achtergrond

Geenstijl

GeenPeil is terug! We gaan voor een EU referendum

geenpeiltweepuntnul.png Het weiland is groen voor de haas. GeenPeil keert helemaal terug deze zomer! In 2014 wisten GeenStijl en duizenden stijlloze stemmentellers de uitslag van de Europese Verkiezingen op de zetel nauwkeurig te voorspellen. (OK, we zaten er 1 zetel naast maar dat was beter dan Maurice de Hond.) Ook al mocht het niet van Brussel, we deden het lekker toch en dat was episch. En nu is GeenPeil terug! Per 1 juli is de nieuwe Wet raadgevend referendum ingegaan: burgers kunnen wetten en verdragen per referendum bevestigen, of wegstemmen. En dat is precies wat we gaan doen. Want GeenPeil is een feest voor je democratie.

We staan voor een bijna onmogelijke opgave om 300.000 handtekeningen te verzamelen. In zes weken. Op papier. Maar als dat lukt, winnen we een levensecht referendum. Met echte stembussen en echte stemhokjes in echte scholen en echte buurthuizen. De stemming zal gaan over een Europees verdrag. Welk verdrag? Dat lees je hieronder.

Europese Unie lijft Moldavië, Georgië en Oekraïne in
Op 7 juli stemde de Eerste Kamer in met drie Associatieovereenkomsten tussen de Europese Unie met Moldavië, Georgië en oorlogsland Oekraïne (!). Daar las je niets over in de media. Terwijl een associatieverdrag het voorportaal vormt naar een EU-lidmaatschap: Kroatië tekende in 2001, en is sinds 2013 lid. Mogelijk treedt het land in 2019 ook toe tot de euro. De verdragen met de drie trema-landen zijn in de afgelopen jaren tussen Brussel en die landen overeengekomen. In Oekraïne vormde het tekenen van de overeenkomst - op 27 juni 2014 - een van de belangrijkste aanleidingen voor de ruzie met Rusland en de burgeroorlog die daarop uitbrak in het oosten van het land. We zien Verhofstadt en Van Baalen nog staan op dat Maidan-plein. Bedankt hè, jongens.. geenpeil2015kaartje.jpg

Open grenzen met oorlog
Samen met Burgercomité EU stellen wij de vraag: is het in het belang van Nederland om drie nieuwe aspiranten tot de Europese kring toe te laten? Georgië leeft op zeer gespannen voet met buurland Rusland, Moldavië is een maffiastaatje van corrupte oligarchen (met smeergeldbanden richting Guy Verhofstadt), en in Oekraïne woedt een bikkelharde burgeroorlog waar de NAVO en de Russische Beer bovenuit proberen te grommen. Als die landen verder uit Poetins invloedssfeer getrokken worden, krijgt de Europese Unie een open zenuw én open grenzen met oorlogsgebied. En langs die omhooggetrokken slagbomen kunnen vrachtwagens met nettobetalingen dan van het noorden naar het oosten rijden. Dankzij Griekenland weten we namelijk dat de EU lidstaten communicerende vaten zijn: ons surplus vult hun tekort aan.

Het GeenPeil Referendum Plan
De nationale Nederlandse democratie wordt vertrapt en vernederd door de onstuitbare uitbreidingsdrift van de EU. Den Haag handelt al heel lang niet meer naar nationale belangen, laat staan naar de wens van veel burgers, en doet enkel nog wat Brussel wil. Details van besluitvormingen mag niemand zien (iemand de naheffingsdocumenten van Dijsselverbloem al ontvangen?) en keer op keer wordt de Nederlandse burger voor voldongen feiten geplaatst. Die klinken meestal als "Betalen!" Daarom gaan GeenStijl en Burgercomité proberen of het lukt om de goedkeuring van associatieverdragen met Oekraïne, Georgië en Moldavië te blokkeren. Of te bevestigen natuurlijk, als dat de wil van de meerderheid is. Het doel is bovenal om meer inspraak op de democratische besluitvorming in Nederland af te dwingen, en daarmee duidelijk te laten horen dat we beter gehoord willen worden. Om het referendumproces in gang te zetten, zijn 10.000 handtekeningen vereist. Die gaan we proberen te verzamelen, en als dát lukt, kijken we of we next level kunnen shiften: 300.000 papieren handtekeningen verzamelen. Dat wordt heel, heel moeilijk. Want als het makkelijk was geweest, had onze lieve overheid de referendumwet überhaupt nooit aangenomen natuurlijk. Challenge accepted, Den Haag. (Hier kun je zien hoe de referendumwet werkt in een infographic (pdf).)

HELP! We kunnen dit niet alleen
Natuurlijk kunnen GeenStijl en het Burgercomité EU dit niet alleen. Net als met GeenPeil 2014, hebben we hulp nodig. Als we de 10.000 halen voor het initiële verzoek, moeten de 300.000 handtekeningen voor het referendum straks op papier verzameld worden. Daarvoor gaan we vrijwilligers nodig hebben. Veel vrijwilligers. Gedreven democraten. Promotiemeisjes. Misschien wel een vleugje kinderarbeid. We hebben mensen nodig die bereid zijn om een tien, twintig, honderd referendumformulieren uit te printen en mee te nemen naar familieverjaardagen, buurtbarbecues, sportverenigingen, terras, camping en/of strand. Om ze naast de koffiemachine op kantoor te leggen. Bij de balie van de lokale supermarkt. Of om met een sandwichbord in een winkelstraat te gaan staan. Om aan iedereen die het maar wil aanhoren te vragen of ze ook hun handtekening willen zetten voor meer democratie, meer transparantie en meer participatie aan de Nederlandse en Europese samenleving. Interesse? Hou de front page van GeenStijl in de gaten! Ideeën, suggesties of voorstellen voor promoties en samenwerking? Mail ons op democratie@geenstijl.nl!

10.000 handtekeningen om te kunnen beginnen:
Om een referendum te veroorzaken, moet er eerst een inleidend verzoek worden ingediend. Daarvoor zijn 'slechts' tienduizend handtekeningen vereist, en we hebben vier weken om die te verzamelen. Dat lijkt ons haalbaar. Daarna? We zullen zien. Eerst hier beginnen:

Download hier het referendumformulier!
Vul het in, print het uit en stuur het op! N.B.: Er staat alleen Oekraïne op, dat is het hoofdland waar het referendum zich op richt.

LET OP: U kunt met 2 personen op 1 formulier tekenen!
Stuur het formulier (voorzien van postzegel!) naar:

Kiesraad
Postbus 2700
6401 DE Heerlen

En dan?
GeenStijl en Burgercomité EU gaan de komende vier weken op jacht naar de benodigde 10.000 handtekeningen om de referendumprocedure mee in gang te zetten. Als dat lukt, hebben we zes weken om 300.000 krabbels te collecteren. Dat worden topics, nog meer topics, video's, promomeisjes en een hele luide vraag om de hulp van heel, heel veel democratie minnende vrijwilligers die voor de democratie op handtekeningenjacht willen. En dan nog is het de vraag of het lukt. Want dat wil de overheid natuurlijk niet, dat burgers een referendum afdwingen. Sowieso, wie heeft er überhaupt nog een printer thuis? Het is 2015...

Fuck it. Uitdaging aanvaard. Voor de democratie. En een beter Europa.

rozegeenpeil.png

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.