Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Handboek voor alle Stijlloze Stemmentellers

treatyoflisbon.png Dames. Heren ook. Het aantal Stijlloze Stemmentellers dat zich heeft aangemeld om aanwezig te zijn bij het voorlezen van de Europese verkiezingsuitslag op de avond van 22 mei, is de 1000 inmiddels ruimschoots gepasseerd. Dat gaat harder dan we gehoopt hadden en we zijn alle enthousiaste bewakers van de democratie dan ook bijzonder dankbaar voor hun deelname. Via het vragen/opmerkingen-veld op het aanmeldingsformulier komen diverse - jawel - vragen en opmerkingen binnen over het waarnemen van de verkiezingsuitslag. Die gaan we hieronder uitgebreid adresseren in een Stijlloze Stemmentellers Handboek. Zodat het voor iedereen duidelijk is wat we van plan zijn. Aanmelden kan nog ondertussen steeds. Nederland telt een kleine 10.000 stembureaus en hoe hoger onze bezettingsgraad, hoe betrouwbaarder onze prognose van de uitslag zal zijn.

We hebben de gemeentelijke stembureau-instructies van Utrecht via een bron al in ons bezit (pdf), en daarin staat subtiel te lezen dat er rekening gehouden wordt met de aanwezigheid van Stijlloze Stemmentellers. Kwoot: "De verwachting bestaat dat er bij deze verkiezingen meer kiezers aanwezig zullen zijn bij het tellen van de stemmen. Dat is uiteraard toegestaan. De voorzitters dienen, als er kiezers aanwezig zijn, de uitslag voor te lezen." Voor iedereen die zich al heeft opgegeven, maar ook voor iedereen die het overweegt, of iedereen die nog overtuigd moet worden, hebben we na de lees verder een uitgebreide FAQ opgesteld. Lees je in. En geef je op via het aanmeldformulier voor Stijlloze Stemmentellers.
1a. Leuk stuntje, GeenStijl
Bedankt. Maar het is géén stunt. We hebben deze actie serieus opgepakt en we proberen hem zo oprecht mogelijk in te vullen.

1b. HEEL GOED! IK BEN OOK TEGEN DE EU!!1!
Fijn zo. Vergeet niet rustig te blijven ademen. Maar deze waarnemingsactie is géén actie voor of tegen de Europese Unie, en ook niet vóór euroscepsis of tégen eurofielen. Het is ons maar om 1 ding te doen: eerlijke, open en transparante verkiezingen, waarbij we - zoals bij alle verkiezingen die in het Koninkrijk der Nederlanden gehouden worden - op de dag van de verkiezingen zelf kunnen beschikken over een voorlopige uitslag, en niet pas op een moment dat het Brussel goed uitkomt. Hun Unie, prima. Maar het is nog steeds ons land, met onze verkiezingen. En daar blijf je met je rotpoten vanaf.

2. Zo erg is dat toch niet, drie dagen wachten op de uitslag?
Jawel, dat is wél zo erg, want in die drie dagen zijn er mensen in politieke achterkamertjes die al wél inzage hebben in de uitslagen, en dat werkt de kans op verkiezingsfraude of andere onrechtmatigheden in de hand. Er kan gesjoemeld worden met uitslagen en met opkomstcijfers, of gesleuteld worden aan ongewenste uitkomsten. Bij de verkiezingen van 2004 probeerde de Europese Commissie ook al om het bekend maken van de uitslagen op verkiezingsdag te verbieden, en toen was het officiële Nederlandse standpunt nog dat de openbaarheid van de verkiezingen belangrijker was dan de embargowensen van Brussel. GeenStijl is van mening dat dit standpunt nooit gewijzigd had mogen worden. (Meer info: dit topic.)

3. OK, fine. Maar wat moet ik nou eigenlijk precies doen?
Het is de bedoeling dat je 's avonds uiterlijk om 21:00 uur aanwezig bent in het stemlokaal dat je hebt opgegeven, om getuige te zijn van het tellen van de daar uitgebrachte stemmen, en de uitslag aan ons door te geven. Als de stemmen geteld zijn, is de voorzitter van het kieslokaal volgens Artikel N9, punt 1 van de Kieswet (link) VERPLICHT om de uitslag van dat kieslokaal hardop voor te lezen aan de aanwezige kiezers. DAT IS DE INFORMATIE DIE GEENSTIJL GRAAG WIL HEBBEN. Schrijf mee, neem het op, of nog beter: film het voorlezen van de stemuitslag en stuur de video op via YouTube of Dumpert of verzoek of je de uitslag mag fotograferen, zodat je zelf de data kunt checken voor je naar ons stuurt.

Je hoeft dus niet zelf de stemmen te tellen (al mag dat wel, je kunt je daarvoor opgeven bij de gemeente), en je hoeft ook niet aan ons door te geven wat je zélf gestemd hebt. Het gaat om de totale uitslag van het hele stembureau.
4. Welke uitslag-informatie wil GeenStijl precies weten?
De uitslag van het stembureau, zoals hieronder beschreven. Vooral punt 1a en 1b zijn belangrijk (het aantal stemmen per partij, en het totaal aantal stemmen dat op het stembureau is uitgebracht). Maar ook punten 2a, 2b en 3 zijn relevant en willen we graag van je horen.

