Beste restaurant ter wereld Noma (Denemarken, 3 Sterren) sluit. 'Hoge standaard onhoudbaar'
Geen mentaliteit
Ja dit krijg je dus in verzorgingsstaat Denemarken, daar zijn mensen vergeten wat werken is. Noma, dat vijf jaar op rij verkozen werd tot beste restaurant ter wereld stopt er eind 2024 mee. Eigenaar en chefkok René Redzepi zegt tegen de New York Times dat de hoge standaard in restaurants als het zijne niet houdbaar zijn. Redzepi is een held van de culinaire wereld, maar afgelopen jaren nam de kritiek ook toe. "In 2015 schreef Redzepi in een essay dat hij zijn personeel verbaal en fysiek intimideerde. Deense media en The Financial Times publiceerden over buitenlandse arbeidskrachten en stagiairs die bij Noma 16-urige werkdagen maakten terwijl ze niet of nauwelijks betaald kregen." Kortom, een beetje de Matthijs van Nieuwkerk van de keuken. Maar laten we nou niet doen alsof het culturele sjabloon van de 'abusive but excelling' chefkok (kucht in talloze populaire films en series) niet iets is waarvan we ergens allemaal genieten en vinden dat het er een beetje bijhoort.
Hoe dan ook, u heeft tot eind 2024 om er voor 465 euro de neus aan te schuiven. Maar iets doet vermoeden dat een tafeltje boeken na de aangekondigde sluiting er niet makkelijker op zal worden.
Social
De enige keuken die wij erkennen
Reaguursels
InloggenZelf gemaakt: andijviestamppot. Peper, zout, nootmuskaat. Licht uitgebakken spekjes + gebakken ui erdoor. Braadworst erbij. Beetje water bij het bakvet maakt jus voor in het kuiltje. Mijn zoon vond het een smaaksensatie. Nam er wat mosterd bij. Moet kunnen.
Geen mentaliteit? Deze kwaliteit leveren lukt helaas niet betaalbaar als de keuken brigade normaal betaald zou worden voor de gewerkte uren. Meeste stagiaires/medewerkers nemen dat op de koop toe om toegang te krijgen tot de beste leerschool die er bestaat - die investering doen uiteindelijk de meeste studenten ook een aantal jaar van hun jonge leven. Is het helemaal fair? Ook niet helemaal wellicht maar mensen die komen eten zijn helaas niet bereid om nog meer te betalen dan ze al doen…
de kleren van de Keizer, goor vreten voor veel geld
Net 'The menu' gezien. Cheeseburger graag ipv hopeloze toefjes.
@inCol | 10-01-23 | 18:37: Helaas voor u is frietkeet 't Pleintje ook al gesloten.
@nieuwe_Deen | 10-01-23 | 20:28:
Ik maak het lekker zelf. Af en toe.
Ach ja, over eten moet je ook niet al te moeilijk doen, dan gaat de jeu er af.
Bindende, actuele filmtip: The Menu.
(ah, ik was niet de eerste :-)
Ach ja, beetje interessant lopen doen met minuscule hapjes, en daar dan 600 euro voor vragen. Én weten dat er altijd sukkels zullen zijn die daar intrappen, 'erbij willen zijn'.
Te vergelijken met mensen die iphones gebruiken.
Aanrader: The Menu 2022. Onlangs gezien en de eigenaar van Noma kan nog wat leren van de chefkok (Ralf Fiennes) uit The Menu. Topfilm met vier sterren, toch wel.
Probleem is dat een 2 en 3 sterren restaurant nauwelijks rendabel is. Meeste mensen zijn onder de indruk van de menuprijzen, maar daar zit nauwelijks meer dan 5% marge op. Ook op dure wijnen is de marge laag (10-20%). Zo'n sterrenzaak kan eigenlijk niet uit. Daarom zitten ze vaak in grote hotels, als uithangbord. Het break-even of kleine verlies dat wordt gedraaid wordt gecompenseerd door de overnachtingen.
Klopt. El Bulli verdiende vroegâh hun meeste geld met het verkopen van de boeken. Op wijnen is de marge toch een flink stuk hoger hoor. Vooral in Nederland die een fles inkoopprijs maal factor hanteert (2-3). Dit terwijl in Italië bijvoorbeeld ze een inkoopprijs + bedrag (16-20 euro ongeveer) hanteren.
Die factor 2-3 gaat op voor flessen wijn met een inkoopsprijs van 10-50 euro. Duurdere wijnen kan je onmogelijk een paar keer over de kop laten gaan. Hoe duurder de fles, hoe lager de marge.
Ik begrijp het probleem en ook weer niet. Als je voor 465 euries geen menuutje kan neer zetten, dan houdt het inderdaad op. Aan de andere kant, vogels die dit kunnen neertellen, schrikken waarschijnlijk ook niet van zeg maar 750 euries, dus ik zou gewoon die prijs liften.
Volgende staat al klaar, iemand hier geweest? alchemist.dk/
Ik zie een interieur dat het midden houdt tussen ikea en een gemiddelde eetzaal in een verzorgingstehuis.
