis. Zag haar niet zoveel schrijven dus het kan zijn dat ze zich er bij heeft neergelegd. Zou beter zijn, maar ik denk dat ze de strijd wel aangaat. Hetgeen op zich ook alweer een belediging is natuurlijk.

RenHoek | 03-10-17 | 17:27

Meisje dierenpoes staat erbij als een brugklasleerling die haar eerste spreekbeurt moet houden over 'de poes'. Op het eind barst ze van de zenuwen bijna in huilen uit en beledigt de nabestaanden met haar domme gestamel.

piloot47 | 03-10-17 | 17:15

Die kop van Hennis wordt ook met de dag dikker. Volgevreten VVD-er

IkBetaalNixMeer | 03-10-17 | 17:11

Moeten ze nou iedere keer weeg uitleggen wat er is gebeurt? Werkelijk waar iedere spreker draait hetzelfde intro riedeltje af.

RenHoek | 03-10-17 | 17:08

Het leukste zou zijn dat Hennis, vooradt ze haar aftreden bekend maakt, zou zeggen: Ik ben verantwoordelijk, jullie zijn schuldig. Jullie hebben jaren geëist dat er bezuinigingen doorgevoerd moesten worden. Jullie hebben ingestemd met missies die onhaalbaar waren. En de personen die wilden dat die missies er moesten komen, zitten nu in Brussel, in New York of hebben een mooi commissariaatje. Maar geen enkele zit momenteel hier naast mij om zijn medeverantwoordelijkheid te nemen of om mij te steunen. Jullie, de tweede kamer, zijn de enigen geweest die het uitzenden tegen konden gaan. Maar jullie lieten het toe. Er kleeft ook bloed aan jullie handen! Maar nu wassen jullie je handen in onschuld. Tweede Kamer, ik veracht U. Kabinet, verzameling Judassen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en treed af!

Maar zo zal het wel niet gaan. En Rutte komt morgen even alles weglachen voor de camera's van de meeloop-pers.

Tikkie Terug | 03-10-17 | 17:04 | 1

Had ze het maar gedaan. Helaas staat de politiek ver van het slag/slacht-veld.

Bobdesloper | 03-10-17 | 20:37

Hypocriete piemel van een Denk.

RenHoek | 03-10-17 | 17:01

Elke keer weer hetzelfde riedeltje bij de opening van een nieuwe spreker.

komtdatschot | 03-10-17 | 16:56

Die keten van verantwoordelijkheid omspant meerdere ministers van defensie, waaronder Kamp en Middelkoop. Ik denk niet dat CU zo welwillend is om door te timmeren aan Rutte 3 als die voor het blok gaat, en Kamp is sowieso heilig binnen de VVD, dus Hennis mag bloeden. En Koenders heeft al evengoed bloed aan zijn handen. Zie deze artikelen op Trouw.

"Top Defensie moet zich aankoop fatale mortiergranaat aanrekenen"
" 'Mister Mali' Bert Koenders blijft buiten beeld"

Abject | 03-10-17 | 16:52

Kan de kamervoorzitster de sprekers niet, namens de nabestaanden, verbieden dat gore hypocriete riedeltje over de dode soldaten waarmee ze allemaal menen te moeten beginnen, af te draaien?

piloot47 | 03-10-17 | 16:49 | 3

het zou hen sieren dat ze tenminste een minuut stilte zouden houden. Maar ja, daar gaat het allemaal niet om he?

RenHoek | 03-10-17 | 16:55

.... en dat elke spreker die minuut stilte in acht neemt, waarbij alle aanwezigen opstaan - dus Hennis 13 keer een minuut voor schut gaat. Zoiets?

piloot47 | 03-10-17 | 17:01

@Piloot47 Dat zou inderdaad een stunt zijn. Helemaal mee eens.

IkBetaalNixMeer | 03-10-17 | 17:08

Je haalt gelijk de sprekers eruit die momenteel in de nep formatie coalitie besprekingen zitten,

komtdatschot | 03-10-17 | 16:48

Die vrouwen in de 2de kamer worden echt met de dag lelijker.

komtdatschot | 03-10-17 | 16:42 | 1

Klopt. Ik zou mijn hond er nog niet tegenaan laten zeiken.

IkBetaalNixMeer | 03-10-17 | 17:09

Straks komt dus Hennis en die zegt, alles ok, alles gaat goed, we letten nu overal op, had eerder moeten bellen en die fouten mogen niet meer voorkomen en klaar is kees.Dus ze blijft mooi zitten.

gato | 03-10-17 | 16:41

ik weet niet of de onkunde gespeeld of echt is, maar het is af en toe qua niveau gewoon om hard te gaan janken.

RenHoek | 03-10-17 | 16:38

Dis is geen debat maar een poppenkast voorstelling voor de bühne.

komtdatschot | 03-10-17 | 16:31

D66 zegt het weer echt: 'de reactie van de minister verdient geen schoonheidsprijs'.
Hoe krijg je anno 2017 deze platitude nog uit je bek?

piloot47 | 03-10-17 | 16:27 | 1

"de hand in eigen boezem steken" hebben we inmiddels ook gehad

dulcinea | 03-10-17 | 16:39

Wat heeft ze nou eigenlijk precies gedaan, afgelopen maanden? Een beetje lezen? Borrelen? Werkelijk, ik vraag me af wat ze zo de hele dag deed.

