achtergrond

Geenstijl

Open oproep aan Zondag met Lubach: Doe iets met het referendum over de sleepwet!

TL;DR: ZML moet ff een item maken over het sleepwetreferendum. Voordat internet, privacy en democratie allemaal dood gaan op 1 januari 2018.

Vrienden van de NPO! Wij hebben danwelniet zo'n hip geluidjespaneel om een oproep luister bij te zetten en onze indoctrineerbeer praat alleen maar over bier, tieten en zelfmoordpoeder. Maar ook zonder die hulplijnen hopen we de aandacht even vast te kunnen houden, Oh Onvertogen Grootheden van de Duiding der Ingewikkelde Dingen middels een Grimas en een Grijns (en een Hip Geluidjespaneel). Hoor ons aan. We hebben jullie nodig. Want er is wat aan de hand, er staat wat te gebeuren, het moet op de agenda, de initiatiefnemers doen daar veel te weinig voor en wij zijn ook maar een weblog van niet geheel onbesproken gedrag.

Er loopt, zoals jullie weten, een initiatief voor een referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat is een hele mond vol voor 'de overheid wil al je data, over alles, altijd'. Nooit meer een privé privébericht. Geen stout sms'je zonder meelezers. Elke Tinderswipe geregistreerd. Waar je was, online of offline, waarom je daar was en met wie je daar sprak: allemaal tot staatsdata verklaard vanaf de inwerkingtreding van de wet op 1 januari 2018. Zogenaamd uit naam van terreurbestrijding en wie kan daar nou tegen zijn. Maar zelfs als je om die reden vóór de sleepwet bent, moet je weten dat de ophalers van het sleepnet hun eigen datavissersboot zullen doen kapseizen wanneer ze zo veel data aan boord halen: als je zulke hoeveelheden onnodige bijvangst over onschuldige online burgers omhoog dregt, verdrink je jezelf in overschot - en zul je nooit een terrorist vinden.

Kortom. De nieuwe wet is de definitieve dood van het burgerrecht op privacy zonder aantoonbare winst voor de staatsveiligheid terwijl we onder toezicht komen van een alwetend overheidsoog, dat met één opslag van elke onschuldige burger een verdachte kan maken. Ook met terugwerkende kracht. Orwellwin of niet: wie niet gelooft dat het zo kan aflopen, moet 1984 nog maar eens lezen.

Maar er is hoop! Een aantal studenten heeft een digitale applicatie online gegooid waarop mensen kunnen tekenen voor een referendum over de sleepwet. Nou hebben wij enige ervaring met een burgerinitiatief voor het afdwingen van een landelijk referendum over een wet. Zes weken de tijd om 300.000 handtekeningen op te halen (liefst met enkele tienduizenden overschot om met genoeg marge een geldigheidssteekproef te kunnen doorstaan). Digitaal te verzamelen, maar bijtijds in te leveren, en op echt papier van echte dode bomen, bij de meneren en mevrouwen van de Kiesraad.

En wij weten: 300.000 is heel veel. Je eigen achterban mobiliseren is één ding. Dat werkte in ons geval heel goed, want de GeenStijl heeft een hele maatschappelijk betrokken, sociaal actieve achterban. Maar de doorslag voor het welslagen wordt gegeven door algemene bekendheid van het onderwerp, de missie en het doel. Algemene bekendheid die op zijn beurt het best gedijt bij media-aandacht. Demense willen echt wel tekenen voor een goed initiatief, mits ze het idee hebben dat het echt "echt" is, dat het serieus is, dat er geen loopje met ze wordt gelopen.

