achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten – Er zitten waterige gaten in het sleepnet van het partijkartel

Moet u zich eens voorstellen dat er dankzij een sleepnet goed toezicht was op te linkse politieke activisten. Was daarmee de moord op Pim Fortuyn voorkomen?

Of goed toezicht op te rechtse politieke geluiden. Was daarmee de opkomst van Geert Wilders voorkomen?

Als de VVD, Balkenende en Rutte betere informatie hadden gehad over een politieke dissident die de tweede partij van Nederland zou oprichten, hadden ze dan de statistieken over migranten en minderheden tijdig gemasseerd? Was dan de PvdA eerder gekomen met populistische uitspraken? Dankzij twee politieke showprocessen is zeker dat de politieke wil er is.

Een sleepnet zal altijd nieuwe politieke geluiden goed moeten afluisteren. Je weet immers nooit vooraf welke politici in hun activisme doorschieten en de overstap maken naar terroristische aanslagen. Alleen die info blijft niet hangen in een gesloten inlichtingendienst, maar valt ook op het bureau van haar werkgevers. 

De campagnemedewerker van Trump, Paul Manafort, werd langdurig afgeluisterd. Goedgekeurd door een FISA rechtbank die in het geheim bijna alles goedkeuren. Er volgde bijna geen reactie. De vorige keer dat een president betrapt werd op het bespioneren van politieke tegenstanders, was Watergate. 

In de jaren zeventig gaf Nixon opdracht gaf tot een inbraak in het democratische hoofdkwartier. Doel was de democratische kandidaat Edmund Muskie af te luisteren en te laten struikelen, en daardoor won George McGovern de nominatie van de democratische partij. Deze kandidaat was veel te radicaal, maakte geen kans, en daarmee won Nixon zijn herverkiezing.

Hillary had een vergelijkbare tactiek, ze heeft haar laven zelfs opgedragen Trump de Republikeinse nominatie te laten winnen. Iets wat Wikileaks lekte uit de Podesta-emails. Hillary ritselde op de achtergrond alle democratische superdelegates, zodat ze voor de voorverkiezingen als enige een redelijke kans maakte op de democratische nominatie.

Deze gang van zaken zou prima verklaren waarom de laatste presidentsverkiezing ging tussen een opa van 70 en een oma van 69. De ene een zakenman zonder politieke ervaring, de ander een politieke slang met een besmeurd verleden en regelmatige wegtrekkers

Net zo zielig als de Duitse verkiezing tussen Angela Merkel (de facto voorzitter EU Raad) en Martin Schulz (Voorzitter EU Commissie). Een strijd tussen twee eurofielen die buiten de realiteit leven en proberen met hun waanbeelden de ellende die ze hebben veroorzaakt te overschreeuwen.

**Valse dilemma's
**Mij lijkt het volledig evident dat uit de half miljard Westerlingen jongere, betere en meer representatieve kandidaten te vinden waren. Het nadeel van het tweepartijenstelsel daar, of het partijkartel hier, is dat de grootste democratieën maar enkele kansen hebben op fatsoenlijke kandidaten. Dit is een structurele uitholling van het kiesrecht, die traditie begint te worden.

Er wordt zoveel massa & energie in een poppetje gepropt, dat deze vanzelf implodeert tot een zwart gat. De meute heeft geen idee hoe op de achtergrond die politicus ooit naar voren is geschoven. Alternatieve geluiden worden kaltgestellt door bureaucratische en financiële drempels. Of gehinderd door irrelevante, maar pijnlijke onthullingen. 

**Ad Hominem
**Zolang Poetin als belastende getuige gezien wordt, maakt het niet uit welk delict Hillary gepleegd heeft. Hier probeerde men Trump weg te zetten als collaborateur en daarmee de verkiezingen te laten verliezen. Dit was een karaktermoord door Obama. 

Voor de verkiezingen is er totaal niets gevonden bij de Paul Manafort. Na de verkiezingen bleek hij contact met de Russen te hebben. Iets wat netjes gemeld is aan de kiesraad, iets wat legaal is. De speciale aanklager is nu zelf de afzetting van Trump aan het voorbereiden omdat hij Obama's heksenjacht probeert te beëindigen.

Het zou eerder laakbaar zijn als een campagne weigert informatie in ontvangst te nemen en de kiezer volledig te informeren, puur omdat de afzender een halve eeuw geleden een tegenstander in de koude oorlog was. 

**Chantabel
**Nu de huidige Cubacrisis zich beperkt door een socialistische meltdown, een meter water in de straten en politieke islamitische gevangenis, lijkt me dat niet zo heel erg boeiend. De Sovjet Unie bestaat niet meer, Rusland houdt verkiezingen en Poetin is op zijn retour. De landen staan niet op het punt kernwapens uit te ruilen.

Dat de Russen met informatie presidentsverkiezingen kunnen kantelen is een Amerikaanse designfout. In een volwassen transparante democratie ligt alle vuile was al op straat. Achterkamertjespolitiek verzwakt de weerbaarheid tegen valse informatie en riskeert de onhandig getimede publicatie van schandalen. 

**Grasspiet
**Nu zien we al grass root politics die op basis van big data in swing states compleet onderzoek doet naar welke kiezers met welke loze belofte moeten worden benaderd om de verkiezing te kantelen. Moet je voorstellen dat straks de zittende partij echt alles weet, en de oppositie niet.  

Hoe zeker zijn we dat de volgende keer dat de eigen inlichtingendiensten worden misbruikt om verkiezingen te beïnvloeden er een deep throat opstaat om het valsspelen door de zittende macht te onthullen? Obama en de FBI waren zo onhandig om hun misdaad te zelf te bekennen, anders hadden we dit nooit geweten.

Dit referendum zou weleens uw laatste eerlijke stembusgang kunnen zijn. 

Teken nu voor een referendum over de sleepnetwet.

FEYNMAN

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.