Carmelita | 03-10-17 | 16:19 | 3

Nou ja ze heeft:
37 JSF aangekocht, waarvan 2 prototypes daar heb je operationeel waarschijnlijk niet veel aan.
1 maal voor de koning een BBJ Boeing Business Jet aangeschaft, handig om onze overzeese koloniën te bezoeken.

Tja daarna moest men natuurlijk wel bezuinigen op o.a. munitie en andere broodnodige spullen. Overigens wat heeft de PvdA hier boter op zijn hoofd inzake de uitzending naar Mali. Wat een schandalige vertoning in de 2e kamer nu.

Beroep = Boerenlul | 03-10-17 | 16:25

Die JSF werd in eerste instantie aangeduid als "vliegende Fyra". Doorzetten van deze koop was ook onder verantwoordelijkheid van Hennis.

Brulboei_61SB | 03-10-17 | 16:38

Hennis heeft de JSF mede doorgedrukt omdat het het enige toestel is waar de Amerikanen hun geupgrade op Volkel liggende atoombommen kunnen hangen, zodat Nederland in het 'hoogste geweldsspectrum' kan blijven opereren.
Hennis ontkende dit desgevraagd - haar zoveelste leugen.
Gevraagd naar te teringherrie die de JSF maakt noemde ze dat 'The sound of Freedom'. De doos.

piloot47 | 03-10-17 | 16:45

Ik mis,peggie,klaver,buma,zijlstra,Baudet en Wilders in dit debat.
Dat geeft al aan dat het een nepdebat is.

komtdatschot | 03-10-17 | 16:18 | 4

Nou ik hoorde die vrouw van de PVV iets mompelen over een motie van wantrouwen bij de 2de termijn.

komtdatschot | 03-10-17 | 16:33

Baudet is laatste spreker, nr 13

piloot47 | 03-10-17 | 16:41

Net als in het referendum debat: Greet liet z'n leugengenerator Bosma opdraven en Pechtold zijn Fractiespecialist Verkeer en Vervoer. Alleen Baudet wilde kennelijk niet zijn joker (Hiddema) inzetten.

Brulboei_61SB | 03-10-17 | 16:41
▼ 1 antwoord verborgen

Iedereen zegt zijn ingestudeerd lesje op en alles blijft zoals het is en was.

komtdatschot | 03-10-17 | 16:14

Hotlips exit.

puntjeopdei | 03-10-17 | 16:10

Ik denk dat ik maar niet ga kijken/luisteren. Zeer slecht voor m'n hoge bloeddruk.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 16:09

Goede inbreng van Karabulut.
Hennis heeft verzaakt in haar plicht eertijds mbt de Mali-missie.

bij gelegenheid | 03-10-17 | 16:08

Alles wat bijdraagt aan de verschrompeling van de VVD juich ik toe, ik vrees echter dat het zooitje daar zo corrupt is tegenwoordig dat ze aanblijft.

Roze_bril_drager | 03-10-17 | 16:08

Het is een grap dat een mens als Hennis minister kan worden, zonder enige (relevante) opleiding of ervaring.

Verder moeten we allemaal niet zo moeilijk doen over wapens bij Defensie, dat is toch niet belangrijk. Ons krachtigste wapen is namelijk de vrije samenleving! Volgens Hennis dan.

Kijk wat ze schrijft over zichzelf op haar persoonlijke CU2-pagina van de Tweede Kamer:

"Eén ding weet ik zeker: de vrije samenleving is ons krachtigste wapen. En voor die vrije samenleving moet iedere dag hard geknokt worden. Ons bouwwerk is dan ook nooit af. Het staat weliswaar stevig in de steigers, maar controle, waakzaamheid en onderhoud zijn een must.

Ik hou van Nederland. Een land waar zo’n beetje iedereen er het beste van wil maken. Van jong tot oud. Van gelover tot uitslover. Voor al deze mensen wil ik mijn stinkende best doen. Zij inspireren en motiveren. Ik wil onderhouden en verder bouwen. Ervoor zorgen dat morgen wéér een stukje beter wordt dan vandaag."

De minachting voor het volk druipt ervan af. Ik verwacht van een minister iets meer dan een nietszeggend stukje tekst zonder enkel niveau. Dit is ook meteen alles wat ze te melden heeft onder het kopje "Biografie, onderwijs en loopbaan". Wat weinig verrassend is, gelet op haar opleiding en loopbaan.

Helaas is overigens op parlement.com niet langer informatie te vinden over de opleiding en loopbaan van kamerleden. Dat moet je tegenwoordig aanvragen: "Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft."

Een paard | 03-10-17 | 16:07

Ten Broeke, de bloedhond die altijd uit z'n hok wordt gehaald bij dit soort onderwerpen. Ik vind hem werkelijk een van de meest misselijk makende mannekes is de kamer.

