achtergrond

Geenstijl

Eindelijk: naai eens een spammert

Tijd om terug te slaan...Valt een Nederlandse spammer nog wel eens aan te pakken door zijn persoonlijke gegevens boven water te halen en hem - net zoals hij zelf doet - ongevraagd te benaderen, het grootste deel van de spam komt uit het buitenland en dan is het aantal mogelijkheden om terug te slaan toch niet echt groot. GeenStijl brengt hier verandering in en gaat internationaal! Dankzij een ernstig tekort aan hersencellen bij een grote en alom gehate spammer, kunnen we ongegeneerd een kijkje nemen in zijn database. Adresgegevens, inkomsten en zelfs creditcardnummers van klanten staan open en bloot op internet. Omdat deze spammer zelf niet schroomt misbruik te maken van elk e-mailadres dat hij kan vinden, lijkt het ons niet meer dan redelijk de slachtoffers nu eens de kans te geven misbruik te maken van zijn (openbare) gegevens.
U kent ze vast wel, de e-mails waarin producten als de Cell Phone Booster Antenna, de Breathalyzer, de WinePurifier, maar vooral Norton AntiVirus aangeboden worden. Ver onder de gebruikelijke prijs, maar in deze economisch barre tijden is elk voordeeltje meegenomen. Hoewel je als weldenkend mens toch nattigheid zou moeten voelen als een spammer je een product voor bijna de helft van de normale verkoopprijs aanbiedt, trappen genoeg eencelligen er in. Terwijl bijvoorbeeld Symantec - de fabrikant van Norton AntiVirus - toch vrij duidelijk waarschuwt voor deze dubieuze verkopers en er zelfs berichten over pittige veroordelingen van dit soort oplichters in de pers verschenen.

Randy Hanson is het brein achter een groot deel van de 'aantrekkelijke aanbiedingen' die honderdduizenden mensen dagelijks ongevraagd in hun mailbox ontvangen. Randy werkt met een zogenaamd 'affiliate-programme', wat inhoudt dat hij anderen - in ruil voor een leuke commissie per succesvolle transactie - laat spammen. Zodoende brengen honderden kansloze werklozen hun dag door met het vervuilen van uw mailbox. Randy mag dan wel als een slimme jongen overkomen, hij heeft helaas niet al te veel kaas gegeten van het beveiligen van de tientallen websites waarnaar in de spam-mails verwezen wordt. Eindelijk komen we er dus achter wie er verantwoordelijk zijn voor die onophoudelijke stroom van spam, wat ze ermee verdienden en wie er zo dom waren op de 'aantrekkelijke aanbieding' in te gaan.

Als u op de pagina met bestellingen op de link in de kolom 'order' klikt, krijgt u niet alleen de adresgegevens van de klant te zien, maar ook nog eens zijn creditcard-gegevens. Zoeken in het bestand van bijna 6 Mb leert dat enige tientallen landgenoten positief op de spam reageerden. Norton AntiVirus 2003 was het meest bestelde product. Onder meer Pieter de Graaf, Gerrit Hagenbeek, Aart de Beer, Willem Zuydendorp en Michiel Harenberg hebben hun bestelling inmiddels thuisbezorgd gekregen.

Helaas blijkt uit de statistieken van Randy ook dat het versturen van spam een lucratieve bezigheid is: Bill Mitchell verdiende er vorig jaar $80.470,25 mee, Jeremy Kates kreeg dit jaar al $25.029,45 op zijn rekening bijgeschreven. Oja, nog even dit: u kunt op een aantal van de genoemde pagina's de gegevens aanpassen. We gaan er vanuit dat u de verleiding dit ook daadwerkelijk te doen kunt weerstaan...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.