Voorgelezen worden:
1a. het aantal op iedere kandidaat uitgebrachte stemmen;
1b. de som van de aantallen stemmen, bedoeld onder a.
Daarnaast stelt het stembureau vast:
2a. het aantal blanco stemmen;
2b. het aantal ongeldige stemmen.
3. Ook wordt de som van alle op kandidaten uitgebrachte stemmen, blanco stemmen en ongeldige stemmen bekend gemaakt.
(Bron: Kieswet Artikel N6 - link)

5. Hoe geef ik die uitslag aan GeenStijl door?
We werken aan standaardformulieren of een (mobiele) applicatie om de uitslag online in te kunnen vullen. Verstandig is sowieso om eerst op pen en papier mee te schrijven als de uitslag wordt voorgelezen, en daarna pas een invulformulier of de webapplicatie te gebruiken om de informatie aan GeenStijl door te geven. Nog beter: maak audio- of video-opnames of fotografeer het uitslagenformulier als de voorzitter dat goed vindt. Filmen is sowieso toegestaan; zie punt 11. We zorgen vóór de 22e dat alle deelnemers glasheldere instructies hebben hierover.

6. OK. I'm in. Waar moet ik zijn?
Meld je aan via dit formulier. Vul het zo nauwkeurig mogelijk in. Zorg dat je op 22 mei 's avonds vóór sluitingstijd (21:00 uur) in het stembureau dat je opgeeft aanwezig bent. Het makkelijkste is om naar je 'eigen' stembureau te gaan, op het adres dat op je stempas staat. Maar je mag als kiesgerechtigde overal in Nederland bij het tellen van de stemmen aanwezig zijn. Nogmaals: zorg wel dat je naar het stembureau gaat op het adres dat je bij ons hebt opgegeven. Daarmee help je ons om de uitslagen zuiver te houden.

7. Hoe laat moet ik aanwezig zijn?
Uiterlijk op het moment dat het stembureau sluit. Dat is om 21:00 uur. Daarna mag je buiten de deur gehouden worden, dus zorg dat je bijtijds binnen staat. Een stemlokaal is een publieke ruimte, dus je mag niet geweigerd worden als je op tijd binnen bent. Je moet je uiteraard wel gedragen volgens de regels van de openbare orde. Maar dat hoeven we u niet uit te leggen, toch?

8. Hoe lang duurt het tellen van de stemmen?
Dat hangt sterk van de opkomst af. Een gemiddeld stemlokaal is bedoeld voor ongeveer 1500 kiezers. Aangezien er maar een opkomst van rond de 30% verwacht wordt, zijn dat dus zo'n 500 uitgebrachte stemmen. Het tellen daarvan hoeft niet lang te duren, maar hou er rekening mee dat je niet om tien over negen al weer buiten staat. In het ergste geval sta je tot middernacht in het stemlokaal voordat de uitslag voor dat bureau bekend is en wordt voorgelezen. Neem een tijdschrift, puzzelboekje of goed opgeladen telefoon mee en hang in daar!

9. Hoe brengt GeenStijl de uitslagen naar buiten?
Op 22 mei doen we een live verkiezingsavond via GeenStijl.TV. Daarin zullen we de uitslagen presenteren. We zijn in gesprek met web developers, statistici en andere slimmeriken die ons helpen met het verzamelen en verwerken van de data, zodat we de uitslagen zo goed en overzichtelijk mogelijk op internet kunnen publiceren.

10. Wat als het stembureau na afloop de uitslagen niet hardop voorleest?
Daar gaan we niet van uit. Het stembureau is namelijk volgens de Kieswet verplicht de uitslagen voor te lezen aan aanwezige kiezers. Mensen die kiesbureaus bemannen, zijn bovendien vaak zeer betrokken bij een goed, open, eerlijk en transparant verloop van de verkiezingen. We zijn in Nederland immers geen bananenrepubliek. Toch een weigering? Dan kun je een officiële klacht laten opnemen in het proces-verbaal dat het stemlokaal over het verloop van de verkiezingsdag moet opstellen.

11. Mag ik filmen in het stembureau tijdens het voorlezen van de uitslagen?
Goeie vraag!
Kort antwoord: Ja, dat mag. Het stemlokaal is immers een publieke ruimte.
Lang antwoord, via een lezer die het bij de Kiesraad heeft nagevraagd: "Als hoofdregel geldt dat een stemming rustig en ordelijk verloopt en dat kiezers niet worden belemmerd of gehinderd in het uitbrengen van hun stem. Zo dient het filmen en fotograferen binnen het stemlokaal altijd met toestemming van de voorzitter van het stembureau te gebeuren. Daarnaast mogen kiezers niet zonder hun toestemming gefilmd of gefotografeerd worden in het stemlokaal. Het gebruik van foto- en/of filmapparatuur in het stemlokaal mag er namelijk niet toe leiden dat het stemgeheim van andere kiezers niet (meer) is gewaarborgd."

Uit de stembureau-instructies uit Utrecht die in ons bezit zijn (pdf) halen we tevens de volgende quote:
"Filmen in het stemlokaal Als hoofdregel geldt dat een stemming rustig en ordelijk verloopt en dat kiezers niet worden belemmerd of gehinderd in het uitbrengen van hun (geheime) stem."

