achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Lieve @SylvanaSimons, Doe. Het. Niet.

ANP-1929684.jpgLieve Sylvana, doe het niet. DENK is niet jouw doelgroep. Daal niet af naar de tombe van Dwerg-Dracula Tunahan Kuzu. Zijn 'beweging' is een Turksnationalistische fuik met islamitische kaders en jouw naam op hun lijst gaat je *alle* sympathie kosten die Nederland voor je heeft. Want natúúrlijk heeft Nederland sympathie voor je. Hallo, jij was het meisje dat bij de ooit zo grondbrekende muziekzender TMF de jongensharten sneller deed kloppen. Eindelijk een keer geen gestandaardiseerde Sesamstraat-Surinamer, maar een toffe jonge chick met een hele eigen vibe! Het is alweer een jaar of twintig geleden, maar het staat in het geheugen gegrift. Omdat je cool was. Maar nu doe je een beetje gek, van die gekte maak je een stokpaardje, en nu proberen de engnekjes van DENK dat paardje te berijden.

Snap het nou, Syl. DENK is geen racismebestrijder. Het is een nogal rancuneuze anti-autochtone beweging die alleen mensen wil "verbinden" die géén atheïst, blanke, en/of autochtone Nederlander zijn - en Kuzu en z'n handlanger Snorremans zien in jou een uithangbord om de Gepikeerde Zwarte Stem te lokken. Maar hoe betrokken ben jij met de gekleurde groepen in Nederland, en dan met name met hun agressief-assertieve uitersten? Met de Zwarte Piet-demonstranten, de Quinsyoïden, de Maagdenhuilers en de Helper Whiteys? Wie vertegenwoordig je? Ben je spreekbuis voor de/een Surinaamse gemeenschap, of een gekleurde generatie? Nee, dat denken we eigenlijk niet. Ook je WikiCV vermeldt nergens betrokkenheid met, of engagement namens dergelijke groepen. De kopjes zijn Televisie, Radio, Dans, Mode... Veel meer is het echt niet: je bent een leuke societychick met soepele heupen en gevoel voor stijl, bekend van TV, die regelmatig aan mag zitten in DWDD, het populairste programma op de Nederlandse televisie. Dat is een héél andere sociale kring dan die van de Bijlmer-Surinamers die tussen laaggeschoolde werkloosheid en jeugd- en drugsbendes ingeklemd leven en geen enkele voeling met (of sympathie vanuit) de blanke/autochtone gemeenschap hebben. Sterker nog, in 2014 - nog niet zo heel lang geleden dus - zei je dat je 'geen slachtoffer van je huidskleur' was, en dat Surinamers je juist een 'bounty' gingen noemen omdat je 'uit de Surinaamse kudde stapte'. Jouw woorden!

Iederéén zegt wel eens wat stigmatiserends. Wat er tegen de plinten van het internet op klotst aan ongefilterde scheldretoriek en anoniem-racistisch zuur - sja, dat komt dus onder alle bevolkingsgroepen voor. Fraai is het zeker niet, ongeacht van wie het komt, maar het voordeel van kleine kotsbrokjes taal op het internet is dat je het héél makkelijk kan negeren, blocken, filteren & muten. Joh, je zou onze blocklijsten eens moeten zien: níemand die ergens z'n mond over open trekt, blijft andermans ongeletterde haat & vooringenomenheid bespaard. Het punt is alleen dat je daar géén campagne van 'verbinding' op kan voeren. Als terugtwitteren niet helpt, en als je verhaal vertellen op tv de haatstroom niet stopt, wat doet je dan in vredesnaam denken dat het betreden van de politieke arena wél het verschil kan maken? Dat zal het niet doen - zéker niet als je daarvoor aansluiting zoekt bij een partij die door Ibrahim Wijbenga 'een PVV voor moslims' wordt genoemd.

We willen racisme niet bagatelliseren, noch het bestaan ervan ontkennen. Racisme is, blijft en zal altijd een probleem zijn. Waar mensen verschillen, verschillen mensen van mening en dat komt er niet altijd even prettig uit, vooral niet als de ene groep zich beter acht dan de andere. En, mind you, dat werkt alle kanten op: van vrome moslims richting ongelovigen, van Surinamers richting niet-Surinamers en van blanken richting alle andere kleuren. Jij bent echter geen slachtoffer van verlammend, functiebeperkend racisme, jij bent slechts een zichtbare (en mondige) vertolker van een virulent ongemak: internethaat die zich focust op je afkomst en je huidskleur. Zoals toen je Martin Simek ietwat onterecht 'corrigeerde' op zijn goedmoedige, volstrekt niet racistisch bedoelde gebruik van het woord 'zwartjes'. Je kreeg haat & hoon over je heen zoals alleen het internet kan haten & honen. Dat is waar jouw beleving van racisme voornamelijk op gestoeld is: mensen zeggen nare dingen over je als je op TV komt.
ANP-1978949.jpgSO WHAT, SYL, dat overkomt *iedereen* die (domme) dingen op tv roept. We gaan hier zelfs zeurturk Zihni Özdil kwoten: "Van zielige, eenzame sadisten die diep van binnen beseffen dat ze ‘ezels’ zijn valt niks te vrezen." Maar al jouw ervaringen met racisme gaan over precies dat: jouw ervaringen met (internet-) racisme. En daar krijg je vooral vreemde, kifterige kwoots van over Ebru Umar, die meer aandacht krijgt voor haar Turkse toestanden dan jij voor het feit dat mensen onaardig tegen je doen op internet. Well boo fucking hoo. Dat is geen verbindende boodschap, dat is latent narcisme dat wordt verhuld achter een claim to frame van racisme en uitsluiting.

Als het Marcel van Dam is, dan roepen mensen ‘ga dood, kies euthanasie, krijg [enge ziekte]’, als het iemand met een hoofddoek is, dan richten de vizieren zich op de islam, en als je zwart bent, dan worden de slavernij-’grappen’ van stal gehaald. Zo werkt dat. Deal with it. Maar denk niet voor één seconde dat je “verbindende” invloed kunt hebben door samen met een sterk-segregatief Turks clubje Den Haag binnen te trekken onder de noemer van een ‘beweging’. Je bent hun mierenlokdoos voor chronisch gekwetsten die zich niet vertegenwoordigd voelen en je maakt jezelf daarmee tot mikpunt van kritiek (en ja, ook van racisme) die je nog vele malen zwaarder zal vallen dan de nare tweets over een matig televisieoptreden.

En tuurlijk, we snappen het heus wel als je deze goedbedoelde woorden niet van ons aanneemt. Maar kijk dan ook naar wat andere mensen zeggen die het goed met je voor hebben. Nico Dijkshoorn verpakte zijn kritiek op de Turkstotalitaire megalomaantjes van DENK nog snedig als satire, maar ook bijvoorbeeld Nynke, Locuta en zeker ook Beertje Bessems zien het óók niet zitten met jou namens DENK in Den Haag, waarbij ze terecht opmerken dat je je wel heel makkelijk van de vraag van Matthijs van Nieuwkerk over de Armeense Kwestie Genocide probeerde af te maken. Jij, die op zoek zegt te zijn naar verbinding en inclusiviteit, 'vond er niets van', van die kwestie genocide, waarop Bessems terecht opmerkt: "Terwijl je toch zou kunnen betogen dat genocide de ultieme vorm is van ’splitsing, verdeeldheid en xenofobie’ en dat ontkenning van een volkerenmoord is aan te merken als ’de meest afschuwelijke dingen zeggen’." En ja, het was dus nota bene de immer conflict vermijdende, bangige Matthijs van Nieuwkerk die deze vraag op tafel legde. Omdat hij gesteld moest worden. Er 'niets van vinden' is geen optie meer als je bij een partij aansluit die deze genocide expliciet ontkent, omdat voor hen de Turkse (en niet de Nederlandse, of internationaal geaccepteerde) versie van de geschiedenis belangrijker is dan de waarheid.

Doe het niet, Syl. Ga weer plaatjes aankondigen, ga een gaaf woonprogramma met John Williams maken, stijldans jezelf weer zo'n dansprogramma in, doe een cameo in Sesamstraat en laat je af en toe horen over wat jij belangrijk vindt bij DWDD of RTL Boulevard. Maar stap níet de politieke arena in met die engnekjes van Erdogan. Je zult er gedeukt en gekleineerd weer uit komen.

Sluitstuk. Zelfs Sunny Bergman, die kennelijk ook is benaderd, is te verstandig om bij DENK in te stappen. Mede omdat ze dóórvroeg op de intenties van DENK (op haar eigen manier, maar toch), kwam ze tot de conclusie dat het niet haar club is. Dat geeft te denken, Syl. Denk er nog eens over. Want dit briefje van jouw hand is ratelende waanzin. Liefs, GeenStijl. zelfssunnydoethetniet.png

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.