Memek | 03-10-17 | 16:00

Gisteren voorspelde ik al: de VVD-woordvoerder (Ten Broeke dus) zal de minister vragen of zij kan beloven dat het 'eens maar nooit meer' zal zijn, de minister belooft dit, en de de VVD zal een motie van wantrouwen (waar blijft die) dus niet steunen. Hennis op weg naar BUZA!

piloot47 | 03-10-17 | 16:00

Een Turk die spreekt over het Nederlandse leger, ik kan er niet aan wennen.

Rest In Privacy | 03-10-17 | 16:00 | 2

Hoezo? Het is niet de eerste keer, dacht ik.

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 16:14

Ik snap dat het zo niet werkt maar iemand met een dubbel paspoort en iemand waarvan zijn loyaliteit ergens anders ligt, hoeft voor mij niet inhoudelijk betrokken te worden bij onderwerpen als het leger.

Rest In Privacy | 03-10-17 | 16:17

Volgens mij zit er geen enkele fractieleider van de neppartijen in de zaal.Tenminste ik zie ze niet.

komtdatschot | 03-10-17 | 15:59

Het klinkt alsof Ten Broeke alle schuld volledig bij Defensie wil leggen en Hennis buiten de wind te houden
en de betekenis van ministrièle verantwoordelijkheid even vergeet

Tobi | 03-10-17 | 15:54 | 1

Integendeel. Ten Broeke is woordvoerder Buitenlandse Zaken. Hij legt alle schuld bij Defensie zodat Hennis opstapt en hijzelf doorschuift en minister van BuZa wordt - en niet zijn concurrent Hennis.

SamKoeman | 03-10-17 | 16:11

De eerste farizeeër is aan het woord.

komtdatschot | 03-10-17 | 15:53

Oh Nee, Ten Broeke
kan die microfoon niet toevallig even 6 minuten uitvallen

Tobi | 03-10-17 | 15:52

Lijkt wel op een loopgravenoorlog bij de VVD. Rutte heeft zich al ingegraven.
Tevens zijn er 4 padvinders van defensie bij de nabestaanden langs gestuurd om excuses te maken. Milf pruillipje Hennis heeft ook nog ff gebeld en tevens een onnodig extra peperduur tegen onderzoek opgestart, om niet zelf in een schuttersputje te sterven. Lang leven de VVD voor veiligheid en democratie en missies wat niks met Nederland te maken heeft. Alleen uit eigenbelang om een job bij de EU of de VN. Rutte & Hennis steeds samen op tournee langs de missies in kogelvrijevesten om hun ruggengraat recht te houden, alles voor de Bühne intussen de jongens met tweedehands rotzooi de wereld insturen. Onder het mom bevel is bevel.

Goedverdoemme | 03-10-17 | 15:51

Kabinet steekt al direkt stok in de wielen van de oppositie door het Mortierrapport als vertrouwelijk en dus niet te citeren te bestempelen

Tobi | 03-10-17 | 15:50

Moet je voorstellen dat die Anouchka van Miltenburg (vvd) het debat nu objectief had moeten leiden, dat was mooie TV geweest.

Watching the Wheels | 03-10-17 | 15:47 | 1

Eensch

Tobi | 03-10-17 | 15:50

Ik ben benieuwd naar die 72 punten die ze nog aan hebben gepast, daar zal ook wel explosief materiaal bij zitten!

todos | 03-10-17 | 15:46

De publieke tribune zit vol. Mensen die gezellig een daje naar de Tweede Kamer gaan en vuurwerk verwachten. Dus: Kamerleden, stuur Hennis naar huis.

Wobbelplatte | 03-10-17 | 15:46

Vd broek al gewipt, opening nu door Han ten Broeke.

Emsarrev | 03-10-17 | 15:46

DE volgende minister moet voor de verandering maar eens iemand zijn die er verstand van heeft: van Uhm bijvoorbeeld of Berlijn!

todos | 03-10-17 | 15:45

Gesprekken met de veurzittert komt op mij nochtans over als in:
' mag ik dan bij jou' nadat de gehele vvdfractie Hennis heeft laten vallen.

bij gelegenheid | 03-10-17 | 15:44

hebben jullie geluid op die livestream?

Où est Charlie? | 03-10-17 | 15:44 | 1

ze hebben ‘m aangezet..

Où est Charlie? | 03-10-17 | 15:45

Morgen in de vacature krant: gezocht min. van defensie., vaardigheden niet van belang. v.o.g. niet noodzakelijk; strafblad geen bezwaar.
Sollicitaties richten aan M. Rutte; u weet wel die VVD'er.

Memek | 03-10-17 | 15:43 | 1

En... het is van tijdelijke aard.
Het is al zoveel geplemt, ze zijn het aan het afbouwen, en niet enkel in Nederland, defensie vinden ze niet belangrijk meer en wachten op de eu.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 16:07

Gaan we voortaan bij elk bedrijfsongeval zoveel aandacht besteden? Begrijp mij niet verkeerd, het is een vreselijk ongeluk en een drama voor de getroffen families, maar... staat dit in verhouding met een gemiddeld fataal bedrijfsongeval waarover je hooguit 3 regels in de krant kunt lezen? Zelfs daar waar de directeur aantoonbaar op veiligheid heeft bezuinigt? Nogal een scheve situatie als je het mij vraagt.

druipsmurf | 03-10-17 | 15:43

Ik denk dat dit artikel van van Rossem in elk geval wel het doel treft! Chapeau, met veel plezier gelezen.

kalescheet | 03-10-17 | 15:42 | 1

Ik met afschuw, zonder verbazing, dat dan weer wel.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 16:04

Ik hoop van harte dat er een kamerlid opstaat dat zich net zo heeft ingelezen als Van Rossem in deze. Maar buiten Omtzigt zal het wel weer niet...

Lood om oud ijzer | 03-10-17 | 15:40 | 4

Die zitten te Netflixen.

Watching the Wheels | 03-10-17 | 15:45

todos | 03-10-17 | 15:43
Ja, dat zullen ze niet voor de kat z'n kut gedaan hebben zeg maar. Die gegevens moeten echt op tafel komen.

Lood om oud ijzer | 03-10-17 | 15:49

Lood om oud ijzer | 03-10-17 | 15:49
todos | 03-10-17 | 15:43
Voortaan eerst ff zelf linkje klikken, zijn namelijk gewoon inzichtelijk...

Lood om oud ijzer | 03-10-17 | 15:51
▼ 1 antwoord verborgen

Niet alleen Hennis moet weg, - Rutte, Koenders, Blok, Dijsselbloem, de hele reutemeteut die kannibalisering verwarren met bezuinigen moet opsodemieteren.

Conan de Rabarber | 03-10-17 | 15:40 | 1

Je vergeet nog een belangrijke nietsnut genaamd kwiebus.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 16:03

Incompetente troelala, die defensie heeft kapotbezuinigd en totaal geen weerstand bood. De top van het leger moet ook ophoepelen, want die hebben het ook allemaal maar laten gebeuren.

Wobbelplatte | 03-10-17 | 15:39

Het debat graag openen met een eerbetoon aan Tom Petty en zijn klassieker "Free falling" even draaien. Dan is de boodschap ook meteen helder.

dulcinea | 03-10-17 | 15:39

Judaskussen in de maak. Nu over naar de Ware vvd.

bij gelegenheid | 03-10-17 | 15:37

Als ik het goed begrepen heb, is deze partij mortiergranaten in 2006 gekocht voor Afghanistan. In 2007 is bij de slag om Chora ook een Nederlandse militair omgekomen bij een voortijdige ontploffing van een mortiergranaat. Wat was daar eigenlijk de oorzaak? Zelfde type mortier, zelfde partij granaten???

Wachtmeester R | 03-10-17 | 15:36 | 2

Die vraag las ik elders ook al afgelopen week, goeie vraag.

Watching the Wheels | 03-10-17 | 15:44

Iedereen weet toch dat dit komt omdat ze gewoon een beetje uit hun neus zitten te peuteren bij Defensie? Zo kun je alles op 'achterstallig onderhoud' gooien. Of te krap budget. Makkelijk zat. Een hen is daarbij snel kaalgeplukt. Zo zit het niet echt in elkaar natuurlijk. Laten we wel wezen, de luitjes krijgen een behoorlijk salaris in vredestijd. Of niet soms? Voor een beetje rondhangen. Dat is.

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 15:44

Een Schoevers secretaresse loopt zojuist de Tweede Kamer in

Tobi | 03-10-17 | 15:36

Goed overzicht. Knops (cda) wordt ook weer zo'n katholieke cda'er, zoals eurlings, verhagen. Die storen zich meestal ook niet zo aan regels als het zo uitkomt, je kunt immers altijd te biecht. Misschien slaat hij z'n vrouwelijke kennissen en familie niet in elkaar, dat zou al veel schelen. Is die vicevoorzitter Muller van de onafhankelijke Ovvd ook gewoon van de vvd? Of een cda'er?

Watching the Wheels | 03-10-17 | 15:36 | 2

VOG ?

Trek123 | 03-10-17 | 15:41

Katholieke cadavers zul je bedoelen! De zombie status onwaardig. Lijdzaam zie ik toe.

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 15:48

De vraag is; Wat voor baan(tje) zal ze over 3 maanden hebben?

Nacho_Vidal | 03-10-17 | 15:36 | 1

"Ja.. enne... we schietûh met zunne grote mortietgranatan, jongûh!"

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 15:34

Tjbbe Joustra is een drol die altijd weer komt bovendriven

Bokito ergo sum | 03-10-17 | 15:32

Check,dank je.

Jimmy Mc Clure | 03-10-17 | 15:34

Minutie...

SidewinderNL | 03-10-17 | 15:31

Dit alles was een samenspel van Rutte, Asscher en Koenders.
De rest is macht cultuur en je denkt toch niet dat een coalitie van 75+1
hun ducky gaan weg stemmen; berg de chips en cola maar op hoor.
Daarnaast is het (dood) normaal dat er slachtoffers vallen in het leger.
In 1977 kregen we na een paar foutjes tijdens een oefening te horen:
"2% uitval is acceptabel tijdens vredes tijd; dat hebben we nog lang
niet gehaald en technische gesproken zijn we constant in (koude)oorlog"

NatNiks | 03-10-17 | 15:30

Op welk kanaal kan ik de quillotine zien vallen ?

Jimmy Mc Clure | 03-10-17 | 15:27 | 2

Politiek 24

Suncatcher | 03-10-17 | 15:35

Benieuwd of ze de judas kus van Rutte gaat krijgen. of dat er een inlegvelletje bij dat ovv raport gaat komen.

memyzelfandai | 03-10-17 | 15:27

Wegpesten van klokkenluiders, kritische rapporten onder het kleed vegen, fotorolletjes laten verdwijnen, wegkijken bij onvoldoende medische voorzieningen, materieel tot op het bot laten verrotten, onvoldoende munitie voor trainingen en operaties, versleten kleding, te weinig helmen, goedkope rommelgranaten met doden aan eigen kant als gevolg
de lijst gaat door en door
Er moet een heel brede bezem door de krijgsmacht, de ellende is niet pas begonnen toen typiste Hennis aantrad
maar ze heeft alle kans en tijd gehad om een begin te maken ofschoon een krachtdadif optreden passender geweest ware
Niets, maar dan ook niets heeft ze ondernomen om aan alle ellende een einde te maken
net als de legertop heeft ze helemaal niets gedaan met kritische rapportages, waarin suggesties stonden om een en ander aan te pakken
Het werd haar (dus) al voorgekauwd hoe en wat ze kon aanpakken, maar zelfs dát was te moeilijk voor deze troela
Zoals boven al een paar maal vermeld, is de ellende bij onze krijgsmacht niet van de ene op de andere dag vedrawenen indien Hennis haar boezen zou pakken
maar het is een begin, een goed begin
Onze landsverdediging verdient beter dan Hennis, beter dan de meeste van haar klunzige voorgangers,
we mogen alleen maar hopen dat er liever vandaag dan morgen, eens een capabele minister op Defensie komt,
die het rotte vlees weg gaat snijden (legertop; Adieu!) en nog iets kan herstellen van wat ooit een redelijk slagvaardig instrument van ons land was
Maar eenlijk gezegd zie ik het somber in; niet alleen zal Hennis waarschijnlijk gewoon blijven zitten
om daarna BuZa met haar aanwezigheid te vervuilen
maar de algehele staat van onze krijgsmacht is door decennia van verval en verwaarlozing zo enorm aangetast,
dat het vele miljarden zal kosten om de door politiek wanbeheer veroorzaakte schade te herstellen
Geld dat de politiek helemaal niet over heeft voor de reparatie waarvoor zij zelf verantwoordelijk is geweest en nog steeds is

Tobi | 03-10-17 | 15:26 | 2

*verdwenen natuurlijk, niet vedrawenen, analfabeet

Tobi | 03-10-17 | 15:41

ook niet boezen maar biezen, alfalfabeet:)

Cobalt bomb | 03-10-17 | 18:25

nou bedenk wel dat hennis gestuurd is door partij top die luistert naar paar bobo`s .Want met geld gooien kunnen ze naar de top ,maar bevolking die het moet doen met weinig naaien ze kaal en leeg ,die VVD

pedro300 | 03-10-17 | 15:25

Geen nood. Quipster Army's here to rescue you!

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 15:25

Wat een smeerlapperij. Gewoon proberen haar eigen (en partij) hachje te redden. Hoe serieus is dan het excuus naar de nabestaanden toe? En dan nog eens de dreigementen naar de klokkenluiders. Het is niet alleen de politietop dat rot is, maar ook nog eens de defensietop alsmede enkele politieke partijen.
Vergeten ze het gevaar dat de dienders al lopen tijdens hun werk? Geef ze dan in ieder geval respect en ondersteuning als top!
En dan te bedenken dat het merendeel van de bevolking blijkbaar ook nog eens achter deze mensen staat.
Nederland is door en door rot, alles vanwege onkundige bestuurders, vriendjespolitiek en eigenbelang.
Met een beetje ballen trekt Hennis dadelijk zelf meteen de stekker eruit en bied ook nog eens haar excuses aan. Dan is ze wellicht toch nog een beetje tegemoet gekomen naar de nabestaanden die nu nog eens door de hel mogen.

ET007 | 03-10-17 | 15:24

IJzersterk stuk, van Rossem!

L. Vis | 03-10-17 | 15:23

Hennis is niet te handhaven ook niet voor een VVD stemmer, maar laat de politieke partijen ook eens naar zich zelf kijken want zijn mede verantwoordelijk voor afbraak defensie.

jaap932057795966 | 03-10-17 | 15:23

Ik denk dat ze opstapt. Het uitkleden van het leger heeft ze zo goed gedaan dat ze als beloning een EU baan krijgt.

lady blabla | 03-10-17 | 15:19

Kom op meid. Laat je nemen, wachtgeld en dan het pluche van Brussel. Dat is nog eens een uitgekookte loopbaan strategie. Geef Acht!