Kortom: het mag, mits je niemand tot last bent. Het is sowieso NIET verboden bij wet. We moedigen het op video vastleggen van het voorlezen van de uitslag enorm aan, want het voorkomt vergissingen in het noteren van de uitslag, en het is meteen bewijs voor de buitenwereld dat je de correcte uitslag hebt geregistreerd. Doorsturen kan per mail, maar nog liever per YouTube of via Dumpert (uploadlink).

12. Hoe betrouwbaar is de uitslag die GeenStijl gaat publiceren?
Laten we het zo zeggen: we gaan ons uiterste best doen om de uitslag zo eerlijk mogelijk te presenteren. Niemand heeft iets te winnen bij het hoaxen van een verkiezingsuitslag. We zijn die prutsers van Ipsos niet. We zullen dus uitslagen per stembureau vergelijken met de uitslag op dat bureau bij de EU-verkiezingen van 2009, maar ook allerlei wegingsfactoren en statistiek loslaten op de data die we binnen krijgen, om zo tot een zo volledig en betrouwbaar mogelijke voorlopige uitslag cq prognose cq zetelverdeling cq EUxitpoll te komen. NOOT: WE ZOEKEN HIER NOG VRIJWILLIGERS MET GOED WERKENDE REKENBREINEN VOOR DE STATISTIEK ACHTER DEZE OPERATIE! Beloning: fris pils en een Rubik's Kubus. Dat eerste pas ná het tellen, uiteraard.

13. Mag ik de uitslag ook zelf bekend maken?
Ja natuurlijk. Dat is precies ons punt: de verkiezingsuitslag moet openbaar zijn. Dus Twitter, Facebook, Tumblr of YouTube die shit. Het enige dat GS vraagt, is om ons óók op de hoogte te brengen, zodat wij een zo volledig mogelijk landelijk plaatje kunnen samenstellen.

14. Valt er in al deze ernstige poepsaaie bloedserieuze toestanden ook nog wat te trollen?
Nee, eigenlijk niet. We zijn echt op zoek naar gortdroge maar goudeerlijke uitslagcijfers. Omdat we het belachelijk vinden dat Brussel onze democratie in een euroblauw kussen smoort, en dat Rutte 2 daar nog aan meewerkt ook.

OK, vooruit. Wie per se de opstandige burger uit wil hangen, kan een klacht laten opnemen in het proces verbaal van je stembureau over het feit dat de uitslagen niet op de verkiezingsavond wordt gepubliceerd. Dat soort dingen moeten centraal worden geïnventariseerd, dus als zo veel mogelijk mensen deze klacht laten optekenen, komt het als gezamenlijk signaal binnen in Den Haag. LET OP: ook kiezers die niet meedoen aan het Stijlloze Stemmentellen, kunnen hier aan meedoen.

15. Kan ik nog meer doen behalve stemmen tellen?
Natuurlijk. Je kan andere mensen in je omgeving aanmoedigen om mee te doen. Je voetbalteam, kroegmaatjes, collega's, vrienden en/of buren. Verdeel de stembureaus - we hebben al mensen die hebben laten weten dat ze dit van plan zijn. Laat ze wel allemaal hun stembureau AANMELDEN OP DIT FORMULIER. Dankie.

Als je verstand hebt van rekenmodellen, verkiezingsformules, opkomstcijfers, politieke achtergronden en/of (Kies)wetteksten, kunnen we je expertise misschien gebruiken. Mail ons op democratie@geenstijl.nl als je denkt dat je iets kan betekenen op de verkiezingsavond zelf.

I6. Ik blijf toch wel anoniem hè?
Jazeker! Wij maken alleen uitslagen bekend, zonder daar je naam aan te koppelen. Extra info (naam, mail, telefoon) is louter en alleen voor onze administratie, en wordt ná 25 mei allemaal in het grote ronde archief geflikkerd. We slaan niets op, geven niets aan derden en zullen al helemaal niets publiceren.

17. OK. Nog 1 keer. Waarom roept GeenStijl op tot deze actie?
De Europese verkiezingen zijn van 22 tot en met 25 mei. Dat komt omdat niet alle landen op dezelfde dag stemmen. Nederland en Engeland zijn het eerste aan de beurt, op donderdag 22 mei, maar bijna alle andere EU lidstaten stemmen op zondag de 25e. Dat komt omdat wij nog religekkies in ons midden hebben die weigeren een stembusgang te maken op zondag. Maar nu heeft de Europese Commissie ons land VERBODEN om de nationale uitslag op 22 mei al bekend te maken. GeenStijl vindt dat dit indruist tegen alles waar een open democratie voor staat, en roept daarom zo veel mogelijk kiezers op om aanwezig te zijn in zo veel mogelijk stembureaus, om getuige te zijn van het oplezen van de uitslagen.

De Stijlloze Stemmenteller SpreidingsKaart

Reaguursels

Inloggen

Wie gaat er in Deutschland tellen dan? Geert Linkers | 07-05-14 | 19:45

En wie gaat er in Moedert Rusland tellen?