Zondag met Lubach is daar een uitstekend platform voor. Veel kijkers, in theorie tweemaal het aantal  om een referendum af te dwingen. Invloedrijk, want jullie weten hoe je moeilijke onderwerpen met wat humor behapbaar maakt voor zelfs de meest breindode bankaardappel. En geloofwaardig, want #ZML was al eerder kritisch over de doodenge datawet en de hypocrisie van Haagse politici als Sj'nien Hennis en Ronald Tapsterk, die hem hebben ingevoerd. Zie video onderaan. Zo'n item kan best nog een keer, want D66 was bijvoorbeeld ooit vóór het referendum en stemde tégen de sleepwet, maar houdt nu de monkelende muil dicht omdat ze momenteel formeren voor de macht. Die doen dus een Hennisje: eigen heil eerst, desnoods ten koste van andermans vrijheden.

Ja, we weten: jullie vinden referenda best wel stom. Want ze reduceren moeilijke dossiers te makkelijk tot doorsneesnit om ja of nee tegen te zeggen. 'Wil je nog een bier ja/nee' zou niet op gelijke hoogte moeten kunnen staan met 'Wil je een associatieverdrag tussen de Europese Unie enerzijds en Oekraïne anderzijds ja/nee'. Prima standpunt, best goed overeind te houden met argumenten ook. Ook over de vraag of het GeenPeil-referendum een goed referendum was, of over de vraag of de Wet raadgevend referendum een solide, goed werkende wet is, kun je uren debatteren - en enorm van mening verschillen.

Maar de vraag is hier niet of we wel of geen referenda zouden moeten willen. De vraag is of we onze overheid willen toestaan dat ze zich al onze privégegevens toe-eigenen, ongeacht hun zogenaamde goede bedoelingen qua terreurbestrijding. Want ook met goede bedoelingen vind je geen terroristen als je daarvoor alle data van alle burgers gaat oogsten voor eigen gebruik (en deling met internationale diensten). Met goede bedoelingen voorkom je geen datahacks en -diefstal, zeker niet als Nederlandse overheid met haar waardeloze ICT-reputatie. Met goede bedoelingen werden in het verleden kwaadaardige leiders gekozen, en dat zal in de toekomst ook gebeuren. Sterker nog, de Brusselse leiders die we nu hebben, kúnnen we al niet eens meer zelf kiezen dus daar staat de democratie al buitenspel. Hoe goed zijn hun bedoelingen, met de democratie én onze data? En tot slot de dooddoener die maar niet doordringt tot veel mensen: ook burgers met goede bedoelingen, hebben wél iets te verbergen.

Doe het niet voor ons. Doe het niet voor de initiatiefnemers van dit referendum, die zelf té millennial zijn om te begrijpen dat de dingen die je wil bereiken in het leven, niet vanzelf in je schoot vallen zonder dat je er soms keihard aan moet sleuren. Doe het wat ons betreft niet eens voor de (directe) democratie, als je dat allemaal zo kut vindt. Doe het wel voor de privacy op het vrije internet, het recht op anonimiteit en de onwenselijkheid van een invasieve overheid die niet per definitie betrouwbaar is, of altijd zal blijven. Doe het tegen het naïeve vertrouwen in goede bedoelingen, tegen de aperte leugen dat een sleepnet op alle digitale data tot betere terreurbestrijding zou leiden en tegen al die eikels die andermans privacy op het offerblok willen leggen omdat ze zelf in de verkeerde veronderstelling verkeren dat ze 'niets te verbergen' zouden hebben.

Doe het eens op jullie wijze, in jullie programma, op jullie Zondagavond met Lubach. Vóór 16 oktober, want dat is de deadline om te tekenen. Geen tijd, geen zin, geen interesse? Lees dan gewoon deze brief maar voor. Graag met plaatjes van indoctrineerberen (de film 1984 zit er vol mee) en geinige geluidjes uit het jinglepaneel. Pwetty pwease? We hebben er zelfs een kattenplaatje bij gezet (doe maar eens reverse image search).

Hoe dan ook. Bedankt voor de aandacht. Succes met de show. Fuck de stomme boeroepers over dat uiterst genuanceerde salafisme-item. En TEKEN.SLEEPWET.NL.

Een goede reminder over de hypocrisie van Hennis:

Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.