achtergrond

Geenstijl

COLUMN: In de VS wordt alles groots aangepakt

onzegulden100.jpgDe Verenigde Staten zitten even moeilijk, Barack mag nu twee jaar voor de spiegel roepen "but we could". Joe Sixpack wordt uit zijn huis gegooid. Vele staten waaronder Californië (achtste economie in de wereld) staan op de rand van faillissement. Joe the Plummer krijgt voedselbonnen, maar op Wall Street worden weer recordbonussen uitgedeeld. En als je probeert de 'Balkenende Norm' uit te leggen aan Amerikanen, dan kijken ze je aan alsof Nederland de nieuwe 'Goelag Archipel' is. Maar Amerika gaat wel groots ten onder. En alles wordt vastgelegd in ranglijstjes. Amerika is koploper staatsschuld met $ 13.000.000.000.000; de FED pompt nog eens $600 miljard in de beurs economie; recordaantal omgevallen banken, niet alleen in aantallen, maar ook in omvang. Winnaar? Lehman Brothers met uitstaande schulden van $ 613 miljard. Amerika staat in 2010 ook weer nr. 1 op de ranglijst met grootste financiële fraudes.
In 1995 waren de Verenigde Staten deze positie kwijtgeraakt aan Europa toen Nick Leeson 1 miljard dollar illegaal vergokte en zijn werkgever, Baring Brothers, voor 1 pond werd verkocht aan ING. Tot dat moment was Michiel Milken van Drexel Burhem Lambert koploper. Milken stond bekend als de 'junk bond king', the master of the universe (zie boek The Bonfire of the Vanities) en was basis voor de figuur van Gordon Gekko uit film Wall street. Milken kreeg als straf voor handel met voorkennis een boete van 1,1 miljard dollar, destijd een astronomisch bedrag. Milken kwam na 2 jaar vrij en is nu met 2,5 miljard dollar nr. 458 op de Forbes Lijst en is een gevierd persoon binnen de filantropie. Amerika weet ook haar ' boefjes ' te eren. In 2001 sloeg Amerika terug met ENRON. Op haar hoogtepunt was ENRON $66 miljard waard, maar het bleek bijna volledig op drijfzand gebaseerd. Het was met name een schandaal omdat ook het verplichte pensioenfonds van ENRON voor 100% in aandelen ENRON belegd was. Als ware het de strijd om de Ryder Cup (de enige echte wedstrijd tussen de VS en een verenigd Europa), Europa veroverde in 2008 de koppositie weer terug door de fraude van Jerome Kerviel die $ 6,75 miljard vergokte bij Society Generale. Kerviel is vorige maand veroordeeld tot 5 jaar en betalen van de schade. Maar Amerika heeft Europa ' knock out' geslagen met de Madoff-fraude. Deze vriendelijke oude heer heeft voor $ 21 miljard gefraudeerd en zit nu 150 jaar gevangenisstraf uit. Madoff kopieerde het systeem van Charles Ponzi uit 1920, waarbij hij aan iedereen een vast rendement beloofde dat hij betaalde uit binnenkomende gelden. Zolang de inkomende stroom doorgaat, blijft het 'Ponzi-schema' intact; Madoff hield het tientallen jaren vol. En de afwikkeling van faillisementen geven ook records. De 'zombiebank' Lehman heeft $20 miljard in kas, spendeert $45 miljoen per maand aan fees, 400 man op payroll. In totaal is er in 2 jaar al voor $2 miljard aan kosten gedeclareerd. En de curator van Madoff, Irving Picard, heeft het recordbedrag van $ 26,9 miljoen aan kosten gedeclareerd en dat in 6 maanden. Maar ook de curatoren van DSB kunnen er ook wat van. Tot nu toe is zes miljoen euro gedeclareerd. Logisch dat bewindvoerder Schimmelpenninck zo snel als mogelijk curator wilde worden. Het failliete DSB levert een winst op van 28 miljoen (pdf alert) per maand (!) als gevolg van woekerrentes waar Scheringa jaloers op zou zijn. Curator Schimmelpenninck kan nog jaren zijn pensioenpotje spekken.
Peter Verhaar www.bank.blog.nl www.pfverhaar.nl

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Heel Holland Haat Sander Schimmelpenninck

'Hij heeft zich een Sander Schimmelpenninck voor ogen laten draaien'

@Bert Brussen | 17-03-23 | 16:01 | 227 reacties

FITTIE! Graaf Slis vs Syp Wynia

Bakfietsend baasje van lobbyglossy Quote gaat los op liberale ijzervreter

@Pritt Stift | 15-04-19 | 18:00 | 0 reacties

Laffe Robin Linschoten (vvd) geeft boekhouder de schuld van belastingfraude met btw

Belastingfraudeverdachte Robin Linschoten (vvd): "Het heeft er alle schijn van dat het ermee te maken heeft dat ik een voormalig staatssecretaris ben." LOL.

@Van Rossem | 23-08-17 | 10:04 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.