achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Egg dripping from the ceiling: Fipronil, ChickFriend en de NVWA

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Rumoer in kippenhoofdstad van de wereld Barneveld en omliggende gebieden. Het bedrijf ChickFriend - wat klinkt als een startup in het online proncircuit - heeft naar het zich laat aanzien, gerommeld met een schoonmaakmiddel voor stallen.

Ondertussen worden tienduizenden kippen geruimd omdat pluimveehouders nu eenmaal niets kunen met hennen waarvan de eieren niet verkocht mogen worden. Het kan weken duren voordat het gewraakte fipronil uit de gevederden is verdwenen en al die snavels in de tussentijd voeden is bedrijfstechnisch weinig interessant.

Ook de Nederlandse export van eieren krijgt een knauw, de oosterburen halen nu ook Gift-Eier aus den Niederlanden uit de schappen. Die Zeit rekende afgelopen week voor dat het gaat om 2 to 3 miljoen eieren. Bovendien hebben vier Duitse pluimveehouders ook het giftige schoonmaakmiddel gebruikt. Zie daar het probleem van de bioindustrie in een notendop: als het misgaat is het ook goed mis.

Zorgwekkender is het brief die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecraetaris van Kippenzaken Martijn van Dam (PvdA/NPO) donderdag naar de Tweede Kamer stuurden. Daaruit blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op maandag 19 juni door Belgische collega's er op werden gewezen dat twee Nederlandse bedrijven gebruikt hebben gemaakt van het middel. Aan het eind van de maand start de NVWA op verzoek van de Belgen een strafrechtelijk onderzoek naar ChickFriend.

Maar nu komt het. Pas op woensdag 19 juli gaat de NVWA bij de betrokken Nederlandse pluimveehouders monsters van de eieren nemen. De NVWA - verantwoordelijk voor de voedselveiligheid - wist dus een volle maand dat er mogelijk iets mis was met Nederlandse eieren.

De consument wordt al die tijd in het ongewisse gelaten en tikt zijn eitje lustig door. Het zijn journalisten Joep Boerboom en Arjen ten Cate van De Stentor die op zaterdag 22 juli het nieuws naar buiten brengen. Pas daarná begint de NVWA met het actief informeren van de consument wat uitmondt in en clusterfuck van communicatienachtmerrie.

Tijd voor een grote schoonmaak bij de NVWA. Ook interessant: politiek verantwoordelijk voor het gifschandaal zijn de bewindspersonen Schippers en Van Dam, maar de kans is klein dat die zich nog hoeven te verantwoorden.

Dat wordt een lekkere start van het nieuwe kabinet. Want iemand zal in de Nationale Vergaderzaal moeten uitleggen waarom de NVWA heeft gespeeld met de gezondheid van miljoenen consumenten.

De Beastie Boys dichtten eerder al: Here's a towel, now wipe.

BAS PATERNOTTE

Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Rekenkamer: ‘Douane profiteert van Brexit’

De Algemene Rekenkamer heeft becijferd dat de Nederlandse douane veel sterker en slagvaardiger wordt na Brexit.

@Van Rossem | 10-12-18 | 10:01 | 0 reacties

GeenStijl eist voordracht dartsverslaggever Arjan van der Giessen voor Militaire Willems-Orde

Het is echt walgelijk hoe slecht we in Nederland met onze helden omgaan bijvoorbeeld met Arjan van der Giessen.

@Ronaldo | 21-07-18 | 19:00 | 0 reacties

Marianne Zwagerman: "NPO gaat dood en het is allemaal de schuld van Martijn van Dam"

Rancuneuze ex-medewerker Marianne Zwagerman, bekend van 'ik heb een hekel aan dikke mensen', 'ik moet de mannen van me afslaan ze komen vanzelf naar me toe' & 'je hoeft er niet te wonen' heeft haar Range Rover in het bos bij het Mediapark geparkeerd.

@Mosterd | 04-07-18 | 16:01 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.