Niet per definitie rommel, begrijp me niet verkeerd.
Addertje bij levering van de inrichting in verzorgingstehuizen is de levenslange garantie(.....). De kleine lettertjes moet je denk ik lezen met een microscoop, net als de bereidingsadviezen op magnetronmaaltijden.
Maar kom op zeg....... €465 per couvert.....
Ik at een tijd geleden ( 2013) een t-bone van een kilo in Kaapstad en was inclusief salade,brood, rijst, gebakken aardappelen, sauzen en diverse glazen merlot een whopping R400 armer. ( prijspijl destijds €40)
Feit was dat ik de opvolgende 3 dagen bezig was met het verteren van al dat lekkers, waarbij ik sterk het vermoeden heb dat je na het knagen bij een overhypte tent met Michelin sterren al rap thuisbezorgd.nl gaat bezoeken voor een kapsalon of kebabschotel.
Huppel op met je eetbare bloemen ( die horen in de tuin of op een vaas, niet op je bord.
Ik kende ooit een kok die bij le Garage in Amsterdammetje werkte.
Niet lang nadat hij er vertrok stapte hij voor de trein en het is tot op heden nooit bekend geworden of er een verband was...
Een kilo t-bone, allemachtig... jij scheet de volgende dag pure whiskas neem ik aan?
Ach, ik snap wel dat bij een restaurant de champagnekurken knallen als ze een Michelinster krijgen toebedeeld, of een tweede, of een derde.
Het betekent op de eerste plaats dat je kennelijk gastronomisch een uitstekende prestatie neerzet en daar waardering voor krijgt, maar die Michelinsterren zijn ook nog steeds uitermate prestigieus. En voor een restaurant betekent het gewoon dat de reserveringen meteen een stuk omhoog gaan. Veel van die 2- en 3-sterrententen moet je maanden van tevoren boeken, en zitten dus eigelijk altijd wel vol, hoewel ze ook daar wel te maken zullen hebben met annuleringen.
Daarom snap ik dat hele Redzepi verhaal niet zo goed. Ik denk niet dat hij te klagen heeft over lege tafels, maar hij heeft, las ik, ca 100 man personeel in dienst. Tsja, dat is wel heel veel, en om die allemaal een volwaardig salaris te kunnen betalen, moet je wel een halve rug per couvert gaan rekenen.
Dan kun je eea beter wat vereenvoudigen, wat een aantal topkoks ook wel gedaan heeft door vrijwillig hun ster(ren) in te leveren. Het hoeft niet te betekenen dat je standaarden omlaag gaan, maar je hoeft geen Wedgwood servies meer op tafel te zetten etc. En in plaats van honderd kleine kut-amusetjes voer je een kleine kaart met een paar voorgerechten, hoofdgerechten, en nagerechten. Maar die laat je dan wel van topkwaliteit zijn.
Nou ja, ik eet regelmatig buiten de deur, maar heb geloof ik maar twee keer in een zaak met één ster gegeten. Was wel heel lekker, herinner ik me.
Meerdere keren meedoen aan een beauty contest, meerdere keren winnen en dan klagen over de absurde standaarden.
Niet spelen met je eten leerde ik vroeg altijd. Begin daar eens mee.
Als je met 465 euro/diner geen geld hebt om keukenpersoneel fatsoenlijk te betalen klopt er iets niet aan je bedrijfsmodel.
Het bedrijfsmodel klopt wel, maar dan alleen voor hem zelf.
@Basil Fawlty | 10-01-23 | 14:26: Ik denk dat dit de ultieme vorm van marketing is. Aangeven dat je ermee stop om een volle bezetting af te dwingen en misschien de prijzen nog iets te verhogen.
@BobDobalina | 10-01-23 | 14:30:
Ghe, En daarna een "gastro-pub" openen die ook weer meteen een ster krijgt.
@BobDobalina | 10-01-23 | 14:30:
Overigens hoefde hij niet te klagen over bezetting. Ik geef toe, ik ben ooit in zijn originele restaurant geweest. Uitgenodigd door een Deense trader van de grootste bank daar en ik moest wel lachen.
Hij: "Basil, I invite you and then we go on a tuesday afternoon for lunch because it's quiet then."
Ik: "Sure mate, When?"
effe stil aan de andere kant....
Hij: "Is 3 months from now ok with you because they are a bit busy?"
Hahaha!
Was overigens zeer aangenaam en ik heb genoten. Van het eten, drank en zeer aangenaam gezelschap, nog gezelliger was na het eten met hem in de kroeg hangen in Kopenhagen. Hij was zo trots dat hij daar kon eten, mij de stad en de kroegen liet zien en dat moet je waarderen.
@Basil Fawlty | 10-01-23 | 15:10: ja is natuurlijk altijd mooi als je voor werk zo’n tripje maakt. ik kan mooie restaurants altijd wel waarderen maar bij noma kreeg ik toch een beetje over the top-gevoel. Ben er uiteraard nooit geweest. Had hetzelfde met dat moleculaire koken van el bulli. Die tent bestaat niet meer maar vraag me of er nog mensen moleculair koken.
@BobDobalina | 10-01-23 | 14:30: Doen ze bij musicals ook altijd. Soldaat van Oranje stopt! oh, nog een keer 3 maanden erbij. De musical Aladdin zal op 31 december 2022 voor het laatst te zien zijn! oh tot februari 2023 verlengd.
@BobDobalina | 10-01-23 | 15:24:
Hij was toen nog niet zo wereldwijd overbekend als nu, wel 3 sterren als ik mij niet vergis, maar zeer goede keuken en toen nog niet al te experimenteel. El Bulli ken ik niet. Mijn broer is er ooit geweest toen hij daar op bezoek was tijdens een wandelvakantie (ja ik weet het, hij is niet helemaal normaal. Wandelen op vakantie. Pffff. Lol!) tijdens een lunch. Liep 's middags binnen zonder te reserveren, wel netjes gekleed natuurlijk en meteen tafel beschikbaar en het was een feest vertelde hij mij later. El Bulli toen ook nog niet te raar koken.
"Ober, ik had gehakt met brood en zuur besteld, maar nou ligt er alleen een gehaktbal op mijn bord.."
"Meneer, het brood zit in de gehakt en het zuur krijgt u vanzelf wel."
Heb ooit gegeten bij Paul Bocuse, toen die nog leefde. Dat was Perfectie met een grote P. Bij de tafel met zakenmensen stijf en zeer formeel. Bij ons iets losser, vriendelijker. En ook het eten, van de truffelsoep vooraf tot aan de desserts, Perfect.
Als ik dan lees wat deze Noma op het menu heeft: Garnaal met mieren. Levende. Het mierenzuur van de mieren zorgt voor 'kleine zure prikjes', een perfectie combinatie met het zachtzoete garnaalvlees. Roomijs van berk. Eendenhersenen en rendierpenis.
Hoge standaard? misschien. Maar ik denk dat ik dan liever de Librije probeer.
Jonnie Boer, dat was die kok die over de subtiele zoute smaak van lammetjes die in de kwelders gegraasd hebben. En er dan voor ze de pan in gaan een schep zout overheen gooien....
Mwoah, de gemiddelde Nederlander vindt varkenswangetjes ook veel te exotisch klinken. Soms moet je het proberen om er achter te komen.
Niets, maar dan ook helemaal niets, kan tippen aan de Rendang van mijn echtgenoot.
Ik ben gezegend.
Dat is ook mijn favoriete gerecht, dat kan ik me misselijk aan eten. Die exquise liflafjes kunnen mij gestolen worden.
De trots en het genot van zo goed als perfect gebakken aardappels. Op die spaarzame momenten valt al het overige in het niet.
Eten als kunst....mevrouwtje van de Azijnbode eet er wel eens zag ik bij OP1.
Dan mag je een eikel zijn in de keuken want kunst. Want dan mag alles en is het nieuws.
20 gangen! Moet je toch niet aan denken, de hele avond aan een tafel zitten met snobs, Gordon types, in een culinaire fetisjtent, een vermogen aftikken en dan nog langs de Mac moeten want honger...
U heeft duidelijk nog nooit in een (3) sterrenzaak gegeten. Geeft niks!
20 gangen nooit gedaan, 8 wel. Wat een feest is dat. En ja er zitten snobs maar ook mensen zoals jij en ik. Een goede gastheer weet het iedereen naar de zin te maken. Naar de Mc nooit geweest na afloop. 8 keer een beetje, is nog steeds meer dan een buik vol.
Zojuist eens een YouTube filmpje bekeken waarin iemand de gerechten en introducties filmt. Ziet er gewoon heel lekker uit - duur dat ok maar wel top kwaliteit.
Marco Pierre White (bekend van het aan het huilen maken van Gordon Ramsay) leverde dertig jaar geleden zijn drie sterren al in omdat hij klaar was met Michelin, de vreselijke types die op zijn restaurants afkwamen en het feit dat hij zichzelf steeds weer moest overtreffen. De prachtigste gerechten maken maar zelf de hele dag teren op sigaretten en een paar Mars-repen. En dan ook nog zelf de reserveringen aannemen: www.youtube.com/watch?v=H-4Xanou47E
pfff en dan met omgedraaide nl vlagjes.. flauw hoor,..
Altijd handig zo'n keukenrol bij de laptop!
Begin corona kregen alle bureaus op kantoor een doosje tissues en een handpompje gel. Mijn opmerking of we porno gingen opnemen leidde tot een bezoekje aan HR.
@NUik | 10-01-23 | 13:25: En? mocht je een paar scenes opnemen met de chicks van HR?
Beetje het zelfde als met die Michelin sterren, een hele eer maar ook killing om ieder jaar weer aan de soms absurd hoge eisen te voldoen. Ik eet trouwens sowieso liever in een goed bewaard gebleven geheim als het op goede restaurants aan komt, ik ga voor het goede eten en de kwaliteit hier van, niet voor het snobisme wat altijd samenhangt en onvermijdelijk is bij de grote namen.
Eens, je kunt ook beter naar een michellin-recommended gaan zonder ster dan met een ster. Scheelt ook de helft in de prijs.
@BoetoeVoetoe(btvt) | 10-01-23 | 13:14: En het is zeker zo relaxed!
ik ken voorbeelden hier uit de buurt van restaurateurs die bewust geen ster willen, omdat het stress, wachtlijsten en ander publijk met zich meebrengt. Op zich snap ik dat wel. A good meal today is better than a perfect meal tomorrow.
@small_town_dude | 10-01-23 | 13:20: *publiek
@zwellevertje | 10-01-23 | 13:11
Zelfde hier. Ik mag zeer graag uiteten, zoals je weet, en hier (Lugano) is het onderdeel van het leven maar ook ik ga graag naar de restaurants die vol zitten met locals die er echt van genieten en dat hoeft niet "high brow" te zijn, belangrijkste is de kwaliteit.
Zo kwam ik laatst hier toevallig terecht bij een restaurant. Zit tegenover de stads silo parking en ik effe op verwarmd terras een koffie drinken met peuk want Sybil had wat dingetjes te doen daar. Zaak zag er niet uit en je kon er moeilijk naar binnen kijken want keuken aan het raam maar het was een komen en gaan van mensen en ik dus naar binnen en volle bak eten met de locals. Mensen moesten zelfs wachten.
Niks chic, ver weg van de toeristen route en menu was typisch winter Lombardijns Italiaans en we zijn meteen gebleven om te lunchen. En goed, serieus goed!
@small_town_dude | 10-01-23 | 13:20:
Klopt. Sommige chefs hebben daar geen zin in. Ze houden van koken maar de stress en alle andere onder druk toestanden die een ster geeft hebben ze geen zin in.
@small_town_dude | 10-01-23 | 13:20: Exact! Trouwens, opgeklopt bellenblaas schuim met een aardbeiensmaakje is leuk voor één keer maar als je daar nou iedere keer een paar honderd euro extra voor betalen als je nog gewoon moet werken voor je centen, dan gaat zoiets ook snel de keel uit hangen.
@Basil Fawlty | 10-01-23 | 13:38: Het geeft ook veel meer voldoening om zo'n zaak zelf "te hebben ontdekt"!
@zwellevertje | 10-01-23 | 13:45:
Absoluut!
Dit is pas kunst op je bord!
youtu.be/LXyX-OvZlUg
Schitterend!
Op enig moment gaat de bijna hysterische hang naar vernieuwing en perfectie tegenstaan. Dat punt heeft Redzepi kennelijk bereikt. Misschien ook nog wat zorgen over eventuele legale acties van vroegere tot keukenslaaf gemaakten en alle ingrediënten zijn daar om de pollepel aan de wilgen te hangen.
Geld is voor de rest van z’n leven vermoedelijk geen issue : met Noma genoeg verdiend. Nog een paar boekies schrijven en klaar is Kees/René.
Precies. Begint iets nieuws en schudt aldus alle claims van al die lui die wilden delen in de roem maar daar niet tegen opgewassen waren van zich af.
sterrenrestaurants zijn vaak bijzonder, ik mag er graag komen. Er zijn altijd mensen die het allemaal belachelijk vinden, maar die hebben geen smaak of gewoon andere interesses. Zonde dat zo'n restaurant weg moet, neemt niet weg dat er voldoende plekken overblijven (ook in Nederland) waar je bovengemiddeld goed kunt eten.
Moet helemaal niet weg. Meneer de sterrenkok besluit zelf om de stekker er uit te trekken.
@Schoorsteenveger | 10-01-23 | 13:05: 'moet' tussen aanhalingstekens dan. Hij geeft aan dat het niet meer haalbaar is, maar is wel een eigen keuze ja. Die keuze heeft bijvoorbeeld Sergio Herman en (mijn old time favourite) Ron Blaauw ook gemaakt, en dat heeft toch goed uitgepakt. Succesvol in andere markt en nog steeds goed eten .
U heeft als enige smaak. Ja joh
"die hebben geen smaak", vond de zichzelf overschattende dikdoener.
1x geweest, ik vond het niet echt wat. Doe mij maar normaal eten.
Ik kom er iedere week en ik vind het ook niks.
@Weethetallemaalniet | 10-01-23 | 13:33: Aardappels, groente en vlees wil ik!
@Weethetallemaalniet | 10-01-23 | 13:33: LOL
Wat een mietje!
If you can't stand the heat...
Zijn daar ook gecremeerde croquetten?
Sjef van Oekel: "Ober, doet u mij één bord warm eten."
Zuurkool met vette jus?
“Paardenhoef! Om aan te kluiven…”
Kijk! Nu zijn Jonnie & Thérèse Boer de beste vd heule weureld.
Ben een keer in Zwolle geweest en dat was een ware eetsensatie.
Ach, reclame maken bij GS? Dapper hoor.
Blasfemie!!! Een bierpul gevuld met water. De horror…
Mieren, levende garnalen en rendierpenis. Het water loopt me in de mond.
In 2013 hadden een aantal mensen last van voedselvergiftiging nadat ze bij NOMA hadden gegeten.
Ik zeg het maar even.
Een ballentent dus.
Tosti ketchup?
Dat moet Mosterd zijn.
Timon is vega, dat weet iedereen.
Zou het dan niet tosti mosterd zijn?
De meeste tosti’s bevatten ham, of wat er voor door moet gaan. Zo ook deze.
Iedereen weet dat de enige tosti voor échte mannen een vlamtosti is. Al het andere is voor watjes.
Vorige week naar een Chinees restaurant geweest. Kaart enkel in het Chinees, bediening die nauwelijks iets anders spreekt dan een Chinese taal. Niet duur, wel erg lekker. Dezelfde ervaringen ook in Hong Kong, Fat Kee Seefood Restaurant in Po Toi O Chuen in de New Territories. In wezen elk Chinees restaurant waar de gasten voornamelijk Chinezen zijn.
Ach hoe interessant, ze is in Hongkong geweest en dat moet iedereen weten. Peking en Noord China overgeslagen? Daar kan je pas goed eten. Zucht
Klopt. Ooit op uitnodiging van een collega uit eten geweest in een Chinees restaurant in de Chinese buurt. Waren alleen Chinezen binnen. En wij met zijn zessen. Personeel was volledig Chinees en sprak ook vrijwel geen Nederlands. Overal alleen TL-verlichting. Tafeltjes rommelig en dicht op elkaar. Alles bij elkaar echt ongezellig. Niet de sfeer die men in de ‘Europese’ tenten neerzet, behalve dan de gouden zwaaiende poes.
Nog nooit zo lekker Chinees gegeten. Totaal niet te vergelijken met de Chinees op de hoek. Aanrader!
@DankeSchon | 10-01-23 | 12:58: Chinese buurt=Chinese buurt in Den Haag.
@dathoujetoch | 10-01-23 | 12:53:
Op de Zeedijk kun je ook goed Chinees eten.
O wat bijzonder.
@Louter Leuter
Ghe. Bij mijn barak in Amstelveen hebben we een Chinees om de hoek en daar lopen we vaker langs als wij er zijn en zeer goed eten. Nu was er een Parool restaurant mutsje en die was er geweest en die vond het maar niks. Toch wel interessant want als wij er zijn zit het altijd hutjemutje vol met Chinese expats en hun grote families. Maar blijkbaar wist die madamme het beter dan Chinezen. Tuurlijk meisje. En geloof me als de keuken niet goed is dan komt er geen Chinees eten. Daarnaast is ze dan wel weer fan van de aftandse plaktafel Chinese restaurants op de Zeedijk (waar je in de achterkamertjes nog steeds kunt gokken en pokeren voor geld maar dat terzijde). "Heerlijk oorspronkelijk!" wordt er dan geblaat. Zucht.
@Basil Fawlty | 10-01-23 | 13:13:
Kern van de Chinese restaurantmentaliteit is, hoe meer in de aankleding, schnick-schnack, chique servies, bestek en glaswerk gestopt wordt, hoe minder naar het eten gaat. Bij de Chinees hoef je geen twee erwtjes op een slabedje (van één blad), met twee boontjes haute cuisine, te verwachten, laat staan dat ze een Michelinster na zullen streven.
@Louter Leuter | 10-01-23 | 13:27:
Klopt maar daar is nu ook een kentering want Chinese expats hebben het geld en willen naast goed eten ook een mooie ambience hebben en als hij niet levert dan gaan ze naar een Frans, Italiaans oid restaurant, het liefst met een ster. De Chinese expats die in Amstelveen wonen gaan echt niet naar de Zeedijk. Vinden ze groezelig, hebben ze niks mee.
@Basil Fawlty | 10-01-23 | 13:46:
Ook dat ja. Ofschoon mijn klanten in Hong Kong zowel naar de wat nette gaan (maar nog steeds niet overdreven luxe) als ook naar de wat achteraf gelegen restaurants gaan (waar slechts Kantonees gesproken wordt en de Mainlanders niet graag gezien worden). Hoe dan ook, ik ga altijd graag met ze mee.
@Osdorpertje | 10-01-23 | 13:07: New King kwam ik vroeger wel eens, gezellige formica en TL buizen (misschien wat overdreven) en veel Chinese klanten.
Prima a locatie voor een filiaal van restaurantketen de gouden boogjes ipv dat pretentieuze gedoe
Hij is het slachtoffer van zijn eigen succes geworden. Tot 2030 volgeboekt of zo, en prijzen die alleen de rijken van deze wereld op kunnen hoesten. Met recepten die zo volmaakt zijn dat ze eigenlijk weinig meer te maken hebben met lekker eten, maar meer met kunstwerken, of beter gezegd creaties die door de gasten als zodanig gewaardeerd worden, hetzelfde soort volk dat de dure galeries bezoekt om elkaar tegen te komen en daar een wedstrijdje houdt bij wie de grootste poot wordt uitgedraaid.
Die gast gaat wel weer wat anders beginnen, net zoals Ron Blauw die gisteren bij OP1 ons uit mocht komen leggen hoe uniek die Redzepi wel niet is.
Hahaha die omgekeerde vlaggetjes op het bureau. Maar idd rendierpenis is iets anders dan tosti op het menu.
Timmerpens binnenkort in Kopenhagen..
Hoelang mag frikandel nog? Ook een NL traditie, daar moet nodig iets aan gedaan worden!
Van frikandellen, zal nog blijken, krijg je kinderen met astma
applaus voor vlagprotocol
Ik ben ooit eens in Sydney naar zo'n veel te duur wereldklasse restaurant gegaan en de prijs loog er ook niet om. Allemaal best goed te eten maar ik eet liever een confit canard met wat redelijke wijn er naast in een klein familierestaurantje. Er zal dus geen traantje gelaten worden aan deze kant van het culinaire wereldje.
Je vergeet de in eendevet gebakken pommes de terre sarladaises... Mjammie!
Midden jaren 80 gegeten met 1 ster in Chateau Neercanne. De tijd van de Nouvelle Cuisine. Het borstje van een poelsnip en een wortel met 2 haricot verst bij elkaar gestrikt door 2 reepjes bieslook. Tezamen geen 100 gram voor een godsvermogen. Daarna op het Vrijthof de plaatselijke snackbar opgezocht.
@nednied | 10-01-23 | 12:58: begin deze eeuw gegeten bij Gary Rhodes in Londen, toen 1 ster. Duurste ooit, maar ook lekkerste ooit en beste ervaring ooit. Mooie gekaligrafeerde envelop na afloop, The Damage. Het kan verkeren.
Of je nou duur of goedkoop eet, aan de staaf oud eten die je de volgende dag in het toilet legt zie je het niet aan af.
En zo is het, tenzij er een flinke lik sambal of wasabi bij dat eten zat, dan doe je het nog eens dunnetjes over.
Misschien ruik je het er nog aan af. Dat is dan lekken nagenieten.
Noma boeit me niet zoveel, die vlaggen op tafel bij Geenstijl HQ vind ik dan wel weer erg mooi. Eet smakelijk.
Gelukkig heb ik Wilders nog
Of wilderst?
Die dus
Ja gelukkig is Geert er nog. Zou graag wat eten met hem, zonder beveiliging, lekker vrij.
Is zijn Frikandel een beetje lekker? Nee, niet die frikandel, viespeuken!
Gutverdimme, eerst el Bulli, toen Noma en nu ook nog de snackbar hier om de hoek. Waar kan ik nu nog fatsoenlijk eten?
Leger Des Heils
De Lange Muur?
Onze afvalchinees stopt er helaas ook mee.
Kijk waarde Sylvana's, slavernij bestaat nog en onze waarde filantropen uit de miljoinairs en miljardairs elite betaald er grof geld voor om deze uitbuiting te mogen proeven ende aanschouwen.
Ik was er. Twee keer zelfs en ik mocht niet eens afrekenen.
Iemand behoefte om mij aan te raken?
Nee
Je deed de afwas.
@Zack Hooi | 10-01-23 | 12:37:
Nee, ene van Oef deed de afwas.
ik heb Gordon Ramsay wel eens iemand zien schofferen. Die krijgt straks nog 378 aanklachten ls hij niet uitkijkt.
Schofferen is puur voor de TV, da's contractueel netjes afgedekt.
Paupertent!
Werkt Spartacus nou gewoon op kantoor? Dacht dat ie in de Litouwse bossen zat
Als die stomme bandenboer het verdomt om vier sterren te geven, zou ik er ook de brui aan geven.
Is dat nou Joris ??
bdw lol @beeldscherm, bij jullie is die tiplink knop ook wit, lekker rustig wel zeker
Lijkt Zelenski ook wel.
Is die bij GS op visite?
@ZZP-er | 10-01-23 | 12:28:
Timmermans afschudden, gok ik
Voor een boom om tot in de hemel te rijken moeten zijn wortels tot de hel gaan.
Alles heeft een schaduwzijde en de mens is imperfect.
Alles heeft een trade off.
Een gezapig middelmatig leven zonder al te veel rimpelingen is prettig, maar brengt geen verandering. Een groots meeslepend leven kent veel ups and downs en brengt verandering.
i.etsystatic.com/18839714/r/il/260044...
Geil
Onderste witte is niet zuiver rond.. :((
@AldNuut | 10-01-23 | 12:28:
Dat is de schoonheid van imperfectie: wabi sabi.
en.wikipedia.org/wiki/Wabi-sabi
@ratelaar | 10-01-23 | 12:38:
Ahá..
Dus daarom is het staartje van de zwarte langer
@AldNuut | 10-01-23 | 12:40:
Precies.
Zoals een voormalig werkgever in de horeca ooit zei: Geen ster, niet in de bladen, niet op tv, maar wel elke avond vol zitten. Dát is de kunst...
Ach. Noma.
Beetje achterhaald.
Noma est oma, zeg maar.
Toch fan van Harry?
Dat is pas werkethiek: Rijdens de luch met je krentenbol op tafel alsnog je eigen site lezen.
Wat mij het meeste verbaasd: zoveel licht in de kamer en alles zo netjes.
@anja | 10-01-23 | 12:23:
Gauw alles onder het bureau geschoven
‘Nu is het klaar, dit gaat te ver, basta, dit houd ik niet vol, ik kukel over de rand, het water staat aan de lippen, ik kan mijn personeel niet betalen, ik ga er aan kapot!!!
Over 2 jaar stop ik!!!!!????
Zolang het hier en daar over zulks kan gaan is voor velen de belastingdruk nog niet hoog genoeg.
#breakingpoint
Dat dan weer wel.
Die vlaggetjes op de kop. Tsss.
Ja, leuk hè. Of niet?
Snel, de tafetjes volkrijgen tot eind 2024 en dn november 2024 zeggen dat je een nieuw restaurant opent.
"in talloze populaire films en series"
Voor de wat ouderen onder ons: Chef!, met Lenny Henry.
(Nu te zien als "harfoot" in The Rings of Power)
Onlangs de DVD's op de kop getikt voor negen euro. Was bijna vergeten hoe grappig dat was en heb destijds ook nooit alle afleveringen gezien.
Fantastische serie...
Serious profession.
Verdomd..
Dat is een tijd geleden inderdaad... Leuke serie...
Ook te zien als Balor in The Witcher: Blood Origin.
Chef! was lachen ja!
@Tapu
Fantastische serie.
Don't ask for salt.
www.facebook.com/Gianfranco.Chiarini/...
Everton!
'Hoge standaard onhoudbaar'
Rutte/Kaag en de rest from hell lezen jullie even mee.
Ron Blauw was de eerste die er mee stopte om constant op de tenen te lopen. Begrijpelijk. Zeker met drie sterren; beter kan niet, alleen minder.
En kreeg zonder er z'n best voor te doen toch weer een ster voor de Gastro Bar in A'dam Zuid.
En als ze nog 5 jaar door waren gegaan, was het op een gegeven moment gewoon geworden, ook voor de beoordelaars, en zakken ze vanzelf terug in de ranglijsten.
En ik snap dat je daar geen motivatie voor kunt opbrengen.
Want vergeet niet: de stagiaires hadden lange dagen, maar de chef ook.
Hij is gewoon op. Dat gebeurt.
Zeker niet de eerste. Zo stopte Blaauw in 2013 met zijn twee sterrenzaak, maar Cees Helder - de eerste driesterrenzaak in Nederland - in 2006.
@Glasgow Argus | 10-01-23 | 12:25: Goed dat je me corrigeert, was mij onbekend. Weet alleen nog de ophef destijds van Blauw.
@Glasgow Argus | 10-01-23 | 12:25:
Was dat niet gewoon omdat Helder met pensioen ging? Dan gaan er meteen 2 sterren vanaf of zo.
"dat de hoge standaard in restaurants als het zijne niet houdbaar zijn"
Ga kroketten verkopen.
Gecremeerde kroketten?
Gisteren ook al een item bij op1. Leeft blijkbaar onder journalisten. Niet bij de gewone sterveling, die kan zich een diner bij Noma niet veroorloven.
Als je iedere maand vijf euro spaart kan je op een zeker moment naar een dergelijk restaurant.
er werd veel te veel tijd aan besteed. de journalisten gaan er ook alleen naar toe wanneer er met de creditcard van de zaak betaald kan worden.
Er kan nog wel wat geschaafd worden aan de presentatie.
Pretentieus gedoe.
Ja maar toch. Twee keer bij Librije gegeten. Wel leuk om een keer mee te maken. Het is ook een beetje een show.
@Duwbak_Linda | 10-01-23 | 12:17: Aan de Poel ook zoiets. Gangen zien er fantastisch uit, eigenlijk zonde om op te eten. Gigaborden met minigerechtjes; wel het raam dichthouden, anders waait het weg.
Mijn schoonzus en haar man waren daar eens gaan eten. Jezus wat liep ze daar lang over door te zeiken.
Zeker door de rekening die ze kregen.
@Met_baard | 10-01-23 | 12:34: Nee, het was allemaal zó goed... Geleend prestige natuurlijk; door daar te eten kun je doen alsof je een echte fijnproever bent. En dat doet die schoonzus dan ook. Maar kom je bij haar eten, dan merk je meteen dat het nogal meevalt met het fijnproeven.
@Hommel | 10-01-23 | 12:56: Een fijnproever is niet per definitie een goede kok.
@Heckantrieb | 10-01-23 | 14:42: nee, maar klanten van zo’n restuarant zijn ook niet per definitie fijnproevers. In dure restaurants tref je fijnproevers aan, maar net zo goed snobs, en proleten met veel geld.
Waarom zit er in geen bier in dat glas..??
want January.
Is wodka.
Als je ales over koken en eten wil leren: L'Aile ou la Cuisse
En waarom je dus niet in een wegrestaurant eet.
Flauwekul.
Ik heb toen La Place nog La Place was, goede zalm en halve kippen gegeten met de beste friet die er bestaat.
Kitchen Confidential, Anthony Bourdain.
Een foto van airfryer/aquarium op de achtegrond?
Die poster van een windmolen valt mij dan weer op.
@Andersdenkend | 10-01-23 | 12:07: Pot vitaminepillen op het andere bureau.
Niks mis met een tosti. Pan con tomate kan ook. Of gewoon Brinta...
En zo' n tosti: wel het juiste brood gebruikt (wit casino) maar vergeten aan beide buitenkanten te beboteren.
Zo is het net niet, jongens.
Geen boter maar mayo.
... en we willen curry,,,,geen ketchup
'net niet' is wat ons gaande houdt
Het lijkt me helemaal fantastisch om een keer in zo'n restaurant te mogen eten. Groot respect voor koks die op olympisch niveau koken. Mensen die extreem goed zijn in wat ze doen daar heb ik bewondering voor.
Voornamelijk bereidingen van lokale plantjes en kruidjes, gekweekt / gekocht / gratis geplukt.
Verder vooral veel poeha en imago wat de klok slaat. Dat zie je dan ook af aan de clientèle van dergelijke toko’s, die vinden dat ook belangrijker dan gewoon lekker vreten.
Krentebolletje Ketchup. Altijd lekker.
Hoort een gebakken ei op.
@J.Cash | 10-01-23 | 12:13: Katenspek!
465 de neus lijkt veel, maar wanneer ik in de eigen hoofdstad naar een restaurant ga dat bol staat van de pretenties krijg ik voor de helft van dat bedrag een doodgekookte teleurstelling op mijn bord.
Verkeerde restaurant dan? Voor ruim 200 per persoon kan je echt wel heel erg goed eten in Amsterdam of elders in het land. Ook vrij matig, dat kan ook inderdaad.
Uit eten is hier ook 9 van de 10 keer een teleurstelling. Ik geef dan ook de voorkeur aan restaurants die niet alleen pretentieus zijn, maar dat ook waarmaken. In Amsterdam kan je eens naar Rons Gastrobar gaan. Redelijk betaalbaar 1 michellinster. Het aanbod in Vlaanderen is overigens beter.
Edit!: zie dat Ron hieronder ook genoemd wordt. Great minds think alike
Net als elders, bijv als 'Parijs' moet je gaan waar de lokalen ook gaan. En ook waar het lokale simpele volk komt. Voor een paar tientjes klaar en super eten op het bord. Je moet er een oog voor hebben. Vermijdt toeristenbuurten als St Germain enz. Ook wegwezen bij Stardinges of MacDood.
Kijk die omgekeerde Nederlandse vlaggen op dat bureau.
Stelletje rebellen!
Ze zijn niet 5x op rij tot beste restaurant gekozen, wel 5x maar niet op rij.
Ze kunnen er net zo goed een tuincentrum van maken dan als het dat al niet was.
Het doet me in ieder geval erg denken aan de kantine van de Intratuin.
gadver, een tosti met rode saus.
Fuck, nou heb ik zin in een tosti
Hier mislukt zelfs een tosti, want ze mieteren altijd suiker in het brood. Dat proef je en combineert niet met kaas.
@gato | 10-01-23 | 12:20: Zweden toevallig? Daar vond ik het brood niet te vreten van de suiker. Gelukkig bestaat knäckebröd, maar om daar nou een tosti mee te maken....
@Trekhaas | 10-01-23 | 12:23: Spanje. Iedere dag stokbrood is zo vervelend en croissants komen mijn neus uit, wat hebben we in Nederland heerlijk brood.
@gato | 10-01-23 | 12:41: Dat klopt inderdaad... ik voel met u mee
@gato | 10-01-23 | 12:41: inderdaad is het Nederlandse brood super. Buitenlanders kunnen het niet geloven dat je brood voor het lekker eet. In Essen DE zag ik bij een bakker zelfs een aanbieding: "Holländisches Brot"
dat dacht ik dus ook, hihihi
Dacht je dat je bij Johnny Boer of Hans van Wolde niet wordt uitgekafferd in de keuken? Dan moet je daar toch eens muisje spelen. Zijn allemaal zelfingenomen kwallen die naar de ogen worden gepraat maar onder aan de streep een slechte prijs-prestatie leveren. Maar niemand durft er wat van te zeggen want dan ben je "af".
Met Euro 500 per couvert en dan geld hebben om het personeel te betalen. Het is zo volkomen karakter- en eerloos om mensen voor niets te laten werken. Bij zulke bedrijven ben ik geen klant.
@AntiZanicz | 10-01-23 | 13:05: natuurlijk: en dan GEEN geld hebben
Bij Can Roca is het lekkerder weer:
cellercanroca.com/
REAGEER OOK