Viezepoes | 03-10-17 | 15:19

Heeft iemand al opgemerkt dat de verdedigingsstellingen omgedraaid dienen te worden?
De echte vijand zit in Den Haag

Rest In Privacy | 03-10-17 | 15:18

Vaffanculo Hennis. Ik vond je de leukste van het kabinet. Ciao.

ristretto | 03-10-17 | 15:17

Een voordeel heeft hennis wel: ze hoeft haar betoog niet voor te bereiden.
Dat is immers geschreven door halbe zijlstra.

p17266141 | 03-10-17 | 15:14 | 1

Nope, die is geschreven door 1 v.d. 4 gifspindoctors van de "club".

Rest In Privacy | 03-10-17 | 15:25

De VVD is de PvdA van vroeger.

Mahatma | 03-10-17 | 15:13 | 1

Maar dan crimineler.

RenHoek | 03-10-17 | 15:17

VVD en integriteit, het blijft een lastige combi.
Narcisme, nepotisme en VVD gaan daartegen goed samen.

Maya de Blij | 03-10-17 | 15:12 | 1

Volgens mij heeft die Kees Berghuis als persvoorlieger de VVD meer ellende dan oplossingen gebracht. Steen voor steen stort die hele VVD in elkaar sinds zijn aantreden1 mei 2015. Er komt een punt dat het de VVD zoveel stemmen gaat kosten dat ook die partij net zoals de PvdA wordt gedecimeerd.

Beroep = Boerenlul | 03-10-17 | 15:26

Ben benieuwd of de motie van wantrouwen nog voor haar antwoord of 'pas erna' komt. In elk geval komt ze er nu niet met haar cliches en versleten sjablonen, en als Hennis onder druk wordt gezet dan zie je meteen angst en zenuwen. Ik vrees dat het niet prettig wordt voor haar. Ze kan niet blijven zitten natuurlijk.

dulcinea | 03-10-17 | 15:11

Nog een goed half uurtje en dan begint 'Stennis met Hennis' aflevering 1.

pa_niek | 03-10-17 | 15:10 | 1

Tis toch 15.15 uur?

komtdatschot | 03-10-17 | 15:11

Na de onnodige dood van de twee militairen Mali en de commando in Roosendaal is wel het meest treurig dat er nu een demissionaire minister wordt opgeofferd, een dag of wat voor het opleveren van een nieuw kabinet Rutte.
.
De VVD doet een dame-offer en was daar intern al lang mee bezig. De VVD top reageerde daarvoor ook te korzelig op Hennis’ eigen bewering toch wel als minister in de nieuwe ploeg terug te keren. Het zou mij persoonlijk niet verbazen wanneer VVD topambtenaar Tjibbe Joustra niet eerst met Rutte overlegd heeft over de repercussies van de mother of all bombs die het OVV ging laten exploderen op het Plein in Den Haag. Joustra is zo politiek, die laat niets zomaar gebeuren. En zijn lijn met Rutte is net zo sterk als die Rutte ook met andere, voormalige, topambtenaren heeft.
.
Hennis moet weg. Terecht. Alles fout doen wat je maar fout kunt doen in het managen van een proces als dit. Al sinds Juni kent ze de concept conclusie van het rapport en toch wacht ze tot eind September de openbaarmaking volgt met maatregelen.
Drie maanden wachten terwijl de actie in Mali nog steeds doorloopt. Is dat niet, naast dood door schuld ook nog eens het in de steek laten van hulpbehoevenden?
Drie maanden wachten ook tot er een laf telefoontje komt aan de nabestaanden, in plaats van eerbiediglijk langs te gaan?
.
Alle maatregelen van de Defensietop, inclusief maar niet beperkt tot Barbie Hennis, alle maatregelen zijn van het niveau too-little-too-late. Ontslagwaardig.
.
Maar laten we vooral de sectie buitenland onder leiding van Koenders, Timmermans en Ploumen niet vergeten. Deze PvdA’ ers kopen zichzelf over de rug van de belastingbetaler en de lijken van de uitgezonden militairen mooie baantjes in de internationale quango’ s. Deze figuren hebben meer dan alleen een morele claim gelegd op de staat en daarmee op defensie om operaties op zich te nemen waarvan al op voorhand baststond dat de dtaat daarvoor de uitrusting, de financiering, noch de bemanning voor had. Ik weet niet wat ik erger vind, de incompetentie van Hennis, de hijgerigheid om maar te leveren door de defensietop of de baantjesgeilheid van de PvdA’ ers.
.
Ik begrijp bij god niet waarom iemand nog als militair in dienst van de staat der nederlanden zou willen dienen. Voor een hongerloon wordt je naar allerlei stinkwoestijnen gestuurd en wanneer het fout gaat, laat iedereen in de hierarchie boven je je gewoon keihard vallen.

Glasgow Argus | 03-10-17 | 15:09

Dat mens heeft er altijd gezeten om haar jaar clubje te kunnen laten zien dat ze van alle vrouwelijke VVD-ers Rutte het beste heeft gepijpt.

ikgeloofhetniet | 03-10-17 | 15:09 | 1

Aan haar gezicht de laatste tijd was dat wel te zien, ja.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 15:52

Het ruimen van deze Schoevers poedel heeft uiteraard enkel een symbolische functie; het beleid gaat niet veranderen aangezien dezelfde club nog steeds aan de knoppen draait; zowel de politieke als electorale wil ontbreekt. Komt dus gewoon een nieuwe tandeloze trekpop uit de baantjescarrousel goedbetaald mooie praatjes verkopen. Volgende keer beter wellicht, maar waarschijnlijk niet.

jemagookniksmeer | 03-10-17 | 15:08

Allemaal leuk en aardig om de minister verantwoordelijk te houden voor verkeerd opgeslagen granaten maar uiteindelijk zijn natuurlijk de militairen zelf ook verantwoordelijk voor het spul. Het is niet zo dat Hennis deze granaten in haar garage had liggen.
Dit spul had gewoon vernietigd moeten worden toen het over de houdbaarheidsdatum was. Ik neem aan dat ondanks de vele bezuinigingen iemand nog wel bijhoudt hoe en hoelang dit materiaal opgeslagen kan worden. Misschien moeten ze daar ook eens mee gaan praten.
Als iemand overlijdt door voedselvergiftiging in een restaurant gaan we toch ook niet de directeur van NVWA ontslaan? Je ontslaat dan de kok die die troep niet in zijn koelkast had liggen.

frank123 | 03-10-17 | 15:08 | 3

Volgens mij hebben dit de beste mannen en vrouwen in ons leger al wat langer aangegeven, en doorgespeeld.
Bij wie o wie ligt dan het balletje ?

Trek123 | 03-10-17 | 15:28

Ja, dat gold ook met die schietoefening, in dat politie training centrum.
Als ik als militair weet dat ik met scherp schiet/oefen, en ik zie kunststof wandjes, dan getuigt het n.m.m. van een byzonder laag i.q. als je dat negeert, neem me nou niet kwalijk.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 15:50

Natuurlijk is het wegsturen van de minister niet de ultieme oplossing. Maar het is wel nodig: ten eerste vanwege de ministeriele verantwoordelijkheid (waarvoor nog respect opgebracht kan worden en waardoor iemand later heus nog wel eens in een dergelijke functie terug kan komen). En ten tweede dat de minister sinds het concept rapport helemaal niets heeft gedaan om de problemen structureel aan te pakken. En dat valt haar zwaar te verwijten.

Dus ja, je hebt gelijk. uiteindelijk zijn er ook militairen verantwoordelijk. Maar de ministeriele verantwoordelijkheid houdt nu juist in dat de minister - als hoogste gezag - alle processen zo moet optimaliseren dat de checks & balances er zijn die dit soort vermijdbare ongelukken voorkomen. Om op je voorbeeld van de NVWA terug te komen: natuurlijk treft die kok blaam. Maar als blijkt dat de controle op het restaurant gebrekkig was (en niet aan de eisen voldeed) dan is een represaille tegen de directeur NVWA wel op zijn plaats.

Natu-San | 03-10-17 | 17:55

De S op de microfoon bij RTLnieuws zat los. ik zou daar ook zenuwachtig van worden. ik dacht eerst aan een scene met Bobbi Eden toen ik dit zag. De gespoten breedbek in de aanslag.

Rest In Privacy | 03-10-17 | 15:08

De gelaarsde kat gaat, geen twijfel mogelijk. Maar de oppositie moet aandringen op het opstappen van Koenders, deze wezel die op deze missie aandrong waar Hennis geen tegengewicht kon bieden is een eerste klas rat, die daar ook zit voor his bloody self!

lanexx | 03-10-17 | 15:07 | 1

en Asscher, en Rutte, en, afin, ze moeten allemaal opstappen, een grote huichelachtige tyfuskliek.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 15:47

Ik heb het bier en de chips al klaar staan. Kijken of Hennis zelf nog ontploft.
Wat een trieste bedoening en wat een gestuntel bij het interview Siebe Sietsma. Dat gaat dan over onze veiligheid. Een vrouw moet je niet aan het roer zetten bij Defensie en Vekeer (en Waterstaat).

IkBetaalNixMeer | 03-10-17 | 15:06 | 1

En naar zijn eigen verklaring was dit maar één voorval, het interview is meerdere keren onderbroken en Sietsma hield het er bij een, om te laten zien.

watmagjenogwel | 03-10-17 | 15:43
-weggejorist-
Remington.223 | 03-10-17 | 15:06

Amen

Remington.223 | 03-10-17 | 15:06

@Van Rossem "De mortier is slechts een symptoom van de situatie bij Defensie, en is nu een symbool geworden van alles wat er niet deugt" vervang mortier en defensie voor elk willekeurig onderwerp en je conclusie klopt nog steeds. Dit land is dood en dood ziek

Bennie Boos | 03-10-17 | 15:05

Jongens geen paniek. De EU defensiemacht staat al in de startblokken dus binnenkort hebben we helemaal geen eigen defensie meer nodig! Probleem, situatie, oplossing. Standaard m.o. van onze vrinden in Brussel. De VVD heeft niet voor niets al jaren de opdracht ons defensieapparaat kapot te bezuinigen. Fouten zullen worden gemaakt, verantwoordelijken geidentificeerd en problemen zullen worden opgelost op een manier die de EU goeddunkt

Koning één oog | 03-10-17 | 15:05

Die Schroeverstrut wordt straks hopelijk compleet gefileerd.

brutus68 | 03-10-17 | 15:03 | 1

Nee joh, die komt via de achterdeur weer binnen, deug mensen zijn schaars.

Trek123 | 03-10-17 | 15:15

Popcorn en cola, ik heb er zin in. De trut gaat kronkelen, stotteren en stuntelen. De zoveelste incompetente VVDer. Dag meisje. *zwaait.

Eduardo- | 03-10-17 | 15:01

Even niet om het een of ander maar wie was eigenlijk de laatste minister van defensie die zelf in dienst is geweest/militair is geweest?

two ball cane | 03-10-17 | 15:00 | 3

CDA'er Raymond Knops AKA Soldaat Slijmbal wordt momenteel gepolst. Anders wordt het Arie Slob. Wedden!?

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 15:16

Nou,dat word een spelt in een hooiberg denk....

Jimmy Mc Clure | 03-10-17 | 15:20

@Mastodont Zombie | 03-10-17 | 15:16
Als iemand die Slob vertelt dat oorlog niet op zondag ophoudt zal het vrijwel zeker de christenclub-light worden.

two ball cane | 03-10-17 | 15:27

Straks heerlijk nestelen voor de teleliegbuis en dan hard "Off with her head" aanmoedigen. Gezellig!

Acar_ketimun | 03-10-17 | 14:59

Er zou een goed generaal MinDef moeten worden. Geen pennenlikker van het partijkartel.

watergeus | 03-10-17 | 14:59 | 1

Wat mij betreft mag dat dan Peter van Uhm worden.

quigg | 03-10-17 | 15:13

Dat gaat me toch vanmiddag een nepdebat worden van hier naar Brussel
Ze zitten nog met een demissionair nep kabinet.
Daarnaast hebben verschillende neppartijen nog een nep formatie bespreking over de volgende nep regering.
Gaat natuurlijk niks worden.

komtdatschot | 03-10-17 | 14:59

Het is triest -of juist weer niet- dat 1 gekke babyboomert zijn arsenaal beter kan onderhouden dat het voltallige leger o.l.v. De Prins bij elkaar.
Maar goed, zoals het gezellige kiekje reedsch verraadt: ze zaten erbij en ze keken er naar. "Joehoe! Mama, we zijn 'r!" Enfin, Neêrlands Hoop in moddervette tijden. Zeg maar.
En toen kwam er een olifant en die zeide: "kiekeboe!" Tja, da's lullig, natuurlijk.
Motto: feeling for moderne sprookjes. That's life. Nou jaaahhh...

Mastodont Zombie | 03-10-17 | 14:59

Houd eens op met dat gezeik over gebrekkig materiaal. Dat weten we toch al lang? We hebben toch een prachtige JSF.

Traag | 03-10-17 | 14:58

Wanneer het doorgaat wordt het wel een interessant debat!

Jan, Leiden | 03-10-17 | 14:57 | 1

Moet jij niet aan het bierrr,haring en wittebrrrood

Jimmy Mc Clure | 03-10-17 | 15:31

Mooi stuk tekst en spijker op de kop.

quigg | 03-10-17 | 14:57

De hoeveelste VVD-er is het nu inmiddels die in de problemen komt. Begin de tel een beetje kwijt te raken......

nope | 03-10-17 | 14:55

Totaal incompetente blonde muts met Schoevers opleiding. Maar ik zou haar nog steeds doen.

Mark zit te Dutten | 03-10-17 | 14:54

Uiteraard moet ze vertrekken, maar hopelijk niet dan nadat ze de feitelijk verantwoordelijken oneervol heeft ontslagen. Want als dat laatste niet gebeurt, duurt het wachten op het volgende incident kort.

Rest In Privacy | 03-10-17 | 14:53 | 1

Helaas onmogelijk, het stro-vrouwtje mag geen mensen ontslaan die boven haar staan.

Trek123 | 03-10-17 | 15:07

Pek en veren

Moeimaker | 03-10-17 | 14:52

Het vragenuurtje:hennis moet zichzelf gaan verantwoorden. In plaats hiervan heeft schippers het nu over goji bessen.
En dat krijgt de nederlandse bevolking nu te zien.
En dan vinden ze het vreemd dat de politiek nul komma nul geloofwaardigheid heeft ,bij de bevolking.

p17266141 | 03-10-17 | 14:48 | 3

Dat verantwoorden gebeurt niet in het vragenuurtje. Daar is het ook niet voor.

Acar_ketimun | 03-10-17 | 14:58

Maar bijna niemand weet wat goji bessen zijn,
Ik tenminste niet en de rest die ik ken ook niet.

gato | 03-10-17 | 15:32

Goji bessen, das toch "power food"

boerk | 03-10-17 | 16:19

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl