achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 85. Gijzelaars-gevangendeal officieel. IDF claimt uitschakeling helft van alle Hamas-troepen

Kijk eens aan

Eindelijk een beetje hoop voor de hel aan de Middellandse Zee nu een gijzelaarsdeal tussen Hamas en Israël officieel rond is. Dat levert in eerste instantie een gevechtspauze van vier dagen op, waardoor voor het eerst in anderhalve maand (hopelijk) eventjes de rust terugkeert in deze chaos. Tijdens deze pauze belooft Hamas vijftig gegijzelden, dertig kinderen en twintig vrouwen, vrij te laten en voor iedere tien extra gegijzelden die Hamas laat gaan verlengt Israël het staakt-het-vuren met één dag. In ruil voor de gegijzelden laat Israël honderdvijftig Palestijnse gevangenen vrij, ook vrouwen en minderjarigen, en mogen honderden vrachtwagens met hulpgoederen het zuiden van Gaza betreden. Daarnaast laat Hamas vertegenwoordigers van het Rode Kruis toe bij de overige gegijzelden om ze onder meer medicijnen te brengen. Israël heeft een lijst met de namen van 300 Palestijnse gevangenen gepubliceerd die zijn genomineerd voor deze ruil. De eerste 150 worden daaruit gekozen en voor iedere gegijzelde Israëliër die Hamas extra vrijlaat, zal Israël drie extra gevangenen van deze lijst laten gaan. Qatar, die de deal bemiddelde, meldt dat het startmoment van het staakt-het-vuren in de komende 24 uur wordt aangekondigd. Tot die tijd gaat de oorlog gewoon door en tijdens de gevechten is volgens de IDF inmiddels al de helft van Hamas' gevechtsbataljons uitgeschakeld, wat resulteerde in de dood van duizenden Hamas-strijders. Het aantal raketten vanuit Gaza zou ook drastisch zijn afgenomen, ondanks dat er vanmorgen er toch weer een paar het luchtruim kozen. Het Israëlische leger verovert ondertussen straat voor straat in Gaza en staat inmiddels bij het Indonesian ziekenhuis, niet ver van Jabalya. Ondertussen bracht Amerika, die in de Middellandse Zee ligt te spierballen, een explosief bezoekje aan twee locaties van "door Iran gesteunde groepen" in Irak.

U bent weer bij, meer updates volgen.

Update 09:07 - Rutte is blij met de deal, EU-Ursula is blij met de deal, enz, enz, enz. Gaan we verder niet allemaal benoemen, maar de heersende sfeer is: wereldleiders zijn tevreden met de deal. 
Update 09:12 - Hamas babbelt met Hezbollah. Vermoedelijk gaat het staakt-het-vuren ook gelden voor Israëls noordgrens, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. 
Update 09:40 - De interne strijd gaat wel door. Israëlisch dagblad Haaretz geeft Netanyahu de schuld van de 7 oktober-aanval. 
Update 09:57 - Naar verwachting maakt Hamas later vandaag de namen bekend van tien gegijzelden die morgen worden vrijgelaten, waarna Israël laat weten welke gevangenen ze daar tegenover zetten. Dit proces zal zich de komende dagen dan enkele keren herhalen. 
Update 10:10 - Het staakt-het-vuren is nog niet ingegaan, dus de IAF gooit nog wat gebouwtjes in het zuiden van Libanon plat. 
Update 10:45 - Los van de deal kondigt de IDF een "local tactical pause" aan tussen 10:00 en 14:00 uur zodat burgers uit Gaza-stad, met name de oude stad en Jabalya, veilig kunnen vluchten naar het zuiden van de Gazastrook. Het mag duidelijk zijn dat het innemen van deze gebieden het volgende agendapunt vormen. 
Update 11:05 - Ongetwijfeld gerelateerd aan de vorige update: 14 ambulances zijn aangekomen bij het Al-Shifa ziekenhuis om patiënten naar veiligere delen van Gaza te verhuizen. 
Update 11:22 - Meer beelden van het tunneljagen van de IDF-troepen na de breek. 
Update 11:35 - Een stukje Glamorama voor de afwisseling. Actrice Melissa Barrera is de hoofdrol in de film Scream VII kwijt nadat ze de situatie in Gaza vergeleek met een concentratiekamp en Israël beschuldigde van " genocide&ethnic cleansing ".
Update 11:57 - Een Hamas-official stelt dat het staakt-het-vuren morgen om 10:00 uur ingaat. 
Update 12:15 - Dezelfde official meldt ook dat de meeste van de gegijzelden die ze vrijlaten buitenlanders zijn, al is het onduidelijk of hij daarmee ook Israëliërs met een dubbel paspoort bedoelt. Het is uiteraard nog niet bekend of de tot Nederlander genaturaliseerde Ofir Engel ook wordt vrijgelaten. 
Update 12:37 - Een Hezbollah-bron meldt aan Al Jazeera dat ook zij meedoen aan het staakt-het-vuren. We wachten een iets officiëler statement af, maar dat zou wel een belangrijke stap zijn richting wat meer (tijdelijke) rust in de regio.
Update 13:03 - Korte video toont een lading Hamas-strijders die uit de grond kruipen en zich overgeven.
Update 13:25 - In ander nieuws uit de regio: meldingen van explosies en actief luchtafweergeschut komen uit de Syrische hoofdstad Damascus. Mogelijke (maar onbevestigde) foto's hier.
Update 13:53 - Volgens de Syrische staatszender ging het om een Israëlische luchtaanval, waarbij één inkomende raket door afweergeschut is uitgeschakeld en één raket weliswaar insloeg, maar enkel materiële schade veroorzaakte. 
Update 15:29 - IDF zegt dat een straaljager een kruisraket heeft neergeschoten nabij Eilat. Zullen die Houthi's wel weer zijn.
Update 18:43 - De eerste Israëlische journalisten krijgen nu met camera's en al toegang tot de eerste Hamas-tunnels rondom Hamas HQ Al-Shifa Hospital. Video hier en hier, meer foto's en toelichting hier. En wat een (ongerelateerde) foto hier zeg.
Update 19:30 - Schijnbaar heeft de Israëlische overheid een lijst naar buiten gebracht met namen van gegijzelden die potentieel worden vrijgelaten. Ofir Engel staat ook op die lijst. Echter, wil dit niet zeggen dat deze personen daadwerkelijk worden vrijgelaten, maar slechts dat deze personen binnen het afgesproken kader van de deal vallen.

pfoe

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Trotse opa

I welcome the deal to secure the release of hostages taken by Hamas during its brutal assault against Israel on October 7th. I'm gratified that these brave souls, who have endured an unspeakable ordeal, will be reunited with their families once this deal is fully implemented.

20.7K
Reply

Wat een puinhoop

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.