Rest In Privacy | 08-05-14 | 11:49

@BeunDeHaas | 07-05-14 | 21:05
De informatie die GeenStijl openbaar maakt is dan al openbaar, de stembureaus hebben ze immers zelf voor gelezen. GeenStijl legt de verschillende uitslagen alleen maar op een rij. Lijkt me zeer legaal.

Haatgenerator | 08-05-14 | 09:32

Het is natuurlijk en trol actie, en werkt uiteraard juist tegen de EU. Dus anders dan GeenStijl het zegt in punt twee.
Bij eerlijke verkiezingen is het het meest belangrijk dat er niemand beïnvloed wordt, maar het bekend maken van de Nederlandse stemmen 3 dagen voor de rest van Europa zal wel degelijk en behoorlijk stempel zetten op de uitslag. Bovendien zal het een stimulans zijn voor de tegenstemmers om nu eens WEL op te komen dagen. Win-win.
Verdder is Brussel er ook niet vies van om list en bedrog te gebruiken om de stemmer te "motiveren".
Gelukkig staat GeenStijl aan de goede kant van de strijd. Go Geenstijl, Go!

Haatgenerator | 08-05-14 | 09:28

Nou laat dat anoniem maar zitten , ze wisten hier gister al dat ik Stijlloos kom meetellen lol ... ach ja voor de Democratie moet je wat over hebben he... en dat roze shirt is ook eigenlijk wel een give away hmm

charoeset | 08-05-14 | 09:04

@Stormageddon. Bedankt voor de info! Ik was overigens toch wel gegaan; was alleen benieuwd of GS me in de bajes zou komen bezoeken met een vijltje in een taartje. Maar dat is dus niet nodig.

Maria.1 | 08-05-14 | 07:00

Erratum:
Dat geldt dan niet -dan- *als* officiële uitslag

Stormageddon | 08-05-14 | 01:35

@Maria.1 | 07-05-14 | 23:19
Dat geldt voor de gemeenten - kiesdistricten, niet voor de individuele stembureaus. Die zijn zelfs verplicht de uitslag na telling voor te lezen. Dat geldt dan niet dan officiële uitslag. Die wordt per district bepaald na verzameling uitslagen per bureau, na bestudering processen verbaal, eventueel hertelling (komt zelden voor), verzameling districten.
Deze actie mag gewoon. Het is geen officiële uitslag (die bekend maken is strafbaar), maar hooguit een prognose op basis van daadwerkelijk getelde stemmen, zoals verzameld door waarnemers.

Stormageddon | 08-05-14 | 01:33

Vanavond was er stembureau-instructie alhier. De GS-actie kwam uiteraard ter sprake. Er werd verder niet moeilijk over gedaan: waarnemers zijn gewoon van harte welkom en de uitslag wordt voorgelezen als er kiezers zijn die het willen horen. Geen punt in deze gemeente. Zolang de waarnemers zich netjes gedragen is er niks aan de hand.
Dat zal voor bijna alle gemeenten zo zijn, denk ik. Filmen: prima, dat mag, maar niet hinderlijk. Loop niet in de weg, sta niet in de weg en mond dicht. Vermoed je onregelmatigheid of heb je vragen: stilletjes naar voorzitter van het stembureau. Kortom: gedraag je voorbeeldig je zult voorbeeldig behandeld worden.

Stormageddon | 08-05-14 | 01:23

Maria.1 | 07-05-14
Vastleggen die uitslag liefst op beeld. Opsturen naar Geenstijl. En hun zien het verder wel. Als het alsnog drie dagen duurt, kan er in ieder geval niks met de uitslagen gerommeld worden.

klote land | 08-05-14 | 00:39

@Joris
Vraag 18: kan er ook een gewoon simpel overzicht komen van de huidige opgaven per stembureau dat ook makkelijk in te zien is voor tablet/smartphone gebruikers die zich momenteel in het buitenland bevinden?

Op mijn android tablet werkt wellicht die fancy grafische shit niet goed, maar ik weet nu niet of mijn stembureau al vertegenwoordigd is door een roze verdediger van de democratie. Wellicht wil ik deelnemen, maar ik zit niet ruim in mijn tijd. Kort en goed: als iemand anders er al staat, dan laat ik verstek gaan. Mocht er zich nog niemand hebben opgegeven, dan overweeg ik het zelf te doen. Maar nu kan ik het niet zien.

Chiant | 08-05-14 | 00:17

@ lanexx 23:33
Jammer dat GS hier geen duidelijkheid in verschaft. Het kan ook zijn dat Burgerforum niet al te sterk gelieerd wil worden met dit roze blog...

Blijft staan dat samenwerking tussen beiden het best mogelijke resultaat zou behalen, nl. een zo scherp mogelijke prognose, en dus een giga statement richting Brussel en Den Haag. Maar dat zien we in Nederland wel vaker; men kan niet over het eigen muurtje heen kijken. Zie discussie over stemmen op PVV of Artikel 50. Zo jammer allemaal.

Benoite | 07-05-14 | 23:48

In Moskou en Bangkok worden ook stemmen geteld ?!?!?

Mayumi | 07-05-14 | 23:47

Benoite | 07-05-14 | 21:4
Het Burgerforum is natuurlijk hiervan op de hoogte en ik neem ook aan dat ze hier ook iets mee willen, ik kan me niet voorstellen dat ze GS de kooltjes uit het vuur laten halen?

lanexx | 07-05-14 | 23:33

Nogmaals: Helaas mensen, voor de verkiezingen van het EP gelden afwijkende regels.
Volgens de link artikel Y, 22b is openbaar maken strafbaar. www.kiesraad.nl...
Wat nu GS?

Maria.1 | 07-05-14 | 23:19

ps.. ik mis de + / - !!!!!!

Interpoolbal | 07-05-14 | 23:10

En toch ga ik de stemmen persoonlijk hertellen. Gewoon om te laten zien dat ik het kan.

VanBukkem | 07-05-14 | 22:56

Had me al aangemeld. Ga het serieus nemen. En ga een avond genieten van het uirzicht op twee bijzonder mooie dames die hier het stembureau 'bemannen' .

koolteer | 07-05-14 | 22:54

heeft Wim Heitinga zich al opgegeven om stemmen te tellen?

Interpoolbal | 07-05-14 | 22:51

Als je, je hier voor inschrijft en dan de uitslag digitaal gaat proberen te manipuleren dan ben je gewoon een enorme lutser.
Even een vergelijking met andere en vorige uitslagen en je pikt ze er zo tussenuit.

Leyolm | 07-05-14 | 22:26

Toch benieuwt hoeveel stemmentellers er aan de deur geweigerd gaan worden.

BBVenlo | 07-05-14 | 22:26

Volgens mijn rekenbrein hebben alle Amsterdammers statistisch gezien één tiet en één bal. Is dat voldoende inzicht voor een avondje drank?

Wedstrijdkrokodil | 07-05-14 | 22:23

"GeenStijl vindt dat dit indruist tegen alles waar een open democratie voor staat, en roept daarom zo veel mogelijk kiezers op om aanwezig te zijn in zo veel mogelijk stembureaus, om getuige te zijn van het oplezen van de uitslagen."

Als deze oproep (zo veel mogelijk kiezers op om aanwezig te zijn in zo veel mogelijk stembureaus) wérkelijk gemeend zou zijn, dan hadden jullie al lang en breed contact gezocht met Burgercomite-EU.nl (voorheen BurgerforumEU). Ik eet mijn hoed op als je daar niet binnen drie dagen 3.000 stemmentellers mee binnen harkt, waardoor je alle stemlokalen ook nog eens met twee reservetellers kunt bemannen.
Te groot GS-ego hier, of mag het niet van de TMG-baas?

En voor de reaguurders die iets mompelen over stuurlui die aan wal staan: ik heb mij op 30 april opgegeven voor mijn stemlokaal.

Benoite | 07-05-14 | 21:48

@ ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:40

Zie ook deze column van Afshin Ellian "Harare aan de Maas" over stembussen die toevallig net verdwenen of leeg (leeg?) bleken te zijn in Rotterdamse wijken waar veel leefbaar stemmers wonen waardoor de PVDA met nipt 600 stemmen meer de grootste partij kon worden in Rotterdam in 2010 en Leefbaar als gevolg hiervan politiek werd gesidelined.

Het hoeft dus helemaal niet altijd om gigantische fraudes te gaan. Soms zijn kleine marginale verschillen al genoeg om aan de macht te kunnen blijven.

www.elsevier.nl/Algemeen/blogs/2010/3/...

Outsider-Inside | 07-05-14 | 21:43

Outsider-Inside | 07-05-14 | 21:20

Over die vermeende stemmen die niet mee zouden geteld.De PvdA kreeg 651 stemmen meer dan Leefbaar Rotterdam in eerste instantie, lees ik uit uw bron. Na de hertelling was de PvdA nog steeds de grootste. Als ik het uitreken met een verschil van 754. www.nrcnext.nl/blog/2010/03/12/uitslag...
Dus waar die vermeende stemmen op LR vandaan komen is mij een raadsel... Verder geloof ik niet zo in een onderbouwing met niburu.

Baby Rasta | 07-05-14 | 21:36

Ik neem mijn 6 pixel-rammelbakkie mee. Knappe cda-smoel die me tegen houd.

horsteknots | 07-05-14 | 21:28

wat kovariant | 07-05-14 | 20:54 zegt... precies wat ik denk aan te treffen in mijn gemeentehuis. Ik ken die gasten..

trotsopGn! | 07-05-14 | 21:27

@noerg | 07-05-14 | 20:10
Dat was mij ook al opgevallen. Dukdalf is ook een school in Almere Buiten. Maar niet op die plek. Zeker een verkeerde postcode ingevuld.

Harald | 07-05-14 | 21:26

@ ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:40

Ja er zijn zeker in het verleden rare dingen voorgevallen, vooral in PVDA bolwerken als Rotterdam en Amsterdam. Juis de ietwat naieve houding die veel Nederlanders hebben dat het hier vast allemaal wel goed geregeld is, creeert juist de mogelijkheid om met de uitslagen te rommelen, zeker in Gemeenten waar de PVDA vrijwel het monopolie heeft op het organiseren van de verkiezingen en het tellen van de stemmen. Vertrouwen is goed, controle is beter!

Zelfs de politicoloog Rinus van Schendelen heeft zich hierover opgewonden: hele pakketten stemmen op Leefbaar Rotterdam die gewoon niet meegeteld werden, volgens hem was er toen duidelijk opzet in het spel:

www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2010/3...

Tijdens het tellen van de stemmen in 2012 verliep het in Rotterdam ook nogal chaotisch en kwamen er steeds weer totaal verschillende uitslagen die alle kanten op gingen (en steeds minder slecht werden voor de PVDA), kan me nog herinneren dat ook Herman de schermman er ook geen touw meer aan vast kon knopen op de verkiezingsnacht. Werd vervolgens weinig aandacht meer aan besteed en uiteindelijk kwam de einduitslag van Rotterdam pas een paar dagen later en die was een stuk minder slecht voor de PVDA dan het in eerste instantie leek te worden waardoor Samsom toch nog in de buurt kwam van Rutte. Ik weet niet of er gefraudeerd is, maar het was in ieder geval wel apart en erg ondoorzichtig.

Zie bv: www.niburu.nl/grootscheepse-verkiezing...

Outsider-Inside | 07-05-14 | 21:20

Ik was eigenlijk van plan niet te gaan stemmen. Edoch, ome Pat heeft mij vandaag omgepraat. En ja, ook ik ben trots op het feit dat ik ook een stijlloze stemmenteller ben!

www.youtube.com/watch?v=DV3nOAg87R8&a...

_Fly66_ | 07-05-14 | 21:11

En van Rossem. Waar ga je zelf zitten?

overVecht | 07-05-14 | 21:09

Heel leuk GS, en ik juich dit initiatief toe. Er is echter 1 punt waar jullie op nat kunnen gaan. Europese wetgeving gaat boven nationale wetgeving. Dat wil zeggen: wat staat er in de Europese kieswet? Want als het zo is dat daar geheimhouding wordt geëist zijn jullie straks het bokje. Mits er juristen en advocaten zijn die jullie keihard in de taas willen trappen.

BeunDeHaas | 07-05-14 | 21:05

Vraagje aan van Rossem, hebben jullie Plasterk et al nu al in de mailbox? Deze oproep tot controle op het democratisch process is natuurlijk tegen het zere been van de "macht" en kan niet zomaar genegeerd worden.

faz | 07-05-14 | 21:04

Alles filmen zou ook mijn voorkeur hebben. Is alleen nogal bewerkelijk om 1000+ filmpjes te verifieren. Misschien is dat een schone taak voor de reaguurders. De filmer geeft een voorlopige uitslag door en zet zo snel mogelijk zijn film online. Als 500 reaguurders een paar filmpjes bekijken en eventuele foute uitslagen kunnen flaggen voor nadere review door de redactie ben je vrij snel klaar.

Overigens zal het statistische gedeelte nogal een bitch zijn. Als ik alleen hier in het schone Twenteland kijk op de kaart zijn de steden goed vertegenwoordigd, maar de landelijke gebieden waar men meer CDA, SGP, CU stemt eigenlijk nauwelijks en dat is natuurlijk de kern van het probleem.Je zou dan eigenlijk voor alle stembureaus voor elk van de partijen na moeten gaan in hoeverre deze in 2009 afweken van de trend en dan die kennis weer moeten toepassen op de huidige uitslagen, maar dat roept ook weer praktische problemen op. Hoe zit het met nieuwe of verdwenen stembureaus? Dan kan je beter overstappen op gemeentelijk niveau en de uitslagen daarvan aanpassen op de trend. Hoe zit het met de nieuwe partijen? Ben zelf bestuurskundige en vind het allemaal uiterst interessante zaken om over na te denken, maar niet voor een glas fris helaas ;)

Napoleon I | 07-05-14 | 21:02

Ok, mooi dat het duidelijk is dat het voorgelezen dient te worden. En dat je dat mag filmen. Nee, stemmen doe ik niet. Filmen die dag wel. Ben benieuwd hoe ze reageren. Zal een cake of iets dergelijks meenemen. Het moet natuurlijk wel allemaal in een leuke en ongedwongen sfeer gebeuren.

roze_bril | 07-05-14 | 21:01

De huidige manier "Blanco is de stem uitgebracht op een stembiljet dat door de kiezer is ingeleverd zonder dat hij geheel of gedeeltelijk een wit stipje in een stemvak rood heeft gemaakt en zonder dat hij anderszins op het stembiljet geschreven of getekend heeft." - is nogal fraude gevoelig. Kan GeenStijl niet zorgen voor een stemvakje "Blanco" bij volgende verkiezingen ??

am*dam | 07-05-14 | 20:59

Heb geen enkele reden om te twijfelen of de verkiezingen wel eerlijk verlopen in Nederland.

Terpen-tijn | 07-05-14 | 20:59

Kijk,bewijs van nut van GS,hulde

newray | 07-05-14 | 20:56

@Outsider-Inside | 07-05-14 | 20:35
Rotterdam? Moet er wel Nederlands gesproken worden.

En je moet je niet laten intimideren door al die snorren.

blinde kip | 07-05-14 | 20:55

Ik heb gehoord dat Geert met nazi's gaat samenwerken. Mag ik daar nog wel op stemmen van de EU?

baron von 8zilinder | 07-05-14 | 20:55

Hebben jullie ook iets dat ik kan wapperen zodra ze lastig gaan doen, waarop de exacte wet staat. Je kunt er natuurlijk donder op zeggen dat 1/4 stembureau's geleidt wordt door een zure pruim die gaat raaskallen zonder goed geïnformeerd te zijn.

kovariant | 07-05-14 | 20:54

@ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:40
Een topic of wat terug hierover was er een interessant verhaal van Widtvoet te lezen. Verkiezingen gaan niet altijd netjes in de polder.

blinde kip | 07-05-14 | 20:54

Wat vindt D66 eigenlijk van deze rare gang van zaken of vinden zij het geweldig omdat ze blind weglopen met de democratiehaters uit Brussel?

Misschien is het handig om een vooringevuld klachtenformulier over de vertraagde uitslag te hebben die men massaal kan gebruiken. Schijnt erg populair te zijn de laatste maanden.

blinde kip | 07-05-14 | 20:52

Hmmm... Alle stembureaus kunnen live meekijken of er een GS's bij hun aanwezig zal zijn op de verkiezingsavond.

TheDiplomat | 07-05-14 | 20:48

En wat als ze het niet voorlezen? Bel ik dan 112? Mag ik ze slaan? Mag ik ze allemaal naar Istanbul sturen? Of moet GS hoofdkwartier bellen?

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:48

Wat ik me nou afvraag he: ze zijn verplicht om de uitslag op te lezen. Maar als ze dit mooie initiatief nou willen dwarsbomen, kunnen ze dat oplezen dan slecht verstaanbaar doen? Of heel snel?

koeberg | 07-05-14 | 20:46


Baby Rasta | 07-05-14 | 20:44
Ik doe het nog met krijt

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:45

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:42

Maar kunt u overweg met zo'n mega groot swipe-scherm? #hermandeschermman

Baby Rasta | 07-05-14 | 20:44

Quote: 'Het stembureau is namelijk volgens de Kieswet verplicht de uitslagen voor te lezen aan aanwezige kiezers.'

Hoe triest ook, er zijn vast stembureau's die niet blij zijn met deze actie. Het lijkt het me verstandig een identiteitsbewijs mee te nemen om aan te kunnen tonen dat je ook daadwerkelijk een kiezer bent.

omeslo | 07-05-14 | 20:44

Mag je een rekenmachine gebruiken ?

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:42

Als jullie nog rekenaars zoeken... database analist / cijferneuker hiero...

raskol | 07-05-14 | 20:40

Waarom dit initiatief? Ik snap het doel, maar waarom? Zijn er serieuze signalen dat er gefraudeerd is in het verleden? Vragen vragen

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:40

@Baby Rasta | 07-05-14 | 20:10
Mag je filmen dan?

ow en voor de rest! GA. niet.stemmen!!
Laat ze barsten al die figuren!
Niet stemmen!

miko | 07-05-14 | 20:39

-weggejorist-

NoFliesDaantje | 07-05-14 | 20:37

Echte democratie bestaat niet. U strijdt voor een iets beter, slap aftreksel. Ik koop liever mijn vrede.

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:36

Dat toontje in dat memootje is wel vermakelijk... Hoe storend het misschien ook is, mensen mogen komen kijken bij het tellen van de stemmen en hoeven zich ook niet te identificeren en als er kiezers aanwezig zijn zal de uitslag voorgelezen moeten worden.

De ambtenaar die zoiets opschrijft is niet echt een warme voorstander van de "participatie samenleving". Waar bemoeien die irritante kiezers zich nu mee, laat dit nou maar gewoon aan ons over hoor je hem denken.

Zijn er trouwens ook al veel waarnemers in Rotterdam? Daar zijn een aantal keren hele rare dingen voorgevallen tijdens het tellen van de stemmen de afgelopen verkiezingen.

Echt een heel goed initiatief dit. Dit zou iedereen die de democratie echt een warm hart toedraagt toch van harte moeten ondersteunen.

Als we dan toch bezig zijn: laten we ook de stembussen vervangen door transparante glazen kasten zodat iedereen kan zien hoeveel stemmen er in zitten in plaats van die afgrijselijke kliko's (democratie als afvalproduct?). Zelfs bij het referendum in de Krim hadden ze van die doorzichtige stembussen, zie deze foto: media4.s-nbcnews.com/i/newscms/2014_11...

En waarom zijn trouwens de laatste jaren ineens de gordijntjes bij de stemhokjes verdwenen?

Outsider-Inside | 07-05-14 | 20:35

We kunnen nu al spreken van de " Geen Stijl Roze Verkiezingsnacht 2014 "... Bij de VARA, NOS en de rest zullen ze het item wegduwen, maar ze gaan allemaal stiekem kijken... hahahaaa!

070 | 07-05-14 | 20:34

Als ik een avondje opgesloten wil zitten met saaie blanke Nederlanders van middelbare leeftijd, ga ik wel naar de kerk.
Bovendien maakt deze hele actie niets uit op het grote geheel van de EU-verkiezingen.
Mijn stempas ligt al in de kliko, en nee, ik heb het afval ook niet milieuvriendelijk voorgesorteerd.
Ik doe aan deze poppenkast niet (meer) mee, evenals heel veel andere burgers, vermoed ik.
Een opkomstpercentage van 30% is nog te hoog ingeschat, denk ik.

King of the Oneliner | 07-05-14 | 20:31

@Baby Rasta | 07-05-14 | 20:10

Yup, gewoon filmen die handel en dumpert volgooien.

Mr_Pikibelly | 07-05-14 | 20:29

Vergeet niet je bruine hemd aan te doen, staat dat nu echt in de instructies?

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:29

Dus het is Geenstijl alleen maar te doen om na te gaan of het eerlijk gaat..... hahahahahahahahaha, nu nog in die andere landen

ITEACHYOU | 07-05-14 | 20:27

Ze komen nu uit alle hoeken en gaten van Brussel om sceptici te waarschuwen. Door deze fantastische actie zijn ze daar als de dood, laat staan het NPO, ben benieuwd of hier vanavond aandacht aan besteed wordt, ze zullen GS mijden als de pest.

lanexx | 07-05-14 | 20:26

Ik eet liever cake.

klammedot | 07-05-14 | 20:24

Ik zal er zijn, 5976 NS

horsteknots | 07-05-14 | 20:23

Wie gaat er in Deutschland tellen dan?
Geert Linkers | 07-05-14 | 19:45

Inderdaad, wordt dit ook in andere landen gedaan??
Als dit in Engeland op de zelfde dag op de zelfde manier gedaan wordt, is dat een natte dweil in het gezicht van Brussel.

Pete Stone | 07-05-14 | 20:20

Ik mag aannemen dat iedere stemmenteller volwassen genoeg is om... oh.

moudini | 07-05-14 | 20:18

Daar ik op 22 mei zelf aan de andere kant van de oceaan zal zitten zal ik die dag weinig toe kunnen voegen. Zijn er ook zaken waar van tevoren vrijwilligers nodig voor nodig zijn, bijvoorbeeld voor statistiek-zaken?

Ares | 07-05-14 | 20:18

pickalilly | 07-05-14 | 20:11

Dat zegt iedere poll maker / enquête houder / verkiezing houder.

En bij elke enquête/poll/verkiezing zitten trollen.

Het is inderdaad best belangrijk om die er uit te kunnen vissen om deze uitslag betrouwbaar te houden.

Lochos | 07-05-14 | 20:15

pickalilly | 07-05-14 | 20:11

Leg dat maar eens uit aan sommigen hier in de panelen en dan bedoel ik de reaguurders die niet verder komen dan "Geert for President!'

Baby Rasta | 07-05-14 | 20:15

Vergeet ook allemaal niet om een lunchpakketje mee te nemen! Pro-tip; ik zelf neem een literpak Liebfraumilch-wijn met schroefdop mee, en om te eten een blikje witte bonen in tomatensaus van de Euroshopper. Allemaal hartstikke handig én hersluitbaar!

SvennusMax | 07-05-14 | 20:14

Napoleon I, als je dit niet serieus neemt dan neem je daar alleen jezelf mee in de maling.
Het betreft hier je eigen democratie die door Brussel even gepasseerd word omdat zij eventuele negatieve invloed willen onderdrukken.
Ziekelijk gewoon, wie dit niet serieus neemt die heeft dan echt een democratie niet begrepen.

pickalilly | 07-05-14 | 20:11

Napoleon I | 07-05-14 | 20:05

Dat merkt GS vanzelf snel genoeg als uit de peiling blijkt dat de PVV 90% van de stemmen heeft. Moet je dan kijken hoe snel er figuren hier gaan roepen dat de telling gemanipuleerd is als de officiële telling bekend wordt gemaakt. Goed, als iedereen nou filmt en het op dumpert knikkert...

Baby Rasta | 07-05-14 | 20:10

Er staat een vlaggetje van 'de dukdalf, lelystad' op een industrieterrein in almere buiten.

noerg | 07-05-14 | 20:10

Op deze manier voorspel ik 75% van de stemmen voor de PVV.

Mark Smith | 07-05-14 | 20:09

Hoe gaan jullie voorkomen dat Geenstijl zelf getrold wordt? Zijn vast wel idioten die voor de gein uitslagen gaan doorgeven? Mensen die de uitslag voor de PVV verdubbelen enzo?

Napoleon I | 07-05-14 | 20:05

Hmmm, in elk geval verlost van Maurice de Hond voor 3 dagen. Kijk maar uit straks doet hij nog aangifte voor inkomsten derving.

gedachtespinsel | 07-05-14 | 20:02

Ik ga dus in Arnhem bij een stijlloze stemmenteller langs. En dan mijzelf voorstellen als Supermathijs.

Misschien dat ik ook een broek aan doe...

dlseth_ | 07-05-14 | 19:48

Ik wil wel helpen, maar ik moet gewoon werken tot 22:00.

Zwijneveld | 07-05-14 | 19:46

En hoe zit het nou in Belgie .

likmegaties | 07-05-14 | 19:46

Wie gaat er in Deutschland tellen dan?

Geert Linkers | 07-05-14 | 19:45

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl